PARTNER SERWISU
xempmreb
1 2

Luźne gatki :) czyli rozmowy o wszystkim

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 20 lutego 2011 20:35:26
Znowu ja wave Kiedyś na jednym z forów, był wątek typowo spamerski - świetnie się na nim czułem binky

Pytanie mi się nasunęło, które nurtuje mnie od jakiegoś czasu. Zdarza się, że inwestor obejmuje akcje po znacznie wyższej cenie niż aktualna cena rynkowa (historia np z Serenity).

Czym takie inwestor się kieruje. Czy tylko tym, że nie byłby w stanie zebrać tylu akcji z rynku ile by chciał? Czy może ma nadzieję graniczącą z pewnością, że kurs dobije do ceny objęcia (bo po niższej nie chcą mu akcji dać)?
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

Jabby
0
Wpisów: 22
Wysłane: 20 lutego 2011 20:55:15
Cytat:
Kiedyś na jednym z forów, był wątek typowo spamerski - świetnie się na nim czułem

Ciekawe czy myślimy o tym samym forum?Whistle

btw. dobry wątek, można se bezkarnie postów nabić i później obeznanego zgrywać binky

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 20 lutego 2011 21:57:56
Nie żartuj z tym nabijaniem postów Angel

Ktoś kiedyś napisał(a):
Po czynach ich poznacie ich.

Klika się i sprzedaje ;-)

Spit
0
Wpisów: 19
Wysłane: 20 lutego 2011 22:39:52
daab007 napisał(a):
Znowu ja wave Kiedyś na jednym z forów, był wątek typowo spamerski - świetnie się na nim czułem binky

Pytanie mi się nasunęło, które nurtuje mnie od jakiegoś czasu. Zdarza się, że inwestor obejmuje akcje po znacznie wyższej cenie niż aktualna cena rynkowa (historia np z Serenity).

Czym takie inwestor się kieruje. Czy tylko tym, że nie byłby w stanie zebrać tylu akcji z rynku ile by chciał? Czy może ma nadzieję graniczącą z pewnością, że kurs dobije do ceny objęcia (bo po niższej nie chcą mu akcji dać)?

Czesto bywa tak, że inwestorem jest jakiś organ powiazany - zależny. Np. Centrozap-Agito-Pronox...

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 8 kwietnia 2011 11:00:40
Mam pytanie. Czy ktoś się orientuje ile dni urlopu ma prawo rozdysponować pracodawca pracownikowi ?
Pytam ponieważ w naszej firmie jest tego typu sytuacja i wysyłają nas na urlopy na siłę tłumacząc to tym iż i tak musi być urlop wykorzystany do konca roku. Dopadli również i mnie i właśnie siedzę na 6-cio dniowym "przymusowym" urlopie.
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 8 kwietnia 2011 20:31:34
generalnie urlop jest twój. Pracodawca może dysponować połową twojego urlopu i dać tobie (nie musi) urlop bo np. planuje 2-3 dniowy przestój, bo wyjeżdża za granicę, jakaś awaria strategicznych maszyn itp
Niewykorzystany urlop w roku kalendarzowym powinieneś wykorzystać do końca marca roku następnego. Jednak życie swoją drogą a przepisy swoją - sam nie raz resztę zaległego urlopu brałem dopiero w kwietniu/maju. Całkowicie prawo do niewykorzystanego urlopu tracisz po 3 latach
Twój przymusowy urlop nie jest niczym dziwnym (przynajmniej dla mnie) - twój pracodawca zapewne monitoruje sytuację i daje wam te urlopy w dogodnym dla siebie terminie. Tobie również powinno zależeć, aby taki niewykorzystany urlop wybrać jak najszybciej w nowym roku.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 8 kwietnia 2011 22:39:04
Dzięki Misza za odpowiedź. Czyli pracodawca może rozdysponować moimi 13-stoma dniami (połowa urlopu). No cóż skoro takie jest prawo muszę się z tym pogodzić. Jednakże wkurza mnie to bo człowiek wolałby wziąść urlop kiedy go potrzebuje a nie na widzi misię pracodawcy. Nie wiem czy dobrze zrozumiałeś ale wysyła on mnie i innych z nowego urlopu nie starego z zeszłego roku angryfire
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

daniel23651
0
Wpisów: 250
Wysłane: 9 kwietnia 2011 01:34:17
Masa a ile ci zostało zaległego urlop i czy ten zaległy urlop był ( jest) zwykłym urlopem czy może na żądanie wbrew pozorom ma to istotne znaczenie.
Masa z tego co się orientuje to pracodawca musi wpierw wykorzystać twój stary urlop aby muc udzielić lub jak w twoim przypadku zmusić do wykorzystania nowego urlopu, CHYBA ŻE ( pewien trik ) nie cały w pierwszej kolejność musi być wykorzystany zaległy urlop w sytuacji gdy pracownik nie wykorzystał w ubiegłym roku urlopu na żądanie nie ważne czy wykorzystał 0,1,2,3 dni przysługuje ich w sumie cztery, tyle ile zostało dni tzw. urlopu na żądanie przechodzi na następny rok już jak zwykły zaległ urlop (którego udzielanie uzgadnia się między pracodawcą a pracownikiem) uznaje się, że te np. 4 dni, które były urlopem na żądanie nie muszą być udzielone do końca pierwszego kwartału danego roku kalendarzowego, lecz można ich udzielić w terminie późniejszym, uzgodnionym z pracownikiem. Możemy przyjąć że nie wybierałeś urlopu na żądanie w ubiegłym roku i zostało ci cztery, przyjmijmy że twój pracodawca z tego korzysta i w myśl tej zasady wysyła cię na nowy urlop Eh? .
Mam nadzieję, że nie sknociłem Liar tego jeżeli tak to niech mnie ktoś poprawiviolent1

del-20130531
0
Wysłane: 9 kwietnia 2011 10:42:20
W roku kalendarzowym przysługuje tobie 26 dni urlopu (w tym 4 dni tzw urlopu na żądanie).
Interpretacja "urlopu na żądanie": zgłoszenie pracodawcy nagłej potrzeby urlopu najpóźniej w dniu rozpoczęcia pracy (i chyba nawet bez podawania przyczyny), często ten urlop jest określany jako "kacowe" lub "na telefon".
Niewykorzystany "urlop na żądanie" nie przechodzi na kolejny rok (nie można go więc sumować z roku na rok, nie jest też jakąś zaległością - to tylko twój przywilej do korzystania w danym roku). Jeśli nie wykorzystałeś go w poprzednim roku to taką możliwość utraciłeś, w nowym roku kalendarzowym masz nowe "kacowe"Angel

Dla ciebie (i pracodawcy)ważne jest ile wybrałeś w danym roku kalendarzowym dni (jako zwykły urlop czy jako kacowe) i to jest podstawą do podsumowania czy masz zaległy urlop czy nie.
Cytat:
Możemy przyjąć że nie wybierałeś urlopu na żądanie w ubiegłym roku i zostało ci cztery, przyjmijmy że twój pracodawca z tego korzysta i w myśl tej zasady wysyła cię na nowy urlop

Z tym cytatem się nie mogę zgodzić.

Sytuacja1:
-masz 26 dni urlopu na dany rok pracy czyli od 1 stycznia do 31 grudnia a wykorzystałeś tylko 21 dni urlopu (w tym wziąłeś urlop na żądanie 4 dni czyli max. co daje ci ustawa)- a więc w nowym roku masz 5 dni zaległego urlopu

Sytuacja2:
-masz 26 dni urlopu na dany rok pracy a wykorzystałeś tylko 21 dni urlopu (nie brałeś w ogóle "na żądanie")- a więc w nowym roku masz 5 dni zaległego urlopu

Edytowany: 9 kwietnia 2011 10:45

daniel23651
0
Wysłane: 9 kwietnia 2011 14:06:36
Różna interpretacja jest tego przepisuEh?
Misza z tym wszystkim się zgadzam o czy piszesz ale można zinterpretować również w inny sposób.
Porady prawne PIP
www.pip.gov.pl/html/pl/porady/...
W jakim terminie pracownik powinien wykorzystać zaległy urlop na żądanie?W myśl przepisów prawa pracy obowiązkiem pracodawcy jest udzielanie pracownikowi urlopu w tym roku kalendarzowym, w którym uzyskał on do niego prawo (art.152 Kodeksu pracy). Odstępstwa od tej zasady dopuszczalne są tylko wyjątkowo i są ściśle określone w przepisach. Urlop wypoczynkowy udzielany pracownikowi w terminie późniejszym niż rok kalendarzowy, w którym pracownik nabył do niego prawo – jest urlopem zaległym. Granicą czasową udzielenia urlopu zaległego – zgodnie z przepisem art.168 Kodeksu pracy - jest koniec pierwszego kwartału następnego roku kalendarzowego, niezależnie od tego czy przyczyny powodujące to przesunięcie leżą po stronie pracodawcy czy pracownika.
Omawiany obowiązek nie dotyczy udzielanych zgodnie z art.1672 Kodeksu pracy czterech dni urlopu na żądanie pracownika. Uprawnienie do tego urlopu przysługuje bowiem na dany rok kalendarzowy i w razie niewykorzystania go przez pracownika w danym roku, nie przechodzi na rok następny. Zatem, nieudzielanie pozostawionych poza inicjatywą pracodawcy i planem urlopów oraz porozumieniem w sprawie terminu wykorzystywania urlopu dni urlopu na żądanie, które wraz z końcem roku tracą swój specyficzny charakter, nie uważa się za naruszenie obowiązku wynikającego z art.168.
Tak więc, przykładowo, w sytuacji kiedy pracownik uprawniony do 26 dni urlopu wypoczynkowego nie wykorzystał w 2008 roku 6 dni urlopu, w tym 4 dni urlopu na żądanie, w 2009 roku pracownik będzie miał 6 dni urlopu zaległego. Jednakże obowiązek wykorzystania zaległego urlopu do 31 marca 2009 roku, będzie dotyczył tylko 2 dni urlopu wypoczynkowego, gdyż pozostałe 4 dni urlopu zaległego były niewykorzystanym w 2008 roku urlopem na żądanie.Ponadto stosownie do przepisów art.1672 Kodeksu pracy w danym roku kalendarzowym pracownikowi przysługują tylko 4 dni urlopu na żądanie i w sytuacji, kiedy pracownik a danym roku kalendarzowym pracownik nie wykorzystał 4 dni urlopu na żądanie – 4 dni urlopu „przechodzą” na rok następny, ale już jako „normalne” dni urlopu.

Wiec opierając się na tej poradzie smiemAnxious sądzić że pracodawca może wysłać na nowy urlop nie ruszając zaległego który w ubiegłym roku był tzw. KACOWYM który może udzielić w późniejszym terminie niż do 31 marca pozostałe dni które były zwykłym urlopem muszą być wykorzystane przed udzieleniem nowego urlopu

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 9 kwietnia 2011 21:49:07
daniel23651 napisał(a):
Masa a ile ci zostało zaległego urlop i czy ten zaległy urlop był ( jest) zwykłym urlopem czy może na żądanie wbrew pozorom ma to istotne znaczenie.

Właśnie w tym tkwi sęk że wysłali mnie jak i innych wysyłają nie na urlop zaległy tylko już z nowego.
Zaległy urlop miałem wykorzystany w całości. Kierownik stwierdził iż wysyła mnie teraz bo chce się ustrzec sytuacji że nadejdzie koniec roku mnie zostanie dużo dni i będzie mnie musiał wysłać a może być wtedy dużo pracy. Teraz mamy mniejszy ruch i nas wysyłają ale jeszcze raz powtórzę z nowego urlopu.
I dlatego pytałem czy mają takie prawo bo przecież to nie jest zaległy urlop tylko bieżący. A jeśli mogą to na ile dni ? Żeby się nie okazało że będą mnie tak wysyłać wysyłać a potem będę faktycznie na coś potrzebował i urlopu mieć nie będę i będę zmuszony iść na L4.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

del-20130531
0
Wysłane: 9 kwietnia 2011 21:55:21
Cytat:
Tak więc, przykładowo, w sytuacji kiedy pracownik uprawniony do 26 dni urlopu wypoczynkowego nie wykorzystał w 2008 roku 6 dni urlopu, w tym 4 dni urlopu na żądanie, w 2009 roku pracownik będzie miał 6 dni urlopu zaległego. Jednakże obowiązek wykorzystania zaległego urlopu do 31 marca 2009 roku, będzie dotyczył tylko 2 dni urlopu wypoczynkowego, gdyż pozostałe 4 dni urlopu zaległego były niewykorzystanym w 2008 roku urlopem na żądanie.

W końcowym rozrachunku i tak pozostaje do wybrania w omawianym przykładzie 6 dni urlopu. Sam przecież napisałeś:
Cytat:
Ponadto stosownie do przepisów art.1672 Kodeksu pracy w danym roku kalendarzowym pracownikowi przysługują tylko 4 dni urlopu na żądanie i w sytuacji, kiedy pracownik a danym roku kalendarzowym pracownik nie wykorzystał 4 dni urlopu na żądanie – 4 dni urlopu „przechodzą” na rok następny, ale już jako „normalne” dni urlopu.

czyli niewykorzystany "urlop na żądanie" (4 dni) otrzymuje nowy status prawny stając się teraz urlopem zaległym (jest to tylko kwestia interpretacji czym ten urlop teraz jest - termin "urlop na żądanie" traci moc z końcem roku kalendarzowego)
Urlop na żądanie nie umniejsza ani nie powiększa liczby dni urlopowych przysługujących tobie w danym roku.
A więc mamy ostatecznie (patrząc na przykład z pierwszej ramki):
Pracownik nie wykorzystał w ciągu roku 6 dni (nie brał w ogóle "kacowego"), więc te kacowe przechodzą na nowy rok jako zaległość urlopowa (normalny urlop w ilości 4 dni) oraz 2 dni również jako zaległość urlopowa czyli łącznie 6 dni jako urlop zaległy

del-20130531
0
Wysłane: 9 kwietnia 2011 22:17:11
Masa napisał(a):
Właśnie w tym tkwi sęk że wysłali mnie jak i innych wysyłają nie na urlop zaległy tylko już z nowego.
Zaległy urlop miałem wykorzystany w całości. Kierownik stwierdził iż wysyła mnie teraz bo chce się ustrzec sytuacji że nadejdzie koniec roku mnie zostanie dużo dni i będzie mnie musiał wysłać a może być wtedy dużo pracy. Teraz mamy mniejszy ruch i nas wysyłają ale jeszcze raz powtórzę z nowego urlopu.
I dlatego pytałem czy mają takie prawo bo przecież to nie jest zaległy urlop tylko bieżący. A jeśli mogą to na ile dni ? Żeby się nie okazało że będą mnie tak wysyłać wysyłać a potem będę faktycznie na coś potrzebował i urlopu mieć nie będę i będę zmuszony iść na L4.

Sorki, nie widziałem twojego posta - odpisywałem Danielowi. Dla mnie twoja sytuacja nie jest dziwna. Takie zachowanie twojego pracodawcy może wynikać z jakiegoś przyjętego planu na ten rok - większa ilość zamówień (u mnie np. szef wspomina coś o jakichś większych zleceniach na sierpień-październik, więc podejrzewam, że może być wówczas trudno o jakiś urlopikcrybaby)czy też po prostu zwykły plan urlopowy, miałeś przecież zaległość urlopową+nowy bieżący urlop i trzeba to jakoś rozłożyć w czasie. Gdzieś w K.P. jest powiedziane, iż pracodawca może dysponować połową twojego urlopu, lecz teraz na szybko tego nie znajdę. U mnie też jest przeważnie nawał roboty na koniec roku,pozdrawiam

Do Daniela:
Cytat:
Wiec opierając się na tej poradzie smiem sądzić że pracodawca może wysłać na nowy urlop nie ruszając zaległego

Nie ma takiej możliwości - najpierw w nowym roku leci zaległy urlop a później nowy. Nie można korzystać z nowego urlopu, mając jeszcze stary.
Edytowany: 9 kwietnia 2011 22:23

daniel23651
0
Wysłane: 10 kwietnia 2011 17:18:24
Misza jakby nie było to i tak Masa w tej całej dyskusji jest najbardziej poszkodowanyd'oh! , nie ma nic gorszego jak być wysłany na przymusowy urlop w miesiącach zimnych zamiast lipiec,sierpień sunny kiedy to można by było wykorzystać taki przymusowy urlop na wakacje.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 11 kwietnia 2011 11:03:01
Dokładnie Daniel. Są jednak rzeczy nie do przejścia. Może przynajmniej wykorzystam ten tydzień i uda mi się coś ugrać spekulacyjnie na giełdzie. Mam troszku gotówki luzem więc postaram się to wykorzystać :)
Czy orientuje się ktoś które polskie firmy mają swój udział w gazie łupkowym ?
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

daniel23651
0
Wysłane: 11 kwietnia 2011 22:08:26
Masa dobre pytanie z tym gazem łupkowymThink . Ja również chciałem znaleźć jakąś polską firmę, która uczestniczy bądź też będzie uczestniczyć w wydobyciu tego gazu jak na razie jest jeden pewniak, czyli Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo, które stałoby się pierwszą firmą w Polsce eksploatującą złoża gazu łupkowego jak na razie badania przeprowadzane wypadają pomyślnie produkcja oraz wydobycie może ruszyć w 2014 r. na Pomorzu. Drugą firmą, która być może będzie uczestniczyć w wydobyciu jest spółka wiertnicza Silurian, która należy w 60% do petrolinvestu Celem Siluriana jest poszukiwanie w Polsce, wspólnie z partnerami z USA, gazu łupkowego nic pewnegoEh? . Więcej nie znalazłem prócz MASYblackeye spółek zagranicznych, Masa myślę, że warto by było zainteresować się chociażby spółkami, które dokonują wierceń w głąb ziemi nie wiem czy akurat takie są na GPW, ale warto poszukać jakiś powiązań, bo rzekomo w Polsce są dwu krotnie droższe wiercenia niż np. w USA.
Zawsze można (możemy) stworzyć taką firmę wprowadzić na NC rozgłos wraz z sukcesem murowanyWhistle wydrukować sporo papieru puścić w obieg a później ulotnić się wraz z tym naszym gazemking .

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 11 kwietnia 2011 22:55:26
No Daniel pomysł dobry i warty ryzyka hehe tylko gorzej jak by nas złapali po jakimś czasie bo to byłby koniec naszej kariery hehe.
A tak na poważnie to dzięki za odpowiedź. Czyli można powiedzieć że mamy dwie firmy (polskie) PGNiG i Petrola. Z tą drugą to trochę cholerka strach się wiązać bo buja tam kursem na lewo i prawo chyba że założyć długoterminową inwestycję wtedy whania krótkoterminowe kursu nie mają znaczenia. Tylko że mimo wszystko jakoś obawiałbym się zainwestować w tę spółkę. Popatrz jak robią inwestorów w .... ogłosili że ropa już tuż tuż niby 100m pozostało i co ? Do tej pory jest jedno wielkie nic. No tylko że tutaj jest inna sprawa tutaj już wiemy że gaz jest tylko teraz kwestią jest jaki udział ta firma będzie miała w wydobyciu bo to zasadnicze pytanie na które dobrze by było znać odpowiedź.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

daniel23651
0
Wysłane: 11 kwietnia 2011 23:21:43
Właśnie PGNIG jest pewniakiem a z tym pertolem, to różne może byćbinky jeżeli inwestycja to na pewno dłuuugo terminowo ale za to zbiory gwarantowane sądzę że jeszcze nie jedna firma (szanująca się ) będzie zainteresowana tą polską żyłą złota ja wciąż wypatruję jakieś okazji zarówno z samego przemysłu wydobywczego jak spokrewnione dziedziny czytaj np. same odwierty, jak coś znajdę odezwę się na pewnosalute

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 14 kwietnia 2011 16:21:35
A tutaj wzmianka o naszym forum wave
www.wiadomosci24.pl/artykul/pr...
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,631 sek.

jshywoip
ysqxodlq
erxjhwxe
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
powfobsj
ptfgscer
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat