PARTNER SERWISU
scxcctjz
16 17 18 19 20

Wybory Parlamentarne 2011

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 5 września 2011 14:57:45
Ktoś już wcześniej zauważył że większość forumowiczów popiera liberalizm gospodarczy a nie wszystkie poglądy JKM. Mimo, że nie we wszystkim się zgadzają z JKM to skłonni byliby do oddania głosu na KNP. Radykalizm nigdy nie będzie zdrowy niezależnie czego by dotyczył. Większość z nas właśnie oczekuje tego liberalizmu, który dotyczyłby gospodarki. Jakoś nie zauważyłem żeby tutaj forumowicze wypowiadali się na temat pasów samochodowych, rodziny, dostępu do broni palnej.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 5 września 2011 16:13:51
Na szczęście politycy znaleźli receptę na kryzys. Ufff...

Cytat:
05.09. Warszawa (PAP) - SLD proponuje, by rozporządzeniem ministra skarbu wprowadzić 30-procentową kwotę każdej płci w zarządach spółek Skarbu Państwa. Według przewodniczącego Sojuszu Grzegorza Napieralskiego, kobiety powinny pokazać, że mogą dobrze zarządzać firmami.

http://stooq.pl/n/?f=507351

I wszyscy będą szczęśliwi :)
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

maobab
0
Wpisów: 221
Wysłane: 5 września 2011 16:45:19
SLD to zawsze miało dobre pomysły laughing5.

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 5 września 2011 19:48:21
krewa napisał(a):
Frog napisał(a):

(..)
4. Zagwarantujemy bezpłatny dostęp do opieki medycznej i zlikwidujemy NFZ - dostęp cały czas masz bezpłatny, utrudnione jest tylko korzystanie;
5. Uprościmy podatki – wprowadzimy podatek liniowy z ulgą prorodzinną, zlikwidujemy ponad 200 opłat urzędowych - .............
(...)

widzisz, Frog, Twoje zarzuty w mig obaliłem. na 10 złożonych obietnic tylko jedna niespełniona, Ty Malkontencie wave

Podoba mi się ten wymowny wielokropek jako wyjaśnienie punktu nr 5 king

Natomiast w kwestii punktu nr 4 to problem w tym, że nie ma bezpłatnej służby zdrowia - sowicie opłacamy tę "bezpłatną służbę" w podatkach. No ale jak człowiek nie płaci Pani Krysi w okienku to myśli że to darmowe ;)
Edytowany: 5 września 2011 19:48

mila
0
Wysłane: 5 września 2011 19:53:48
Marcin Osiecki napisał(a):
Bo on używał kiedyś takiej ironicznej formy w stosunku do osób, które uważa za socjalistów i agentów. To ja sobie użyłem takiej żartobliwej formy w stosunku do niego.

JKM to nie jest dla mnie liberał. To jest jakieś połączenie radykalnego konserwatyzmu z monarchizmem. Ubolewam nad tym, że prawdziwy liberał nie ma na kogo w Polsce zagłosować.

JKM jako jedyny polityk niezmiennie od ponad 20 lat postuluje radykalne uproszczenie systemu podatkowego, a Ty Twierdzisz że nie ma on poglądów liberalnych i wolnorynkowych? Zaczynam mieć (chyba słuszne) obawy o rzetelność sporządzanych przez Ciebie analiz spółekAngel
pozdr.
Edytowany: 5 września 2011 19:59

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 5 września 2011 19:54:15
sss56 napisał(a):
pop napisał(a):
Cytat:
Warszawa wyemituje obligacje za ileś tam (nie pamiętam ile), ponieważ wszystkie większe europejskie miasta tak robią.
I to mi wystarczy, kobieta albo jest kretynką albo ludzi uważa za kretynów (skłaniam się ku drugiej opcji)

No ale konkretnie,co w tym jest kretyńskiego,bo nie rozumiem...?
Obligacje wypuściła w euro (kurs wtedy był właśnie po 4,80),z czego spłacona była spora część zadłużenia w złotówkach,oszczędności są więc potężne,na czym tu polega kretyństwo...?

a zdarzyło ci się zaciągnąć kredyt bo sąsiad tak zrobił?blackeye

Eeee,bądź poważny i odpowiedz poważnie,pytanie było precyzyjne,ale widzę,że muszę powtórzyć:
"Co w tym jest kretyńskiego...?
Obligacje wypuściła w euro (kurs wtedy był właśnie po 4,80),z czego spłacona była spora część zadłużenia w złotówkach,oszczędności są więc potężne,na czym tu polega kretyństwo...?Think "

P.S.A co do sąsiada,to odpowiedź brzmi: TAK,jeśli miałoby to sens ekonomiczny...3some
Edytowany: 5 września 2011 19:55

Amol
0
Wpisów: 252
Wysłane: 5 września 2011 20:08:37
mila napisał(a):
Bo on używał kiedyś takiej ironicznej formy w stosunku do osób, które uważa za socjalistów i agentów. To ja sobie użyłem takiej żartobliwej formy w stosunku do niego.

JKM to nie jest dla mnie liberał. To jest jakieś połączenie radykalnego konserwatyzmu z monarchizmem. Ubolewam nad tym, że prawdziwy liberał nie ma na kogo w Polsce zagłosować.

JKM jako jedyny polityk niezmiennie od ponad 20 lat postuluje radykalne uproszczenie systemu podatkowego, a Ty Twierdzisz że nie ma on poglądów liberalnych i wolnorynkowych? Zaczynam mieć (chyba słuszne) obawy o rzetelność sporządzanych przez Ciebie analiz spółekAngel
pozdr.

Oczywiście,że nie ma poglądów liberalnych...! Skoro JKM pieprzy to samo w sprawie Unii Europejskiej co socjalistyczno-populistyczny ojciec dyrektor oraz popiera w wyborach socjalistę kaczora-to Mikke sam jest SOCJALISTĄ,wszystko inne to zwykła ściema...salute
Co to za liberał,co również był przeciwko ustawie zezwalającej na aborcję,jest obłudny.
JKM-to pierwszy sprzedawczyk,ładnie zadbał o postkomunistów głosując za odwołaniem rządu Suchockiej,ułatwił w ten sposób komunistom dojście do władzy...puke_l
Także: ojciec dyrektor i JKM tworzą ciekawy duet...puke_l
Edytowany: 5 września 2011 20:09

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 5 września 2011 20:24:36
Cytat:
Oczywiście,że nie ma poglądów liberalnych...! Skoro JKM pieprzy to samo w sprawie Unii Europejskiej co socjalistyczno-populistyczny ojciec dyrektor oraz popiera w wyborach socjalistę kaczora-to Mikke sam jest SOCJALISTĄ,wszystko inne to zwykła ściema...

No doprawdy świetnie to wydedukowałeś. Czyżbyś robił w detektywistyce? Zapomniałeś jeszcze dopisać, że lubi i chwali Hitlera.

Żeby nie było że jestem co do JKM bezkrytyczny, bo nie jestem i kilka jego pomysłów mi się nie podoba, ale jak on nie jest liberałem gospodarczym to chyba nikt nie jest.

maobab
0
Wpisów: 221
Wysłane: 5 września 2011 21:03:41
Amol napisał(a):

Oczywiście,że nie ma poglądów liberalnych...! Skoro JKM pieprzy to samo w sprawie Unii Europejskiej co socjalistyczno-populistyczny ojciec dyrektor oraz popiera w wyborach socjalistę kaczora-to Mikke sam jest SOCJALISTĄ,wszystko inne to zwykła ściema...salute
Co to za liberał,co również był przeciwko ustawie zezwalającej na aborcję,jest obłudny.
JKM-to pierwszy sprzedawczyk,ładnie zadbał o postkomunistów głosując za odwołaniem rządu Suchockiej,ułatwił w ten sposób komunistom dojście do władzy...puke_l
Także: ojciec dyrektor i JKM tworzą ciekawy duet...puke_l

Co on o unii mówi, że to jest stwór socjalistyczny? I ma rację. CO do poparcia kaczora to już jak coś to poparł mniejszego socjalistę. Śmiem zauważyć, że większość liberałów jest przeciwnikiem aborcji no chyba, że SLD i ci z parad równości to liberałowie salute .

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 5 września 2011 21:16:14
mila napisał(a):

pozdr.

Po co Ci analizy spółek, jak za Korwina nie będzie czegoś takiego jak spółka akcyjna.:) JKM sam wielokrotnie mówił o tym, że jest konserwatystą bardziej niż liberałem. Konserwatystą z domieszką liberalizmu gospodarczego. Światopoglądowo to nie jest żaden liberał. Czy można nazwać liberałem kogoś kto podważa prawo wyborcze kobiet?

www.gadu-gadu.pl/korwinmikke-c...
Edytowany: 5 września 2011 21:18

mila
0
Wysłane: 5 września 2011 21:20:00
Amol napisał(a):
Oczywiście,że nie ma poglądów liberalnych...! Skoro JKM pieprzy to samo w sprawie Unii Europejskiej co socjalistyczno-populistyczny ojciec dyrektor

Obecna Unia Europejska jest zbiurokratyzowanym i socjalistycznym tworem a więc każdy wolnorynkowiec musi być przeciwko takiemu rozwiązaniu.
Byłoby więc niedorzecznością gdyby JKM popierał obecny ustrój UE.
Idiotyczne unijne przepisy nie mają nic wspólnego z wolnym rynkiem (ktoś tu niedawno przywoływał kultowy już przepis o krzywiźnie banana). W UE absurd goni absurd...
Unia Europejska byłaby do zaakceptowania gdyby jej polem działalności było jedynie zapewnienie strefy wolnego handu w ramach państw członkowskich - i tylko tyle.
Natomiast urzędnicy UE zajmują się tworzeniem oderwanych od zasad wolnego rynku przepisów, przy okazji coraz bardziej aprobując centralizację władzy... Niestety prawo unijne jest nadrzędne więc musimy te banialuki stosować w praktyce.
UE akceptuje takie idiotyzmy jak handel limitami dwutlenku węgla. Pomijam już lansowany od wielu lat podatek ekologiczny który jakoby miał przeciwdziałać jakiemuś mitycznemu globalnemu ociepleniu spowodowanemu działalnością człowieka.

Amol napisał(a):
oraz popiera w wyborach socjalistę kaczora-to Mikke sam jest SOCJALISTĄ,wszystko inne to zwykła ściema...

JKM nie popiera popiera Kaczyńskiego, poczytaj lub posłuchaj jego wypowiedzi. To o czym wspominasz to był w opinii JKM-a wybór mniejszego zła podczas ostatnich wyborów prezydenckich. Tak naprawdę w drugiej turze wybór był pomiędzy dwoma socjalistami, jeden reprezentował PO, drugi PIS. JKM stwierdził że ten z PIS-u narobi mniej szkód - i będzie przeciwwagą dla rządu PO-PSL. Ot cała filozofia.
NAprawdę nie mam pojęcia gdzie Ty dostrzegasz socjalistyczne poglądy u JKM-a? Korwin-Mikke to chyba jeden z najbardziej zagorzałych przeciwników socjalistycznych utopii.

Amol napisał(a):

Zapewne nie wiesz, ale propagatorami aborcji na szeroką skalę było dwóch "wybitnych" socjalistów: Włodzimierz Lenin i Adolf Hitler. Ci dwaj czerwoni "gieroje" jako pierwsi w Europie zalegalizowali aborcję.
A aborcja to nic innego jak zabijanie. Żaden człowiek o poglądach konserwatywno-liberalnych nie poprze aborcji. W Polsce to SLD (czyli postkomuniści) jest największym zwolennikiem jak najdalej idącej aborcji. Z kontekstu dalszej części Twojej wypowiedzi widzę że komunistów jednak nie lubisz... Jak więc godzisz jedno z drugim? masz te same poglądy co oni a jednak ich nie lubisz - taka mała sprzeczność, nieprawdaż?
A tak w ogóle to życzę Twoim przyszłym dzieciom aby dotrwały do 9-tego miesiąca ciąży - może im się uda...

Amol napisał(a):
JKM-to pierwszy sprzedawczyk,ładnie zadbał o postkomunistów głosując za odwołaniem rządu Suchockiej,ułatwił w ten sposób komunistom dojście do władzy...puke_r
Także: ojciec dyrektor i JKM tworzą ciekawy duet...puke_r

Amol, 18 sierpnia w odpowiedzi na Twojego posta napisałem Ci, że JKM nie poparł rządu Suchockiej ponieważ nie chciała ona obniżyć podatków - taki warunek postawił jej JKM. Skoro odmówiła to jako liberał i wolnorynkowiec nie mógł poprzeć jej rządu - przecież to jasne jak słońce. Zadziałał zgodnie ze swoimi poglądami i zasadami. Czy pomimo dwukrotnego wyłożenia Ci sedna sprawy nadal będziesz uprawiał Gebelsowskie praktyki w nadziei że ktoś się da na to nabrać?
pozdrawiam,
Edytowany: 5 września 2011 21:32

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 5 września 2011 21:32:38
Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie najważniejsze jest co dany polityk myśli o gospodarce. Bo zdrowa gospodarka to podstawa funkcjonowania każdego państwa.
To, co myśli o kobietach, tramwajach, broni palnej czy hodowaniu koników polnych ma dla mnie drugorzędne znaczenie.

Jak dla mnie socjalista to zwolennik jak największego ingerowania instytucji państwa w gospodarkę w przeróżnych formach.
Przeciwieństwem jest liberał, zwolennik minimalizacji ingerencji państwa w procesy rynkowe.

Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 5 września 2011 21:51:52

Po co Ci analizy spółek, jak za Korwina nie będzie czegoś takiego jak spółka akcyjna.:) JKM sam wielokrotnie mówił o tym, że jest konserwatystą bardziej niż liberałem. Konserwatystą z domieszką liberalizmu gospodarczego. Światopoglądowo to nie jest żaden liberał. Czy można nazwać liberałem kogoś kto podważa prawo wyborcze kobiet?

On jest konserwatystą i liberałem, tylko że liberałem w sferze gospodarki a konserwatystą w sferze społecznej i obyczajowej. Rozumiem, że pisząc: światopoglądowo to nie jest żaden liberał masz na myśli tą drugą sferę? W całym tym wątku pisząc o nim jako liberale mieliśmy na myśli gospodarkę.
btw. poglądy Korwina to nie to samo co program wyborczy knp

Edytowany: 5 września 2011 21:53

mila
0
Wysłane: 5 września 2011 22:02:06
mila napisał(a):

pozdr.

Oj Marcin, Marcin :)
Przecież JKM jest właśnie konserwatywnym liberałem. Konserwatywny liberał charakteryzuje się konserwatywnym podejściem w sferze moralnej oraz liberalnym (wolnościowym) podejściem w sferze gospodarczej. Liberalne podejście w sferze moralnej doprowadza do różnego rodzaju wypaczeń - jak przyzwolenie do aborcji, eutanazji, promowanie homoseksualizmu, wmawianie normalnym heteroseksualnym ludziom że są jakimiś homofobami, itd...

Co do przytoczonego przez Ciebie artykułu to zacytuję jego fragment, który jak mniemam wypowiedział JKM:

Cytat:
Wystarczy pójść na dowolne zebranie polityczne i zobaczyć, ile jest tam kobiet. Przeciętna kobieta nie interesuje się polityką. Chodzi o to, by głosowali tylko ci, co się znają na polityce.

W tych słowach JKM dowodzi tylko tego, że jeśli już mają być wybory to uprawnieni do głosu powinni być ludzie którzy na polityce się znają i się nią interesują. Tylko wtedy można mieć cień szansy, że wyborcy wybiorą najlepszą polityczną opcję. Największą wadą demokracji jest właśnie to że każdy może oddać głos - zdecydowana większość wyborców nie ma zielonego pojęcia o polityce i gospodarce ale system demokratyczny pozwala im dokonać wyboru. Czy to nie jest absurd? Oczywiście że jest.

Z prywatnego podwórka: Zdecydowana większość kobiet z którymi miałem okazję porozmawiać kompletnie nie interesuje się polityką. Ba, nawet znaczna część mężczyzn ma podobne podejście - szczególnie młodzi ludzie.

A skoro już zahaczyłeś o temat kobiet to JKM wielokrotnie podkreślał, że obecny system gospodarczy nie szanuje kobiet zmuszając je do podjęcia pracy zarobkowej (wysokie obciążenia podatkowe uniemożliwiają utrzymanie rodziny jedynie z pensji pracującego mężczyzny). Według Korwina-Mikkego kobieta powinna mieć wybór czy chce pracować czy też woli zająć się domem, potomstwem - aby tak było trzeba zlikwidować ogromne obciążenia podatkowe jakie serwuje nam współczesny socjalizm który rozpanoszył się po Europie. I Korwin właśnie z utopią socjalistyczną walczy...
pozdrawiam
Edytowany: 5 września 2011 22:11

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 5 września 2011 22:17:47
Widzisz Mila - nie dojdziemy do porozumienia. On się może uważać za konserwatywnego liberała. Ale nim nie jest. Zadałem proste pytanie: czy ktoś kto podważa prawo wyborcze kobiet jest liberałem?

Odpowiem Ci na nie: Nie jest. Liberalizm wyrasta z zasad wolności, własności i równości wobec prawa dla wszystkich ludzi. Nieważne czy jestem białym facetem, kobietą, czy murzynem mam takie same prawa.
Edytowany: 5 września 2011 22:18

mila
0
Wysłane: 5 września 2011 22:23:31
Marcin, idąc tą drogą można dojść do wniosku że aby być liberałem trzeba być anarchistą. Bo czy jeśli nie aprobuję np kradzieży to nie jestem już liberałem ?

Edit: obecne trendy nie mają nic wspólnego z równością o której piszesz, bo czy ustanawianie parytetów jest równym traktowaniem obywateli? Dlaczego na listach wyborczych musi znaleźć się minimum 30% kobiet, podczas gdy zdecydowana większość kobiet unika jak może polityki - dlaczego więc rząd stosuje przymus? Spora część z tych 30% kobiet to osoby kompletnie przypadkowe które znalazły się tam tylko dlatego aby spełnić wymóg ustawy. To przecież kompletna paranoja, nie sądzisz?
Edytowany: 5 września 2011 22:31

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 5 września 2011 22:31:03
Każdy liberał nie aprobuje kradzieży. Przecież wyraźnie napisałem o własności prywatnej w poprzednim poście.

To dziwne, że nie kojarzysz tak podstawowych zasad, fundamentów liberalizmu.

A tu się mylisz. Parytety równo traktują obywateli wobec prawa, ponieważ chodzi o to, że na listach musi być przynajmniej 35% kobiet i przynajmniej 35% mężczyzn.
Edytowany: 5 września 2011 22:47

mila
0
Wysłane: 5 września 2011 22:32:06
Marcin Tobie się myli liberalizm gospodarczy z liberalizmem światopoglądowym.

Edit: Gdyby traktowały równo to nie byłoby zapisu o 30%. Po prostu byłaby wolność wyboru, a teraz jej nie ma, bo trzeba sprawić aby na liście było minumum 30% męzczyzn i jednocześnie miniumum 30 % kobiet. Gdzie tu wolność i liberalizm?
Edytowany: 5 września 2011 22:35

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 5 września 2011 22:34:10
Tyle szumu,a Korwin Mikke i tak się nie dostanie do sejmu...3some
Edytowany: 5 września 2011 22:36

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 5 września 2011 22:37:05
Nic mi się nie myli. Pisałem przecież dokładnie, że chodzi mi o to, że JKM nie jest liberałem światopoglądowo już wczesniej. A co? Nie mogę? Musimy tu tylko rozmawiać o gospodarce, o pieniądzach?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

16 17 18 19 20

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,293 sek.

qcdwboqy
jllovarx
gwkowldf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xsmcpkav
gyhyoxfy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat