@grześ
Z końcową oceną wzrostu kursu w dniu dzisiejszym wstrzymał bym się do zamknięcia sesji po fixingu. Ciężko jest estymować coś po jednej godzinie notowań. Ale faktem jest że się cieszę że nie ma "wariactwa". Jest/był całkiem spory dyskont na starych akcjach względem PDA bo 10-12 gr. Stare akcję jako "lżejsze" chcieli wykorzystać niektórzy do wywindowania kursu ale się chyba nie udało :-))
@pociepap
O tym już wcześniej wspominaliśmy że dzięki nabyciu Polkomtela Solorz nie będzie musiał budować dodatkowych stacji bazowych i wykorzysta istniejące maszty do instalowania na nich nowych nadajników. A naszym "konsultantem technicznym" na tym wątku w tych sprawach jest vonANdrew, który jak sam twierdzi na co dzień się tym zajmuje.
Teraz pozwolenie na przejęcie musi wydać jeszcze UOKiK co wg mnie winno być jedynie formalnością. A zarzuty operatora Play'a P4 o zbyt dużej koncentracji częstotliwości w rękach Solorza są wg mnie mało zasadne. UOKiK mógłby zablokować tą transakcję jedynie w przypadku gdyby kupującym był jeden z właścicieli z wielkiej trójki tj. Ery lub Orange.
Teraz pytanie ile potrwa zatwierdzenie tej transakcji przez UOKiK oraz czy w tym okresie będą już instalować nadajniki na masztach Polkomtela czy jednak wstrzymają się do uprawomocnienia decyzji urzędu??
Swoją drogą ostatnio Solorz mi imponuje rozmachem swoich transakcji. Bodaj w grudniu 2010 podpisali porozumienie z Vivendi i SP i odblokował aktywa Elektrimu, w między czasie przejął od Karkosika MIdas (chodziło o częstotliwości CenterNetu), potem sprzedał CP telewizję Polsat (więc de facto samemu sobie

), teraz przejął Polkomtel a miał nie małą konkurencję(transakcja życia) a na koniec ostatnio sprzedał część akcji CP na inwestycje w LTE (wg jego zapowiedzi) oraz podpisał wstępną umowę z PBG o sprzedaży Rafako za 0,54 mld! I to wszystko w przeciągu 7-8 m-cy!!! Po prostu kosmiczne tempo jak na tak wielkie transakcje

! A teraz będzie tylko spokojnie składał wszystkie klocki razem - a efektem będzie nowe tekomunikacyjno- telewizyjne imperium. Pełny szacunek dla rozmachu przeprowadzonych transakcji. Zobaczymy jaką część z tego torciku przypadnie spółkom MIdasa ale widać, że oczkiem w jego głowie jest jednak technologia LTE i na niej głównie mają skupić swoje wysiłki finansowe.