PARTNER SERWISU
gsmuinkn

Własne narzędzia

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 8 marca 2009 14:31:56
Ciekaw jestem, jakie własne narzędzia tworzycie do sledzenia swoich postepow na rynku.

Pytam, bo wlasnie jestem w trakcie tworzenia wlasnego w arkuszu kalkulacyjnym i szukam inspiracji.

Niedawno dostalem w zarzadzanie pakiet rodzinnych akcji pracowniczych, a poniewaz chce byc przygotowany na wszelkie pytania "powiernikow" i zachowac pelna przejrzystosc to robie cos takiego:

1. Wartosc akcji spolki X (powierzonej) w dniu powierzenia (natychmiast sie jej pozbylem w calosci, co ulatwia sprawe)
2. Biezaca wartosc portfela
3. Porownanie do aktualnej wartosci spolki X
4. Porownianie do WIG20 i WIG
5. Porownanie do najlepszej znanej mi na rynku lokaty i do obligacji

I dodatkowo procentowe zmiany tych wszystkich wartosci i ich porownanie miedzy soba.

Robicie takie rzeczy?

Na pewno sa jakies gotowe produkty, ale poki co nie widze uzsadnienia do wydawania kasy na cos "z polki". A moze jednak?
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 8 marca 2009 14:32

karoldvl
0
Wpisów: 167
Wysłane: 8 marca 2009 15:49:05
Na początek starcza arkusz bez problemu.

Z rzeczy, które (przynajmniej w moim przypadku) się przydają:
- automatyczne odświeżanie notowań (aktualizacja cen dla poszczególnych pozycji portfela)
- zmiany w danej pozycji, wartość otwarcia/bieżąca
- wynik na pozycji absolutny, procentowy + "zero change" (coraz bardziej przydatny ;-)), czyli ile trzeba odrobić, żeby wyjść na zero
- alerty graficzne zbliżania się do stop-lossów/take-profit mentalnych
- graficzna analiza portfela (wielkość procentowa pozycji, "ciążenie" wyników poszczególnych papierów w wyniku globalnyn)
- rebalancing (taki automat do ustalania średniej ceny przy przetasowaniach w portfelu)
- przy otwieraniu nowych pozycji wyliczanie wielkości/wolumenu na podstawie absolutnych wielkości transakcji/pożądanego relatywnego udziału w portfelu + automatyczne sugerowanie SL/TP

Ale w sumie to wszystko z lenistwa, bo równie dobrze można to zrobić na papierze. Przy pochodnych dochodzi jeszcze obliczanie depozytów i graficzne kreślenie strategii.

Najważniejszy chyba jest jednak dziennik/wyciągi - z tego da się wszystko odtworzyć i przeanalizować na każdy wybrany moment.

Jedyną funkcjonalnością, której na razie nie udało mi się zaimplementować w arkuszu, jest wyliczanie wyniku metodą zwrotu ważonego czasem (time weighted rate of return) automatycznie dla interwałów dziennych. Nie miałem okazji do tego siąść na razie, choć prościej byłoby to załatwić małym zewnętrznym parserem dziennika/bazy Metastocka.

Dla "zastosowań domowych" arkuszem można zaspokoić większość potrzeb.

SlawekW
0
Wysłane: 8 marca 2009 16:21:27
w jakim programie sobie stworzyles takie narzedzie?
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

karoldvl
0
Wysłane: 8 marca 2009 16:29:15
Wszystko załatwia Excel 2007, kwerendy sieciowe + w miarę potrzeb VBA. Tu chyba nawet nie był potrzebny.

SlawekW
0
Wysłane: 8 marca 2009 16:44:08
hmm, mowisz do mnie w Cobolu chyba:)

Moze powiniennem uscislic: chodzilo mi raczej o narzedzia, ktore moze stworzyc osoba, ktora nie jest informatykiem, ma stale zajecie niezwiazane z gielda, nie osiagnela Zen w Excelu, a jednak potrafi na podstawie powszechnie dostepnych programow zrobic sobie cos, co pozwala skutecznie mierzyc efekty zaangazowania.

Wszystkie parametry, o ktorych mowisz sa przydatne, tylko chodzi mi o to, ze jesli mam poswiecic na stworzenie takiego narzedzia X czasu (dlubiac w instrukcjach), to moze lepiej wyjde idac do sklepu i wydajac na nie Y zlotych.

Czas to pieniądz!:)

PS. A moze zechcialbys udostepnic to, co sam stworzyles?
Edytowany: 8 marca 2009 16:45

karoldvl
0
Wysłane: 8 marca 2009 17:28:36
Cobol to to jeszcze chyba nie jest. ;-)

Ten arkusz, o którym mówimy, nie jest w sumie wcale skomplikowany. Z udostępnieniem nie ma problemu, ale nie od razu. Co innego narzędzia robione dla siebie metodą "chałupniczą", a publikowanie wymagałoby poprawienia przynajmniej kilku spraw (np. jakiś formularz do wprowadzania transakcji, żeby nie trzeba tego na piechotę przemieszczać w arkuszu). Nie lubię wypuszczać rzeczy w wersjach niedopracowanych.

Ale będę miał to na uwadze, że mogłoby się coś takiego przydać nie tylko mojej osobie.

Niestety na razie (podobnie jak w sprawie innych projektów - vide pomysł zdziałania czegoś w kierunku pogłębionej analizy fundamentalnej) nie za bardzo będę w stanie się za to zabrać. Trochę różnych obowiązków, no i wypadałoby kiedyś popełnić też pracę licencjacką "w międzyczasie". ;-) Dlatego w stylu WatchDogowskim odkładam na listę pomysłów. Ale przed najbliższą hossą powinienem zdążyć. :-)

SlawekW
0
Wysłane: 13 marca 2009 00:01:23
Skad moge pobrac do Excela (w odpowiednim formacie) notowania z GPW, najlepiej intra, ale nie pogniewam sie za EoD?

karoldvl
0
Wysłane: 13 marca 2009 16:42:00
Jeżeli chodzi o całą bazę notowań, to najprościej z danych do MetaStocka w formacie tekstowym skonwertować co trzeba. Aktualne kursy dla danego dnia najprościej kwerendą ze stron GPW pobrać.

GreGaz
0
Wpisów: 49
Wysłane: 28 kwietnia 2009 22:04:11
karolhot napisał(a):
Na początek starcza arkusz bez problemu.

Z rzeczy, które (przynajmniej w moim przypadku) się przydają:
- automatyczne odświeżanie notowań (aktualizacja cen dla poszczególnych pozycji portfela)
- zmiany w danej pozycji, wartość otwarcia/bieżąca
- wynik na pozycji absolutny, procentowy + "zero change" (coraz bardziej przydatny ;-)), czyli ile trzeba odrobić, żeby wyjść na zero
- alerty graficzne zbliżania się do stop-lossów/take-profit mentalnych
- graficzna analiza portfela (wielkość procentowa pozycji, "ciążenie" wyników poszczególnych papierów w wyniku globalnyn)
- rebalancing (taki automat do ustalania średniej ceny przy przetasowaniach w portfelu)
- przy otwieraniu nowych pozycji wyliczanie wielkości/wolumenu na podstawie absolutnych wielkości transakcji/pożądanego relatywnego udziału w portfelu + automatyczne sugerowanie SL/TP

Ale w sumie to wszystko z lenistwa, bo równie dobrze można to zrobić na papierze. Przy pochodnych dochodzi jeszcze obliczanie depozytów i graficzne kreślenie strategii.

Najważniejszy chyba jest jednak dziennik/wyciągi - z tego da się wszystko odtworzyć i przeanalizować na każdy wybrany moment.

Jedyną funkcjonalnością, której na razie nie udało mi się zaimplementować w arkuszu, jest wyliczanie wyniku metodą zwrotu ważonego czasem (time weighted rate of return) automatycznie dla interwałów dziennych. Nie miałem okazji do tego siąść na razie, choć prościej byłoby to załatwić małym zewnętrznym parserem dziennika/bazy Metastocka.

Dla "zastosowań domowych" arkuszem można zaspokoić większość potrzeb.

Dzieki za podpowiedzi. Ja tez tworze sobie takie narzedzie. Poki co wykonalem mam wykonane pobieranie danych, takze historycznych, GPW rowne instrumenty, NewConnect a takze troche podstawocyh danych na temat spolek. Do tego dochodza jeszcze kursy walut oraz fundusze inwestycyjne z SFI - mBank. Jako ze wolumen danych jest dosc duzy do ich przechowywania wykorzystuje baze danych, darmowe SQL Server 2008 Express.

Aplikacja sama w sobie to jak na arzie VB.NET i WPF. Z tym, ze potrafie sam programowac. Kiedys mialem arkusz w Excelu dla funduszy, ale przy duzej ilosci danych odwierzenie wszystkiego zajmowalo ok 30 minut (bardzo duza liczba lookupow).

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 29 kwietnia 2009 11:16:34
żebym jeszcze wiedział co to wszystko znaczy Sick
braki w umiejetnosci programowania prawdopodobnie odsuwają wiekszosc ludzkosci z tej ścieżki w wyborze narzedzi
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 1 maja 2009 13:47:01
Z dobrymi narzędziami to krucho na polskim rynku, pozostaje excel ale fakt, nic wymyślniejszego bez VB się nie da w nim zrobić, albo inaczej da, ale nastręcza to sporo problemów z brakiem automatyzmu, co jest czaso i praco chłonne. Nie mniej podstawowe jakieś wyliczenia bez trudu da się tam zrobić, po pierwszym szoku co z czym parę tylko funkcji się używa i robi to co trzeba. Dane intrady tu już jest lepiej bo można skorzystać z darmowych narzędzi. Minutowe intra, co zwykle wystarcza można w txt zaciągnąć www.parkiet.com/temat/83.html.... Ja korzystam z komercyjnych, znaczy z notowań on line gdzie program generuje mi tickowe intra w cvs-sie. Potem tylko kwestia skonwertowania tego pliku cvs czy txt na przykładowego excela, chodzi oczywiście o to by pojedyncze kolumny były w osobnych kolumnach. Z tym nie ma problemu, poradziłem sobie z tym w sposób tyleż prosty co genialny. Skorzystałem z openoffica który to robi bez problemu, z czym niestety excel jakoś ciężko sobie radzi. Wystarczy tylko w odpowiednich opcjach oo przy otwieraniu intra ustawić by separator był przecinkiem i już mamy piękne kolumny i to można zapisać w dowolnym formacie użytecznym czy to jednym z rodzajów excela czy scalca openoffica. Kolejny etap to obróbka i niestety tutaj to już ręczna robota, raczej VB nie znam więc wsio trza ręcznie poukładać do wyliczeń. Na szczęście dzięki życzliwym ludziom w necie wstępny pusty szablon tego co chce mam już zrobiony to już idzie szybciej. Znalazłam kiedyś w necie przykładowe bazy danych mnie interesujące, ale w necie zagranicznym bo w Polsce mało kto podaje wzory podejrzałem sposoby jak to robią żeby wyświetlało tak jak ja chcę i w drodze prób i błędów powoli ruszyło. Chwilowo eksperymenty prowadzę z intra wig20, bo ze względu na pracochłonność przy braku full automatyzmu jeszcze się nie da więcej przerobić. Jeśli ktoś zaś chce protestować sobie sygnały kupna czy sell w klasycznej AT to może użyć do tego celu amibrokera, afl to prawda jeszcze czarna magia ale gdybym się uparł to prosty syngał nie jest trudno napisać wykorzystuje się do tego Cross, chyba to jest funkcja więc bez znajomości afl można prostą sztuczkę napisać typu:
Dla Long przykład

Buy = Cross ( RSI(9), 30); // ten mówi, że jak 9-okresowe rsi przetnie od dołu poziom 30 to buy
Sell = Cross( 70, RSI(9) ); // ten mówi że jak 9-okresowe rsi przetnie od góry 70 to sell

Przykład dla Short przy tych samych poziomach
Sell = Cross( 70, RSI(9) ); // otwarcie short gdy od góry w dół 70 przebije rsi 9-okresowe
Buy = Cross ( RSI(9), 30); // zamknięcie gdy od dołu przebije 30 w górę
Short= Sell;
Cover= Buy;
Dalej już można spróbować samodzielnie stworzyć własne narzędzie testowe proste bez jeszcze znajomości afl i powoli się wgryzać
Coś takiego wklejamy w formula editor, zapisujemy odpalamy auto analyzera sprawdzamy czy ma all czy wybrany papier testować czy stopa ustawiać na jakimś poziomie, czy testować tylko long czy też i short itd. // Nie polecam testować wyżej podaną formułą duże straty :). Wyniki można sobie potem przenieść metodą kopiuj i wklej :) do excela coby sobie porobić jak ktoś chce wyliczenia.

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 6 maja 2009 07:22:02
Cytat:

jakiego używacie?
Ja korzystam z wirtualnego portfela na bankier.pl narazie się dobrze spisuje. dużo skomplikowanych operacji to nie mam. ale chętnie poznam opinie innych

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 6 maja 2009 22:19:30
Jestem mało oryginalny, zestawiam sobie słupki w zwyklym arkuszu kalkulacyjnym, a na szybko to kalkulator w reku. Generalnie jak wielokrotnie sprzedaje pozycje czesciowo i dokupuje wielokrotnie to nie robie podsumowan az nie trafie na jakies ilosci nawzajem sie znoszace po stronach zakupów i sprzedazy.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

Crazy
0
Wpisów: 105
Wysłane: 9 maja 2009 22:32:00
Ja tez liczylem na piechote... ale przy wielu operacjach na jednym papierze trudno sie polapac. Myslalem tez ze zarabiam bo kurs idzie w gore... ale dopiero jak zrobilem sobie w Excelu tabelke gdzie wpisuje kurs aktualny i kazde dokupienie widze ile zarobilem(stracilem) globalnie i ile na poszczegolnym papierze. Excel liczy tez sredni kurs zakupu. zakupu z prowizja, wzrost % akcji od momentu zakupu, jak zmienila sie wartosc calego mojego portfela % i kwotowo. Mam kilka pomyslow jak ulepszyc moj arkusz ale to wszystko wychodzi w "praniu". Moge powiedziec z wlasnego doswiadczenia ze bez takiego narzedzia trudno byloby mi sie polapac w tym moim inwestowaniu.

mkozdon
0
Wpisów: 50
Wysłane: 26 maja 2009 22:34:21
Zawsze mam ze soba moj kochany, czarny kalkulator :) Wiekszosc akcji zwiazanej z gielda rozgrywam na uczelni, a kalkulator jest szybszy niz poruszanie sie po laptopie w arkuszach.

Jestem zdecydowanym krotkoterminowcem, wiec swoj dziennik transakcji prowadze w edytorze tekstowym i podsumowuje sobie raz na jakis czas (lenistwo). Chociaz teraz coraz bardziej sie zastanawiam, czy nie zaczac prowadzic wiekszego archiwum wraz z wykresami i punktami SL, kupna, sprzedazy - bedzie latwiej znalezc bledy :)

Do transakcji mam arkusz w excelu, ktory na podstawie ATR oblicza mi stop lossy, mozliwe straty, optymalna wielkosc pozycji do zakladanego ryzyka wraz z prowizjami, poziomy przy ktorych zysk:ryzyko = 2:1 3:1 4:1,

Niestety cene i ATR wklepuje recznie bo nie mam czarnego pasa w OO Calc :D

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,416 sek.

hnhmhond
mtantlwv
trhmjfud
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ldxtvbbh
wbfulsmp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat