0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
10 października 2011 17:14:21
przy kursie: 11,40 zł
Pipeline project: Delta communities petition JonathanCytat:In my community, we have taken both the NNPC and Shell Petroleum Development Company (SPDC) to court over this same issue in the case of OML 42 when they lorded an oil company on us and we said no and took them to court. “The same thing happened to OML 57, which they sold to a local oil company. We were not involved and that is what the NNPC has been doing to marginalize the host communities. Pipeline project: Delta communities allege marginalisationCytat:Nine communities in Delta State hosting the Amukpe- Escravos Pipeline Project (AEPP) have protested their alleged marginalisation in the award of contract for the project. Akcje KOV odrabiają wrześniowe spadkiCytat:Akcje KOV, spółki Jana Kulczyka zajmującej się poszukiwaniem oraz wydobyciem ropy naftowej i gazu są blisko zniesienia całej wrześniowej przeceny. Na dzisiejszej sesji kurs notował maksimum o wartości 1,22 zł, czyli 4 gr. wyżej od szczytu poprzedniego miesiąca (1,18 zł).
Edytowany: 10 października 2011 17:29
|
|
0 Dołączył: 2011-02-16 Wpisów: 65
Wysłane:
10 października 2011 19:43:49
Może ktoś lepiej władający angielskim przetłumaczy te linki !!!
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
10 października 2011 20:17:49
Tłumaczę w trzech zdaniach: Link pierwszy: wspólnoty lokalne z rejonu delty Nigru wystosowały list do prezydenta Jonathana i kilku innych wpływowych osób wyrażając żal z powodu nie uwzględniania ich interesów w projekcie budowy rurociągu, który ma wspólnie budować NNPC i Pean Ocean Oil Coroporation. Link drugi to inny artykuł na ten sam temat: dziewięć wspólnot (gmin) z delty Nigru na terenie których powstanie Rurociąg Amukpe- Escravos wyraziły żal z powodu pominięcia ich interesów. Piszą też, że poprzedniego zarządcę koncesji OML 42 owe gminy z tego właśnie powodu podały do sądu. Moim zdaniem - nic szczególnie ważnego dla KOV.
Czy ktoś wie jak tam się miewa partner JV z koncesji syryjskiej? Czy publikuje coś na temat prac? Pozdrawiam Mieszko
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
10 października 2011 20:23:20
Z tego co ja tu zrozumialem, to nie zycza sobie trucia ich zycia ani przez shella ani innego wydobywcy... Moglem jednak zle to zrozumiec bo znam tylko podstawy tego jezyka :P.
|
|
Wysłane:
10 października 2011 20:45:10
Mieszko napisał(a):(...)Czy ktoś wie jak tam się miewa partner JV z koncesji syryjskiej? Czy publikuje coś na temat prac? Pozdrawiam Mieszko Mieszko to KOV jest operatorem zatem nikt bez zgody operatora nie może nic opublikować. Chyba :) Artykuły mówiące o sytuacji w delcie Nigru. W sumie to samo się ciągnie od kilku miesięcy. Skoro rurociąg biegnie przez tereny jakiś społeczności/plemion to zrozumiałe, że ten chcą one mieć jakieś profity z tego tytułu. Nic innego w internecie odnośnie OML-42 się nie pojawia póki co.
|
|
0 Dołączył: 2011-03-31 Wpisów: 41
Wysłane:
10 października 2011 20:57:02
Oct 10,2011 "Sinopec Buys Canada's Daylight for $2,1 Billion to Gain Shale-Gas Assets. ...That's 70 percent higher than Daylight's average price over the past 20 trading days..." www.bloomberg.com/news/2011-10...
Edytowany: 10 października 2011 21:14
|
|
2 Dołączył: 2010-11-14 Wpisów: 300
Wysłane:
10 października 2011 21:19:04
Wracają jeszcze do Ukrainy. O ile mnie pamięć nie myli było wspomniane, że KOV planuje zwiększenie wydobycia gazu po przez szczelinowanie... była mowa o wtłaczaniu substancji chemicznych pod ciśnieniem do odwiertu. Proszę o sprostowanie jeśli się mylę. A tym czasem Komisarz UE ds. klimatu nie popiera moratorium na gaz łupkowyCytat:Komisja ds. środowiska Parlamentu Europejskiego chce zakazać jedynej dostępnej technologii wydobycia gazu łupkowego tzw. szczelinowania hydraulicznego ze względu na jej domniemaną szkodliwość dla środowiska i zdrowia człowieka. Chodzi o metodę, stosowaną na szeroką skalę w USA. Polega ona na wpompowaniu pod ciśnieniem w głębokie odwierty dużej ilości wody z niewielką domieszką substancji chemicznych, by rozsadzić skałę łupkową i uwolnić gaz. Metoda ta jest zakazana we Francji, obiekcje wyrażają też Niemcy. Potrafi się ktoś merytorycznie do tego odnieść?
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
10 października 2011 21:37:03
Witam, Widzę, ze jeszcze nie było, wiec napomkne, ze sie wybieram jutro to TVN CNBC (mniej wiecej na 9-tą). Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
10 października 2011 21:39:35
@Gim,
No co się dzieje? A to że jest ostra walka o interesy energetyczne w Europie. Rosja z pomocą użytecznych eko-idiotów próbuje zastopować wszelkie konkurencyjne wobec niej źródła energii. Francuzi mają względnie tani atom więc ich strzyka ale Niemców nie rozumiem zupełnie, niby rozsądni i rzeczowi a tu takie coś, że nie wspomnę o zamykaniu elektrowni atomowych.
W przypadku KOV nie ma to większego znaczenia bo Ukraina nie jest w UE, nawet jeśli by coś tam zakazali. Zresztą to co w Unii się dzieje w temacie łupków, to jest walka która nie jest rozstrzygnięta. Całe szczęście sporo naszych koncesji objęli Amerykanie więc rosyjskie FSB ma równorzędnego przeciwnika. Jakbyśmy sami chcieli ten gaz łupkowy wydobywać to chyba nie muszę mówić że odpowiednia rezolucja PE/KE zostałaby uchwalona w trymiga?
k.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 262
Wysłane:
10 października 2011 21:47:37
Gim napisał(a):Wracają jeszcze do Ukrainy. O ile mnie pamięć nie myli było wspomniane, że KOV planuje zwiększenie wydobycia gazu po przez szczelinowanie... była mowa o wtłaczaniu substancji chemicznych pod ciśnieniem do odwiertu. Proszę o sprostowanie jeśli się mylę. A tym czasem Komisarz UE ds. klimatu nie popiera moratorium na gaz łupkowyCytat:Komisja ds. środowiska Parlamentu Europejskiego chce zakazać jedynej dostępnej technologii wydobycia gazu łupkowego tzw. szczelinowania hydraulicznego ze względu na jej domniemaną szkodliwość dla środowiska i zdrowia człowieka. Chodzi o metodę, stosowaną na szeroką skalę w USA. Polega ona na wpompowaniu pod ciśnieniem w głębokie odwierty dużej ilości wody z niewielką domieszką substancji chemicznych, by rozsadzić skałę łupkową i uwolnić gaz. Metoda ta jest zakazana we Francji, obiekcje wyrażają też Niemcy. Potrafi się ktoś merytorycznie do tego odnieść? To i ja się wtrącę. Co ma KOV wspólnego z gazem (g)łupkowym i z UE ? Bardziej "merytorycznie" się chyba nie da... ;)
Edytowany: 10 października 2011 21:54
|
|
|
|
Wysłane:
10 października 2011 21:56:00
Redface napisał(a):Krzysiek9 napisał(a):Redface, Czy KOV pracuje już obecnie nad wydobyciem z kilku horyzontów? Czy jakiś odwiert na Ukrainie wykorzystuje już tą metodę? Opieram się o to co kiedyś podawaliście w raporcie z 18 listopada 2010 (...)
Witam, Przygotowanie w toku... Jeszcze trochę, zanim ruszymy, poza tym jest kwestia konwersji koncesji na produkcyjne. Ten proces już trwa. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Tak, ten sprzęt był wspominany jakiś czas temu w komunikatach, w końcu "dual completion rig" dociera na Ukrainę. Myślę że to jest tak naprawdę temat na 2012. Prawdopodobnie każdy eksploatowany odwiert będzie pomaleńku przerabiany na eksploatację 2 horyzontów, najlepiej po szczelinowaniu  . W końcu KOV to inwestycja długoterminowa! k.
Edytowany: 10 października 2011 21:56
|
|
2 Dołączył: 2010-11-14 Wpisów: 300
Wysłane:
10 października 2011 21:57:06
1. Nie chodziło mi o gaz łupkowy, tylko o metodę szczelinowania. 2. Choć Ukrainie do UE jeszcze daleko, na pewno nie za rządów Jaunkowicza, to kto wie co będzie za parę lat. Poza tym jeśli UE zdelegalizuje tą metodę, to niewykluczone, że za tym pójdą inne państwa nieczłonkowskie.
Chciałem tylko się dowiedzieć czy chodzi o tą samą metodę.
Edytowany: 10 października 2011 22:00
|
|
0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 262
Wysłane:
10 października 2011 22:06:37
Ale dlaczego nie za jego rządów? Mam rodzinę ( od strony Żony- rozmyślnie napisałem z "wielkiej" litery - czyta to forum ( pozdrawiam Cię Kochanie ) ;] ) rozsianą po całej Ukrainie i z moich obserwacji wynika, że to wcale nie jest tak, jak w tiwi może wyglądać :)
|
|
Wysłane:
10 października 2011 22:07:02
@Redface:
Ja z małym pytankiem co do kwestii która nie jest do końca wyjaśniona: mianowicie odwiert w Syrii rozpoczął się w okolicy połowy lipca i poinformowano że potrwa ok. 80 dni. Z tego co rozumiemy praca wierni jest ciągła, bez wolnych sobót i niedziel więc wiercenie Itherii powinno zakończyć się najpóźniej w połowie października. Dlaczego więc w komunikacie pojawia się połowa listopada?
Pozdrawiam,
k.
|
|
Wysłane:
10 października 2011 22:16:11
Gim napisał(a):1. Nie chodziło mi o gaz łupkowy, tylko o metodę szczelinowania. 2. Choć Ukrainie do UE jeszcze daleko, na pewno nie za rządów Jaunkowicza, to kto wie co będzie za parę lat. Poza tym jeśli UE zdelegalizuje tą metodę, to niewykluczone, że za tym pójdą inne państwa nieczłonkowskie.
Chciałem tylko się dowiedzieć czy chodzi o tą samą metodę. 1. z grubsza kov będzie robił to samo co przy szczelinowaniu odwiertu poziomego z tym że oczywiście skala jest dużo mniejsza niż przy odwiercie w łupkach. Chodzi tylko o zwiększenie przepuszczalności skały w okolicy (pionowego!) odwiertu pokładu gazu tak, żeby nawet cienki pokład generował "przemysłowe" ilości gazu. A to jest duży temat na Ukrainie bo jak wiesz, niektóre odwierty mają takich cienkich pokładów kilka-kilkanaście-kilkadziesiąt. 2. jak wyżej skomentowałem - gra się toczy, całe szczęście sami nie zamierzamy łupków wydobywać, z pomocą USA / wsparcia CIA może się uda zrównoważyć wpływy Rosji. k.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-23 Wpisów: 7
Wysłane:
11 października 2011 08:40:40
Jakieś nowe przecieki z OML-42?Cytat:while A consortium of Nigeria’s Nestoil, Aries, VP Global and Kulczk Oil Ventures, which is owned by Polish billionaire Jan Kulczyk, had reached a deal on OML 42 Nie jestem biegły w angielskim, ale jeśli dobrze rozumiem to napisali, że dogadali się.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-02 Wpisów: 72
Wysłane:
11 października 2011 08:54:19
zapomniałes dodać ,że dogadali sie w czerwcu potem troche sie pozmieniało..
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
11 października 2011 09:21:07
przy kursie: 11,60 zł
Redface napisał(a):Witam, Widzę, ze jeszcze nie było, wiec napomkne, ze sie wybieram jutro to TVN CNBC (mniej wiecej na 9-tą). Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Jakby ktoś nie wiedział, Redface jest właśnie w TVNCNBC. Zbyt skromny jak zawsze.  Pytanie redaktora z TVNCNBC. Czy jak robią nowy odwiert to nie spada ciśnienie gazu w pozostałych? Buhahahaha  No dobrze podsumowując Ukrainę bo to nas chyba najbardziej interesuje: Do końca 2012 roku planują podwoić liczbę odwiertów. A do końca tego roku planowane są jeszcze 3. Mówiąc szczerze po za O-18 nie wiem jakie są pozostałe 2. Tyle można było się dowiedzieć z wywiadu. W Brunei będą badać strukturę znalezioną podczas odwiertu Lempuyang (pozdrowienia dla Funkytown  ) oraz szukać ropy w Jerudong. W Syrii wiercą i nic nie mówią.
Edytowany: 11 października 2011 09:33
|
|
Wysłane:
11 października 2011 09:33:08
Widzę, że na forum nie można wklejać informacji pochodzących z konkurencyjnych serwisów. Ok przyjmuję do wiadomości... Zatem coś od siebie, swoimi słowami: Na KOV została wyrysowana formacja wyspy - każdy może sobie poszukać i poczytać o tej formacji. Po luce podażowej między 1,07 a 1,03 kilka sesji mieliśmy poniżej tego poziomu i ustanowiliśmy historyczne minima. Ostatnia luka popytu między 1,03 a 1,07 jeśli nie zostanie domknięta da silny sygnał do dalszych zwyżek. Formacja wyspy jest bardzo silną formacją odwrócenia trendu. Mam nadzieję, że tak sformułowany post nie wyleci. chris napisał(a):Jakieś nowe przecieki z OML-42?Cytat:while A consortium of Nigeria’s Nestoil, Aries, VP Global and Kulczk Oil Ventures, which is owned by Polish billionaire Jan Kulczyk, had reached a deal on OML 42 Nie jestem biegły w angielskim, ale jeśli dobrze rozumiem to napisali, że dogadali się. Też dziś czytałem ten artykuł ale chyba jest to powielony i lekko zmodyfikowany artykuł z innego portalu. Odnosi się raczej do tego, że sprawy zostały dogadane ale nie jest to jednoznaczne z finalizacją transakcji czyli podpisaniem zgody przez panią minister Nigerii. Niby "had reached a deal" ale dopiero oficjalna informacja będzie wiążąca.
Edytowany: 11 października 2011 09:35
|
|
Wysłane:
11 października 2011 10:46:49
Do 1,20 około miliona akcji jest jawnie ustawiona na sprzedaż.
1,16 - 54 663 (8) 1,17 - 113 291 (18) 1,18 - 330 207 (35) 1,19 - 275 906 (35) 1,20 - 244 880 (34)
Przy tych poziomach około 30-40 groszy powyżej minimum na 0,82 zł (2011-09-29) pojawia się dość duża podaż. W końcu realizacja zysków na poziomie nawet około 45%.
Przydało by się kolejne info z Ukrainy aby wspomóc popyt. Ciekawe czy w tym tygodniu doczekamy się wyników testów O-8 i/lub O-14?
Edytowany: 11 października 2011 11:04
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.