Stało się.... Mamy notowania jednolite. Koniec spekulacji.
|
|
Moje przepowiednie co do kursu na koniec marca się nie ziściły. Mimo to uważam, że wcześniej czy później tak się stanie.
|
|
Dla mnie to jest jasne i jedynie potwierdza fakt, że zaraz po objęciu akcji z nowych emisji były one wpuszczane w rynek. Odwracając kota ogonem - emisje od A-F przekraczają 5 % kapitału więc winny być zgłoszone (oczywiście gdy inwestorem jest jeden podmiot). Po to były podmioty cypryjskie aby aportem wnieść coś bezwartościowego do spółki, potem objąć akcje (po cenie nominalnej 10 zł) a zaraz potem wysypać w rynek. Schemat działał zarówno gdy wysypywali akcje po 40 zł jak też gdy akcje były notowane w groszach. Nikt nie zauważał albo nie chciał zauważyć, że nie ujawniają się cudowni inwestorzy płacący aportem za akcje o nominalnej cenie 10 zł gdy na rynku były kilkakrotnie tańsze.
|
|
No to mamy 100% Free Float. Łajba od lat nabierała wody, prawdziwego kapitana nie było a teraz już nawet szczury uciekają! O pozbywaniu resztek akcji RK nie musi już więcej informować. Na pokładzie zostali wszyscy którzy marzyli o "petrozłotówkach", wielkich zyskach i część tych którzy chcieli zarobić na day tradingu. Moim zdaniem RK uznał, że więcej już nie da się wycisnąć ze spółki (czytaj wyrwać naiwnym inwestorom) bo wyczerpał się toner w drukarce a i inne sposoby już się nie sprawdzają. Nie chcę źle wróżyć ale wydaje mi się, że do końca marca zobaczymy okolice 10 gr.
|
|
Uffff... palec uratowany :-) 23 stycznia ponad jedna czwarta akcji zmieniła właścicieli a jednak nikt nie przekroczył progu procentowego (minęło już 6 dni sesyjnych na ogłoszenie tego faktu). Zaprzeczając mojej tezie o spekulacji wniosek jest jeden: jednego dnia kilku większych inwestorów dostrzegło super okazję poprzez inwestycję w OIL-a i wszyscy kupuli tylko tyle akcji aby nie przekroczyć 5 % akcji. Tak na marginesie przy sławetnych 100 metrach przez prawie 2 tygodnie wartość dziennych obrotów sięgała od 40 - 120 mln zł. Teraz kapitalizacja 100 % akcji (przy wywindowanym kursie) to ok. 80 mln zł Te dane chyba mówią za siebie :-)
|
|
brzegus Chyba zbyt dosłownie zrozumiałeś moje szydercze określenie animatorów ale wyraźnie dodałem, że chodzi o "animatorów kursu" więc myślałem, że będzie wiadomo o co chodzi. Moje spostrzeżenia nie są niczym odkrywczym a KNF z urzędu winien zająć się takimi sprawami bo ma od tego swoich analityków i dostęp do danych rachunków maklerskich które generują sztuczne wzrosty kursu w cyklicznych okresach i schematach (gdy spółka tego potrzebuje). Daję sobie palec uciąć, że do 31 stycznia nie ujawni się nowy inwestor przekraczający progi procentowe, a jeśli mam rację to 23 stycznia była prowadzona spekulacja kursem.
|
|
Widzę, że sporo osób myśli i reaguje dokładnie tak jak zaplanowali to animatorzy kursu. O tym, że działali animatorzy świadczyć będzie brak informacji do 31 stycznia o zmianach w akcjonariacie. Przy tych obrotach jakie były 23 stycznia gdyby faktycznie ktoś je skupował musiałby przekroczyć progi informacyjne. Nie wierzycie chyba, że nagle wpadło na ten sam pomysł skupu akcji kilku dużych inwestorów i nie przekraczali oni 5 % akcji !!! Brak zmiany akcjonariatu ewidentnie wskaże fakt kilkakrotnej wędrówki akcji z jednego konta na drugie dla wywołania efektu owczego pędu. Należy pamiętać jednak, że wsiadając do tego pociągu można nie zdążyć wysiąść bo gdy odejdą animatorzy kursu a spółka jest już groszowa - w pewnym momencie zamrze obrót. Jak się mylę niech mnie ktoś poprawi bo nie znam spółki któraby od początku swojego istnienia spadała (długoterminowo) a jej kurs spadł o 99,98% i żeby nie upadła.
|
|
Irfy ma stu procentową rację. To efekt na zamówienie na zasadzie "ty wiesz, że ja wiem, że on wie..."
|
|
Dla tych co nie wierzyli w powtórkę z rozrywki - dolne widły.... Ciekawe czy spróbują jeszcze górnych? A może to już ostatnie podrygi ... bo możliwości dodruku bez prawa poboru się skończyły.
|
|
hotstock napisał(a):Wolumen jest istotny w kontekście potencjalnych zmian w akcjonariacie. W tej chwili na liczniku jest 65 mln akcji, czyli 27% kapitału, to z dużym prawdopodobieństwem sugeruje że ktoś będzie musiał się ujawnić jako kupujący. Sama ulica tyle nie kupiła. Te same obserwacje i wyliczenia mnie prowadzą do zupełnie innych wniosków !!! Skoro przy tak dużych wolumenach nikt się nie ujawnia (historia pokazała to już wiele razy) - to proste - te same akcje z różnych kont maklerskich muszą się kilkakrotnie jednego dnia przemieszczać w lewo i prawo (powodując oczywiście straty wliczone w efekt wywindowania kursu)
|
|
Zamiast na wolumen raczej trzeba patrzeć na wartość obrotu!!! Włodarze spółki już nieraz pokazali, że mają wiele większe pieniądze na to aby zachwiać kursem spółki. Zwałka i tak będzie tylko lepiej spadać z wysokiego konia i przy okazji upłynnić "troszkę" swoich akcji. Schemat się powtarza od lat a naiwnych nie brakuje. Co się zmieniło w spółce pod względem gospodarczym poza sprzedażą spółki córki i to nie wiadomo, czy chociaż po kosztach czy z ogromną stratą?
|
|
Patrząc na historię szybkich wzlotów i spektakularnych upadków tegoż waloru - w niedługim czasie należy się spodziewać przepaści na kursie. Podbicia na tej spółce są tylko po to aby kolejni naiwni ubrali się w nic nie warte walory płacąc w ten sposób podatek od dreszczyku emocji, naiwności i takich tam innych.
|
|
Temat:
IDEON
Odszkodowanie od Skarbu Państwa ok 55 mln. Dzieląc to na ok. 350 mln akcji daje ok.15 gr na akcję. Jeśli się mylę proszę o korektę. Jak Zarząd spółki prowadzi działalność (branża dość stabilna w przychodach i kosztach), że akcje doszły do 4 gr?
|
|
Temat:
MIDAS
Lesgs Też słucham TVN CNBC i w przeciwieństwie do Ciebie sądzę, że w tym co mówili jest wiele racji. Nie ważne ile spółki ze stajni MDS zapłaciły za częstotliwości bo kupowały je dawno. Przetarg ujawnia faktyczną na dzień dzisiejszy wartość częstotliwości (uwzględniając dzisiejsze stawki transmisji i możliwe przyszłe przychody). Wzrost nie jest więc bezpodstawny i chwilowy a oceniający aktywa spółki.
|
|
Temat:
MIDAS
Jutro (13.02) wyniki przetargu na 1800 MHz - może w końcu jakieś odbicie????
|
|
Temat:
MIDAS
Witam, może ktoś pokusi się o szacunkowe przeliczenie wartości aktywów spółki na akcje w świetle plotek na temat wartości przetargu na 1800 MHz? Sam tego nie potrafię ale miło czyta się fachowe obliczenia innych. Pozdrawiam
|
|
Temat:
MIDAS
Witam Czy ktoś kto dokładnie śledzi akcjonariat spółki może mnie oświecić! Czy nie stało się tak, że Alianz w maju zszedł poniżej 5 % aby poza rynkiem sprzedać swoje 4,98 % na rzecz ING OFE i nie informować o tym rynku? Jeśli tak się nie stało to Alianz nadal ma swoje niecałe 5% (lub sprzedał je przez rynek) a ING musiałby skupić z rynku całość posiadanych akcji. Co o tym myślicie?
|
|
Temat:
MIDAS
lukch i andryus Moje rozważania co Alianz były jednak trafne. Tzn. info o minimalnym zejściu poniżej 5% wyglądało spokojnie i nie budziło podejrzeń. Potem musieli opylić większą ilość lub nawet całość i nie musieli informować rynku. Gdyby tak nie zrobili teraz mieliby powyżej 5% !!! a przecież nie mają.
|
|
Temat:
MIDAS
To, że od kilku dni Alianz pozbywa się akcji nie ulega wątpliwości. Pewnie potraktował tą inwestycję typowo spekulacyjnie (ta spółka nadaje się do tego). W okresie kiedy Alianz nabywał akcje chodziły po ok. 1,1 - 1,2. Z moich wyliczeń wynika, że wszystko co sprzedadzą powyżej 0,81 jest dla nich zyskiem.
|
|
Temat:
MIDAS
Oczywiście, że tak. Patrząc na ostatnie notowanie pp/4 + 0,70 wychodzi ok. 0,82 zł (na zero wychodzą ci co nabyli pp w ostatnim dniu a potem akcje NE). Z innej beczki: nie uważacie, że Alianz dalej wyprzedaje akcje bo któż inny mógł sypnąć parę milionów akcji w okolicach 15.30??? Potwierdzeniem moich przypuszczeń będzie to, gdy po asymilacji nie poinformują o przekroczeniu progu 5%..
|
|
Temat:
MIDAS
Kolejna analogia do poprzedniej emisji : jeszcze nie ruszyły notowania PDA a kurs zjeżdża w ich kierunku. Jak ruszą notowania PDA pewnie to notowania akcji będą dążyć do PDA a nie odwrotnie. Jeśli się mylę lub źle pamiętam to niech ktoś mnie poprawi.
|
|
Temat:
MIDAS
OK. Mój błąd. Zbyt szybko odpisałem bez dogłębnej analizy. Informacja o przekroczeniu progu 5 % była po odcięciu pp ale dotyczyła okresu przed odcięciem. Faktycznie posiadali pp od całej liczby akcji i jeśli je objęli to racja. Pytanie do fachowców - czy o ewentualnym zbyciu pp trzeba informować czy też wystarczy jak po przydziale poinformują o "zmianie stanu posiadania" ?
|
|
Temat:
MIDAS
lukch napisał(a):andryus napisał(a):Alianz podaje, że zszedł poniżej 5%. Z moich wyliczeń wychodzi, że jeśli objął przysługujące mu nowe akcje, to po scaleniu pozostanie powyżej 5%. Dzisiejsze info należy traktować, raczej, jako formalność niż zły omen. link Zgadzam się. Gdyby chcieli sprzedać to nie zeszliby na 4,9% tylko do 0,0% od ręki, przy takich obrotach nie byłoby to trudne do wykonania w jeden dzień. Chcesz kupić to strasz, chcesz sprzedać to zachęcaj. Ja mam inne zdanie - minimalne zejście poniżej 5% może wyglądać niewinnie ale pozwala później uciekać z akcjami bez jakiejkolwiek informacji dla rynku. Co do wyliczeń też nie mogę się zgodzić bo objęcie pp zgodnie z przydziałem nie zmienia w ŻADEN sposób procentowego udziału (chyba, że kupili pp i objęli dodatkowe akcje)
|
|
Temat:
MIDAS
Witam W aneksie nr 3 do prospektu emisyjnego jest ciekawe stwierdzenie : Cytat:Istnieje ryzyko, że Polkomtel nie złoży kolejnych zamówień w ramach Umowy Hurtowej, co może spowodować, że przychody ze sprzedaży Grupy nie będą wystarczające dla powodzenia jej modelu biznesowego. Ponadto, nawet w sytuacji złożenia kolejnego zamówienia (zamówień) przez Polkomtel istnieje ryzyko, że rozmiary świadczenia usług przez Mobyland na rzecz Polkomtel na podstawie ewentualnych kolejnych zamówień, jak i uzyskiwane w związku z tym przychody, nie będą wystarczające dla powodzenia modelu biznesowego Grupy. Powyższe okoliczności mogą mieć istotny negatywny wpływ na działalność operacyjną i wyniki finansowe Grupy. Cały aneks: www.midasnfi.pl/resources/docu...
|
|
Temat:
MIDAS
Czyżby zainteresowani "animatorzy" rynku usiłowali wywindować kurs? Winda bez info? Pewnie jakieś info się pojawi a to tylko przygrywka do windy. Faktycznie ktoś już wcześniej celnie porównał wahania kursu Midasa do Petrolinvestu.
|
|
Temat:
MIDAS
Swoje wyliczenia oparłem na informacji @broker_ns. W uchwale wyczytałem jedynie o ilości akcji 548 - 1183 mln szt. a nie kwocie emisji, więc jeśli wprowadziłem w błąd to sorki.
|
|
Temat:
MIDAS
Przy tych parametrach tj. ściągnięcie z rynku 548 - 1183 mln i 1:4 cena emisyjna będzie się wahać od 0,47 zł do 1 zł (pomijając koszty samej emisji). Pozostałe wyliczenia według schematu opisanego wcześniej zależą od ceny akcji starej emisji w dniu odcięcia PP (termin tak odległy, że nie ma co dywagować na ten temat). Osobiście przychylałbym się do ceny zbliżonej do 1 zł bo nie wierzę, żeby spółka chciała ściągnąć pieniądze tylko na Aero2 (co z finansowaniem infrastruktury) Idąc dalej każdy posiadacz jednej starej akcji będzie musiał zainwestować dodatkowe 1,88 zł - 4 zł
|
|
Temat:
MIDAS
zasaniak napisał(a):@broker_ns Czy możesz wyrazić swoją opinię (zawsze bardzo sobie je cenię, i myślę, że nie tylko ja) na temat niżęj przedstawionej sytuacji? (liczby i ceny mają charakter umowny, celem ułatwienia obliczeń) Kurs Midasa przed odcięciem: 1,40 zł ( i taka sama jednostkowa cena zakupu 100 szt. akcji) Stan posiadania: 100 szt Przydział PP: 6 szt. za 1 akcję, tj. 600 szt.pp Cena wyjściowa notowań PP: 0,20 zł (1,40 zł podzielone na 7 (1 akcja + 6 pp = 7 szt.)
Koszt wejścia w emisję i cena wyjściowa PP jest zależna nie tylko od przydziału PP! Koszt wejścia w nową emisję zależy najwięcej od ceny emisyjnej akcji nowej serii. I tak przy cenie emisyjnej np. 0,30 zł i cenie akcji w dniu odcięcia PP 1,40 będzie się kalkulował w ten sposób: (1,40 + 6*0,30)/7 = 0,46 zł - cena odniesienia akcji w pierwszym dniu po odcięciu PP (0,46 - 0,3)* 6 = 0,96 - teoretyczna cena PP w pierwszym dniu notowań (albo 1,4-0,46 = 0,96) Pamiętaj będziesz miał 100 PP które uprawniają do zakupu 600 akcji a nie 600 PP. Wobec tego przy 100 szt. akcji i w/w założeniach Twój koszt wejścia będzie 6*0,3* 100 = 180 zł (gdy wchodzisz w emisję) lub 0 zł gdy sprzedasz PP lub coś po środku gdy sprzedasz część PP.
|
|
Temat:
MIDAS
bucik1986 Nie przesunięto Terminu NWZA na 30.11.11 tylko zmieniono aneks do umowy polegający na przesunięciu terminu na podjęcie przez walne decyzji o emisji ( z terminu 31.10.11 na 30.11.11 - wynik przesunięcia NWZA z 17.10 na 15.11) Oba terminy to 2 tygodnie po NWZA. Był to jeden z warunków zawieszających.
|
|
Temat:
MIDAS
Mam wrażenie że latające pakiety w jedną i drugą stronę to ciągła reanimacja kursu przed NWZ i nową emisją. Nie ma to nic wspólnego z listem intencyjnym z Huawei i innymi pseudo newsami. Kurs i tak się osunie, pewnie etapami, najpierw po uchwale o emisji potem tuż przed obcięciem PP. Sam wyszedłem ze stratą ale nie wykluczam powrotu niżej :-)
|
|
Temat:
MIDAS
Taka cisza na forum więc proponuję nowy temat do dyskusji: Co jeśli Solorz po osiągnięciu 66% i po emisji (która wg mnie spowoduje znowu obniżenie lotów akcji) poczeka pół roku na uśrednienie w dół cen akcji i zrobi wezwanie na całość akcji celem zdjęcia spółki z GPW? Wezwanie będzie po średniej z ostatniej połowy roku i w ten sposób WYDYMA WSZYSTKICH malutkich jeszcze przed faktycznym sukcesem (finansowym) technologii LTE. W ten sposób śmietanka sukcesu zostanie spita przez niego.
|
|
Temat:
MIDAS
Do końca roku 100 mln dla Midasa z CP za LTE Cytat:„Już dziś sprzedajemy sygnał w technologii LTE dla Cyfrowego Polsatu, a do kasy Spółki z tego tytułu do końca roku wpłynie ponad 100 mln zł. Wierzę w potencjał tej technologii i tego, że może zrewolucjonizować rynek dostępu do Internetu w Polsce. Dziś najwolniejsze łącza stanowią w Polsce 60% rynku, w Bułgarii i Rumunii mniej niż 5%. www.biznesregion.pl/?st=8&...
|
|
Temat:
MIDAS
Bez komentarza www.rp.pl/artykul/484994,72437...Cytat:LTE to rzeczywiście fajna usługa, o wyższej jakości dostępu niż w sieciach, jakie eksploatują inni operatorzy. Nawet jeżeli realnie użytkownik będzie uzyskiwał tylko po kilka megabitów na sekundę, to po pierwsze, to i tak całkiem dużo jak na mobilną sieć, a po drugie, więcej niż w standardowych sieciach 3G – mówi przedstawiciel jednego z konkurencyjnych operatorów. – Nie tylko nominalna przepustowość, ale jeszcze inne parametry powodują, że LTE komfortem użytkowania zbliża się do sieci kablowej. Pod warunkiem wszakże, że operator zapewni odpowiednią jakość całej infrastruktury. Nie sztuka postawić nadajnik LTE, z którego rzeczywiście daje się wycisnąć 80 - 90 Mb/s. Tyle że trzeba jeszcze dowiązać go do sieci łączami – najlepiej optycznymi – o przepustowościach znacznie wyższych, niż to się do tej pory robiło. Poza tym trzeba odpowiednio zoptymalizować sieć szkieletową, żeby ten ruch obsłużyła. A jedno i drugie kosztuje ogromne pieniądze. Że jest to opłacalne, wcale nie jest takie oczywiste – dodaje. –
|
|
Temat:
MIDAS
Czy ktoś z Was znalazł jakąś informację na temat wartości transakcji kupna akcji MIDAS przez Litenite ltd. oraz jaka jest struktura tej spółki?
|
|
Temat:
MIDAS
Taurus80 Bardzo dobrze zrozumiałem Twoje założenia. Ty natomiast zapomniałeś przy swoich założeniach, że jeżeli chcą pozyskać trochę ponad 500 mln to cena nowej emisji będzie po 0,30 - 0,32 zł. Wtedy kurs odniesienia będzie (0,9 + 6*0,3)/7= ok. 0,39 zł. Jeżeli ta cena ma się utrzymać to o jakich 2 mld kapitalizacji piszesz. Według Twoich założeń kurs po odcięciu PP musiałby wzrosnąć ok. 120% "żeby się wg Ciebie utrzymał". Równie dobrze mogłeś założyć, że jeżeli po nowej emisji kurs będzie 2 zł to kapitalizacja będzie 4 mld. To założenie też jest prawdziwe.
|
|
Temat:
MIDAS
Taurus, z całym szacunkiem (bo z giełdą mam do czynienia dopiero od 4 lat), ale chyba nie wiesz co piszesz. Jak kurs może się utrzymać na obecnym poziomie po emisji. Chyba, że zakładasz emisję po 0,90 zł i każdy nawet najmniejszy dołoży 6 razy tyle ile posiada w portfelu - NIEREALNE. Faktycznie spółka będzie warta 2 mld ale 1,5 mld dołożą akcjonariusze na nowej emisji.
|
|
Temat:
MIDAS
sbyszek napisał(a):agmar111 napisał(a):Masz racje ale nie bierzesz pod uwagę tego, że jeśli inwestor chce z uporem trzymać się spółki to przy takich emisjach zaangażowanie np. z 10% portfela może dojść nawet do 50% ! A gdy chcesz tego uniknąć musisz pozbyć się akcji to natomiast powoduje zjazd kursu. Chyba zapominasz o PP,które możesz sprzedać,albo w odpowiednim momencie zredukować swój porfel. Nie zapominam, i pamiętam że poprzednie PP w ciągu paru dni spadły z 1,67 na 0,03. Teraz podobny zjazd może być w 2-3 dni. Apropos redukcji potwierdziłeś moje zdanie. FF to ok. 100 mln akcji - przelicz ile dni może trwać redukcja np. 2/3 portfela a tym samym zjazdu kursu.
|
|
Temat:
MIDAS
Masz racje ale nie bierzesz pod uwagę tego, że jeśli inwestor chce z uporem trzymać się spółki to przy takich emisjach zaangażowanie np. z 10% portfela może dojść nawet do 50% ! A gdy chcesz tego uniknąć musisz pozbyć się akcji to natomiast powoduje zjazd kursu.
|
|
Temat:
MIDAS
Tempo rozwadniania imponujące. Gdy "maluczcy" nie pozbyli się starych akcji i nabyli nowe z pp 1:4 a teraz zrobią to samo 1:6 to z każdej jednej starej będą mieli w sumie 35 akcji (1+34). Całe operacje w przeciągu ok 1 roku. Nie wspomnę ile muszą do tego dołożyć....
|
|
Temat:
MIDAS
Za 10 min wywiad z prezesem w TVNCNBC
|
|
Temat:
MIDAS
Pocieszające w tym wszystkim jest to, że Solorz poprzez Nova Capital też będzie musiał wyłożyć prawie 66% wartości emisji w gotówce. Z tym, że on inwestuje na długie lata a my chcemy zarobić w krótkim terminie.
|
|
Temat:
MIDAS
Mało dzieje się na wątku więc proponuję rozwinięcie moich dywagacji na temat ewentualnych manipulacji głównego akcjonariusza. Wiemy, że struktura kapitałowa Midasa i prawie wszystkich spółek Solorza jest "bardzo rozwinięta" :-) Przez tak skonstruowaną strukturę może on decydować która ze spółek uczestniczących w biznesie zarobi więcej, która mniej a która straci. Ze względów podatkowych Solo może wykazać największe zyski na Cyprze, Nikozji itd. Dla Midasa (mimo, że ma częstotliwości i jest niezbędny w tym interesie) mogą pozostać ochłapy. Co o tym sądzicie.
|
|
Temat:
MIDAS
Po analizie załącznika wydaje mi się, że częstotliwości te przeznaczone są jedynie do komunikacji ruchomej (samoloty i statki). Jeden zakres częstotliwości ma być wykorzystywany wewnątrz a drugi do komunikacji na zewnątrz. Nie ma to nic wspólnego z LTE naziemnym.
|
|
Temat:
MIDAS
Solo śpi spokojnie. www.pb.pl/2/a/2011/08/11/Grube...Cytat:Zdecydowana większość dużych inwestorów twierdzi, że zachowują spokój i raczej z dystansem obserwują to, co dzieje się na rynkach. Jednocześnie wierzą w spółki, którymi kierują lub których są udziałowcami. Gwałtowną, kilkudziesięcioprocentową przecenę ich akcji w ostatnich dniach uznają za rezultat paniki. "Śpię spokojnie, nie emocjonuję się" — mówi Zygmunt Solorz-Żak. Tego typu opinie wiodących inwestorów nie powinny dziwić. W końcu oni nie zarabiają na handlowaniu akcjami, a ich idące nawet w setki milionów "straty" pozostają oczywiście tylko papierowe. Tak zresztą jak i krótkoterminowe zyski. Kod:mod: dostawiaj cytaty do linków
|
|
Temat:
MIDAS
compaq100 - co do sprzedaży 6 mln PDA przez Aero2 to jasne że tak, ale mnie bardziej zaintrygowało handlowanie akcjami Midasa tj. sprzedażą przed wysypaniem przez Aero2 i odkupieniem akcji tuż po, tak żeby bilans wyszedł na zero a kasa została w kieszeni (wiedzieli o całym zamieszaniu i skorzystali z tego)
|
|
Temat:
MIDAS
Analizując transakcję sprzedaży 6 mln PDA Midasa przez Aero w czasie, można zauważyć, że sprzedaż była skorelowana (wręcz poprzedzona) sprzedażą w sumie 585 tys. Akcji Midasa w dniach 7,8 i 9 czerwca (info podane przez spółkę przy okazji podawania ogólnej liczby głosów w dniu 8.07.11) . Potem gdy Aero sypnęło posiadane PDA - Midas odkupił swoje akcje w dniu 15.06.11. Czy to przypadek ???? czy zamierzone działanie ukierunkowane na zysk odpowiedzcie sobie sami.
|
|
Temat:
MIDAS
Nova Capital (Solorz) tak jak było zapowiadane zakupiła więcej akcji nowej emisji Midasa niż wynikałoby to z posiadanych pp. Moim zdaniem to dobry znak dla akcjonariuszy FF. Powtórzę za innymi "Solorz nie lubi dzielić się zyskami z innymi". Sama emisja nowych akcji dla Nova Capital to były ogromne pieniądze które trzeba było wyłożyć od zaraz.
|
|
Nie wiem czemu wszyscy szukacie jakichś prawidłowości w OIL-u a nie patrzycie racjonalnie na to co się tu dzieje od długiego czasu. 1. Akcje są non stop rozwadniane 2. Główny akcjonariusz obejmuje akcje po cenie nominalnej (gdyby nie pozbywał się akcji jego udział % powinien rosnąć). 3. MUSI SIĘ ICH POZBYWAĆ poniżej ceny zakupu. 4. Jego udział procentowy spadł poniżej 10 % (ok. 4 krotnie)
Czyż wnioski nie nasuwają się same? Ja doszedłem do tego wniosku kilka miesięcy temu i wyszedłem ze stratą - takie życie.
|
|
Temat:
MIDAS
|
|
Temat:
MIDAS
|
|
Temat:
MIDAS
|
|
Temat:
MIDAS
|
|
Temat:
MIDAS
Rejestracja PDA już blisko bo różnica zeszła do 2 gr. Pewnie dobrze poinformowani już wiedzą.
|
|
Jakoś spółka zapomniała o zwrocie akcji lub o poinformowaniu o tym. Zwrot miał nastąpić do końca marca 2011 i .... nic.
|
|
nocnygracz napisał(a):Sprzedam wszystkie swoje notowane na GPW akcje po dobrych rynkowych cenach pod warunkiem, że kupiec odda mi później 70 % tego co zarobi. Tylko musi przed sprzedażą potrzymać te akcje przez co najmniej rok, żeby sam sobie po kosztach nie sprzedał kiwając mnie po drodze.
Kto bierze?
Jaki wniosek? Takich transakcji po prostu nie ma. Zgadzam się w całej rozciągłości. Według mnie zrobił to przy pomocy słupów którzy już opchnęli "po kosztach" akcje. Fikcyjne 70 % uspokoiło akcjonariuszy bo gdyby nie było tej opcji wszyscy odczytaliby to jako wycofywanie się RK. Przecież RK może w każdej chwili obejmować emisję po 10 zł nawet gdy akcje poszybują do 50 czy 100 zł. Więc dywagacje na temat potajemnego obejmowania przy pomocy słupów dużej ilości akcji (ukrywanie ich przed opinia publiczną) uważam za nielogiczne.
|
|
mfludek napisał(a):[quote]Informacja o ewentualnych 70% z ewentualnych zysków osoby trzeciej to brednia. Skąd ta pewność? Jakiś argument na poparcie tej tezy? Gdyby nie ta wymyślona historia z 70% i sprzedaż ponad 1/3 posiadanych akcji przez Prokom - kurs mógłby się nie zatrzymać na 2 - 2,5 zł (odczytano by to jako ewakuację Prokomu z Petrola) a tak to naiwni kupują tą historyjkę i topią dalej.
|
|
Nie wiem dlaczego ale nikt nie zwraca uwagi na bardzo istotną sprawę - w sytuacji kiedy według spółki perspektywiczność ogromnych zysków dla Petrola jest ogromna - główny akcjonariusz sprzedaje ponad 1/3 swoich akcji ze stratą. Informacja o ewentualnych 70% z ewentualnych zysków osoby trzeciej to brednia. Osoba trzecia ma mniej niż 5% akcji i przy tak dużych obrotach w ostatnim czasie mogła już sprzedać wszystkie akcje ze stratą lub na "0" - ubierając naiwnych w krociowe zyski. Gdyby perspektywiczność odwiertu była naprawdę duuuża - RK opchnąłby akcje innych swoich spółek a pieniądze zainwestował w Petrola (przecież w Petrol RK zainwestował pojedyncze procenty swojego kapitału - patrz lista 100 najbogatszych). Kto jak nie RK ma najlepsze informacje o odwiercie?
|
|
Tak naprawdę nie znamy innych obostrzeń umowy. Jeżeli "osoba trzecia" to faktycznie osoba nie związana z RK to na pewno zabezpieczyła się na wypadek gdyby kurs poszedł w drugą stronę. Coś za coś, inwestycja 15 mln z takimi obostrzeniami na rzecz RK bez innych zabezpieczeń - nie ma sensu
|
|