siekoo napisał(a):Scarry, sprzet od apple jest naprawde genialny i zostawia konkurencje w tyle, jesli chodzi o fukncjonalnosc, stabilnosc, czy jakosc. inna sprawa, ze zeby zaladowac na iphone mp3-ke trzeba synchronizowac z itunes - to i pare innych rzeczy (m.in. to co napisales o sofcie) skutecznie zniecheca mnie do iphona.
macbooka natomiast moge Ci szczerze polecic - uzytkuje od 3 lat i nadal jestem zachwycony jak toto dziala.
wiesz... mam drukarnię prawie 15 lat, na początku sprzęt Apple był wyjątkowy bo wręcz wyspecjalizowany w grafice i poligrafii... musiałem mieć jabłuszka w studiu. Photoshop i programy DTP wychodziły tylko na Maczki albo najpierw na Maczka potem na PC, sterowniki większych skanerów były w najlepszych wersjach również tylko pod maczka. Potem zaczęło się to zmieniać, sprzęt drożał odstając coraz mocniej od cen PC, a oprogramowanie najpierw się zrównało a potem nagle okazało się że spora część softu jest tylko pod PC.. wszystko się pozmieniało przez te 15 lat. Steve Jobs jak wrócił do firmy tylko nasilił trend specjalizacji i wręcz tworzenia sekciarskich zachowań dla userów Apple.
Wiem jak świetnie są wykończone MacBooki czy maczki stacjonarne, ale mimo wszystko firma kompletnie odstręcza mnie bardzo restrykcyjną polityką softwarową. Zniósłbym nawet mniejszą ilość oprogramowania bo wirtualny windows to żaden problem. Nie zniosę narzucania mi iTunes, tłumaczenia jak dziecku że flash jest "be" bo Steve nie lubi takiego netu i koniec, czy tego że moje urządzenia mają mieć bardzo ograniczoną komunikację z zewnętrznymi peryferiami, tylko dla widzimisię polityki korporacji. I na dodatek dopłacania za to wszystko 50% ceny....
iPada używałem póki nei było innych tabletów, teraz wolę Motorolę XOOM (btw: świetna reklama antyapplowa Motoroli:
Apple 1984, i tak samo nie zamierzam mieć żadnego innego hardwaru oznaczonego jabłuszkiem jeśli nie bedę do tego jakoś zmuszony
(gdybyś był zainteresowany tabletem Motoroli, tutaj obszerny test:
Motorola XOOM)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD