PARTNER SERWISU
gyesdmcz
383 384 385 386 387

Kiedy szczyt hossy?

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 10 listopada 2011 21:49:39
S&P "obniżyło" omyłkowo rating Francji.. d'oh!

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 10 listopada 2011 21:56:07
broli napisał(a):
Ale o co wam chodzi z tym złotem?

d'oh! Po raz trzeci i mam nadzieję ostatni. Nie pisałem o złocie, pisałem o sposobie działania Zero Hedge. W tej dyskusji nie ma znaczenia, czy namawiają na zakup złota, czy na hodowanie ślimaków winniczków.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 10 listopada 2011 22:03:24
@wapkil

chodzi Ci o to że niby strona ma swój interes w tym ? Ona ma tak ogromne zainteresowanie i tak dużo czeka na każde potknięcie że absolutnie w to nie wierzę. Stronę czytają przedstawiciele największych banków i funduszy (co widać po sprostowaniach z tych instytucji - bardzo szybko publikowanych). Rzuciliby się jak wilki na gościa.

Także to co piszesz traktuję trochę jak insynuację, oni naprawdę wierzą w to co pisza.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 listopada 2011 22:10

broli
0
Wpisów: 16
Wysłane: 10 listopada 2011 22:04:17
ZH to siedlisko niedźwiedzi hello1
Czasem przesadzają, ale na co dzień komentują znacznie trzeźwiej niż inne takie serwisy. Inni już 10 razy ogłaszali koniec kryzysu, 2-gą fazę kryzysu, 3 fazę kryzysu itd. ZH przynajmniej trzyma się jednego kierunku i sugeruje złoto jako formę "obrony" przed hiperinflacyjną polityką.
Edytowany: 10 listopada 2011 22:04

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 10 listopada 2011 22:14:10
Niemcy w kryzysie mają coraz większe poczucie humoru.. w jednym z brukowców jest artykuł o strachu przed bungagedonem we Włoszech..Whistle

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

wapkil
0
Wysłane: 10 listopada 2011 22:17:26
Scarry napisał(a):
@wapkil

chodzi Ci o to że niby strona ma swój interes w tym ? Ona ma tak ogromne zainteresowanie i tak dużo czeka na każde potknięcie że absolutnie w to nie wierzę. Stronę czytają przedstawiciele największych banków i funduszy (co widać po sprostowaniach z tych instytucji). Rzuciliby się jak wilki na gościa.

Także to co piszesz traktuję trochę jak insynuację

Nie mam pojęcia, dlaczego ZH pisze o złocie tak, jak pisze. Jak napisałem, w mojej ocenie sposób, w jaki naganiają na zakup złota świadczy w najlepszym razie o krańcowej naiwności, w najgorszym o nieuczciwości. Dlatego pytałem, czy krążą jakieś plotki. Niczego na ich temat nie insynuuję, bo nie potrafię. Chciałem się dowiedzieć, czy ktoś inny to robi :)

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 10 listopada 2011 22:32:08
Jakby dali 3 dni spokoju-to moze cos bym napisa,bo tak to zaczynam cos pisac a w trakcie informacja wychodzi,ktora zmienai bieg w druga strone. Sporo sie na watkach przewija. Jutro postaram sie cos napisac odnosnie Merkel-Sarkozy jak otworzyli puszke Pandory.

Wlochy:

W dniu wczorajszym rentownosc wloskich obligacji przekroczyla poziom 7.5%, co moze swiadczyc,ze w najblizszym czasie podobnie jak bylo w przypadku Grecji,Irlandii czy Portugali w niedlugim czasie rzad wloski bedzie ubiegal sie o miedzynarodowa pomoc, jednak czy taka jest mozliwe a jesli tak to w jakiej postacji i skad?

W przypadku w/w 3 panstw rentownosc nie spadla trwale ponizej 6%(wczoraj). „Dziś rano LCH Clearnet (izba rozliczeniowa) poinformowała o podniesieniu poziomu depozytów zabezpieczających do 11,65% z wcześniejszych 6,65% dla kontraktów na włoskie obligacje.”

