dzwoniec napisał(a):Krzysiek9 kto gromadzi według Ciebie te akcje, instytucjonalni ale się nie ujawniają? (mogą tak?). A może świadomi drobni inwestorzy, którzy wiedzą, że warto to trzymać? I jeszcze jedno, skąd wiesz, że ING ma w KOV jakieś udziały? Na StockWatch nic takiego nie znalazłem...
A widzę, że kolega nie był z nami za czasów WZA w maju ;) A tak na serio to tego nie wiem, przyjąłem takie założenie z wiedzy, którą własnie mieliśmy na dzień WZA. ING miało wtedy zarejestrowanych właśnie około 14 mln akcji.
Nie wiem też kto gromadzi, ale jednak dziś znaleźli się bez problemów chętni na 7,6 mln akcji, nie mówiąc już o sesjach, gdzie wolumen sięgał 11, 13 czy 15 mln akcji. Wnioskuję, że raczej ktoś większy gdyż deal w Nigerii przecież póki co nie jest odwołany prawda? To bardziej moje przeczucie i doświadczenie z obserwacji spółki niż coś, co mogę zagwarantować, że tak jest lub podać źródło skąd to wiem. Ale podobnie było w przypadku Solorza. Jak Solorz zdobył takie zakresy częstotliwości takie koncesje w dziedzinie telekomunikacji jak ma obecnie? A no sprytem. Jego spółki nie były jawnie jego własnością, tylko jakoś powiązane kapitałowo. Co się okazało po prawie 2 latach? A no, że Solorz przejął Sferię, Aero2, Centernet, Mobiland, koncesję na DVB-H kupując od NFI Magna Polonia udziały w INFO-TV-FM. Nikt do ostatniego momentu nie wiedział co się dzieje a Solorz w ten sposób ukrywał przed konkurencją swoje plany. Teraz przejmując Polkomtel i mając w rękawie technologię LTE oraz DVB-H a do tego posiadając platformę cyfrową (Polsat Cyfrowy) zbudował nie ukrywajmy gigantyczną grupę telekomunikacyjną o bardzo szerokim spektrum działania.
Troszkę się rozpisałem ale reasumując, można wnioskować, że jeśli ktoś duży chce po cichu akumulować akcje to nie jest to problem, gdyż można to robić poprzez podmioty powiązane kapitałowo z podmiotem głównym. Solorz jest właśnie dobrym tego przykładem i to obecnym na naszym rynku.
MTT napisał(a):onochi napisał(a):... Kto da za ten walor tyle kasy skoro u nas jest po złotówce...
Wybacz, ale FF to około 200 mln złotych - wg dzisiejszej wyceny. Na AIM będzie zaoferowane co najmniej 350 mln.
Oferta na AIM a to co się dzieje na GPW to jak przejazd przez Europę cinquecento a mercedesem.
A nie bierzecie pod uwagę, że może być taka sytuacja, że ten kto obejmie papier na AIM mając w perspektywie notowania równoległe akumuluje właśnie tanie akcje w Warszawie biorąc pod uwagę również to, że złotówka jest obecnie dość słaba (żeby nie powiedzieć bardzo słaba - jak w maju 2011 mieliśmy około 4,40 zł za 1 GBP a teraz 5,17 zł!)
Po drugie skąd 350mln akcji? Jakieś logiczne uzasadnienie? Podejmowaliśmy już próby liczenia i szacowania i moim zdaniem nowa emisja nie przekroczy 200 mln nowych akcji z czego połowę obejmie KI chcąc utrzymać dotychczasowy udział. Osobiście zakładam jeszcze mniejszą emisję o czym już pisałem na forum (nowi płacą za zakup koncesji, w zamian dostają KOV ze wszystkimi jego dotychczasowymi aktywami, produkcją na Ukrainie oraz perspektywami rozwoju OML-42 to tak w skrócie).
Przypomnijcie sobie co pisał swego czasu Redface (grupa spółek z AIM, z którymi moze być porównywalny KOV) i jak się wycenia spółki poszukiwawczo-wydobywcze na rynkach rozwiniętych (metoda NAV - net asset value). Wg tej metody KOV już dawno powinien być w okolicach 3zł nie licząc Nigerii, produkcji na Ukrainie oraz nowych szacunków zasobów jakie będą przygotowane do prospektu na AIM (Ukraina, Brunei, Nigeria - Syria jest aktualna bo żaden odwiert nie został ukończony zatem pozostajemy w świetle zasobów perspektywicznych)