0 Dołączył: 2010-05-16 Wpisów: 372
Wysłane:
29 czerwca 2011 22:08:14
przy kursie: 5,73 zł
swistak: Nigdzie na stronach RTT AG nie można znaleźć cen ich oprogramowania - możesz (jeśli wiesz) podać przedziały cenowe ich produktów? Czy wiadomo jaki jest podział ich przychodów na sprzedaż oprogramowania a świadczone przez nich usługi? Czy wiadomo już w jakich przedziałach cenowych będzie sprzedawany Quazar?
Edytowany: 29 czerwca 2011 22:09
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
29 czerwca 2011 23:44:42
przy kursie: 5,73 zł
Co do RTT,to link ciekawy... To już druga spółka zagr. z branży 3D,która widzę,że w ciągu roku jej notowania wzrosły blisko 3-krotnie... investing.businessweek.com/res...:GR Z Michałem będziemy kibicować Quazarowi tak,jak fani CitiIteractive kibicowali Sniperowi... P.S. W jakich krajach oprócz USA mogą być największe szanse na sprzedaż Quazara? Ponoć EON sprzedaje swoje badziewne programy w tysiącach,czy byłyby szanse na sprzedaż przez Was choć kilkuset sztuk Quazara w przyszłym roku,czy dopiero w 2013...?
Edytowany: 29 czerwca 2011 23:52
|
|
0 Dołączył: 2009-01-25 Wpisów: 29
Wysłane:
30 czerwca 2011 10:55:55
przy kursie: 5,94 zł
I ja mam małe pytanie do świstaka: kiedy będą podane terminy publikacji raportów(sprawozdań) okresowych?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-06-22 Wpisów: 12
Wysłane:
30 czerwca 2011 11:32:00
Tak jak wspominałem wszystkim zainteresowanym już wcześniej tematem i3D...
Jestem wielkim fanem technologii i w tym temacie czuję się kompetentnym do odpowiedzenia na wszelkie wasze pytania czy wątpliwości pojawiające się w tym wątku, co więcej ... podtrzymując zaproszenie prezesa, jestem w stanie przybliżyć Państwu dziedzine w której działamy i pokazać u nas na miejscu w Gliwicach jak to wygląda na „żywo” – natomiast nie czuję się komfortowo wypowiadając się w tematach biznesowych, bo nie jest to działka którą się bezpośrednio zajmuje.
Dlatego jeżeli pytanie dotyczy Quazara, RTT, EONa, technologii – czy ogólnej odpowiedzi dokąd podążamy, to służe pomocą. Wracając więc do pytania „pop-a”, głównym odbiorcom Quazara powinny być producenci (od dużych po małych) wszelakich urządzeń (dlatego Boeing i SHARP), przemysł w którym szkolenia wykwalifikowanej kadry są niezwykle kosztowne (BP, Exxon i Saudi Aramco), archiwizacja obiektów (z tąd Muzea i Urzędy Miejskie), ale przedewszystkim edukacja od której wszystko się musi zacząć, a ludzie muszą zdobyć świadomość nowoczesnej technologii i możliwości jakie im ona daje (i dlatego InterEDU oraz e-fizjologia). RTT wybrało swoją wąską drogę, ubranżowili się na przemysł motoryzacyjny który w Niemczech jest bardzo mocny i świetnie sobie na tym rynku dają radę. Dlatego mają małą sprzedaż niezwykle drogiego softu, wysokie ceny usług ale i stałą grupę odbiorców. My myśląc o Quazarze patrzymy znacznie szerzej. Chcemy upowszechnić technologię wypuszczając Quazara a jednocześnie robic development aplikacji dla największych, którzy docenią profesjonalizm i doświadczenie firmy. W Quazarze już pracujemy, wszystkie projekty VR które robimy od jakiegoś już czasu powstają na bazie Quazara, Saudi Aramco też nam zaufało i wybrało nasz system mając doskonały przekrój całej konkurencji (w tym RTT, EON, Quest 3D, Vrtools, WordViz). Pozstaje nam kontynuować prace na najwyższym poziomie i doprowadzić do wypuszczenia komercyjnej wersji programu mam nadzieje że jeszcze w tym roku. Swistak
p.s. EON nie sprzedaje tysięcy sztuk oprogramowania, jeżeli tak jest to byłbym niezwykle zdziwiony.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-02 Wpisów: 302
Wysłane:
30 czerwca 2011 13:24:03
No i prosze. Jedna konkretna odpowiedź, świadcząca swoim przekazem o profesce i już mamy reakcje kursu. Jeżeli pod nickiem "swistak" figuruje Pan Marek Koźlak, dyrektor techniczny to osobiście mogę poświadczyć o tym, że jego cała osoba emanuje pasją w stronę tego co robi. Dało się to wyczuć w sposobie w jakim opowiadał o tym co robią jako firma oraz kiedy prezentował przykładowe projekty kiedy odwiedziłem siedzibę jeszcze długo przed debiutem.
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2011 13:49:54
@Stev Jak spojrzysz na wykres 30minutowy i3D,to zobaczysz wczorajszą chorągiewkę,której kierunek wybicia następuje z trendem poprzedzającym ruch,więc dzisiejszego wzrostu można było się spodziewać patrząc na wykres krótkoterminowy... Ale oczywiście wszelkie uwagi przedstawiciela spółki nas interesują i b.dobrze,że się pojawiają,za co dziękujemy... @swistakJest jeszcze jedno pytanie,które poniekąd może się pojawić u każdego posiadacza i3D... Quazar z jednej strony stwarza możliwość skokowego przyrostu zysków,ale też może stworzyć potencjalną konkurencję dla i3D.Czy po sprzedaży danej firmie Quazara możecie w jakiś sposób dalej czerpać zyski(np. na serwisowaniu),czy to po prostu zainkasowanie jednorazowego zysku z takiej transakcji,ale ze stworzeniem jednoczesnie konkurencji...? No chyba,że branża może się rozwijać tak szybko,że trudno będzie w pojedynkę wszystko obsłużyć...?  -Nie wiem oczywiście ,czy to wszystko dobrze rozumiem,jeśli nie,to poproszę o poprawienie... To -mam nadzieję- pytanie bardziej o techniczną sprawę uzyskiwania przychodów,niż pytanie czysto biznesowe...
Edytowany: 30 czerwca 2011 13:55
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2011 13:58:08
Osobiście jestem anty-techniczny i nie wierze w żadne chorągiewki. Dla mnie wartość tworzą właśnie konkretne informacje, które pozwalają lepiej zrozumieć spółke oraz jej otoczenie w którym działa, a co za tym idzie często pomagają w decyzjach inwestycyjnych.  IMO takim właśnie było powyższe.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-22 Wpisów: 12
Wysłane:
30 czerwca 2011 14:16:23
Kupując Quazara (oczywiście w wersji komercyjnej) każdy będzie w stanie tworzyć aplikacje VR. Jednak mając obecne doświadczenie w tej dziedzinie oraz widząc co się dzieje w sąsiedniej branży oprogramowania CAD. Jestem przekonany, że „ci duzi” nadal po usługę (projekt) zwrócą się do źródeł – czyli do nas. Szczególnie iż nad zaawansowanym projektem pracuje zazwyczaj zespół ludzi o różnych kompetencjach (grafik 3D, programista, artysta). Taki gracz jak Saudi Aramco nie będzie zatrudniał sztabu ludzi aby wykonać kolejną symulację, o wiele tańszym dla niego rozwiązaniem jest zlecenie wykonania konkretnego projektu....a komu ma go zlecić ? Firmie X która wykorzystuje Quazara, czy firmie i3D która go stworzyła. Wyprzedzamy również całą potencjalną konkurencję o lata doświadczeń w budowaniu aplikacji, posiadając zespół wdrożony w technologię, a to są długie miesiądze jak nie lata zdobywania kompetencji. Poprzez analogię, każdy może pobrać z internetu nawet darmowy silnik do tworzenia gier komputerowych i napisać ciekawą - własną grę, ale czy trafi ona na listę 10 najlepszych – raczej nie. Dlatego po zakupieniu Quazara z pewnością pojawią sie firmy które zaczną tworzyć „przeciętne” a może nawet „dobre” projekty, ale liczę na to, iż te najlepsze – zawsze będą pochodzić ze źródła, czyli z i3D. Szczególnie, że to my mamy dostęp do kodu programu, więc możemy spełniać niestandardowe potrzeby i zachcianki nawet wybrednych klientów. Innym zupełnie podejściem jest Edu – tutaj im więcej osób zacznie korzystać z dobrodziejstwa technologii 3D, tym lepiej dla nas – bo zacznie się budować świadomość klientów, a ta napędza nowe zlecenia (zarówno na projekty jak i na narzędzia).
Swistak
|
|
0 Dołączył: 2009-01-01 Wpisów: 59
Wysłane:
30 czerwca 2011 14:39:33
@swistak
wlasnie udzieliles odpowiedzi stricte biznesowej :)
mam jeszcze pytanko; czy spolka ma w planie postawic pion zajmujacy sie tworzeniem i produkcja gier 3D ?
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2011 14:46:22
@side Tak, na pewno dowiedziałbyś takiej informacji tutaj a nie przez oficjalny komunikat.
|
|
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2011 21:46:02
side napisał(a):@swistak
wlasnie udzieliles odpowiedzi stricte biznesowej :)
mam jeszcze pytanko; czy spolka ma w planie postawic pion zajmujacy sie tworzeniem i produkcja gier 3D ?
Czy ja wiem czy biznesowej...? Pojęcie w sumie dosyć płynne. Nie było tu mowy o zyskach firmy,jedynie ogólnie o tym jak działa ten biznes,ale owa odpowiedź jest o tyle ważna,że dużo wyjaśnia... Natomiast co do gier... To sam Prezes Patryas powiedział raz w wywiadzie mniej-więcej tak: " i3D tworzy takie gry komputerowe,tylko,że są one przeznaczone dla biznesu ". Jest to grafika komputerowa , podobnie jak w przypadku gier... Ale co ważne-jest to grafika w najnowszej technologii-w 3D...
Edytowany: 30 czerwca 2011 21:50
|
|
0 Dołączył: 2009-01-01 Wpisów: 59
Wysłane:
30 czerwca 2011 22:07:52
@pop i wlasnie taka wypowiedz duzo wyjasnia od strony biznesowej, a na cyferki bedzie nam wszytkim jeszcze troche poczekac.
A wracajac do gier, to w ekd spolki jest wpis "pozostała działalność usługowa w zakresie technologii informatycznych i komputerowych", wiec nie wiem czy w tym przypadku informacja o produkcji gier musi byc zawarta w oficjalnym komunikacie.
Edytowany: 30 czerwca 2011 22:08
|
|
0 Dołączył: 2011-01-18 Wpisów: 171
Wysłane:
30 czerwca 2011 22:51:17
Mam kilka pytań do swistaka. Jedynym filmem stereoskopowym jaki oglądałem, był Avatar i srodze się zawiodłem na jego stereoskopii. Zawiodłem się dlatego, bo Cameron zastosował w obrazie głębię ostrości. Trzeba było wiedzieć, gdzie patrzeć, żeby obraz był ostry. Nie można było sobie swobodnie błądzić wzrokiem po całym ekranie. Jak nie patrzyło się tam, gdzie chciał reżyser, to wzrok próbował wyostrzyć obraz a tego nie dało się zrobić bo po prostu w tym miejscu był nieostry. Oczy się tylko srodze męczyły. Cameron zrobił tę swoją stereoskopię bez sensu. Skoro 90% filmu to grafika komputerowa, to mógł zrobić tak, by wszystko było ostre. To widz powinien móc decydować, gdzie chce patrzeć. W rzeczywistości, wszystko na czym skupiam wzrok, jest ostre, (chyba, że robię to z bardzo bliska), bo wzrok dostosowuje się do odległości danego przedmiotu. Oczy są w pewnej odległości od siebie. Im coś jest bliżej tym obraz na siatkówce oczu bardziej jest przesunięty bo każde oko spogląda z innego miejsca. Im coś jest dalej, to przesunięcie jest mniejsze. I tak powinien być renderowany obraz stereoskopowy. Bliższe elementy bryły, powinny być bardziej przesunięte względem siebie na obrazach dla poszczególnych oczu a dalsze mniej. I żadnego rozmazywania obrazu, bo w przypadku obrazu stereoskopowego oczy nie wiedzą czy obraz jest rozmazany bo nie ustawiły sobie ostrości czy jest rozmazany bo po prostu jest rozmazany i wtedy usiłują nastawić ostrość a się po prostu nie da. Pytanie brzmi. Jak robicie tę swoją stereoskopię? Tak głupio jak James Cameron czy tak jak ja napisałem, że powinno się ją robić? *** Wasza jaskinia 3D jest bardzo fajna ale ma jedną wadę polegającą na tym, że to cztery ściany ustawione pod kątem prostym i podłoga. Krawędzie rzucają się w oczy. Sądzę, że byłaby fajniejsza, gdyby to było wnętrze sfery albo chociaż płaska podłoga przykryta kopułą. Czy zrobicie kiedyś jaskinię w sferze czy mój pomysł jest do bani? *** Planujecie może zrobić hełm VR? Jak dotąd wszystkie hełmy były komercyjnymi porażkami. Sądzę, że po prostu wtedy, gdy powstawały, technologia jeszcze nie dojrzała do ich zrobienia. Były ciężkie i miały dziadowskie ekraniki LCD w niskiej rozdzielczości, na dodatek smużące. Na szczęście w ciągu kilku lat OLED będzie tani jak barszcz a jest zarąbisty. Może mieć nie więcej niż milimetr grubości a i rozdzielczość rzędu 300 ppi nie powinna być problemem. Może mieć też świetne odświeżanie rzędu 200 Hz nie mówiąc o tym, że jakością wyświetlanego obrazu wdeptuje LCD w glebę. Teraz hełmy VR, a właściwie leciutkie okulary + ewentualne słuchawki mogłyby odnieść spory sukces. *** Czy Quazar 3D potrafi tworzyć obraz metodą raytracingu? Dawno temu czytałem jakiś artykulik, w którym autor twierdził, że jest to metoda o wiele prostsza niż zwykłe renderowanie. Wymaga znacznie mniej etapów, obiekty mogą składać się z olbrzymiej ilości polygonów i o wiele łatwiej jest zrobić fizykę w silniku z raytracingiem. Szkopuł w tym, że wymaga znacznie większej ilości obliczeń. Również dawno temu czytałem, że jakaś mała firma chyba z ameryki opracowała procek, który dzięki jakimś sztuczkom bodaj stukrotnie szybciej liczy raytracing niż najnowocześniejsze w owym czasie karty graficzne. Być może to był właśnie ten procek: www.chip.pl/news/sprzet/karty-...Dwa lata temu nVidia zaprezentowała silnik do raytracingu w czasie rzeczywistym działający na ich kartach. www.nvidia.pl/object/io_124963...Sądzę więc, że dziś można bez problemu generować obraz tą metodą w czasie rzeczywistym a już na pewno w filmikach. *** Czy wasz silnik do interaktywnych prezentacji liczy fizykę czy wszystkie interakcje działają na skryptach? *** W Dokumencie Informacyjnym napisaliście: „W 2010 roku i3D zakupiła kod źródłowy jednego z najnowocześniejszych silników graficznych na rynku. Na jego bazie w roku 2011 Spółka planuje wytworzyć i skomercjalizować oprogramowanie do tworzenia interaktywnych wizualizacji 3D o nazwie Quazar 3D. „ Ciekawość mnie zżera, co to za silnik?
|
|
Wysłane:
1 lipca 2011 13:40:17
przy kursie: 5,89 zł
swistak napisał(a):
Dlatego jeżeli pytanie dotyczy Quazara, RTT, EONa, technologii – czy ogólnej odpowiedzi dokąd podążamy, to służe pomocą. Wracając więc do pytania „pop-a”, głównym odbiorcom Quazara powinny być producenci (od dużych po małych) wszelakich urządzeń (dlatego Boeing i SHARP), przemysł w którym szkolenia wykwalifikowanej kadry są niezwykle kosztowne (BP, Exxon i Saudi Aramco), archiwizacja obiektów (z tąd Muzea i Urzędy Miejskie), ale przede wszystkim edukacja od której wszystko się musi zacząć, a ludzie muszą zdobyć świadomość nowoczesnej technologii i możliwości jakie im ona daje (i dlatego InterEDU oraz e-fizjologia).
RTT wybrało swoją wąską drogę, ubranżowili się na przemysł motoryzacyjny który w Niemczech jest bardzo mocny i świetnie sobie na tym rynku dają radę. Dlatego mają małą sprzedaż niezwykle drogiego softu, wysokie ceny usług ale i stałą grupę odbiorców. My myśląc o Quazarze patrzymy znacznie szerzej. Chcemy upowszechnić technologię wypuszczając Quazara a jednocześnie robic development aplikacji dla największych, którzy docenią profesjonalizm i doświadczenie firmy. W Quazarze już pracujemy, wszystkie projekty VR które robimy od jakiegoś już czasu powstają na bazie Quazara, Saudi Aramco też nam zaufało i wybrało nasz system mając doskonały przekrój całej konkurencji (w tym RTT, EON, Quest 3D, Vrtools, WordViz). Pozstaje nam kontynuować prace na najwyższym poziomie i doprowadzić do wypuszczenia komercyjnej wersji programu mam nadzieje że jeszcze w tym roku. Swistak
A uczelni trochę w Polsce jest,więc i możliwość kolejnych dużych kontraktów jak z Politechniką Śląską...  Podobna sprawa z muzeami,macie kontrakty z kilkoma,ale jest ich mnóstwo. Skoro RTT w Niemczech jest ukierunkowane na przemysł motoryzacyjny,to rozumiem,że w tym kraju możecie sprzedawać dla innych odbiorców,a w naszym kraju spróbować z przemysłem motoryzacyjnym...? W Polsce skoro ma być prywatyzowana Energa,LOT,Bank Pocztowy,Intercity-to też możecie zaproponować zrobienie prezentacji jak na JSW...
Edytowany: 1 lipca 2011 13:45
|
|
Wysłane:
1 lipca 2011 17:05:04
pop'ie skąd wiesz, że i3D ma podpisane umowy z kilkoma muzeami? Ja wiem tylko o tym zleceniu dla muzeum w Kielcach... możesz powiedzieć coś więcej? Jeśli chodzi o RTT, to skoro w świadczonych usługach i3D ma innych klientów niż RTT, to może jakaś współpraca z tą niemiecką firmą? Wyczytałem, że chyba pod koniec zeszłego roku RTT podpisało umowę o współpracy z jakąś amerykańską firmą...
|
|
Wysłane:
1 lipca 2011 17:10:27
Cytat:pop'ie skąd wiesz, że i3D ma podpisane umowy z kilkoma muzeami? Ja wiem tylko o tym zleceniu dla muzeum w Kielcach... możesz powiedzieć coś więcej Mieliśmy informację w suplemencie o 3 muzeach i przyzwoitej kwocie kontraktów,a w koncu maja doszło muzeum w Kielcach z kwotą 450tys. Cytat:Projekt multimedializacji pałacu jest częścią innego, zakładającego remont i modernizację wnętrz placówki. Wczoraj muzeum podpisało umowę z wykonawcą projektu – firmą i3D z Gliwic. – Zamówiliśmy cztery aplikacje, które będą tworzone w animacji komputerowej 3D – informuje Wojciech Pazik z Muzeum Narodowego. Stanowiska komputerowe usytuowane będą w holu wejściowym. Pierwsze z nich to tzw. piramida holograficzna. – To urządzenie złożone z szeregu szklanych płytek, które pozwoli zaprezentować naszym gościom 25 obiektów z naszego zasobu. Będzie je można oglądać z każdej strony wraz z opisem historycznym – tłumaczy Pazik. Drugie stanowisko to wirtualne zwiedzanie trzech komnat pałacu. - Dzięki tej aplikacji będzie można sięgać po eksponaty, obracać je, czy przesuwać. Wybraliśmy pokój senatorski, biskupi oraz Izbę Stołową. Kolejnym elementem będzie wirtualne lustro – kontynuuje. Osoba stojąca przed płaszczyzną monitora będzie obserwowana przez system kamer, które ubierać ją będą w strój z wybranej epoki. - Budujemy także coś na kształt awatara. Użytkownik panelu dotykowego będzie obcował z dwoma wirtualnymi postaciami, które będzie ubierał w elementy strojów bojowych i wyposażać w uzbrojenie - dodaje Wojciech Pazik. Projekt będzie realizowany etapami i potrwa sześć miesięcy. Najwięcej czasu pochłonie praca profesjonalnych programistów i grafików, którzy zadbają o najwierniejsze odwzorowanie eksponatów i przestrzeni pomieszczeń w animowanej wizualizacji 3D. Wojciech Pazik zdradza, że w na ostatni kwartał tego roku muzeum szykuje kolejną atrakcję, tym razem na piętrze. – Będzie to cos w rodzaju teatru cieni - mowi. Wartość projektu multimedializacji to prawie 450 tys. zł. pio.wrota-swietokrzyskie.pl/we...
Edytowany: 1 lipca 2011 17:11
|
|
Wysłane:
1 lipca 2011 17:29:55
ahhhhhh faktycznie - zapomniałem, że w suplemencie podali takie rzeczy... dzięki za przypomnienie Czy był już jakiś komunikat związany z harmonogramem przekazywania raportów?
|
|
Wysłane:
1 lipca 2011 19:14:10
Cytat: Według specjalistów z IBM Deep Computing Visualisations (DCV) w ciągu najbliższych kilku lat większość produktów w sieci będą stanowiły produkty w 3D, a w ciągu 7-10 lat cały Internet będzie trójwymiarowy, natomiast zamieszczane na stronach poszczególne treści interaktywne – mówi Arkadiusz Patryas, Wiceprezes Zarządu i3D.
Całość tutaj: www.signs.pl/article.php?sid=1...
|
|
Wysłane:
3 lipca 2011 22:44:33
swistak napisał(a):Tak jak wspominałem wszystkim zainteresowanym już wcześniej tematem i3D...
Jestem wielkim fanem technologii i w tym temacie czuję się kompetentnym do odpowiedzenia na wszelkie wasze pytania czy wątpliwości pojawiające się w tym wątku, co więcej ...
Dlatego jeżeli pytanie dotyczy Quazara, RTT, EONa, technologii – czy ogólnej odpowiedzi dokąd podążamy, to służe pomocą.
@swistak1 lipca w "Faktach" w TVN z okazji I-ego dnia Prezydencji w Unii pokazano wywiad z zastosowaniem hologramu osoby. Jednym z Waszych produktów są hologramy,ale czy też m.in. właśnie hologram osoby...? Przy okazji - pewnie podczas jesiennych wyborów w stacjach telewizyjnych będą stosowane hologramy i interaktywne podłogi dotykowe-czy jesteście zainteresowani uczestnictwem w takich projektach...? Na Zachodzie już w 2008r. CNN zastosowała hologram 3D osoby podczas wywiadu,link: media2.pl/technologie/42845-cn...(wideo).html Cytat:CNN zastosowała hologram 3D w wywiadzie
Podczas wieczoru wyborczego telewizja CNN zastosowała technologię, którą do tej pory mogliśmy spotkać w filmach fantastycznych. Prezenter Wolf Blitzer rozmawiał z Jessicą Yellin, której ciało pokazane było w postaci hologramu 3D. Niestety, wielu szczegółów na temat tej technologii nie ujawniono. Jednak serwis USA Today podaje, że do wywiadu z użyciem hologramu użyto 44 kamer i 20 komputerów w każdym miejscu, z którego prowadzono transmisję. Montaż był przygotowywany i niedozorowany w studiu w Nowym Jorku. W miejscach, gdzie pojawiła się Jessica Yellin w wersji 3D, postawione były telewizory plazmowe, aby rozmówcy mogli widzieć prezentera w studiu.
Poniżej też fajny link przedstawiający pokaz mody przy użyciu hologramów 3D... fuzjer.u.re.pl/blog/czytaj/264...
Edytowany: 3 lipca 2011 23:00
|
|
Wysłane:
4 lipca 2011 23:20:28
przy kursie: 5,86 zł
michalmarchewka napisał(a):Cytat: Według specjalistów z IBM Deep Computing Visualisations (DCV) w ciągu najbliższych kilku lat większość produktów w sieci będą stanowiły produkty w 3D, a w ciągu 7-10 lat cały Internet będzie trójwymiarowy, natomiast zamieszczane na stronach poszczególne treści interaktywne – mówi Arkadiusz Patryas, Wiceprezes Zarządu i3D.
Całość tutaj: www.signs.pl/article.php?sid=1... Jak sobie przypomnę boom przed laty na GSM,czy internet,to z tego co widzę,to wszelkie nowinki techniczne przyjmowały się raczej szybciej od założeń,więc nie zdziwię się,jak i te terminy (7-10) lat ulegną zwężeniu,ale zobaczymy... Natomiast Michał - chyba nie doceniamy jeszcze jednej gałęzi potencjalnych zarobków. Otóż szukałem czegoś fajnego w kinach i naliczyłem na b.r. aż... 31 premier w 3D. Co prawda 1/3 to kreskówki,ale i tak zwykłych filmów w 3D jest blisko 20,rok temu były tylko 3... Ponoć na premierze "Sanctum" James Cameron powiedział nast. zdanie: "Przypuszczam, że w ciągu najbliższych pięciu lat niemal wszystkie filmy puszczane w kinach będą w technologii 3D." - powiedział Cameron w wywiadzie dla Sydney Morning Herald." linkPodobno obecnie na świecie jest kręconych ok.120-150 filmów w 3D.Trafią one do kin pewnie w okolicach 2012-2013. Ale to oznacza zapotrzebowanie na reklamy w kinach,które również muszą być w 3D. i3D z tego co pamiętam nakręciło jedną taką reklamówkę dla Ceramiki Paradyż (jeśli coś przekręciłem,to poproszę o poprawienie),ale jeśli zapotrzebowanie na takie reklamówki będzie rosnąć wprost proporcjonalnie do ilości filmów 3D,to tworzy się jeszcze jeden segment odbiorców trochę przez nas forumowiczów niedoceniany,choć sama spółka pewnie zdaje sobie sprawę z potencjału działu rozrywki... A tu filmik Ceramiki Paradyż zrobiony przez i3D.Zamieszczam,bo aż miło spojrzeć,że polski producent płytek ma aż tak elegancki towar,bo płytki naprawdę piękne,zwłaszcza te od 1,45min. filmiku. Do tej pory byłem fanem drogich płytek włoskich,ale te raczej niczym im nie ustępują:
Edytowany: 4 lipca 2011 23:32
|
|