PARTNER SERWISU
tjfdzwfa
daab007

daab007

Ostatnie 10 wpisów
Ciekawa rozmowa z p. Jaskiewicz z BOS, która jest mocno zaznajomiona z działalnością CCC:
https://youtu.be/lZDuIaeErDY
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

VW już tak stwierdził, że jeżeli już, to tylko produkcja droższych modeli może zostać przeniesiona. Te tańsze, z ekonomicznego punktu widzenia, nie spinają się i stracą swój atut.
A. Einstein

Również jestem rozczarowany konferencja, brakowało ciągłości: Worldbox, ABG, itd...

Miałem wrażenie, że albo nie przygotowali się do niej dobrze (bo wszystko idzie świetnie i tak), albo są jakieś problemy, o których nie chcą mówić.

Decyzję o emisji jestem w stanie zrozumieć, pytanie tylko jaki będzie popyt. To będzie dobry test myślę.

Na teraz duuuzo ambicji i koncert życzeń, acz wyniki ciągle się bronią. Jeszcze...
A. Einstein

mrk napisał(a):
Jeżeli ktoś obstawia wzrosty to polecam przyjrzeć się marcowemu kontraktowi na mWIG40. Obecnie notowany jest blisko 100 pkt. (ok. 3%) poniżej indeksu, chociaż książkowo powinien być lekko ponad. Nie jest to kwestia dywidend(...)

Nie jest to nic niezwykłego Kolego, popatrz na historię bazy w poprzedniej serii :)
A. Einstein

@Flesz:
Dzięki Kolego za Twoją robotę.

Silnych trendów dla wszystkich w 2016!
A. Einstein

Ot, taka ciekawostka:

Cytat:
Twórcy gry Wiedźmin 3: Dziki Gon poświęcili szesnaście godzin sesji mo-cap na nagranie scen seksu.

Widać, że poważnie podchodzą do sprawy ;)
A. Einstein

@Tarantino:

Lat temu kilka trochę grałem tymi walorami, też pod emisję ;) Nię pamiętam salda, ale ogólnie NC jak ognia unikam...
A. Einstein

Hmmm, szybkie pytanie: mamy w portfelu dwie pozycje ze stratą ponad 50% -> w realu też się tak bawicie?
A. Einstein

duon poproszę
A. Einstein

@Krewa
@Serpico

Jeżeli wchodzę w Waszą prywatną sferę - przepraszam:) I tyle tytułem wstępu.

O ile kolega Krewa dał mi się poznać jako znawca ukraińskich tematów (KOV głównie z lat dawnych), tak Serpico też wygląda mi na osobę mocno zaangażowaną w te klimaty. Skąd wynika to zainteresowanie?
A. Einstein

Dzięki za odpowiedź.
Zwracasz szczególną uwagę na volumen podczas analiz, czy jest to mniej ważne dla Ciebie podczas podejmowania decyzji?

Jeżeli już o tym pisałeś - przepraszam, odpuściłem fora od jakiegoś czasu i tylko sporadycznie zaglądam na chybił/trafił na wątki, które swego czasu śłedziłem. ALe kiedyś nadrobię zaległości :)

//
Na JSW planowałem podobne zagranie, ale inne obowiązki mi w tym przeszkodziły :(
A. Einstein

Cytat:
SL 27,01.

Dlaczego taki? Biorąc pod uwagę cenę wejścia 27,66 nie jest wielką różnicą (a na godzinowym wygląda nieco bardziej racjonalnie). Ot, tak tylko pytam :)
A. Einstein

Czyżby to ta korekta właśnie będzie?
A. Einstein

Frog napisał(a):
Czy ktoś oprócz mnie widzi możliwość dużego RGR na wykresie NASDAQ?

No raczej większość
A. Einstein

@Lesgs:

Na pokładzie mamy Szutnika, nie Szkutnika wave
A. Einstein

Niech kreski przemówią (chociaż textu trochę też tam jest):
click
A. Einstein

Tak z czystej ciekawości z okazji Ogólnopolskiego Badania Inwestorów.
A. Einstein

Proponuję kliknąć na podpięte notowania na tej stronie... Nie ma Kanady, odsyła zawsze do Wawy (no OK, jest link zewnętrzny do tmxmoney). A ten wzrost o 600% na wieść o odkryciu na Ukrainie Liar

A. Einstein

Tę niewiastę maratony wciągnęły na dobre:
www.endomondo.com/profile/4346...
A. Einstein

Będę śledził :)
A. Einstein

Cytat:
Z punktu widzenia polskiej gospodarki na pewno zauważamy przesunięcie akcentu. Przemysł informatyczny dzisiaj ma znacznie większy wpływ na nasze PKB niż produkcja, która jest związana z samym węglem jako takim.

Źródło
A. Einstein

Cytat:
Udział akcji w portfelach Otwartych Funduszy Emerytalnych spadł mdm w czerwcu 2013 roku o 5,62 proc., do 103,838 mld zł, a udział obligacji skarbowych zwiększył się o 0,33 proc., do 120,5 mld zł - wynika z wyliczeń PAP na podstawie raportów przesłanych przez OFE.

Źródło

Trochę jednak mogą...
A. Einstein

Ciekawe pakiety dzisiaj poszły:
Cytat:
Lp Nazwa ISIN Kurs Wolumen Wartość obrotu (tys. zł)
(...)
10 FKGHU13 PL0GF0004143 119,97 2240 26 873,28
(...)
12 KGHM PLKGHM000017 130,00 2000000 260 000,00
13 KGHM PLKGHM000017 128,20 65000 8 333,00
(...)

LOP na kontraktach robi wrażenie - arbitraż pakietówki?

A. Einstein

Z olbrzymią dozą ciekawości śledziłem dzisiejsze notowania i również liczyłem na lukę na otwarciu i późniejsze zbieranie. Teraz jednak chyba nie będzie powtórki z listopada...

BTW: nie mam snów o wzrostach Silenced
A. Einstein

Miałem na myśli Brazylię, a nie Argentynę rzecz jasna.
A. Einstein

@Majama:

Po czym wnosisz, że to zagranica wróciła (waluta całkiem stabilna), a nie był to zwykły owczy pęd? Patrząc choćby na Argentynę i Węgry nie wygląda to zachęcająco... Dodatkowo surowce znowu brykają, a to nam nigdy nie pomaga :)

A. Einstein

SirHoe napisał(a):
przy hossie, waluty też powinny tanieć. (...)

Niekoniecznie, może z naszych obligacji część kapitału płynie na giełdę?
A. Einstein

ej Dziewczyno, jesteś tu jeszcze?
A. Einstein

wow:
Cytat:
Jak ustalił tygodnik "Wprost", w przyszłym tygodniu na największych targach komputerowych E3 w Los Angeles to polska gra Wiedźmin 3 będzie towarzyszyć premierze najnowszej konsoli Xbox od Microsoft.
A. Einstein

Pewnie to nie najlepsze miejsce, ale co tam....

white house: Obama injured

kliknij, aby powiększyć

A. Einstein

Wygląda na to, że podobnie jak ja większość już wcześniej założyła, że z Cyprem się dogadają. Wizja Szutnika zaczyna się sprawdzać.
A. Einstein

Tak się zastanawiam, czy spadki u nas mogą być spowodowane strachem przed wprowadzeniem UTP?

Swoją drogą, byczo czuć się zaczynam...

kliknij, aby powiększyć
A. Einstein

@Ulka:

Jakie ma to znaczenie? O emisji było wiadomo od dawna, z rana kurs nie reagował nerwowo na tę informację. To był pretekst do korekty po solidnych wzrostach - wskaźniki muszą się schłodzić przed dalszym atakiem na maxy.
A. Einstein

Szutnik napisał(a):

Z prostych technicznych obrazków widać, że kluczowym wsparciem dla TPS są minima z 2001 r., traf chce również w okolicy 6 zł/szt.

Dobre miejsce na lukę wyczerpania :)
A. Einstein

Klasycznie - niech będzie ślicznie:

A. Einstein

100krotka napisał(a):
(...)może trzeba było jednak poczekać... wytrzymać...
postanowiłam jednak że zaufam opinii większości(...)

I widzisz, tutaj kolejna lekcja - NIGDY nie sugeruj się tym, co piszą inni. Nawet (lub tym bardziej) jeżeli są jednomyślni:) Grunt to trzymać się swojego toku rozumowania. Jedna uwaga: drobne doświadczenie jest tutaj przydatne, żeby mieć podstawy sądzić, że ma się rację:)

I żeby jeszcze namotać: nie graj przeciw rynkowi, on się nie myli (podobno) ;)
A. Einstein

kliknij, aby powiększyć

Nie wydaje mi się, żeby to był koniec (powrót do linii i dawaj na południe). Ciekawie też się zatrzymało na wig20usd. Usiaki nie odpuszczą łatwo, futy też słabo ciągną...
A. Einstein

Irfy napisał(a):
Cała perfidia braku snu polega na tym, że bezsenność strasznie psuje wzrok. Tak jest! Oko niestety potrzebuje tych 7 czy ośmiu godzin na odpoczynek i odpowiednie nawilżenie. Później zaczyna się pogarszać wzrok i nie pomoże na to jedzenie suszonych jagód czy innych wynalazków. Poza tym po jakimś czasie zaczniesz wydawać majątek na wszelkie krople nawilżające.

OMG, tak właśnie jest... Do tego musiałem wzmocnić szkła w okularach:/ Myślałem, że po prostu się starzeję.

Ot i ciekawostka w temacie: podobno (wg jakiś mądrych badań; nie mam linka pod ręką) czytanie książek w słabym świetle nie psuje wzroku a wręcz przeciwnie - oczy lepiej sobie radzą w półmroku i mniej się męczą.
A. Einstein

@Irfy
Kiedy stwierdziłeś, że z bezsennością trzeba coś zrobić?

Pytam, bo ostatnio (od 3/4 miesięcy) mam coraz częściej problemy z przespaniem nocy bez kilku pobudek trwających łącznie może ze 30/60 minut (co jest lekko męczące na dłuższą metę).

Ogólnie nigdy za dużo nie spałem, jakieś 5/6h w tygodniu jest dla mnie w zupełności wystarczające - braki uzupełniam w weekendy. Denerwuje mnie tylko to, że raczej nigdy takich problemów z niechcianymi pobudkami nie miałem... Zasypiam w kilka minut, co jest dobre:) Na razie nawet nie myślę o jakiś pigułach licząc na to, że samo przyszło to samo przejdzie.

BTW: wstaję zawsze (OK, często w weekendy kończy się to tylko wyłączeniem budzika) o tej samej porze. Polecam wyrobić sobie taki nawyk, bo na dłuższą metę przynosi niezłe efekty.
A. Einstein

Szutnik napisał(a):
Euforyczne nastroje (VIX, ilość byków na wskaźnikach sentymentu typu AAII czy NAAIM) wskazują, że istnieje całkiem spore ryzyko gwałtownej korekty w stylu lekkiej paniki. To nie znaczy, że ona wystąpi, to znaczy tylko, że prawdopodobieństwo jej wystąpienia jest nieco wyższe, niż zazwyczaj i trzeba się z mozliwością takiego stylu korekty liczyć.

Patrząc na Turcję i Brazylię może to być faktycznie krótka piłka :)
A. Einstein

Szybko zdrowiej!
A. Einstein

Co myślisz Szutniku o MDS?

Wstęga ciasna jak diabli, złoty krzyż (SMA: 50/200), podchodzi pod opór średniookresowy, AD na godzinowym rośnie od ok 3 tygodni. Żeby zbyt byczo nie było RSI/IMI spadają na dziennych (może to i dobrzeThink ).

Edit: zmieniłem okres oporu, bo mylą mi się miesiące Liar
A. Einstein

Dobra prezentacja :)

A obrazek z J.V.R vel "Jacek" bezcenny thumbright
A. Einstein

Analiza wyników 50 największych spółek:
Parkiet napisał(a):

Z naszej analizy wynika, że 50 największych firm wypracowało w trakcie trzech kwartałów 2012 r. w sumie prawie 2 mld zł przychodów. To o 48 proc. więcej niż rok wcześniej.
(...)
Na 50 analizowanych przedsiębiorstw w 6 przypadkach nie można było porównać danych. Wśród pozostałych 44 spółek 29  poprawiło wynik netto, a 15 pokazało gorszy rezultat niż przed rokiem. W sumie firmy wypracowały łącznie prawie 132  mln zł, czyli 20 proc. więcej niż rok wcześniej. Na tę pozycję składają się zarówno zyski netto (149 mln zł), jak i straty (17,3 mln zł).
A. Einstein

Chrome Wersja 23.0.1271.64 m na Win7 działa bez zarzutu u mnie.
A. Einstein

Chciałem dołączyć jakieś kreski ale byłyby one nieudolne podobnie jak moje domysły.

Do rzeczy: obecne wybicie w Euro uważam za fałszywe ( obroty, nie tylko u nas ). Wszyscy liczą na to, że wybory w USA pozytywnie wpłyną na index-y. Osobiście takiej pewności nie mam ( głównie patrząc na NASDAQ, który bywa dość reaktywny ) i liczę na to, że podaż ( na naszej bananie ) się ujawni przy pierwszej korekcie Euro/Usiak-ów.

Z drugiej strony obecnie mamy okres świąteczny, huragany itp... Zmiana nie będzie gwałtowna i najprawdopodobniej zatrzymamy się na wsparciu, w okolicach 2303.

//
Tak wiem, argumentacja bez sensu większego, ale jak na spekulanta przystało węszę okazję -> spore szanse na podium ;)
A. Einstein

Dwa ciekawe artykuły:

- Mózg w pułapce pieniędzy
- Neuroekonomia, czyli anatomia mózgu inwestora
A. Einstein

Co się stało z kontraktami na CAC, FTSE, DAX,... ??

Pozioma kreska od kilkunastu minut... Kompy się chłopakom zacięły?

E: ok zmieniło się coś :)
E2: Apple
A. Einstein

Panowie Biedrzycki i Szczepanik w tym nagraniu próbowali pokazać jak zachowywał się duży kapitał na naszej bananie podczas ostatniej przeceny.
Nasza giełda wg Ich postrzegania cechuje się nieco innym zachowaniem niż większość rozwiniętych rynków - mamy miejsce tylko na jednego "grubego" :)

Uwaga: wideo aktywane tylko 28.09.
A. Einstein

Panowie, mam do Was pytanie: kto generuje tak duży ruch na kontraktach? Niektóre transakcje idą w setkach, a kurs jakoś drastycznie na nie nie reaguje ( wciąż jest skorelowany z indeksem bazowym ) - są zatem chętni do kupna jak i sprzedaży. Mam świadomość tego, że ma to związek z rolowaniem w związku ze zmianą kontraktu, ale jak to się dzieje, że obydwu stronom się to opłaca? Mam wrażenie, że podczas regularnych sesji, gdyby ktoś chciał zamknąć jedną transzą i.e. 350 kontraktów, nie byłoby to takie łatwe.
No chyba że się mylę?

Btw: patrzyliście na kurs kolejnej serii?
A. Einstein

@Scarry:

Dlaczego Izrael tylko bierzesz pod uwagę, a nie cały Bliski Wschód?
A. Einstein

Szutnik napisał(a):
A dlaczego naciągane? Są bardzo dobre. Najważniejsze, ze mają długie, czarne korpusy. Cienie ("knoty") o których pisze thorkill, są kompletnie bez znaczenia.

Myślałem tylko o tym, że otwarcia nie były wewnątrz poprzednich korpusów. Nie miałem pojęcia, czy to ma znaczenie, czy nie ( zgodnie z tym co piszesz, to nie za bardzo ). Obecnie jestem na etapie mechanicznej analizy wykresów ( nie ma jeszcze u mnie tego ducha ).

A Bulkowskiego przerabiałem kiedyś. Stanowczo muszę do tej pozycji wrócić.

Dzięki za wyjaśnienia :)
A. Einstein

@Serpico
Widzę, że i Ty zaczynasz wierzyć w te wzrosty:) Pomijając VIX-a, mamy jeszcze to:
Cytat:
Z najnowszej ankiety na temat zaangażowania w akcje aktywnie zarządzających funduszami w USA wynika, że średni udział akcji sięga już blisko 83 proc., a to oznacza, że jest najwyższy od kwietnia 2011 r. Jednocześnie ostatni odczyt mieści się w 10 proc. najwyższych wyników w tej ankiecie.
A. Einstein

@Szutnik:
te kruki z Optyka to takie nieco naciągane znalazłeś, nie? ;)

Swoją drogą, popatrzyłem na taktykę Thorkill-a. Akurat DAX-a miałem otwartego. Traktując 3 świeczki z przełomu lipca i sierpnia jako czarne kruki ( takie naciągane lekko właśnie) dało się na L nieźle wyciągnąć. Tego typu przykładów na tym index-ie sporo jest.
A. Einstein

Za Beżową Książką:
Cytat:
*FED SAW WEAKER U.S. MANUFACTURING, RETAIL SPENDING LAST MONTH
*FED SAYS LOAN DEMAND `GREW MODESTLY' IN MOST DISTRICTS
*FED SAYS MANUFACTURING EXPANDED `SLOWLY' IN MOST DISTRICTS
*FED: HOUSING MARKET REPORTS `LARGELY POSITIVE'
*FED SAYS DISTRICTS' BUSINESS CONTACTS `CAUTIOUSLY OPTIMISTIC'

Czyżby bez QE?
A. Einstein

Szutnik napisał(a):
Otwarta pierwsza pozycja długa na FUSDU12 (kontrakcie na USD/PLN) cena 329.60 SL 327.20 (musi być taki duży, bo nie będę dzś zbyt często przed komputerem).

Ależ timing...

Tak się zastanawiam. Często się mówi/pisze, że wchodzi zagranica na giełdę wnioskując to na podstawie zachowania złotówki ( głównie w odniesieniu do euro i dolara ).

Dwa pytania mam:
- dlaczego te pary są głównie brane pod uwagę ( z różnych ankiet/danych wynika, że to Londyn u nas pogrywa najmocniej a jakoś nikt się nie przejmuje funtem )?
- czy faktycznie transakcje na naszej giełdzie mają tak błyskawiczne przełożenie na waluty?

Btw: od ilu lat jesteś na giełdzie?
A. Einstein

Szutnik napisał(a):
Zgodnie z zasadą „długa pozycja na najsilniejszym, krótka na najsłabszym(...)”

Mógłbym prosić o rozwinięcie tej myśli?
A. Einstein

Pięknie, że o derywatywach będziesz pisywał, bo z tego co wiem, to Twój konik jest :) Jestem jak najbardziej za.
A. Einstein

VIX sobie rosnąć zaczyna, raczej nie po to, żeby rosły indexy :)
A. Einstein

@Scarry

Jeżeli pamięć mnie nie myli, zakosiłem to Don Carlos-owi ( btw: szkoda, że już nie pisuje tutaj ). Myślę, że nie pogniewałby się o skorzystanie ;)

Futro napisał(a):
Niedługo kończy mi się lokata, więc planuję potroić kapitał na giełdzie.

Z tym yo ostrożnie - większa kasa, większa presja ;)
A. Einstein

1.13
A. Einstein

Zbioroczo:
www.businessinsider.com/the-be...
A. Einstein

ja się nie znam, ale nie zakładałbym, że odcięcia będą niwelowane w ciągu dnia/kilku dni ( chociaż wzór coś innego podaje niby ).
A. Einstein

@Misza:

FW20 -> 2203
WIG20 -> 2275

Z odcięcia wyleci ok 100, co da nam teraz 2175, a na kontrakcie mamy 2203...

A. Einstein

co szybko rośnie, jeszcze szybciej spada... Bez pozycji na weekend zostałem, ale długofalowo widzę wzrosty:) Qde, jak ja tych luk nie lubię blackeye
A. Einstein

Misza napisał(a):
Choć Izrael dzisiaj nie zachwyca

Kilka minut i jaka różnica :D

W ogóle sobie tam wszyscy nagle ruszyli, Egipt ciągnie jak nie wiem...

I jeszcze odnośnie euro:

kliknij, aby powiększyć

Market Geometry napisał(a):
EUR/USD 240min: Price reset back to the extreme of both the Center Line and the lower MLH of the Modified Schiff Median Line. Price probes the reaction line and those tops washing traders out. It then closed back under leaving a solid entry with built in stop. Having a good place for a stop is an important part of any trade.

Stąd...
A. Einstein

taka amatorska myśl: czy to nie jest tak, że KTOŚ sobie pomyślał, że poczeka na to, co w FED-zie się urodzi, i że jeżeli będzie dodruk, to wskoczy? I nagle, KTOŚ inny, stw, że czekał nie będzie i już teraz dokupił?

Teraz dwa scenariusze widzę:
- będzie drukowanie: dalszy up, bo czekający się podłączą,
- nie ma nowych zielonych: PKC wychodzą CI, którzy na to liczyli i mamy zjazd na kilka dni.

Jutro do popołudnia pewnie dalszy wzrost, później może być ciekawie...
A. Einstein

No Panowie, palec od dzisiejszego klikania mnie boli:) Ładnie było i faktycznie wygląda na to, że to nie koniec :)
A. Einstein

Sorki Chłopaki, że trochę prywatą pojadę, ale mam pytanie do Buldiego i Krewy - zdarzało Wam się czasem otworzyć stare karty z tegoż wątku i przeanalizować Wasze analizy mając otwarte notowania ze starych dziejów?

Pytam, bo ambitnie postanowiłem sobie, że prześledzę cały wątek w ten właśnie sposób, ale muszę przyznać, że nie widzę szans na to..

Btw: ten wątek to istna kopalnia wiedzy - dzięki za dzielenie się doświadczeniem :)
A. Einstein

tak się zastanawiam, co Oni sobie myśleli - nawet namiary na koncie na siebie zostawili.. Jakoś będą teraz musieli to zaksięgować chyba, nie?
A. Einstein

Here comes QE3:
Vincent Reinhart, Morgan Stanley's chief U.S. economist napisał(a):
As our base case, we assume the Fed would purchase $525 billion in 10-year duration equivalents, $475 billion in par amount. We expect the program to last nine months and remove $53 billion par amount of securities from the market each month – in line with previous programs.

Matthaus napisał(a):
dla mnie hitem dzisiejszego dnia jest to co się stało na eur/usd

Kolega zwrócił uwagę na złoto?

kliknij, aby powiększyć
A. Einstein

@Wakpil:

Tutaj jakaś baza z historycznymi danymi ( nie wiem na ile prawdziwa, nie korzystałem z tego nigdy - teraz przypadkiem natrafiłem ).
A. Einstein

@Scarry:

Mi się ten pomysł podoba - przeważnie po sesji mam niezły mętlik w głowie ( zbieram/analizuję dane w robocie - często np mogę coś przeoczyć ) i to jest takie dobre podsumowanie właśnie ( czasem jest dobrze na chłodno spojrzeć na coś raz jeszcze ).

Proponowałbym ankietę na ten temat po np. tygodniu :)
A. Einstein

dobra produkcja, oby się ziściła :)

Pozwolę sobie wkleić u Ciebie, bo jesteś tutaj największym specem od Wideł :)
A. Einstein

ej Szutnik, jak Twoje czary zadziałają, to zacznę wierzyć w to, co wróżki/taroty gadają:) a jestem bliski tego :)
A. Einstein

lajkonik napisał(a):

W swoim czasie uznawano, że gdy wzrost w Chinach spadnie poniżej 10% to będzie dla nich jak recesja. Teraz czytałem prognozy, że będzie 7,5%. Czy to początek końca boomu w Chinach ?

Podobno schładzają swoją gospodarkę wg planu. Nie powinno to być ponoć nic zaskakującego...
A. Einstein

@Misza:

tylko KOViacy znają to pojęcie - jest to luka, która powstała po podaniu informacji, że "Nigeria" jednak nie będzie w aktywach tejże spółki.
A. Einstein

bez zbędnego pisania:
A. Einstein

Cytat:
Tym razem się nie mylę.

Ktoś kiedyś miał w stopce coś w tę mańkę:
Kod:
4 najdroższe słowa na giełdzie: "Tym razem będzie inaczej"
A. Einstein

Irfy napisał(a):
Teraz natomomiast nie rozumiem już nic, a z tego co widzę, to najpóźniej w piątek może być tu wodospad, kiedy wszyscy ci, którzy liczyli na podbitkę pod "atrakcyjne" pp zaczną w panice pozbywać się akcji, kiedy uświadomią sobie, że cena praw poboru może błyskawicznie spaść na grosze, zaś cena "starych" akcji bardzo szybko podąży w kierunku 70 groszy.

Nic też nie rozumiem z tych wszystkich kresek, które rysujemy... Myślę jednak, że nie będzie tak źle - FF jest na poziomie ok 100kk akcji... Przes ost kilkanaście sesji się więcej przemieliło - czekający na podbitkę mają pewnie niskie średnie i nie będzie wywalania na gwałt. Chyba Think
A. Einstein

@Krewa:

W dawnych czasach, na BIS-ce była seria audycji "Mocne-Nocne", wśród nich "strefa rokendrola wolna od angol-a". Prowadził ją Owczar (teraz chyba ta audycja jest na Trójce). Zawsze mawiał: nie zamykajmy się w jednym gatunku muzyki...

BTW:
A tak serio, raczej ten kawałek wolę oglądać niż słuchać :) Inna bajka, że od kilku dni na okrągło leci z mi z głośników...

E:
A Jelonka znamy?:
A. Einstein

Mają dziewczęta dobre walory:

A. Einstein

@Don:
jak odnosisz się do plotek na temat wykupu Hutmen-a? Ma to ręce i nogi wg Ciebie?
A. Einstein

W skrócie (bo mi post-a skasowało, nie chce mi się drugi raz klepać wszystkiego):

Dużo miało wyjaśnić się na rozprawie z 5.I:
Cytat:
Grupa Belvedere chce jak najszybciej spłacić zadłużenie. Środki mają pochodzić ze sprzedaży majątku - informuje serwis rp.pl.

Ale:
Cytat:
The Court of Appeal of Nimes said yesterday (5 January) that it will render its judgement on the future of the troubled French drinks group on 8 March, according to judicial sources.

A. Einstein

Czyli w myśl zasady znanej i powszechnie wyśmiewanej, trzeba zakupić jakieś walory z NC...
A. Einstein

Pytam serio - jak myślicie, czy byłoby lepiej, gdyby ustawowe cięcia były konieczne?
A. Einstein

Ktoś wie co się dzieje? Francuzi naginają nadal...
A. Einstein

Bardzo pouczający wątek powstaje, śledzę go z dużą systematycznością...
A. Einstein

I tutaj przykład z autopsji: na giełdę wszedłem całym kapitałem w 3 miesiące nie mając o niej zielonego pojęcia... Po ok. roku jestem biedniejszy o jakieś 1,5 roczne oszczędności, ale bogatszy o doświadczenie... trochę drogie :(
A. Einstein

A masz rację Cyzo, zapomniałem o tej historii:)

Pytanie tylko, czy oby nie jest to wyjątek potwierdzający regułę (tak naprawdę, z tego co pamiętam, wybrali kilkanaście osób spośród setek, jak nie tysięcy)...

Edit:
O tutaj więcej info...
A. Einstein

Przeczytaj sobie którąś z 3 książek Schwager-a (osobiście mogę polecic "The New Market Wizards", bo tylko tę pozycję przeczytałem). Autor przeprowadza serię wywiadów z najlepszymi trader-ami; często pyta o to, czy można tego nauczyc... Zdania są różne, ale ogólna odpowiedź jest jednoznaczna: NIE.

Można nauczyc używania/rozumienia konkretnego systemu, ale często jednak potrzebne jest to coś, co sprawi, że będziesz w stanie grac przeciwko sygnałom generowanym przez niego (na zasadzie swojego odczucia, którego właśnie nie da się wyuczyc...).

A. Einstein

Zieloności!
A. Einstein

Już dawno mnie w KOV-ie nie ma (poza kilku-dniowymi romansami) i przypomniały mi się moje angryfire sprzed kilku miesięcy bootyshake

Szkoda, że znowu wyszło jak zawsze, ale np. Scarry pisał, że tak może być...
A. Einstein

Można wyrobić się z emisją do końca października?

Z raport nr 26 (Przystąpienie KOV do konsorcjum Neconde):

Cytat:
Tytułem zabezpieczenia KOV będzie posiadał swoje udziały w Neconde w zarządzie powierniczym
na rzecz KI do czasu, gdy – i w stopniu, w jakim – będzie mógł spłacić swoje zobowiązanie wobec KI
wynikające z finansowania pomostowego. Jeśli KOV nie zwróci tych środków do 31 października
2011 r., KOV przeniesie swoje udziały w Neconde na KI.

Co jeśli KOV nie będzie miał funduszy (zakładając, że umowa z Nigerią jest pozytywnie rozpatrzona)? Własność nie nie idzie wtedy do KI? Może wtedy wrócić do KOV-a? Swoją drogą, OPHIR jakoś lepiej pasuje do tego OML-42 :(
A. Einstein

Słyszeliście o złotomatach?
A. Einstein

analitycy:
takie mam o nich zdanie
A. Einstein

Pop napisał(a):
widzę,że Twój wątek zaczyna być coraz bardziej konkurencyjny do wątku "Kiedy szczyt hossy"...

Dobry prowadzący hello1

//
Pozwolę sobie na prywatę teraz - ktoś kiedyś myślał o jakimś wspólnym piwie? Najlepiej w Krk (pozdro dla Mathu), a nie w Irlandii (pozdro dla V3nom-a). Chociaż chyba każdy lubi zielone klimaty...
A. Einstein

Chyba pierwszy raz się zgadzam z wynikami tej ankiety:
Cytat:
Twoje poglądy gospodarcze są bardziej wolnościowe niż poglądy 79,67% innych internautów biorących udział w głosowaniu.

Neoliberałem jestem, ale blisko mam do libertarianizmu Whistle
A. Einstein

@Mathu:

Pamiętam, że na KOV-ie (kanadyjskie korzenie skądinąd) bawiły się automaty. Trwało to jakoś tydzień, może dwa (nie pamiętam dokładnie).

Wyglądało to mniej-więcej tak, że kupowany był pakiet 1k akcji za 1,7zł i w tym samym momencie sprzedawana jego połowa o grosz niżej ( cena/ilość akcji zmyślona, nie pamiętam tego za dobrze już).

Na kartach KOV-a Chłopaki dość mocno to analizowali (pamiętam, że wtedy pierwszy raz zetknąłem się z automatami - niejaki Lukch to rozgryzał).

Ot taka ciekawostka :)

A. Einstein

@Taurus:

Ostatni akapit - love4

A. Einstein

Informacje
Stopień: Elokwentny
Ostatnia wizyta: 20 czerwca 2025 17:41:19
Liczba wpisów: 449
[0,10% wszystkich postów / 0,08 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,269 sek.

cfhmvgvc
ccjkhoyo
zzbxbrme
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ibhlcufk
btrblpgm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat