Temat:
CORMAY
Przepraszam moze zle zadalem pytanie, chodzi mi o dzien odciecia o teoretyczna wartosc prawa poboru.
|
|
Temat:
ECHO
Pozwole sobie zamieścic swoja analize spólki: Na wykresie Tygoniowym cena znajduje sie blisko silnego wsparcia, kolejnym potwierdzeniem jest fakt iz jest to poziom 61.8% zniesienia ostatniego ruchu tj. 5.2 do 6.9. Prosze zwrócic uwage na wydluzone dolne cienie podczas ostatnich 4 tyg. swiadczy to o sile popytu w tym rejonie (jednak aktualny tydzien sie jeszcze nie zakonczyl, wiec nie wiadomo jak bedzie wygladac aktualna swieca)  kliknij, aby powiększyćSpogladajac na wykres dzienny. w zakreslonym prostokacie widac jak cena ladnie broni sie przy poziomie 5.9-6.1.  kliknij, aby powiększyćReasumujac. Wydaje mi sie ze aktualnie mamy walke sil popytu z podaza (wg. mnie z przewaga popytu) Otwierajac pozycje przy cenie 6.1 ustawilbym zlecenie stop na poziomie 5.8zl natomiast pierwszy poziom docelowy to ok 6.8zl daje nam to R/R ok 1:2, biorąc pod uwage drugi TP jest to juz ok 1:5 wiec calkiem calkiem :) Nie jest to zadna rekomendacja, ale calkiem ladnie wg. mnie to wyglada.
|
|
Temat:
CORMAY
Dzieki za artykul o emisji, przypomnial wiele istotnych aspektow. Mam pyt. czy dzien ustalenia prawa poboru jest juz znany czy komunikat dopiero sie pojawi ?
|
|
Temat:
CORMAY
Mam pytanie, jezeli w ostatnich dniach nabylem akcje, wiem ze PP mi nie przysluguje, ale jak sie bedzie zachowywac kurs przy zmianie PP na Akcje, chodzi mi o to czy kiedy pojawia sie z dniem zamiany PP na akcje luka cenowa w dol czy posiadajac akcje bede stratny czy zostana mi one poprostu przeliczone do kwoty do ktorej wczesniej posiadalem akcje. Mam nadzieje ze zrozumiale napisalem.
|
|
dane sa z notowania 3pro statica
|
|
ehhh... problem nie do konca zniknal... ten cien pojawia sie ciagle... wlaczam quote editor, akceptuje, i sie naprawia, ale tak w kolko, a program Amibroker
|
|
ok... dzieki za pomoc, nie mialem nigdzie "0" ale po kilknieciu "ok" juz wszystko gra
|
|
 kliknij, aby powiększyć Pojawia mi sie tylko na wykresie S&P na interwale dziennym i wyzszym, nie wiem w czym problem , jak to naprawic, z gory dziekuje za pomoc
|
|
 kliknij, aby powiększyćPojawia mi sie tylko na wykresie S&P na interwale dziennym i wyzszym, nie wiem w czym problem , jak to naprawic, z gory dziekuje za pomoc
|
|
|
|
Zauwazyl ktos dywergencje pomiedzy MACD a godzinowym S&P500 ???
Ewidentnie wskaznik MACD spada przy ostatnich wzrostach...
|
|
Cytat:Wszystko gorzej od prognoz. i rośniemy ??? O.o dziwny ten rynek ;]
|
|
ok wielkie dzieki, dopiero zaczynam zabawe z opcjami, i nie do konca bylem pewien :)
|
|
mam pyt. jutro wygasaja opcje wrzesniowe... czy w dniu jutrzejszym mozna jeszcze nimi handlowac i rozliczenie nastepuje po zamknieciu sesji ?
|
|
No dobra... moze i nie wywala Grecji z UE, ale czy to oznacza ze nie moze zbankrutowac ?! nie widze zadnych przeszkod.. ba.. wtedy prawdopodobnie rzady UE beda sprawowac wladze w grecji i poprowadza wszytsko po swojej mysli ;]]]
|
|
Cytat:Nigel Farage: Zamknięci w gospodarczym więzieniu "(...) na naszych oczach dokonuje się eksperyment, który już wkrótce może stać się również naszym udziałem." ciekawy dokument o UE...
|
|
Zauwazyliscie ze taki maly ten wolumen przy dzisiejszych wzrostach, zarowno u nas jak i w USA ? poza tym: na dziennym wykresie na WIG20 SMA100 przeciela sie z SMA200, ku spadkom, a na NASDAQ własnie dzis nastapilo owe przeciecie... nie wiem ale ja widze okolice 2400 na WIG20 i w dol...
|
|
Temat:
MIDAS
Cytat:Z nieoficjalnych informacji PAP wynika, że ofertę złożył również Zygmunt Solorz-Żak. Jak dowiedział się PAP biznesmen złożył ofertę sam, ale finansowanie ma zapewnione.
Wcześniej w tym roku Solorz-Żak informował, że do potencjalnej transakcji zakupu Polkomtela potrzebowałby partnerów, a media informowały, że Solorz-Żak pozyskał bardzo mocnego, zagranicznego partnera finansowego. trzech-chetnych-na-kupno-polkomtela
|
|
Temat:
MIDAS
|
|
Temat:
MIDAS
1. telenor-wycofuje-sie-z-walki-o-polkomtel2. Cytat:P4 (operator Play) chce ograniczyć rozmach Solorza: Artykuł z onetu A odnosnie tego.... nie chce mi sie wierzyc ze ludzie Solarza nie przeanalizowali takiej mozliwosci ( czyli skargi) byc moze sa na taka ewentualnosc przygotowani... hmmm
|
|
A moze ten pakiet akcji który poszedł wczoraj rano to częsciowa zapłata za przejęcie
|
|
 kliknij, aby powiększyć1,93 1,97 2,00 2,03 Tak bawimy sie oscylując przy tych cenach... wiekszosci juz puszczaja nerwy ;p albo cierpliwosc. Moze kurs swiadomie jest trzymany...
|
|
Wielkie dzieki za rady :) przydadza sie :)
|
|
Aktualnie jestem świeżo upieczonym inz. zarzadzania po politechnice lubelskiej, gdzie ze tak powiem... liznalem podstawy finansow ;] i jestem swiadomy tego ze to nie wystarczy, studia magisterskie chcialbym powiazac wlasnie z finansami, inwestycjami. Mimo tego iz kurs kosztuje ok 7tys. zł. to ze zdanym egzaminem KNF ( bo innej opcji nie zakladam  ) latwiej o satysfakcjinujaca prace ;] btw. indywidulanego inwestowania na gieldzie i tak nie zamierzam porzucac :)
|
|
Chodzi mi o doradce inwestycyjnego :)
jest wiele kursów w internecie przygotowywujacych do tego egzaminu, cena waha sie od ok 5 do 7 tys zł bynajmniej takie znalazlem.
Poza tym ze czynnie inwestuje na gieldzie od ok 3 lat, i wszytskiego ucze sie sam ;] to zastanawiam sie wlasnie nad zrobieniem takiego kursu i egzaminu na doradce inwestycyjnego :)
|
|
Witam... Czy ktos z uzytkowników posiada np. certyfikat czy dyplom doradcy finansowego ? Czy znacie jakies dobre kursy przygotowywujac do egzaminu ? Znalazłem cos takiego www.karierawfinansach.pl/praca...Co o czyms takim myslicie
|
|
1,78 nowym wsparciem... oby nie zszedł niżej... bo może byc kiepsko ;]  kliknij, aby powiększyćPoza tym... - ładny kanał trendu spadkowego ;] - Ciekawie zachowuje sie wskażnik ROC, dając sygnał kupna poprzez poprzez przecięcie lini trendu spadkowego (kolor niebieski) oraz przecięcie lini sygnału przez ROC (podobna sytuacja zaznaczona czerwonym prostokatem) Ogólnie... Cieżko ostatnio z Tym Borkiem ;]
|
|
 kliknij, aby powiększyćPod wzgledem technicznym wydaje sie byc bardzo ladnie :) przelamanie kanalu przy silnym, zwiekszonym volumenie, Sygnal kupna wygenerowany przez MACD, ciekawe cy pokonamy teraz kolejny opor
|
|
Wielkie dzięki :)
|
|
Mam pytanie... wskaźnik BETA podawany dla spółek z indeksu WIG20 na stronie stockwatch wyliczane jest dla jakiego okresu, oraz w porównaniu do WIG czy WIG20 ?
|
|
Temat:
GOBARTO
Cytat:bo to nie jest rgr i kolega nie miał w zamiarze tego wcale mówić... Jest miłośnikiem fal :) A to przepraszam :)
|
|
Temat:
GOBARTO
Jakos nie do konca przekonuje mnie ten RGR, głównie co budzi moje watpliwosci, to głowa znajduje sie na poziomach niższych od ramion ?! ... nie spotkałem sie jeszcze z takim RGR
|
|
Temat:
GOBARTO
Cytat:być może pojawi sie tydz, dwa pod oznaką spadków Wydaje mi się że okolice 1.44-1.46
|
|
Temat:
GOBARTO
Witam, na watku dot. DUDY jestem nowy (tj. odnosnie wpisów bo pakiet akcji posiadam  ) Ciekawi mnie obecna sytuacja techniczna :  kliknij, aby powiększyćWykres tygodniowy. na MACD pojawił się sygnał sprzedaży, lecz warto spojrzeć na historyczne powiązanie wskażnika ROC z wykresem DUDY. Zaznaczyłem wszystkie pozytywne sytuacje zielonymi strzałkami oraz negatywne czerwonymi. Wydaje mi się że obecnie możemy mieć powtórkę wydarzenia oznaczonego prostokątem nr 1. Kiedy dojdzie do przeciecia na ROC, być może pojawi sie tydz, dwa pod oznaką spadków, i możliwe wzrosty. Tyle o mojej technice.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Niby raport ok, ale cos mi sie nie podoba ;] za cicho jakby
|
|
Temat:
BORYSZEW
|
|
Temat:
GOBARTO
|
|
Temat:
BORYSZEW
doncarlos napisał(a): Pytanie jest troche nielogiczne.. tj. nie rozumiesz co to jest emisja z pp.
Jezeli przytrzymasz akcje do ustalenia PP, to nastepnego dnia po ustaleniu PP kurs akcji zostanie skorygowany o wartosc prawa poboru, tj. bedziesz posiadal tyle akcji ile miales wczesniej tylko ich wartosc bedzie duzo nizsza.. dodatkowo otrzymasz taka sama ilosc praw poboru ile masz akcji, tj. teoretycznie nic sie nie zmienia.. a czy oplacisz i obejmiesz nowe akcje, czy sprzedasz prawa poboru to juz Twoja decyzja..
Ok ... Thx... rozumiem juz... troche juz jestem na GPW ale pierwszy raz do czynienia z PP, sory za zasmiecanie watku :]
|
|
Temat:
BORYSZEW
Mam takie pytanie... Gdy nie skorzystam z zakupu akcji nowej emisji, tj. sprzedam przyslugujace mi akcje z PP, to po odcieciu automatycznie zostanie przyznana mi odpowiednia ilosc akcji po skorygowaniu kursu ?
|
|
Temat:
BORYSZEW
Marzyciel napisał(a):Witam.
Myślę o dokupieniu akcji borka jutro i jeszcze pod koniec tygodnia jeszcze raz co o tym sądzicie? inwestycję chcę zakończyć w 01.03.2011. Czy dokupując jutro nie dokopię na górce? Niepokoi mnie RSI.
Jak dla mnie nie jest zle.... Od szcytów z poczatku sierpnia do teraz, RSI i MACD osiagnelo rowniez nowe szczyty, co jest potwierdzeniem trendu, a przy takich wzrostach wskazniki te czesto moga byc w rejonach wykupienia co moze dawac mylne sygnaly sprzedazy. Moje przemyslenia
|
|
Arkuos napisał(a):Chba trochę brakło do domknięcia luki najnizsza cena jak narazie na dzis to 2.86 wiec wg. mnie uwazam za domknieta
|
|
MicOch napisał(a):Czy takie zbicie kursu mozna nazwac "odleszczaniem" Po to aby grube ryby wzieli tyle i po takiej cenie jaka ich zadawala ? luka zostala zamknieta...
|
|
Czy takie zbicie kursu mozna nazwac "odleszczaniem" Po to aby grube ryby wzieli tyle i po takiej cenie jaka ich zadawala ?
|
|
Cytat:Boryszew ma zgodę na kupno Maflow GRA Producent polimerów, kontrolowany przez znanego inwestora Romana Karkosika, może przejąć część zagranicznego koncernu motoryzacyjnego.
Zgodę na tę transakcję wydał włoski Minister Rozwoju Gospodarczego. Dał zielone światło przejęciu przez Boryszew zakładów w Ascoli Piceno i Trezzano Sul Naviglio, a także 100 proc. udziałów w spółce w Chinach i Japonii oraz 99,9 proc. udziałów w spółce w Brazylii.
Grupa Maflow produkuje przewody do klimatyzacji , układów hamulcowych, aktywnego zawieszenia oraz wspomagania kierownicy.
- W 2010 r. w obszarze przewodów do klimatyzacji udział Grupy Maflow szacuje się na poziomie 20% na rynku europejskim i 7% na rynku globalnym – szacuje Boryszew w komunikacie. Boryszew_ma_zgode_na_kupno_Maflow
|
|
DZIENNY WIG20
|
|
|
|
Nagłowki z wyborcza.bizCytat:Merkel i Sarkozy dogadali się. Będzie rząd gospodarczy całej UE? Cytat:Chińczycy chcą zainwestować w Grecji miliardy euro Cytat:Bank Japonii chce pożyczyć bankom do 3 bln jenów Jak dla mnie... Bedzie rosło
|
|
Co więcej, RSI na dziennym tworzy dywergencje byka z S&P a, szybka MACD przebiła wolną od dołu
|
|
Cytat:Przecena papierów zachęciła insiderów do inwestycji w zarządzane przedsiębiorstwa. W minionym miesiącu osoby mające dostęp do informacji poufnych na kupno akcji na giełdzie przeznaczyły blisko 6 mln zł – wynika z naszych wyliczeń (dla porównania w kwietniu wydały tylko około 1 mln zł).
– Insiderzy wykorzystywali majową korektę na giełdzie i dokupowali akcji. Nie widać jednak poprawy sytuacji na rynku, który powinien w najbliższym czasie poruszać się w trendzie bocznym. Dlatego spodziewam się, że na razie menedżerowie ograniczą dalsze zakupy – uważa Marcin Materna z DM Millennium. Insiderzy_korzystali_z_majowej_korektySkoro w maju kupowali, to aż dziw bierze na myśl o zapowiadanych spadkach, sytuacja powinna sie wyklarować do końca tygodnia,ale bardziej podoba mi się rozpatrywanie giełdy w kwesti możliwych wzrostów  .
|
|
Cytat:Rząd w Budapeszcie stara się uspokoić rynki po serii alarmistycznych wypowiedzi z zeszłego tygodnia mówiących, że Węgry znalazły się na krawędzi bankructwa Wegry_nie_beda_druga_GrecjaI juz coraz lepiej ;]
|
|
Jeżeli wsparcie nie wytrzyma... spodziewałbym się dojścia do lutowych dołków, ale POZYTYWNE MYŚLENIE DROGĄ DO SUKCESU  więc trzymajmy się raczej obliczania zasięgu wzrostów
|
|
 kliknij, aby powiększyćUploaded with ImageShack.usTakie moje rysunki  WIG20 w układzie miesięcznym... wydaje mi się że dobre wsparcie mamy A węgry mogą być okazją do złapania lepszych pozycji :)
|
|
|
|
|
|
obyś się nie mylił :) ja jeszcze nic nie wywalilem... trzymam. W weekend mają podać konkrety dot. Wegier ;]
|
|
Cytat:Raymond McDaniel, prezes agencji ratingowej Moody’s, przyznał, że wydawane przez instytucję oceny jakości papierów w ostatnich latach zawiodły. McDaniel będzie składał dziś zeznania przed komisją badającą kryzys finansowy w USA. Szef_agencji_ratingowej_przyznaje_zawiedlismyDobrze ze ktos sie za to wziął, a swoja drga najlepiej zaufac swoim ratingom
|
|
Cytat:Irański bank centralny zapowiedział, że zamierza zamienić 45 mld euro ze swoich rezerw walutowych na dolary i złoto - podała w środę chińska agencja Xinhua ZOBACZ TAKŻE
Agencja powołała się na irańskie anonimowe źródło. Transakcja ma być przeprowadzona w trzech transzach, z czego pierwsza już trwa. Agencja podaje, że inne kraje bliskowschodnie również zaczęły wyprzedawać europejską walutę.
|
|
Frog napisał(a):MicOch napisał(a):Co sądzicie o giełdzie angielskiej, drugi dzień mocna przecena Chyba przez BP Mimo to wczoraj na dziennym MACD sygnał K
|
|
Co sądzicie o giełdzie angielskiej, drugi dzień mocna przecena
|
|
|
|
|
|
mathu napisał(a):No ale skąd wiesz że dzisiaj to RSI nie spadnie? :) no wlasnie tego jeszcze nie wiemy :) ale wygląda ładnie
|
|
Zapmnialem dodac ze czerwony wykres to RSI :P
|
|
|
|
Jak dla mnie to chyba bedzie nizej.... bo MSP nie pozbylo sie jeszcze wszystkich akcji... ta mi sie zdaje :)
|
|
Czy mam rozumiec... ze MSP pozbylo sie juz wszystkich akcji KOPEX-u ?
|
|
Na MACD miesiecznym pojawil sie sygnal Kupna :) no ale ten dzisiejszy spadek kursu ... nie ciekawy ;/
|
|
Dobra... a moze mi ktos wytlumaczyc te dziwne wahania kursu w tym tyg
|
|
Czy to korekta.... czy cos zlego sie dzieje ?
|
|
|
|
hmmm co do wykresow punktowo symbolicznych to nie uzywam zadnego programy :] wykres sciagniety z kopex punktowo symbolicznya linie trendu narysowane w PAINT dopiero ucze sie umiejetnego korzystania z tego typu wykresow ;]
|
|
Na forum jestem nowy ;] ale gielda interesuje sie juz jakos od 1,5 roku... Co do KOPEX-u mysle ze jest to spolka ktora w przyszlosci moze przyniesc troche korzysci :) aktualnie widze to tak:  kliknij, aby powiększyćteoretycznie spadki moga sie zatrzymac ;] moze sie myle. Nie wiem czy wogole ktos ineteresuje sie wykresami punktowo symbolicznymi, ja od niedawna zaczalem sie im przygladac :)
|
|