Witam. Czy możecie opisać laikowi jak zarządzacie kapitałem na kontraktach? Chodzi mi tylko o futures...zadne akcje, dywersyfikacje itd.
A więc tak, system w skrócie:
*procent skuteczności na ostatnie 22 transakcji = 77%
*stosunek zysk / strata 92,60% / 7,40%
*ilość transakcji 22
W jaki teraz sposób to obliczyć aby system był najbardziej efektywny + jakim procentem kapitału grać aby nie wyrzuciło mnie z rynku w przypadku powiedzmy 20 stratnych pozycji...
*Czy możecie mnie wspomóc podstawową statystyką gdyż nie miałem niestety tego przedmiotu na studiach..
*Przeczytałem kilka artykułów co do zarządzania kapitałem ale prawie wszędzie jest to samo: tnij straty, pozwól zyskom rosnąć....
W końcu zrozumiałem jak bardzo ważne jest zarządzanie kapitałem...mam wrażenie że dużo ważniejsze od systemu. Przeanalizowałem również na tyle ile to możliwe strategie naszego mistrza Krzyśka z Wrocławia który wygrał Parkiet challenge bodajże 3 razy...
wg jego strategii najbardziej optymalną jest:
otwarta 1 pozycja = 2-3% kapitału
ewentualnie kiedy sygnał jest silniejszy gra bardziej agresywna od 6-8% kapitału
ale sam przyznaje że najtrudniejsze jest pytanie, iloma kontraktami grać na rynku
I jak to zrobić w przypadku kiedy ktoś zaczyna tak jak ja grać kwotą powiedzmy 8000zł...??? w moim przypadku kiedy gram jednym kontraktem na fw20 o wartosci ok 2100pkt ryzykuje ok 25% kapitału tylko przy zajęciu jednej pozycji......więc jak tu nie wypaść z rynku!? :)
Ostatnio postanowiłem że najlepszym rozwiązaniem będzie gdy od 0-20000zł będę grał 1 kontraktem na fw20...przy kwocie 20000-30000 2kontrakty, 30000-40000 3kontrakty itd itd....więc ryzykował bym powiedzmy ok 10% kapitału....chociaż i tak wydaje mi się że to za dużo.
Zastanawiam się również nad opóźnieniem jednego sygnału np z macd, tzn. chodzi mi o to że kiedy system daje mi sygnał zajęcia np L + dodatkowo po jakimś czasie opóźniony macd potwierdza mi że kierunek który zająłem był prawidłowy dokupuję w tym momencie dodatkową L...Opcja piramidingu jest trochę kusząca......ale nie wiem. Ostatnio to policzyłem i wychodzi extra.
Jeżeli ktoś przechodził to co opisałem wyżej czyli jak dużą pozycję zając, jakim procentem, jak to zoptymalizować jak to wszystko wyliczyć...statystykę na ile taka strategia ma szanse utrzymania się na rynku, proszę o pomoc. Jeżeli też macie jakieś linki gdzie są jakieś informacje które pomogą to wszystko ogarnąć był bym bardzo wdzięczny :)
Post pisany na szybko, na przerwie w pracy (dodam że rzadko używam naszego ojczystego języka-emigracja, dlatego proszę o wyrozumiałość ;)
Pozdrawiam
Ps. zapomniałem zapytać, mam bzwbk prowizja od otwarcia pozycji to 9zł czy to dużo czy mało??