PARTNER SERWISU
cipseyqf
41 42 43 44 45

Portfel by Scarry

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 7 października 2011 16:58:59
v3nom napisał(a):

EDIT: Kanoniers, złodziejskie prowizje płacisz Waćpan. W zasadzie to udało się zarobić troszkę więcej, bo zapomniałem, że policzą mniej za DT.

No z tego wynika ze masz racje bo 0,39% od kazdej transakcji a TY ???

Nigdy na to nie zwracalem uwagi bo nie zdarzylo mi sie trzymac akcji krocej niz kilka miesiecy ale czasy powoduja ze trzeba sie zmieniac z nimi i tak jak wczesniej napisalem gdyby nie piatek to bym trzymal miedziaka dalej :)

co do ropy to moze liczyli ze 105 wytrzyma a jesli nie to trzeba sie pod 115 zaczaic - pod gorna banda kanalu spadkowego od maja 2011

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 7 października 2011 16:59:55
donatel napisał(a):
mathu napisał(a):

Ale powiem wam, że DT z użyciem kwotowań realtime ale wykresu opóźnionego o 15 minut wymaga wiele wyobraźni :)))))

Pomaga podglądanie WIG20 RealTime. Jak zaczyna lecieć to jest duża szansa że to przez KGHMthumbright

No właśnie nie bardzo, nie bardzo, jak W20 spadał poniżej 2200, to KGH atakował 140, a jak W20 wybił nowego maksa pół godziny temu, to KGH był już na 137.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

chudziak
0
Wpisów: 25
Wysłane: 7 października 2011 17:07:50
No i zostałam z KHGM z weekend liczyłam na co najmniej 140 i się spóźniłam ze zleceniem confused3 - Scarry miałeś rację z tym KGHM .

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 7 października 2011 17:10:41
w kazdej chwili , dosłownie w każdej, może wyskoczyć Merkel czy ktoś inny i powiedziec papa Grekom. moim zdaniem szkoda ryzykować kasę, bo zwała może być niezła (choć też wcale nie musi)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 7 października 2011 17:10:46
Kanoniers, ja zapłaciłem bodajże 0,2% za transakcję, ale to był DT. Mogę się mylić, bo zmieniali coś w tabelach opłat u mnie w DM w sierpniu, ale nie chce mi się teraz tego sprawdzać.
Klika się i sprzedaje ;-)

mathu
0
Wysłane: 7 października 2011 17:12:36
W mBanku jest 0.25% ale tylko za jedną stronę transakcji. Druga normalnie 0.39%. Jest to niestety bolesne i dlatego zwiewam do Bosia.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 7 października 2011 17:21:07
@mathu

jak to ??? u mnie w dwie strony jest 0,39% Eh?

tez juz dawno mialem sie przeniesc ale jak zwykle nie ma czasu ani determinacji :)
Moze nie bylo we mnie takiej potzreby do tej pory

chudziak
0
Wpisów: 25
Wysłane: 7 października 2011 17:24:52
Scarry napisał(a):
w kazdej chwili , dosłownie w każdej, może wyskoczyć Merkel czy ktoś inny i powiedziec papa Grekom

Wiem , że przewidujesz, że właśnie w któryś weekend tak się zdarzy. Mam tylko nadzieję, że jeszcze nie w ten. Ja w pracy nie mam możliwości korzystania z internetu i jak się dorwałam to już było za późno ale zapas na stratę jeszcze mam , jakby co Anxious .

Mohin
0
Wpisów: 23
Wysłane: 7 października 2011 17:31:29
Jeśli mowa o prowizjach to polecam bosia + SII - 0,29% i dt 0,15%. Do tego macie zniżkę na abonament stockwatch thumbright

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 7 października 2011 17:40:16
doda ze przy pewnej wielkości portfela i generowanych obrotow mozna megocjowac i wcale nie sa az takie bajeczne kwoty.

bossia jest ok. ale radze z czysto podatkowych powodów miec 2-3 rachunku wtedy mozna troche zarządzac podatkami...:-)))

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

mathu
0
Wysłane: 7 października 2011 17:42:34
Kanoniers napisał(a):
@mathu

jak to ??? u mnie w dwie strony jest 0,39% Eh?

tez juz dawno mialem sie przeniesc ale jak zwykle nie ma czasu ani determinacji :)
Moze nie bylo we mnie takiej potzreby do tej pory

Taka prowizja jest za DT. www.mbank.pl/indywidualny/inwe...

W BOŚ jest znowu promocja przy przenoszeniu papierów

v3nom
0
Wysłane: 7 października 2011 19:10:28
Dobrze, że sprzedałem gorącego kartofla przed weekendem, bo bym się teraz stresował niepotrzebnie Angel

Usiaki tak jak przechodzili przez linię trendu bez oporu w jedną stronę, tak teraz idą w drugą. Mówiłem, ze linie trendów są z gumy i rynek często je naciąga. Wybicie o kilka pikseli jeszcze nic nie znaczy. W ogóle sądziłem, że na fali sentymentu dociągną do linii trendu spadkowego wyższego rzędu i od niego się odbiją.

Zasięgu z formacji V także w pełni nie zrealizowali. Jeśli mają spadać, to zobaczymy co poziom 1100 potrafi i czy nie reaktywuje się na nim znowu niewidzialna ręka rynku. Jak było w tym wywiadzie na TVN, siłę rynku byka poznamy po korekcie.

PS. Ja tam liczę na czarny słupek i CLOSE = LOW oraz objęcie bessy na NASDAQ wave
Edytowany: 7 października 2011 19:11

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 7 października 2011 19:15:28
V3 - czy Ty mnie musisz tak stresować?
Ja jak na łosia przystało - jadę na L od 2222.
To sie dopiero nazywa gorący kartofel.d'oh!

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 7 października 2011 19:25:33
Czytam tę kronikę, patrzę sobie na Wasze strategie inwestowania i wydaje mi się, że Wy cały czas musicie być na rynku.

Nie chcę żebyście zrozumieli moje słowa jak krytykę bo nie o tutaj chodzi ale nie lepiej byłoby znaleźć sobie powiedzmy 10 niezłych, tanich fundamentalnie spółek, popatrzeć na wykres tych spółek w długiej perspektywie i kupić przy mocnych liniach wsparcia, a nawet poniżej bo są one często w ciągu dnia naruszane, żeby uruchomić stopy, następnie ustawić stopki na 10(czy nawet 20)% na każdej spółce czyli 1(2)% całego portfela i tylko sprawdzać pozycje.

To zajmuje zdecydowanie mniej czasu, mniej nerwów, a wystarczy, że 3 spółki odbiją się mocno co jest prawdopodobne i zyskacie tyle ile cały czas walcząc z rynkiem, a nie marnując sporo czasu.

Tylko proszę nie traktujcie tego jak krytyki tylko jako moje spojrzenie na giełdę i funkcjonowanie na niej.

Pozdrawiam
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

v3nom
0
Wysłane: 7 października 2011 19:29:42
W ogóle opowiadałem Wam, jak przyłapałem mojego szefa na oglądaniu klipu z naszym ulubionym traderem Alessio Rastani? Angel

Poszedłem go o coś zapytać i akurat usłyszałem znajoma wypowiedź. Powiedziałem, że widziałem to już w zeszłym tygodniu i zapytałem, dlaczego wygląda na wystraszonego? Faktycznie był zszokowany i powiedział, że to jest przerażające. A ja zacząłem się śmiać Angel

Welcome to the real world!

Nie spodziewałem się tego po nim, bo jest obyty z finansami. Ale to chyba jest tak jak z opcjami toksycznymi. Przedsiębiorcy to nie tradarzy i chociaż są obeznani z finansami, to brakuje im wiedzy i doświadczenia czysto traderskiego.

EDIT: Buldi, jeszcze 6 punktów i zrobiłbyś dzisiejsze MAX reindeer

EDIT: Ucofb, plan niezgorszy trzeba przyznać. Tylko po co mam kupować spółki, skoro moim zdaniem jesteśmy jedną nogą w bessie? Angel
Edytowany: 7 października 2011 19:34

buldi
0
Wysłane: 7 października 2011 19:34:47
Wiedziałem że mogę liczyć na słowo otuchy. Angel
Juz mi od początku coś z tymi dwójkami nie pasowało.

ucofb
1
Wysłane: 7 października 2011 19:42:38
A to oczywiście zależy od tego w jakim punkcie jesteśmy, Ty uważasz, że jesteśmy w bessie, ja coraz bardziej jestem zdanie, że jesteśmy blisko dna albo już je mieliśmy.

Staram się patrzeć tylko na spółki, spójrzcie jak wsparcie ma np. instal kraków, atrem, gant, fasing.

Kupujesz ustawiasz stopy i zapominasz, patrzcie tylko na wykres powiedzmy z zakresem 3 lat. A im dłuższe wsparcie tym mocniejsze, tak na logikę. Zaobserwowałem również, że przy tych długoterminowych wsparciach pojawia się znaczny popyt (wykres kghm np. z 2008/2009 spadł dokładnie to ceny debiutu). Tak samo jest na instalu kraków (teraz kupują insiderzy). Mam też wrażenie, że to się będzie sprawdzać przy mniejszych dobrych spółkach.

Np. PBG jak spadało, spadało, to technicznie na miesięcznym i tygodniowych macd i rsi był bardziej wyprzedany niż kghm i lotos z 2008/2009 (do sprawdzenia w prostym isprag czy jakoś tak) I żeby nie było tak, że piszę teraz o tym to pisałem też o tym na wątku pbg.

Ja mam nieco inne spojrzenie na rynek niż Wy ale tutaj chyba jest odpowiedniej miejsce do dyskusji i wymieniania rzeczowych argumentów.

v3nom odnośnie tego czy jesteśmy jedną w bessie to powiem dlaczego uważam, że jesteśmy w bardzo zaawansowanej bessie: stockwatch.pl -> analiza spółek -> skaner fundamentalny -> cały wig i poszeregować sobie wg spólek z największymi spadkami w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Spójrzcie ile wzrosło, a ile spadło i to o ile spadło. To jest w miarę rzeczowym argument mam wrażenie.

Pozdrawiam,
Edytowany: 7 października 2011 19:48

mathu
0
Wysłane: 7 października 2011 19:43:28
ucofb napisał(a):
Nie chcę żebyście zrozumieli moje słowa jak krytykę bo nie o tutaj chodzi ale nie lepiej byłoby znaleźć sobie powiedzmy 10 niezłych, tanich fundamentalnie spółek, popatrzeć na wykres tych spółek w długiej perspektywie i kupić przy mocnych liniach wsparcia, a nawet poniżej bo są one często w ciągu dnia naruszane, żeby uruchomić stopy, następnie ustawić stopki na 10(czy nawet 20)% na każdej spółce czyli 1(2)% całego portfela i tylko sprawdzać pozycje.

Super, a potem po kilku dniach każda z tych spółek spada o 10% i mamy tyle samo straty na całym portfelu.

Buldi w poniedziałek raczej nie będzie dramatu, usiaki robią normalną sesję korekcyjną, żadnego szaleństwa spadków (jak na razie). DAX i koper stoją tam, gdzie były na naszej sesji.

Dopóki USA nie przejdą 1140, a DAX 5500, to jak dla mnie mamy trend wzrostowy w krótkim terminie.
Edytowany: 7 października 2011 19:45

buldi
0
Wysłane: 7 października 2011 19:52:17
Ucofb - wiem że nie każdy zaglada na testy strategi, ale tam dobrze widać to o czym Mathu pisze.
Portfel złożony z 30 spółek wybranych trzema metodami analizy fundamentalnej spada prawie liniowo. Średni wynik wygląda fatalnie i na razie nie widac najmniejszych oznak odwrócenia trendu. Wynik z tego tygodnia +0,88% nie jest powalający gdy spojrzymy na tempo ostatnich spadków.
Edytowany: 7 października 2011 19:53

ucofb
1
Wysłane: 7 października 2011 19:56:03
@Scarry ale chodzi mi o to, że kupujesz na samej długoterminowej (kilkumiesięcznej, kilkuletniej nawet) linii wsparcia, a co za tym idzie kupujesz dobrą fundamentalnie spółką, która technicznie jest bardzo ale to bardzo wyprzedana.

Nigdy nie wiesz czy spadnie dalej, a jak w takiej sytuacji spadnie to leci wodospad jak na pbg po 150zł i po to masz stopy.

Wolę taki sposób niż przewidywanie czy merkel czy ktoś tam wyjdzie i coś powie i zostanie to źle zinterpretowane przez rynek.

Ja mam ten plus, że nie muszę obserwować non stop danych makro bo patrzę na spółkę i na jej zakres kursu. Dlatego własnie w kryzysie jak popuszczały 2008 r. mocne linie wsparcia to był istny wodospad i panika.

Wątie, żeby nagle 10 tak wybranych i kupionych spółek nagle spadło biorąc pod uwagę, że często akurat wtedy insiderzy kupują akcje ( np. mercor czy instal).

@Buldi ale nie chodzi mi o to, żeby kupować spólki której są najbardziej niedowartościowane wg 3 wycen wg analizy fundamentalnej (wiem o czym mówisz, i wiem o którym wątku mówisz) Mówię o tych spólkach, które bardzo mocno spadły, są wskaźnikowo tanie i wskaźnikowo fundamentalnie dobre oraz znajdują się przy cholernie mocnych długoterminowych liniach wsparcia : ) I na tych liniach kupujesz. A teraz właśnie takie sytuacje na giełdzie zaczynają się pojawiać, jest ich coraz więcej.

A czy spółka wg automatu jest niedowartościowana o 50, 100 czy 200% mnie nie interesuje.
Edytowany: 7 października 2011 20:03

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

41 42 43 44 45

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,528 sek.

etlkpqby
xcvdkbfu
nxhqcqbt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lbifzowy
ftaoamwq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat