wszedlem w piatek.
czy Orco to "drugie Immo"? intuicyjnie odrzucam takie porownania jako upraszczajace, kazdy przypadek jest inny.
ale na pewno rozwazanie to ma wiecej sensu niz gadanie typu "Duda to drugie Immo", ktore nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia, poza wiara piszacego w podobny zasieg wzrostow.
jesli chodzi o Orco to widze takie podobienstwa:
- ta sama branza - budowlanka.
- podobny obszar dzialan, czyli raczej nie klasyczna developerka mieszkaniowa a biurowce i podobne obiekty
- to samo terytorium dzialan (Europa sr-wsch)
- spolka rowniez w dual-notice (dla mnie to zaleta, ja wole jak o kursie decyduja we Wiedniu czy Paryzu niz u nas)
- podobne zachowanie kursu i skala przeceny
link tutaj- wazna rzecz, ktora wiemy dziek Stockwatchowi: bardzo solidny rating obu firm wg. prof. Altmana. Pogarszajacy sie, ale solidny. To nie Duda, Krosno czy inny OIL. To firmy z mocno zachwiana plynnoscia, ale z niebankrucka struktura bilansu.
- i jeszcze cos: podobnie jak na Immo, analize wykresu polskiego (swoja droga nie wiem czy Japonczycy znalezli juz nazwe dla ukladu ostatnich 5 swieczek dziennych, bo wyglada to zupelnie szokujaco) uwazam za wtorna do analizy na rynku glownym
a na nim to wyglada
TAK. Jakby prowzrostowo, huh?
czytam sobie o tej spolce i bede sie jej uczyl. a co sie naucze, to Wam napisze
PS zeby nie bylo jednostronnie: Immo zaczelo sie leczyc cenne pol roku wczesniej. to moze byc kolosalnie wiele. i nigdy nie otarlo sie o ochrone przed wierzycielami, a tu ona jest faktem.
In the name of all that which does not suck!