PARTNER SERWISU
mutwonxq
1 2

fw20 zarządzanie kapitałem + % skuteczność

yogo
0
Wpisów: 120
Wysłane: 8 października 2011 05:23:59
Witam. Czy możecie opisać laikowi jak zarządzacie kapitałem na kontraktach? Chodzi mi tylko o futures...zadne akcje, dywersyfikacje itd.

A więc tak, system w skrócie:
*procent skuteczności na ostatnie 22 transakcji = 77%
*stosunek zysk / strata 92,60% / 7,40%
*ilość transakcji 22

W jaki teraz sposób to obliczyć aby system był najbardziej efektywny + jakim procentem kapitału grać aby nie wyrzuciło mnie z rynku w przypadku powiedzmy 20 stratnych pozycji...

*Czy możecie mnie wspomóc podstawową statystyką gdyż nie miałem niestety tego przedmiotu na studiach..
*Przeczytałem kilka artykułów co do zarządzania kapitałem ale prawie wszędzie jest to samo: tnij straty, pozwól zyskom rosnąć....

W końcu zrozumiałem jak bardzo ważne jest zarządzanie kapitałem...mam wrażenie że dużo ważniejsze od systemu. Przeanalizowałem również na tyle ile to możliwe strategie naszego mistrza Krzyśka z Wrocławia który wygrał Parkiet challenge bodajże 3 razy...

wg jego strategii najbardziej optymalną jest:
otwarta 1 pozycja = 2-3% kapitału
ewentualnie kiedy sygnał jest silniejszy gra bardziej agresywna od 6-8% kapitału
ale sam przyznaje że najtrudniejsze jest pytanie, iloma kontraktami grać na rynku

I jak to zrobić w przypadku kiedy ktoś zaczyna tak jak ja grać kwotą powiedzmy 8000zł...??? w moim przypadku kiedy gram jednym kontraktem na fw20 o wartosci ok 2100pkt ryzykuje ok 25% kapitału tylko przy zajęciu jednej pozycji......więc jak tu nie wypaść z rynku!? :)

Ostatnio postanowiłem że najlepszym rozwiązaniem będzie gdy od 0-20000zł będę grał 1 kontraktem na fw20...przy kwocie 20000-30000 2kontrakty, 30000-40000 3kontrakty itd itd....więc ryzykował bym powiedzmy ok 10% kapitału....chociaż i tak wydaje mi się że to za dużo.

Zastanawiam się również nad opóźnieniem jednego sygnału np z macd, tzn. chodzi mi o to że kiedy system daje mi sygnał zajęcia np L + dodatkowo po jakimś czasie opóźniony macd potwierdza mi że kierunek który zająłem był prawidłowy dokupuję w tym momencie dodatkową L...Opcja piramidingu jest trochę kusząca......ale nie wiem. Ostatnio to policzyłem i wychodzi extra.

Jeżeli ktoś przechodził to co opisałem wyżej czyli jak dużą pozycję zając, jakim procentem, jak to zoptymalizować jak to wszystko wyliczyć...statystykę na ile taka strategia ma szanse utrzymania się na rynku, proszę o pomoc. Jeżeli też macie jakieś linki gdzie są jakieś informacje które pomogą to wszystko ogarnąć był bym bardzo wdzięczny :)

Post pisany na szybko, na przerwie w pracy (dodam że rzadko używam naszego ojczystego języka-emigracja, dlatego proszę o wyrozumiałość ;)

Pozdrawiam wave

Ps. zapomniałem zapytać, mam bzwbk prowizja od otwarcia pozycji to 9zł czy to dużo czy mało??
Edytowany: 8 października 2011 05:32

yogo
0
Wpisów: 120
Wysłane: 9 października 2011 10:12:51
no to jak, "pomożecie" ? :)

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 9 października 2011 10:31:18
A jak w tym systemie wyznaczasz SL?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 9 października 2011 10:51:10
Yogo - ja nie jestem specem od zarządzania kapitałem, ale sam sobie odpowiedziałeś, że Twój kapitał jest zbyt mały na spekulacje. Piszę spekulacje bo wg mnie tym kontraktem nie jesteś w stanie zabezpieczyć pozycji niezlewarowanych i odwrotnie. Kilka nietrafionych ruchów mogło by bardzo odchudzić Twój portfel.
Jeżeli kontrakty miały by stanowić 25% Twojego portfela to praktycznie tak ja Mathu zapytał nie masz miejsca na ruch w przeciwną stronę w którym ten depozyt wzrośnie.
Ja nie widzę innego sposobu jak zabezpieczenie tej pozycji czymś równie zlewarowanym, czyli opcjami na WIG20. Wtedy zamiast SL mógłbyś zabezpieczyć pozycje w inny-według mnie bezpieczniejszy sposób.

mathu
0
Wysłane: 9 października 2011 11:01:44
Mając 8000 zł powinineś ryzykować nie więcej, niż 160 zł. Czyli SL musisz ustawiać maksymalnie w odległości 14 pkt. Jeśli możesz ustawić w odległości 6 pkt to możesz wziąć dwa kontrakty. Oczywiście w dzisiejszych czasach granie na tak wąskich stopach jest nierealne. Natomiast ryzykując więcej niż 160 zł będziesz systematycznie tracić pieniądze. Taktyka wysiadywania straty 7% okaże się zgubna jednego feralnego dnia, kiedy skok kursu zje ci 30%.

Według mnie masz zbyt mały kapitał, żeby w dzisiejszych czasach spekulować na futures. Po prostu zmienność wzrosła kilkakrotnie i to w praktyce działa jak dodatkowy lewar.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 9 października 2011 11:05

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 9 października 2011 11:43:13
Dzienny ATR z 14 ostatnich sesji wynosi 80pkt. Pozostaje Ci granie intraday z precyzyjnymi wejściami i wąskim stopem, tak jak zasugerował Mathu.
Klika się i sprzedaje ;-)

buldi
0
Wysłane: 9 października 2011 12:17:14
Wytłumaczę Ci na wykresie to co napisałem wyżej.
Powiedzmy że obstawiasz spadki.
SL ustawiasz na 3% wartości portfela więc tolerujesz stratę 240zł co odpowiada obsówie o 24pkt.
Przy obecnej zmienności nie wystarczy byc dobrym technikiem ale musiał byś mieć sporo szcześcia by cię nie wymiotło na tym ruchu.
Możesz rozszerzyć jednak zakres SL nie zwiekszając tego ryzyka niestety kosztem mniejszych zysków.
Zawsze musi być coś za coś.

kliknij, aby powiększyć

Po kolei po cenach piatkowego zamknięcia
Granatowa kreska pokazuje zachowanie twojego kontraktu S od 2209
Rózowa - opcję call 2100 tez po cenie zamknięcia za 210pkt czyli 2100zł
Cenami sie nie przerażaj, bo ten układ nie może przynieść większej straty niż 1010zł nawet przy wzroście indeksu do 5000Anxious więc sumaryczy depozyt będzie niższy niż depozyt za sam kontrakt.
Ciemno zielonym kolorem zaznaczony jest teoretyczny wykres zwrotu ze strategi nie uwzględniający wskaźników greckich (czyli dyskonta ceny opcji)
Jasno zielonym zaznaczyłem przybliżoną wartość strategi uwzględniającą to dyskonto czyli realną - dzisiejszą wartość. Trzeba wiedzieć że jasnozielona będzie się zbliżała do ciemnozielonej w miare upływu czasu i spadku zmienności.
Zauważ teraz że w tym wypadku jesteś w stanie wydłużyć SL tak by nie przekroczył on 240zł z 24 do prawie 100 pkt by się zmieścić w 3% obsuniecia kapitału.
W druga strone patrząc realnie spada równiez wykres zysków.
Jeżeli chciałbyś np zagrać swingowo i założyć target 3 krotnie wyższy od poziomu SL mógłbyś zrealizować zysk po spadku indeksu o 150pkt z SL -50pkt nie ryzykując przy tym nawet 2% kapitału.

mathu
0
Wysłane: 9 października 2011 12:28:35
Buldi, czy sprawdzałeś jak się mają obecne wyceny rynkowe opcji do wycen teoretycznych z modelu B-S?

buldi
0
Wysłane: 9 października 2011 12:39:20
Opcje call są blisko, natomiast puty troche dalej od wycen dlatego odwrotny układ niz ten z powyższego przykładu byłby droższy w realizacji.

mathu
0
Wysłane: 9 października 2011 12:59:58
Puty są droższe czy tańsze od modelu?

buldi
0
Wysłane: 9 października 2011 13:02:52
Droższe - wiesz co to oznacza? Angel

mathu
0
Wysłane: 9 października 2011 13:35:39
Rynek wycenia wyższe prawdopodobieństwo nagłej obsuwy.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 9 października 2011 14:56:12
mathu napisał(a):
Puty są droższe czy tańsze od modelu?

buldi napisał(a):
Droższe - wiesz co to oznacza? Angel

Przepraszam, że znów się wtrącę. Dlaczego sądzisz, że puty są droższe?

buldi
0
Wysłane: 9 października 2011 18:13:14
Patrząc na transakcje jakie miały miejsce w piątek zauważyłem że wiele z nich wykonanych było powyżej wycen w danym momencie.
Jak inaczej można to stwierdzić?
Nie mówie o wszystkich bo i cały czas nie mam możliwości obserwacji na bieżąco rynku.
Pewnie było to związane z tym że na putach mieliśmy prawie o 10% większą zmienność implikowaną niż na callach i tu możesz szukać potwierdzenia.
Edytowany: 9 października 2011 18:16

wapkil
0
Wysłane: 9 października 2011 18:33:43
Zmienność implikowana wyznacza cenę opcji. Gdybyśmy mieli taką różnicę zmienności to puty faktycznie byłyby droższe niż calle. Jeśli masz na myśli 10 punktów procentowych, to byłyby drastycznie droższe. Tylko, że ja tej różnicy nie zauważyłem. Jeżeli już, to chyba trochę droższe były calle...

Aktualne i historyczne dane można sprawdzić na przykład tutaj.

mathu
0
Wysłane: 9 października 2011 18:37:02
Znów zacytuję moją ulubioną książkę:

Cytat:
A current example is NCR, which is a takeover target of AT&T. AT&T's bid is $110, and the stock is currently trading at approximately $106. If the takeover goes through, the buyer of the stock stands to make about $2. (About half of the difference between the current price and the takeover bid represents interest rate costs on carrying the stock.) If, on the other hand, the takeover falls through, then the stock can drop sharply-to about $75 based on current market estimates. In this particular case, the relatively close calls are essentially worthless, because the stock is unlikely to go above $110. On the other hand, the much further out-of-the-money 90 puts have some chance of gaining significant value in the event the takeover fails. Thus, in this type of situation, the out-of-the-money puts will be priced much higher than the equivalent outof-
the-money calls.

In other words, this is an example of how an option pricing model could yield very misleading
projections in a real-world situation.

Right, because the standard model assumes that the probability of any individual tick being up or down is 50/50. That, however, is not the case here because there's a much greater probability for a large price decline than a large price rise.
At one time, the mathematical types traded straight off their models, and in a situation like the one I have just described, they would sell the out-of-the-money puts because they appeared to be priced too high.
However, the seat-of-the-pants types would look at the situation and realize that there was a real possibility of the stock witnessing a large decline [i.e., a breakdown in the case of a takeover]. The traders using a commonsense approach would end up buying the out-of-the-money puts from the mathematical types and taking them to the cleaners in the process. Eventually, the mathematical types caught on.

wapkil
0
Wysłane: 9 października 2011 18:52:00
mathu napisał(a):
Znów zacytuję moją ulubioną książkę:

Cytat:
(...)
In other words, this is an example of how an option pricing model could yield very misleading projections in a real-world situation.

Right, because the standard model assumes that the probability of any individual tick being up or down is 50/50.

No tak, tylko, że ta książka polemizuje chyba z czysto teoretycznym BS, zakładającym, że nie istnieje volatility skew, nie ma różnic pomiędzy zmiennościami różnych serii i ma też czegoś takiego, jak zmienność implikowana. Nikt poważny tego w praktyce nie zakłada, ani nie stosuje, więc polemizuje się dosyć łatwo...

Zresztą przy takim założeniu, nie miałoby sensu pytanie, które opcje są droższe :)

mathu
0
Wysłane: 9 października 2011 18:56:18
OK, a ja mam pytanie laickie - jak można wykorzystać fakt, że według nas jakieś opcje są źle wycenione, o ile nie jesteśmy market makerem dysponującym paroma milionami zł.?

Czy drobnemu inwestorowi model w ogóle do czegoś się przydaje??? Chyba nie przy tak długich okresach zapadalności opcji europejskich, bo nie ma jak grać na wygładzenie prawdopodobieństwa przy wielu transakcjach.
Edytowany: 9 października 2011 18:57

buldi
0
Wysłane: 9 października 2011 19:16:38
wapkil napisał(a):
Zmienność implikowana wyznacza cenę opcji. Gdybyśmy mieli taką różnicę zmienności to puty faktycznie byłyby droższe niż calle. Jeśli masz na myśli 10 punktów procentowych, to byłyby drastycznie droższe. Tylko, że ja tej różnicy nie zauważyłem. Jeżeli już, to chyba trochę droższe były calle...

Aktualne i historyczne dane można sprawdzić na przykład tutaj.

Mam tylko pytanie czy podana przez GPW zmienność przypadkiem nie odnosi sie do teoretycznego kursu na zmknieciu który - jak pewnie wiesz - jest ustalany w przypadku opcji nie na podstawie ostatniej transakcji
W piątek w trakcie sesji ok godz. 13,00 musiałem zamknąć arkusz by zająć sie "wartością dodaną" i takie mi parametry w arkuszu pozostały:

kliknij, aby powiększyć

Róznica jest znaczna między tym co podaje GPW, więc mimo tego że po 13,00 mieliśmy skokowy wzrost indeksu i tak różnica nie powinna być aż tak duża, więc albo w arkuszu bosia mamy kolejny błąd albo parametry jakie podaje GPW nie odnoszą sie do realnych transakcji tylko teoretycznego kursu zamknięcia opcji - który czesto nie ma nic wspólnego z rzeczywistymi transakcjami.
Edytowany: 9 października 2011 19:30

wapkil
0
Wysłane: 9 października 2011 19:21:10
mathu napisał(a):
OK, a ja mam pytanie laickie - jak można wykorzystać fakt, że według nas jakieś opcje są źle wycenione, o ile nie jesteśmy market makerem dysponującym paroma milionami zł.?

U nas ten rynek bywa absurdalnie niepłynny i czasem można po prostu kupić lub sprzedać opcję po cenie znacząco odbiegającej od tego, jaka być powinna. Rynek na pewno się skoryguje, ale to sytuacje z kategorii łapania okazji.

Może być też tak, że zakładamy jakiś ruch rynku. Choć to przynajmniej teoretycznie podobna sytuacja, jak dla dowolnych innych instrumentów. Opcje dają tu tylko większą elastyczność. Można budować ciekawsze strategie, niż na przykład na samych kontraktach. Buldi wcześniej w tym wątku pokazywał przykład.

mathu napisał(a):
Czy drobnemu inwestorowi model w ogóle do czegoś się przydaje??? Chyba nie przy tak długich okresach zapadalności opcji europejskich, bo nie ma jak grać na wygładzenie prawdopodobieństwa przy wielu transakcjach.

Są różne modele, można też w nich stosować różne parametry. Żaden z modeli, jak zawsze w przypadku modeli, dokładnie nie opisuje rzeczywistości. Natomiast każdy pozwala w miarę dobrze zorientować się w prawdopodobnym zachowaniu opcji.

Odpowiadają na pytania ,,ile mniej więcej zyskam zamykając moją strategię, jeżeli warunki na rynku zmienią się w określony sposób'', albo ,,co będę mógł zrobić, jeżeli rynek zachowa się w niekorzystny dla mnie sposób i ile prawdopodobnie będzie mnie to kosztowało''.

Opcje są trochę bardziej skomplikowane niż ich instrumenty bazowe. Dla akcji, czy kontraktów odpowiedzi na takie pytania są oczywiste. Dla opcji, jeśli nie ma się jeszcze intuicji, model jest moim zdaniem potrzebny głównie po to, żeby zrozumieć, co się z nimi dzieje :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,481 sek.

tcjuguiy
nxniguen
lzbeotma
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
emeyiqvy
svkrjaqx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat