Temat:
SERINUS
No właśnie. W ostatnim czasie to można odnieść takie wrażenie że KOV sporo decyzji podejmuje w ciemno.
|
|
Temat:
SERINUS
Bardzo fajnie wygląda ta Ukraina i przyszłość Brunei ale czy wiadomo już coś na temat emisji akcji na AIM. Kiedyś tu czytałem że siedzą tam fachowcy dobrze opłacani i pchają temat do przodu. Może ktoś napisze jakie osiągnęli rezultaty tego pchania bo nigdzie nic nie mogę wyczytać.
|
|
Temat:
Onesano
Zarząd SKOTAN S.A. (Emitent) informuje, iż w dniu 6 grudnia 2011 r. otrzymał Decyzję nr 4/2011 Powiatowego Lekarza Weterynarii w Bielsku Białej z dnia 5 grudnia 2011 r. o zatwierdzeniu warunkowym do dnia 1.03.2012 r. podmiotu SKOTAN S.A. z Zakładem Produkcyjnym w Czechowicach Dziedzicach, producenta drożdży paszowych oraz nadaniu w/w podmiotowi weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego: α PL 2402002 p. www.parkiet.com/artykul/8,1126...
|
|
Temat:
SERINUS
Wiceprezes KOV: nie wykluczamy obecności w Polsce wnp.pl (Marcin Szczepański) - 06-12-2011 09:58 Fot. PTWP W tej chwili nie jesteśmy w Polsce obecni, ale jeśli pojawiłyby się ciekawe projekty, to będziemy się im oczywiście przyglądać - powiedział podczas panelu naftowego na konferencji Nafta/Chemia 2011 Jakub Korczak, wiceprezes spółki kulczyk Oil Ventures. nafta.wnp.pl/wiceprezes-kov-ni...
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Rok dla spółki poszukiwawczej to nie jest aż tak bardzo wydłużony okres czasu. Zwłaszcza jak do tego jeszcze jest przymusowa przerwa która nie wiadomo ile potrwa. Ciekawi mnie zatem co będzie dalej w takim kraju który jest tak mocno ogarnięty chaosem.
|
|
Temat:
SERINUS
Odyseusz napisał(a):Chyba nie sądzi Pan Prezes że ten wzorst był czekaniem na raport.Wszyscy czekamy na decyzję OML-42. Wyniki z ukrainy to takie ziarnko do ziarnaka ale już akwizycja nawet 10% OML-42 to tak jak kupno całej miski ryżu. Sam sie już niecierpliwię coraz bardziej i dłuzy się czekanie a czekam już ponad 3 lata z tym papierem i brakuje mi już cierpliwosci. a przychody rzedu (całkowite ) 20 mln usd, a tylko w 3q okolo 10 mln to o.k ale to nie zmienia faktu że dalej ,póki nie bedzie jasnej informacji o liczbie dodatkowych akcji , nigdy tutaj nie bedzie wrostu , bo nikt nie zaryzukuje gotówki nie wiedzac ile mu ja pan J.K. rozwodni. Coś ci się pomyliło z tymi trzema laty. Może dowiedz się kiedy spółka weszła na GPW. Pewnie przeskoczyłeś w między czasie z PETROLINVEST.:-)
|
|
Nadchodzi czas na naszą perełkę. CERSAIE 2011 – najnowsze wzory i światowe trendy na Międzynarodowych Targach Ceramiki i Wyposażenia Łazienek
Targi na których wystawia się cała branża. CERSAIE 2011 – najnowsze wzory i światowe trendy na Międzynarodowych Targach Ceramiki i Wyposażenia Łazienek. Polcolorit przygotowywał sie do tego wydarzenia przez cały rok, chcąc zaprezentować swoje kolekcje w tak wymagającym towarzystwie. Ocena wypadła doskonale co mamy nadzieję potwierdzić efektami sprzedażowymi i zadowoleniem naszych klientów. W kwestii aranżacji stoiska postawiliśmy na elegancję podkreslającą walory naszych produktów. Sygnały otrzymane od zwiedzajacych i opinie fachowców branżowych, utwierdzaja nas w przekonaniu że idziemy w dobrym kierunku. Polcolorit ma mocny brand i wciąż jest w awangardzie projektowej.
|
|
Temat:
SERINUS
Mam takie dziwne obawy że jak nic nie załatwili przez 180 dni to po następnych 14tu dniach padnie info o następnym przedłużeniu terminu. (Wielu z was sądzi wręcz że umowa dojdzie do skutku szybciej). Gdy moje obawy się sprawdzą to może być skromnie mówiąc zwiększona podaż.
|
|
Temat:
SERINUS
onochi napisał(a):Hehe już poprawili tytuł ze sprzeda na kupi. Redface trzyma rękę na pulsie  . Link@Funky Na pewno masz rację, ale ta emisja daje perspektywy zaistnienia na AIM. Wartość spółki wzrośnie o aktywa OML42. Ryzyko jest duże. Nie wiadomo czy się uda. Ale ze względu na dość przyzwoite wywiązanie się z harmonogramu na Ukrainie nie jestem bardzo sceptyczny. Uważam, że jeśli równie intensywnie i skutecznie będą pracować w Brunei i Nigerii to może coś z tego będzie. Oczywiście Nigeria to trudny i mało stabilny politycznie region. Sam się zastanawiam jak KOV sobie tam poradzi, jeśli zakup się powiedzie. Osobiście jednak liczę na Ukrainę i jej bardzo dynamiczny rozwój w ciągu najbliższego roku czy dwóch. No i liczę na jakieś trafienie w Brunei i to takie żebyśmy nie musieli na ten temat dowcipkować  . Czy akcjonariusz zarobi na tym wszystkim nie mam pojęcia. To jest giełda. Jeden zarobi drugi straci. Wszyscy zarobić nie mogą. Dlatego trzeba śledzić poczynania spółki i podejmować samemu decyzje. Coś mi się wydaje że poszukiwania w Brunei są trudniejsze niż przypuszczano i z takiej właśnie przyczyny zarząd KOV poszerzył rejon działań o Syrię i Nigerię. A co do zarobku przez akcjonariuszy to w przypadku dywidendy zarabiają wszyscy. To nie forex. Przepraszam że się czepiam ale chyba zgodzisz się ze mną.
|
|
Temat:
SERINUS
W dniu dzisiejszym to aż się prosi aby padło chociaż byle jakie info. Coś typu ścięcia przeszkadzających drzew w Brunei. Wszystko rośnie a my na 0. Aż boje się o tym myśleć ale w tym przypadku brak jakiejkolwiek wiadomości to nie jest dobra wiadomość.
|
|
Temat:
SERINUS
biznes.onet.pl/gaz-w-krzesinka...prasa-detal Co prawda KI to nie KOV ale gdy jakiś czas temu padła informacja o cztery razy mniejszym złożu niż zakładano to akcje KOV leciały na pysk. Byc może teraz pójdą w druga stronę.
|
|
Temat:
ZREMB
www.parkiet.com/artykul/110699...Jest nadzieja na nowy trend. Cytat:Teraz prezes Zrembu stawia raczej na przedsiębiorstwo, którym zarządza i którego jest jednym z głównych akcjonariuszy (ma ok.8,8 proc.), choć i tu kłopoty. Spółka w ub.r. była prawie 9 mln zł na minusie. – Wynik rozpoznawany na działalności łącznej zawiera wszelkie odpisy w wysokości 3,3 mln zł. związane m. in. z nieudaną transakcją zakupu ZCP od Stoczni Tczew w upadłości. Zamierzeniem przyświecającym tej transakcji była kontynuacja produkcji stoczniowej i w zakresie konstrukcji stalowych z wybranym partnerem strategicznym. Nie udało się tej transakcji sfinalizować zgodnie z naszymi zamierzeniami i duchem umowy przedwstępnej, wskutek czego na skutek szeregu negatywnych wydarzeń związanych z tym przedsięwzięciem, zmuszeni byliśmy uchylić się od skutków prawnych oświadczenia woli wspomnianej umowy i spółka celowa została postawiona w stan likwidacji – wyjaśnia szef Zrembu. Dodaje, że aktualnie trwa windykacja należności spółki, której celem jest doprowadzenie procesu likwidacyjnego do końca, co wiąże się ze stworzeniem w niedalekiej przyszłości możliwości rozwiązania zawiązanych rezerw. - Chętnie bym zwiększył zaangażowanie w Zrembie. Nie podjąłem jeszcze decyzji, kiedy mogłoby to nastąpić, bo na razie pochłania mnie restrukturyzacja spółki – podkreśla Kosiorek-Sobolewski. Jego myśli, oprócz wdrażania planu naprawczego w spółce zaprząta teraz bowiem nowy biznes, w który włożył własne pieniądze. Kod:mod: dodawaj cytaty do linków
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Tytan napisał(a):No cóż, w zeszłym tygodniu na "BBC Świat" podawali, że sytuacja w Syrii ma charakter rozwojowy. Nie chciałem beznadziejnie "straszyć" na forum bo nie ma wielkich podstaw. USA cały czas wywoływała i wywołuje presję na UE by wprowadziła sankcję w stosunku do Syrii. Europa mimo oporów w końcu uległa i od listopada br. ma być; wszelki zakaz inwestowania państw UE w przemysł wydobywczy gazu i ropy w Syrii. Jak długo potrwa tam rewolucja nie wiadomo. Państwo Syryjskie jest krajem dobrze uzbrojonym, więc trochę to potrwa. Syria była krajem w którym ludziom żyło się dosyć dobrze, była nieźle zarządzana. Komu to przeszkadzało? Kto zaczął finansować i podburzać pseudo-opozycję. Kto zaczął dostarczać i za czyją kasę coraz więcej broni "najemnej" opozycji? Kto zaczął wysyłać tam doradców wojskowych? Oczywiście za tłumienie rewolucji obciąża się i obciąży Sadata, a jakże. Komu na tym zależało? Widocznie, jak zwykle, grupa amerykańskich skunksów nie miała w tym interesu i nic wspólnego bo oni tam przecież nie mieli swoich pól naftowych. I oczywiście USA absolutnie nie będzie się poczuwać za śmierć niewinnych ludzi bo oni wspomagali tylko cierpiących. Śmiech. Zawoalowani zbrodniarze. To jest przykład jak się buduje amerykański system finansowo-ekonomiczny Świata i jak się nim zarządza. Po "rewolucji" Amerykanie zaczną tam wprowadzać własne porządki, oczywiście za Syryjską ropę. Dlaczego o tym piszę? Bo ma to wpływ na notowania KOV. Choć uważam że to nie powinno mieć zbyt wielkiego wpływu na notowania KOV. Z wyłączeniem 2-3 obecnych dni. Przerwano inwestowanie, wydawanie własnych pieniędzy. Na pewno jakimś zmartwieniem jest zabezpieczenie sprzętu. KOV ma otwarte pola inwestowania w wielu miejscach i chwilowo może finansowe środki przesunąć i zintensyfikować pracę w innych miejscach, pewnie tak zrobi. Myślę, że Syria (nam) KOV nie ucieknie, przesunie się jedynie termin dalszego inwestowania. Myślę, że przy geniuszu biznesowym dr-a Kulczyka, a jest to sprawa zaufania inwestorów, powinniśmy być spokojni o teraźniejszość i przyszłość KOV. Widać Syria na forum KOV jest w modzie.Proponuje się dokształcić. pl.wikipedia.org/wiki/Powstani...
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
leos napisał(a):Witam,
Odwiert Itheria-1 wg. komunikatu ESPI ma być ukończony po 80 dniach Czyli powinien być ukończony ok. 15 Listopada (po 80 dniach roboczych) lub ok. 15 Października (po 80 dniach).
Prosz o odpowiedź, czy odwiert wykonuje się tylko w dni robocze, czy non stop? Chodzi mi bardziej o sytuację polityczną.
|
|
Temat:
SERINUS
Może wie ktoś co dzieje się w Syrii.
|
|
Temat:
SERINUS
W sumie dobre spostrzeżenie ale jak sam zauważyłeś to sporo czasu jeszcze upłynie i pewnie trochę się pozmienia oczywiście oby na lepsze. W ostateczności to Kanada zawinie wszystko do siebie. Oni chyba nie wprowadzili żadnych restrykcji wobec Syrii. Jeżeli jest inaczej to prosił bym o uświadomienie mnie.
|
|
Temat:
SERINUS
Nie zanosi się na szybkie konkretne info. Brunei milczy(niech dalej milczy bo jak czytam o wodzie albo za wysokim ciśnieniu gazu to jedno co mi przychodzi na myśl, to zakończenie prac i zwiniecie się z tamtego rejonu.) ,Nigeria jeszcze też pomilczy, Ukraina może coś tam nowego zakomunikuje ale te komunikaty jakoś nie robią wrażenia na potencjalnych inwestorach. Minister Ukrainy do spraw paliw i energetyki zapowiedział zmniejszenie importu z Rosji o 70% i zwiększenie wydobycia w swoim kraju a więc muszą tu paść jakieś konkretne informacje przyspieszenia pozwoleń wydobycia gazu przez KOV . Ja osobiście czekam na komunikat o ukończeniu odwiertu w Syrii który powinien się pojawić ok.15.10.11. nie ukrywam że liczę na spektakularny sukces.
|
|
Temat:
SERINUS
zabapinkfloyd napisał(a):Kurs w dużej mierze odzwierciedla sytuacje panującą na rynku i sytuację polityczną w krajach gdzie mamy koncesje.Dodatkowo dochodzi szyb topielec. A emisja połączona z zakupem koncesji w Nigerii jak już jest dużym plusem a nie minusem. Ponadto z złożenie maiła być dwa razy większa.
Tak masz rację też uważam że Nigeria to dość spory plus ale na dzień dzisiejszy to taki miękki fundament. Jak to się przełoży na przyszłość to czas pokarze. Dla mnie Nigeria to przyszłościowa maszynka do zarabiania pieniędzy porównywana do Ukrainy tylko że z ropą.
|
|
Temat:
SERINUS
To prawda Ukraina to mocny atrybut (wróbel w garści). Reszta to jak na dzisiaj ryzykowne aktywa (gołębie na dachu). Wydaje mi się że poważni inwestorzy wchodząc w tą spółkę zdawali sobie sprawę z istniejącego ryzyka. Szukam dalej odpowiedzi dlaczego jest taki spadek ? Być może inwestorzy stwierdzili że termin wydobycia tej ewentualnej ropy (Brunei,Syria,Nigeria) oddala się a kasa się uszczupla. Ja osobiście uważam że inwestorzy wyceniają daną spółkę i dzielą jej wartość na ilość akcji. Po wejściu spółki na giełdę w Anglii ilość akcji się podwoi a więc samo przez się muszą być o połowę tańsze. Wydaje mi się że taka cena będzie trwała do czasu kiedy wytworzy się w którymś z ryzykownych walorów kolejny mocny fundament.
|
|
Temat:
SERINUS
Powstał tu mały problem polegający na tym że uważam iż dana spółka nie może być jednocześnie o mocnych fundamentach i zarazem ryzykownym aktywem gdyż jedno wyklucza drugie. Proponuje więc aby określić jaka to jest spółka i co za tym przemawia. Zakładam na początek że wszystko co jest w ziemi zbadane sejsmicznie to jeszcze ryzyko. Napiszcie co przemawia za mocnymi fundamentami spółki.
|
|
Temat:
SERINUS
[quote=kastalto]Ja tam nie wiem czyje będzie w ostatecznym rozrachunku na wierzchu, zakładam że moje. Wiem tylko że piłka jest w grze i że spadki na KOV nie nastąpiły z fundamentalnego powodu tylko z generalnego odwrotu od ryzykownych aktywów. Na GPW widać to w sposób szczególny.
Powód spadku napisałeś a czy możesz teraz napisać powód braku wzrostu skoro cały szeroki rynek już od przed wczoraj odbił a dzisiaj mamy dzidę ???
|
|
Temat:
SERINUS
sicc napisał(a):Cytat:29.08.2011 (IAR) - Europejscy dyplomaci osiągnęli dzisiaj zasadnicze porozumienie na temat wprowadzenia blokady na import syryjską ropę. W ten sposób Unia zamierza ukarać prezydenta al Assada za krwawe rozprawianie się z opozycją -podają agencje. "Jest polityczny consensus co do zastosowania embarga na import syryjskich produktów naftowych" - ujawnił anonimowo jeden z dyplomatów.
Tymczsem z prezydentem Assadem rozmawiał dziś w Damaszku specjalny wysłannik prezydenta Rosji Dmitrija Miedwiediewa wiceszef MSZ Michaił Bogdanow. Przekazał on osobiste posłanie rosyjskiego przywódcy. Moskwa sprzeciwia się zachodnim sankcjom wobec Syrii. Po spotkaniu Bogdanow zapewnił, że stosunek Rosji do Syrii pozostaje "niezmieniony".
Tymczasem w kraju z rąk sił rządowych zginęło dzisiaj kolejnych sześciu protestujących, pięć osób dorosłych i dziecko - donosi miejscowa organizacja praw człowieka. 17 sierpnia syryjski prezydent Baszar al Assad obiecał, że operacje przeciw opozycji zostały zakończone.Od 15 marca w Syrii trwa rebelia przeciwko reżimowi al Assada w Syrii. Zginęło w niej ponad 2200 osób. Prezydent Baszar al Assad rządzi krajem od 11 lat. Przedtem przez 30 lat rządy sprawował jego ojciec Hafez al Assad. Link KOV dopiero robi odwiert poszukiwawczy. Od rozpoczęcia takiego odwiertu do ewentualnego wydobycia ( przykład Brunei ) jest bardzo daleka droga.Do tego czasu dużo się zmieni. Co do dzisiejszej sytuacji to uważam że żaden arab w Syrii ani murzyn w Nigeri nie rzuci się z karabinem lub maczetą na szyb wiertniczy na którym powiewa flaga z liściem klonu. Canada jest na świecie szanowana,lubiana i potrafi zadbać o swoich obywateli i firmy poza granicami swojego kraju.
|
|
Temat:
SERINUS
Poszukiwania gazu łupkowego w Polsce idą w zawrotnym tempie. Wydaje mi się że w krótkim czasie będziemy mieli w okręgu Rosyjsko-Ukraińsko-Polskim tyle gazu że będzie on w cenie wody. Ropa w Syrii na ten news czekam.
|
|
Temat:
ERNE
Nie dobrze ten kurs wygląda ale z drugiej strony to może być dobra okazja do kupna. Przy takim kursie to emisja nowych akcji z PP po 0,07zł. nie ma szans na powodzenie. Konkurencja na rynku takich aut jest spora. www.bmw.pl/pl/pl/insights/tech...
|
|
Temat:
ERNE
Sprzedaż tego samochodu na początku 2013 roku mnie osobiście nie zadowala. Przecież w 2012 r. ma być koniec świata :-) a jak nie to co najmniej bessa. Podejrzewam że emisja PP w cenie 0,07zł jest ciężka do zrealizowania. Mimo to uważam że jest ta spółka godna zawieszenia oka. www.pb.pl/2/a/2011/06/10/Premi...
|
|
Temat:
ERNE
siekoo napisał(a):dopiero co zrobilem przeglad dnia no coz, chyba nikt nie spodziewal sie fajerwerkow? nie chce mi sie juz szukac - czy ten 'prototyp' ma w ogole silnik? odpalali toto czy tylko pchali? design - coz, Giugiaro to to nie jest, ale o gustach sie nie dyskutuje, wiec na tym koncze. zaskoczylo mnie tylko, jak w kilkusekundowym wywiadzie ten bloger powiedzial, ze auto zostalo stworzone przez Lee Noble'a...  nieladnie a ta cena, jezeli faktycznie za tyle chca to sprzedawac (montowane w Afryce) to jakbym mial tyle kasy na zbyciu, to chyba wolalbym SLS'a (gosh, jak ten silnik brzmi  ). www.autogen.pl/news-17-chevrol...Tu masz jego silniczek. Poezja :-)
|
|
Temat:
SERINUS
onochi napisał(a):Moje 3 grosze: Po pierwsze primo emisji na GPW nie będzie co jest dobrym sygnałem. Po drugie primo kasa na Ukrainę jest z kredytu, na Nigerię od KI, a docelowo będzie emisja na Londyński rynek co jest pozytywne. Po trzecie primo wracamy do Brunei testować Blok-L, co daje nadzieję. Po czwarte primo Ukraina to żyła złota. Po piąte primo Redface chyba za wolno wyciąga wnioski. Takie zdanie można źle zinterpretować: Cytat:Obecność pierwszej wody na głębokości całkowitej 705 m (5 maja 2011 r.) Zwłaszcza w kontekście Syrii  . Mam akcje sp. KOV i być może nie powinienem się tak wypowiadać ale kij ma dwa końce także zapytam cię. A co ty myślisz że Angole rzucą się na akcje sp. KOV i bedzie tam dzida ??? To drugie ominę bo łączy się z pierwszym. Trzecie to gorzej gdy się rozczarujemy co jest bardziej realistyczne. Po czwarte skoro to taka żyła złota to po co emisja ??? To taka wrzutka na ostudzenie zapału. Lepiej być miło zaskoczonym niż się rozczarować z nie wiadomo jakich oczekiwań. Ludzie żaden wpis na tym forum nie podbije ani nie zaniży ceny akcji. Nie nakręcajcie się ,piszmy bardziej realistycznie bo jest na prawdę dużo nie wiadomych i są problemy do przeforsowania. Tu się zarobi ale jeszcze przyjdzie nam poczekać.
|
|
Temat:
SERINUS
Funkytown napisał(a):Wyjasniam: jest to info negatywne. Wpisuje sie to w historie awanturniczych inwestycji polskich firm w niepewnych odleglych krajach przy braku doswiadczen wiedzy i kapitalu polskich inwestorow. Tak jak zloza miedzi KGHM w Kongu albo ropa Petrola w Kazachstanie.
Sprzedajacy, tj. Shell, Total i Agip sa starymi, ogromnymi koncernami, ktore potrafia zarabiac na ropie. Skoro oni doszli do wniosku, ze nie dadza tam rady zarobic to jaka jest szansa, ze jacys nowicjusze z Polski bez znaczacego kapitalu i calkowicie bez politycznych mozliwosci w tym rejonie dadza rade? Pomysl sobie nad tym. Problem jaki tam występuje to bezpieczeństwo eksploatowania złóż. Nigeria liczy około 141 mln mieszkańców (2006). Pierwszy spis, przeprowadzony w latach 1952-1953, wykazał 31 mln mieszkańców. Od tego czasu liczba ta zwiększyła się prawie czterokrotnie. Nigerię zamieszkują 434 grupy etniczne, mówiące 395 językami, charakteryzujące się odmiennymi tradycjami i odrębną kulturą, sięgającą często czasów prehistorycznych. Północ jest zamieszkana głównie przez plemiona Hausa i Fulani, na południu dominują ludy Joruba i Ibo. Zróżnicowanie etniczne i religijne ludności było i jest przyczyną wielu konfliktów wewnętrznych, w czasie których dochodzi zazwyczaj do bezwzględnych porachunków między plemionami i masakry ludności cywilnej. Przedsiębiorcy z krajów wysoko gospodarczo rozwiniętych niechętnie tu inwestują ze względu na niestabilną sytuację wewnętrzną, ciągłe zamieszki, konflikty, a nawet wojny. Produkt krajowy brutto wynosi 1400 $ na mieszkańca rocznie (2006). Wydaje mi się że wystarczy przybliżyć ten problem w ONZ i zatrudnić gen. Polko z emerytowanym batalionem GROM. To i tak będzie się opłacało.:-)
|
|
Temat:
SERINUS
Krzysiek9 napisał(a):A mimo rozczarowania dzisiejszą sesją technicznie mamy sygnał zakupu wygenerowany dziś przy kursie 1,86zł (czyli pierwszym przełamanym oporem) z zasięgiem teoretycznym 2,54zł. czasnazysk.pl - Analiza XO KOV 1 rok Dobre też bym tak chciał. Ropa potaniała i stała się porażka. Jedno w czym nadzieja to,to że może taniej zatankuje na stacji paliw.
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Zdajecie sobie sprawę że padło tu bardzo dużo pozytywnych informacji odnośnie sukcesów na Ukrainie i nie ruszyło to kursu. Także potężny optymizm tego forum nie ruszył kursu. Bardzo piękne perspektywy odnośnie Syrii ,Brunei, i nie wiem czego to jeszcze nie ruszyły kursu. Znając życie wiem że jak tyle pozytywnych informacji nie podniosło kursu to wystarczy mała negatywna iskierka....
|
|
Temat:
SERINUS
Ropa panowie i panie brakuje ropy. Do tego rezerwy ropy rosną w USA. Jak zacznie cena ropy spadać to długo poczekamy na wzrosty nawet jak ropa się znajdzie. Nie krytykujcie mnie czasem bo sami zauważcie że kurs jest nie najlepszy. Syria to na dzisiaj - katastrofa. Osobiście to mam akcje spółki i sam nie wiem co z tym fantem zrobić.
|
|
Temat:
SERINUS
Nie zawsze emisja nowych akcji na GPW może oznaczać spadek kursu. Może być nawet wręcz przeciwnie. Emisja ma być w cenie przybliżonej do kursu dnia. A co będzie jeżeli okaże się że nowe akcje zostaną wpuszczone po cenie 1,80zł za akcje ze wskazaniem na nowego inwestora np. Karkosik ???
|
|
Temat:
SERINUS
zabapinkfloyd napisał(a):Moim zdaniem dopóki nie znajdziemy ropy to nie ma co liczyć na jakieś spektakularne wzrosty. Natomiast każdy dobre info będzie broniło kurs przed spadkami. Większość myśli podobnie. Ropa jest to marzenie wszystkich inwestorów,marzenie rady nadzorczej,marzenie zarządu. Nawet gdyby tej ropy było tyle co w Karlinie to i tak spowoduje to wzrost z wideł na widły.
|
|
Temat:
SERINUS
GDA66TY napisał(a):Mowa o tym że problemem jest wysokie ciśnienie gazu w odwiercie i nie można sobie z tym poradzić delikatnie mówiąc śmieszy mnie. Nie będę tego komentował. Jeszcze trochę i dojdę do wniosku że to nie był odwiert tylko że to łopatą kopali. Kod:[post jest niemerytoryczny i nic nie wnosi do dyskusji. Jeżeli sytuacja będzie się powtarzała staniesz się kolejną osoba która będzie za chwile tylko czytelnikiem tego wątku] Jestem naładowany bo zainwestowałem pieniądze.
|
|
Temat:
SERINUS
Mowa o tym że problemem jest wysokie ciśnienie gazu w odwiercie i nie można sobie z tym poradzić delikatnie mówiąc śmieszy mnie. Nie będę tego komentował. Jeszcze trochę i dojdę do wniosku że to nie był odwiert tylko że to łopatą kopali. Kod:[post jest niemerytoryczny i nic nie wnosi do dyskusji. Jeżeli sytuacja będzie się powtarzała staniesz się kolejną osoba która będzie za chwile tylko czytelnikiem tego wątku]
|
|
Temat:
Onesano
SKOTAN to spółka badawczo rozwojowa. Założeniem tej spółki jest wdrożenie jednego projektu badawczo rozwojowego rocznie. Projekty do budowy np. instalacji drożdżowej i instalacji wykorzystującej wodór do celów energetycznych są wspierane i dofinansowywane przez instytucje udzielające pomoc finansową.PARP. Troszkę to potrwa ale uważam że nadejdzie taki czas kiedy akcje sp. SKOTAN będą bardzo drogie. Spółka jest atrakcyjna prawie dla każdego gdyż ma obroty, potrafi w ciągu dnia,miesiąca i tygodnia mocno wzrosnąć i spaść,i znowu wzrosnąć. Taka sama jest reakcja forumowiczów. Jednego dnia mówią w samych superlatywach a drugiego czytam wręcz same obelgi. Jeżeli ktoś zagłębi się bardzie w temat tej spółki to stwierdzi że warto tu zainwestować.
|
|
Temat:
SERINUS
kastalto Zaskoczyłeś mnie twierdząc że GPW nie potrafi wycenić sp. KOV. Zawsze uważałem że problem z wyceną następuje w momencie gdy jest bardzo mocny wzrost lub spadek wówczas następuje równoważenie. Dzisiaj cena jest bardzo ściśle określona i wynosi 1,75 zł. z szarpaniem na 1,74zł. tudzież 1,76zł.Czy się mylę ???
|
|
Temat:
SERINUS
Mieszko napisał(a):Pewnie chodziło o Aurelian, spółkę z większościowych udziałem Kulczyka, notowaną w Londynie. Oni wiercą w Siekierkach. Zgoogluj, wszystko będziesz wiedział. KOV niczego w Polsce nie szuka i na razie nie ma zamiaru.
Poszperałem to Kulczyk Investmenst a nie sp. KOV ale coś mi świtało. To tylko list intencyjny ze sp. FX Energy. Można by powiedzieć że to prawie jak KOV. Podejrzewam że jak na coś natrafią to zaangażują naszą spółeczkę. http://chrisfugiel.pl/news/0/502Dość ciekawe artykuły.
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Sporo jest pozytywnych przesłanek odnośnie gazu. Dzisiaj ze względu na sytuację w Afryce Północnej PGNiG przymierza się do podwyżki cen gazu w naszym kraju. Rząd Ukraiński jest coraz bliższy odblokowania eksportu gazu. Do tego jeszcze wypowiedź Redface Witam, No taak, ropa. Będzie, w swoim czasie ;-) Wszyscy na to liczymy... Odnoszę wrażenie, że ten gaz Wam się w ogóle nie podoba. Czy zajrzeliście do naszego rocznego sprawozdania finansowego, które w części 'sprawozdanie zarządu z działalności' zawiera kalkulację 'netback' (audytor to jakoś na polski przetłumaczył, ale pozostałbym przy oryginalnym sformułowaniu, które jest wiele mówiące, prawda?). Otóż ta kalkulacja pokazuje efektywność prowadzonej działalności wydobywczej. W IV kwartale, mimo prowadzenia dużych inwestycji na Ukrainie (odwierty), marża netback dla wydobycia gazu wynosiła około 37%. Wcześniej (3Q, 1H) te wartości były nawet większe, bo nie obciążały ich w tej skali koszty wierceń i badań. Chcecie to teraz odnieść do ropy? Robiliśmy takie kalkulacje, oczywiście tutaj zmienną jest cena ropy, którą ostrożnie przyjęliśmy na poziomie U$80/bbl. W Syrii i Brunei, biorąc pod uwagę tamtejsze struktury opodatkowania, marża netback w fazie cost recovery (czyli pierwszej, gdy z przychodów z wydobycia pokrywa się koszty poniesionych prac - wierceń, testów, sejsmiki, rurociągu itp.) sięga 45-65%, natomiast w fazie post cost recovery (czyli porównywalnej do obecnej na Ukrainie) to 25-35%. Dla porównania netback dla wydobycia w Kanadzie to mniej więcej połowa netbacku osiąganego obecnie na Ukrainie, zaś na morzu Północnym (ktoś nam je sugerował) - w granicach 10-15%. Mam nadzieję, że da Wam ta kalkulacja do myślenia. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Mnie to nastawiło bardzo optymistycznie i uważam że sp. KOV w bardzo krótkim czasie przyciągnie wielu nowych konkretnych inwestorów. Pozdrawiam R.F.
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
sicc napisał(a):Przyjrzyjmy się zachowaniu kursu akcji. Wczoraj dwa infa- wydają się pozytywne, ba nawet niezłe medialnie- 20 odwiertów- robi wrażenie. Korekta raportu- in plus. Wywiad w TVN CNBC- niezły. Plotki w postaci nowych inwestycji. To wszystko powinno odbić się na kursie. A co mamy? Żenujący wolumen i czerwień (mała bo mała, ale jednak czerwień). W związku z tym zastanawiam się, co takiego powinno się stać, żeby na tym walorze był wzrost? 20 odwiertów hm... robi wrażenie ale czy nie uważasz że większe wrażenie zrobi chociażby jeden odwiert w którym będzie ropa ???
|
|
Temat:
SERINUS
Wydaje mi się że nie ma co się rozdrabniać nad tymi poszukiwaniami. Na razie to niech ta spółka ogarnie to co posiada i oby utrzymali płynność finansową. Ja generalnie to zaczynam skupiać się nad innym wątkiem. Otóż cały czas tu się pisze że KOV to inwestycja długoterminowa. Mnie ciekawi jak długo ten termin na ewentualny wystrzał ma trwać ???. Problem w tym że giełdy mają swoje wzloty i upadki prawda? A mianowicie chodzi mi o to że gdy nadejdzie krach na giełdzie i spadnie cena ropy do np.50$ za baryłkę a może i niżej to uważam że jak w takim okresie sp. KOV nawet natrafi w Syrii na czystą PB-98 to i tak kurs runie. Co wy na to??? Jeżeli ktoś chciał by mnie poprawić odnośnie złóż z czystą PB-98 to informuję że takich złóż nie ma :-))) Zapomniałem że różni ludzie się trafiają.
|
|
Temat:
SERINUS
onochi napisał(a):Po za tym należy pamiętać co KOV znalazł w Syrii. AED tego nie ma więc co to w ogóle za porównanie. A to chyba umknęło wczoraj. Pudelek napisał też o ropie w Syrii ( Link) Parę linków: Energy-pedia.comTradingcharts.comEuroinvestor.co.ukGeneralnie pisze o KOV cały świat a tu taki grobowy nastrój , że KOV pieniądze zainwestował. Nastrój jest taki bo jeszcze nic nie wydobyli z tych Syryjskich złóż. Jak zrobią odwiert i po wykonaniu( miejmy nadzieję że nie tak mozolnych jak w Brunei )testów okaże się że natrafili na ropę to wtedy będzie dzida. Na dzień dzisiejszy wstrzymuje kurs emisja nowych akcji. Problem z emisją polega na tym że mimo wielu pytań i wielu odpowiedzi nadal nie wiadomo jak ta emisja będzie wyglądać.(im dalej w las tym więcej drzew). Gaz Ukraiński czy z innego kraju nie robi wrażenia.
|
|
Temat:
SERINUS
Skłonny jestem to nazwać rozwodnieniem ukrytym :-) Ciekawi mnie tylko jak to ma się do wypłaty dywidendy. Czy spółka ma wówczas obowiązek wypłacania jej po równo na giełdach na których ma akcje. Pamiętam IMMOEAST w Wiedniu ale nie kojarzę KGHM na innych giełdach a to spółka dywidendowa.
|
|
Temat:
SERINUS
onochi napisał(a):Równoległa emisja nie ma wynieść kursu. Zrobią to stosowne informacje od KOV. Emisja na inny rynek ma pozostawić ilość akcji KOV na GPW na obecnym poziomie 400M. Czyli zapobiec rozwodnieniu o czym pisał Krzysiek9 post wyżej. Dlaczego uważasz że równoległa emisja akcji np.w Londynie nie powoduje ich rozwodnienia.? Mi się wydaje że jakakolwiek emisja akcji danej spółki powoduje ich rozwodnienie. Nawet bardziej przejrzyście to wygląda gdy nowa emisja jest na jednej giełdzie czyż nie tak? Łatwiej jest takimi akcjami manipulować np. w przyszłości scalenie. No ale to tylko moje skromne zdanie.
|
|
Temat:
SERINUS
lukch napisał(a):Moda na gaz już panuje, zerknij sobie na plany rozbudowany mocy w Polsce. Gaz jest najtańszym i najprostszym poza węglem źródłem dla naszego kraju i uchodzi przy tym za eko więc urzędnicy z KE się odczepią na jakiś czas od naszej struktury emisji CO2.
A w kwestii LPG zobacz jak się czeka przy dystrybutorze LPG, który z reguły jest jeden, a 4-5 PB95 stoją puste w tym czasie, efekt do zaobserwowania na prawie każdej stacji. Co prawda samochody posiadają instalację na gaz ziemny (metan etan) ale jest ich mało i samochód na tym gazie jest dość mułowaty i zarzyna się silnik. LPG(propan butan) jest to gaz pozyskany z rafinacji ropy. To co jest na kominach rafineryjnych to właśnie propan butan. Jest taki gaz również w ziemi ale bardzo skromne ilości. Metan Etan jest to gaz używany głównie do celów opałowych. Jest to bardzo dobry produkt bo jest tani,wygodny i w kotłowniach jest czysto.
|
|
Temat:
SERINUS
Europejski Komisarz Do Spraw Energi poinformował że sytuacja w Japonii wymknęła się spod kontroli. Spowodowało to gwałtowne (oby chwilowe) obsuniecie się wszystkich giełd Europejskich
|
|
Temat:
SERINUS
au napisał(a):Czy spotkałeś się kiedyś z emisją powyżej ceny rynkowej ?
Tak PETROLINVEST po 10zł. cena rynkowa była 7 zł. BIOTON po 20 groszy. cena rynkowa była 16 gr. FON po 56 gr. cena rynkowa grubo poniżej.
|
|
Temat:
SERINUS
figofago napisał(a):Redface napisał(a):Tytan napisał(a):Z artykułu j. Pochopienia na FORBES wynika, Ze KOV chce pozyskać z polskiej giełdy 100mln euro. Skąd to wie? Mamy punkt zaczepienia. Czy Redface mógłby to potwierdzić? Czyli można domniemywać jaka będzie nowa emisja. Kto spróbuje na forum podać liczby jako pierwszy? Taaa... Taki mamy standard komunikacji, że dajemy niusy o emisji do Forbsa ;-) Informacja na ten temat będzie komunikatem giełdowym, a nie sprawą schowaną gdzieś wsród innych tematów. Powtarzam: decyzja o finansowaniu nie zapadła i dopóki nie zobaczycie informacji oficjalnej ze spółki w tej sprawie, wszystkie informacje w mediach bedą tylko i wyłącznie spekulacjami. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Panie Prezesie, niech Pan nie daje się podpuszczać i spojrzy na datę tego artykułu. Pozdrawiam. Proszę bardzo masz najnowszy. www.pb.pl/2/a/2011/03/10/Ranki...www.tvn24.pl/12692,1695423,0,1...
|
|
Temat:
SERINUS
kereig napisał(a):Sam nie wierzysz w to co piszesz Onochi. Pewnie będzie tak jak zwykle, no może poziom cen po podbiciu ustabilizuje się o jakieś 20 gr wyżej. Rozumiem, że ten mega optymizm jest trochę na siłę, próbą zmiany nastawienia rynku ale nie sądzę żeby to forum miało aż taki wpływ na niego. "Ulica" raczej nie czyta waszych rozważań, spekulanci bazują na "technice", a większy kapitał raczej zasięga opinii z innych źródeł. Ma się to mniemanie osobie. Ulica to my.
|
|
Temat:
SERINUS
lukch napisał(a):kastalto napisał(a):@koszyk Chodziło mi o to że był dopiero co poruszany wątek wartości dotychczasowych inwestycji kov w Syrii... A o ryzyku pogorszenia sytuacji politycznej w Syrii też była mała dyskusja. Nikomu broń boże nie zamykam ust. Redface twardo podtrzymuje plany inwestycyjne - zero asekuranctwa ;). No chyba że się zacznie jakaś konkretna ruchawka, no ale to już będzie inna historia. Niektórzy uważają że mogłoby być nawet lepiej jakby obalić syryjskiego dyktatora i nastałaby natychmiast demokracja, zniesionoby embargo itd --> koszty działalności spadają. Osobiście mam na ten temat inne zdanie, wydaje mi się że zamiast jednego tyrana będziemy mieć innego albo nową rep. islamską. Pamiętajmy że to co dotychczas się dzieje w Afryce (Egipt itd) w sumie dopiero się rozwija i nie wiadomo jak się skończy. Z naszego punktu interesu lepiej żeby tam żadnej ostrej rewolucji nie było. Każdy rząd będzie chciał sektor wydobywczy ożywić. I dyktator, i demokracja i nawet tzw. demokracja islamska. Nawet jak wojna domowa wybuchnie to obie strony ropę i gaz sprzedawać będą musiały aby: opłacić swoich, kupić broń, utrzymać status quo i doić kasę. Ten sektor w tych krajach gdzie jest tak ważnym źródłem dochodu, gdzie nie ma rozwiniętej gospodarki innych możliwości łatwego zdobycia $$$ będzie dopieszczany pod każdym rządem. Piszecie o handlu ropą ? Ale to jest problem Syrii i firm które tą ropę posiadają. Sp. KOV nawet jeszcze tam nie robi odwiertów jest dopiero po badaniach sejsmicznych. Politykę Syrii zostawmy Syryjczykom i mimo wszystko bądźmy za tym aby nie było tam rozlewu krwi bo życie ludzkie nie ma ceny.
|
|
Temat:
SERINUS
Temat odnośnie finansowania był tu już wałkowany i wyjaśniony że będzie emisja. Proponuję nowym forumowiczom poczytać troszkę to forum na wcześniejszych stronach. Problem tylko pozostał w tym jaka to będzie emisja czy P.P. czy dla jakiegoś opryszka za zeta jak to bywa na spółkach Krauzego. Jeżeli to drugie to uciekam i będę omijał tą spółkę szerokim łukiem. No chyba że ktoś dostanie akcje po przybliżonym kursie do kursu dnia. To jeszcze byłby uczciwy układ.
|
|
Temat:
SERINUS
Krzysiek9 napisał(a):Dziękuje Panie Jakubie za potwierdzenie tych informacji o RPS Energy.
Co do jutrzejszego wywiadu niech Pan tak odpowiada na uszczypliwe uwagi prowadzących, aby poczuli się jak mali chłopcy, którzy powiedzieli coś głupiego i dostali ciętą ripostę ;) Łatwo się atakuje, trudniej się broni i ktoś powinien im utrzeć uszu...Powodzenia! Najlepszą obroną jest atak ups hehe. To tak po koleżeńsku.
|
|
Temat:
SERINUS
Nie wygląda to dobrze. Powiem więcej porażka na całej linii. Moje obawy o opóźnieniu przeprowadzenia testów potwierdziły się. Osobiście to już nie czuję tam pieniędzy. Pozostaje kasa z Ukrainy i od ludzi.(ta od ludzi zwali kurs) Bardzo mocno liczę na Syrię ale jeszcze daleka droga. Myślę o tej spółce bardzo perspektywicznie co nie oznacza że z takim myśleniem mam na dzień dzisiejszy posiadać ich akcje.
|
|
Temat:
SERINUS
lewsey napisał(a):lewsey napisał(a):Płynący gaz pod ciśnieniem sam tworzy sobie nowe kanaliki. Tutaj właśnie ukryłem pojęcie implozji. Chciałem w prosty sposób to objaśnić. Nigdy nie pracowałem przy wydobyciu gazu czy ropy więc moja wiedza na ten temat opiera się jedynie na tym czego nauczyłem się na studiach. Nie będę się już wypowiadał na ten temat skoro są tu osoby obeznane w temacie. Po twojej wypowiedzi wnioskuję że jesteś z lekka obrażony. Skoro tak jest to bardzo przeprasza i proszę pisz gdyż bardzo lubię czytać twoje wpisy. Mam dla ciebie szacunek i dobrze by było gdyby wszyscy tak się wypowiadali. Ale ci na słodziłem co? Pozdrawiam. R.F.
|
|
Temat:
SERINUS
Fajnie że kolega cię uprzedził. Wypowiem się może teraz ja. (i tak wiem że moderator to usunie :-) ) Zanim zaczniemy rozmawiać na jaki kolwiek temat to trzeba znać teorię od podstaw a ona trwa ładnych parę lat. Należy wiedzieć na początku co to jest GGW i DGW masz pojecie w tym temacie?? Jestem oficerem pożarnictwa który bywał na platformach. Następnie musisz poznać reguły typu eksplozja i implozja bo implozja tu akurat odgrywa większą rolę w przypadku wyciągania gazu ze skał. To wszystko jest naszpikowane eksplozymetrami które dadzą ci początkowe parametry. Ale mnie poniosło :::))))
|
|
Temat:
SERINUS
W zaistniałej sytuacji nie ma co ubarwiać bo można się przereklamować. Ludzie też nie lubią jak za dużo ich sie karmi bezsensownymi informacjami (to tak jak z jedzeniem) Uważam że jeżeli chodzi o informowanie inwestorów przez spółkę o postępie prac to jest ono wzorcowe. Nie ma przesytu i nie niedosytu. Wiadomo że każdy chce wiedzieć coś więcej ale skąd??? jak nic więcej się na aktualny czas nie dzieje. W spółce pod tym względem są super specjaliści. Jedyny problem jaki pozostał to daleko jest Huragan YASHI mam nadzieje że niczego nie zakłóci :-)
|
|
Temat:
SERINUS
kosmoz napisał(a):Pepe, masz rację analizując prace przy odwiercie. Faktem jest, że jeden potrzebny komponent nie jest wymienialny od ręki. To nie śrubki, które można zamienić. Nie dziw się jednak akcjonariuszom. Widzą od 2 dni OIL, który gna do przodu. Z drugiej strony KOV, który milczy i przesuwa. Zgadzam się z Tobą - cierpliwości i my się doczekamy, ale rozumiem też tych zniecierpliwionych. Jednak jestem przeciwnego zdania w końcu taki test wykonuje się za konkretne pieniądze i nie robią tego pierwszy raz. Taka ekipa wchodząc na miejsce musi mieć dopięte wszystko na tip top. Jeżeli by mieli aż takie problemy z rozpoczęciem takiego dość trudnego testu to co to będzie jak go rozpoczną ? To miejsce będzie wyglądało jak po ataku napalmowym. Takiej pracy nie mogą wykonywać partacze. Jak nie dają rady to ja tam polecę :-)
|
|
Temat:
SERINUS
Witam forumowiczów. Z tego co wiem to Kulczyk nie jest w stanie sam kupić sp. LOTOS. Musiał by poszukać partnera. K.I. jest najbardziej wygodny dla naszego interesu (mam na myśli nasz kraj) bo przecież Rosjanie nie maja dobrych intencji a PKN ORLEN zmonopolizował by rynek. Od momentu kiedy Kulczyk zaczął interesować się kupnem Enei to odsunął się od sp. LOTOS. Być może dlatego Minister Skarbu odsuwa Kulczyka od Enei aby jednak skłonić go ku Lotosowi.
|
|
Temat:
SERINUS
Dziwna i niebezpieczna metoda takiego badania. Nasuwa się od razu pytanie jak to jest że po takiej eksplozji nie powstanie pożar ???
|
|
Temat:
SERINUS
kz110 napisał(a):Czy jest ktoś w stanie mnie "oświecić" ? (być może przeoczyłem jakiś wątek). Kiedy należy spodziewać się jakichkolwiek wyników? Prezes AED pisze, że testy rozpoczną się w połowie stycznia (przyjmijmy, że 16.01). Do zbadania jest 5 stref. Na każdą trzeba przeznaczyć 2 tygodnie, czyli testowanie pierwszej strefy zakończy się ok.30 stycznia. I co ? Zostanie podany wynik, czy dane uzyskane z testów trzeba przeanalizować (jak długo to trwa ?). Zostaną 4 strefy, czyli ok. 8 tygodni na testy (koniec ok. 28 marca). Znowu czekamy na wyniki? Jak długo? Czy wyniki będą dla każdej ze stref osobno, czy też podane zostaną zbiorczo? Jak zbiorczo, to dopiero w kwietniu, czy jeszcze później? Wiem, że planowanie w firmie odbywa się w profesjonalny sposób, ale można chyba napisać, że najwcześniej wtedy a wtedy, a najpóźniej (jak nie będzie nieprzewidzianych zdarzeń) wtedy a wtedy. Może zarząd boi się cokolwiek "przewidywać" po wrześniowo-październikowych planach? Znając życie to jeżeli test na pierwszym odwiercie Lempuyang-1 wypadnie pomyślnie ,to podejrzewam że zostanie opublikowany a jeżeli okaże się niewypałem to spółka będzie trzymać się zasad tzn. opublikują pomyślny test na którymś z kolei odwiercie poprzez przeciek kontrolowany. Osobiście jestem dobrej myśli i liczę na efekty testów z pierwszej dziury w połowie lutego :-)
|
|
Temat:
COGNOR
Dzień dobry. Dawno nie interesowałem się sp. COGNOR ale zamierzam teraz troszkę tu zainwestować dlatego mam pytanie. Szukam po stronach i nic nie mogę znaleźć na temat huty którą sp. COGNOR posiada w Chorwacji. Jeżeli coś wiecie na ten temat to napiszcie lub wrzućcie link na temat czy huta jest jeszcze w posiadaniu sp. COGNOR. Z tego co pamiętam to nie była,to dobra inwestycja.
|
|
Temat:
SERINUS
Dziękuję za ustosunkowanie się do mojej wypowiedzi. Zrobiłem ten wpis tak dla rozluźnienia i jako ciekawostka. Muszę stwierdzić że taka praca przy odwiertach to daje dobre pieniądze ale coś za coś. Swoją drogą to nie wiem czy bym się odważył na tak ciężka pracę. Pamiętam jak były ogłoszenia do takiej pracy do Kanady na kontrakty pięcioletnie. Dobrze płacili ale mimo moich dobrych predyspozycji fizycznych i dobrego stanu zdrowia oraz młodego wieku nie odważyłem się na tak intratna pracę. Zaważyła też szczenięca miłość. Teraz to już za stary jestem dlatego pozostaje mi tylko liczyć na to że uszczknę coś z GPW.
|
|
Temat:
SERINUS
Po tak rzetelnych informacjach to wiemy już chyba wszystko. :-) Jestem pełen podziwu dla pracowników fizycznych sp. KOV pracujących w tak ekstremalnych warunkach. Po roku pracy na takiej lądowej platformie wiertniczej w takiej dżungli to oni chyba zapominają ludzkiej mowy. Ktoś tu kiedyś pisał że pracował przy takich odwiertach. Ciekawi mnie ile oni tam zarabiają. Śnieg to tam raczej nie sypie ale deszcz to chyba codzienność.
|
|
Temat:
SERINUS
Wydaje mi się raczej że ktoś tu się chwycił za łby. Lew pokazuje że to jego teren i nie wolno tu sobie baraszkować bez poniesienia konsekwencji. Swoją droga to wieszczone było 1,59 zł. Sami teraz widzicie jacy mali jesteśmy i nie mamy żadnego wpływu na cenę.
|
|
Temat:
SERINUS
Fajny problem się stworzył. Jeszcze KOV nie zaczął wydobycia (nie wiadomo czy zacznie :-) ) a już jest problem za sprzedażą hehe. Dobre.
|
|
Temat:
SERINUS
Funkytown napisał(a):Cytat:
Raczej chodzi o to, że Pan Kulczyk uważa, że "downstream ma sens tylko z upstreamem", a jemu ciągle się marzy potężna grupa z Lotosem na czele i rozładunek w Gdańsku jego własnej ropy. Pełen cykl gospodarczy od wydobycia do stacji benzynowej, to jest dopiero marża.
Opierasz inwestycje na swoich domniemaniach o tym, co się Kulczykowi marzy??? Przecież: 1. KOV nie ma wydobycia, gdyby faktycznie okazało się, że na którymś z pól można wydobywać, to pozyskana ilość i tak będzie znikoma w porównaniu z mocami przerobowymi Lotosu. 2. Nie ma takiej opcji, żeby dowozić ropę z Brunei do Gdańska, to nieopłacalne, zwłaszcza że pod bokiem są dostawy rosyjskie i norweskie. Szanowny kolego ośmielę się powiedzieć że wrzucasz frazesy z powietrza gdyż uważam z całym szacunkiem dla ciebie że nie masz pojęcia jaki przerób ma Rafineria Gdańska LOTOS. Odniosę się jeszcze do drugiego punktu odnośnie konkurencji z Norwegią. Czy wiesz ile kosztuje wydobycie baryłki ropy ze złóż Morza Norweskiego ??? Porównując koszta wydobycia w Norwegii do kosztów wydobycia w Brunei to nawet gdyby taki tankowiec jak KNUTSEN opłynął Australię to i tak Norwegia była by podejrzewam 2 razy droższa.
|
|
Temat:
SERINUS
koszyk napisał(a):kos123 napisał(a):Pozytywnego? Proszę uprzejmie: ropa jest po 264zł za baryłkę.
Może się mylę, ale wydaje mi się że piszę merytorycznie. Z resztą wątpię żeby wątki spółek potrzebowały wyłącznie entuzjastów tych spółek.
Niech Jakub jasno się wypowie, że nie będzie żadnej emisji bez prawa poboru przed zakończeniem testowania Markisy. Wtedy zmienię swój pogląd. Na razie brzydko mi to wygląda od strony uczciwości i o tym piszę. Mam nadzieję że się mylę. Bo wystarczy ryzyko geologiczne, nie potrzebujemy dodatkowych czynników ryzyka. Szanowny Kolego! Skąd wzięła się u Ciebie idee fixe, dotycząca "emisji dla kolesi bez pp., po zaniżonym kursie" ? Hipotetyczna emisja bez pp. dla rozpoznawalnego inwestora, po kursie zbliżonym do rynkowego, byłaby jedną z najlepszych rzeczy, które mogą spotkać Spółke, na obecnym etapie rozwoju. Natomiast módl się (jako akcjonariusz), żeby KOV, nie ogłosił "prawdziwej" emisji z pp., takiej np, gdzie do jednej akcji trzeba dopłacić np. po złotówce. Wtedy zobaczysz, jak wygląda Armagedon na kursie. Pozdrawiam i więcej wiary w ludzi. Nieprawdą jest, że wszyscy to oszuści. Z całym szacunkiem do kolegi :-) Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem ale nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem gdzie cena emisyjna PP była wyższa od aktualnego kursu. Jestem teraz z lekka zakręcony bo nie wiem czy kupno PP jest obowiązkiem. Po prostu nie kupił bym tych nowych akcji a swoich bym nie sprzedał.
|
|
Temat:
SERINUS
Każda firma chce pozyskać za swoje produkty jak najlepszą cenę. W przypadku sp. KOV jest to ropa ,gaz i emisja nowych akcji. To chyba logiczne że zależy takiej spółce na wyemitowaniu jak najmniejszej ilości akcji po jak najlepszej cenie. Nie uzyskają np. ze 100 000 000 akcji 200 000 000 zł. przy kursie 1,50zł. Trzeba stanąć na głowie aby kurs osiągnął zamierzony cel. Przy 3 złotych jestem w stanie zapłacić 2 zł w stosunku 1:1. Na pewno nie dam tyle przy aktualnym kursie :-) Uważam że jak ma już być w przyszłości emisja to tylko po przez PP. Taka emisja świadczy o szacunku do aktualnych akcjonariuszy. Tak robi R. Karkosik w swoich spółkach i dobrze na tym wychodzi.
|
|
Temat:
SERINUS
Sypią lawiną informacji z każdej strony. Generalnie te informacje nakrywają się na siebie z małymi zmianami. Taka reklama całą gębą. Wydaje mi się że jeżeli ta lawina informacji nie pomoże to nastąpi lekka interwencja skupu przez samego Bossa. Wzrost musi nastąpić i zarówno zarząd jak i główni akcjonariusze staną na głowie żeby do wzrostu doszło. Przecież to normalne że powodzenie nowej emisji zależy od ceny.
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
zabapinkfloyd napisał(a):Wyniki testów będą jak przyjdzie na nie czas i nie wcześniej. Niewątpliwie są one potrzebne ale pod warunkiem że będą dobre :) W innym przypadku może się okazać że ci co je tak chcieli będą zawiedzeni. Najlepiej jakby teraz kurs poszybował do 2.00 zł. bez żadnych wyników i każdy mógł wyjść przy tej cenie z inwestycji.
A co do postu w którym się chwaliłem moim ogromnym zarobkiem w wysokości 5,96zł na 1000 akcjach kov to przy sporej ilości takich transakcji można zarobić na waciki o których wspominała nasza koleżanka z forum.
Proszę mi znaleźć spółkę która skoczyła z 1.6zł do np.300zł SKOTAN www.money.pl/u/stock_chart.php...
|
|
Temat:
SERINUS
Tam też był swego czasu szał. Ropę to mieli niemalże wiadrami zbierać z powierzchni ziemi i co ??? www.tvn24.pl/12692,1522409,0,1...html Liczą się twarde fakty i na nie czekamy. Jestem bardzo mocno zarobiony na sp. SKOTAN i cały czas tam siedzę ze sporą ilością akcji. Jeżeli tylko stwierdzę że ta spółka da mi zarobek to sprzedam SKOTAN i dokupię za wszystko akcje sp. KOV. Na dzień dzisiejszy mam KOV ale nie mam bodźca do dalszych zakupów. Plusy jakie tu widzę to główny inwestor Kulczyk, otwarty na forum Korczak ale to nie wystarczy. PETROLINVEST też zarabia na gazie.
|
|
Temat:
SERINUS
Ze zdumieniem stwierdzam że wiele informacji o których my już wiemy pojawia się z opóźnieniem na innych stronach internetowych. Podejrzewam w poniedziałek konkretny wzrost uważam że będzie wzmożone zainteresowanie i napływ nowych inwestorów.
|
|
Temat:
SERINUS
lancet napisał(a):dolarman napisał(a):Krzysiek9 napisał(a): (...)1,69 broni pakiet ponad 300tys akcji.
W zasadzie obrona juz padła. Wracamy na południe Czerwony kolor dzisiaj prawdopodobny. Ktoś na tym forum gaworzył o "mądrości rynku", ktoś też oczekiwał od giełdy logiki. Dzisiaj jest dzień weryfikacji poglądów. Przy możliwości krótkiej sprzedaży, to właśnie ta grupa mędrców giełdowych rozdaje karty. Jak się mędrcy uprą /czyt. ilość kasy/, to może nigdy nie wzrosnąć. Mędrcy muszą się przekonać /czyt. ilość kasy/, że na wzrostach zarobią więcej. A jeszcze lepiej jak się ma dwa rachunki - jeden na spadki - drugi na wzrosty.!!! A jak mędrzec np. nie lubi Pana K.? Inwestowanie na POLSKIEJ GIEŁDZIE!!! - wielkie słowo.!!!!!!! Pana Kulczyka można nie lubić ale należy go szanować i mieć przed nim respekt. Osobnik (czy grubas jak wy to zwykle nazywacie)który będzie próbował grać na nosie pana Kulczyka to nie jest mędrzec a raczej głupiec który nie zdaje sobie sprawy z tego jaki kapitał na krótko może go sponiewierać.
|
|
Temat:
SERINUS
Baryt57 napisał(a):GDA66TY napisał(a):Baryt57 napisał(a):A ile akcji wisi do dwóch zet? Do 2 mln. Akurat tego ile jest zleceń sprzedaży to my nie jesteśmy w stanie określić. Na giełdzie nie siedzą tylko inwestorzy ale w większości gracze. Zadałem sobie trud policzenia /pobieżnego wprawdzie:))/ , jakiej wielkości zlecenia są widoczne w karnecie. Oto wyniki: -do 1,70 włącznie - ok.350 tys.; -do 1,76 włącznie - ok.350 tys.; -do 1,86 włącznie - ok.600 tys; -do 2,00 włącznie - ok.500 tys. Razem - ok. 1 800 tys. Dochodą do tego zlecenia niewidoczne, ale w sumie ok.2 do 2,5 mln. Nie sądzę, aby zleceń niewidocznych było sporo więcej, chyba że sądzisz inaczej Dokładnie właśnie chodzi mi o zlecenia z ukrycia a przy takiej ilości akcji w wolnym obrocie jest ich sporo co świadczy o tym że w momencie kiedy kurs rośnie to następuje mocny wysyp. Wysyp z ukrycia jest nie przewidywalny w zależności od nastrojów.
|
|
Temat:
SERINUS
Baryt57 napisał(a):A ile akcji wisi do dwóch zet? Do 2 mln. Akurat tego ile jest zleceń sprzedaży to my nie jesteśmy w stanie określić. Na giełdzie nie siedzą tylko inwestorzy ale w większości gracze.
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Twierdzę tylko że wypowiedzi pana Korczaka cenie najbardziej na tym forum. Gdyby zamilkł była by to wielka strata i wchodzenie tu straciło by sens.
|
|
Temat:
SERINUS
Masz rację Krzysiek9. Pan Jakub Korczak na forum to skarb i powinniśmy go szanować. Na szczęście to forum jest solidnie kontrolowane przez moderatora.
|
|
Temat:
SERINUS
Nie chcę mi się rozwodzić nad tematem przy niedzieli ale uważam że na duże wzrosty przyjdzie nam jeszcze poczekać. Na dzień teraźniejszy oczekuję wzrostu do 2,50 zł. Na Ukrainie i Brunei będzie zarobek ale Syria to pociśnie dzidę bo tam jest ropy mniej więcej tyle co w Emiratach lub w Kuwejcie. Problem polega tylko w tym kiedy na nią natrafią.
|
|
Temat:
SERINUS
Do wzrostu ceny akcji potrzebna jest tylko zmiana stanowiska zarządu co do wypłaty dywidendy. Co mi po takiej spółce która nie ma zamiaru dzielić się zyskiem gdy trafi na ropę. A gdy nie trafi to zrobi nową emisję. To co ja mam wpompowywać w nich swoją krwawicę nie dostając nic w zamian ???
|
|
Temat:
SERINUS
Spółka na dzień dzisiejszy jeszcze nic konkretnego co do odwiertów nam nie powiedziała. Jedno co na dzień dzisiejszy jest pewne to tyle że zarząd nie przewiduje wypłacania dywidendy z zysków i że planuje jeszcze w przyszłości emisję. Takie podejście nie jest zadowalające dla takich małych ciułaczy grosza jak my. Możemy tylko czekać aż tryśnie ropa i ludzie rzucą się na kupno akcji. Problem w tym że gdy dowiedzą się jaką politykę prowadzi spółka KOV to tak jak ja poczują się zawiedzeni.
|
|
Temat:
SERINUS
czaka1 napisał(a):Redface napisał(a):Witam, I znów patrzymy tylko na jeden krok do przodu... CIACH JKorczak /KOV/ Panie Kubo, Z tego co czytałem w prospekcie KOV nie ma w strategii polityki dywidendowej coś się zmieniło? ciągle przewija się stwierdzenie patrzenia krótko terminowego czy jeśli spółka trafi jakieś złoża i zyski pójdą w górę to zamierza się tym podzielić? Bo jeśli nie (nie wiadomo) to oznacza raczej realizacje zysków ze wzrostu kursu. Nawet jeżeli wziąć pod uwagę dłuższą perspektywę pozdrawiam - 60 POLITYKA W ZAKRESIE DYWIDENDY Emitent nie ogłaszał i nie wypłacał dywidendy w okresie objętym historycznymi informacjami finansowymi zawartymi w niniejszym Prospekcie oraz nie przewiduje ogłoszenia ani wypłaty dywidendy z Akcji w bliskiej przyszłości. Ewentualną decyzję o wypłacie dywidendy podejmie Rada Dyrektorów Emitenta, biorąc pod uwagę wysokość osiągniętego przez Emitenta zysku, potrzeby finansowe oraz inne uwarunkowania, które zaistnieją w przyszłości. Statut Emitenta nie nakłada żadnych ograniczeń w odniesieniu do ogłaszania i wypłacania przez Emitenta dywidendy. Zgodnie z ABCA, przepisy Regulaminów Emitenta uniemożliwiają ogłoszenie oraz wypłatę dywidendy, jeżeli istnieje uzasadnione ryzyko, że Emitent jest obecnie lub stanie się, po wypłacie dywidendy, niezdolny do wykonywania w terminie swoich zobowiązań lub, że wartość aktywów Emitenta po wypłacie dywidendy byłaby niższa od łącznej wartości zobowiązań Emitenta oraz jego kapitału zakładowego (obejmującego wszystkie rodzaje akcji) (patrz: „Opis Prawa Spółek i Papierów Wartościowych Prowincji Alberta i Polski – Opis prawa spółek i prawa papierów wartościowych Prowincji Alberta‖, str. Wydaje mi się że z tym nie wypłacaniem dywidendy nie jest tak do końca. Jeżeli tryśnie ropa to tryśnie spory pieniądz którym Rada Dyrektorów Eminenta sie podzieli.
|
|
Temat:
SERINUS
Kulczyk Oil Ventures informuje o rozpoczęciu odwiertu Markisa-1 w Bloku M w Brunei Darussalam. Jest to drugi odwiert na terenie Bloku M przewidziany do realizacji w 2010 r. przez Kulczyk Oil i jego partnerów w projekcie joint venture. Pierwszy odwiert w Bloku M - Mawar-1, w połowie września br., osiągnął zakładaną głębokość i obecnie oczekuje się na wyniki jego badań.
Obiekt poszukiwawczy Markisa odkryto dzięki danym pochodzącym z trójwymiarowych badań sejsmicznych uzyskanych w 2009 roku. Obiekt ten stanowi odrębną sekcję ograniczoną uskokami, na której nie prowadzono odwiertów, zidentyfikowaną na terenie Antykliny Belait. Biorąc pod uwagę odwierty wykonywane w przeszłości w obrębie struktury antykliny, uważa się, że odwiert Markisa-1 jest obarczony ryzykiem niskim do średniego.
Odwiert Markisa-1 wykonuje się w formie odwiertu kierunkowego w celu zbadania piaskowca przylegającego do ograniczonego uskokami bloku, z którego, w latach dwudziestych i na początku lat trzydziestych XX wieku wydobywano ropę. Prace wiertnicze mają także zadanie przebadania i oceny kilku drugorzędnych lokalizacji na terenie mioceńskiej formacji Belait. Przewiduje się, że wiercenia przetną główny ciąg Belait. Planuje się, że całkowita głębokość odwiertu wyniesie około 1 335 metrów.
Odwiert jest wykonywany przy wykorzystaniu wieży wiertniczej MB Century Rig 104. Przewiduje się, że wiercenie i analiza zajmie około 28 dni, pod warunkiem, że nie wystąpią nieprzewidziane okoliczności. W przypadku odkrycia złóż, prace zostana zawieszone do czasu przeprowadzenia badań za pomocą innej wieży wiertniczej przeznaczonej do tego celu. Odwiert jest usytuowany 30 km na południe od ogromnego pola naftowego Seria, na terenie którego znajduje się rafineria naftowa, instalacja odbiorcza oraz brunejski zakład przetwarzania skroplonego gazu ziemnego.
Partnerami w ramach Bloku M w Brunei oraz w ramach odwiertu Markisa-1 są KOV Borneo Limited (36 proc.), Tap Energy (Borneo) Pty Ltd (39 proc.), China Sino Oil Co. Ltd. (21 proc.) oraz Jana Corporation Sdn Bhd (4 proc.). KOV Borneo Limited to spółka w 100 proc. zależna od Kulczyk Oil.
Obiekt poszukiwawczy Markisa-1 to drugi z minimum trzech odwiertów zaplanowanych w Bloku M w Brunei, jakie Kulczyk Oil i jego partnerzy w projekcie joint venture zamierzają wykonać w ramach pierwszego etapu prac poszukiwawczych, kończacego się w sierpniu 2011.
|
|
Temat:
Onesano
Wtrącę się delikatnie w rozmowę i podam wam stronę na której jest między innymi cennik drożdży paszowych. Nie jestem hodowcą więc nie mam pojęcia pod jaką kategorię takie drożdże będą podciągnięte ale cena oscyluje w granicach pomiędzy 60zł. a 600zł. za 25 kg. I etap zakłada produkcję 15 000 ton rocznie to daje = 15 000 000 kg. Niech zysk na kg. wyniesie skromnie 2 zł. to na rozruchu jest już za co żyć. A co będzie jak zakończą II etap ??? A jeżeli cena będzie bliżej 600zł. a nie 60 zł. ??? :-) sklep-galvet.pl/price_list.php...
|
|
Temat:
Onesano
Wygląda na to że nastroje inwestorów się polepszyły dlatego sadzę że jeżeli USA nie namiesza to wzrośnie cena do 3 zł spokojnie.
|
|
Temat:
PGE
krishic napisał(a):latrell napisał(a): ...żeby PGE znalazło się już teraz w WIG20 to obroty musiałyby przekroczyć 7 mld zł., a raczej na takie obroty się nie zanosi (pierwszy mld pękł szybko, ale dalej będzie już wolniej) - wydaje mi się że będą w przedziale 4 do 5 mld. Tak więc wejście PGE do WIG 20 będzie miało miejsce raczej dopiero na wiosnę 2010.
Pozdrawiam!
Nie obroty tylko kapitalizacja 15% akcji wprowadzonych do obrotu musi przekroczyc owe ok 7 mld pln PGE wchodzi w miejsce sp. BIOTON. Tak słyszałem w TVN BIZNES.
|
|
Temat:
PGE
Będąc szczerym i obiektywnym to rewelacji nie widzę. Przy takich kredytach co ludzie pozaciągali na kupno tych śladowych ilości to jestem pewien że jak na razie ,to czują się zawiedzeni.Spodziewam się zamknięcia poniżej 25 zł.
|
|
Temat:
Onesano
Zarząd Skotan SA informuje, iż w związku z planami budowy instalacji do produkcji drożdży paszowych w dniu 29 października 2009 r. podpisał z Lotos Czechowice SA i Lotos Biopaliwa Sp. z o.o. list intencyjny dotyczący lokalizacji przedmiotowej instalacji na terenie Lotos Czechowice SA. W przedmiotowym liście strony zadeklarowały podjęcie współpracy w zakresie zlokalizowania przez Skotan SA na terenie Lotos Czechowice SA własnej fabryki drożdży paszowych, wykorzystania przez Skotan SA w planowanej działalności produkcyjnej infrastruktury posiadanej przez Lotos Czechowice SA oraz pozyskania do produkcji wsadu surowcowego (woda glicerynowa, degumming) z instalacji produkcyjnej estrów metylowych należącej do Lotos Biopaliwa Sp. z o.o. List intencyjny jest wstępem do określenia szczegółowych umów związanych z dzierżawą nieruchomości, usługami związanymi z organizacją produkcji, organizacją logistyki, ochrony przeciwpożarowej i ochrony mienia, a także umów handlowych, na mocy których Skotan SA będzie miał możliwość budowy i długoterminowej eksploatacji instalacji produkcyjnej na terenie Lotos Czechowice SA.
Gdyby ta wiadomość nie pojawiła się do końca października to bym zaczął powolną ewakuację z tej spółki.
|
|
Temat:
Onesano
Taki skok był kiedyś realny. Teraz GPW blokuje takie skoki. Widły i stop.
|
|
Temat:
Onesano
Karkosik sobie pogrywa i to ryzykownie bo jeszcze 15 mln. z hakiem akcji mu zostało. Jak do końca października nie padnie informacja o rozpoczęciu budowy drożdżowni to ja osobiście robię ewakuacje.
|
|
Temat:
Onesano
To bardzo szybko wyjdzie gdyż pokaże się na pewno zmiana w akcjonariacie kto kupił i kto sprzedał.
|
|
Temat:
Onesano
Z tego co pamiętam to była to transakcje pomiędzy Karkosikiem i UNIBAX , chodziło wówczas o pomniejszenie dochodów celem rozliczenia w Urzędzie Skarbowym. Wydaje mi się że się umówili i teraz akcje wróciły do pierwotnego właściciela.
|
|