0 Dołączył: 2011-09-12 Wpisów: 135
Wysłane:
11 listopada 2011 11:08:45
Wygląda na to, że dzisiejszym sponsorem sesji w Warszawie jest onet.pl  Ciekawe czy im rośnie dzisiaj czy spada  kliknij, aby powiększyćHouston, we have Boryszew.
|
|
0 Dołączył: 2011-10-25 Wpisów: 235
Wysłane:
11 listopada 2011 11:32:46
broli napisał(a):Do tej pory przed inflacją ludzie chronili się kupując złoto. Dlaczego teraz miałoby być inaczej? Bo to złoto nie istnieje (certyfikaty)? Czy masz je w formie fizycznej? Przy resecie systemu nic nie będzie warte poza nieruchomościami/ruchomościami w fizycznym posiadaniu.  kliknij, aby powiększyć
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
11 listopada 2011 12:55:57
@Futroale wykres SPX jest trochę tendencyjny - czy uwzględnia zmiany firm, bankructwa i wypadnięcia z indeksu tych z sprzed 200 lat ? Przecież gdyby pokazać te poprzednie to wykres wyglądałby kompletnie inaczej. Wygląda tak bo w nim są zawsze firmy którym dobrze idzie, te którym idzie źle - wypadają z niego. a wykres złota byłby niezmienny. btw: ja nie piszę w postach wyżej że złoto jest wiecznym remedium i idealnym środkiem zawsze ( mathu powołuje się tam na mega spekulacje braci Hunt, IMO - niesłusznie bo czasy były zupełnie inne).. to nie tak - ono jest remedium na nasz czas gospodarek potężnie zadłużonych i dodruku wirtualnego pieniądza. W momencie kiedy gospodarki rynkowe ograniczą deficyty państwowe, pieniądz przestanie być tak mocno dodrukowywany jako sposób pobudzania rynków - złoto prawdopobnie wpadnie w boczniaka wieloletniego i przestanie być idealną lokatą. Póki co ciągle jest. Popatrz sobie na te same wykresy z punktu widzenia 10lat. Ten wykres obnaża słabość tego świata od końca lat 90tych.  kliknij, aby powiększyć* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 11 listopada 2011 13:15
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-10-25 Wpisów: 235
Wysłane:
11 listopada 2011 14:58:32
Scarry, zgoda.
Po prostu nie podoba mi się ta teoria, że "wszyscy drukują kasę i jedyną ochroną przed inflacją jest złoto!". Ja tam bardziej stawiam na akcje w tym momencie, a że FED i EBC moim zdaniem z dużym prawdopodobieństwem zaczną drukować kasę (ratowanie wzrostu w USA, dokapitalizowanie banków w UE i skupowanie włoskich bondów) to jest to teza uzasadniona.
No bo czy można pozwolić upaść Włochom? Proszę o wasze opinie, bo moim zdaniem byłby to collapse nie tylko całej Europy, ale i świata.
mdtrader, fajne wykresy, ale ja jestem ignorantem i nie wierzę w analogie, bo zawsze jakieś można znaleźć i dopasować po fakcie;)
Edytowany: 11 listopada 2011 15:00
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
11 listopada 2011 15:17:04
Cytat:No bo czy można pozwolić upaść Włochom? Proszę o wasze opinie, bo moim zdaniem byłby to collapse nie tylko całej Europy, ale i świata. Powinno się pozwolić zbankrutować każdemu państwu, które nie jest w stanie spłacać swoich długów. Grecji, Włochom, czy nawet jeżeli do tego dojdzie Polsce. Jednak te kraje nic fizycznie nie stracą. Jedynie nie będą miały możliwości ponownego zadłużania się w najbliższej przyszłości. A w tym nie widzę nic złego. Problemem jest co stanie się z bilansami banków, które należności od poszczególnych rządów mają w aktywach. Pewnie większość padnie. I dobrze. Zarabiały na odsetkach, a jak wiadomo zysk wiąże się z ryzykiem.
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
11 listopada 2011 15:22:32
Ale mowisz o ktoreym wykresie?bo poki co to jeszcze nie przebilo szczytu pani, strachu z czasu upadku Lehmana i utraty plynnosci na rynku.
Jesli piszesz,ze jakies analogie mozna znalezc- to chyba nie rozumiesz tych wykresow, te wykresy pokazuja miedzy innymi sytuacje na rynku miedzybankowym,spread i obawy inwestorow przede wszystkim o plynnosc i wyplacalnosc strefy euro.
Nie bede kazdego wykresu omawial i opisywal co to znaczy,bo zajeloby mi to zbyt dlugo ani nie jestem nauczycielem, sa osoby ktore moga te wykresy przesledzic+ popatrzyc na analize techniczna glownych indeksow,trendy na surowcach,walutach i podjac decyzje inwestycyjne a dla niektorych to beda tylko wykresy .
#Futro- jesli jestes ignorantem to "This time is different"Carmen M. Reinhart, tam masz tyle wykresow i danych -ze zobaczysz,co zwykle sie dzieje,gdy inwestorzy mowi"tym razem bedzie inaczej,nie moze byc tak jak wczesniej,bo..."
Pozdrawiam
|
|
Wysłane:
11 listopada 2011 15:35:05
Niemcy z czegoś bardzo się ucieszyli. Może z tego, że: Cytat:Włoski Senat zatwierdził w piątek ustawę o stabilizacji finansów publicznych, zawierającą pakiet kroków antykryzysowych oczekiwanych przez Unię Europejską w związku z bardzo wysokim zadłużeniem włoskich finansów publicznych.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
11 listopada 2011 15:39:07
Czas na wybicie:  kliknij, aby powiększyćThe recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
11 listopada 2011 15:54:26
Mathu Ty zajmujesz jakiekolwiek pozycje na rynku, czy działasz jak flaga..? Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
Wysłane:
11 listopada 2011 16:08:39
Cały czas na S. Już pisałem, czemu wszędzie szukam wzrostów. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 11 listopada 2011 16:09
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
11 listopada 2011 16:42:45
mathu napisał(a):Czas na wybicie: Nie wierzę w sprawdzalność takich formacji, ale skoro narysowałeś - dlaczego wybicie będzie już teraz i dlaczego górą? edit: chyba, że to formacja (anty)życzeniowa, a uzasadnienie brzmi jak poniżej ;) mathu napisał(a):Już pisałem, czemu wszędzie szukam wzrostów.
Edytowany: 11 listopada 2011 16:45
|
|
0 Dołączył: 2010-12-05 Wpisów: 610
Wysłane:
11 listopada 2011 16:57:09
FROG ja w pełni nie rozumie Twojego posta o bankructwie cyt."Powinno się pozwolić zbankrutować każdemu Państwu.......dojdzie Polsce". Kto obecnie i dlaczego nie pozwala bankrutować?Państwa sa suwerenne i one decydują o ewntualnym bankructwie. Mnie sie wydaje,że jeszcze jest daleka droga do bankructw poszczególnych Państw. Wybitny profesor, ekonomista amerykański powiedział,że poszczególne Państwa świata są i były w ciągłym kryzysie gospodarczym,tylko w różnych okresach kryzys miał rózne formy.
Edytowany: 11 listopada 2011 16:58
|
|
Wysłane:
11 listopada 2011 17:01:26
Cytat:Kto obecnie i dlaczego nie pozwala bankrutować? Rządy państw, których banki pożyczyły bankrutom. Cytat:Państwa sa suwerenne i one decydują o ewntualnym bankructwie. Słucham? Bankructwo to brak możliwości wywiązywania się ze swoich zobowiązań. A ta zależy od sytuacji finansowej, a nie czyjejś decyzji.
|
|
Wysłane:
11 listopada 2011 17:16:02
Nie ma takiej sytuacji,żeby poszczególne Państwa nie wywiązywali się z zobowiązań! Ja uwazam,ze mówienie o kryzysie i sam kryzys jest motorem do rozwoju gospodarczego poszczególnych Państw i gospodarki światowej!
Edytowany: 11 listopada 2011 17:16
|
|
Wysłane:
11 listopada 2011 17:19:39
Państwo może sobie ogłosić niewypłacalność. Bankructwo to układ między dłużnikiem i wierzycielami. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
11 listopada 2011 17:20:49
Cytat:Nie ma takiej sytuacji,żeby poszczególne Państwa nie wywiązywali się z zobowiązań! Do niedawna faktycznie nie było, bo na spłatę zobowiązań dostawali nowe pożyczki. Nie wiem czy pamiętasz, ale niedawno umorzono 100 mld długów Grecji, bo inaczej by nie przetrwała. Jak to nazwać jak nie bankructwo?
|
|
Wysłane:
11 listopada 2011 17:25:13
Nie umorzono, tylko była to nastepna transza pożyczki.
Edytowany: 11 listopada 2011 17:27
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
11 listopada 2011 17:35:54
Frog napisał(a): Powinno się pozwolić zbankrutować każdemu państwu, które nie jest w stanie spłacać swoich długów. Grecji, Włochom, czy nawet jeżeli do tego dojdzie Polsce.
Jednak te kraje nic fizycznie nie stracą. Jedynie nie będą miały możliwości ponownego zadłużania się w najbliższej przyszłości. A w tym nie widzę nic złego. Problemem jest co stanie się z bilansami banków, które należności od poszczególnych rządów mają w aktywach. Pewnie większość padnie. I dobrze. Zarabiały na odsetkach, a jak wiadomo zysk wiąże się z ryzykiem.
Może i powinno się pozwolić zbankrutować - ale po co? W czyim interesie jest bankructwo? Ja nie widzę "strony", która by wyszła na tym dobrze - oczywiście oprócz powiedzmy "czystego sumienia", ale na "czystym sumieniu" nikt nie zarobi - choćby jak banki na % od obligacji. Kto przy zdowym rozsądku odpuszcza redukcję długu sięgającą 50%? Jeszcze państwu, które ma tyle do sprzedaży? Chyba umaża się tylko po to, żeby za chwilę zarabiać... Ja już niemal widzę jak Merkel przed umożeniem długu Grecji mówi po cichu do bankowców: jak nie umożycie to wam zrobimy takie piekło i już łatwo zarabiać nie będziecie... (przykład?: propozycja podatku od transkacji finansowych, koniec z rajami podatkowymi...) Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
11 listopada 2011 17:37:12
Compaq100, nie wiem w jakim świecie żyjesz... Cytat:Po wczorajszej decyzji o częściowym umorzeniu greckich długów, zapanują dwa dni optymizmu. biznes.interia.pl/raport/kryzy...Cytat:Po raz pierwszy od ponad półtora roku podjęto fundamentalną decyzję o umorzeniu znacznej części długów Grecji. ryszardpetru.bblog.pl/data,201...
|
|
Wysłane:
11 listopada 2011 17:43:43
cad_man napisał(a):Może i powinno się pozwolić zbankrutować - ale po co? W czyim interesie jest bankructwo? Ja nie widzę "strony", która by wyszła na tym dobrze W długim okresie wszyscy wyszli by na tym dobrze. Bankructwo jest zdrowe. Bankrut traci garb długu i może zacząć rozwijać się w swoim tempie - za swoje, bo oczywiście nikt im już nic nie pożyczy. Przeholował, żył ponad stan i musi żyć na niższym poziomie. Jego problem. Wierzyciel traci - trudno. Ryzyko wpisane w działalność. Niech odrobi gdzie indziej, albo sam zbankrutuje - przejmie go ktoś inny. System jest chory, przelewarowany. To trzeba zakończyć.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.