PARTNER SERWISU
smdzgyna
165 166 167 168 169
Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 30 marca 2011 20:45:41 przy kursie: 21,90 zł
doncarlos napisał(a):
Żeby była teoretyczna strata, to trzeba sprzedać akcje po odcięciu PP.. a nowe trzymać.. tylko, że jak ktoś uczestniczył we wcześniejszych emisjach to w ten sposób właśnie realizuje zysk z akcji kupionych po 0,10 zł i powstaje obowiązek podatkowy.. oczywiście do zapłacenia w przyszłym roku.. i koło się zamyka..

od fiskusa nikt nie ucieknie..

Wiekszosci tego nie wytlumaczysz bo sa nowi nie wiedza o co biega :) a niektorzy ze starych akcjonariuszy przez to odroczanie podatku w tym roku musza zanisc walizke kasy do fiskusa :)
Co najlepsze nie maja mozliwosci odroczenia podatku przynajmniej na tej spolce kazda sprzeda zwiarze sie z duzym podatkiem :) ale to wiedza nieliczni :)

zimnodzis
0
Wpisów: 46
Wysłane: 30 marca 2011 20:52:29 przy kursie: 21,90 zł
Chciałbym żeby ktoś mi potwierdził lub zanegował moje myślenie dotycznące podatku.
Jesli rozliczamy sie za pomoca Fifo to przykładowo mając 10K akcji przed PP, po PP mamy ich 20K to jeśli sprzedam 10K to wykaze strate tak?
Np. 2.20(przed PP)- 1.15( po emisji)=1.05 straty? czyli 1.05 x 10K 10500 zł straty?

RYdZYK666
0
Wpisów: 27
Wysłane: 30 marca 2011 21:08:29 przy kursie: 21,90 zł
Wspomniałem o podatku tylko po to,żeby przypomnieć niektórym o korzyściach z wejścia w emisję z PP. Napisałem na skróty, sorry. Następnym razem jak coś napisze dam wcześniej do przeczytania żonie, która nie kuma giełdy.Jak ona nie będzie miała pytań to będzie znaczyć że jest OK dla wszystkich.3some
Edytowany: 30 marca 2011 21:10

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 30 marca 2011 21:14:01 przy kursie: 21,90 zł
Zgadza się..

tylko po co wam ten podatek? BM wszystko wam wyliczy i prześle PIT-8C..
ale ja bym radził każdemu dla celów statystycznych prowadzenie swoistej księgowości.. kupno/sprzedaż/zysk/strata/podatek..
Ja zrobiłem coś takiego w excelu, można skorzystać też z gotowych programów, lub stron internetowych..

ps Taurus, ja dość aktywnie grałem i podatek niestety już w tamtym roku zapłaciłem dość duży.. w tym jest jeszcze gorzej.. a najgorsze niestety przyjdzie za rok..;)

tak że belką dostaliśmy konkretnie;))

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 30 marca 2011 21:18

del-30122024v2
0
Wpisów: 72
Wysłane: 30 marca 2011 21:56:49 przy kursie: 21,90 zł
To, że ktoś płaci podatek znaczy, że zarabia więc już nie róbcie z siebie takich strasznych biedaczków, że podatek zapłacić musicie ;)

doncarlos
0
Wysłane: 30 marca 2011 22:06:01 przy kursie: 21,90 zł
Jak trzeba, to trzeba.. nikt nie lamentuje..

za bardzo..:))

Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..

Taurus80
0
Wysłane: 30 marca 2011 22:09:49 przy kursie: 21,90 zł
Chcisloby sie powiedziec "ABY PODATEK BYL JAK NAJWIEKSZY" jednak patrzac na panstwo i ludzi nim rzadzacymi wolalbym nie placic ani centa.

Jednak musze sie zgodzic ze duzy podatek jest od duzych zyskow wiec kazdy by chcial jak najwiecej placic :) jednak zapewniam ze zanoszenie darmozjada jakichkolwiek pieniedzy boli i to bardzo, pracujac na eteacie ludzie czesto nie zdaja sobie sprawy ile placa my niestety wiemy Sick

Wracajac do tematu spolki ktos ma cos madrego do powiedzenia? Czy nadal bedzie rozmowa tylko o sensie i oplacalnosci wejscia w nowa emisje ??

Ostatnio widze ze chyba doncarlos sie tylko udziela ze starych akcjonariuszy :) i musze mu przyznac ze zazdroszcze zdrowia :)
Edytowany: 30 marca 2011 22:11

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 30 marca 2011 22:10:10 przy kursie: 21,90 zł
Taurus80 napisał(a):
doncarlos napisał(a):
Żeby była teoretyczna strata, to trzeba sprzedać akcje po odcięciu PP.. a nowe trzymać.. tylko, że jak ktoś uczestniczył we wcześniejszych emisjach to w ten sposób właśnie realizuje zysk z akcji kupionych po 0,10 zł i powstaje obowiązek podatkowy.. oczywiście do zapłacenia w przyszłym roku.. i koło się zamyka..

od fiskusa nikt nie ucieknie..

Wiekszosci tego nie wytlumaczysz bo sa nowi nie wiedza o co biega :) a niektorzy ze starych akcjonariuszy przez to odroczanie podatku w tym roku musza zanisc walizke kasy do fiskusa :)
Co najlepsze nie maja mozliwosci odroczenia podatku przynajmniej na tej spolce kazda sprzeda zwiarze sie z duzym podatkiem :) ale to wiedza nieliczni :)

Ja coś wiem o tym bo w poprzedni a emisję w Borka wchodziłem ze 100% kapitału :-). A do tej pory większość sprzedałem i zostało mi z tego jeszcze ok 25%. Więc podatek mnie chyba w przyszłym roku nie ominie - choć kto wie jak będzie jakaś wielka zwała na rynku to i zyski może zredukować Shame on you

Dzisiaj się kurs ładnie wybronił przed spadkami ale bariera 2,2 nadal się trzyma. Technicznie to wygląda nawet dobrze ale wg mnie atak na szczyt bez info się nie powiedzie.

marys81
0
Wpisów: 63
Wysłane: 30 marca 2011 22:10:57 przy kursie: 21,90 zł
Zgadzam się z tym co napisał VinvestorV :) Nawet mogę się poświęcić i chętnie zapłacę za Was ten podatek - przekażcie mi tylko swój portfel a ja zapłacę co trzeba :)

A poważnie: Zastanawiam się nad ostatnimi dużymi transakcjami na Borku i wymyśliłem, że może jakieś OFE wrzuciło trochę grosza skoro jeszcze może, a spółka jest w ciekawym momencie, bo gdzieś słyszałem że OFki starają się pozbyć gotówki zanim ustawa pozbawi ich grosza. Prawdopodobne?
"Prawdziwe męstwo chciwe jest ryzyka i myśli o tym, dokąd zmierza,
a nie co przecierpi, bo także cierpienie będzie częścią sławy."

"Lepszy zysk mały a częsty, niż wielkiego czekać długo"

"Sukces nie jest dowodem mądrości, tak jak klęska nie jest dowodem głupoty"

doncarlos
0
Wysłane: 30 marca 2011 22:24:24 przy kursie: 21,90 zł
Taurus80 napisał(a):

Wracajac do tematu spolki ktos ma cos madrego do powiedzenia? Czy nadal bedzie rozmowa tylko o sensie i oplacalnosci wejscia w nowa emisje ??

Ostatnio widze ze chyba doncarlos sie tylko udziela ze starych akcjonariuszy :) i musze mu przyznac ze zazdroszcze zdrowia :)

No ja jestem, że tak powiem znowu na pokładzie po przerwie, ale w emisję raczej nie wchodzę. Wszedłem ponownie na domknięciu luki i czaję się z palcem na enter kiedy wyjść..

Chociaż spółka moim zdaniem jest mimo wszystko nadal perspektywiczna, ale to już nie to co wcześniej..

Moim zdaniem dopóki nic nie przejmą, to ta niepewność powoduje, że spółka jest dość atrakcyjna w krótkim/średnim terminie, gdyż potencjalnego (mam na myśli większego) przejęcia raczej jeszcze nie zdyskontowaliśmy w całości.. jeżeli udało by się przejąć SG lub coś tej wielkości kurs powinien zareagować dość pozytywnie i wtedy moim zdaniem trzeba się ze spółką pożegnać na dłuższy czas, gdyż powinna nastąpić większa korekta.. na razie w scenariuszu optymistycznym ma gdzie rosnąć zanim znowu spadnie..Think

ps Taurus szczerze, to ja mam już boryszewa dość;)) ale to jest jedna z nielicznych firm, które są bardzo płynne i w miarę przewidywalne..

Edytowany: 30 marca 2011 22:27

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 30 marca 2011 22:29:13 przy kursie: 21,90 zł
Doncarlos mógłbym Cię śmiało zacytować bo podobnie podchodzę do tematu i w koleją emisje raczej się już nie pcham :-))

Taurus80
0
Wysłane: 30 marca 2011 22:40:52 przy kursie: 21,90 zł
doncarlos napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

No ja jestem, że tak powiem znowu na pokładzie po przerwie, ale w emisję raczej nie wchodzę. Wszedłem ponownie na domknięciu luki i czaję się z palcem na enter kiedy wyjść..

Chociaż spółka moim zdaniem jest mimo wszystko nadal perspektywiczna, ale to już nie to co wcześniej..

Moim zdaniem dopóki nic nie przejmą, to ta niepewność powoduje, że spółka jest dość atrakcyjna w krótkim/średnim terminie, gdyż potencjalnego (mam na myśli większego) przejęcia raczej jeszcze nie zdyskontowaliśmy w całości.. jeżeli udało by się przejąć SG lub coś tej wielkości kurs powinien zareagować dość pozytywnie i wtedy moim zdaniem trzeba się ze spółką pożegnać na dłuższy czas, gdyż powinna nastąpić większa korekta.. na razie w scenariuszu optymistycznym ma gdzie rosnąć zanim znowu spadnie..Think

ps Taurus szczerze, to ja mam już boryszewa dość;)) ale to jest jedna z nielicznych firm, które są bardzo płynne i w miarę przewidywalne..

Ja tez caly czas sie bawie jednak juz mniejszym pakietem jak jechalem przez ostatnie 2 lata oczywiscie w emisje tez nie wchodze co wielokrotnie zaznaczalem, obecnie mysle ze czas na zmiany, a boryszew jest juz dawno za polmetkiem wzrostow, trzeba sie rozgladac za innymi spolkami.

Co do samej spolki cos ciezko im te przejecia ida co gorsze a nikt nie zwraca uwagi maja furtke na emisje prywatna i sie nie zdziwie jak w trakcie trwania obecnej emisji zafunduja niespodzianke w postaci tej prywatnej :)

No ale najwazniejsze teraz jest dowiedziec sie na jakie przejecie idzie obecna emisja bo narazie czarna magia co tez nie wplywa pozytywnie.
Moga se pisac farmazony ze prowadza juz 6 czy 7 due diligance tylko kto to kupi ??
Ja nie, juz nieraz takie farmazony widzialem i z tego g.. wychodzilo.

No nic czekamy i sprawdzamy :)

doncarlos
0
Wysłane: 30 marca 2011 22:42:35 przy kursie: 21,90 zł
Ja tak do końca to nie jestem przekonany, że na tej emisji nie da się zarobić..Think

Z dwóch powodów: po pierwsze kurs konsoliduje się od ostatniej emisji.. naprawdę duże wzrosty to były przed druga emisją i od tamtego czasu mamy konsolidację.. czy jest to już dystrybucja? chyba jednak jeszcze nie.. a to wynika z drugiego powodu, tj. ciekawie może być jeżeli boryszew przejmie SG po odcięciu PP.. wtedy dałoby się ostatni chyba raz zaszaleć na boryszewie windując kurs nawet o kilkadziesiąt procent.. 3,00-3,50 w dzisiejszych cenach??? po ustaleniu PP łatwiej będzie szarpnąć kursem, zwłaszcza, że będą to wartości o połowę niższe niż obecnie..

reasumując mam dziwne przeczucie, że może być bardzo ciekawie w kwietniu na spółkach Karkosika..Think

ps Taurus odnośnie Twojej wypowiedzi o farmazonach..;)
Pamietam jak kilka lat temu Pani prezes boryszewa informowała o możliwej sprzedaży impexmetalu - analiza wartości ipx przedstawiona przez nią była mega nieprofesjonalna..
wcześniej spółka kilka razy zmieniała strategię.. miała być fuzja z impexmetalem, potem mieli budować wielka grupę przemysłową a teraz przez przypadek kupili maflow i chcą zaistnieć w branży automotive.. u mnie od dawna pali się czerwona lampka i nie za bardzo wierzę w to co nam sprzedają.. pamiętasz skotan?
Nawet bliżej - impexmetal - od lat ta sama gadka - działka w Warszawie, działka we Wrocławiu, przejęcia, inwestycje i nic..

tylko dopóki spekulanci to grają to dlaczego nie grać z nimi..

Edytowany: 30 marca 2011 22:52

style
7
Wpisów: 333
Wysłane: 30 marca 2011 22:58:03 przy kursie: 21,90 zł
a czy możliwy jest scenariusz gdzie po podwyższeniach kapitału zakładowego, społka dojdzie do wniosku że obniży KZ i będzie skupowanie akcji w celu ich umożenia ? Wówczas zmniejszy się ilośc akcji na rynku a wzrośnie ich wartość

doncarlos
0
Wysłane: 30 marca 2011 23:04:41 przy kursie: 21,90 zł
Style spółka ma takie zadłużenie, że musi się skupić na jego redukcji a nie na zbędnych wydatkach.. imo bez szans..salute

style
7
Wysłane: 30 marca 2011 23:16:50 przy kursie: 21,90 zł
aha dzieki. Ale skoro ma takie zadłużenie to dlaczego nie zacznie go spłacać z wypracowanego zysku tylko pcha się w kolejne przejęcia ?

doncarlos
0
Wysłane: 30 marca 2011 23:24:49 przy kursie: 21,90 zł
Rozwój w tej chwili jest ważniejszy. Przejęcia to najszybszy sposób na rozbudowę grupy.. Przejęcia finansowane są z emisji akcji i środków własnych, więc nie zwiększają zadłużenia a istniejące zadłużenie jest stopniowo spłacane.. Ogólnie finansowanie długiem nie jest takie złe. Ostatnie przejęcie grupy Maflow było dobrym posunięciem - spółka ma zarobić w tym roku wg prognoz ok 60 mln zł..
teraz jest kolejna emisja pod przejęcie, kierunek jest wg mnie słuszny.. zobaczymy tylko co uda im się kupić.. SG było by naprawdę strzałem w 10! ale czy się uda? zobaczymy..

Edytowany: 30 marca 2011 23:26

style
7
Wysłane: 30 marca 2011 23:36:04 przy kursie: 21,90 zł
rozumiem, czyli spólka więcej zyska przejmując niż spłacając kredyty tzn. tą kasę którą musiałaby przeznaczyć na spłate kredytów lepiej zainwestować w nowe przejęcia a kredyty spłacać podpiero z zysku uzyskanego z dokonanych przejęc ?

pozdrawiam

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 31 marca 2011 09:29:18 przy kursie: 22,00 zł
Style - przecież to jest jasne - cudzy pieniądz jest tańszy od swojego.

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 31 marca 2011 15:02:10 przy kursie: 22,00 zł
Zmiany w Boryszewie
demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2... rezygnacja z funkcji
demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2... powołanie na stanowiska.

Ciekawe co one mogą znaczyć.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BORYSZEW
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

165 166 167 168 169

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,625 sek.

ofuinlay
svvsyrzk
leqmuyat
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
blgoecyg
gpuovhrw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat