PARTNER SERWISU
nsvfpaft
17 18 19 20 21

Wybory Parlamentarne 2011

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 5 września 2011 22:39:43
mila,a JKM jest za sprzedażą majątku narodowego "w ręce obce"...?Think

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 5 września 2011 22:40:52
Marcin, oczywiście że mozesz pisac o czym tylko chcesz, ale warto byloby doprecyzowac - bo gdy piszesz nieprecyzyjnie (ogolnie o liberalizmie) to ktoś gotowy jest pomysleć że takie SLD ma bardziej liberalne podejście do gospodarki niż KNP.
Edytowany: 5 września 2011 22:42

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 5 września 2011 22:44:36
mila napisał(a):
Marcin Tobie się myli liberalizm gospodarczy z liberalizmem światopoglądowym.

Edit: Gdyby traktowały równo to nie byłoby zapisu o 30%. Po prostu byłaby wolność wyboru, a teraz jej nie ma, bo trzeba sprawić aby na liście było minumum 30% męzczyzn i jednocześnie miniumum 30 % kobiet. Gdzie tu wolność i liberalizm?

Oczywiście tutaj akurat masz rację. Lepiej parytetów nie robić, tyle, że ja za nimi wcale nie jestem. Po prostu napisałem, że nie widzę tutaj nierównego traktowania wobec prawa skoro taki sam parytet dotyczy i kobiet, i mężczyzn. Ostatecznie jest wolny wybór kogo się z tej listy wybierze, więc nie jest to dla mnie też jakiś problem. Ale tak, jako liberał uważam, że są niepotrzebne. Przecież taka partia kobiet powinna mieć też prawo do wystawienia na listach 100 proc. kobiet. A teraz musi też tam się znaleźć zdaje się 35% mężczyzn. :)

A szczerze mówiąc to zazwyczaj tak wychodzi, że głosuje na kobiety. Wg mnie nie będzie na pewno gorzej merytorycznie, za to może spokojniej.
Edytowany: 5 września 2011 22:55

mila
0
Wysłane: 5 września 2011 22:47:30
pop napisał(a):
mila,a JKM jest za sprzedażą majątku narodowego "w ręce obce"...?Think

JKM jest za powrotem do stanu normalnego czyli do własności prywatnej. Własność państwowa i użytkowanie wieczyste to relikty komunizmu. Z resztą spora część własności państwowej została ustanowiona poprzez bezprawne ograbienie (przez państwo) prawowitych właścicieli i znacjonalizowanie ich majątków, fabryk, dworów itd.

Transakcje na wolnym rynku nie rozróżniają nacji...

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 5 września 2011 22:49:29
pop napisał(a):
Tyle szumu,a Korwin Mikke i tak się nie dostanie do sejmu...3some

Całe szczęście. Ja już kiedyś dwa razy zmarnowałem na niego głosy. Błędy młodości. No nic - koniec off topic w moim wykonaniu.:D
Edytowany: 5 września 2011 22:52

pop
pop
0
Wysłane: 5 września 2011 22:53:00
Cytat:

Aha,czyli kapitał zagraniczny wg JKM może nabywać polskie firmy,tak? Tak samo mówi PO,ale PIS (Macierewicz,Sobecka i inni) zdecydowanie nie,ciągle mówią o "kapitale narodowym,polskim",więc co ty pierniczysz,że PO jest bardziej socjalistyczne od PIS-u i usprawiedliwiasz Korwina,że wybrał Kaczyńskiego...Speak to the hand
Edytowany: 5 września 2011 23:03

mila
0
Wysłane: 5 września 2011 22:57:40
Marcin Osiecki napisał(a):
mila napisał(a):
Marcin Tobie się myli liberalizm gospodarczy z liberalizmem światopoglądowym.

Edit: Gdyby traktowały równo to nie byłoby zapisu o 30%. Po prostu byłaby wolność wyboru, a teraz jej nie ma, bo trzeba sprawić aby na liście było minumum 30% męzczyzn i jednocześnie miniumum 30 % kobiet. Gdzie tu wolność i liberalizm?

Oczywiście tutaj akurat masz rację. Lepiej parytetów nie robić, tyle, że ja za nimi wcale nie jestem. Po prostu napisałem, że nie widzę tutaj nierównego traktowania wobec prawa skoro taki sam parytet dotyczy i kobiet, i mężczyzn. Ostatecznie jest wolny wybór kogo się z tej listy wybierze, więc nie jest to dla mnie też jakiś problem. Ale tak, jako liberał uważam, że są niepotrzebne. Przecież taka partia kobiet powinna mieć też prawo do wystawienia na listach 100 proc. kobiet. A teraz musi też tam się znaleźć zdaje się 35% mężczyzn. :)

Tu nie chodzi o wybór na wyborach - tu chodzi o to że zapis o parytetach uniemozliwia dowolne kształtowanie list wyborczych. Bo zanim partia będzie mogła wystartowac w wyborach to musi zarejestrowac swoje listy w oparciu o idiotyczne parytety, które z wolnością mają niewiele wspólnego. Ponieważ zdecydowana większość kobiet nie intersuje się polityką to aby zapełnić listy wyborcze robi się swoistą łapankę na Panie - finalnie okazuje się że wybrane Panie są często rodziną polityka, który również startuje w wyborach.

A co byś powiedział gdyby wprowadzono taki parytet np wśród pilotów samolotów pasażerskich? Tzn, ze kadra pilotów to minium 30% kobiet i 30% mężczyzn. O ile mi wiadomo przytłaczająca większość obecnych pilotów jest płci męskiej. Czy nie bałbyś się polecieć samolotem pilotowanym przez kobietę wziętą z łapanki, którą linie lotnicze zatrudniły i przeszkoliły tylko dlatego że inaczej straciłby licencję ?

Parytet płci to zło oczywiste ponieważ bardziej liczy się płeć niż kwalifikacje.

Arkuos
1
Wpisów: 212
Wysłane: 5 września 2011 23:01:23
Marcin, to co piszesz o parytetach przyprawia o bol glowy.

Przypuscmy sytuacje, ze atakuja nas Marsjanie i o ziemie mamy walczyc w pojedynkach szachowych. Jaka ekipe wystawiamy? Wedlug mnie 100 najlepszych ziemskich szachistow w ktorych jest pare kobiet czy ustalamy paryrytet 30% ? Glowa boli. Zawsze wybiera sie najlepszych, bez.wzgledu na plec. Jesli partia polityczna uzna, ze wystawiajac kobiete otrzyma wiecej glosow to tak robi i tyle.

Wypowiedz o zniesieniu prawa do glosowania dla kobiet bylaby krzywdzaca dla tych kobiet, ktore sie polityka interesuja. A sa takie choc mniej % niz w przypadku mezczyzn.

Mam inny pomysl, jesli sprawdzamy kompetencje rzadzacych dlaczego nie sprawdzamy kompetencji tych, ktorzy ich wybieraja?

Proponuje podstawowy egzamin wyborczy dajacy dozywotnie prawo glosu. Z konstytucji, historii i wiedzy ekonomicznej. Wtedy sprawdzalibysmy zarowno kompetencje radzacych jak i ich wyborcow. W taki sposob demokracja miala by prawo istniec i nie prowadzic do socjalizmu. Oczywiscie egzamin dostepny dla kazdego. Marcin, odniesiesz sie?

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 5 września 2011 23:09:37
świetny liberalny pomysł, nowy egzamin państwowy :)

już tu chyba pisałem, że ciekawe byłyby wyniki wyborów (i frekwencja) gdyby każdy wyborca musiał zapłacić za możliwość głosowania 200zł.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 5 września 2011 23:12:58
Nie rozumiem Mila. Powiedziałem Ci, że nie jestem jakimś zwolennikiem parytetów. A Ty nadal coś mi udowadniasz. Ale jeśli już, to mogę tylko powiedzieć, że takie parytety są wg mnie mało szkodliwe. A Twój przykład z samolotem jest mało trafny. Żeby być pilotem to trzeba mieć fachowe umiejętności, które trzeba potwierdzić pewnie licznymi egzaminami itd. To jest sprawdzalne. A politykiem może być każdy. Nie trzeba zdawać w tym celu żadnych egzaminów i potwierdzać umiejętności. To jest po prostu reprezentacja społeczeństwa. Nie powiesz mi chyba, że wielu mężczyzn, byłych posłów Samoobrony miało większą wiedzę niż dowolna kobieta wzięta z tzw. łapanki?

Arkuos
1
Wysłane: 5 września 2011 23:18:23
Sir Hoe a demokracja sama w sobie jest liberalna, iz wiekszosc robi z mniejszoscia co chce? 20 moze przeglosowac 19 i podnies. im podatki od zarobionych pieniedzy.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 5 września 2011 23:22:40
Arkuos napisał(a):
Marcin, to co piszesz o parytetach przyprawia o bol glowy.

Przypuscmy sytuacje, ze atakuja nas Marsjanie i o ziemie mamy walczyc w pojedynkach szachowych. Jaka ekipe wystawiamy? Wedlug mnie 100 najlepszych ziemskich szachistow w ktorych jest pare kobiet czy ustalamy paryrytet 30% ? Glowa boli. Zawsze wybiera sie najlepszych, bez.wzgledu na plec. Jesli partia polityczna uzna, ze wystawiajac kobiete otrzyma wiecej glosow to tak robi i tyle.

Wypowiedz o zniesieniu prawa do glosowania dla kobiet bylaby krzywdzaca dla tych kobiet, ktore sie polityka interesuja. A sa takie choc mniej % niz w przypadku mezczyzn.

Mam inny pomysl, jesli sprawdzamy kompetencje rzadzacych dlaczego nie sprawdzamy kompetencji tych, ktorzy ich wybieraja?

Proponuje podstawowy egzamin wyborczy dajacy dozywotnie prawo glosu. Z konstytucji, historii i wiedzy ekonomicznej. Wtedy sprawdzalibysmy zarowno kompetencje radzacych jak i ich wyborcow. W taki sposob demokracja miala by prawo istniec i nie prowadzic do socjalizmu. Oczywiscie egzamin dostepny dla kazdego. Marcin, odniesiesz sie?

No, ale co ja takiego napisałem? Nie podobają mi się parytety. Twierdzę tylko, że to jest mało szkodliwe w tym przypadku i ponieważ dotyczy także reprezentacji mężczyzn to jest zachowana równość wobec prawa. Tylko tyle. Mówimy o listach wyborczych gdzie znajduje się bardzo dużo kandydatów, z czego do sejmu i tak wchodzi max kilku. Pewnie jakby ich nie było to ostateczny wynik różniłby się kosmetycznie.

pop
pop
0
Wysłane: 5 września 2011 23:24:30
Nie rozumiem Mila. A politykiem może być każdy. Nie trzeba zdawać w tym celu żadnych egzaminów i potwierdzać umiejętności. To jest po prostu reprezentacja społeczeństwa. Nie powiesz mi chyba, że wielu mężczyzn, byłych posłów Samoobrony miało większą wiedzę niż dowolna kobieta wzięta z tzw. łapanki?

Panie Marcinie,może z innej beczki,ale muszę pogratulować Panu stoickiego spokoju wobec niektórych zaczepek,bo ja bym nie dał rady...wave

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 5 września 2011 23:27:24
Arkuos napisał(a):
Sir Hoe a demokracja sama w sobie jest liberalna, iz wiekszosc robi z mniejszoscia co chce? 20 moze przeglosowac 19 i podnies. im podatki od zarobionych pieniedzy.

w dzisiejszych czasach już nawet nie ma tej demokracji, która też jest zła i wali się pod ciężarem długów na zaciągniętych na obietnice wyborcze (ciekawe jak we włoszech się sytuacja rozwinie). dzisiaj za pomocą mediów robi się sieczkę z mózgu obywateli i idą i głosują jak w tv powiedzą.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 5 września 2011 23:35:45
pop napisał(a):
Nie rozumiem Mila. A politykiem może być każdy. Nie trzeba zdawać w tym celu żadnych egzaminów i potwierdzać umiejętności. To jest po prostu reprezentacja społeczeństwa. Nie powiesz mi chyba, że wielu mężczyzn, byłych posłów Samoobrony miało większą wiedzę niż dowolna kobieta wzięta z tzw. łapanki?

Panie Marcinie,może z innej beczki,ale muszę pogratulować Panu stoickiego spokoju wobec niektórych zaczepek,bo ja bym nie dał rady...wave

Dzięki, ale to dlatego, że ja muszę taki być jako przedstawiciel SW.pl. Sądzę, że Scarry był w tym o wiele lepszy ode mnie, ale chyba się znudził już tym wątkiem. :)

Arkuos
1
Wysłane: 5 września 2011 23:37:26
Pop, a moze powiedz teraz, ktory z Twoich postow w tym temacie byl z TEJ beczki. Moze nie liczac tych trzech kipiacych podziwem dla trejdera Gronkiewicz Waltz nr licencji 34012 Amol jeszcze gorzej.

mila
0
Wysłane: 5 września 2011 23:42:28
pop napisał(a):
Cytat:

Aha,czyli kapitał zagraniczny wg JKM może nabywać polskie firmy,tak? Tak samo mówi PO,ale PIS (Macierewicz,Sobecka i inni) zdecydowanie nie,ciągle mówią o "kapitale narodowym,polskim",więc co ty pierniczysz,że PO jest bardziej socjalistyczne od PIS-u i usprawiedliwiasz Korwina,że wybrał Kaczyńskiego...Speak to the hand

Po pierwsze w dzisiejszym poście do którego jak mniemam odnosisz się nie napisałem, że PO to więksi socjaliści niż PIS. Gwoli ścisłości napisał tak maobab.

Po drugie dla mnie PO i PIS niewiele się różnią w podejściu do gospodarki - raz to PO bardziej stawia na socjalizm, innym razem PIS prześciga PO.
Jeśli mamy być już tacy dociekliwi to warto zauważyć że PO zamiast ciąć wydatki podniosła podatek VAT, podniosła akcyzę na papierosy, alkohol i paliwo.
Natomiast za rządów PIS została zmniejszona składka rentowa, został zlikwidowany podatek od spadków dla najbliższej rodziny.
Ale aby nie było wątpliwości: nie jestem ani zwolennikiem PIS-u ani PO.

Po trzecie nie usprawiedliwiam Korwina - to jego wybór kogo poparł, ja tylko przytoczyłem jego wyjaśnienia.
Edytowany: 5 września 2011 23:45

pop
pop
0
Wysłane: 5 września 2011 23:43:22
Ruch Hanki z obligacjami w euro był przecież dobry,było na wątku zaprzeczenie tego,to chyba mam prawo się dowiedzieć co w tym było złego? Ale jakoś odpowiedzi się nie doczekałem,trudno...
Edytowany: 5 września 2011 23:44

mila
0
Wysłane: 6 września 2011 00:00:20
Nie rozumiem Mila. Powiedziałem Ci, że nie jestem jakimś zwolennikiem parytetów. A Ty nadal coś mi udowadniasz. Ale jeśli już, to mogę tylko powiedzieć, że takie parytety są wg mnie mało szkodliwe. A Twój przykład z samolotem jest mało trafny. Żeby być pilotem to trzeba mieć fachowe umiejętności, które trzeba potwierdzić pewnie licznymi egzaminami itd. To jest sprawdzalne. A politykiem może być każdy. Nie trzeba zdawać w tym celu żadnych egzaminów i potwierdzać umiejętności. To jest po prostu reprezentacja społeczeństwa. Nie powiesz mi chyba, że wielu mężczyzn, byłych posłów Samoobrony miało większą wiedzę niż dowolna kobieta wzięta z tzw. łapanki?

Marcin, napisałeś że parytety owszem nie są może dobre z punktu widzenia liberalizmu ale są mało szkodliwe. Przykład z pilotami bardzo dobrze obrazuje że jesteś w błędzie. Przykład z Marsjanami podany przez Arkuosa jest równie dobitny, jeśli nie lepszy. Tam gdzie są parytety płci tam zawsze płeć będzie ważniejsza niż kwalifikacje. W 30-procentowej grupie kobiet (kandydatek do zawodu pilota) może zdarzyć się tak że najlepsza kobieta będzie sporo gorsza od najgorszego faceta, ale będzie miała tę pracę ponieważ przejdzie jakieś tam szkolenia i linia lotnicza będąc przymuszona do stosowania parytetów oczywiście ją zatrudni. Piszesz że przy wyborach parytety to nic groźnego - wręcz przeciwnie, ludzie którzy są na listach wyborczych są potencjalnymi kandydatami na posłów którzy przecież potem uchwalają róznorakie przepisy. Co do przykładu z Samoobrony to z daleko idącą pewnością śmiem twierdzić iż przeciętny facet z Samoobrony lepiej zna się na polityce niż przeciętna kobieta z Samoobrony (niestety zastosowałeś błędny skrót myślowy - nie mozesz odnosić się do dowolnej kobiety, ale do takiej która popiera Samoobronę i zgodzi się wystartować z ich list).
Edytowany: 6 września 2011 00:09

Arkuos
1
Wysłane: 6 września 2011 00:10:39
pop napisał(a):
Ruch Hanki z obligacjami w euro był przecież dobry,było na wątku zaprzeczenie tego,to chyba mam prawo się dowiedzieć co w tym było złego? Ale jakoś odpowiedzi się nie doczekałem,trudno...
Czekasz na odp. ze transakcja dajaca 20 % jest bledem? To sie nie doczekasz. Byla b. dobra. Teraz niech Hanka splaci dlug i mamy 20 % w kieszeni. Juz jej stop profit powinien pojsc bo euro po 4.2 Wyglada na to ze zostanie inwestorem dlugoterminowym...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

17 18 19 20 21

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,341 sek.

bximnniq
ynrjgzsp
vbdslbvo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
desklfvb
hqbigbry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat