PARTNER SERWISU
aiwpxaft
1 2 3 4 5
Piotr74
0
Wpisów: 31
Wysłane: 26 marca 2009 19:15:18 przy kursie: 19,16 zł
Spodziewałem się złych wiadomości już po zawieszeniu notowań w połowie marca. Wcześniej pisałem już w tym wątku że nie mają pieniędzy na dokończenie "Złotej" i szukają współinwestora - proponowali to Generalnemu Wykonawcy i innym firmom już kilka miesięcy temu. Chyba wszyscy zdawali sobie sprawę że niskie notowania były obarczone dużym ryzykiem. Sam się skusiłem na nieduży krótkoterminowy pakiecik w marcu i dał mi on zarobić ale nie zazdroszczę tym którzy nie zdążyli wyskoczyć z tego "wózeczka". Pewnie OPG sprzeda kilka swoich nieruchomości w najbliższym czasie ale czas jest taki że sprzeda je niezbyt korzystnie no a co uzyska ze sprzedaży powędruje do banków. Szkoda.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 26 marca 2009 19:29:29 przy kursie: 19,16 zł
Przyznaje, ze ryzyko jest spore, ale sadze, ze na tej spolce da sie jeszcze niezle zarobic. Byle kupic w dolku. Panika sie skonczy i zacznie sie pogrywanie jak na Immo.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 26 marca 2009 19:49:08 przy kursie: 19,16 zł
nocnygracz napisał(a):
Przyznaje, ze ryzyko jest spore, ale sadze, ze na tej spolce da sie jeszcze niezle zarobic. Byle kupic w dolku. Panika sie skonczy i zacznie sie pogrywanie jak na Immo.

A po co trafiać dołek? Lepiej zagrać w totka, prawdopodobieństwo trafienia wygranej podobne, za to wygrana znacznie wyższa.
A teraz na poważnie. Dzisiejszy wolumen obrotu wskazuje, że ktoś podbił kurs chcąc wyjść z papiera. Na moje oko w najbliższych dniach kurs zejdzie niżej od ostatnich min. Porównanie z IEA pominę milczeniem. Powodzenia!

nocnygracz
0
Wysłane: 26 marca 2009 21:11:45 przy kursie: 19,16 zł
Moze bede Ci musial przyznac racje, a moze Ty mi.
Wiem, ze jest tu ogromne ryzyko, ale raczej pozostane przy opinii, ze da sie jeszcze tu zarobic.
Nastepnego dnia po informacji o tym, ze Kredyt Bank zlozyl wniosek o upadlosc Dudy cena akcji tej ostaniej spadla na lopatki. Ale juz nastepnego dnia okazalo sie, ze wciaz jest sporo chetnych do pogrywania na tym papierze i cena znow wzrosla.

Tu moze byc podobnie. Nie wiem czy juz jutro cena wzrosnie, ale mam zamier byc czujnym.

Pozdrawiam.

PS: Oczywiscie wiem, ze Duda to smiec. Nie o tym jest moj post.

nocnygracz
0
Wysłane: 26 marca 2009 22:38:12 przy kursie: 19,16 zł
Dodac zapomnialem, ze wybicie przed podaniem do publicznej wiadomosci zlych informacji bylo na Dudzie identyczne jak tu. Na naszej gieldzie to chyba bardziej standard niz wyjatek.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 26 marca 2009 23:28:13 przy kursie: 19,16 zł
Czy jest juz wniosek o upadłość? Czy te info jest adekwatne do spadku?
Na IEA poszła przynajmniej rekomendacja "wartość akcji - 0" Tam spadałem od ponad czterech zł. do 1,35. Potem mi bezpieczniki wywaliły i zostałem wyleszczony.
Podkręcanie spadków, nienajlepsza wiadomość, a na końcu jak wszystkich już przeciągną pod kilem - olśniewające wybicie.
Cholerne, cwane grubasy!
Jeżeli ten scenariusz miałby się powtórzyć na ORCO, to by znaczyło, że z leszcza ostał się już jeno szprot.

tony1975
0
Wpisów: 4
Wysłane: 28 marca 2009 17:07:45 przy kursie: 19,62 zł
Na Euronext ORCO w piatek zamknęło się na 4,76 Euro sam mam troche zdenerwowała mnie rekomendacja Wood&Company...uwazam że spółka jest zaliczana na dzień dzisiejszy do spółek"śmieciowych" czy dużego ryzyka ale wielcy tego swiata na takich sie dorobiło np Soros. Na Euronexcie inwestorzy widzą po aktualnym kursie, że spółka ma duże szanse wyjścia na prostą. Co dużo pisać C/WK 0.08 ...czy się powtórzy scenariusz Immoeast...? Ja stawiam że będzie OK...sam lubię takie wyzwania...duże ryzyko...krociowe zyski...

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 28 marca 2009 23:16:49 przy kursie: 19,62 zł
wszedlem w piatek. salute
czy Orco to "drugie Immo"? intuicyjnie odrzucam takie porownania jako upraszczajace, kazdy przypadek jest inny.
ale na pewno rozwazanie to ma wiecej sensu niz gadanie typu "Duda to drugie Immo", ktore nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia, poza wiara piszacego w podobny zasieg wzrostow.
jesli chodzi o Orco to widze takie podobienstwa:
- ta sama branza - budowlanka.
- podobny obszar dzialan, czyli raczej nie klasyczna developerka mieszkaniowa a biurowce i podobne obiekty
- to samo terytorium dzialan (Europa sr-wsch)
- spolka rowniez w dual-notice (dla mnie to zaleta, ja wole jak o kursie decyduja we Wiedniu czy Paryzu niz u nas)
- podobne zachowanie kursu i skala przeceny link tutaj
- wazna rzecz, ktora wiemy dziek Stockwatchowi: bardzo solidny rating obu firm wg. prof. Altmana. Pogarszajacy sie, ale solidny. To nie Duda, Krosno czy inny OIL. To firmy z mocno zachwiana plynnoscia, ale z niebankrucka struktura bilansu.
- i jeszcze cos: podobnie jak na Immo, analize wykresu polskiego (swoja droga nie wiem czy Japonczycy znalezli juz nazwe dla ukladu ostatnich 5 swieczek dziennych, bo wyglada to zupelnie szokujaco) uwazam za wtorna do analizy na rynku glownym
a na nim to wyglada TAK. Jakby prowzrostowo, huh? Think
czytam sobie o tej spolce i bede sie jej uczyl. a co sie naucze, to Wam napisze
PS zeby nie bylo jednostronnie: Immo zaczelo sie leczyc cenne pol roku wczesniej. to moze byc kolosalnie wiele. i nigdy nie otarlo sie o ochrone przed wierzycielami, a tu ona jest faktem.
In the name of all that which does not suck!
Edytowany: 28 marca 2009 23:17

pirx
0
Wpisów: 102
Wysłane: 29 marca 2009 10:03:38 przy kursie: 19,62 zł
do minusów dodam jeszcze:
"Difficulties in obtaining the repayment of shareholder loans granted to some
subsidiaries"
"The Group also managed to refinance €100 million of the total €188 million of debt that falls
due in 2009."

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 5 kwietnia 2009 22:58:09 przy kursie: 19,50 zł
Tu to dopiero będzie silny wóz-przewóz.Za parę dni publikacja wyników.Nie będą dobre,ale chyba nie na tyle złe,by dobić kurs.Think
"Fortuna favet fortibus"

investkid
3
Wpisów: 499
Wysłane: 6 kwietnia 2009 09:34:02 przy kursie: 19,95 zł
sadze ze warto zaryzykowac 10% aktywow na strate badz zysk rzedu 200-500% :) hmmm....

sovq
0
Wpisów: 31
Wysłane: 6 kwietnia 2009 10:18:54 przy kursie: 19,95 zł
investkid: tak mówią wszyscy wrzucający żetony do automatów...

Orco jest dla mnie spalone od kiedy oszpeciło Orco Tower wielkim napisem ;), a na poważnie - przy niewielkich zyskach operacyjnych i przepływach z działalności operacyjnej, jest to papier wysokiego ryzyka. Prawda, że czasem na takich spółkach można sporo zarobić, ale w większości przypadków (niestety), kończy się to bankructwem, likwidacją czy przejęciem i wycofaniem z giełdy. Może tak tylko mówię, bo już się sparzyłem na takich papierach (Elektrim ;)), w każdym razie życzę Wam powodzenia, ale i zachowania czujności i zdrowego rozsądku.

mihara
0
Wpisów: 218
Wysłane: 7 kwietnia 2009 20:09:58 przy kursie: 19,70 zł
co do bankructw to ja caly czas nie kumam o co chodzi z krosno... wiec samo bankructwo nie oznacza straty ( pytanie kiedy sie wsiadlo, wysiadlo, etc)

Alexey
0
Wysłane: 7 kwietnia 2009 23:11:08 przy kursie: 19,70 zł
raport tu
www.orcogroup.com/files/pressr...

drogi WD, napiszesz nam cos o tym na szybko?
na pierwszy rzut oka nie wyglada zle, jak na spolke z C/WK=0,1... ale pierwsze rzuty oka bywaja zwodniczeblah5

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 7 kwietnia 2009 23:25:18 przy kursie: 19,70 zł
Jutro wieczór będzie OK? Co nagle to po diable, a mi się po całym dniu węch już przytępił Silenced

Alexey
0
Wysłane: 8 kwietnia 2009 10:27:17 przy kursie: 21,70 zł
bedzie perfekcyjnie. thumbright
rynek chyba na razie nie wie jak zareagowac; choc reakcja jest raczej pozytywna. ale patrzac na wczesniejsza zmiennosc na spolce, o ostatnie dni to prawie jak konsolidacja.

WatchDog
50
Wysłane: 8 kwietnia 2009 21:44:04 przy kursie: 21,70 zł
Immo przy Orco to niebo a ziemia. O ile oczywiście poziom szczerości jest podobny w raportach obu spółek, to Orco ma sytuację dużo gorszą, a wręcz terminalną. Tyle wynika z raportu rocznego: wartość likwidacyjna jest grubo ujemna (więcej trzeba oddać niż da się uzyskać z szybkiej sprzedaży), rating wrzeszczy potrójnym C, kapitał spadł o ponad połowę. To wprawdzie nie są rzeczywiste, gotówkowe straty, tylko flaczenie balonu, który był wcześniej ostro pompowany aktualizacją wycen: budynki ot tak sobie stały i drożały, więc firma ochoczo wykazywała wzrost wartości jako zysk. Teraz stoją jak stały tyle że sobie tanieją i stąd ta strata. Gotówki ciągle jeszcze trochę mają i obrót jakiś tam generują.
Jednocześnie przyjrzałem się wpływom z czynszów i wygląda na to, że aktualna wycena nieruchomości na jakieś 1,7 mld nie jest przesadzona, chociaż to jeszcze nie jest okazja. Po prostu znormalniała, co jednak nie uspokaja, bo problemem tej spółki jest długoterminowe zadłużenie: obligacje i kredyty na ponad 1,5 mld €. Stąd taki niski standing i ochrona przed wierzycielami: tych pieniędzy nie ma na razie jak oddać. Ochrona już działa albo zacznie zaraz działać, pół roku z możliwością przedłużenia do półtora. Jeśli poprawi się koniunktura w nieruchomościach, ruszą budowy i wynajmy, to uda się wyjść na prostą i to szybciej niż się zdaje: w sektor zaczną napływać duże pieniądze. Oby się udało.

Alexey
0
Wysłane: 8 kwietnia 2009 22:53:06 przy kursie: 21,70 zł
piekne dzieki WD! wave
mi sie zdaje, ze oni naprawde stracili to pol roku, w czasie ktorego IEA jednak zaczelo wywozic od siebie taczki z gnojem (i robi to do dzisiaj...).
tu moze byc do zarobienia nawet i -set procent w rok. ale w takim momencie parahossy (moze krotkiej) rozpoznaje to jako za duze ryzyko.
i jeszcze mam praktyczna obserwacje: bardzo nikla korelacja kursow w Paryzu i u nas. podobno jest jakis arbitrazysta, ale rzadko go widac, sytuacja rozpietosci kursow typu >10% jest nagminna. to nie Immo gdzie w zasadzie chodzimy krok w krok (nawet jesli notowania nie sa inline, to kierunki zmian - zawsze).

nocnygracz
0
Wysłane: 8 kwietnia 2009 23:51:36 przy kursie: 21,70 zł
Ja dziś wyskoczyłem z Orco przy kursie troche ponad 22 zł. Jednak dało się zarobić.

Ciekawy jest tu wskaźnik Cena/WK.
Na money.pl - 0,05 (nauczyłem się, że tam im liczenie wychodzi najgorzej), ale:
bankier.pl - 0,08
stockwatch.pl- 0,12.

Rozumiem, ze tutaj wskaźnik jest zapewne policzony najlepiej, ale skąd te różnice?

WatchDog
50
Wysłane: 9 kwietnia 2009 07:27:46 przy kursie: 21,70 zł
Czasami mamy wpadki, ale możemy je poprawić - w przeciwieństwie do innych, którzy kupują gotowe dane i je wrzucają automatycznie.

Wygląda na to, że ponieważ Orco nie puściło jeszcze raportu w formacie giełdowym (tabelka z Wybranymi Danymi Finansowymi), a jedynie plik tekstowy, to ów "system" nie ma jeszcze danych za IV kwartał. Co można potwierdzić tutaj:
www.money.pl/gielda/spolki_gpw...
www.bankier.pl/inwestowanie/pr...
Dane kończą się na Q3. (Przy okazji, zauważ jak dziurawe są tamte tabelki - nikt nic nie liczy, nie czyta, nie poprawia.)
Natomiast u nas jest już Q4:
www.stockwatch.pl/gpw/orcogrou...

Sprawdziłem dodatkowo na piechotę: na koniec grudnia WK wynosiła 427 663 tys. €, co stanowi 39,46 € na akcję. Po wczorajszym zamknięciu z Euronextu na 4,73 za akcję daje C/WK = 0,12 jak byk. Można by jeszcze sprawdzić na złotówkach (różnice kursowe na kursie (arbitraż) i na wycenie) ale chyba już nie trzeba.
Edytowany: 9 kwietnia 2009 07:28

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,417 sek.

fwsyrpgp
ecxarxmu
xjjoobar
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vywvsydk
qjsdjjfd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat