0 Dołączył: 2008-07-28 Wpisów: 403
Wysłane:
12 grudnia 2008 09:22:26
Dapi napisał(a):ps. Snake Akcje moim zdaniem są trudniejsze niż futy. Futa masz jednego i pod niego się "zbroisz". Akcji masz 300 każda i innym stadium, płynności, młodości, ulubienia, fazy itp. Acha. To na co czekamy? 1. 2. 3. 4. :blackeye:
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
12 grudnia 2008 09:45:34
Snake napisał(a):Dapi napisał(a):ps. Snake Akcje moim zdaniem są trudniejsze niż futy. Futa masz jednego i pod niego się "zbroisz". Akcji masz 300 każda i innym stadium, płynności, młodości, ulubienia, fazy itp. Acha. To na co czekamy? 1. 2. 3. 4. :blackeye: 5.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
12 grudnia 2008 09:48:13
Dapi napisał(a):anty_teresa napisał(a):Dapi, Jeśli zgodnie z trendem to powinno być sprzedać... :) Drugie okno Eldera, no chyba że się pomyliłeś gdzie indziej Ja stosuję %R ale z krótszym okresem 5
Jest trend wzrostowy: kupujemy TYLKO wtedy gdy %R wchodzi w wyprzedanie ale czekając na ruch ceny do góry Jest trend spadkowy: Kupujemy/sprzedajemy na krótko tylko wtedy gdy %R wchodzi w wykupienie ale czekając na ruch ceny Zakładając że mamy możliwość grania na krótko To jest zgodnie z trendem na rynku albo tylko wyprzedanie albo tylko wykupienie co nic nie mówi kiedy zamykamy pozycję bo do tego %R w takich przypadkach trendów się nie nadaje. Jest niesymetrycznie. Teraz się zgadza... :) Wcześniej napisałeś, że trend jest spadkowy... Dapi napisał(a): ps. Snake Akcje moim zdaniem są trudniejsze niż futy. Futa masz jednego i pod niego się "zbroisz". Akcji masz 300 każda i innym stadium, płynności, młodości, ulubienia, fazy itp.
Zgadzam sie. Podstawą jest płynność. Jeśli mówimy o statystyce i wnioskowaniu statystycznym to jest to podstawowy warunek. Na rynku jest więcej graczy, są mniejsze poślizgi itd... Oczywiście jeśli piszemy o FW... Testy na mniej płynnych spółkach są często zaburzne właśnie przez brak płynności. Ktoś może mały kapitałem sobie wyrysowac świeczkę, dać sygnał z oscylatora czy wygiąć średnią. Ja testy przeprowadzam wyłącznie na FW20, akcjach z WIG20... (ale mamy tu sporą korelacje) indexach zagranicznych oraz popularnych parach walutowych EURUSD oraz USDJPY
|
|
|
|
Wysłane:
12 grudnia 2008 13:17:00
Dapi napisał(a):Snake napisał(a):Dapi napisał(a):ps. Snake Akcje moim zdaniem są trudniejsze niż futy. Futa masz jednego i pod niego się "zbroisz". Akcji masz 300 każda i innym stadium, płynności, młodości, ulubienia, fazy itp. Acha. To na co czekamy? 1. 2. 3. 4. :blackeye: 5. Ze śmiechu mało z krzesła nie spadłem. Następne omówienie chyba tymi emotkami walnę.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
12 grudnia 2008 19:30:46
Jaki sens ma dyskusja na temat wskaźników jeżeli ich skuteczność jest zerowa? Wskaźniki świetnie opisują historię ale nie znam traedera, który potrafiłby zarabiać stosując jakąkolwiek kompilację wskaźników. Może znajdzie się odważny i udowodni mi, że się mylę? Dla mnie najważniejszymi "wskaźnikami" są: cena, wolumen, stan rynku i zachowanie historyczne papiera. Jako ciekawostkę napiszę, że twórcą %R jest Larry Wiliams, który wygrał jeden z konkursów inwestycyjnych osiągając niebotyczny wynik 11k% (w rok). Jak On to zrobił pozostaje Jego tajemnicą.
|
|
Wysłane:
12 grudnia 2008 19:41:25
yarol napisał(a):Dla mnie najważniejszymi "wskaźnikami" są: cena, wolumen, stan rynku i zachowanie historyczne papiera. A co niby innego pokazują wskaźniki?
|
|
Wysłane:
12 grudnia 2008 19:42:40
Jaki jest sens badania stanu zdrowia serca, skoro ponoć mamy umrzeć na raka płuc?
Edytowany: 12 grudnia 2008 19:42
|
|
Wysłane:
12 grudnia 2008 19:49:46
yarol napisał(a):Jaki sens ma dyskusja na temat wskaźników jeżeli ich skuteczność jest zerowa? Yarol, oczywiście, że dyskusja nad tym, jakiego JEDNEGO wskaźnika używać jest absurdalna. Wskaźniki to tylko klocki, z których się buduje systemy. Po co mi okno, skoro mi będzie na głowę kapać? Tym tropem idziemy? Trzeba klocki poznać.
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
12 grudnia 2008 22:28:09
snake super teoria ale ja bym napisal to tak: STS: kupujemy jak jest w okolicach 20 i przecina od dolu linie sygnalowa %R : kupujemy jak przecina -80 i tyle EEX
|
|
Wysłane:
12 grudnia 2008 23:45:22
Wiem, owner, wiem, wielu właśnie na to liczyło. A ja właśnie staram się zrobić WSZYSTKO, aby od tej strony "tłumaczenia" uciec. Zacznij tak kupować i sprzedawać i przegrasz. I tyle. A ja staram się pokazać dlaczego, pomimo tego, że wydaje się, że niby wszystko książkowo.
Ale rzeczywiście zastanawiam się nad sensem takiej eseistyki.
"Łeee, po co to, trudne, nudne, gupie jakieś, nie pisze jaką spółkę kupić."
Chyba jednak rzeczywiście lepiej napisać "STS 20 dobrze". Tyle, że to już zostało napisane pięć tysięcy razy i jakoś wszyscy wpiernicz dostają.
|
|
|
|
Wysłane:
12 grudnia 2008 23:51:25
snake wiem ze przegram tak stosujac wskaznik, ale poza nim jest jeszcze mozliwosc oceny aktualnej sytuacji na rynku i rozne infa, wiadomosci i ploty na temat spolki przy ktorej go zastosuje. dopiero prawidlowa ocena tej calej sytuacji + nasz wskaznik da nam odpowiedz czy kupowac czy sprzedawac. tak czy inaczej Twoj opis rozjasnil mi pare kwestii. dobra robota. EEX
|
|
0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
12 grudnia 2008 23:55:11
Snake napisał(a):Tyle, że to już zostało napisane pięć tysięcy razy i jakoś wszyscy wpiernicz dostają.
|
|
Wysłane:
13 grudnia 2008 00:02:37
prawda jest taka ze te 2 wskazniki sa najlepsze w .... beztrendziu, boczniaku. przy ostrych rajdach lub zjazdach zawodza. EEX
|
|
Wysłane:
13 grudnia 2008 00:09:31
A jak mają być koniecznie "konkrety", to proszę bardzo:
1. %R - w horyzoncie, odwrotnie do kierunku, tylko do kupna, okres 5-10, warunek trend tygodniowy rosnący 2. %R - sprzedaż: tylko przez SL, poniżej L15 3. STS - kierunek (K tylko przy rosnącym, S przy opadającym), wartość tylko do analizy porównawczej (im niżej tym lepiej), nie stosować w trendzie spadkowym (w ogóle nigdy i niczego nie kupować w spadkowym) 4. STS - wartość: do zarządzania wielkością pozycji, najlepiej połową pakietu przy grubszej inwestycji i dużej płynności
Ostatnie rzeczywiste przykłady z moich transakcji:
GANT (STS) - kupno 21.11 (C=8,32) dlaczego? możliwy boczniak (obrona poprzedniego poziomu, kurs zawija), zdecydowanie opadający ADX (horyzont), STS zaczyna odbijać z bardzo niskiej wartości (5-6); obecnie Gant po 11,50 (+38%) - sygnał sprzedaży z STS
BORYSZEW (STS) - kupno 04.12 (C=1,92) dlaczego? wykres (w sensie: formacje) podobny, ADX zaczyna potwierdzać możliwość użycia STS, a sam wskaźnik wciąż rośnie i wynosi 54; obecnie Boryszew po 2,34 (+22%)
W jednym przypadku kupiłem, gdy STS=6, w drugim gdy STS=54. W żadnym z tych wypadków nie czekałem na przebicie 20. Raz wziąłem "za wcześnie", a raz "za późno".
A jednak twierdzę, że w obydwu wypadkach zagrałem zgodnie z STS-owymi zasadami. I to by było tyle na temat "przebicia 20" ode mnie. Więcej w almanachach i pamiętnikach ze "złotymi myślami". I weź tu komuś wytłumacz, po co są wskaźniki, i czemu Ci nie wychodzi, statystyku... Przepraszam, ale inaczej nie potrafię tego omawiać. A niestety nigdy nie napiszę: "kupuj, gdy przebije 20". Bo to po prostu nieprawda.
|
|
Wysłane:
13 grudnia 2008 00:15:27
tak sie zastanawiam jakby np slepo sluchac sie stsa i przy sygnale kupna ponizej 20 kupowac a powyzej 80 sprzedawac i tak np przez pol roku na jednej jakiejs spolce z w miare solidnymi podstawami. pewnie wyszloby sie na + tylko ciekawe na ile % EEX
|
|
Wysłane:
13 grudnia 2008 00:28:47
owner napisał(a):tak sie zastanawiam jakby np slepo sluchac sie stsa i przy sygnale kupna ponizej 20 kupowac a powyzej 80 sprzedawac i tak np przez pol roku na jednej jakiejs spolce z w miare solidnymi podstawami. pewnie wyszloby sie na + tylko ciekawe na ile % Nie wiem, ale ja znów to sobie tak myślę, że jakby ślepo słuchać kogokolwiek, a jeszcze gorzej - czegokolwiek, to wpiernicz należy się dla zasady. ps. a tak serio - tak, wyszłoby się na plus, szczególnie przy zarządzaniu wielkością pozycji, ale albo byśmy się wtedy narażali na za wysokie ryzyko, albo by nas wyrzuciło przy dużym wzroście, tak więc z/r jest totalnie nieopłacalny
|
|
0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
13 grudnia 2008 00:43:41
owner napisał(a):tak sie zastanawiam jakby np slepo sluchac sie stsa i przy sygnale kupna ponizej 20 kupowac a powyzej 80 sprzedawac i tak np przez pol roku na jednej jakiejs spolce z w miare solidnymi podstawami. pewnie wyszloby sie na + tylko ciekawe na ile % Nic nie stoi na przeszkodzie przetestować nawet niewielkim kapitałem Możemy podać propozycje spółek Ja przedstawie swoje propozycje spółek może troche później ;) kończę bilans dnia i lece spać... ;)
|
|
Wysłane:
13 grudnia 2008 14:39:30
dobra tam, nie trzeba czekac pol roku  zrobilem super symulacje na przykladzie mostostalu warszawa bo jest w jakims takim boczniaku. termin od poczatku 2008. do zakupu bralem pod uwage tylko sygnaly przy ktorych sts nie mial wiecej niz 40 i sprzedazy nie mniej niz 70 (tak mniej wiecej :blackeye: ) ceny tez bralem takie usrednione jakie moglibysmy trafic w czasie sesji. pierwsza kolumna zakup, druga sprzedaz, trzecia roznica: 47 |49 |2 57 |60 |3 60,5 |63 |2,5 58 |59 |1 53,5 |57 |3,5 56 |59 |3 54 |59 |5 53 |52 |-1 47,5 |49 |1,5 52,5 |54,5 |2 47 |45 |-2 bralem ceny mniej wiecej usrednione, oczywiscie "w praniu" wyniki moglyby byc calkiem inne ale z perspektywy czasu taki wynik wydaje sie byc chyba niezly. oczywiscie momenty zakupu i sprzedazy odczytywalem twardo z samego sts bez brania pod uwage swieczek i jakichstam trendow. EEX
Edytowany: 13 grudnia 2008 14:40
|
|
0 Dołączył: 2009-05-16 Wpisów: 457
Wysłane:
26 stycznia 2011 14:47:51
Snake napisał(a):Nie wiem, ale ja znów to sobie tak myślę, że jakby ślepo słuchać kogokolwiek, a jeszcze gorzej - czegokolwiek, to wpiernicz należy się dla zasady. tym znakomitym cytatem oraz ryzykujac bana (bo nic tu narazie nie wnosze) PODBIJAM WĄTEK ok. mam jednak pytanie Snake napisał(a):4. STS - wartość: do zarządzania wielkością pozycji, najlepiej połową pakietu przy grubszej inwestycji i dużej płynności Snake moglbys w wolnej chwili rozwinac ta koncepcje ? no chyba ze juz sie "zestarzala". Pozdrawiam Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ... It’s just money. It’s made up.
Edytowany: 26 stycznia 2011 14:48
|
|
Wysłane:
26 stycznia 2011 19:41:51
Z Tobą porozmawiam sobie z przyjemnością zawsze i na każdy temat, tym bardziej na moim wątku.
Koncepcja się nie zestarzała, po prostu od czasu, gdy odkryłem opcje i inne instrumenty, wyrażenie "tworzenie systemów" nabrało dla mnie dodatkowych wymiarów. Zrozumiałem, że głupi leszczuch jestem, a cała inżynieria finansowa to temat rozległy i fascynujący.
Punkt, który poruszyłeś, to część większego systemu, który kiedyś sobie stworzyłem (tylko na akcje). Aby wszystko było zrozumiałe, opiszę go od końca, czyli zacznę od wersji prymitywnej.
Mamy nakupione sporo płynnych akcji. Kupiliśmy, bo rozpoznaliśmy trend. Ale płynny blue-chip jedzie sobie zygzakami, które można wykorzystać. Połowa pakietu jest nienaruszalna. Druga dostosowuje się do wartości STS: przy wartościach bliskich zeru worek jest pełny, przy setce STS-owa "połówka" jest pusta (czyli razem mamy połowę w akcjach i połowę w cashu), przy STS=50 - jak łatwo obliczyć - 75% w akcjach, a 25% w cashu (bo połowa akcji należy do "trendu" i jest nienaruszalna, jak zaznaczyłem na początku).
A teraz wersja pełna (skomplikowana): Nie ma sztywnego podziału 50/50 (trend/STS), tylko procent ten jest zależny od siły trendu. W wypadku trendu silnego, "nienaruszalny" procent jest większy (czyli mniej przeznaczamy na grę przeciw trendowi wg STS), a w sytuacji horyzontalnej pakiet "trendowy" jest malutki, zaś opisana zasada stosowania oscylatora obowiązuje dla dużo większej części portfela przeznaczonego na całe akcje.
Mam nadzieję, że jasno to przedstawiłem. Jakby co, to chyba kiedyś na atinwestor zacząłem coś podobnego opisywać... nie pamiętam w szczegółach. W każdym razie był to jeden z moich pierwszych prawdziwych systemów. Problemem jest to, że w wersji pełnej potrzebuje on bardzo dobrego i czułego miernika siły trendu. To co nam serwują na ISPAGach jest nie do zastosowania. A jakby co, to zawsze pozostaje wersja uproszczona, czyli sztywne 50/50.
Płynność jest sprawą kluczową, wielkość pozycji również (bo inaczej nie ma sensu miotać się z prowizjami).
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.