0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
7 października 2011 20:10:38
Ucofb - zaczynając testy myślałem że spółki silne fundamentalnie (portfel "bezpieczny") bądą spadały w bessie wolniej, tymczasem okazuje się że zachowywały sie one stabilniej jedynie w korektach trendu wzrostowego. Gdy przyszła lawina - leciały równo z tymi których niedowartościowanie wynikało z słabszej sytuacji fundamentalnej. Na besse nie ma bata, jedynie spółki tzw defensywne o bardzo niskiej becie mogą zachować się troche mniej rozpaczliwie. Jakie 10 spółek juz byś kupił i za jaką część portfela?
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
7 października 2011 20:50:03
Moim zdaniem mu chodzi o wariant 10x10%x10%SL  Kwestia podejścia. Stosowałem jakiś czas taką strategię w hossie i dawała przyzwoite rezultaty. Strata na kapitale 1% w przypadku odpalenia jednego SL. Ja wolę czekać na odwrócenie trendu, chociaż czasami kupuję na wsparciach. W poniedziałek odkupię KGH, bo sądzę, że jest jeszcze miejsce na wzrosty, no chyba, że sentyment ulegnie zmianie. Na szorty na miedzi jest jeszcze zbyt wcześnie. ucofb napisał(a):v3nom odnośnie tego czy jesteśmy jedną w bessie to powiem dlaczego uważam, że jesteśmy w bardzo zaawansowanej bessie: stockwatch.pl -> analiza spółek -> skaner fundamentalny -> cały wig i poszeregować sobie wg spólek z największymi spadkami w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Spójrzcie ile wzrosło, a ile spadło i to o ile spadło. To jest w miarę rzeczowym argument mam wrażenie. Moim zdaniem jesteśmy albo w zaawansowanej hossie albo w początkach bessy. Dlaczego? Uzasadniłem w skrócie niedawno na tym wątku i nie chce mi się powtarzać. Przywołałem tylko wskaźniki szerokiego rynku, a jest więcej sygnałów technicznych. Oczywiście mogę się mylić, dlatego obserwuję i reaguję  Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 7 października 2011 20:50
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
7 października 2011 20:53:21
ucofb, nawet jeśli spółka jest na linii wsparcia, to trzeba gdzieś ustawić SL, a przy tej zmienności przydałoby się go dać co najmniej 5% niżej niż wsparcie, czyli wsadzić możesz nie więcej, niż 50% portfela. To ja wolę grać na wsparcia intradayowe na KGHM, a na shortach ryzykować nie więcej, niż 1% po przebiciu ważnego wsparcia. Jako że mogę tak robić nawet kilka razy w tygodniu, to ciągłe oddawanie i zarabianie mi nie przeszkadza, bo wiem, że nie mogę poważnie wtopić. Poza tym załóżmy, że linie wsparcia padają, co wtedy? Jaki masz wtedy plan? Zabierasz kapitał i się żegnasz? Na rynku niedźwiedzia nie kupuje się akcji na dłużej, bo to tylko bezsensowna strata kapitału. Masz wyjąć kapitał i czekać tak długo, aż spółki spadną na prawdziwe dno i nikt nie będzie chciał ich kupić. Wtedy kupujesz 10x więcej, bo ceny są śmieszne. Ja ci mogę zagwarantować, że jeśli kupisz na wsparciu długoterminowym, to zrobi tak dużo więcej osób i za jakiś krótki czas wszyscy zaczniecie wywalać te akcje, a wtedy kupią je od was ci, którzy grali na spadki. Bessa to nie jest jedna fala spadkowa i potem wzrost, bessa może trwać nawet 10 lat i w tym czasie można wybierać wśród spółek o C/WK = 0.5 ale nikt ich nie kupuje, bo po prostu otoczenie makro jest tak złe, że akcje są niepopularne tak jak u nas opcje walutowe. Przez 10 lat może trwać boczniach z niewielkimi wahaniami i myślący inwestor obserwuje rynek i szuka sygnałów, że trend się odwraca. Wtedy zaczyna kupować i za parę lat zbiera żniwo. Kupowanie w bessie na wsparciu to granie na odbitkę, czysto techniczne, a nie fundamentalne inwestowanie. Tak to widzę. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 7 października 2011 21:00
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-07 Wpisów: 211
Wysłane:
7 października 2011 20:55:45
teraz tylko zdefiniować prawdziwe dno, i wszyscy będą bogaci no offence Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham
|
|
Wysłane:
7 października 2011 21:01:08
Prawdziwe dno jest wtedy, kiedy spółka osiąga absurdalną wycenę (KGHM za 20 zł) i jednocześnie wydaje nam się, że nie warto jej kupować, bo to pewna strata. Właśnie cały myk polega na tym, żeby się przełamać wbrew większości. A na wsparciu kupuje właśnie większość... Poza tym jak mam kupować na wsparciu pod odbicie, to wolę kupić największego śmiecia o dużej zmienności, nawet Petrola, od niemrawej spółki fundamentalnej jak InstalKraków. Jak ma odbić na dwa dni, to niech odbije porządnie. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 7 października 2011 21:04
|
|
Wysłane:
7 października 2011 21:05:45
Tak. Jedno małe ale, z waszym podejsciem (stop lossy, chronienie kapitału, bezpieczeństwo), to i tak nic nie daje. Nie chroni przed utrata, np 80% kapitału. Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham
|
|
Wysłane:
7 października 2011 21:06:59
Oczywiście że chroni. Na weekend zostajemy co najwyżej z S, więc nic nas nie zaskoczy. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
7 października 2011 21:09:07
mówimy o kupowaniu na prawdziwym dnie. ustawisz sl ? prawdziwe dno => najwieksza zmiennosc. zeby bylo jasne, ja tutaj nie krytykuje nikogo. To tylko nie jest takie proste. Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham
|
|
Wysłane:
7 października 2011 21:13:50
Trzeba po prostu kupować na wybiciu z konsolidacji, albo po rozpoczęciu trendu. Ewentualnie kupować bez SL, ale przy C/WK < 1. Przy jednych zakupach na pół roku, można spokojnie zaryzykować 10%, ważne żeby premia za ryzyko była wysoka. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
7 października 2011 21:15:27
@bldnja mam poglądy na rynek podobne do mathu, ale powiem Ci że z tym graniem na fundamenty to robi się z roku na rok większa kaszanka. Popatrz np na jedną z największych giełd świata - Japonie, spróbuj tam grac na fundamenty przy takim 15-letnim wykresie NIKKEI225:  kliknij, aby powiększyća przecież Europa i USA zmierza dokładnie tą samą drogą, zwiększając ciągle swoje zadłużenie. Być może przez 2,3 może i 5 albo i 10 lat gra na fundamenty nie da Ci pozytywnego efektu. Co jeśli, jak w Japonii, nie da przez 15 lat? pewnie że idealnym sposobem inwestycji jest dokładnie sobie firmę zanalizować, wrzucić kasę i za parę lat zbierać nieprzeciętne zyski. Tylko że nasz zadłużony, zbiurokratyzowany pseudo-kapitalizm chyli się ku upadkowi i nie wiem jaki system i ile obecnych firm będzie działać za 20 lat. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 7 października 2011 21:19
|
|
|
|
Wysłane:
7 października 2011 21:16:41
Tzw, marża bezpieczeństwa marża bezpieczeństwa , znajomość firmy i jej biznesu. Zwykły zjadacz chleba, tyle może zrobić. @Scarry, Ja jestem prosty człowiek (może i naiwny). Wierze, że w końcu ludzie zrozumieją, że pieniądze biorą sie nie z drukarki, tylko z pracy, że przestaną wierzyć w te bajki które politycy opowiadają. Wiem też, że gospodarka teraz stoi na kulawych nogach. Wierze za to w to, że dobre firmy przetrwają, i to jako silniejsze kryzys, który nas czeka. Odpracujemy te długi zaciągnięte niestety nie przez nas. Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham
Edytowany: 7 października 2011 21:19
|
|
Wysłane:
7 października 2011 21:17:20
mathu napisał(a):Poza tym jak mam kupować na wsparciu pod odbicie, to wolę kupić największego śmiecia o dużej zmienności, nawet Petrola, od niemrawej spółki fundamentalnej jak InstalKraków. Jak ma odbić na dwa dni, to niech odbije porządnie. Dokładnie. W ogóle co to jest za spółka Instal Kraków?  Miałem ją chyba kiedyś i nawet zarobiłem jakieś 2 złote/akcje. Ale patrząc długoterminowo, to widzę, urosła w 2009 a potem już tylko boczniak. Nie wiem jaką kwotą inwestujesz, ale zakładam że niewielką, bo pominąłeś kwestię płynności. Podejrzewam, że w Instala się nie da rozsądnie wejść i wyjść za powiedzmy więcej jak 5-10k. EDIT: Buldi, wyciągnęli psiakrew, zaraz zrobią +3% Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 7 października 2011 21:18
|
|
Wysłane:
7 października 2011 21:28:53
Ten Instal był kiedyś typowany w Pudelku jako super spółka fundamentalna. Jakoś nie pomogło... The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
1 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 1 207
Wysłane:
8 października 2011 12:20:51
@buldi Ja kupiłem: atrem po 5,15, gant po 7,48, fasing po 12,80, mercor po 7,28, instal po 12,80, pbg po 59,80 i to stanowi po równo razem moje 60% portfela, 40% czyli reszta to lokata. Tak dysponuję małą kwotą rzędu 8 tys zł. (biedny student ja jestem) Bardzo prosty i nieskomplikowany pomysł na inwestowanie. To są moim zdaniem dobre i tanie fundamentalnie spółki kupione na silnych liniach wsparcia. Na każdą pozycję ustawione 10% stopy. Jak mi to wyjdzie to tylko Bóg raczy wiedzieć. "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
|
|
Wysłane:
8 października 2011 12:24:43
pozwole się wtrącić. idea inwestowania fundamentalnego i stop-loss'ów to dwie sprzeczne rzeczy. Kupiłeś wg ciebie dobre spółki, ale jak spadną 10% to już nie będą dobre i trzeba sprzedac ? Jeśli są dalej dobre, to niższa cena to tylko dodatkowa okazja. Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham
|
|
43 Dołączył: 2009-04-14 Wpisów: 603
Wysłane:
8 października 2011 12:28:46
SL na spółkach takich jak FSG to jest słaba strategia ( mała płynność)
|
|
1 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 1 207
Wysłane:
8 października 2011 12:40:29
@bldn Tak wiem, że jest to sprzeczne wg wszystkich książek traktujących o inwestowaniu w wartość, fundamentalne itd. Stosuję stopy dlatego bo uważam, ze jeżeli spółka przekroczy mocny poziom wsparcia to strasznie leci, prawie jak wodospad, a następna mocna linia wsparcia jest często kilkadziesiąt procent niżej na naprawdę już absurdalnych poziomach cenowych. Dzięki stopom żyję spokojniej i nie wpadam w obsesję, że jak spada to na pewno zaraz odbije. Co do małej płynności, płynność to jest tylko na wigu20 i czasem mwigu. Wg wszystkich książek połączenie a. fundamentalnej z a. techniczną daje marne rezultaty. Pomimo pełnej świadomości łamania tych książkowych zasad postępuję tak jak pisałem w postach poprzednich. Ja nie mówię, że zarobię, że na pewno będę miał największe stopy zwrotu etc., jedynie przedstawiam sposób w jaki inwestuję, moze zły sposób może dobry, tego nikt nie wie. Ważne żeby mieć jakąś strategię, świadomie z niej korzystać i trzymać się zasad. "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
|
|
Wysłane:
8 października 2011 13:10:29
To jakieś dziwne te książki. Moje mówią o tym, że wybieramy fundamentalnie, a kupujemy na wybiciu technicznym, żeby nie zakisić kapitału. I jak najbardziej stosujemy SL, tylko mniej ścisłe. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
8 października 2011 13:10:55
Ucofb - życze Ci jak najlepiej, ale wszystkie spółki jakie kupiłeś są w zaawansowanym trendzie spadkowym. Najlepiej wygląda PBG (też w spadkowym) gdzie jednak ja widzę odbicie ale nie wybicie. Jeżeli wszedzie ustawiasz 10% SL to tu wypada Ci on lekko powyżej ostatniego dołka. Atrem i Ganta łapałeś tuz powyżej dołków ostatniej bessy i SL wychodzą ci poniżej - myślisz że gdyby nastąpiły kolene zwały one będą stały w miejscu?, Mercor przebił juz dawno wszelkie wsparcia, Instal łapałeś poniżej wybitego wsparcia długoterminowego - chyba że fibo 61,8 ale nic po za tym, natomiast Fasing już wsparcie naruszył. Nie wybrałeś sobie łatwej drogi. Niestety ale technicznie FW20 wygląda lepiej niż Twoje spółki.
Edytowany: 8 października 2011 13:16
|
|
Wysłane:
8 października 2011 13:24:39
To faktycznie niewielka kwota, chociaż jak na studenta to nieźle. Jak ja byłem studentem, nie tak całkiem dawno temu, to dysponowałem kwotą 500-1000zł i to nie tylko na inwestycję, ale i życie od pierwszego do pierwszego  Teraz jednak obracam większymi kwotami i wczorajsze 4 transakcje na Fasing na niecałe półtorej tysiąca kompletnie dyskwalifikują spółkę. Dla mnie płynne spółki to te z WIG20 oraz kilka najpopularniejszych na mWIG40. Reszta się kompletnie nie nadaje do niczego. Buldi, właśnie zauważyłem Twój wpis i to jest kolejne clue w tej dyskusji. Ucofb, wiesz dlaczego Twoje spółki spadają, a indeksy rosną? Bo ciągną je w górę wybrane, największe spółki. Szeroki rynek, wliczając w to maluchy, jest w ostrej defensywie. Przytaczałem tu wcześniej przykład wskaźnika NH-NL i on to obrazuje bardzo dobrze. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.