PARTNER SERWISU
ophrmwcy

Jak mądrze teraz zainwestować w fundusze?

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 3 sierpnia 2011 23:29:37
Mamy sytuacje jaką mamy, więc w ogóle nie biorę pod uwagę funduszy akcyjnych. Chciałbym poradzić się Was w jaki sposób w proporcjach można by mądrze zainwestować pieniądze w fundusze nieakcyjne do czasu poprawienia globalnej sytuacji gospodarczej?

Chodzi mi o względnie bezpieczną kombinacje.

Na te chwile wymyśliłem aby wyglądało to tak:
- 65% w polskich funduszach pieniężnych
- 25% w polskich funduszach obligacji
- 10% w zagranicznych funduszach obligacji

Co o tym myślicie?

Być może jeszcze jakieś inne alternatywy inwestycyjne?

Byłbym wdzięczny za wszelakie rady i komentarze.Angel

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 3 sierpnia 2011 23:39:34
To znaczy jaką mamy tę sytuację? :)

Jeśli wierzysz w hekatombę, to są przecież fundusze oparte o cenę złota i srebra.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 4 sierpnia 2011 08:00:10
Przeniosłem wątek. Wszystko zależy od tego w co wierzysz teraz. Jeżeli dla ciebie to korekta to pakuj się w fundusze akcji. Jeżeli widzisz trudne czasy to bezpieczne produkty.

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 4 sierpnia 2011 10:25:44
Bardziej chodziło mi po prostu co myślicie o danych proporcjach. Czy np, lepiej nie wrzucić więcej procentowo w obligacje?

@mathu
Jaką mamy sytuacje? No wydaje mi się, że raczej nie można tutaj mówić o początku hossy i świetlanej przyszłości.Angel Stąd decyzja o względnie bezpiecznej inwestycji.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 4 sierpnia 2011 14:18:38
Wszystko zależy od tego jakie masz podejście do ryzyka a co za tym jaką oczekiwana stope zwrotu. Jak akceptujesz większe ryzyko to przechodź z funduszy pienięznych na obligacyjne.

Humanista
PREMIUM
0
Wpisów: 83
Wysłane: 4 sierpnia 2011 22:36:40
Ja bym popracował trochę nad funduszami spoza klasycznej oferty naszych TFI. Czyli np. coś z długu korporacyjnego, może surowce, można też kupić fundusz akcji z konkretnego regionu. No i w końcu są fundusze absolutnej stopy zwrotu.

Ja trochę żałuję, że trudno jest się dokopać do funduszy dających ekspozycję na konkretne rynki, np. z Azji Środkowej. Oczywiście wszędzie jest kwestia ceny, jak się zbuduje portfel za 10 mln to i taki instrument nam zrobią :)
Humanista na giełdzie

erbe
0
Wpisów: 120
Wysłane: 18 sierpnia 2011 08:57:40
w Polsce jest tylko jeden indeksowy prawda?

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 18 sierpnia 2011 10:31:58
oprócz ETFW20L, mamy jeszcze ETF na DAX i S&P. Fundusz pieniężny to zwykłe przetrzymywanie pieniędzy, sensowne gdy jesteś w funduszu parasolowym i chcesz się schronić z gotówką, ale gdy jeszcze w takim funduszu nie jesteś, to porównaj wyniki funduszy pieniężnych z najlepszymi lokatami, totalnie bez sensu, a jeszcze konta oszczęnościowe, z których w każdej chwili można wyjąć pieniądze, gdy wypracujesz sobie jakąś strategię, w którą sam uwierzysz.. dopiero na ostatnich spadkach zacząłem wchodzić w ETFW20L. Ćwiczę strategię polegającą na zangażowaniu 2 razy więcej pieniędzy, po każdym większym spadku, zacząłem z małą ilością przy niestety 263, a potem 2 razy, po 2 razy więcej od już posiadanych jednostek. Zacząłem oczywiście z małą ilością. I pomimo spadków, jestem trochę na górce... zobaczę, co będzie za kilka miesięcy... możliwe, że to zupełnie gupie

Westock
0
Wpisów: 17
Wysłane: 22 sierpnia 2011 10:28:37
SteV napisał(a):
Chciałbym poradzić się Was w jaki sposób w proporcjach można by mądrze zainwestować pieniądze w fundusze nieakcyjne do czasu poprawienia globalnej sytuacji gospodarczej?

W związku z tym, że sam ostatnio myślałem by wejść w fundy "obligacyjno-podobne" na czas przeczekania zawieruchy, pozwolę sobie na jedno przemyślenie w temacie. Zastanawiałem się nad funduszem zagranicznym, który inwestuje globalnie.

Przede wszystkim sprawdziłem jak się ma sytuacja ze stopami procentowymi na świecie, bo jak wiadomo wzrost stóp powoduje spadek rentowności obligacji. Na stronce http://www.worldinterestrates.info/widzimy stopy wraz z ostatnimi zmianami. Stany i jeszcze 8 innych krajów mają bardzo niskie stopy (<=1%) z czego USA być może nie podniesie swoich do 2012/2013 zgodnie z komunikatami. Reszta krajów ma z czego schodzić, kiedy już sytuacja ekonomiczna się poprawi (inflacja?), a wraz z obniżaniem stóp obligacje będą bardziej w cenie. Tak więc ten okres może być dobry na wejście skoro większość stóp jest "wysoko", inflacja już sie dała gdzieniegdzie we znaki i polityka monetarna zainterweniowała, co przyczyni się w średnim okresie do zmniejszenia wzrostu cen. Pytanie tylko, czy ostatnie zwyżki stóp faktycznie już tą inflację pokonają.

(W końcu bodajże w zeszłym tygodniu USA zostało zaskoczone inflacją u siebie, więc nie wiadomo co FED postanowi).

To są teoretyczne przemyślenia, więc chętnie przeczytam czyjąś opinię na ten temat, czy w ogóle jest sens analizować tego typu dane, przy chęci wejścia w instr. oparte o obligacje rządowe.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,238 sek.

dxwczxfd
ntxjbcer
btnjcrdn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
iuythuib
yqegioud
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat