Echo (
www.stockwatch.pl/gpw/echo,wyk... ) – raport kwartalny za Q4’2009. O mechanizmach działania firmy opowiedział już Anty_Teresa.

Ja rzucę okiem na kwartał i jak się on odnosi do dłuższej perspektywy.
W mojej ocenie wyniki kwartału nie zmieniają trendów widocznych w liczbach za ostatnie 8 lub 12 kwartałów. A jeśli już wnoszą coś nowego, to jest to wkład negatywny. Owe trendy to:
- rosnąca rentowność brutto na sprzedaży - choć q4 był zdecydowanie gorszy;
- wysoka rentowność operacyjna w okolicach 50-60% - choć q4 był gorszy;
- osuwająca się rentowność brutto i netto - choć wyniki na poziomie kilkunastu procent, to moim zdaniem bardzo dobre osiągnięcie. Warto zauważyć, że w q4 firma nie wykazała podatku dochodowego (+278tys.). „Normalny” poziom w Echu to ok. -10m kwartalnie. Przy okazji - w bilansie wisi ponad 240m pasywów z tytułu podatku odroczonego. Ta kwota to potencjalne, przyszłe zapotrzebowanie na gotówkę. Ponadto, jak ktoś szuka dziury w całym, to może powiedzieć, ze podatkowo ta firma jest o niespełna 300 baniek gorsza, niż bilansowo. Z trzeciej strony w nocie 8A do sprawozdania półrocznego piszą o stanie aktywów z tytułu deferred tax, a potem kompensują aktywa z pasywami, pokazują minus 200 baniek i przenoszą to do bilansu. No i się trochę skonfudowałem. No ale skoro audytor to puścił, to co ja mogę.
- w bilansie bardzo delikatnie spada udział kapitału własnego w finansowaniu aktywów przy czym na razie ustabilizowała się struktura zobowiązań (krótko- vs. długoterminowe);
- rośnie natomiast udział kredytów w zobowiązaniach, a więc długu, za który z całą pewnością trzeba regularnie płacić.
Firma nie ma problemu z generowaniem gotówki: +180m, do tego +170m w kasie, ale z drugiej strony trzeba zauważyć, że zobowiązania z tytułu instrumentów terminowych przekwalifikowały się na krótkie (172m), a odsetki rocznie w cash flow to ok. -90m.
Firma prze z inwestycjami. Mimo negatywnego wpływu aktualizacji, wartość w bilansie wzrosła o 294m r/r (wliczając „w budowie”). Cash flow pokazuje jeszcze większą kwotę -357m. Btw - wycena nieruchomości inwestycyjnych odbywa się wg MSR 40, wg wartości godziwej – a więc bije prosto w wynik w każdą stronę. A więc, gdy odbije...
Fajnie wyglądają projekty inwestycyjne, przynajmniej pod tym względem, że są realizowane wg jakiegoś pomysłu: centra handlowe z nastawieniem na mniejsze miasta, biurowce w dużych miastach, mieszkania w większych miastach. Przynajmniej ja tak to widzę. I przemawia to do mnie!
Jak to wszystko ruszy i zgra się z ożywieniem gospodarczym (które poprawi efektywność już pracującego majątku), to będzie miło popatrzeć. Kto wyczuje moment wejścia, może mieć frajdę. Na razie jednak pogarsza się struktura finansowania i rentowność, co pokazuje też osuwający się rating. Do katastrofy daleko, ale taka sytuacja nie może trwać wiecznie, a raport ma dla mnie lekko negatywne zabarwienie.
Moim zdaniem, jeśli nie będzie poślizgu, to firma wyjdzie z dużą prędkością z ekonomicznego zakrętu w sektorze, w którym działa. Obrali odważną, ale w sumie logiczną trajektorię. Teraz kluczowe jest, jak długi jest ten zakręt.
Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.