hfccwjue
Advertisement
PARTNER SERWISU
jareykkm
zimnodzis

zimnodzis

Ostatnie 10 wpisów
Nie można określić jaki wpływ na spółkę mają niskie/wysokie ceny. W metalach nieżelaznych nie występuję korelacja cen surowców z marżą.
Najważniejszy jest popyt na wyroby i to on w znacznym stopniu determinuje marże.

Oferta w złotówce?to raczej wyjątek niż reguła.
Oczywiście jeśli mówimy o opcjaxh to nie mam na myśli projektów autostrad. Odnoszę się do lat wcześniejszych.
Druga sprawa że struktury opcje nie działają jak forward,przy pewnych przychodach w obcej walucie forward to ograniczanie ryzyka do 0, gdy struktury w pewnych przypadkach pozwalają 'poprawic' kursrzy odpowiednio większy ryzyku.

Przewidzieć wzrost cen można było ale nie o 40% więc proszę Was nie wygadujcie bzdur.
Nie chciałbym być źle zrozumiany bo uważam podobnie jak Ty że masa firm się przejechała na własnej zachłanności ale jest rownież dużo przypadków niekorzystnych sytuacji które przerosła te firmy.

Czytając niektóre posty można odnieść wrażenie że kierowanie takim podmiotem to prosta sprawa. Przewidywanie cen surowcow, walut, wybór tylko dobrych kontraktów.

Naprawne jesteście przekonani że to takie proste? Nie sądzę że DSS czy HB nie popełniły błedów bo popełniły ich mase ale nikt mi nie powie że można było przewidzieć w/w derastyczny wzrost surowców, ropy. Zwłaszcza że te kontrakty nie były zawierane półroku temu.
Często dopiero po fakcie kontrakty okazują się nisko marżowe bądź nawet stratne, to norma w każdym przedsiębiorstwie. Ogromna zmienność, często brak możliwości hedgu, myślicie że tak wiele trzeba aby firma wpadła w tarapaty?

Ktoś wspomniał o opcjach, zresztą trafnie choć uważam że został powinięty ważny szczegół.
Wiele firm wpakowalo się w problemy kiedy uczestniczyły w przetargach do sporych kontraktach.
Problem jest taki, że jeśli na dzień dziejszy podaje się wycene w euro, a kurs do czasu ogłoszenia wygranej ofety powędruje o 5% czy 7% to spółki były zmuszone do budowania jakiś szalonych struktur opcyjnych z barierami. Forwardów nie da się wykorzystać w takiej sytjacji, chyba że ktoś jest na tyle głupi aby forwardować niepewny przychód. Pozostaje jedynie całkowita ekspozycja na ryzyko walutowe bądź właśnie takie dziekie opcję walutowe.

krewa napisał(a):
Konris,
stosowanie teorii Elliota na wykresie takiej spółki jak Borek nie ma moim zdaniem sensu. podobnie jak liczb Fibonacci'ego i Lucasa oraz teorii Ganna. to wszystko w miarę sprawdza się na surowcach, indeksach, pochodnych - czyli na rynkach globalnych z olbrzymia ilością uczestników.

edit: Konris, beta nie jest moim konikiem, wiem o niej tylko tyle, że istnieje binky

Uważasz, że BRS jest pod tym względem wyjątkowy? Jest dużo spółek w których można wymienić wiecej intereseantów a ludzie używają tego typu narzędzia z powodzeniem.
Wystarczy spojrzeć na KGHM gdzie masz dodatkowo bardzo silne związki i ingerencje rządu a wiekszość analiz opiera sie właśnie o fibo.;o

Uważam, że fundusze już dawno pokupowały pod możliwe wejście do wigu20, zresztą o tym jest mowa od dłuższego czasu.

Stawianie likwidacji KRUS-u i podatku od kopalin obok siebie to był żart prawda?

Premier nie lubi KGHM, chbya mniej metorycznego powodu nie dało się wymyśleć. Rozumiem że akcjonariuszy boli ten podatek, a raczej jego skutki ale chyba sami wiedzie że w takich czasach trzeba zaciśkać pasa aby nie obudzić się z ręką w nocniku.
Ogólnie chyba nie zabardzo wiadomo jak ten podatek będzie wyglądał i może sie okazać że nie bedzie aż tak bardzo krzywdzący dla KGHM'u. Zobaczymy.

Według mnie w aktualnej sytuacji nie ważne są żadne fundamenty spółki a jedynie to co sie dzieje w otoczeniu makro.Jeśli wg Ciebie są perspektywy na pozytywne nastroje trzymaj/kup papier. W przeciwym wypadku wyczekuj momentu wyjscia.
W niepewnych czasach lepiej być spekulanem a nie fundamentalistą.

Kolejna rekomendacja:
"21.10. Warszawa (PAP) - DM IDM SA, w raporcie z 12 października, podtrzymał rekomendację "kupuj" dla Synthosu, obniżając jednocześnie cenę docelową akcji spółki o 5 proc. do 6,37 zł z 6,70 zł.

Raport wydano przy cenie 4,18 zł. W piątek o 11.25 kurs Synthosu wyniósł 4,23 zł. (PAP"

"14.10. Warszawa (PAP) - Analitycy Ipopema Securities, w raporcie z 11października, podwyższyli rekomendację dla Synthosu do "kupuj" z "trzymaj", a cenę docelową akcji tej spółki do 5 zł z 3,7 zł wcześniej."

"12.10. Warszawa (PAP) - Analitycy DI BRE Banku, w raporcie z 6 października, podwyższyli rekomendację dla akcji Cersanitu do "kupuj" z "trzymaj", obniżając cenę docelową akcji z 10,7 zł na 7,3 zł."

mdtrader napisał(a):
Boryszew to eksporter,wiec w obecnej sytuacji jego marza poprawia sie o 10% patrzac na notowania EUR/PLN z ostatnich tygodni.

Myśle że tak wieli podmiot ma bardzo precyzyjne systemy hedgu walutowego więc pewnie te zyski(z słabego złotego) o ile wogole się pojawią, będą bardzo ograniczone. Może być tak że pojawią się dopiero po jakims czasie przy okazji nowych zleceń.

Crown troche się pomyliłeś w obliczeniach;D tak jak napisał piotrch na stooqu widać to najlepiej.

Odpowiedzią jest wycena rynkowa prawie każdej spółki. Sytuacja makro!!

Wiem na czym polega Fifo, nie doczytałes dokładnie mojego posta, te akcje z 2.08 zostały juz sprzedane 3.08

Mam pytanie gdyż nigdzie nie moge znaleść na nie odpowiedzi.
Wytłumacze je na przykładzie:
2.08 Posiadam 100 BRS, 100BRS-pda
3.08 sprzedaje 100BRS i odkupuje aby wykazać strate.
W przed dzień asymilacji dokupuje jeszcze 50BRS

W takiej sytuacji gdybym teraz( po asymilacji ) sprzedał 50 akcji to zostaną sprzedane akcje, które wczesniej były pda czy te które dokupiłem jeszcze przed asymilacja?

Według mnie, odpowiedz jest wmiare jasna, przy korzystnych(zwłaszcza wyjaśnienie sprawy zadłużenia USA) makro w góre, a przy wątpliwej sytuacji conajwyżej konsolidacja.
Choć wydaje mi się że po tym wczorajszym wybiciu poczekamy jeszcze zanim znacząco przebije
5,56-5,60.
Rekomendacje są bardzo dobre (5,5; 5,7 i 5,95), ma to być kolejny rekordowy rok jeśli chodzi o zysk netto i przychodu, poszerzenie działalności, nawet jest dywidenda( choc symboliczna) a na dokładke prognozy mówią że popyt na kałczuk w następnych latach z nawiązką przewyższa podaż. Czy może być lepiej? ;]

Słyszałem pare opini mądrych głow że dywidenda do 12 złotych byłą by bardzo rozsądna i nie zaszkodziła by na finansach firmy.

"Im wyżej miedż tym wyższe żądania płacowe i w konsekwencji płace"

Nawet jeśli płace są podnoszone to jest to i tak KGHM wychodzi na tym bardzo dobrze, co zreszta widać po wynikach. Zapomniałes także o ważnym aspekcie srebra.
Nie wiem skąd Twój pesymiz, są ogromne zyski, cena miedzy powyzej 9000, plany rozwojowe, wysoka cena srebra.

Problemem KGHM jest stosunkowo wysoka cena wydobycia rudy miedzi w porównaniu do konkurencji więc w przypadku spadku ceny do 4000 było by nie ciekawie. Choć myśle że taki scenariusz jest narazie mało prawdopodobny.

fidelio77 napisał(a):
@addi
"Jesteś tego pewien?
Ci sami analitycy wydali reko dla BIO jako docelową 3,80 przy cenie 3,18"

Jeśli wydaje Ci się, że w DM BZWBK pracuje jeden analityk, który pokrywa wszystkie spółki z rynku i wydaje im rekomendacje, no to mówiąc delikatnie mylisz się.

To po pierwsze, a po drugie jeśli chcesz podyskutować o rekomendacjach dla Biotonu to mam nadzieję, że moderator wskaże Ci właściwe do tego miejsce.

Oto Twój wcześniejszy post:
"Ostatnia rekomendacja DM BZWBK dla synthosa (4,79) sprawdziła się. Także akurat określenie "bezkrytyczne" jest nieuzasadnione. A ich rekomendacje dla PGNIG nie mają raczej dla zainteresowanych synthosem żadnego znaczenia."

Jeśli uważasz iż ogólny poziom trafności rekomendacji danego DM nie wpływa na wiarygodność pojedyńczej rekomendacji to jaki to ma sens?
Czy inwestor który na jednej pozycji zrobił 100% ale w końcowym rozrachunku jest na minus jest dobrym inwestorem? To jest właśnie Twój tok myślenia.
Jeśli przyjdzie korekta na rynkach to żadna rekomendacji nie pomoże spółce i zaczną sie mocne przeceny i wtedy 'każdy' poziom jest możliwy.

Uważam że bezkrytyczne przyjmnowanie rekomendacji jest troche glupim pomysłem,
jak napisał(a) fifi nie zawsze są trafione.

Przeciez pare tygodniu temu kurs mocno zanurkował w trakcie 7 sesji do 3.55. Najmocniejsze wsparcie wg mnie znajduje sie w przedziale 4.40-4.44.
Reszta patrząc na to co dzieje się na rynkach nie można takiego scenariusza wykluczyć. Akurat Japonia zgodnie z moimi przewidywaniami okazała się wielką szansą dla SNS to takie nastroje an rynkach są już bardzo niepokojące.

Tz mialem na myśli czy powiekszenie strefy jest juz przesadzone czy to narazie plany.

Mdtrader trzeba pamietać ze wyski firm motoryzacyjnych z europy nie bedą juz tak wysokie przez powrot do normalniej produkcji japoni. Niemcy(mieszkancy) tez nie beda reagowac na koniunkture momentalnie wiec to jeszcze dobre pare miesiecy.

Mogłby mi ktoś wyjaśnić co dzieje się z kursem tej spółki? Jakis czas temu pojawiła się rekomendacja na 96zł a kurs od tego czasu nadal stoi w miejscu. Czy jest cos o czym nie wiem?

Mogłby ktos odnieść się do sprawy lock-up'a?
Czy ten zapis który wkleiłem to normalny zapis lockupu czy jakas furtka dla dotychczasowego akcjonariatu?

indyan napisał(a):
Tutaj nie ma podwyższenia kapitału a jedynie sprzedaż już istniejących akcji przez jednego z udziałowców. Reasumując do spółki nie trafi nawet jedna złotówka.

Podane widełki cenowe bardzo przyzwoite.

Ma ktoś doświadczenie z takimi przypadkami i jak się zachowuje przy nich kurs?

Jeszcze miałbym prośbe o sprostowanie kwesti lock-up'u, nie wiem czy dobrze zrozumiałem ankes do prospektu ale wynika z niego że nie ma lock-up w tej emisji tak?

Cytat:
Akcjonariusz Sprzedający zawarł z Oferującym umowę z dnia
8 kwietnia 2011 r. w sprawie powstrzymania się od rozporządzania
Akcjami (lock-up), na podstawie której Akcjonariusz Sprzedający
zobowiązał się, Ŝe w okresie 12 miesięcy od daty pierwszego
notowania Akcji na GPW, bez pisemnej zgody Oferującego, nie
dokona określonych czynności powodujących lub mogących
powodować rozporządzenie akcjami na rzecz osób trzecich.
Szczegółowy opis tej umowy znajduje się w rozdziale 30 Prospektu.

Akurat to nie jest do końca prawda, ten rok ma być lepszy dla deweloperów a rok poprzedni charakteryzował się bardzo niskimi marżami. Nie wiem skąd masz takie informacje ale jesteś w błędzie.
Nawet ostatnio był artykuł w parkiecie i pokazywali rentowność i wyniki deweloperów za 2010 to były naprawde słabe.

"Kurs KGHM na środowej sesji po raz pierwszy w historii przekroczył poziom 190 zł. Notowaniom lubińskiej spółki sprzyja wzrost cen miedzi na giełdzie w Londynie, wywołany sygnałami o utrzymywaniu się dużego popytu na miedź. Analitycy Millennium Domu Maklerskiego wyceniają akcje koncernu na 206 zł."

Zródło: www.parkiet.com/artykul/103841...

Smiem twierdzić ze jutro bedą dalsze zakupy, dzisiaj międz sie odbiła mocno, nawet z luka.

Chciałbym żeby ktoś mi potwierdził lub zanegował moje myślenie dotycznące podatku.
Jesli rozliczamy sie za pomoca Fifo to przykładowo mając 10K akcji przed PP, po PP mamy ich 20K to jeśli sprzedam 10K to wykaze strate tak?
Np. 2.20(przed PP)- 1.15( po emisji)=1.05 straty? czyli 1.05 x 10K 10500 zł straty?

Sytuacja w Japoni tylko chwilowo osłabi produkcje SNT.
Trzeba pamietać że ktoś musi wypełnić luke po japońskich samochodach i z pewnościa jest to szansa dla samochodów koreańskich i europejskich które są odbiorcami SNT. Do tego ceny ze wzgledu na Japonie spadły ceny półproduktów SNT. Moim zdaniem nie ma powodow z zmartwień i to tylko chwilowa wyprzedaż.

Panowie jeszcze nic nie jest przesadzone, boje sie przedwczesnej eufori;]

Ktoś wie jakie są przyczyny dzisiejszych spadków?

Nawet 50% zysku moze zostać przeznaczone na dywidende:

www.forbes.pl/investor/gpw/art...

Patrzac na 4Q w stosunku do 3Q to nie jest juz tak różowo.

Ach faktycznie, wlasnie sprawdzilem i chodzilo o inne "Dwory";D

W parkiecie z 12-13 marca była krótka notka o dywidendzie ma ktoś więcej informacji na ten temat?

To już wiemy dlaczego kurs tak leci.

"10.03. Warszawa (PAP) - W kilkunastu transakcjach pakietowych sprzedano w czwartek 1.500.000 akcji, stanowiących 6 proc. Astarty. Transakcje były zawierane po 80 zł. Jak poinformowała spółka w komunikacie akcje sprzedawane były przez spółkę kontrolowaną przez przewodniczącego rady nadzorczej.
Około godziny 16.20 za akcje Astarty płacono 81 zł, czyli o 9,29 proc. mniej niż na środowym zamknięciu.
Podmiotem sprzedającym było Aluxes Holding Limited, który po transakcji ma 25,99 proc. Astarty. (PAP)"

Moim zdaniem kształtowanie się chorogiewki można za 'lekko naciaganie'. A jeśli tak to do rozstrzygnięcia pozosrtało ok. 3 sesji.

Jak sądzicie jakie mogą być wyniki spółka za 4Q?

Czołem, korzystając z okazji chicałbym sie oficialnie przywitać;]

Roman coś sie wypowiadał dlaczego nieprzystąpił z oferta na Calabrette?

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 7 maja 2013 09:43:52
Liczba wpisów: 46
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,459 sek.

smyabdfx
dwnspdve
uphhjpvj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yixsyarj
hyyveynd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat