0 Dołączył: 2010-05-16 Wpisów: 372
Wysłane:
14 czerwca 2011 08:37:53
przy kursie: 5,79 zł
Jeśli chodzi (jeśli to kogoś interesuje) o uzupełnienie NCIndex'u o pakiet 1,47 mln akcji to wychodzi, że brane są pod uwagę następujące akcje: 795 000 serii A (określonych w akcjonariacie jako "pozostali"), 300 000 akcji indywidualnych serii B i 375 054 akcji serii B "III funduszu", co daje w sumie 1 470 054 akcji. Wg moich wyliczeń jeżeli wszystkie instytucje nie będą w najbliższym czasie sprzedawać akcji to rzeczywisty ff wyniesie na najbliższe 6 miesięcy 556 500 akcji, biorąc pod uwagę dotychczasowy obrót 405 000 pozostaje nam w grze około 150 000 akcji... źródełko z akcjami wydaje się, że będzie wysychać...
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
14 czerwca 2011 13:45:06
przy kursie: 5,98 zł
michalmarchewka napisał(a):i chyba już wiemy skąd taka wysoka rentowność wyników za 1Q2011r. Wydaje mi się, że w Aramco zadomowili się już na stałe, instalując tam dodatkowo Quazara3D otworzyło się im stałe źródło zleceń: coraz to nowe narzędzia edukacyjne. Uruchomienie przedstawicielstwa w USA powinno przyspieszyć pozyskiwanie zleceń od Aramco i powinno byc ich więcej (dużo więcej), dojdą jeszcze zamówienia od firm amerykańskich, które kierowane są do tej pory tylko do firm zlokalizowanych w USA
Chyba na to wygląda,masz jeszcze takie info...: Cytat: Quazar 3D na konferencji w Huston: W trakcie marcowej konferencji SPAR International 2011 w Houston (USA) zaprezentowany został przełomowy projekt realizowany przez firmę i3D dla największego na świecie koncernu naftowego Saudi Aramco. Projekt zrealizowany został dzięki autorskiemu oprogramowaniu Quazar3D do tworzenia interaktywnych aplikacji VR.
Pierwsze tego typu rozwiązanie na świecie Innowacyjność, projektu realizowanego dla Saudi Aramco, polega na wykorzystaniu silników graficznych czasu rzeczywistego do tworzenia interaktywnych aplikacji na bazie modeli uzyskanych z procesu skanowania trójwymiarowego. Jest to pierwsze tego typu rozwiązanie, w którym tak olbrzymia ilość danych (punktów pomiarowych) została połączona z interakcją i przedstawiona w jednej symulacji komputerowej. Jak dotąd nie było programu, który łączyłby zebrane informacje oraz umożliwiał ich przestrzenne wizualizowanie w jednym systemie, zapewniając najwyższą jakość obrazu. Ponadto cała aplikacja jest interaktywna. Projekt nie tylko pozwala na przemieszczanie się i analizę terenu, ale także na interakcję z modelami sceny poprzez nanoszenie szkiców na powierzchniach skał oraz zaznaczanie interesujących punktów za pomocą materiałów multimedialnych (zdjęć, filmów i plików audio). Dodatkowo użytkownik symulacji może skorzystać z takich narzędzi jak miarka, mapa, kompas, operując na wirtualnej kopi świata rzeczywistego. Rozwiązanie stworzone przez i3D umożliwia niezwykle czytelne oraz szczegółowe przedstawienie skanowanych elementów w postaci aplikacji 3D. Ponadto dzięki zaawansowanej technologii oraz wiedzy eksperckiej specjalistów Aramco, opracowano aplikację nie tylko atrakcyjną wizualnie, ale przede wszystkim użyteczną. - To przełom, który zdecydowanie ułatwi podejmowanie optymalnych decyzji inżynierom i geologom w trakcie skomplikowanej pracy wydobywczej – mówi Arkadiusz Patryas z i3D
www.autoflesz.pl/artykuly/7115...
|
|
Wysłane:
16 czerwca 2011 21:14:50
przy kursie: 5,90 zł
nowe "produkcje" i3D - prawdopodobnie z 2Q: dla nowego (chyba) klienta czyli Energomontaż-Północ sp. z o.o. i dla starego Saudi Aramco (myślę, że skoro wrzucono 12 czerwca to też jest nowe zlecenie dla tego giganta...) Być może wykonają prezentację odnosnie wydobywania gazu łupkowego w Polsce - w sumie kilka firm do tego będzie wchodzić...
Edytowany: 17 czerwca 2011 08:46
|
|
|
|
Wysłane:
17 czerwca 2011 09:12:04
przy kursie: 5,75 zł
Kontrakt dla elektromontażu nie miał dużej wartości,natomiast pewnie sporo większe kwoty wchodziły w grę dla JSW,dostępne są 3 filmiki- i to już b. wysokiej jakości,zrobione na styl zachodni,przynajmniej te mi się najbardziej podobają. W II kwartale był komunikat o wykonaniu kolejnej jaskini CAVE dla Saudi Aramco-tu kwoty już są sporo większe jak na tę małą firmę (przynajmniej "jeszcze małą"). Ciekawią mnie zatem wyniki za II kwartał,bo - po komunikatach i wzroście zatrudnienia z 34 w marcu do niemal 50 osób w chwili obecnej-widać , że był ruch w interesie...
|
|
Wysłane:
17 czerwca 2011 17:04:13
Nikt nie pokusił się o podliczenie bieżącego wskaźnika P/E dla spółki,więc ktoś to musi zrobić... Wyniki za zeszły rok oraz za I kwartał już są jawne w dokumencie na stronie newconnect.pl . Przy zeszłorocznym zysku i cenie w ofercie prywatnej 3,4-mieliśmy wskaźnik P/E ok.29,stąd tak często było słychać o wysokiej wycenie,przynajmniej wobec innych szybkorozwojowych spółek,gdzie te wskaźniki trzeba przyznać,że były niższe... Ale po uwzględnieniu naprawdę b.dobrego I kwartału,gdzie dynamika przychodów i zysków rok/do roku należy do absolutnie najwyższych na NC,to obecnie zysk na akcję wynosi ok.0,20zł . Liczba akcji: 9,3mln Zysk roczny z ostatnich 4 kwartałów: ok.1,85mln Więc przy założeniu ost. ceny akcji 5,80,otrzymujemy bieżący wskaźnik P/E ...ponownie 29 Nie mieliśmy do tej pory na giełdzie technologii 3D,więc trudniej nam o jakieś sensowne porównania,pozostaje jedynie szukać odpowiedników zachodnich,ale jak sprawdzałem w zeszłym tygodniu,to wyceny na zachodzie wahały się od 25 do nawet 47,wszystko uzależnione od procentowego udziału technologii 3D w całej działalności firmy...
Edytowany: 17 czerwca 2011 17:06
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2011 11:40:00
Może nikt nie podjął się tego zadania bo ciężko jest wyłuskać ostatnie 4 kwartały... Natomiast zwróć uwagę na wyniki (nieaudytowane) za 1Q11 podane we wspomnianym przez Ciebie dokumencie: w wynikach skonsolidowanych grupy i3D mamy zysk na poziomie 597 tyś zł natomiast samej spółki i3D w wysokości 675 tyś zł i jeszcze jedno EBITDA dla samej i3D podano w wysokości 1 076 tyś zł natomiast skonsolidowane całej grupy na poziomie 1 208 tys zł... Skupiając się na samej spółce i3D wyczytać można, że zysk za 2010 r wynióśł 1,397 mln zł przy ilości pracowników równej 10. Więc jeśli pisałeś prawdę, że wykonali "plan" wzrostu zatrudnienia w całej grupie z 34 do 50 pracowników już w chwili obecnej, to znaczy to, że w i3D jest już 20 pracowników czyli dwa razy więcej niż w 2010 r i można liczyć na to, że poprostu zysk samej i3D zostanie podwojony, czyli wyniesie w 2011 r. ~ 2,80 mln zł. Oczywiście, w 2010 r nie było przychodów i zysków z Quazara3D więc ten wyliczony w banalny sposób zysk samej i3D w 2011 r tego też nie obejmuje, ale w 2011 r sprzedaż Quazara3D też nie ruszy (no może poza tym wyjątkiem dla Aramco...). Natomiast biorąc pod uwagę całą grupę i3D to w 2010 r. wykazano zysk 1,109 mln zł - czyli jakieś spółki z grupy nie przynoszą zysków tylko straty, co jest normalne bo były w fazie rozwoju (kosztowej a nie zyskowej), co zjadło prawie ćwierć miliona złotych (0,288 mln zł dokładnie) czyli 20% zysków samej i3D. Więc jeśli w tym roku spółki z grupy wyjdą chocby na zero to biorąc pod uwagę podwojenie pracowników w i3D można oczekiwać zysku na poziomie 2,80 mln zł i wtedy wskaźniki, o których pisze pop zrobią się (przy ostatnim kursie) historycznie najniższe (inna sprawa czy rynek do tego dopuści). Patrząc na tabelę ze strony 100 i ostatni wiersz tej tabeli widać (nie wnikam skąd wziął się zysk czy strata), że oczywiście i3D oraz i3D Home i LWR przyniosły w 2010 r zysk. W 2011 r (oprócz i3D) jeszcze w spółce w i3D Home planowano zwiększenie zatrudnienia wprawdzie o jedna osobę ale to zawsze coś w spółce, która w 2010 r przynosiła zyski - można liczyć na zwiększenie zysku w tej spółce, biorąc pod uwagę, że deweloperka jakby ożywiała się i taka forma prezentacji mieszkań i domów może być bardzo ciekawa dla deweloperów... Niestety pozostałe spółki grupy czyli i3D Sience , i3D Network i i3D Med przynoszą straty. Jeśli chodzi o pierwsze dwie czyli Sience i Network to pozostaje mieć nadzieję, że w 2011 r wyjdą na "zero", natomiast wydaje się, że i3D Med przyniesie straty w 2011 r (w 2010 r zero pracowników a w 2011 r. 5 czyli mozna przewidywać koszty ale zysków raczej nie). Należy tutaj powiedzieć, że projekty realizowane przez LWR, Sience i Network posiadają dofinansowanie w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka 8.1. Reasumując moje wypociny: przy zwiększonym zatrudnieniu w 2011 r można liczyć przez proste analogie na zysk i3D (bez grupy) w wysokości ~ 2,80 mln zł. Biorąc pod uwagę, że reszta grupy w 2011 r przyniesie również straty na poziomie podobnym jak w 2010 r (~ 0,3 mln zł) to zysk całej grupy w 2011 r może wynieść ~ 2,5 mln zł. Biorąc pod uwagę to co napisał pop odnośnie wykonania planu wzrostu zatrudnienia już w marcu można sobie już samemu (każdy niech to zrobi sam) określić czy prognoza zysku podana przez spółkę (1,825 mln ł) ma szansę się wypełnić czy też zyski będą wyższe i osiągną poziom ~ 2,5 - 2,8 mln zł.
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2011 16:42:32
Cytat: można sobie już samemu (każdy niech to zrobi sam) określić czy prognoza zysku podana przez spółkę (1,825 mln ł) ma szansę się wypełnić czy też zyski będą wyższe i osiągną poziom ~ 2,5 - 2,8 mln zł.
Zysk za I kwartał był na tyle wysoki,że nadzieje na wyższe zyski,niż te wynikające z oficjalnej prognozy,nie są bez podstaw. Trzeba jeszcze wspomnieć o jednej rzeczy.Spółka złożyła wnioski o dotacje na 7mln na tworzenie innowacyjnych produktów,a te nie były ujęte w prognozie,więc jeśli spółka dostałaby choć niewielką część dotacji(a nikt nie zaprzeczy,że spółka jest innowacyjna),to też zysk może zostać podbity w górę poprzez dodatkowe przychody finansowe. Poza tym pewnie tylko kwestią czasu jest zdobycie kolejnego kontraktu z następną uczelnią,bądź kolejnym muzeum,bo technologia 3D jest na samiutkim początku rozwoju. Inna sprawa,to im bliżej będzie "premiery" Quazara 3D w wersji pudełkowej(oczekiwania pod koniec roku),co będzie się wiązać ze skokowym przyrostem zysków,tym spółka dopiero wtedy powinna być coraz bardziej interesująca,tak jak to było z Optimusem,czy 11 Bit Studio...
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2011 17:08:20
Aż o takiej kwocie dotacji nie wiedziałem - oczekiwany zysk wyliczony wyżej oczywiście zostaje aktualny, natomiast nie mam pojęcia jak dotacje mogą się przełożyć na zysk firmy. Zapewne mogą zrobić zysk z dotacji mając tyle spółek powiązanych ze sobą... w każdym bądź razie końcówka roku powinna być "gorąca" jeśli chodzi o kurs właśnie ze względu na Quazara. Pozostaje pytanie na ile rynek będzie wyceniał zyski grupy do końca roku i kiedy rozpocznie się gra pod Quazara na papierze. W końcu do końca roku zostało 6 miesięcy (to nie tak długo) i kurs powinien reagować na wyniki kwartalne i informacje o "pudełkowaniu" Quazara, nie wspominając oczywiście o zawieraniu nowych kontraktów na usługi czy sprzęt. Myślę, że ci co będą mieli akcje na koniec bieżącego roku będą bardzo zadowoleni a ci co będą je mieć na koniec 2012 r będą zachwyceni...
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2011 17:21:00
Cytat:Aż o takiej kwocie dotacji nie wiedziałem - oczekiwany zysk wyliczony wyżej oczywiście zostaje aktualny, natomiast nie mam pojęcia jak dotacje mogą się przełożyć na zysk firmy. To akurat jest proste-wysokość dotacji stanowi przychód finansowy,wartość zgłoszonych wniosków o dotacje jest w dokumencie inform. i wynosi ona aż 7mln. Aż w taką kwotę dotacji jednak trochę ciężko mi uwierzyć,ja zawsze wolę założyć mniej,ale może chociaż 1mln udałoby się spółce dostać ok. 1mln,w końcu w zeszłym roku firma dostała aż 1,6mln dotacji.Bez owej dotacji , na działalności poniosłaby jeszcze stratę,gdyż koszty wdrażania nowych produktów preważyły nad dochodami... Natomiast warto podkreślić,że w I kwartale b.r. wypracowany zysk był z core buisness'u,a nie z dotacji...
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2011 18:49:23
Pozostaje za I kwartał pogratulować spółce osiągniętych wyników, natomiast ciekawa jest dosyć wysoka rentowność (~40%) i niewiadomą jest to, czy to będzie "normalna" rentowność czy chwilowa, myślę, że tak dużą rentowność zawdzięczają Quazarowi3D: sprzedaż i oczywiście wykonywanie (a chyba przede wszystkim) projektów za pomocą tego programu. Myślę, że w wywiadzie dla TVN CNBC, którego udzielił Patryas, na pytanie dziennikarza odnośnie rentowności prezes odpowiedział troche wymijająco ale nie to było najważniejsze, bowiem chyba najważniejsze było to, że prezes powiedział, iż większość kosztów powstania Quazara to lata 2009 i 2010 r. i teraz można domyślać się, że w tym roku koszty (związane z "pudełkowaniem" programu) nie będą juz tak duże. Więc jeśli zysk w latach poprzednich został "uszczuplony" o koszty związane z powstaniem Quazara więc można mniemać, że rentowność w 1Q11 to będzie "normalna" rentowność w przyszłości. Natomiast biorąc pod uwagę, że w tym roku skończą się wszystkie koszty związane z tym programem to przyszły rok (bez tych kosztów) może być wyśmienity i dojdzie przychód (myślę, że spory) ze sprzedaży samego Quazara3D. Oj będzie się działo!!!
|
|
|
|
6 Dołączył: 2011-02-23 Wpisów: 178
Wysłane:
19 czerwca 2011 20:54:28
Ciekawe. W momencie kiedy napisałem o wycenie 100mln był atak na mnie,że to przegięcie, wprowadzanie w błąd etc. Teraz natomiast(po doładowaniu portfela?) trwa bezpardonowa nagonka na spółkę, zresztą nie do końca uczciwa. Od kiedy dotacje ujmowane są jako przychody finansowe? Dlaczego nikt nie pisze o wywalaniu akcji przez Fundusz (Secus), który zna sytuację spółki dużo lepiej niż my? Wyniki za I kwartał były nam (private placement) znane. Widzę,że dopiero teraz nabrały znaczenia.  I ostatnie: wyniki polegają w dużej mierze na jednym odbiorcy - Politechnika Śląska- co się stanie kiedy skończą się wspólnie realizowane projekty? Troszkę obiektywizmu Panowie!!!!
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2011 21:17:44
Co jest nieobiektywne? Ja napisałem o tym jaki zysk w 2011r widzę ja, opisałem jak go policzyłem... A jaki zysk ty widzisz? Podaj argumenty... Wyniki za 1Q11 podane w memorandum nie mogły być komentowane i przytaczane ze względów wszystkim znanych. Jeśli chodzi o Secus - napisałem na forum ale zostało wycięte. Ten kto się interesuje ten wie, że Secus sprzedał ponad 70 000 akcji w cenie za jaką zakupił (czyli 3,40zł akcje serii B) - jaki to miało sens nie mam pojęcia, biorąc tym bardziej pod uwage to, że redukcja dla indywidualnych wynosiła 78%. No chyba, że Secus jako insytucjonalny zakupił dla jakiegoś indywidualnego akcje i teraz mu oddał... Cytat:I ostatnie: wyniki polegają w dużej mierze na jednym odbiorcy - Politechnika Śląska- co się stanie kiedy skończą się wspólnie realizowane projekty?
Rozwiń myśl bardziej szczegółowo - o jaki projekt dla Politechniki chodzi (o ten który finansuje ministerstwo edukacji?), wielkość projektu i okres trwania i ile z tego projektu jest na 2011 r (jeśli jest dłuższy). Byłbym wdzięczny i myślę, że nie tylko ja...
Edytowany: 19 czerwca 2011 21:19
|
|
0 Dołączył: 2009-01-01 Wpisów: 59
Wysłane:
19 czerwca 2011 22:02:41
Witam Wszystkich Serdecznie
Przy analizie spolki pod katem wskaznika c/z, prosze pamietac, ze jest to firma bedaca na etapie start-upa, dodatkowo dzialajaca w branzy, ktora tez znajduje sie we wczesnej fazie rozwoju, wiec w takim przypadku analizy oparte o ten wskaznik sa raczej nie na miejscu.
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2011 22:28:22
widzę, że dyskusja na temat spółki zeszła na "pole"... Uwidoczniła się odwieczna wojna między tymi którzy chcą taniej kupić i tymi którzy chcą drożej sprzedać. Każdy kij ma niestety dwa końce, bo role się w końcu odwracają. Przedstawiamy tutaj dane ogólnodostępne i próbujemy na ich podstawie ocenić przyszłe przychody i zyski spółki. W mniej lub bardziej udany sposób. A to czy ktoś czytając nasze wypociny kupi akcje czy je sprzeda to każdego inwestora indywidualna sprawa. Wszyscy domyślali się: 1. Na debiucie pójdzie w górę 2. Po debiucie spadnie 3. Każdy sobie ten punkt opisze jak chce... Jeśli ktoś sprzedał na górce i dokupił na dołku to gratuluję. Pozostaje pytanie co dalej? Czy kurs 8 zł osiagnięte w drugim dniu po debiucie będący maksymalnym kursem spółki to jest maksimum na co stać akcje tej spółki? I czy osiagnięte 5,06 zł jako dotychczasowy kurs minimalny to dno którego już nie przekroczymy? Wracając do transakcji Secus to powtórzę: pakietówka lekko powyżej 70 000 akcji po 3,40zł i tak jak pisał pop na rynku NC sprzedali ~10 k akcji. I był jeszcze sprzedaż w rynek akcji BHP coś około 6-7 k akcji jak również zakup 1-2 k akcji...
|
|
0 Dołączył: 2011-06-13 Wpisów: 176
Wysłane:
20 czerwca 2011 18:26:01
przy kursie: 5,55 zł
side napisał(a):Witam Wszystkich Serdecznie
Przy analizie spolki pod katem wskaznika c/z, prosze pamietac, ze jest to firma bedaca na etapie start-upa, dodatkowo dzialajaca w branzy, ktora tez znajduje sie we wczesnej fazie rozwoju, wiec w takim przypadku analizy oparte o ten wskaznik sa raczej nie na miejscu. Co nie na miejscu...???! Spółka nie jest żadnym start-up'em,bo nie jest to początek działalności,tylko spółka istnieje już 4 lata...! Poza tym skoro spółka wykazuje zyski (1mln w zeszłym roku i 600tys. w I kwartale b.r.),to niby dlaczego nie można obliczać wskaźników?!
|
|
Wysłane:
20 czerwca 2011 19:02:59
Myśle, że nie chodziło o to żeby nie wyliczać wskaźników (bo do tego prawo ma każdy z nas) tylko o to, że wskaźnik c/z może prowadzić do niewłaściwej wyceny spółki... Więc pozostaje pytanie do side w jaki sposób najbardziej racjonalny wycenić w chwili obecnej taką spółkę jaką jest i3D? W poście wyżej pop sugerował wycenę właśnie wskaźnikiem c/z. Natomiast chętnie poczytam w jaki inny sposób można ją wycenić? Oczywiście prównując przychody i zyski z roku 2010 r i osiągnięte w 1Q2011 daje jako-taki pogląd na dynamikę wzrostów tych wielkości jaka może mieć miejsce w 2011r. Więc na koniec ponawiam pytanie: w jaki sposób można określić wycenę takiej spółki jak i3D posiłkując się wyłącznie informacjami dostępnymi dla wszystkich?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-01 Wpisów: 59
Wysłane:
20 czerwca 2011 20:47:26
to wlasnie miałem na mysli, ze dzisiejszy wskaznik c/z i jego analiza nawet w najmniejszym stopniu nie odzwierciedla przyszłej wyceny spolki, a ta na dzien dzisiejszy zalezy od zyskow, których zrodlem będzie sprzedaz Quazara3D i usług z nim związanych glownie na rynku w US, które wlasnie teraz sa w fazie start-upa. Pytasz w jaki sposób można wycenic – mysle, ze nawet zarząd na dzien dzisiejszy ma problem z przyszla wycena swojej spolki. Zobaczcie co stalo z eksplozja shooterow 3D ( tzw. FPP ) po wypuszczeniu Wolfesteina3D przez Id software w 1992r. 19 lat już minelo, a jeszcze dzisiaj np. nasza rodzima firma CIA zawija sreberka, ktore zawiajac zaczeli m.in. J.Romero i J. Carmack w 1992r.
|
|
Wysłane:
20 czerwca 2011 21:11:47
Cytat: dzisiejszy wskaznik c/z i jego analiza nawet w najmniejszym stopniu nie odzwierciedla przyszłej wyceny spolki, a ta na dzien dzisiejszy zalezy od zyskow, których zrodlem będzie sprzedaz Quazara3D i usług z nim związanych glownie na rynku w US, które wlasnie teraz sa w fazie start-upa.
Więc dochodzimy jednak do tego o czym (mam nadzieję, że pop sie ze mną zgodzi) piszemy : prognozy na rok 2011 r i obecny wskaźnik c/z liczony dla tych prognoz wydaje się być atrakcyjny. Być może prognozy na 2011 r. zostaną pokonane przez faktycznie osiagnięty zysk. Na poparcie osiagnięcia prognozowanych wyników a nawet ich przekroczenie świadczą wyniki za 1Q2011. Nie rozważamy jeszcze wpływu sprzedaży Quazara3D i zysków z tego tytułu, które pojawią się w 2012 r. Bo jeśli zarządowi ciężko to zrobić to co dopiero my możemy (choć prezes coś przebąkiwał o tych 100mln w 2012 - tylko nie pamiętam czy w PLN czy USD  ) .
|
|
Wysłane:
20 czerwca 2011 21:56:57
Prezes powiedział w Parkiecie: "W perspektywie 3-4 lat chcielibyśmy stać się firmą o 100 mln zł przychodów rocznie. To pozwoli nam starać się do debiut na Nasdaq " Patrząc na Jego ostrożność,to może i byłaby szansa ciut wcześniej na te 100mln przychodów,ale raczej niemal na pewno nie będzie to 2012r.,tak mi się przynajmniej wydaje... Trochę za mało wiemy o samym Quazarze i tu przydałoby się,aby ktoś ze spółki nam odpowiedział na parę kwestii: 1.Jaka ma być cena Quazara,czy wyższa od wersji,którą ponoć sprzedaje EON- konkurent i3D - po 30tys. euro? 2.Jaka jest minimalna i max. zakładana liczba sprzedaży Quazara? 3.W jakich krajach planowana jest sprzedaż,czy tylko USA i Polska,czy jeszcze gdzieś?
|
|
Wysłane:
20 czerwca 2011 22:03:52
Nie mogę juz edytować sowjego postu a chciałem usunąć rok 2012 - masz racje pop'ie chodziło o 3-4 lata do przodu (sprzedaż Quazara na pełnych obrotach). Odnosnie kwestii wyceny programu to byc może będzie kilka wersji cenowych uzależnionych od konfiguracji programu (pełna wersja dla Cave, wersja pro oraz medium a dla normalnych "ludzi" też jakaś bardzo okrojona wersja...) i kilka docelowych grup klientów. Miejmy nadzieję, że wymyślą dobrą strategię sprzedaży!
|
|