PARTNER SERWISU
vefwwxqb
137 138 139 140 141
black-jack
0
Wpisów: 13
Wysłane: 23 marca 2011 00:35:48 przy kursie: 17,60 zł
MaximusMinimus napisał(a):
Dziękuje Panie Prezesie za odpowiedź. Będę spał spokojniej.

Jeszcze tak myśl na trochę inny temat. Otóż coś mi nie pasuje w tym wyskakiwaniu OZ-u z akcji. Na początek warto się zastanowić co podkusiło ten wysoko oceniany fundusz (amrykańskie top 3 pod względem wyników) do zainwestowania w KOV. Wątpie, by chodziło im o tę mizerną podbitkę i kurs dolara. Jeżeli ładowali się w poszukiwaczy, to raczej dla ich pozytywnych wyników, pakiet był całkiem spory. Goldman Sachs i jego pochodne znani są z raczej luźnego podejścia do etyki biznesowej. Wydaje mi się, że OZ ogłaszając zejście poniżej progu 5% tuż przed wynikami chciał wywołać lekką panikę wśród instytucjonalnych na KOV, a inne słupy Goldmana powoli skupują sobie akcje. Podsumowując, głupie jest wchodzić w spółkę poszukiwawczą na samym początku i wyskakiwać z niej tuż przed oficjalnymi wynikami testów, które zresztą zapowiadają się obiecująco. Nie wierzę, że OZ postawił kreskę na KOV, nie taki cwaniak.

Miałem wcześniej odnieść się do twojej myśli ale...
Przez przypadek trafiłem na omówienie strategii funduszy różnych między innymi tego który nas interesuje ze względu na KOV i rzuca się w oczy jedno,czołowe fundusze pilnują bardzo aby ich efekty były jak najbardziej płaskie.Nie mam tu na myśli że nie interesuje ich zysk ale to że wykres ich wzrostów z inwestycji nie może mieć żadnych większych odchyleń i to za równo w dół jak i w górę po prostu jak najbardziej płaska linia trendu w górę.Być może to jest jakieś wyjaśnienie zachowania się OZ wywalili na górce i żeby spłaszczyć wykres wywalili też ze stratą
to takie moje luźne przemyślenia.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 23 marca 2011 07:09:24 przy kursie: 17,60 zł
lewsey napisał(a):
Do najbardziej rzetelnej wyceny należałoby uwzględnić zasoby Low Estiate. przy Twoim wyliczeniu należy uwzględnić 50% skalę błędu. Nigdy nie wiemy co czeka na nas pod powierzchnią. Z całym szacunkiem, lecz wycena zbyt wysoka.

No zdecydowanie niestety jeśli analitycy wyliczyli ją na poziomie 50gr :( Być może uwzględnili ryzyko polityczne, to, że KOV w Syrii jeszcze nie wydobywał a Ukraina to już obszar przetestowany zatem można było przydzielić pewnie wyższy mnożnik zasobom Ukraińskim.

Choć liczyłem, że tak duża różnica w przyroście zasobów warunkowych liczonych w MMBOE przełoży się zdecydowanie bardziej na wycenę.

Być może faktycznie trzeba uwzględnić te zasoby najbardziej prawdopodobne choć myślę, że brane są wszystkie kategorie z odpowiednia wagą. Pomocne na pewno było by zrozumienie mechanizmu szacowania wyceny akcji dla takich zasobów, żeby chociaż orientacyjnie dla samego siebie zobaczyć jaki wpływ ma dana informacja (dane liczny przedstawiane w raportach) na wycenę spółki i ewentualnie dopiero potem konfrontować to z wyceną profesjonalnego analityka.

Modus Operandi
0
Wpisów: 30
Wysłane: 23 marca 2011 08:32:25 przy kursie: 17,60 zł
MaximusMinimus napisał(a):
Hehe, nieźle Black Jack. Uprzedziłeś moje pytanie dosłownie o minutę. Panie Prezesie, rzucacie rękawicę Shell'owi, ostra zagrywka. Oczywiście nie jest to nic pewnego, więc na konkretne oświadczenie w tej sprawie będzie trzeba nam poczekać. Modus Operandi pisał niedawno o Morzu Norweskim, ale Nigeria to o wiele lepsza opcja uwzgędniając koszty.

Trzymamy kciuki za nasze rosnące imperium paliwowe.

Nadal się upieram przy tej Norwegii. Ta Nigeria mnie przeraża.
Jak na razie Lotos i PGNiG na tym nieźle wychodzą, mimo astronomicznych kosztów.

Sytuacja polityczna stabilna. Złoża potwierdzone.
Firmy amerykańskie kanadyjskie wydobywają i całkiem nieźle na tym wychodzą. Poza tym cała infrastruktura. No i blisko. Wiadomo koszty wysokie, ale Norwegia nie stosuje przetargów tylko udziela się koncesji na podstawie wniosków dla całych grup spółek. No i mają najwyższy stopień szczerpania 46% dla ropy i 70% dla gazu. A procent sczerpania dla całego świata wynosi zaledwie 22. Wszystko podane jak na talerzu.

glock-17
0
Wpisów: 23
Wysłane: 23 marca 2011 09:15:54 przy kursie: 17,50 zł
Cytat:
Jak na razie Lotos i PGNiG na tym nieźle wychodzą, mimo astronomicznych kosztów.

Firmy amerykańskie kanadyjskie wydobywają i całkiem nieźle na tym wychodzą. Poza tym cała infrastruktura. No i blisko. Wiadomo koszty wysokie, ale Norwegia nie stosuje przetargów tylko udziela się koncesji na podstawie wniosków dla całych grup spółek. No i mają najwyższy stopień szczerpania 46% dla ropy i 70% dla gazu. A procent sczerpania dla całego świata wynosi zaledwie 22. Wszystko podane jak na talerzu.
Cytat:

A jednak nie takie to proste, widać talerz bardzo głęboki jest i do tego nie łatwo coś w nim znaleźćgielda.onet.pl/rekordowa-seria...

Modus Operandi
0
Wpisów: 30
Wysłane: 23 marca 2011 09:20:05 przy kursie: 17,50 zł
To dlaczego ściągneli statek-wiertnice z morza południowochińskiego. Płynął pół roku.
A stoi na redzie w SVG

glock-17
0
Wpisów: 23
Wysłane: 23 marca 2011 09:21:57 przy kursie: 17,50 zł
Cytat:

A jednak nie takie to proste, widać talerz bardzo głęboki jest i do tego nie łatwo coś w nim znaleźć Eh? gielda.onet.pl/rekordowa-seria...

pulek79
0
Wpisów: 41
Wysłane: 23 marca 2011 09:43:12 przy kursie: 17,50 zł
Cytat:

Co do raportu brokera: OK, co złego to nie ja ;-)
To nie był oddzielny raport, tylko codzienny przegląd wiadomości ze spółek, gdzie przy KOV analityk podał swoje obliczenia. Ogólnie wyszło mu, że zwiększenie zasobów w Syrii daje jakieś 0.5PLN więcej na akcje.

Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Cały czas męczy mnie ta informacja tzn. gdzie ona się ukazała. Jakby pan Prezes albo ktoś z forumowiczów znał lokalizację w/w info bardzo prosiłbym o podpowiedź.

GDA66TY
0
Wpisów: 154
Wysłane: 23 marca 2011 09:47:12 przy kursie: 17,50 zł
Wydaje mi się że nie ma co się rozdrabniać nad tymi poszukiwaniami.
Na razie to niech ta spółka ogarnie to co posiada i oby utrzymali płynność finansową.
Ja generalnie to zaczynam skupiać się nad innym wątkiem. Otóż cały czas tu się pisze że KOV
to inwestycja długoterminowa. Mnie ciekawi jak długo ten termin na ewentualny wystrzał ma trwać ???. Problem w tym że giełdy mają swoje wzloty i upadki prawda? A mianowicie chodzi mi o to że gdy nadejdzie krach na giełdzie i spadnie cena ropy do np.50$ za baryłkę a może i niżej to uważam że jak w takim okresie sp. KOV nawet natrafi w Syrii na czystą PB-98 to i tak kurs runie. Co wy na to???
Jeżeli ktoś chciał by mnie poprawić odnośnie złóż z czystą PB-98 to informuję że takich złóż nie ma :-)))
Zapomniałem że różni ludzie się trafiają.
Edytowany: 23 marca 2011 09:51

black-jack
0
Wysłane: 23 marca 2011 10:05:22 przy kursie: 17,50 zł
Witam!
Redface
Bardzo proszę o ustosunkowanie się do informacji o zainteresowaniu przez spólkę koncesją OML42 lub koncesjami w Nigerii.
Myślę że ten temat zainteresuje większą część inwestorów zwłaszcza ze względu na finansowanie tego tematu i "wielkość" tematu.
Średnia cena za koncesje w tamtym rejonie wynosi 1,5 do 2 $ za baryłkę na podstawie potwierdzonych rezerw np na oml30 lub oml32 i w chwilii obecnej najwyższa oferta pochodzi od Essar 800 000 000 $ i od Afren 750 mln $. Na koncesje OML42 jest złożona oferta w wysokości 400 mln $ przez Energii Equity Resources pośrednio India 's Essar Group.
Istnieją opinie że pole OML42 może mieć większy potencjał niż pola MOL 30,34 lub 40 chociażby ze względu na swoją wielkość.
Moje pytanie
Jak chcielibyście finansować taaaakie przesiewziecie,poprzez wsparcie KI czy też przez jakiegoś partnera jeszcze nam nieznanego i czy rzeczywiście jesteście zainteresowani tym tematem?
Pozdrawiam
Jack

piter47
0
Wpisów: 56
Wysłane: 23 marca 2011 10:12:03 przy kursie: 17,50 zł
Na krótko ostatnimi czasy zagościł na forum temat inwestorów długoterminowych
w reakcji na słowa Redface iż po5-7 latach inwestycja zacznie przynosić zyski.
Najczęściej jest tak,iż po kolejnych krokach inwestycyjnych ,wartość spółki
jest przeszacowywana,akcje odpowiednio wędrują w górę i inwestor decyduje:
realizuję (oby)zyski czy czekam dalej-czyt.czekam na dywidendę.U Nas na KOV
ten proces uważam za zachwiany.

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 23 marca 2011 10:29:39 przy kursie: 17,50 zł
GDA66TY napisał(a):
Wydaje mi się że nie ma co się rozdrabniać nad tymi poszukiwaniami.
Na razie to niech ta spółka ogarnie to co posiada i oby utrzymali płynność finansową.
Ja generalnie to zaczynam skupiać się nad innym wątkiem. Otóż cały czas tu się pisze że KOV
to inwestycja długoterminowa. Mnie ciekawi jak długo ten termin na ewentualny wystrzał ma trwać ???. Problem w tym że giełdy mają swoje wzloty i upadki prawda? A mianowicie chodzi mi o to że gdy nadejdzie krach na giełdzie i spadnie cena ropy do np.50$ za baryłkę a może i niżej to uważam że jak w takim okresie sp. KOV nawet natrafi w Syrii na czystą PB-98 to i tak kurs runie. Co wy na to???
Jeżeli ktoś chciał by mnie poprawić odnośnie złóż z czystą PB-98 to informuję że takich złóż nie ma :-)))
Zapomniałem że różni ludzie się trafiają.

Myślę ż każdy "długi" o tym myśli - oczywiście nałożenie odpowiednich faz cyklu koniknkturalnego na taką inwestycję jest dodatkowym ryzykiem.

Jednak w długim horyzoncie broni nas wciąż:
- ciągła aprecjacja surowców, również ropy. Prawie na pewno trend wzrostowy się utrzyma, być może w czasie następnego kryzysu w dołku ropa nie będzie kosztować 50 USD a 100 USD.
- smieciowienie pieniędzy - drukarnie cały czas drukują na prawie każdej walucie - zakłądając że KOV będzie powiększać swoje rezerwy w przyzwoitym tempie - a i wydobycie również, ta inwestycja może być wciąż korzystniejsza do zabezpieczenia gotówki niż obligacje, okaty itd

k.

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 23 marca 2011 10:43:27 przy kursie: 17,50 zł
www.africaintelligence.fr/LAE/...

Kurcze... Może faktycznie jest coś na rzeczy ...
Niniejszym przyłączam się do pytania kolegi "black-jack".
Edytowany: 23 marca 2011 10:45

black-jack
0
Wysłane: 23 marca 2011 10:48:43 przy kursie: 17,50 zł
macgregor napisał(a):
black-jack napisał(a):
Witam!
Redface
Bardzo proszę o ustosunkowanie się do informacji o zainteresowaniu przez spólkę koncesją OML42 lub koncesjami w Nigerii.
Myślę że ten temat zainteresuje większą część inwestorów zwłaszcza ze względu na finansowanie tego tematu i "wielkość" tematu.
Średnia cena za koncesje w tamtym rejonie wynosi 1,5 do 2 $ za baryłkę na podstawie potwierdzonych rezerw np na oml30 lub oml32 i w chwilii obecnej najwyższa oferta pochodzi od Essar 800 000 000 $ i od Afren 750 mln $. Na koncesje OML42 jest złożona oferta w wysokości 400 mln $ przez Energii Equity Resources pośrednio India 's Essar Group.
Istnieją opinie że pole OML42 może mieć większy potencjał niż pola MOL 30,34 lub 40 chociażby ze względu na swoją wielkość.
Moje pytanie
Jak chcielibyście finansować taaaakie przesiewziecie,poprzez wsparcie KI czy też przez jakiegoś partnera jeszcze nam nieznanego i czy rzeczywiście jesteście zainteresowani tym tematem?
Pozdrawiam
Jack

Możesz podać linka do tej informacji?
Inaczej można traktować to jako plotkę a plotek z reguły się nie komentuje.

Proszę bardzo
www.africaintelligence.com/AEM...

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 23 marca 2011 11:01:09 przy kursie: 17,50 zł
Użyj opcji "umieść link"

www.africaintelligence.fr/C/mo...:pl:official%26channel%3Ds%26prmd%3Divns">Kulczyk - OML 42
Edytowany: 23 marca 2011 11:01

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 23 marca 2011 11:12:18 przy kursie: 17,50 zł
black-jack napisał(a):
Witam!
Redface
Moje pytanie
Pozdrawiam
Jack

Witam,
No comment. Plotek nie komentujemy, taka w firmie zasada.
A zasady obowiązujące wszystkie spółki notowane są takie: jak spółka ma do przekazania informację o istotnej transakcji, to opublikuje ją via ESPI.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

black-jack
0
Wysłane: 23 marca 2011 11:33:08 przy kursie: 17,50 zł
Redface napisał(a):

Witam,
No comment. Plotek nie komentujemy, taka w firmie zasada.
A zasady obowiązujące wszystkie spółki notowane są takie: jak spółka ma do przekazania informację o istotnej transakcji, to opublikuje ją via ESPI.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Panie prezesie ta plotka jak pan ją nazwał znalazła swoje odzwierciedlenie tutaj:
Kulczyk Oil Ventures, the oil company owned by Jan Kulczyk, has jumped into the bidding for the assets of RoyalDutch/Shell on OML 42 in Nigeria
a oto link
www.africaintelligence.com/AEM...
Proszę zgodnie z przejrzystą polityką firmy potwierdzić fakt bądź go zdementować i być może wyciągnąć jakieś kroki wobec cytowanego portalu informacyjnego skoro podali taką informaję używając nazwy Kulczyk Oil Ventures.
Pozdrawiam

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 23 marca 2011 12:01:37 przy kursie: 17,50 zł
Zauważyliście, że w ostatniej Prezentacji Tap Oil o Bloku M nie ma praktycznie ani słowa. Tylko na wykresie na stronie 12. owego dokumentu mamy zaznaczone wiercenie czterech studni. Są też dwie gwiazdki z wyjaśnieniem, że TAP jest w trakcie sprzedaży tych aktywów:

www.asx.com.au/asxpdf/20110322...

Pytaniem jest:

1) W jakim stopniu zaawansowania są rozmowy, które TAP prowadzi? Z prezentacji wynika, że sprawa została zaklepana, pytanie tylko komu? Nowy partner KOV w postaci np. Brunei Shell Petroleum byłby mile widziany, jako zadośćuczynienie po wyczynach AED.
2) Z planu inwestycyjnego KOV na 2011 r. można wyczytać, że w Bruneii zostanie wykonane 6 odwiertów, z czego dwa w Bloku L i aż 4 w Bloku M.
- Nasywa się pytanie, czy przy pisaniu tego biznesplanu było wiadomo, że Tap chce się pozbyć bruneiskich aktywów? Jeżeli tak, to czy są one aż tak atrakcyjne, by ponieść ryzyko zmiany operatora? Jeżeli tak, to dlaczego Tap się ich w ogóle pozbywa?
- Jeżeli jednak Tap stwiedził, że sprzedaje nieatrakcyjny Blok M, to dlaczego są w nim zaplanowane aż 4 odwierty?
Do czego zmierzam? Wydaje mi się, że w sprawie Bloku M prowadzona jest jakaś grubsza rozgrywka, w grę też wchodzi opóźnianie testów na tym obszarze. Jeżeli widaomo, że AED nie odda na czas sprzętu, to dlaczego nikt go nie organizuje. Może nikt nie chce, by Tap się rozmyślił?
Teoria spiskowa dla gimastyki mózgu Shhh

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 23 marca 2011 12:39:21 przy kursie: 17,50 zł
Pytania do Redface:
- czy w związku ze zbliżającą się emisją nie pracujecie może nad nową/uaktualnioną prezentacją, podobną do tą z "roadshow"?
- chciałbym jednak pociągnąć też za język w kwestii szczelinowania na Ukrainie - prosimy o więcej informacji...

Pozdrawiam,

k.

GDA66TY
0
Wpisów: 154
Wysłane: 23 marca 2011 12:59:37 przy kursie: 17,50 zł
sicc napisał(a):
Przyjrzyjmy się zachowaniu kursu akcji. Wczoraj dwa infa- wydają się pozytywne, ba nawet niezłe medialnie- 20 odwiertów- robi wrażenie. Korekta raportu- in plus. Wywiad w TVN CNBC- niezły. Plotki w postaci nowych inwestycji. To wszystko powinno odbić się na kursie. A co mamy? Żenujący wolumen i czerwień (mała bo mała, ale jednak czerwień). W związku z tym zastanawiam się, co takiego powinno się stać, żeby na tym walorze był wzrost?

20 odwiertów hm... robi wrażenie ale czy nie uważasz że większe wrażenie zrobi chociażby jeden odwiert w którym będzie ropa ???

hazard
0
Wpisów: 86
Wysłane: 23 marca 2011 14:01:40 przy kursie: 17,50 zł
@Redface

2 pytania dotyczące raportu

1) Triton Petroleum - z tego co zrozumiałem z raportu była to spółka córka Triton Hydrocarbonis, po przejęciu TH przez KOV, KOV posiadał 50% akcji Triton Petroleum -> w wyniku emisji akcji udział w akcjonariacie TP zmniejszył się dla KOV do 30% i w tym momencie są waszą "jednostką stowarzyszoną" -> czyli w praktyce Triton Petroleum ma 20% udział w Bloku 9 natomiast KOV uwzględnia 30% zysku/straty Triton Petroleum w swoim skonsolidowanym rachunku zysków i strat. Czy ma Pan może dostęp do jakiegoś ciekawego, ogólnodostępnego linka na temat Triton Petroleum - jego portfolio etc.?

2) Czy macie jakieś konkretne plany związane z 35% udziałem w Mauritania International Petroleum Inc. tzn. czy traktujecie spółkę jako przyszłe pole do popisu dla KOV, czy też raczej jest to dla spółki coś w rodzaju "Asset Held for Sale"(brak działalności operacyjnej etc.)?
Edytowany: 23 marca 2011 14:07

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

137 138 139 140 141

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 4,295 sek.

ljrrppjk
nfbxspdw
edfavipg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dkbwzmax
uhwgsgnu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat