Nie śledziłem wątku z braku czasu. Dzisiaj jednak nadrobiłem zaległości i nie wierzę w to co przeczytałem.
Jako, że nie zająłem jeszcze stanowiska, chciałem przedstawić swoje zdanie na wybrane zagadnienia. Ok, let's go.
1. Taurus, płatne forum to bardzo złe rozwiązanie. Nie chodzi o kasę, ale o aktywność userów, która by ucierpiała. Zajrzyj na Strefę Inwestorów (płatny serwis włącznie z forum). Wątki są tam nie podbijane od tygodni...
2. Snake postanowił się publicznie podpalić. Nie rozumiem, bo wymienione absurdy nie są dla mnie absurdalne, ale akceptuję

3. Nie do końca zgadzam się z Dapim w sprawie bezwzględnego kasowania postów. Chociaż rozumiem, że można odbierać niektórą działalność userów, jako przejaw braku szacunku. Skłaniam się jednak w stronę Płynącego i sądzę, że moderatorzy powinni być ludzcy, a niesforni użytkownicy edukowani, bo forum jest dla ludzi. Sam mam rezerwy dobrej woli i tracę cierpliwość dopiero po jakimś czasie
Nie rozumiem ogólnej nagonki na moderatorów, która powraca od czasu do czasu. Na forum parkietu potrafią natrzaskać 10 stron dziennie po 15 postów na stronę. Chcecie szamba?
4. Co do naganiania, sądzę, że najprymitywniejsze formy znane z innych portali wypadają bez mrugnięcia oka. Perfidna i wyrafinowana działalność jest trudna do wykrycia i na tym bym się nie skupiał. Podobnie jak GPW dopuszcza do IPO takich spółek jak Infinity. To od inwestorów zależy czy postępują rozważnie czy nie. Nacisk powinno się postawić na edukację.
Natomiast całe zamieszanie z Disco jest dość śmieszne. Cenię sobie jego działalność na forum i chętnie czytam jego wpisy na "dnie bessy" czy "bankructwie Europy" - kolejny kultowy wątek. Wątki spółkowe mniej chętnie, przyznaję, ale to powinna być osobista decyzja każdego forumowicza. Tak więc moim zdaniem jego nieobecność jest bardziej szkodliwa niż obecność

5. Muszę także stanąć w obronie WD. Czy on gdzieś wspomniał, że oferuje maszynkę do robienia pieniąchów, mamiąc abonenta i po kryjomu wyciskając jak cytrynę? Nie. Przy czym nie traktujcie mojej opinii jako opłaconej i stronniczej, bo mimo grupy "Flying Crew" nigdy nie byłem w kokpicie. Jestem zwykłym leszczem, działającym na własną rękę i próbującym nie dać się zjeść

Edukacja inwestorów w Polsce kuleje. Z tym się chyba każdy zgodzi. Później przychodzą tacy delikwenci na forum i się pytają zaskoczeni czy na Boryszewie było odcięcie dywidendy? A jak już okazuje się, że to było PP, następuje litania pytań co z tym zrobić. Nawet podczas tego cholernego mega IPO PZU, które było lansowane pod szyldem "akcjonariatu obywatelskiego" ani sama spółka ani GPW nie zadbała o należytą edukację inwestorów. SW oraz inne fachowe portale czy stowarzyszenia starają się wypełnić tą lukę. Czy ta działalność jest szkodliwa?
6. Zielarz, ten co zarabia poważne pieniądze na giełdzie, nie traci czasu na forum. Czy to Cię przypadkiem nie dyskwalifikuje? Po co więc się męczysz? Nie zrozum mnie źle, jeśli postanowisz polać się benzyną jak Snake, raczej pobiegnę po gaśnicę niż zapałki

Ale nie możesz oceniać WD tylko dlatego, że stara się edukować inwestorów oraz dostarczać przydatnych narzędzi, próbując przy tym zarobić coś dla siebie. Z resztą z tego co się orientuję gro środków jest aktualnie reinwestowane, więc kosmicznej kapuchy to z serwisu raczej jeszcze nie ma.
7. Znaki diakrytyczne wskazują moim zdaniem szacunek dla czytelnika. Komuś się chce wypowiedzieć, tak aby inni mogli go łatwo zrozumieć. Ale nie przywiązuję do tego szczególnej uwagi. Sam się stosuję, z wyżej wymienionych powodów.
Nie akceptuję tylko delikwentów piszących 150 wyrazowe posty ciurkiem bez żadnej interpunkcji - cud, że wstawiają spacje! Nie mam czasu na zastanawianie się i próby interpretowania takich śmieci. Show no mercy!
8. Zielarz, nie zakrywaj się dysleksją. Jest na tym forum użytkownik, który cierpi na podobne schorzenie, którego o to bym nigdy nie posądził! Dowiedziałem się o tym przypadkiem. Bardzo mi zaimponował swoją wiedzą i przemyśleniami. Pisze bowiem, a raczej pisał, bo niestety nie udziela się już tak często, bardzo obszerne posty, z których można czerpać wiedzę pełnymi garściami. Z korespondencji na PRIV'ie wiem, że odwala potężny kawał dobrej roboty pracując nad sobą. I właśnie to intensywne dążenie do doskonałości tak mi cholernie imponuje. Sam nie jestem orłem z ortografii, ale potrafię pisać bez błędów, a pomaga mi w tym słownik w Firefoxie

9. Co do wklejania linków, lubię wiedzieć w co klikam i czy jest mi to potrzebne. Tak więc nie wymagam obszernych cytatów, czasami nie ma co cytować, trzeba po prostu przeczytać cały artykuł. Ale powinno być wyraźnie zaznaczone w poście co jest pod linkiem.
10. Buldi, ciekawie to ująłeś. Sam zacząłem się zastanawiać czy faktycznie tak mi powolutku tu wyprali mózg, że nie widzę, że jest tak źle?

PS. Zielarz, a widziałeś zdjęcia z obozu szkoleniowego dla moderatorów SW?

kliknij, aby powiększyć
kliknij, aby powiększyćKlika się i sprzedaje ;-)