PARTNER SERWISU
mgbxlozp
1 2

moje akcje :)

fruity
0
Wpisów: 31
Wysłane: 11 maja 2011 21:18:05
Hej!

Skorzystam z miejsca i spróbuję tu wklejać moje przygody z GPW.
Przez pewien czas korzystałem z usług funduszy inwestycyjnych ale postanowiłem spróbować "na własną rękę" - zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jestem bardzo początkujący więc dobór spółek jest również początkujący. Poniżej moje motywacje kupna:
Getin - mimo że niezbyt lubię bo mam wrażenie że wciskają się gdzie tylko można to chyba całkiem nieźle się rozwijają i mam nadzieję że będą kontynuować,
Kruk - moja pierwsza oferta publiczna - to miały być moje pierwsze akcje, ale nie sądziłem że od prospektu do pierwszych notowań trwa to aż tak długo,
Lotos - chyba największa spółka z mojego regionu - ma całkiem dobre wyniki i wierzę że będą się dalej rozwijać,
PKO - tu jest ciężej z motywami zakupu ale wydaje mi się ze to "bezpieczna" inwestycja.

Poniżej wklejam wycinek arkusza który wykorzystuję do sprawdzania efektywności moich inwestycji - pole zysk/strata uwzględnia mbankowskie prowizje kupna i sprzedaży.

Proszę się nie śmiać z wartości inwestycji! Shame on you

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 11 maja 2011 21:46

daniel23651
0
Wpisów: 250
Wysłane: 11 maja 2011 21:27:00
fajne masz te akcjeking a jakbyś rozszerzył wątek o nazwy tych papierów byłoby mile widzianebinky

fruity
0
Wysłane: 11 maja 2011 21:38:56
Jakoś tak wyszło, że chciałem za dobrze i nie wyszło.
Już powinno być OK.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 11 maja 2011 21:48:33
fruity napisał(a):

Na tym forum raczej nikt tego nie robi. 90% inwestorów zaczynało od niewielkich kwot.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

daniel23651
0
Wysłane: 11 maja 2011 22:38:31
Osobiscie uwarzam że masz za niskie stopyWhistle a jeżeli chodzi o getin to pilnuj spodziewałbym się prędzej korekty niż wzrostów, ale to jest tylko moje zdaniebinky

fruity
0
Wysłane: 12 maja 2011 20:16:48
Zmniejszyłem stop loss na Getin do -13% (niewiele brakuje więc spodziewam się wkrótce nie mieć tej spółki w portfelu).
Reszta zostaje bez zmian.

Tomek84
0
Wpisów: 22
Wysłane: 14 maja 2011 17:07:57
Hey Fruity . nie jestem wygą giełdowym . Oto moje komentarze do Twojego portfela.
PKOBP - kupuj po 40-41.50 sprzedaż po >44.50. nie polecam kupowania na górce Pkobp.
Podobnie z innymi spółkami które u siebie masz.
Przy tej wielkości portfela nie ma sensu jego dywersyfikacja - za mały cash aby to dywersyfikować. Ty masz zarabiać kase na końcówce "Hossy Inflacyjnej" nie dywersyfikować pare k PLN portfela.
MOja propozycja to sprzedaj wszystko co masz i zainwestuj w 1 spółkę.
z taką kasą nie graj na Wig20 na górce bo będziesz dawcą kapitału dla fundów i bardziej doświadczonych graczy którzy Cię oskubią.
Co do stopów to się nie wypowaidam bo z nich nie korzystam i sam pilnuje inwestycji.
Inwestuj min. 3-5 k w 1 spółkę jeśli chcesz zarabiać i wchodzic w spółki max na 3-7 dni. a najlepiej kilka razy dziennie. Na PKObp czy lotos nie masz ruchów cenowych abyś mógł zarabiać na dt /st.
Propozycja spółek dla Ciebie na teraz : bmpag, kov, 11bit, iqpartners, nic z wig20.
inne nie na teraz: mci, wasko, kov, mko, ipx, synthos, brs, police, bin, grupa psw, duda. nic z wig20. część z tych pociągów odjechało lub odjeżdża więc tnij straty i analizuj i zarabiaj.

Nie bież tego mocno do siebie. Pozdrawiam i powodzenia.Speak to the hand
Edytowany: 14 maja 2011 17:29

fruity
0
Wysłane: 14 maja 2011 18:15:13
Przejrzałem chyba wszystkie spółki które polecasz i jedyną którą mógłbym kupić są police ew. synthos - ale przemysł chemiczny to zdecydowanie nie mój obszar zainteresowań i ciężko by mi było określić czy mają perspektywy rozwoju a to mniej więcej podstawa moich zakupów :)

Daily trading niestety nie jest dla mnie, nie mam na to czasu. Plan wygląda tak, że chcę kupować jakieś stabilne spółki na których będzie w miarę dobry zysk w dłuższym terminie bez bardzo dużych wahań - więc chyba jednak z wig20.

Za to sugestia co do dywersyfikacji thumbright

daniel23651
0
Wysłane: 15 maja 2011 17:04:39
Tomek84 napisał(a):
Hey Fruity . nie jestem wygą giełdowym .

Po twoich sugestiach trudno się z tym nie zgodzić Whistle
fruity może faktycznie masz za bardzo podzielony portfel w stosunku do kasy, jaką posiadasz na inwestycje, ale pamiętaj fruity dywersyfikacja to podstawa I nie ważne czy masz kilka czy kilkadziesiąt k na inwestycje, a to żeby inwestować w jedną spółkę 100% portfela to sorry ale jeżeli tak zrobisz długo możesz nie pojechać na tym wózku, więc się nie sugeruj „dobrą” radą Tomka. Fruity również mam odmienne zdanie na temat wchodzenia i wychodzenia z inwestycji, ponieważ nie możesz się nastawić tylko krótkoterminowo, a to żeby wchodzić max na 3-7 dni świadczy o niecierpliwości i braku poszanowania swojego kapitału, skakanie z jednej na drugą spółkę, ( bo właśnie Minoł 7 dzień) nie zwiększy ci szans odniesienia sukcesu inwestycyjnego, wręcz przeciwnie może doprowadzić do straty kapitału. Jeżeli chodzi o dt to ok. fajna sprawa tylko często niebezpieczna, śmiem sądzić fruity, że jesteś niedoświadczonym inwestorem, więc nie baw się dt. Jak sugeruje Tomek, ja, gdy zaczynałembinky przygodę na giełdzie to również myślałem, że, dzięki dt. Zarobię dużo kasy teraz się z tego śmiejęblackeye ,
Teraz fruity podstawową sprawą dla ciebie jest zdobywać doświadczenie doświadczenie i jeszcze raz doświadczenie, uczyć się na własnych błędach, a czas w którym zaczniesz zarabiać pojawi się sam, od razu nie oczekuj kokosów z inwestycji bo to przybliży cię do końca początku przygody z giełdą.

Tomek84
0
Wysłane: 15 maja 2011 17:32:08
Daniel.
Muszę dodać kilka rzeczy. Jestem ryzykantem, lubie problemy/wyzwania rozwiązywać, oczywiście też liczę się z porazką. Mnie interesuje zysk > 200-300% - xxxx% czyli kokosy i to mi da na teraz tylko OIL. nie dywersyfikuje, bo oczekuje kokosów - czyli dokładnie tak jak napisałeś.

jedyną szansę dla mnie na adrenaline, zysk, walkę daje OIL. Na oil dt wychodzi super (%R macd) podgląd na pełen arkusz zleceń ,a jak nie mam czasu na dt to itak trzymam oila - taką mam strategie. czyli tak jestem na krótko i długoterminowo. Na innych byłbym krótkoterminowo, poza bardzo nielicznymi wyjątkami. Oczywsicie wiem ze mogę 100% stracić - ale to moja sprawa. Obracanie pieniedzmi kilka razy w ciągu dnia jak jest możliwość - dlaczego nie? chce generować duzy obrót na koncie i zysk dla siebie.

Fakt że Fruitemu podałem konkretne rzeczy, terminy, udzieliłem kilka moich agresywnych rad i pewnie on zdaje sobie z tego sprawę. Licze na to, że Fruity podejmie właściwe decyzje.

Pozdro.
Edytowany: 15 maja 2011 17:37

fruity
0
Wysłane: 15 maja 2011 17:57:15
Dzięki za komentarze.

Wydaje mi się że nie opłaca się skakać ze spółki na spółkę przy tak małym kapitale - mam rację? Zależy mi na zysku lepszym niż z funduszy akcji w długim terminie :)

@daniel23651
myślisz ze 3 spółki byłyby ok jak na taką wartość portfela? co jakiś czas będę pewnie dopłacał. portfel 5-10k zł - 4/5 spółek? dywersyfikacja będzie o tyle że w będę miał akcje z różnych sektorów bo na obligacje itp. instrumenty to jak na razie za mało kapitału i szkoda tracić perspektywy zysków.

@Tomek84
200+% byłoby super mieć ale raczej za mało jeszcze umiem i zdecydowanie za mało wierzę w moje szczęście. chociaż chciałbym tak pograć kiedyś.
Edytowany: 15 maja 2011 18:00

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 15 maja 2011 18:06:12
to ile minimalnie przeznaczyć na spółkę może zależeć od poziomu prowizji. Prawie wszędzie wynosi ona 0,0039%, ale nie mniej niż x zł i tu już są różnice. Jeśli minimalna wartość prowizji to 3 zł to nie opłaca się kupować akcji za mniej niż ok 770 zł (wartość pojedynczej transakcji), jeżeli minimalna wynosi 5 zł to odpowiednio jest to 1280 zł.

fruity napisał(a):
Wydaje mi się że nie opłaca się skakać ze spółki na spółkę przy tak małym kapitale - mam rację?

to moim zdaniem nie zależy od wielkości kapitału. Jeżeli Ci to dobrze wychodzi to można skakać za 1000 zł jak i za 10000 czy 50000

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 15 maja 2011 18:16:51
fruity napisał(a):

wielkośc nie ma znaczenia a zwrot np po roku.

z drugiej strony patrząc na Twoj kapitał skupiłbym się na nie wiecej niz 2 społkach mocno spekulacyjnych.

masz monstrualne stopy. jeśli chcesz aktywnie grać staraj się nie tarcić wiecej niz 3% z zainwestowanego kapitału.

pzdr
EEX
Edytowany: 15 maja 2011 18:17

Tomek84
0
Wysłane: 15 maja 2011 18:16:57
Ok spoko, życzę Tobie tego , ale teraz postępuj jak Daniel napisał zbieraj doświadczenie .wave .
a moje propozycje rad to:
załatw sobie dostęp do pełnych notowań, albo min 5 pozycji k/s - nie szczędź nigdy na to kasy.
i tak w wolnym czasie analizuj wykresy spekulacyjnych spółek takich czyli z dużymi obrotami, o dużym wahaniach dziennych/tygodniowych/miesiecznych kursu.
król tych spółek obecnie to Petrol/OIL. Twoja praca domowa to szukanie następnych i stosowanie na nich Twoich analiz w tym at, w celu przewidywania trendów i treningu.
zawsze ze zmianą kursu koreluj obroty.
poducz sie z AT; %R, macd, rsi i innych sztuk walki Speak to the hand.

@Fruity - chodziło mi o skakanie ciągle z kapitałem po 1 spółce takiej z dużą płynnością /obrotami i wahaniami kursu (tu miałem na myśli spekułowego Oila).

przy dużych ambicjach i chęci zysków, możesz też dużo stracić , te moje zyski tyczą się tylko tej spółki, na innych nawet nie śnie o 1/4 tego, ale ryzyko 30 razy większe niż na innych spółkach - coś za coś.

btw; bardzo dobrą decyzję podjąłeś, że po tak krótkim czasie opublikowałeś tu swój portfel i założyłeś konto na SW - już ta decyzja dla Ciebie pracuje, a zyski wkrótce nadejdą. salute

@owner : podpisuje się pod tym co napisałeś. Go Fruity...
Pozdrawiam.
Edytowany: 15 maja 2011 18:24

fruity
0
Wysłane: 15 maja 2011 20:12:34
kurczę proponujecie spółki spekulacyjne z dużymi zmianami kursu a ja się trochę boję że szybko wtopię całą kasę i tyle będzie z moich akcji :(

@owner
stopy są raczej tak symbolicznie napisane - pewnie i tak sprzedałbym wcześniej

@Tomek84
wskaźnik macd super! przyjrzę się mu bliżej thumbright

marys81
0
Wpisów: 63
Wysłane: 15 maja 2011 21:42:00
Cześć
I ja wrzucę swoje dwa słowa. Angel

1)Czytaj i zastanów się nad każdą radą ale decyzje podejmuj SAM.
2)Wielkość inwestycje powinna być dostosowana do Twojej percepcji zysku i straty. Np. Jeżeli zależy Ci na zysku większym niż fundusze czyli sądzę że zysk 15-20% będzie ok, więc inwestuj tak aby zarówno strata jak i zysk tych właśnie 15% miały dla Ciebie znaczenie. Pozwala to na świadome i racjonalne podejmowanie decyzji. Chodzi mi o to że jak zainwestowałbyś 100pln w cokolwiek to i zysk i stratę nawet 50% miałbyś w D.. prawda :) więc i decyzje podejmowałbyś pochopnie. Generalnie strata musi boleć a zysk ma cieszyć.
3)Podział portfela to Twoja indywidualna sprawa - fajne pomysły już padły więc nie będę ich powtarzał. Po prostu pamiętaj o prowizji i o pkt2
4)Jeżeli chodzi o agresywność działań to ja wyznaję zasadę im bezpieczniej tym wiecej czasu na naukę. Na Petrola i NC przyjdzie czas więc spokojnie. Lepiej teraz "pobawić się" na WIG20 i za np 6m-cy zerknąć w stronę OIL'a jak Ci będzie nudno angry3 , niż teraz grać na Petrolu i za 6m-cy nie mieć już szans na powrót do wig20. blackeye

Tak czy owak POWODZENIA

PS Stopy są ważne i nie symbolicznie tylko realnie myslę że 8-10% będzie ok i musisz się ich trzymać. Już niedługo przekonasz się że to dobre narzędzie.
"Prawdziwe męstwo chciwe jest ryzyka i myśli o tym, dokąd zmierza,
a nie co przecierpi, bo także cierpienie będzie częścią sławy."

"Lepszy zysk mały a częsty, niż wielkiego czekać długo"

"Sukces nie jest dowodem mądrości, tak jak klęska nie jest dowodem głupoty"

daniel23651
0
Wysłane: 15 maja 2011 22:52:51
fruity napisał(a):
@daniel23651
myślisz ze 3 spółki byłyby ok jak na taką wartość portfela? co jakiś czas będę pewnie dopłacał.

Jeżeli chodzi o zasilanie konta to rzecz normalna, ja gdy zaczynałem przygodę z giełdą to co miesiąc min 10% a czasami jeżeli zostało więcej % wpłacałem z wynagrodzenia za prace na rachunek maklerski w celu systematycznego zwiększenia kapitału inwestycyjnego o wybieraniu kasy z rachunku nie było mowyShame on you . Na starcie powiedziałem sobie, że tak ok. 5lat bez wypłaty i zobaczę czy z tego chleb będzie. A jeżeli chodzi o ilość spółek to nic dodać nic ująć, co napisał owner z malutkim, ALE może nie koniecznie inwestycje w spółki spekulacyjne które mogą doprowadzić niedoświadczonego inwestora w duże straty finansowe bo co jak co ale inwestycja w takie spółki wymaga wiedzy AT a przede wszystkim psychologii tłumu, lub fatycznie liczyć na szczęściePray w podejmowanym wyborze .

Cytat:
wielkośc nie ma znaczenia a zwrot np po roku.

owner ma racje I tego się trzymaj.

unitrader
0
Wpisów: 20
Wysłane: 16 maja 2011 00:03:32
fruity napisał(a):
Zmniejszyłem stop loss na Getin do -13% (niewiele brakuje więc spodziewam się wkrótce nie mieć tej spółki w portfelu).
Reszta zostaje bez zmian.

Wszyscy rzucili się do komentowania a nikt nie okrzyczał cię poziom SL. -13% ??? czeka cię bankructwo w przyśpieszonym tempie.

fruity
0
Wysłane: 20 maja 2011 20:13:11
Aktualizacja wyglądu portfela, chociaż za bardzo nie ma czego aktualizować.
Zysk 0,03% to zdecydowanie nie jest zadowalający zysk Think

kliknij, aby powiększyć

fruity
0
Wysłane: 20 maja 2011 20:15:15
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi podpowiedział jak wkleić link tak jak mam wklejony w pierwszym poście tzn. taki mały i jak się kliknie to robi się większy :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,283 sek.

ksryxgbq
txougzcm
fnilfrvc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eimszkxz
qhljgetp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat