PARTNER SERWISU
glxqkrqq
24 25 26 27 28

IMMOEAST [IEA]

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 3 kwietnia 2009 22:03:28 przy kursie: 5,59 zł
CzarnyKoniu :) - na 100% nie wiem. na czuja - tak. spekulacyjnie pojechalem te 15% wczoraj, a czesc stala trzymam bez wahania do oczekiwanej dwucyfrowki w wakacje (ok, moze to bedzie 9.xx).
ustawki sa dziwne. po mojemu: ci co sie ustawiaja, przewiduja gwaltowne spadki EURPLN. wiem, teoria nie jest calkiem madra, ale jest piatek wieczor hello1 a ja na innych forach nie znalazlem lepszej. niezawodny bB86 poprawi mnie jakby co :)
przy okazji nie zapominajmy, ze tu karty rozgrywaja Austryjacy. w historii Immo byly pojedyncze sesje, kiedy to raczej entuzjazm polskich inwestorow pchal spolke w gore, ale to byly zaledwie pojednyncze sesje. wiec nie ma sie co za duzo przejmowac ustawkami u nas.
In the name of all that which does not suck!

ronin
0
Wpisów: 157
Wysłane: 3 kwietnia 2009 23:35:59 przy kursie: 5,59 zł
Na pewno zauważyłeś ale oni dziś wystartowali 1.33 co dawało około 5.90 u nas a my otarliśmy sie ledwo o 5.80 i zjazd.
Te 5.80 to należało się z wczoraj gdyby nie zaniżyli na fixingu. Ktoś skupil 50k po 5.55 a na otwarciu dziś pewnie się ich pozbyl
po 5.80 to czysta spekuła, czy się myle??? Think

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 4 kwietnia 2009 20:15:51 przy kursie: 5,59 zł
tak czy owak to 50 czy 100k to sa co najwyzej symboliczne ilosci w kontekscie tego co tu sie naprawde odbywa..

.. na backstage'u...
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
Edytowany: 4 kwietnia 2009 20:19

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 4 kwietnia 2009 22:51:30 przy kursie: 5,59 zł
ronin napisał(a):
Na pewno zauważyłeś ale oni dziś wystartowali 1.33 co dawało około 5.90 u nas a my otarliśmy sie ledwo o 5.80 i zjazd.
Te 5.80 to należało się z wczoraj gdyby nie zaniżyli na fixingu. Ktoś skupil 50k po 5.55 a na otwarciu dziś pewnie się ich pozbyl
po 5.80 to czysta spekuła, czy się myle??? Think

o, fajnie ze to wspomniales, zapomnialem o tym. rzeczywiscie w piatek miala miejsce tego rodzaju niezwykla sytuacja, ze wysiadly wszelkie mozliwe sposoby ustalenia kursu na WB. to znaczy od 9.00 do mniej wiecej 9.25 nie dzialaly platne notowania online; nie dzialaly notowania opoznione, ani na stronie WB, ani w zadnym innym miejscu typu Yahoo Finance czy Bloomberg (wiem wiem, wszystkie zaciagaja z jednego zrodla). wygladalo na to ze dostepu do notowan nie ma tez arbiter, bo w tym czasie slawnego 30-kilowego batonika nie bylo widac w arkuszu zlecen. (naturalnie notowania wciaz znalby ten, kto ma dostep ze swojego rachunku wprost do austryjackiego systemu transakcyjnego, albo ten kto by dopytal jakis Austryjakow na komunikatorze czy forum). tak czy owak, pierwsze pol godziny nasi grali w ciemno, tj - sensownie, dosc zachowaczo. po drodze jeszcze na forum Bankiera ktos zinterpretowal te sytuacje jako wycofanie IEA z WB (bankrut! blah5 ) ciekawe ile osob po tym poscie wywalilo PKC blackeye
okolo 9.25 wszystko wrocilo do normy, ale na WB bylo wtedy juz chyba tylko 1.30. arbiter i tak wchonal troche ofert K z lewej.
to taka anegdotka, wlasciwie bez znaczenia. jak wspomnial zacny bB86, tam sie toczy wielka gra. a takie historie i ustawki to przy tym tylko male geszefciki.
In the name of all that which does not suck!

ronin
0
Wysłane: 5 kwietnia 2009 15:34:53 przy kursie: 5,59 zł
Faktycznie logowałem między 9.10 a 9.30 kilka razy na Aktien i nie było nic no i batonika też nie było Think

ferit
0
Wpisów: 262
Wysłane: 6 kwietnia 2009 19:15:14 przy kursie: 5,53 zł
w świetle dzisiejszych wydarzeń można chyba się zaczać zastanawiać nad kursem po którym ta fuzja ma być realizowana... skoro IEA gwarantuje obligacje IIA i parytet zmniejszy się do 1:1 angryfire to kto kogo bedzie "gonił" z kursem?
jaki byłby optymalny kurs dla Friesa?
jaki dla fundów?
jaką wartość księgową ma mieć nowa spółka?
read2 dontknow crybaby
bB86 ratuj notworthy
Edytowany: 6 kwietnia 2009 19:19

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 6 kwietnia 2009 19:28:49 przy kursie: 5,53 zł
Poznałem bliżej metodę szacowania wartości likwidacyjnej spółek autorstwa Jarroda Wilcoxa (swoją drogą ciekawy fundamentalista - zamówiłem książkę z Amazonu):
www.amazon.com/Investing-Numbe...

Bardzo szybkie przeliczenie danych Immoeast na podstawie ostatnich oficjalnych raportów wskazuje na wartość likwidacyjną 11,02 zł na akcję na ostatni dzień grudnia 2008 r.

bB86
1
Wysłane: 6 kwietnia 2009 20:51:32 przy kursie: 5,53 zł
Wart likwidacyjna przytoczona przez WatchDoga wydawac by sie mogla b sensowna (sam kupujac w listopadzie liczylem likwidacyjna jesli dobrze pamietam w rejonie 8-12zl).

Niemniej jednak my naprawde nie myslimy o zadnych likwidacjach.
Dzisiejsze infa i relacje dziennikarzy z konferencji prasowej sa nieco sprzeczne i roznia sie w ocenie potrzeb plynnosciowych immofinanzu w 2011.. wolalbym sam zobaczyc te konferencje a nie powolywac sie na jakies kobitki z boe albo facetow z austriackich zwyczajnych dziennikow..

Tak czy owak sytuacja jest prosta: brak potrzeby emisji akcji przez IIA w 2011: parytet okolo 1:1
Finansowanie (minimum) 600 mln eur dla obligatoriuszy tylko przez akcje : rozwodnienie IIA o 300 mln akcji przy zalozeniu kursu okolo 2 eur (calkiem sensowne i konserwatywne zalozenie): parytet blizej 1:1,75, 1:2

Trudno mi dzis powiedziec ktory scenariusz jest prawdopodobniejszy wiec zalozmy ze pozostaje to co bylo 1:1,36 - 1:1,5 (akcjonariusz Immofinanz zyska na zmniejszeniu zobowiazan z tyt. obligacji a straci na 'jakims tam' rozwodnieniu) - Immoeast w srednim terminie nadal powinien byc notowany z premia do Immofinanzu

Parytet bedzie mozna precyzyjnie okreslic kiedy bedzie wiadomo jaka czesc obligatoriuszy zgodzila sie na nowe zasady oraz jaka bedzie struktura finansowania zobowiazan w 2011

Mam jakies takie wrazenie, ze oglaszajac zasady fuzji (za pol roku? rok? w 2011?) mimo wszystko Immoeast relatywnie troche straci, a Immofinanz troche zyska, a docelowy srednioterminowy kurs (ii polowa 2009) w/w to 2-3eur.

Ponadto zdecydowanie jestem zwolennikiem twierdzenie ze Immoeastu nie mozna juz analizowac/wyceniac w oderwaniu od Immofinanzu i jego zobowiazan. Wszystkie decyzje i wypowiedzi jasno potwierdzaja ze naczelny cel Zehetnera w srednim terminie to fuzja. Silna pozycja Immofinanzu jest nam na reke, jesli nie odbywa sie to znaczacym kosztem Immoeastu.

P.S. Jak cos niejasne to pytac, wiem ze mam paskudna maniere uzywania wielu skrotow myslowych ;) , bo czesto pisze to samo po kilka razy w roznych miejscach ;)

p.p.s. Ferit, miedzy wierszami mozna odniesc wrazenie ze Friesowi styka 3-3,5 eur/IIA- gdyby pojawilo sie wezwanie, na okolice 3 eur mozna chyba liczyc, Immoeast niezmiennie wyceniam na okolo 5 eur - jak latwo wyliczyc nie licze w tej chwili na wiecej niz c/wk 0,5 ze wzgledu na niskie notowania peer group w zach Eur.
Edytowany: 6 kwietnia 2009 21:08

ferit
0
Wysłane: 7 kwietnia 2009 01:16:25 przy kursie: 5,53 zł
bB86 napisał(a):

Parytet bedzie mozna precyzyjnie okreslic kiedy bedzie wiadomo jaka czesc obligatoriuszy zgodzila sie na nowe zasady oraz jaka bedzie struktura finansowania zobowiazan w 2011

Czy jest jakoś określony termin negocjacji z obligatoriuszami, kiedy będzie wiadomo jakie decyzje zapadły (tylko nie piszcie, że po info ze spółki :) )

bB86 napisał(a):

Ponadto zdecydowanie jestem zwolennikiem twierdzenie ze Immoeastu nie mozna juz analizowac/wyceniac w oderwaniu od Immofinanzu i jego zobowiazan. Wszystkie decyzje i wypowiedzi jasno potwierdzaja ze naczelny cel Zehetnera w srednim terminie to fuzja. Silna pozycja Immofinanzu jest nam na reke, jesli nie odbywa sie to znaczacym kosztem Immoeastu.

pełna zgoda, to było już do zaobserwowania w doborze zarządu i dalej w "transakcji" przeniesienia portfela immoaustria z IIA do IEA

w kwestii kursów IEA i IIA w momencie fuzji chyba trzeba prześledzić obie spółki pod kątem relacji info/kurs... podejrzewam, że tam jest odpowiedź bo to, że kurs IEA czasem jest stopowany to widać (comtrader z parkietu ładnie czyta te słupki - trzeba by go spytać czy dostrzegł relacje IEA/IIA)

bB86 napisał(a):

miedzy wierszami mozna odniesc wrazenie ze Friesowi styka 3-3,5 eur/IIA- gdyby pojawilo sie wezwanie, na okolice 3 eur mozna chyba liczyc, Immoeast niezmiennie wyceniam na okolo 5 eur - jak latwo wyliczyc nie licze w tej chwili na wiecej niz c/wk 0,5 ze wzgledu na niskie notowania peer group w zach Eur.

muszę sobie przemyśleć różne "przecieki" co do możliwych parytetów (wahania 1:1 , 1:1,26 , 1:1,5->2) no i to co napisałeś o oczekiwaniach Friesa i ułożyć ciąg chronologiczny komunikaty/wyceny/kursy IEA zestawiony z IIA

dzięki za odpowiedź Mr. bB & Mr. WD
Edytowany: 7 kwietnia 2009 01:17

ronin
0
Wysłane: 7 kwietnia 2009 10:24:30 przy kursie: 5,46 zł
Zauważcie co dziś wyprawia arbiter pisałem już kiedyś o tym. Ja rozumiem pilnowanie ceny ale nie bawienie się batonikiem jak chińczyk bateryjką Anxious

Edit: uspokoił się...d'oh!
Edytowany: 7 kwietnia 2009 10:30

Miwik
0
Wpisów: 253
Wysłane: 7 kwietnia 2009 11:34:21 przy kursie: 5,46 zł
Dlatego przesiadłem się na MCI, bo wkurza mnie ten "batoniarz". Ile można pastwić sie nad kursem?
Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek

股票是这么多的价值,市场将会尽可能多

ferit
0
Wysłane: 7 kwietnia 2009 12:06:25 przy kursie: 5,46 zł
Miwik napisał(a):
Dlatego przesiadłem się na MCI, bo wkurza mnie ten "batoniarz". Ile można pastwić sie nad kursem?

a ja za wcześnie przesiadłem się na IEA :) ale MCI jeszcze w tym tyg zaboli tych co dzisiaj >5 kupują

bB86
1
Wysłane: 7 kwietnia 2009 13:13:42 przy kursie: 5,46 zł
Zehek jednak oficjalnie wczoraj powiedzial na konferencji ze jego celem jest mniej wiecej 1:1, co by znaczylo ze chca pokryc zobowiazania obligacyjne bez emisji akcji..Think

oferta obligacji leci od 6 do 23 kwietnia - 1/3 obligatoriuszy juz podobno zgodzila sie przed oficjalnym ogloszeniem calej tej zamiany

rok obrachunkowy immosow konczy sie 30 kwietnia - chca upchac cala restrukturyzacje w raporcie rocznym

p.s. batoniarz ;) czyli arbiter ma neutralny wplyw na kurs - przenosi napor popytu/podazy z jednej gieldy na druga, jednoczesnie zarabiajac na drobnych roznicach w/w
Edytowany: 7 kwietnia 2009 13:15

ferit
0
Wysłane: 7 kwietnia 2009 13:20:33 przy kursie: 5,46 zł
no to jednak zwałka nas czeka ... ciekawe jak głęboka... eh jednak zdecydowanie za wcześnie kupiłem

bB86
1
Wysłane: 7 kwietnia 2009 13:23:56 przy kursie: 5,46 zł
ferit napisał(a):
no to jednak zwałka nas czeka ... ciekawe jak głęboka... eh jednak zdecydowanie za wcześnie kupiłem

tego nie wiem, w krotkim terminie nic nie wiadomo ;) w srednim (kilkumiesiecznym) oba immosy powinny rosnac --> 2-3eur, iea z mniejsza premia niz ostatnio

ferit
0
Wysłane: 7 kwietnia 2009 13:40:47 przy kursie: 5,46 zł
właśnie kilka rzeczy na presję na korektę wpływa:
1) zmiana parytetu (w mojej ocenie niekorzystna dla akcjonariuszy IEA - tu chyba Friesa interesy wychodzą)
2) możliwości zachowania kursów IEA i IIA (i znowu Fries się kłania, wyciągną IIA na 2-3 euro? w to nie bardzo wierzę)
3) nadchodzący raport roczny i tendencja upchnięcia reszty trupów by otworzyć kolejny rok "na czysto"

4) popatrzyłem na wykres tygodniowy na ATX, niby poziom 1,17euro się broni jeszcze... ale wskaźniki są "podgrzane" co działa na wyobraźnię takich jak ja (czy przysłowiowy Stockfire ;) ), ale fakt kurs IEA nie raz już zaskakiwał więc trudno cokolwiek definitywnie stwierdzić

wejść ponownie i tak miałem na longa.. ale jak mi się kurs zwali do 1euro to tych 20 centów żal będzie
no nic pożyjemy zobaczymy a grubaski i tak na nas zarobią ;)
Edytowany: 7 kwietnia 2009 13:41

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 8 kwietnia 2009 20:46:42 przy kursie: 5,54 zł
A ja uważam, że zwałki nie będzie. Ktoś tu trzyma cały czas w tych samych okolicach, buja się ładnie jak ostatnio. Coś będzie tu grane, dzisiaj dokupiłembinky .
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

gre
gre
0
Wpisów: 30
Wysłane: 8 kwietnia 2009 21:25:01 przy kursie: 5,54 zł
no ja - niestety - biję sie od kilku dni z własnymi myślami, że IEA zakotwiczyła na dobre poniżej 6 zeta;
jednie niezrozumiały sentyment do tej spółki powstrzymał mnie dzisiaj od przesiadki na któregoś z innych developerów; miała być jednodniowa przesiadka na ganta lub orco z przeświadczeniem, że IEA kotwicy nic nie ruszy;

scheiss drauf na moje wahania; info ferita i bb86 - moim zdaniem - to clou do zrozumienia statycznego - jak na IEA - zachowania się kursu; do chwili zakończenia programu wymiany obligacji tu nic spektakularnego się nie wydarzy, więc można spokojnie zaliczyć ... skok w bok love4

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 8 kwietnia 2009 21:28:46 przy kursie: 5,54 zł
gre napisał(a):
no ja - niestety - biję sie od kilku dni z własnymi myślami, że IEA zakotwiczyła na dobre poniżej 6 zeta;
jednie niezrozumiały sentyment do tej spółki powstrzymał mnie dzisiaj od przesiadki na któregoś z innych developerów; miała być jednodniowa przesiadka na ganta lub orco z przeświadczeniem, że IEA kotwicy nic nie ruszy;

scheiss drauf na moje wahania; info ferita i bb86 - moim zdaniem - to clou do zrozumienia statycznego - jak na IEA - zachowania się kursu; do chwili zakończenia programu wymiany obligacji tu nic spektakularnego się nie wydarzy, więc można spokojnie zaliczyć ... skok w bok love4

Tylko bądź czujnyblackeye .
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

gre
gre
0
Wpisów: 30
Wysłane: 8 kwietnia 2009 22:00:18 przy kursie: 5,54 zł
czujny to ja jestem od chrztu, bo ponoć znaczenie imienia grzegorz, to być czujnym - haha;

a teraz konkrety, bo mnie WD skarci ... nie, nie konkrety, ale to już anegdota w firmie.

W poniedziałek - 30 marca !!!! - wróciła do firmy asystentka no i przyuważyła mój screen sidomy;
jako giełdowy bigboss Whistle objasniłem ekran, żółte migawki, etc ... , na co ona po chwili: BIO, MCI, LCC i jeszcze coś, już nie pamiętam.

Na ekranie mieszczą mi się spółki WIG 20 i ok. 40 wybranych przez mnie spółek w dwóch innych oknach.

30 marca !!! - laska ma fioletowe pojęcie o giełdzie i nawet nie kojarzyła, jaka firma kryje się pod giełdowym skrotem ?

Żeby było w temacie, to IEA nawet nie zauważyłaAnxious

zwolnić czy zostawić ? Redakcji pomóż 3some

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

24 25 26 27 28

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,217 sek.

moyjbcnw
uhkkslhb
qnurburo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xyhhmkgg
vziotagv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat