PARTNER SERWISU
beyznlyf

jak ująć w picie stratę wynikłą z wyłudzenia na zakup akcji? Czy możliwe są rekompensaty

apa-sf
0
Wpisów: 127
Wysłane: 14 marca 2011 22:49:22
Pomyślałem, że trochę osób tutaj "siedzi" i być może ktoś ma doświadczenie/pomysł jak ugryźć moją sytuację;-)

W zeszłym roku poniosłem sporą stratę z tytułu inwestycji kapitałowych - wysłałem z dolarowego konta pewną kwotę do Azji z przeznaczeniem na zakup akcji. Ostatecznie padłem ofiarą wyłudzenia - pieniędzy tych już nigdy nie zobaczyłem, mam sprawę w prokuraturze (prokurator szanse pozytywnego rozstrzygnięcia ocenia na bliskie zeru, obecnie sprawa po 4 miesiącach została zawieszona - oczekiwanie na odpowiedzi z instytucji zagranicznych).

Pytania:

1) odnośnie podatków - dysponuję potwierdzeniami wysłanych przelewów bankowych, fakturami PDF za rzekomy zakup akcji, potwierdzeniem z prokuratury o wszczęciu postępowania i jego zawieszeniu. Czy na tej podstawie mogę utraconą kwotę ując w picie jako strata? Czy np. najpierw prokuratura musi zakończyć postępowanie i stratę będę mógł z tego zrobić dopiero w picie za 2011?

2) Czy w przypadku wykorzystania ścieszki dochodzenia swoich praw (prokuratura, zgłoszenie elektroniczne do służb międzynarodowych, próba nacisku na podmiot dopuszczający się wyłudzenia na własną rękę) istnieje możliwość ubiegania się o odszkodowanie z tytułu ustawy z 2005r. o panstwowej kompensacji przysługującej ofiarom niektórych przestępstw umyślnych (Dziennik ustaw 2005 nr 169 poz. 14-15 7.7.05)? Prokurator podsunął mi wątek tej ustawy, o której pojęcia nie miałem.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 14 marca 2011 23:53:26
Wystąp o interpretację indywidualną. Trzy miesiące i bodaj 60 zł, ale będziesz miał wiążącą odpowiedź.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 15 marca 2011 07:42:44
apa-sf napisał(a):

1) odnośnie podatków - dysponuję potwierdzeniami wysłanych przelewów bankowych, fakturami PDF za rzekomy zakup akcji, potwierdzeniem z prokuratury o wszczęciu postępowania i jego zawieszeniu. Czy na tej podstawie mogę utraconą kwotę ując w picie jako strata? Czy np. najpierw prokuratura musi zakończyć postępowanie i stratę będę mógł z tego zrobić dopiero w picie za 2011?

Jest raczej mała szansa że będziesz mógł to rozliczyć w jakimkolwiek PIT. Do kosztów uzyskania przychodu wliczany jest koszt nabycia akcji, które w danym roku sprzedałeś (czyli z których miałeś przychód). W tym wypadku nigdy nie dojdzie do uzyskania przychodu ze sprzedaży tych akcji, gdyż nigdy ich tak naprawdę nie kupiłeś.

Technicznie więc nie był to koszt nabycia akcji. A nawet gdyby był, nie możesz go rozliczyć dopóki tych akcji nie sprzedasz.

No ale to tylko moja opinia, napisz jak sprawa się zakończy. Pamiętaj aby wnioskując o interpretację do US, określić w niej własne stanowisko.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

daniel23651
0
Wpisów: 250
Wysłane: 16 marca 2011 13:44:30
niestety Frog ma w 100% racji, nigdy nie będziesz miał straty z tych akcji ponieważ ich nie posiadasz. Nawet gdy prokuratura zakończy postępowanie załóżmy że na twoją korzyść i będą po drodze jakieś wyroki korzystne to i tak nijak będzie to do wykazania owej straty dontknow

apa-sf
0
Wpisów: 127
Wysłane: 31 marca 2011 15:17:17
Niestety zgadza się - najwyraźniej dopóki nie nastąpi sprzedaż tych akcji ze stratą (chociażby na podstawie papieru wystawionego przez tych oszustów) to straty w żaden sposób nie zaksięguję. Trochę szkoda, taka wtopa... Coraz mniej podoba mi się nasz system podatkowy. Pamiętam, gdy umarł mój ojciec, miałem z nim deal "w trakcie" dotyczący jego nieruchomości. Z tytułu śmierci nie dość, że cały deal ciągnął się dodatkowe 1,5 toku (postępowania spadkowe, załamanie hossy i marazm w nieruchomościach = brak możliwości dorzucenia kasy z transakcji na giełdę a okazji było od groma) to jeszcze uraczono mnie sporym podatkiem, którego w innej sytuacji by nie było. Dowiedziałem się, że gdybym na łożu śmierci wcisnął ojcu papier zrzeczenia się nieruchomości na mnie, to podatku by nie było. Ale kto będzie myślał i robił takie rzeczy osobie w szpitalu, śmierć nadzesła niespodziewanie.

Nie pozostaje mi nic innego jak tylko spakować manatki i firmę oraz majątek powoli transferować za granicę. Jakoś tam formalności prościej idą :-)

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 31 marca 2011 15:47:55
Cytat:
Nie pozostaje mi nic innego jak tylko spakować manatki i firmę oraz majątek powoli transferować za granicę. Jakoś tam formalności prościej idą :-)

Czytam wątek ze współczuciem,sporo tragedii Cię dotknęło,czasem paskudne jest to życie...
Natomiast jak masz złe doświadczenia z transferowaniem pieniędzy do Azji,to już lepiej sobie odpuść kolejne transfery,po prostu lepiej lokuj pieniądze w naszym krajuwave
powodzenia we wszystkimsalute

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,237 sek.

pyopunew
igrqjlhm
dtfswfll
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fgtqanpc
pbzlbhjy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat