0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
22 września 2011 08:55:40
przy kursie: 9,80 zł
onochi napisał(a):Pozostaje czekać na jakieś oficjalne ESPI. Ta cena jest spora pamiętam że była mowa o 600M, 800M ale 1,1 miliarda chyba nie. Ale może to jest cała cena z której KI wykłada tylko część. Fajne jest to że na dzień dobry mają ropę. Sytuacja podobna jak na Ukrainie tylko, że z gazem. Ja z tego zrozumialem, ze cena 1.1bln $ jest za 5 pol naftowych przynajmniej tak sugeruje naglowek :).
|
|
0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 262
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
22 września 2011 09:25:34
przy kursie: 8,90 zł
To smutne. Kwasniewskiemu my jako podatnicy fundujemy comiesięczne stałe uposażenie dla byłych prezydentów po to, żeby nie wynajmował się prywatnym osobom dla ozdoby ich biznesów. Oczekuję w takim przypadku, że Kwasniewski przestanie pobierać te pieniądze. Na Ukrainie Kwasniewski juz pokazał co potrafi: O gazie na pewno też cos w tym stylu będzie potrafił powiedzieć.
Edytowany: 22 września 2011 20:14
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
22 września 2011 09:30:50
onochi napisał(a):Panowie powiedzcie, że coś źle zrozumiałem. Chyba kupiliśmy OML42. Link Ja tam nie wiem, nawet nazwa firmy się nie zgadza, jakie nestoil?? Równie dobrze może chodzić o inne OML..., inne pieniądze itd
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
22 września 2011 09:39:30
Nestoil to część Neconde. Jak dla mnie wszystko się zgadza. Więc nie wydziwiaj  . Link@zabapinkfloyd Jak to kto straci. Akcjonariusze. Jak wypadnie średnia 1,30 a ktoś kupował na IPO po 1,89 to chyba oczywiste. Dla mnie ustalenie takiego kursu jest niesprawiedliwe, ale takie jest życie.
Edytowany: 22 września 2011 09:43
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
22 września 2011 09:41:40
Kastalto, przeczytaj ten artykul dobrze :). Jakie inne OML skoro jest podana nazwa firmy KI/KOV :). Inna sprawa jest to, ze sa to pismaki i moga pisac bzdury :).
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
22 września 2011 11:04:05
bucik1986 napisał(a):Kastalto, przeczytaj ten artykul dobrze :). Jakie inne OML skoro jest podana nazwa firmy KI/KOV :). Inna sprawa jest to, ze sa to pismaki i moga pisac bzdury :). OK, faktycznie nestoil to czesc Neconde, ale ten news jest śmieciowy tak czy inaczej. Wszystko żyło ostatnio kłótnią o kwestię operatora a tu ani wzmianki. Proponuje zachować spokój. Co nie wyklucza że wkrótce pojawi sięoficjalny komunikat. k.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 141
Wysłane:
22 września 2011 16:47:03
To może jeszcze takie pytanie. Czy w obliczu wciąż nie ustabilizowanej sytuacji na giełdzie będą skłonni do emisji KOV na AIM w IV kwartale? W obecnej sytuacji może zakończyć się to kompletną klapą. Co zatem z finalizacją transakcji w Nigerii? Jeśli KI nie zdecyduje się w pełni sfinansować zakupu to czarno to widzę...
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
22 września 2011 16:48:04
@GDA66TY
Masz zupełną rację. Zanim zarząd KOV ogłosi sukces (jeśli taki w ogóle będzie), może tutaj być tragedia. Obserwując notowania zdecydowanie stwierdzam że tu nie ma dna. Nie ma wsparć i nie ma kompletnie żadnej obrony. Na szerokim rynku spada ropa (w końcu). Wszystkie spółki z tego sektora polecą z nią. Petrol, Orlen, Lotos i oczywiście KOV. WIG20 przełamał ważne wsparcie więc jest tylko kwestią czasu kiedy przetestujemy 1900 i oby był tam jakikolwiek test. Kolejna rzecz to właściwie jak wy sobie wyobrażacie emisje na AIM po złotówce (pewnie jakoś taka będzie średnia patrząc co się dzieje). Ilość akcji będzie ogromna i nawet jeśli dla KOV będzie to sukces bo wszystkie kupią to dla akcjonariuszy obecnych raczej nie będzie. Rozwodnienie będzie masakryczne.
Edytowany: 22 września 2011 17:04
|
|
0 Dołączył: 2009-09-05 Wpisów: 278
Wysłane:
22 września 2011 17:16:46
onochi napisał(a):@GDA66TY Obserwując notowania zdecydowanie stwierdzam że tu nie ma dna. Nie ma wsparć i nie ma kompletnie żadnej obrony. Owszem dno jest - 0,01 zł. Już w tej chwili KOV idzie w kierunku cen charakterystycznych dla akcji śmieciowych. Gdzie to się zatrzyma?
|
|
|
|
Wysłane:
22 września 2011 17:43:42
Chciałbym zauważyć, że KOV jest zdecydowanie słabszy od rynku, co jest typowe dla "nadmuchanych" spółek opartych o obietnice bez fundamentów. Przy takim rynku i taniejącej ropie debiut w Londynie jest mrzonką albo po prostu wasze warszawskie akcje zostaną niemiłosiernie rozwodnione.
Dodatkowo czegos tu nie rozumiem:
Pierwotnie KOV był podmiotem notowanym na giełdzie w Kanadzie - kraju bogatszym od Polski, z większym rynkiem i zdecydowania większymi kapitałami, a także z dużym sektorem spółek wydobywczych i poszukiwawczych. Pan Kulczyk sciągnął KOV z Kanady do Warszawy i zebrał w Warszawie pieniądze od akcjonariuszy po 1,89 za akcję. Skoro KOV miał byc takim super przedsięwzięciem, to dlaczego nie zebrał pieniedzy w Kanadzie od inwestorów, którzy znają się na spółkach poszukiwawczych?
Ale to nie koniec, bo teraz okazuje się, że Warszawa jednak nie daje dobrych wycen, ale Londyn je da.
To czemu Kanada nie dawała?
|
|
0 Dołączył: 2011-02-16 Wpisów: 122
Wysłane:
22 września 2011 22:38:04
Funkytown napisał(a):Pierwotnie KOV był podmiotem notowanym na giełdzie w Kanadzie - kraju bogatszym od Polski, z większym rynkiem i zdecydowania większymi kapitałami, a także z dużym sektorem spółek wydobywczych i poszukiwawczych. Pan Kulczyk sciągnął KOV z Kanady do Warszawy i zebrał w Warszawie pieniądze od akcjonariuszy po 1,89 za akcję. KOV nigdy nie byl notowany w Toronto...
Edytowany: 22 września 2011 22:39
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
22 września 2011 23:13:54
Witam kolegów i starych bywalców tego forum. Pisałem kiedyś na tym forum o "toksach", czyli toksycznych akcjach na giełdzie. Na konferencji w Kazimierzu Dolnym poświęconej "Etyce w biznesie" dowiedziałem się nieoficjalnie że na światowych giełdach ok.80% to papiery toksyczne, oficjalnie 30-40%. Było tu wielkie larum że napisałem o tym akurat na eleganckim forum KOV. Pamiętam jak Redface się obruszył, mimo, że nie napisałem wprost o KOV. Martwiłem się już wtedy o swoje akcje. Dzisiaj z całą stanowczością mogę stwierdzić, że spółki wydobywcze obarczone są ogromnym ryzykiem, tak uważam że to ponad 80% toksyczne akcje. Wyjątek stanowią firmy za którymi kryje się ogromny kapitał i poszukiwania są tylko odcinaniem kuponu od zysku tych firm. Nowe firmy wydobywcze można porównać w przybliżeniu do zakupu kuponu lotto. Póki spółka nie generuje godziwych zysków jej papiery są niebezpiecznie toksyczne. Ale kto gra, może wygrać, ale ten kto nie gra, nie przegra. Tak jest w tej chwili z KOV, zresztą byłbym niesprawiedliwy gdybym wymieniał tylko KOV. Na naszej szulerni GPW jest zgnieżdżona cała fura spółek w o wiele bardziej toksycznych (wręcz bankrutów) niż wciąż perspektywiczna (tak!..) s-ka KOV. To co napisałem wtedy było niejako ostrzeżeniem, że należy być czujnym. Niestety dzisiaj się to sprawdza i potwierdza. A tak apropo, dotyczy to również spadków notowań KOV, z uporem maniaka twierdzę, że ekonomiczny system anglo-amerykański zawalił się i nie wart jest funta kłaków. System ten doprowadza do cyklicznego kryzysu na światowych rynkach finansowych.{Może tym razem, przez potwierdzającą się rzeczywistość, moderator nie usunie mojego postu:-))}. Wyniki firm nie trzymają się żadnych wykresów fundamentalnych. Nic nie działa. Wartość i siła finansowa państw oceniana jest na zlecenie instytutów będących na garnuszku pewnych grup,loż (...) poniżej ich możliwości i rzeczywistej wartości, wprowadzając świadomie (tak przypuszczam) ferment i zamieszanie, osłabianie ich gospodarek ,by nie wskazywać USA za głównego winowajcę i odwracając uwagę Świata od ich problemów ekonomicznych i systemu wartości. Jak to możliwe że ekonomiści wykształceni na najlepszych anglo-amerykańskich uniwersytetach doprwadzają do zwały i nie byli i są w stanie przewidzieć a wręcz doprowadzją do kryzysu. Myślę że scenariusz przyszłej historii ludzkości jest w rękach zupełnie inych ludzi, niż tych wybranych demokratycznie w niby demokratycznych państwach. Przypuszczam, że efekt globalizaji będzie doskwierał nam coraz bardziej i pozbawiał wiele grup społecznych podstawowej egzystencji. To co się teraz w Świecie dzieje jest zaprzeczeniem jakiegokolwiek systemu ekonomicznego. To są po prostu "wilcze prawa" określonego estabiszmentu.
|
|
Wysłane:
22 września 2011 23:16:44
kfahoo napisał(a):Funkytown napisał(a):Pierwotnie KOV był podmiotem notowanym na giełdzie w Kanadzie - kraju bogatszym od Polski, z większym rynkiem i zdecydowania większymi kapitałami, a także z dużym sektorem spółek wydobywczych i poszukiwawczych. Pan Kulczyk sciągnął KOV z Kanady do Warszawy i zebrał w Warszawie pieniądze od akcjonariuszy po 1,89 za akcję. KOV nigdy nie byl notowany w Toronto... Oh really? "Sądzę, że za podaż w głównej mierze odpowiadają kanadyjscy inwestorzy indywidualni. Trzeba pamiętać, że do 2008 r. na giełdzie w Toronto były notowane akcje KOV – wówczas spółka nazywała się Loon Energy – i wiele osób kupowało je po cenie niższej niż obecny kurs na GPW – mówi Dariusz Mioduski, prezes Kulczyk Investments, firmy należącej do Jana Kulczyka i mającej 48,6 proc. akcji KOV." Link: Debiut KOV
|
|
0 Dołączył: 2011-02-16 Wpisów: 122
Wysłane:
22 września 2011 23:22:06
bylem przekonany ze notowany byl Loon ale przed podzialem
zwracam honor
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
23 września 2011 10:37:57
przy kursie: 8,70 zł
Shell Nigeria oil sales to end with operator dealCytat:A consortium led by Poland's Kulczk Oil Ventures agreed a deal for Shell's block OML 42, while independent energy firm Eland Oil, in partnership with Nigeria's Starcrest, has agreed to buy OML 40. Niger Delta E&P and Petrolin won OML 34 and Conoil, owned by Nigerian billionaire Mike Adenugu, picked up the biggest block OML 30. I chyba to ostatnio sugerowaliśmy: Cytat:The likely scenario is that NNPC becomes the "operator" of the blocks and then farms out the development of the fields to another firm. This could be the buyer of Shell's share or another contractor and potentially a host of other companies in between, sources close to the deals told Reuters.
Edytowany: 23 września 2011 10:40
|
|
0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 262
Wysłane:
23 września 2011 10:59:46
Cytat:Nigeria's government says its ambition is to make NNPC a successful state-owned energy company like Brazil's Petrobras and Malaysia's Petronas but becoming operator in name, but not in practise, won't get them to that goal. Jeżeli dobrze zrozumiałem, to jest duże prawdopodobieństwo, że NNPC będzie operatorem tylko z nazwy, bo w praktyce tę funkcję będzie pełnił partner w koncesji ?
Edytowany: 23 września 2011 11:01
|
|
0 Dołączył: 2011-01-07 Wpisów: 263
Wysłane:
23 września 2011 11:03:32
duża jest szansa, że nawet jeśli będą operatorem tylko z nazwy, to rząd będzie chciał to szybko zmienić... Cytat:Nigeria's government says its ambition is to make NNPC a successful state-owned energy company like Brazil's Petrobras and Malaysia's Petronas but becoming operator in name, but not in practise, won't get them to that goal.
nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół
|
|
0 Dołączył: 2011-02-16 Wpisów: 65
Wysłane:
23 września 2011 11:04:30
af.reuters.com/article/investi... czy któryś z kolegów mógł by to przetłumaczyć fachowo ,ponieważ mój angielski jest troszkę kiepski!!
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
23 września 2011 11:05:36
Ostatnio pisałem, że najprawdopodobniej status operatora dostanie NPDC/NNPC bo takie są wymogi prawne ale tymczasowo przekaże nadzór nad operacjami bardziej doświadczonym i sprawniej działającym firmom aby rozwinęły koncesje, które docelowo i tak trafią w ręce NPDC.
Federer - właśnie dzięki takiemu podejściu NPDC chce zostać "state-owned energy company" czyli państwowym przedsiębiorstwem energetycznym porównywalnym pod względem produkcji ropy do Petrobras czy Petronas.
Edytowany: 23 września 2011 11:10
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.