0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
13 czerwca 2011 14:25:18
przy kursie: 2,02 zł
Ma ktos konto w supermalklerze, bo chyba mi wysiadla mozlizowsc ustawienia sl.
Zaznaczam pkc i wpisuje cene w limicie aktywacji i ciagle blad mi ku... wyskakuje... :/ nie moge teraz siedziec na kompie, a wolalbym miec ustawionego sl w przypadku zwaly... :/
i jeszcze taki komunikat mi wywala: "zlecenie musi miec podany limit ceny na sesji w dniu 2011-06.13"
Z tym ze ja ten limit wpisuje ;o nie wiem o co tu biega:/ jakies pomysly ?
Edytowany: 13 czerwca 2011 14:34
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
13 czerwca 2011 15:29:46
plynacyzrynkiem napisał(a):lukch napisał(a): Na świecie z 3 groszy zrobiono by arbitraż, u nas z 30 groszy nikt nie rusza. Normalnie wieś, zapluta, zabita dechami z piaskową drogą środkiem ... stara polska wieś.
hehe co za komentarz z 30 groszy dyskonta zjezdzamy co godzine o jakies 5, bylo 25, 20, teraz juz 15, byc moze na zamknieciu bedzie juz 5 gr; dyskonto nawet na bardziej stabilnych spolkach jest i jesli jest sie przekonanym do spolki to zwyczajnie trzeba korzystac Chodziło mi o to, że na normalnym rynku byłaby możliwość pożyczyć na krótko MDS i kupić PDA z rozliczeniem za 30 dni tj. skorzystać faktycznie i na całego, u nas jest ... wieś, bo nie ma nawet rozwiązania tj. nawet jak ktoś by chciał. Możesz to zrobić tylko w ograniczonym stopniu na posiadanych już akcjach. Nie masz akcji MDS to nie zrobisz manewru. Nawet w Private Banking nie możesz sobie pożyczyć i na krótko sprzedać. Poza tym cały dzień będą to trzymać żeby na koniec zrobić korektę sporego już spadku MDS ciągnąc PDA. PDA jest teraz kontraktem na MDS z tendencją do redukcji bazy. Im dłużej stoi tym więcej zbierają, a ludzie kończą pracę teraz i będą na zamknięcie drugą turę sypania robić. ... a Petroinvest 8,88 PLN :-) W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 13 czerwca 2011 15:34
|
|
Wysłane:
13 czerwca 2011 16:41:53
sbyszek napisał(a):Gdyby przeliczyć wartość PDA przy określonej cenie PP to nasuwają się pewne spostrzeżenia. Przypomnę historię notowania PP z wyliczeniem % obróconego kapitału. Wg tych danych widać, że minimalny zakres spadków może zawierać się w przedziale 1,4525-1,245 dla PP z przedziału 0,02<PP<0,85. Zakładając, że większość kupujcych PP będzie chciała na tym zarobić,można przyjąć że opłacalnoć takiej inwestycji zaczyna się poniżej poziomu PP<0,40 , co daje minimum na poziomie PDA>1,34 czyli zakupy PP po 11 maja. Po tym terminie obrócono ponad 16mln szt PP co odpowiada 64mln PDA.(zakładam tu jednokrotny obrót). Myślę, że tak nisko nie spadniemy, ale to jest giełda i wszystko jest możliwe zwłaszcza patrząc na casus niedawnych notowań PP. W PP czas Cię gonił a tutaj ratuje. Z czasem PP wygasają, a PDA z czasem zmieniają się w akcje MDS. W PP emisja mogła nie dojść do skutku --> bankructwo. W PDA masz związek z walorem trwały. Teraz po prostu rynek aklimatyzuje zwiększoną ilość akcji. Już teraz baza PDA i MDS wynosi 12 groszy z 30 groszy z rana. Jak będzie ok. 5-10 groszy to jest do przyjęcia. Z tym, że 10 groszy maks przejściowo. PP nie mogłeś przeczekać. PDA możesz. Nawet deal z Polkomtel nie ma wpływu na MDS, bo czy Solorz go kupi czy nie Midas ma sieć, ma Mobyland, spłacił długi, ma kontrakt z CP i zarabia. Dotychczasowe casusy prawne dają natomiast 75% szans na to, że częstotliwości zostaną w Midasie. Zresztą nawet jak nie zostaną to nie jestem sobie w stanie wyobrazić wysokości tego odszkodowania, które Skarb Państwa musiałby zapłacić, że nie wspomnę o tym, iż kilkaset nadajników ma swoją wartość i jest do odsprzedania w tej najgorszej sytuacji dodatkowo poza odszkodowaniem. Tak czy inaczej spółka ma swoje miejsce na rynku. Poczekajmy zobaczyć jak dzisiaj skończą. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 13 czerwca 2011 16:45
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-02-04 Wpisów: 32
Wysłane:
13 czerwca 2011 16:45:17
Mam czysto hipotetyczne pytanie... Czy możliwe jest Waszym zdaniem, że to Midas będzie wehikułem do przejęcia Plusa i wprowadzenia na giełdę?
