Z dobrymi narzędziami to krucho na polskim rynku, pozostaje excel ale fakt, nic wymyślniejszego bez VB się nie da w nim zrobić, albo inaczej da, ale nastręcza to sporo problemów z brakiem automatyzmu, co jest czaso i praco chłonne. Nie mniej podstawowe jakieś wyliczenia bez trudu da się tam zrobić, po pierwszym szoku co z czym parę tylko funkcji się używa i robi to co trzeba. Dane intrady tu już jest lepiej bo można skorzystać z darmowych narzędzi. Minutowe intra, co zwykle wystarcza można w txt zaciągnąć
www.parkiet.com/temat/83.html.... Ja korzystam z komercyjnych, znaczy z notowań on line gdzie program generuje mi tickowe intra w cvs-sie. Potem tylko kwestia skonwertowania tego pliku cvs czy txt na przykładowego excela, chodzi oczywiście o to by pojedyncze kolumny były w osobnych kolumnach. Z tym nie ma problemu, poradziłem sobie z tym w sposób tyleż prosty co genialny. Skorzystałem z openoffica który to robi bez problemu, z czym niestety excel jakoś ciężko sobie radzi. Wystarczy tylko w odpowiednich opcjach oo przy otwieraniu intra ustawić by separator był przecinkiem i już mamy piękne kolumny i to można zapisać w dowolnym formacie użytecznym czy to jednym z rodzajów excela czy scalca openoffica. Kolejny etap to obróbka i niestety tutaj to już ręczna robota, raczej VB nie znam więc wsio trza ręcznie poukładać do wyliczeń. Na szczęście dzięki życzliwym ludziom w necie wstępny pusty szablon tego co chce mam już zrobiony to już idzie szybciej. Znalazłam kiedyś w necie przykładowe bazy danych mnie interesujące, ale w necie zagranicznym bo w Polsce mało kto podaje wzory podejrzałem sposoby jak to robią żeby wyświetlało tak jak ja chcę i w drodze prób i błędów powoli ruszyło. Chwilowo eksperymenty prowadzę z intra wig20, bo ze względu na pracochłonność przy braku full automatyzmu jeszcze się nie da więcej przerobić. Jeśli ktoś zaś chce protestować sobie sygnały kupna czy sell w klasycznej AT to może użyć do tego celu amibrokera, afl to prawda jeszcze czarna magia ale gdybym się uparł to prosty syngał nie jest trudno napisać wykorzystuje się do tego Cross, chyba to jest funkcja więc bez znajomości afl można prostą sztuczkę napisać typu:
Dla Long przykład
Buy = Cross ( RSI(9), 30); // ten mówi, że jak 9-okresowe rsi przetnie od dołu poziom 30 to buy
Sell = Cross( 70, RSI(9) ); // ten mówi że jak 9-okresowe rsi przetnie od góry 70 to sell
Przykład dla Short przy tych samych poziomach
Sell = Cross( 70, RSI(9) ); // otwarcie short gdy od góry w dół 70 przebije rsi 9-okresowe
Buy = Cross ( RSI(9), 30); // zamknięcie gdy od dołu przebije 30 w górę
Short= Sell;
Cover= Buy;
Dalej już można spróbować samodzielnie stworzyć własne narzędzie testowe proste bez jeszcze znajomości afl i powoli się wgryzać
Coś takiego wklejamy w formula editor, zapisujemy odpalamy auto analyzera sprawdzamy czy ma all czy wybrany papier testować czy stopa ustawiać na jakimś poziomie, czy testować tylko long czy też i short itd. // Nie polecam testować wyżej podaną formułą duże straty :). Wyniki można sobie potem przenieść metodą kopiuj i wklej :) do excela coby sobie porobić jak ktoś chce wyliczenia.