0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 520
Wysłane:
4 sierpnia 2011 21:06:07
przy kursie: 4,65 zł
w TVNCNBC wypowiadal sie wlasnie analityk, ktory pracowal przy ostatniej rekomendacji na 7.60, byl nieco zmieszany i sie tlumaczyl, ze robiac rekomendacje mieli inne zalozenia, wyzsze przychody i mniejsze koszty. Zakladali iles tam ze sprzedazy na PC i iles tam z XBoxa, i chyba brali pod uwage caly 2011 okres a nie tylko nadchodzacy raport.
mysle, ze na dniach wbk wyda zrewidowana rekomendacje.
drugi problem, o ktorym mowia, to ze koszty promocji beda poniesione w 2011 roku a przychody ze sprzedazy dopiero w 2012, co odbije sie na rocznych wynikach spolki (co prawda przychod bedzie w 2012, ale to bedzie dopiero rozliczane w 2013 a inwestorzy na to za bardzo widac nie patrza, przynajmniej jeszcze nie dzis)
Edytowany: 4 sierpnia 2011 21:14
|
|
Wysłane:
4 sierpnia 2011 21:10:59
piotrch napisał(a):SteV, chciałem napisać coś podobnego, może w mniej "pewnym" tonie. Tak czy inaczej, nawet w czasach kryzysu, gry wydają się tanią formą rozrywki i powinny się sprzedawać.) w czasie kryzysu dobrze sprzedaje sie tylko zloto, zeby nie byc goloslownym, zerknij na wykresy akcji duzych firm softwarowych na przestrzeni kilku ostatnich lat i ich kursy w okolicach 2008, gdy kryzys sie zaczal. Ogromne spadki, ktore dopiero teraz w polowie 2011 w pelni odrobily (2.5 roku zajelo to), no i kto wie czy znow nie zaczna tracic. jesli bedzie bessa, to nie ma co liczyc na jakiekolwiek fundamenty przekladajace sie na ceny akcji, patrz 2008, byly firmy doskonale prosperujace, pokazujace wspaniale zyski z kwartalu na kwartal a jak wygladaly ich wykresy? dolki podkopywane dolkami. nie mowie, ze idzie kryzys jakis, ale o tym sie mowi, o tym sie mysli, a to juz wystarczy
|
|
Wysłane:
4 sierpnia 2011 23:39:39
mdd napisał(a):w TVNCNBC wypowiadal sie wlasnie analityk, ktory pracowal przy ostatniej rekomendacji na 7.60, byl nieco zmieszany i sie tlumaczyl, ze robiac rekomendacje mieli inne zalozenia, wyzsze przychody i mniejsze koszty. Zakladali iles tam ze sprzedazy na PC i iles tam z XBoxa, i chyba brali pod uwage caly 2011 okres a nie tylko nadchodzacy raport.
no dobra, edytowac juz nie moge to podam szczegoly tego wywiadu bo wlasnie lecial ponownie i az sobie to nagralem :D wiec tak Lukasz Kosiarski (analityk DM BZ WBK) - w prognozie mial 55 mln zysku na ten rok - za wiekszosc tego zysku odpowiadal wiedzmin - 1.2mln sprzedanych kopii w wersji na PC - 800 tys kopii na XBox a to juz ode mnie: rekomendowali kurs 7.6 pln przy zyskach 55mln za 2mln sprzedanych plyt razem jak od tego odjac xboxa to zostanie ok 33mln zyskow zamiast 55mln na 2011 rok 33/55=0.6 rekomendacja 7.6*0.6= 4.56 PLN jesli przyjmiemy taka fundamentalna wycene 4.56, to ja nie widze powodu, dla ktorego kursik (szczegolnie na spadkach jak teraz) nie moglby spasc do jakichs 3pln albo i nawet nizej. moj osobisty wniosek - obserwowac spolke, ale z wchodzeniem sie wstrzymac, bo dzisiejsza cena wcale nie jest taka konkurencyjna na jaka moze wygladac
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-02-02 Wpisów: 302
Wysłane:
5 sierpnia 2011 08:28:53
Na moje oko sprzeda się więcej niż 1,2 mln sztuk na PC.
I nie rozumiem dlaczego analityk miałby być zmieszany. W chwili kiedy robił rekomendacje premiera W2 na xboxa była zapowiedziana na 4Q 2011.
Do tego rekomendacja nie uwzględniała możliwości uzyskania odszkodowania z procesu.
Rekomendacja dodatkowo tyczyła się 2012, nie tylko roku 2011.
Nie jest to wcale takie proste. Dla mnie pod znakiem zapytania jest tylko premiera na ps3 jeżeli patrzeć długoterminowo. Gdyby premiera była pewna, to cena w przedziale 3-4 wg mnie kapitalna na wejście. Ale to jest właśnie natura ryzyka. Bo owej pewności nie ma.
|
|
30 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 201
Wysłane:
5 sierpnia 2011 11:47:05
CDRed przyspiesza termin publikacji raportu (miał być 31.08, będzie 29.08). Cytat:CD Projekt RED SA zmiana terminu publikacji raportu półrocznego za rok 2011 05.08. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 51/2011 Zarząd Spółki CD Projekt RED S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Jagiellońskiej 74 (dalej "Spółka") informuje o zmianie terminu przekazania do publicznej wiadomości skonsolidowanego Raportu półrocznego za rok 2011, o którym Spółka informowała w Raporcie bieżącym nr 5/2011 z dnia 12 stycznia 2011 roku i podjęciu decyzji o przekazaniu tego raportu do publicznej wiadomości w dniu 29 sierpnia 2011 roku. i link: www.bankier.pl/wiadomosc/CD-Pr...
Edytowany: 5 sierpnia 2011 11:48
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
5 sierpnia 2011 15:19:39
Gdzie tu sens, wahania kursu +/- 25%. Mam nadzieję, (pomijając obecną sytuację makro), że sytuacja się uspokoi po publikacji tych wyników. 2 dni to niewiele, ale kalendarz na sierpień pozostaje napięty, w środku miesiąca Gamescom, może wyrok w odszkodowanie i 29.08 raport. Swoją drogą świeczka lekko pozytywna, na razie domknęła się luka z rańca. Zobaczymy jak się dzień skończy.
|
|
Wysłane:
5 sierpnia 2011 16:48:22
Ach, jaka szkoda że kontrakty jeszcze nie były dostępne...chlip
Kosmiczna karuzela.
|
|
Wysłane:
5 sierpnia 2011 16:51:22
Pisałem kiedyś o "podobieństwie" petrola do CDRED. Obie firmy jak na razie są marzeniami budowane, tylko że petrol ropy nie miał, nie ma i mieć nie będzie, natomiast akcjonariat CDP może być płochliwy o tyle, że także nie wiadomo ile na tym Wiedźminie zarobili. Wartość spółki może być więc i te 4 zł za akcje a może być i 7 i więcej. Ja sam nie wiem ile zarobili  Wiem tylko, że 4,1 mln było za 1Q i na 1.06.2011 spółka CDP Red (wtedy z o.o.) zarobiła ponad 8 mln zł. (->plan połączenia spółek). SteV, o kontraktach małą rozmowę mieliśmy na parkiecie. To martwy instrument, bo przez tą płynność właściwie nie idzie zawrzeć transakcji.
Edytowany: 5 sierpnia 2011 16:52
|
|
Wysłane:
5 sierpnia 2011 17:09:27
@piotrch Czyli sądzisz, że płynność jest za słaba jak na owe spółki?
|
|
Wysłane:
5 sierpnia 2011 17:40:04
SteV akcje i kontrakty to dwa różne instrumenty finansowe. Płynność na akcjach nie ma nic do rzeczy do płynności na kontraktach.
|
|
|
|
Wysłane:
5 sierpnia 2011 18:03:37
@piotrch Ależ zdaje sobie doskonale z tego sprawe, że są to całkowicie inne instrumenty finansowe.  Wydaje mi się, jednak że bardzo duża płynność i popularność handlu akcjami danej spółki może jednocześnie odbić się na płynność i popularność kontraktów na te spółke. Korelacja na pewno musi być duża. Nikt nie będzie grał na kontraktach (ani takowych się nie wprowadzi) w spółkach o kiepskiej czy nijakiej płynności. Co więcej wprowadzenie kontraktów dodatkowo może ową popularność i płynność jeszcze bardziej zwiększyć. Chociażby z takiego powodu, że na kombinacjach akcji+kontrakty więcej można zarobić niż na samych akcjach. A osobiście wierze, że sporo takich dla których jest to możliwe się znajdzie. A jak znajdą się oni to znajdą się i inni (mali) którzy bedą chcieli na ich "knowaniach" ugrać. Źle rozumuje?
|
|
Wysłane:
5 sierpnia 2011 23:09:32
Wciaż uwazam, że popularność oila czy CDP nie ma znaczenia. Aby umowa kontraktu terminowego została zawarta, potrzebujesz 2 stron, a ludzi grajacych na kontraktach na akcje jest po prostu niewiele. www.gpw.pl/kontrakty_terminowe... zobacz wolument obrotu i jego wartość w zł. Mizeria totalna, a to są przecież kontrakty na spółki z wig20.
|
|
Wysłane:
5 sierpnia 2011 23:57:08
CD Projekt wprowadza nową serię wydawniczą: Grywalność ponad wszystkoCytat:Seria ta stanowi wybór najlepszych indie games, czyli gier stworzonych przez niezależne studia na całym świecie. To całkowicie unikalna oferta na polskim rynku gier! Każdy tytuł będzie dostępny w polskiej wersji językowej oraz w wyjątkowo atrakcyjnej cenie, zwykle niższej niż w przypadku zakupu wersji elektronicznej. Pierwsze gry z serii: Super Meat Boy, Capsized i Doc Clock. Więcej informacji już wkrótce! Więcej szczegółów na gry-online
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2011 00:59:46
piotrch napisał(a):Pisałem kiedyś o "podobieństwie" petrola do CDRED. Obie firmy jak na razie są marzeniami budowane, tylko że petrol ropy nie miał, nie ma i mieć nie będzie, natomiast akcjonariat CDP może być płochliwy o tyle, że także nie wiadomo ile na tym Wiedźminie zarobili. Wartość spółki może być więc i te 4 zł za akcje a może być i 7 i więcej. Ja sam nie wiem ile zarobili  Wiem tylko, że 4,1 mln było za 1Q i na 1.06.2011 spółka CDP Red (wtedy z o.o.) zarobiła ponad 8 mln zł. (->plan połączenia spółek). SteV, o kontraktach małą rozmowę mieliśmy na parkiecie. To martwy instrument, bo przez tą płynność właściwie nie idzie zawrzeć transakcji. tylko patrzac na wyniki z Q1 to wartosc ceny do zysku p/e wynosi na dzis dzien przy cenie 4.65 ponad 300!!! dobre spolki softwarowe maja te wskazniki na poziomie 15-35 zakladajac zyski takie jak z q1, to cene akcji bym wycenil na 40 groszy, dlatego wlasnie tak przewidywane wyniki sa wazne, bo historycznie to optimus byl warty prawie ZERO
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2011 08:21:21
mdd: trudno dyskutować z takimi argumentami, bo wychodzą z błędnych założeń. Zwróć proszę uwagę na: 1. fakt, że 1Q obejmuje jedynie jeden kwartał działalności wydawniczej i gog, nie ma w nim zysków z Wiedźmina, a są jedynie koszty związane z produkcją 2. nie wiem jakie obliczenia matematyczne stosujesz, ale 4,1 mln x 4Q, potem 16,4/95 mln akcji daje 17 gr n a akcje czyli przy C/Z = 10 akcje są warte 1,4 zł. 3. odbudowywanie przychodów z działalności wydawniczej po kryzysie (CDP to jeden z potentatów polskiego rynku), i jak widać po moim poprzednim wpisie, wciąż kombinują jakby tu zagarnąć większy kawałek tortu 4. skokowy wzrost odwiedzin na gog.com po premierze wiedźmina, systematyczne zwiększanie oferty przez ten serwis Mógłbym jeszcze wypisać parę punktów tylko po co, bo mam wrażenie że i tak obecne C/Z przemawia do ciebie najbardziej.
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2011 09:01:55
Piotroch, chodzilo mi tylko o to, zeby uzmyslowic jak wazne dla tej spolki sa teraz wyniki, nie zeby pokazac, czy jest czy nie jest ceny warta. W dluzszym terminie to napewno dzisiejsza cene przekroczymy, tu nie ma watpliwosci, ale tak samo jest teraz z 90% innych spolek, pytanie tylko czy to juz koniec spadkow czy tez nie. a co do wynikow, to oczekiwania sa spore, mysle ze zostana zaspokojone, ale jesli bedzie choc maly uslizg w dol od estymacji, to moze to byc kolejny impuls do wyprzedazy na tak nerwowym rynku. co do wyliczen to pewnie masz racje, wczoraj pisalem po paru broarkach juz :D zerkne na to pozniej i ew. poprawie, niemniej jednak sens pozostaje podobny edycja: no to jest i impuls: Cytat:Amerykańska agencja ratingowa Standard & Poor's obniżyła w piątek ranking wiarygodności kredytowej rządu USA z maksymelnej oceny AAA do AA+. Po raz pierwszy w historii agencja ratingowa zdegradowała w ten sposób obligacje skarbowe USA.
Edytowany: 6 sierpnia 2011 09:08
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2011 18:21:11
mdd: jak dla mnie nie ma czegos takiego jak estymacja. Są analizty BZ WBK czy BRE, ale one są niewiele wiecej warte niż twoja czy moja. Dodatkowo, zakładają wynik na koniec 2011, a tutaj mamy raport z uwzględnieniem jedynie 43 dni sprzedaży produktu. Każdy zainteresowany pewnie ma swoje typy, jednak jak to zwykle bywa, ludzie którzy nabywają akcje najczęściej o CDP wiedzą tylko tyle, że to "ci od wiedźmina", totalnie nie będąc świadomymi co się w spółce dzieje (i tu, jak piszesz, espi także nie pomaga, bo wyników, nawet jakichkolwiek, jeszcze nie ma). Serdecznie zachęcam do zapoznania się z bankier - mike cdp wyjaśnia ostatnie wydarzenia w firmie Sporo ciekawych informacji o ostatnich wydarzeniach.
|
|
0 Dołączył: 2010-04-07 Wpisów: 39
Wysłane:
6 sierpnia 2011 20:33:33
piotrch napisał(a):CD Projekt wprowadza nową serię wydawniczą: Grywalność ponad wszystkoCytat:Seria ta stanowi wybór najlepszych indie games, czyli gier stworzonych przez niezależne studia na całym świecie. To całkowicie unikalna oferta na polskim rynku gier! Każdy tytuł będzie dostępny w polskiej wersji językowej oraz w wyjątkowo atrakcyjnej cenie, zwykle niższej niż w przypadku zakupu wersji elektronicznej. Pierwsze gry z serii: Super Meat Boy, Capsized i Doc Clock. Więcej informacji już wkrótce! Więcej szczegółów na gry-online co to ma być, dumping? Jak na tym mają zarabiać?
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2011 21:10:37
Wpis odnosi się do dystrybucji elektronicznej (steam) która ma ekspozycję na cały świat (a wiec i cenę ujednoliconą na cały świat). A czy dumpingiem cenowym jest sprzedaż Wiedźmina 2 w polsce za 99 zł, a na steam za 49 euro? A czy polak tego wiedźmina za 49 euro by kupił?
|
|
Wysłane:
8 sierpnia 2011 08:47:57
Przed chwilą mówiono w TVN CNBC o tym, że ruszył proces o odszkodowanie.  Być może rozgłos pomoże wreszcie ów proces zakończyć..
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.