Tak bardzo w Midasie spieszą się ze wszystkim, że ciągle zastanawiam się "o co tutaj chodzi????"
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
13 czerwca 2011 16:55:18
Wszysko jest mozliwe lecz malo realne :) Wystarczy wyemitowac waranty zaminne na akcje wzorem petrola :) w ten sposob pozyskac kase a pozniej dokonczyc reszte jednak o ile pamietam w tym celu musza zwolac walne i zatwierdzic a to sie robi 30 dni wczesniej patrzac na ostatnie wiesci ze transakcja kupna plusa ma byc zrealizowana do konca czerwca wiec juz nie mamy 30 dni wiec chyba niemozliwe.
Jeszcze mozna pozyczyc skromne 18mld:) co tez jest kompletnie nierealne patrzac ze pan Solorz ma przejmowac z kims, kto na gebe pozyczy milirdy ??
|
|
Wysłane:
13 czerwca 2011 17:01:05
Solorz sam nie połknie Polkomtela, sam o tym mówił. On to robił na spółkę z inwestorami finansowymi, sam pewnie chce mieć kontrolę, ale do kontroli nie potrzeba 100%. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
13 czerwca 2011 17:45:17
lukch napisał(a):sbyszek napisał(a):Gdyby przeliczyć wartość PDA przy określonej cenie PP to nasuwają się pewne spostrzeżenia. Przypomnę historię notowania PP z wyliczeniem % obróconego kapitału. Wg tych danych widać, że minimalny zakres spadków może zawierać się w przedziale 1,4525-1,245 dla PP z przedziału 0,02<PP<0,85. Zakładając, że większość kupujcych PP będzie chciała na tym zarobić,można przyjąć że opłacalnoć takiej inwestycji zaczyna się poniżej poziomu PP<0,40 , co daje minimum na poziomie PDA>1,34 czyli zakupy PP po 11 maja. Po tym terminie obrócono ponad 16mln szt PP co odpowiada 64mln PDA.(zakładam tu jednokrotny obrót). Myślę, że tak nisko nie spadniemy, ale to jest giełda i wszystko jest możliwe zwłaszcza patrząc na casus niedawnych notowań PP. W PP czas Cię gonił a tutaj ratuje. Z czasem PP wygasają, a PDA z czasem zmieniają się w akcje MDS. W PP emisja mogła nie dojść do skutku --> bankructwo. W PDA masz związek z walorem trwały. Teraz po prostu rynek aklimatyzuje zwiększoną ilość akcji. Już teraz baza PDA i MDS wynosi 12 groszy z 30 groszy z rana. Jak będzie ok. 5-10 groszy to jest do przyjęcia. Z tym, że 10 groszy maks przejściowo. PP nie mogłeś przeczekać. PDA możesz. Nawet deal z Polkomtel nie ma wpływu na MDS, bo czy Solorz go kupi czy nie Midas ma sieć, ma Mobyland, spłacił długi, ma kontrakt z CP i zarabia. Dotychczasowe casusy prawne dają natomiast 75% szans na to, że częstotliwości zostaną w Midasie. Zresztą nawet jak nie zostaną to nie jestem sobie w stanie wyobrazić wysokości tego odszkodowania, które Skarb Państwa musiałby zapłacić, że nie wspomnę o tym, iż kilkaset nadajników ma swoją wartość i jest do odsprzedania w tej najgorszej sytuacji dodatkowo poza odszkodowaniem. Tak czy inaczej spółka ma swoje miejsce na rynku. Poczekajmy zobaczyć jak dzisiaj skończą. Źle mnie zrozumiałeś. Mówimy o dwóch różnych rzeczach. Ty o fundamentach, a ja o technice, a właściwie o czystej matematycznej spekulacji. Nigdzie nie napisałem, że faktycznie kurs zjedzie do poziomów wyliczonych powyżej. Nawet się zastrzegłem, że o tym nie myślę. Nie wiem jak Ty, ale ja też wcześniej też nie wierzyłem w zjazd PP o prawie 98%.(liczyłem na mniejszy, a mój sceptycyzm masz we wcześniejszym poście TU). A jednak ... Chociaż jak popatrzysz na to co działo się w 2006 na Midasie (o czym pisałem TU) to zapewne mnie zrozumiesz. Myślę, że to jeszcze nie koniec niespodianek. Kurs jeszcze pobuja. Byle tylko w dobrą windę wskoczyć. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Wysłane:
13 czerwca 2011 18:08:18
Również nie przewidziałem zachowania PP. Jednak technika wraca do fundamentu, a tutaj czekamy na fundamentalne wieści z godziny na godzinę. Ciężko też się doszukiwać korelacji między obecną sytuacją a jakąkolwiek inną z przeszłości. Równie dobrze można rzucić monetą. Kurs pobuja a owszem. Jednak jeśli MIDAS ma dzielić LTE między telekomy to ostatni rozdział tej historii zakłada wysokie zaangażowanie Solorza. Może na koniec Polkomtel kupi Midas z własnej kasy/zdolności kredytowej ... i zdejmie z GPW w wezwaniu, na które wszyscy odpowiedzą do 90% a później przymus. Kto wie ile wtedy będzie miał Solorze w MDS, pewnie dużo. W sumie to jest możliwe, Polkomtel potraktuje to jako koszt i sobie od podatku odpisze a Solorz odzyska krótkoterminową płynność. Byłoby mu to potrzebne jeśli jednak planuje na Polkomtelu zrobić tzw. leveraged buyout ... przejąć firmę za pożyczoną kasę, wycisnąć ostatnie soki zysków i spłacać dług z premii za dobre zarządzanie. Tylko jak polska polityka to zniesie jeśli znowu ktoś przejmie firmę za jej własne pieniądze ;-). Chyba kiepsko, pewnie tego się najbardziej boją przed wyborami. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2010-08-15 Wpisów: 72
Wysłane:
14 czerwca 2011 08:22:05
P4 (operator Play) chce ograniczyć rozmach Solorza: Artykuł z onetu
|
|
0 Dołączył: 2009-04-17 Wpisów: 76
Wysłane:
14 czerwca 2011 08:28:01
1. telenor-wycofuje-sie-z-walki-o-polkomtel2. Cytat:P4 (operator Play) chce ograniczyć rozmach Solorza: Artykuł z onetu A odnosnie tego.... nie chce mi sie wierzyc ze ludzie Solarza nie przeanalizowali takiej mozliwosci ( czyli skargi) byc moze sa na taka ewentualnosc przygotowani... hmmm
|
|
|
|
Wysłane:
14 czerwca 2011 09:41:54
przy kursie: 1,90 zł
Ja sie zastanawiam w jaki sposob AŻ polowa czestotliwosci ma nalezec do pana Solorza poprzez przejecie plusa :) przeciez mamy czterech operatorow wiec na czym oni nadaja?? Ale mamy wyrazny sygnal ze wielcy boja sie strategi Solorza :) polaczenie Plusa i Midasa czyli LTE zostawia konkurencje o 100 lat za murzynami i wszyscy sa tego wiadomi  bede zmuszeni do kupowania transferu a co najlepsze beda do tego zmuszeni jeszcze w tym roku. Ale przyznam ze strategia mistrzowska jezeli solorz naprawde przejmie plusa to bedziemy mieli w koncu prawdziwego gracza na rynku ktory bedzie oferowal ludzia telefon internet poprzez LTE a co ciekawe jeszcze dolozy do tego zapewne cyfrowy polsat wiec w koncu doczekamy sie prawdziwej tv w telefonie mobilnym a to mieli juz kilka lat temu wprowadzic i jak zwykle nie wyszlo dzieki zmowie operatorow o ile dobrze pamietam. Jezlei natomiast Solorz plusa nie przejmie bedzie mial strasznie pod gorke bo transferu nikt nie bedzie chcial grajac na czas bedziemy zmuszeni kozystac z 3G przez 100 lat. Oczywiscie jest inna ewentualnosc jezeli nie przejmie plusa bedzie staral sie jak najszybciej stworzyc nowa siec i polaczyc wszystko mysle ze taka ewentualnosc bardzo kozystnie na rynek by wplynela :) najwiekszym plusel nowej sieci niewatpliwie bylby LTE i w takim wypadku jakos ciezko mi sobie wyobrazic aby transfer byl sprzedawany.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
14 czerwca 2011 09:44:04
lukch napisał(a):Również nie przewidziałem zachowania PP. Jednak technika wraca do fundamentu, a tutaj czekamy na fundamentalne wieści z godziny na godzinę. Ciężko też się doszukiwać korelacji między obecną sytuacją a jakąkolwiek inną z przeszłości. Równie dobrze można rzucić monetą. Kurs pobuja a owszem. Jednak jeśli MIDAS ma dzielić LTE między telekomy to ostatni rozdział tej historii zakłada wysokie zaangażowanie Solorza. Może na koniec Polkomtel kupi Midas z własnej kasy/zdolności kredytowej ... i zdejmie z GPW w wezwaniu, na które wszyscy odpowiedzą do 90% a później przymus. Kto wie ile wtedy będzie miał Solorze w MDS, pewnie dużo. W sumie to jest możliwe, Polkomtel potraktuje to jako koszt i sobie od podatku odpisze a Solorz odzyska krótkoterminową płynność. Byłoby mu to potrzebne jeśli jednak planuje na Polkomtelu zrobić tzw. leveraged buyout ... przejąć firmę za pożyczoną kasę, wycisnąć ostatnie soki zysków i spłacać dług z premii za dobre zarządzanie. Tylko jak polska polityka to zniesie jeśli znowu ktoś przejmie firmę za jej własne pieniądze ;-). Chyba kiepsko, pewnie tego się najbardziej boją przed wyborami. Scenariusz jaki przedstawiłeś jest wielce prawdopodobny. Ale ja wierzę w ambicje Zygi i prestiż jaki niesie mu po mediach, bycie większościowym właścicielem krajowego rynku szeroko rozumianej mobilnej komunikaci oczywiście z oprawą giełdową. Zresztą do dalszej realizacji tego projektu będzie potrzeba jeszcze kasy, którą lepiej pozyskać z giełdy niż z innych źródeł. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-16 Wpisów: 159
Wysłane:
14 czerwca 2011 10:04:47
Taurus80 napisał(a):Ja sie zastanawiam w jaki sposob AŻ polowa czestotliwosci ma nalezec do pana Solorza poprzez przejecie plusa :) przeciez mamy czterech operatorow wiec na czym oni nadaja?? Ale mamy wyrazny sygnal ze wielcy boja sie strategi Solorza :) polaczenie Plusa i Midasa czyli LTE zostawia konkurencje o 100 lat za murzynami i wszyscy sa tego wiadomi  bede zmuszeni do kupowania transferu a co najlepsze beda do tego zmuszeni jeszcze w tym roku. Ale przyznam ze strategia mistrzowska jezeli solorz naprawde przejmie plusa to bedziemy mieli w koncu prawdziwego gracza na rynku ktory bedzie oferowal ludzia telefon internet poprzez LTE a co ciekawe jeszcze dolozy do tego zapewne cyfrowy polsat wiec w koncu doczekamy sie prawdziwej tv w telefonie mobilnym a to mieli juz kilka lat temu wprowadzic i jak zwykle nie wyszlo dzieki zmowie operatorow o ile dobrze pamietam. Jezlei natomiast Solorz plusa nie przejmie bedzie mial strasznie pod gorke bo transferu nikt nie bedzie chcial grajac na czas bedziemy zmuszeni kozystac z 3G przez 100 lat. Oczywiscie jest inna ewentualnosc jezeli nie przejmie plusa bedzie staral sie jak najszybciej stworzyc nowa siec i polaczyc wszystko mysle ze taka ewentualnosc bardzo kozystnie na rynek by wplynela :) najwiekszym plusel nowej sieci niewatpliwie bylby LTE i w takim wypadku jakos ciezko mi sobie wyobrazic aby transfer byl sprzedawany. Czy Midas nie wygrał przetragu na lte głownie z powodu tego, ze był małym podmiotem i nie koncetrował w jednym reku lte i standardowych komórek? Teraz teoretycznie Solorz mając Plusa i lte staje sie monopolem, wiec czy oczywiste jest ze lte zostanie tylko u niego?
|
|
Wysłane:
14 czerwca 2011 10:19:22
Taurus80 napisał(a):Jezlei natomiast Solorz plusa nie przejmie bedzie mial strasznie pod gorke bo transferu nikt nie bedzie chcial grajac na czas bedziemy zmuszeni kozystac z 3G przez 100 lat. Jeśli to jest powodem zmartwienia to zmartwienia nie ma. Jeśli CP wyjedzie w rynek z ofertą choćby bez telefonu, bez tabletu, bez laptopa ale z Internetem LTE to pozostali nie będą mieli wyjścia. Dojdzie do tego, że całe rodziny będą przechodzić do CP aby mieć taniej i wielka czwórka zacznie tracić klientów. Poza tym jeśli to jest kwestia hamulca na rozwoju technologicznym rynku a braku tegoż hamulca to kwestią rozwoju cywilizacyjnego staje się oddanie Polkomtela Solorzowi. W końcu pierwszy raz mamy możliwość być na świecie w czymś pierwsi (LTE). Logicznie reasumując staje się to kwestią interesu narodowego. W końcu chodziło o to aby pchać kraj szybko do przodu a nie trzymać w miejscu i liczyć zyski ze starej technologii. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 14 czerwca 2011 10:20
|
|
Wysłane:
14 czerwca 2011 10:23:11
mazoor1 napisał(a):Czy Midas nie wygrał przetragu na lte głownie z powodu tego, ze był małym podmiotem i nie koncetrował w jednym reku lte i standardowych komórek? Teraz teoretycznie Solorz mając Plusa i lte staje sie monopolem, wiec czy oczywiste jest ze lte zostanie tylko u niego? Dokładnie z tego powodu Midas wygrał, że był mały i nowy. I pewnie jest to główny powód, dla którego jest jeszcze na GPW a do niedawna Solorz oficjalnie się nie przyznawał do udziałów (spółki cypryjskie mają nad Midasem władzę). Nie można znaku równości postawić Midas = Solorz. Jest to spółka publiczna notowana na GPW i po odpowiednim wzroście akcji pewnie Solorz się na niej zredukuje aby oskarżeń o zbytnią konsolidację rynku uniknąć. Wcześniej oczywistym będzie zagwarantowanie dostępu do rynku i infrastruktury długoterminowymi umowami, co oczywiście dla akcjonariuszy Midasa będzie korzystne. Tymczasem baza MDS i PDA = 13 groszy, nadal dużo. Co ciekawe jej redukcja odbywa się ściąganiem MDS do poziomu PDA. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 14 czerwca 2011 10:24
|
|
Wysłane:
14 czerwca 2011 10:27:38
Jak byl przetarg na LTE Solorz nie byl wlascicielem ani Midasa ani mobylandu, a pozniej kazdy mial mozliwosc kupienia tych spolek ale jakos wiekszosci jak zwykle brakowalo albo pomyslu albo rozumu, a pan Solorz wyprzedzil wszystkich o mile. Teraz nie pozostalo innym nic innego jak marudzic narzekac i przeszkadzac a wszystko tylko po to aby zyskac na czasie w celu przeczekania na przetargi innych czestotliwosci. Jednak pamietajcie ze na dzien dzisiaejszy zostal praktycznie tylko 800 czy 900 i chyba 2500 a do aglomeracji najlepszy jest wlasnie 1800 ktorego juz nie bedzie :) Oczywiscie ze pan Solorz zyskujac plusa i dodatkowo posiadajac Midasa czyli LTE wyprzedza wszystkich o lata swietlne ale kazdy mogl byc na takiej pozycji wystarczylo pomyslec. Czestotliwosci na LTE nikt nie moze zabrac ze wzgledu na to ze ktos posiada jeszcze inna siec :) oczywiscie mamy jeszcze sprawe w NSA ale to z innego powodu. Teraz UOKiK bedzie musial wydac zgode na przejecie Plusa jezeli mialby to przejmowac pan Solorz osobiscie mysle ze nic nie bedzie stalo na przeszkodzie. Narazie mozemy dywagowac jednak poczekajmy do rozstrzygniecia przetargu na polkomtel, pamietajac jednoczesnie ze Midas jeszcze moze stracic swoja przewage wystarczy jeden wyrok i wszystko przeciagnie sie w czasie przynajmniej o rok Dodatkowo pamietajmy ze vodafone od poczatku optuje za sprzedaza polkomtela finansowym a nie branzowym i zapewne to bylo jedna albo i najwazniejsza niezlozenia ofert przez innych branzowych. Przypominam ze pan Solorz rowniez wachal sie do konca wiec cos musi byc na rzeczy. Z drugiej strony trzeba rowniez pamietac ze jakos dziwnie w czasie zbieglay sie decyzje odnosnie PAKu i gieldy energi to tez moglo miec ogromne znaczenie :) 75% polkomtela to wlasnie SP posiada i oni moga miec decydujace zdanie. Ogolnie to roznie moze byc narazie musimy czekac.
|
|
Wysłane:
14 czerwca 2011 10:31:12
Taurus80: Nic dodać, nic ująć. Jak zwykle przy Twoim poście. Dzisiaj obroty już nie są porażające, najbardziej nerwowe ręce wypluły z siebie PDA. Raczej schodzenie z MDS na PDA może być głównym generatorem wolumenu do czasu prasowych nowinek. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2010-04-03 Wpisów: 65
|
|
0 Dołączył: 2010-04-03 Wpisów: 65
Wysłane:
14 czerwca 2011 13:45:33
|
|
Wysłane:
14 czerwca 2011 13:57:31
Nie ma sie czym podniecac jest to efekt ostatniego wyroku NSA ktory kazal powtorzyc przetarg z oferta ERY jak juz wszyscy wiedza pani strezynska glosno mowila ze to nic nie zmieni a zapewne ta pani znala najepiej oferty jakie byly zlozone.
Wiec to nic nie zmienia z tego tez powodu CP nie wprowadzil komercyjnie LTE a przedluzyl testy.
Dla nas bedzie najwazniejszy inny wyrok NSA a terminu tej rozprawy jeszcze nie znamy.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.