To decyzja wedlug mnie zaważyła- koszt inwestowania wzrosl, strach na rynku obligacji poszedł w dol, ryzyko do gory.Cena zostala obrocona do gory nogami jak również koszt ubezpieczenia(CDS), dwie decyzje LCH i ISDA z tamtego tygodnia wlaly niepewność i podniosly koszt długu.
Nalezy sie zastanowic czy to nie bylo przyczyna tego wzrostu rentownosci?

Spread miedzy rentownoscia wloskich a niemieckich 10-latek przekroczyl 550bps-ow. Czy cos mnie dziwi? Troche dynamiczny charakter tej wyprzedazy-choc patrzac na krzywa rentonowsci,ktora sie odwraca i dobitnie jest powtorka z sytuacji Grecji rok temu,swiadczy o tym ze inwestorzy wola stracic 10 czy 15 % a nie za kilkanascie dni ponad 20 czy 30%. Jeszcze niecaly miesiac temu spread miedzy rentonowscia 10-letnich a 2-letnich obligacji wynosil prawie 150pkt ,tydzien temu 100 pkt a dzisiaj zawezil sie okolice 10pkt. W historiach kryzysow zwykle odwrocenie krzywej rentownosci swiaczylo o zblizajacej sie recesji i kryzysie.

Jak na to ECB- od poczatku sierpnia w ramach skupu obligacji z rynku wydano ponad 100 mld Euro na obnizenie rentonosci papierow PIIGS-ow,glownie Hiszpani i Wloch. We Wloszech sytuacja o tyle trudna,ze obecnie nie tylko zawirowania finansowe ale rowniez polityczne odgrywaja duza role- Berlusconi wczoraj podal sie do dymisji,pozniej okazalo sie ze to dymisja warunkowa+ nowe wymogi kapitalowe dla bankow w eurolandzie od czerwca 2012(TIER z 5 do 9%) tylko te problemy poteguja.

Kto pomoze? ECB a moze EFSF-przejdzmy wiedz do tego tworu,ktorym jest EFSF

Mianowicie w mediach czesto analitycy,zarzadzajacy poslugujac sie slowami:dziwgnia,zlewarowany EFSF, zabezpieczenie czesci dlugu panstw euro,ale daje sobie glowe uciac,ze wielu z nich nie wie skad pochodza pieniadze do tego EFSF,a skad pochodza?ano od panstw glownie europejskich a jakich glownie? Niemcy,Francja i kto? WLOCHY! Tak wlochy,jest to ok 18% z kwoty 770 mld euro co daje kwote 138mld euro. Pisalem juz wczesniej,ze te gwarancje sa wystawiane pod siebie,to tak ja bym gwarantowal kumplowi ze mimo,iz jestem zadluzony i mam problemy ze splata swoich zobowiazan to pozycze sam sobie,ciezko by bylo ?chyba tak.

www.zerohedge.com/news/why-doi... (tutaj w miare dobrze przedstawione i rozpisane).-jest tez rozpisana gwarancji dlugu przez ECB

Wysokosc dlugu wloskiego,to wartosc 4 pod wzgledem rozmiarow dlugu na Swiecie wynoszacego ok 1,6 biliona euro co daje razem dwa QE 1 i QE 2 razem wziete. Dlug do PKB Wloch wynosi 119% . Wysoko,choc trzeba od razu dodac ze jest to zadluzenie ktore przez ostatnie lata bylo dosc stabilne i obslugiwane na biezaco-jednak co nie ulegalo watpliwosci juz w lutym(na jednym z wykladow) jak zobaczylem wartosci dlugu ktory musi zostac zrolowany przez Wlochy-to od razu czlowiekowi przyszlo na mysl-ze ktos w koncu zagra pod to. Deficyt budzetowy Wloch jest na nizszym poziomie od Polski,w tym roku poniezej 4% a za rok mialo byc w okolicach 1,5%-wszystko ladnie i dobrze,tylko nalezy dodac jedna rzeczy-zapadalnosc dlugu wloskiego przypada na najblizszy okres. W okresie luty-kwiecien 2012 przypada ponad 140mld euro do zrolowania-kwota bardzo duzo a z takich najblizszych to w dniu dzisiejszym(w koncu nie wiem,czy oficialnie potwierdzono wstrzymanie aukcji). W calym 2012 planowane jest zrolowanie i wykup obligacji wloskich za 300mld euro.

Na scenie politycznej trwa zamieszanie z Berlusconim,z budzetem,cieciami plus wczesniejszymi wyborami- generalnie niepewnosc i obawy. Wdrozenie w obecnej sytuacji ciec moze miec odwrote skutki od zaplanowanych i poglebic zapowiadana recesje(odczyt PMI na poziomie 43pkt) zwazywszy na to ze w ostatnich latach gospodarka wloska rozwijala sie w tempie ok 1%.

graphics.thomsonreuters.com/11...
tutaj jest fajny kalkulator do obliczania dlugu a dokladnie tego co potrzeba i ile wzrostu potrzeba by zapanowac nad dlugiem.

ECB poprzez wykup obligacji(takie skubanie malymi ilosciami)nie naprawi sytuacji,potrzeba jest dokapitalizowania bankow i systemu bankowego.

Co jeszcze w Europie?
- Hiszpania i Irlandia oczekuja dalszych obnizek stopy procentowej w Europie
- Japonia kupila na ostatniej auckji 10% dlugu z tej aukcji –razem za 300mld euro.
- na koniec tamtego tygodnia bylo prawei 60 tys kontraktow otwartych na shorta w Europie
- Grecja musi przedstawic pisemna chec i akceptacje pakietu pomocowego i ciec jak rowniez restrukturyzacji(czytaj.sprzedazy majatku) do konca listopada jesli chce dostac kolejne transze.
- wydatki niemieckich konsumentow maja wzrosnac w okresie swiatecznym o 4.3% r/r a w UK tez powinien byc dobry wzrost z racji niskiej bazy z tamtego rok,,
- Angela Merkel porozumiala sie z opozycja w temacie ciec podatku dochodowego –razem 6mld euro

-Banki greckie potrzebuja ok 30mld euro na rekapitalizacje-pewnie niektore zostana znacjonalizowane a niektore w zamia za pomoc zoferuja akcje za gotowke.

FRANCJA

Francja jest bardzo wystawiona na dlug wloski,dlatego strach jest rowniez odnosnie sytuacji francuskich bankow jak i jej budzetu.Obawiam sie ze Francja przez ostatnie 50 lat nie zrobila zbilansowanego budzetu a co wiecej-jesli zostalaby ogloszona upadlosc z ktorego z panstw Hiszpania,Wlochy czy Portugalia to mogloby sie to bardzo negatywnie odbic na bankach francuskich.

Dlug publiczny do GDP zbliza się do poziomu 90%- poziom,który uwaza Reinhard i Rogoff za poziom,od którego ciezko jest o wzrost ekonomiczny z racji ciążącego długu.

GRECJA

www.zerohedge.com/news/here-ho...
mozna zobaczyc jak z haircutu na poziomie 50% robi sie mniej niz 30%
USA

ECRI/Conference board.

Porownujac te dwa indeksy, zdarzylo sie tylko od 1980 r by spread miedzy nimi wynosil wiecej niz 10,ECRI byl negatywny a conference board pozytywny.i za kazdym razem gdy dochodzilo do takiej sytuacji nigdy recesja nie stala sie faktem.

2 Listopada Fed otworzyl swoim przemowieniem droge do QE3.

Od wrzesnia poprzez operacje twist wydluzona zostala zapadalnosc papierow skarbowych o 0.3 roku do 6.38 lat z 6.09 roku.
Nadal panuje wysokie bezrobocie ,ok 9.2%
Watpliwe aby przez operacje twist Fed obnizyl dlugoterminowa stope procentowa.W wyniku jednak checi utrzymywania niskiej stopy procentowej w UK,EU,USA inwestorzy moze w najblizszym czasie zaczna chec przenisc sie z rynkow rozwinietych na rozwijajace sie,

www.zerohedge.com/news/short-i...

TUTAJ TROCHE WYKRESOW robilem je dzisiaj-wiec wszystkie swieze i aktualne do wgladu
1. Wykres kosztu dlugu w kolumnach :Panstwa,ilosc calego dlugu,koszt 5y-letnich,zmiana m/m%,raitingi

kliknij, aby powiększyć

2.VIX indeks z krotkimi objasnieniami (tygodniowy)

kliknij, aby powiększyć

3.Stopa procentowa ECB a kurs EUR/Dol(pamietajcie ze ostatnia obnizka niespodziewana i kurs jeszcze sie nie dostosowal-a kolejne w drodze kiedy $ bedzie -stopa w miejscu stala)

kliknij, aby powiększyć

4.Indeks "strachu w Europie"
kliknij, aby powiększyć

5. Overnight w ECB- mowi nam o rosnacym strachu na rynku miedzybankowym w Europie,banki zamiast pozyczac sobie nawzajem zostawiaja na noc w ECB,bo sie boja ze ktorys bank moze stracic plynnosc

kliknij, aby powiększyć

6. Tutaj index obrazujacy zmiane ceny europejskich bankow do calego rynku akcji- widac widoczny spadek cen bankow

kliknij, aby powiększyć

7. wraz ze wzrostem obawy o wyplacalnosc strefy Euro jak rowniez z obawy o brak plynnosci na rynku bankowym TED Spread rosnie
kliknij, aby powiększyć

8. Na rynku SWAP-owym w Europie ,spread wystrzelil w gore(z opisem odnosnie lehmana)

kliknij, aby powiększyć

9.Tutaj kurs EUR/DOL w troche dluzszej perspektywie i jego kandal

kliknij, aby powiększyć

10. Spready panstw Wlochy,Hiszpania,Grecja i Francja do spreadow niemieckich a ponizej ilosc kupionych papierow przez ECB

kliknij, aby powiększyć

11. Spready (3miesieczny EUIBOR/3mies OIS spready)dalem opis i zaznaczylem kiedy ECB wpompowal duza ilosc gotowki 4 lata temu widac jak sie wszystko zmienilo od tego czasu,nie dbajac o inflacje,stabilizacje cen

12. BARDZO CIEKAWY WYKRES RENTOWNOSCI 10Letnich obligacji amerykanskich- czyzby zmiana trendu?

kliknij, aby powiększyć

13. spready CDSow 5letnich
kliknij, aby powiększyć

14. tutaj jeszcze ciekawa prognoza wzrostu dlugu lub spadku w zalenozci od ceny 10letnich obligacji Wloskich,oczywiscie dlug WLOCH

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 10 listopada 2011 22:41

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 10 listopada 2011 22:35:08
tartiakson napisał(a):
... Kurde zawsze mnie ciekawiło jakimi sumami operują tutejsi inwestorzy. Pewnie dałoby sie rozruszać kilka ciekawych spółek. I czekamyEh?

ja czuje ze w tym watku wiecej udziela sie technikow teoretykow, ewentualnie grajacych na kontraktach - mnie tu nie ma ale czytam codziennie od paru tygodni wave

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 10 listopada 2011 22:48:54
Jak to czasy się zmieniły :-)

www.pb.pl/2516609,71309,koscio...

Dobrze pamiętam, że jeszcze 5 lat temu we Francji mocno strajkowali aby obniżyć wiek emerytalny kierowców, obniżyć godziny pracy w tygodniu itd. Wielkie korki w okolicach Paryża i innych miast.

Przyszedł kryzys i .... pozamiatał

Swoją drogą moja żona zawsze się ze mnie śmieje(przy znajomych to już szczególnie) jak cieszy mnie układ świąt w kalendarzu(jak np Boże Narodzenie i Nowy Rok w 2011), kiedy dni świąteczne wypadają w weekendy albo piątki/poniedziałki.

Scarry
193
Wysłane: 10 listopada 2011 23:34:04
wapkil napisał(a):
Scarry napisał(a):
@wapkil

chodzi Ci o to że niby strona ma swój interes w tym ? Ona ma tak ogromne zainteresowanie i tak dużo czeka na każde potknięcie że absolutnie w to nie wierzę. Stronę czytają przedstawiciele największych banków i funduszy (co widać po sprostowaniach z tych instytucji). Rzuciliby się jak wilki na gościa.

Także to co piszesz traktuję trochę jak insynuację

Nie mam pojęcia, dlaczego ZH pisze o złocie tak, jak pisze. Jak napisałem, w mojej ocenie sposób, w jaki naganiają na zakup złota świadczy w najlepszym razie o krańcowej naiwności, w najgorszym o nieuczciwości. Dlatego pytałem, czy krążą jakieś plotki. Niczego na ich temat nie insynuuję, bo nie potrafię. Chciałem się dowiedzieć, czy ktoś inny to robi :)

dlatego że jest to najstabilniej rosnąca wartość jaka może być (wliczając akcje, obligacje i inne surowce). Jej zabezpieczeniem jest jej ukryta wartość jako zastępczy pieniądz. Od 10 lat nasz zadłużony, zlewarowany świat schodzi na psy i coraz mniej jest pewny, stabilnych wartości w które można inwestowac. Oczywiście zdarzają się firmy perełki, pozwalające zarobić kilkaset procent ale jest ich bardzo mało (chodzi o wielkie światowe firmy w które każdy może inwestować każdy i to duży i mały kapitał) . Ale pokaz mi takie które tak niesamowicie stabilnie rosna w górę jak złoto. Tak równo przez tyle lat kłopotów świata.

Zerohedge promuje i poszukuje stabilnych wartości w tym zwariowanym świecie oszustów, stąd to popieranie Ron-a Paula i stąd ten ich hype na złoto

10 lat ostatnich lat złota, znasz zresztą ten wykres na pewno.

kliknij, aby powiększyć

* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 10 listopada 2011 23:37

wapkil
0
Wysłane: 11 listopada 2011 00:43:28
Wartość złota jest jedną z trudniejszych rzeczy do oszacowania. Nie ma niczego dziwnego, jeżeli ktoś uważa, że w najbliższym czasie będzie rosła. To tylko opinia, z którą można się zgadzać lub nie.

Jak sam zauważyłeś, cena złota, którą widzimy jest ceną złota papierowego i ciężko to ignorować. Ale to jeszcze nie największy problem. Podobnie jak wiele innych rzeczy można ignorowanie specyfiki rynku uznać za, co prawda rażący, ale tylko błąd.

Nie śledzę dokładnie publikacji Zero Hedge, więc może coś mi umknęło, ale czy oni kiedykolwiek rozpatrywali ewentualność, że cena złota może, choćby chwilowo, spaść? Jeżeli cena może spaść, to chyba warto złoto wtedy sprzedać, by kupić go więcej, gdy będzie tańsze.

Czy dla nich istnieje górna granica, powyzej której złoto jest przewartościowane? W danym momencie może być najbardziej niedowartościowanym towarem, ale może się chyba zdarzyć, że opłaca się je wymienić na coś innego, na przykład srebro, diamenty, ziemię, itd. Czy możliwe jest, że człowiek w danym momencie kupujący złoto zapłaci za nie zbyt wiele i już nigdy, powiedzmy za swojego życia, nie będzie mógł tej straty odrobić?

To wszystko banalne rozważania, znane każdemu kto rynek widział choćby w telewizji, ale na stronie głoszącej bezpieczeństwo inwestycji polegającej na zakupie złota ich nie widziałem. Nie wiem, czy gdzieś są, ale komunikat ,,kupuj złoto'' widzę stale.

mdtrader
0
Wysłane: 11 listopada 2011 01:09:55
mdtrader napisał(a):
mdtrader napisał(a):

O zadluzeniu USA pisalem rowniez na wczesniejszej stronie, co do dlugo to 3 sierpnia pisalem,ze zloto bedzie za 1900 do 3 miesiecy-sprawdzilo sie po miesiacu(czytaj.wykres limitu dlugu to ceny zlota,ktory kiedys wrzucalem-silna korelacja).

kliknij, aby powiększyć
jesli ktos nie wierzy w cene zlota po 2500 i wiecej to niech mi uwierzy,ze jesli pojdziemy za prognoza dlugu USA(w zalaczonym obrazku) to spokojnie 2500 zobaczymy i to nie w tak odleglej przyszlosci.

kliknij, aby powiększyć

wapkil
0
Wysłane: 11 listopada 2011 01:29:04
mdtraderze,

Jeżeli Twój post związany jest z moimi rozważaniami, wskaż proszę, na które moje pytanie odnośnie argumentacji stosowanej przez Zero Hedge on odpowiada. Wstyd mi, ale jakoś nie potrafię tego dostrzec...

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 11 listopada 2011 01:46:12
mdtrader czapki z głów, bijesz resztę tego wątku na głowę pod względem merytoryki salute

Odnośnie ZH i złota: w USA odpowiednikiem naszej JKM-owej młodzieży jest spory fan klub Rona Paula. Są to ludzie wierzący w rychły upadek zlewarowanego kapitalizmu i uprawiający kult metali szlachetnych, które rzekomo mają stanowić jedyne zabezpieczenie majątku. Ci ludzie nigdy nie zrozumieli, że cena PM wynika w ogromnym stopniu ze zlewarowanych kontraktów terminowych i w razie faktycznego resetu systemu może natychmiast spaść do poziomów trzycyfrowych. Kiedy pękła bańka na srebrze, natychmiast znaleźli się winni - banki inwestycyjne, które sztucznie zaniżają jego cenę. Nikt z Zero Hedge się nie przyzna, że dzięki ich pisaninie sporo ludzi siedzi teraz ubranych w srebro po cenach powyżej 45USD - tyle mają z tego zabezpieczenia, że stracili 1/3 kapitału (o ile wytrzymali psychicznie spadek o połowę miesiąc temu). O tym jak napompowana jest cena PM niech świadczy fakt, że podniesienie depozytów zawsze skutkuje wodospadem na metalach - oszuści z ZH za każdym razem piszą wtedy o próbie zbijania ceny PM przez banki, ale nigdy nie napiszą, że strona popytowa jest dużo mocniej zlewarowana i realna cena jest sporo niższa. Ale za to triumfalnie ogłosili dwa dni temu pożegnanie 17xx, niestety znowu złoto spłatało im figla, he he.

Złoto oczywiście rośnie razem z długiem - i może rosnąć dalej - jednak sugeruję zapoznać się z bańką PM na przełomie lat 70/80 i jak się to wszystko skończyło.

www.buyandhold.com/bh/en/educa...

Jeśli Ben odejdzie i nastąpi zwrot w polityce monetarnej - ostre zakręcenie kurka z kredytami - to kupujący złoto są usmażeni.

mdtrader, czy możesz wkleić wykres w relacji do długu w tamtym okresie?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 11 listopada 2011 01:51

Scarry
193
Wysłane: 11 listopada 2011 01:54:45
@mathu

być może, ale proszę Cie - pokaż mi walor, który przez 10 lat zachowywał się przewidywalnie i równie stabilnie rósł jak złoto

@mdtrader

gratuluje pracy nad postem - świetna robota i ładnie zebrane thumbright
Edytowany: 11 listopada 2011 01:56

wapkil
0
Wysłane: 11 listopada 2011 02:04:02
Mathu,

Dziękuję, ale celowo pytałem o Zero Hedge, nie o samo złoto. Rozmowa o złocie jako inwestycji zazwyczaj kończy się jeszcze gorzej niż rozmowa o zaletach i wadach wybranej firmy z ludźmi, którzy mają akcje tej firmy.

Od samego początku szukam tylko odpowiedzi na pytanie, czy sposób argumentacji stosowany przez ZH wynika z głupoty, czy ze złej woli. Sposób argumentacji (a nie wnioski), który u nich widziałem jest fałszywy, niezależnie od tego, co sądzi się na temat przyszłego rozwoju cen złota.

edit: pisząc o głupocie, mam na myśli pojęcie dosyć ogólne - może być to także dokładne dostosowywanie się do oczekiwań odbiorców, co z punktu widzenia samego ZH nie musi być głupie.
Edytowany: 11 listopada 2011 02:18

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 11 listopada 2011 02:22:07
Moim zdaniem wynika z zaślepienia i frustracji, że ich wizje hekatomby się nie realizują. Ci autorzy postów raczej w to wierzą, tak jak Prechter i spółka też wierzą w zejście indeksów do poziomów z lat 80. Całe to towarzystwo czuje się elitą wśród inwestorów. Widzą więcej i dalej niż zaślepiona reszta. Przecież nie mogą się mylić.

A jeszcze lepsze są ich posty o otwieraniu się eurodolara w niedzielę o 100 pipsów na minusie - a parę minut później kurs wraca na zielone i zaczyna rosnąć - wtedy komentarza brak.

Ostatnio też wymyślili sobie teoryjkę, że wzrosty na eurodolarze były spowodowane likwidacją aktywów przez Francuskie banki i wymianą na gotówkę w EUR - pomysł absurdalny jak wiele ich teorii, ale przez kilka dni z rzędu trąbili, że rynki zaraz polecą w dół, jak tylko to zrozumieją - oczywiście kiedy SP500 wybijało SMA200 nie było już ani słowa komentarza, czy przyznania się do błędu - temat znikł.

Rzucają temat, tabun wyznawców w komentarzach liże ich po jajkach i tak to się kręci. Czują się kimś wielkim.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

wapkil
0
Wysłane: 11 listopada 2011 02:34:26
Czyli klasyczny ,,standard'' dziennikarstwa polegający na znalezieniu grupy czytelników, którzy mają jakąś opinię i utrzymaniu ich poprzez pisanie tylko artykułów potwierdzających tę opinię.

Cóż, jeżeli tak, to w sumie dobrze, alternatywne wyjaśnienia są chyba gorsze.

broli
0
Wpisów: 16
Wysłane: 11 listopada 2011 10:39:31
mathu napisał(a):
Moim zdaniem wynika z zaślepienia i frustracji, że ich wizje hekatomby się nie realizują.

Jak to nie realizują się?
Przecież obecnie jasno się już mówi... zapaść albo "drukowanie" pieniądza. I śmiesznie się dodaje, że na zapaść nie możemy sobie pozwolić...
Logika w tym żadna, ale kupuję się na kredyt troszkę czasu. Ale długo tak nie można.
Przecież takie $ mają nie tylko Amerykanie, ale 75% świata,np. Chiny, i to w bilionach... Jak zareagują na to, że ktoś bezpodstawnie dodrukowuje biliony i ich biliony $ staną się wkrótce nic nie warte?

W dodatku każde państwo gra pod obniżenie wartości własnej waluty (żeby ratować eksport) i zakończy się to w końcu wysoką inflacją, nie lokalnie a w każdej walucie.
Do tej pory przed inflacją ludzie chronili się kupując złoto. Dlaczego teraz miałoby być inaczej?
Jest jakiś inny walor który historycznie był lepszym rozwiązaniem?

W bańce lat 80 w szczycie było "więcej" złota niż papierowej waluty, teraz to nawet nie ten rząd wielkości. Złoto znowu kiedyś będzie bańką, ale nie jesteśmy jeszcze nawet blisko.
Ja teraz widzę bańkę na obligacjach, bo emituję się ich znacznie więcej niż w rzeczywistości można spłacić. W takiej sytuacji są teraz np. Włochy gdzie w I kw zroluje im się 150 mld EUR i 300 w całym 2011. Rozwiązanie jest oczywiste hello1

PM to niby relikt przeszłości, ale jakość banki centralne je trzymają a Niemcy nie chcą oddać ani trochę ze swoich rezerw.

Złoto rośnie 10 lat, ale np. na akcjach można było zarobić więcej w krótkim czasie.
A właściwie to nie wartość PM rośnie, tylko inne walory tracą...
Edytowany: 11 listopada 2011 10:57

mdtrader
0
Wysłane: 11 listopada 2011 10:56:50
DO 11 nie zapisal sie wczoraj wykres,wiec ponizej dodaje.

#mathu-zaraz wrzuce to zloto o ktore pytales.

11. Spready (3miesieczny EUIBOR/3mies OIS spready)dalem opis i zaznaczylem kiedy ECB wpompowal duza ilosc gotowki 4 lata temu widac jak sie wszystko zmienilo od tego czasu,nie dbajac o inflacje,stabilizacje cen i widac,ze spready rosna ostatnio bardzo szybko.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 11 listopada 2011 10:57

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

383 384 385 386 387

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,666 sek.

awbdpnac
vskkrivs
dfqyksyz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ibdpiyeu
wjkxjsvx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat