13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
30 stycznia 2012 21:06:42
przy kursie: 3,92 zł
Moje subiektywne oczekiwania były trochę wyższe. Jest zysk, przychody rosną i tak na dobrą sprawę nie ma się do czego przyczepić. Jednak mam wrażenie że rynek spodziewał się czegoś więcej.
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
30 stycznia 2012 21:41:29
@Frog - ok złapałeś mnie, jako uczestnika rynku. Oczekiwałem, że spółka w tym raporcie poda nowe prognozy na 2012 obejmujące i3DNetwork (dynamiczny rozwój) i i3D inc. (nowy chłonny rynek) oraz wzięcia w tej nowej prognozie pod uwagę sprzedaży Quazara... Natomiast co do samego zaprezentowanego wyniku to brakuje mi w tym raporcie informacji odnośnie poniesionych kosztów - ponieśli jakieś duże nakłady na coś o czym chyba nie wspomiano. Wg mnie bez tych kosztów zysk wyniósłby o jakieś 650 tyś więcej. Ale uwaga - nie czuje się w żadnej mierze analitykiem finansowym ani tym bardziej fundamentalnym, tylko gdzieś mi w tych podanych liczbach ucieka właśnie mniej więcej taka kwota. I nawet chyba wiem o co chodzi - tylko nie wiem czy mogło to wg zasad rachunkowości pomniejszyć osiągnięty zysk. Na dodatek jak o tym myślę to wydaje mi się, że w tych podanych wynikach jest błąd i to duży... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
30 stycznia 2012 23:53:46
pop napisał(a):Nie,samymi wynikami się nie nakręcajmy,będzie dobrze,ale na jakąś mega-rewelację bym nie liczył,a nawet...mam nadzieję,że wielkiej rewelacji nie będzie,by dywidenda nie była wyższa niż te 16gr, nie lubię wyplywu kasy ze spółki, wolę inwestycje w kolejne projekty...Ja bardziej jestem zainteresowany dużymi zyskami od Ikwartału,a zwłaszcza od IIkwartału po wejściu Quazara i USA. Dla mnie osobiście wyniki za IV kwartał są już kompletnie bez znaczenia,nawet już mnie to powoli średnio interesuje, to już przeszłość.Trzeba patrzeć do przodu i tutaj co do perspektyw jest więcej ciekawostek, niż wyniki kończącego się roku... Jeśli wspominasz o Arabach-to już prędzej to mnie interesuje, czy potencjalne prestiżowe kontrakty z agencjami rządowymi w USA... No to -stety albo niestety-miałem rację, dopiero zobaczyłem raport... Uczucia w sumie mam mieszane,o ile od dawna pisałem,że niemal na pewno przekroczą prognozę przychodów,co do samego zysku-to tej pewności nie miałem,jedynie cichą nadzieję,ale już wiemy jak jest. Też liczyłem,że zysk netto zamknie się chociaż w okolicach prognozy,czyli te 1,8mln,ale tak się niestety nie stało, natomiast diabeł tkwi w szczegółach. Ja to widzę mniej/więcej tak: Skoro wzrosły przychody pomimo wysokiej bazy z roku poprzedniego-to oznacza,że roboty ciągle przybywa i ten wzrost zatrudnienia nie był bez przyczyny. Oczywiście każdego zaskoczyła dużo niższa rentowność i o ile teoretycznie może być to czynnik negatywny,to ja bym raczej zastanowił się z czego on wynika, bo nie wydaje mi się,że marże na kontraktach są co raz niższe,raczej -wg mnie- aby nie być zmuszonym do jescze wyższej dywidendy od tej uzgodnionej parę lat wcześniej mogli wrzucić jak najwięcej w koszty,a było co wrzucać-prace nad Quazarem , pierwsze instalacje podłóg interaktywnych,tworzenie oddziału w USA i Nowym Sączu itp. Z pktu widzenia długoterminowego to by miało sens,bo skoro uzyskali kredyt na 2mln na jakiś nowy projekt,pomimo zeszłorocznej emisji akcji, to potrzeby kapitałowe są jak widać ogromne,więc nie dziwi mnie chęć do zatrzymania gotówki w Spółce ponad uzgodnioną dywidendę w wys.1,5mln, w każdym razie ja gdybym był na miejscu Zarządu to na pewno bym tak zrobił,tj.nawrzucał w koszty jak najwięcej,kierując się długoterminowym interesem firmy,ale to są oczywiście moje gdybania,z którymi inni mogą się nie zgadzać. W każdym razie wynik netto poniżej moich oczekiwań,przychody na poziomie moich oczekiwań. Ale tak jak napisałem wcześniej tak i podtrzymuję teraz-wynik za IVkwartał już mnie średnio interesuje,traktuję to jako ciekawostkę. Teraz dla mnie najbardziej liczy się Quazar, a jeszcze bardziej oddział w USA,ale to oczywiście moje zdanie... edit: Znowu są podziękowania dla akcjonariuszy za "wsparcie". No cóż,dalej będziemy wysyłać do Spółki informacje,które mogą się przydać pod względem finansowym,nigdy nie wiadomo,czy coś się kiedyś nie przyda...W imieniu akcjonariuszy pragnę podziękować za to miłe zdanie w komentarzu do raportu...
Edytowany: 31 stycznia 2012 00:13
|
|
|
|
Wysłane:
31 stycznia 2012 09:36:26
przy kursie: 3,88 zł
Uwaga: Zaraz ma być Prezes i3D w TVNCNBC,polecam obejrzeć i ewentualnie zadawać pytania na żywo...
|
|
24 Dołączył: 2010-08-20 Wpisów: 530
Wysłane:
31 stycznia 2012 09:49:29
Edytowany: 31 stycznia 2012 09:51
|
|
Wysłane:
31 stycznia 2012 09:51:40
Teraz się zaczyna edit: Mikołaj Kunica jest wręcz beznadziejnym dziennikarzem-nie zadał żadnego z moich pytań...
Edytowany: 31 stycznia 2012 10:03
|
|
24 Dołączył: 2010-08-20 Wpisów: 530
Wysłane:
31 stycznia 2012 10:09:03
Może po prostu nie zdarzył przeczytać skrzynki, wiesz przecież że mają tylko kilka minut na rozmowę z każdym gościem
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
31 stycznia 2012 10:15:51
Ale czy on w ogóle zapytał o coś istotnego? Zdążyłem tylko na końcówkę. Zapytał może o niższą rentowność albo o podwyższenie prognozy na 2012 w związku z quazar/usa/network?
|
|
Wysłane:
31 stycznia 2012 10:23:20
Jeśli ktoś może (znajdzie) to proszę o link do wywiadu... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
31 stycznia 2012 10:26:09
mrk napisał(a):Zapytał może o niższą rentowność albo o podwyższenie prognozy na 2012 w związku z quazar/usa/network? No własnie o to nie pytał,dokładnie takie pytania ja wysłałem do stacji i nic,jedynie ogólnie,że ostatni kwartał był nieco słabszy pod względem zysku netto.Kunica jest absolutnie najmniej kompetentnym z dziennikarzy,choć cwaniakuje najwięcej i od czasu do czasu docina kolegom na wizji... Pamietam jak podczas wywiadów z Prezesem Oponeo co kwartał pytał o wypłatę dywidendy-jakby to było w tej firmie najważniejsze,a nie np.rozwój na rynkach zagranicznych.
Edytowany: 31 stycznia 2012 10:27
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-01-13 Wpisów: 128
Wysłane:
31 stycznia 2012 10:51:50
A czy pop będziesz tworzył listę pytań bezpośrednio do i3d? Warto byłoby wyjaśnić kwestię rentowności. Kurs też zachowuje się dziś stabilnie - jak na NC oczywiście, uwzględniając obecny wolumen. i3d - dobra końcówka roku
Edytowany: 31 stycznia 2012 10:58
|
|
Wysłane:
31 stycznia 2012 11:07:28
No to jak macie jakies pytania, to zadajcie tutaj, a ja zbiorczo wyślę do Akcji Inwestor w PB... p.s. Z wywiadu pamietam jeszcze,że "w 2012 planują podpisac kontrakt w obszarze obronnosci",-ciekawe czy tu chodziło o Polskę,czy o Stany...
|
|
Wysłane:
31 stycznia 2012 11:24:59
Ze swojej strony proponuje pytania: 1. Czym spowodowany jest znaczny spadek rentowności sprzedaży w IV kwartale? 2. Wyniki spółki zależnych zarejestrowanych w Polsce są konsolidowane, czy tak samo jest ze spółką i3D Inc.? 3. Jak duże koszty wygenerowało i3D Inc. w IV kwartale 2011 r.? 4. Czy koszty wygenerowane przez i3D Inc. miały zasadniczy wpływ na zysk całej grupy? 5. Czy spółka nie zamierza, ze względu choćby na duże wahania wykazywanej w raportach okresowych rentowności, zmienić sposobu wyliczania wyników kwartalanych aby jak najbardziej wyeliminować gwałtowne zmiany wyników w odniesieniu do poprzedniego kwartału? Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
31 stycznia 2012 11:46:13
A ja dorzucę jeszcze kilka pytań od siebie. Dziś wezmę się za omówienie wyników i może z tego coś jeszcze wyjdzie. Powinnam wyrobić się do końca dnia.
|
|
Wysłane:
31 stycznia 2012 13:23:05
|
|
Wysłane:
31 stycznia 2012 14:54:13
Wracając jeszcze do wspomnianej w raporcie spółki i3DNetwork (marka Flooid :)) to chciałem jeszcze dodać, iż nie wiemy czy podane 25 punktów powstającej sieci to "właśność" i3D czy też sprzedaż całkowicie na zewnątrz? Może jeszcze takie pytanie do zbioru pytań. Na podstawie DI Adumy wychodzi, że jedna podłoga (projektor) generuje u nich 10 tyś przychodów kwartalnie. Wobec tego te 25 w i3D powinno generować kwartalnie 250 tyś przychodów - rocznie 1 mln zł. Pozostaje jeszcze opłacalność przedsięwzięcia - o tym w DI Adumy nie ma nic (można wyliczyć tylko ogólną), natomiast jeśli by założyć, że interaktywna podłoga to odmiana Digital Signage to na podstawie DI IMS'u (str. 98) można przyjąć rentowność na poziomie 45%. Czyli te 25 podłóg powinno dać przychody w wysokości 1 mln zł i zysk na poziomie ~0,5 mln zł. Można te szacunki traktować minimalistycznie gdyż Aduma na swoich podłogach przeprowadziło w ciągu 3 kwartałów 2011 r. "aż" 21 kampani... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
4 Dołączył:: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
1 lutego 2012 17:31:22
przy kursie: 3,91 zł
Omówienie wyników spółki i3D za 4 kwartał 2011 roku Spółka i3D zanotowała wyniki finansowe, których w mojej ocenie nie można odbierać jednoznacznie. Ciekawie prezentuje się porównanie wyników finansowych na poszczególnych poziomach wobec 4 kwartału 2010 roku. Zaprezentowany wykres i tabelka dość dobrze to prezentują. Ja postaram się dokładniej te wyniki omówić i znaleźć przyczyny zmian. Przede wszystkim w ostatnim kwartale 2011 roku mamy dużo niższy zysk ze sprzedaży niż w ostatnim kwartale 2010 roku. Spadek z 950 kPLN do 349 kPLN - o 63% - nastąpił mimo znacznego zwiększenia przychodów ze sprzedaży. Wzrost skonsolidowanych przychodów w porównaniu do 4q2010 wyniósł 93%. Mamy więc dość niepokojący objaw w postaci znacznego spadku rentowności sprzedaży. Z komentarza do sprawozdania domyślam się, że chodzi o ujemną jeszcze rentowność projektów I3D Home. W związku z tym nie do końca mogę zgodzić się ze stwierdzeniem o utrzymaniu wysokiej rentowności przychodów. Sprawozdanie nie zawiera niestety szczegółowych danych dotyczących wielkości i rentowności poszczególnych segmentów. Poza tym zysk na działalności operacyjnej jest większy niż zysk ze sprzedaży w 4q2011. Podobnie jak w przypadku poprzednich analiz może chodzić o księgowanie w przychody wpływów z dotacji unijnej. Podtrzymuję swoje wcześniejsze stanowisko, że wykazywanie dotacji w przychodach nie jest prawidłowe. Różnica pomiędzy zyskiem z działalności operacyjnej a zyskiem na sprzedaży w 4q2011 wynosi 296 kPLN. Na tę kwotę składać się mogą 2 wpłaty z dotacji otrzymane przez i3D: 258 kPLN na działanie 1.2.3 oraz 106 kPLN na internetowy portal prezentacji interaktywnych. Rok wcześniej i3D miało bardzo wysoki zysk netto – dużo wyższy niż zysk brutto. W tym kwartale tendencja jest poprawna, czyli zysk netto jest mniejszy od zysku brutto. Wynika to wprost z naliczenia podatku dochodowego od zysku. Poprzednio spółce udało się rozpoznać różnice na podatku odroczonym, dlatego zysk netto był większy. Poniższy graf prezentuje zmiany rentowności brutto na sprzedaży na przestrzeni ostatnich 2 lat:  kliknij, aby powiększyćW porównaniu do poprzedniego kwartału nastąpiło uszczuplenie kapitału własnego. Miałam o to pytanie, więc wyjaśniam dla szerszego grona Czytelników. Skupione akcje własne spółka wykazuje jako zmniejszenie kapitału własnego. Nie wykazuje się takich akcji po stronie aktywów, ponieważ nie może to być żadnego rodzaju inwestycja. Po stronie aktywów widzimy jedynie spadek poziomu gotówki. Taka operacja nie przechodzi także przez wynik finansowy. W porównaniu do danych na koniec 2010 roku istotnie wzrósł poziom należności krótkoterminowych. W związku z tym także istotnie podniósł się wyliczany na nasze analityczne potrzeby wskaźnik ich rotacji. Poziom zobowiązań z kolei zmniejszył się, przez co spadła także ich rotacja. To sugeruje duże zapotrzebowanie jednostki na kapitał obrotowy a może w konsekwencji prowadzić do problemów z płynnością lub finansowaniem bieżącym. www.stockwatch.pl/gpw/i3d,wykr... – w analizie fundamentalnej i3D znajdują się przeliczone wskaźniki do wyceny spółki. Jeśli chodzi o pytania do spółki, to najchętniej zobaczyłabym rachunek segmentowy. Dużo by się nam wyjaśniło. Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|
Wysłane:
1 lutego 2012 19:05:21
przy kursie: 3,91 zł
Kasia Stefańska analityk i3D i wielu innych spółek napisał(a):Z komentarza do sprawozdania domyślam się, że chodzi o ujemną jeszcze rentowność projektów I3D Home Kasiu, o ile znam tę spółkę, to wydaje mi sie, że iHome co prawda był pod kreską, ale i tak ze wszystkich spółek zaleznych akurat ta radzi sobie dosyć dobrze (jesli nie najlepiej). Najbardziej do tyłu ciągnie jeszcze i3D Med i i3D Network, w nieco mniejszym stopniu i3D Science. i3D Science ma szansę znacznie ograniczyć potencjalne straty realizowanym w Iq kontraktem i stopniową komercjalizacją projektu, dowiedzieliśmy się z raportu, że kieunkiem jest również rynek amerykański. Network zapewne jeszcze co najmniej 2 kwartały może być na minusie w związku ze sporą skalą (w porównaniu z Adumą - a co za tym idzie moją zadumą) instalacji podłóg, ale potem może być dosyć ciekawym motorem napędowym, gdyż z DI Adumy wygląda to na dosyć ciekawy, choć też niedoceniany przez na biznes (zdecydowana większość koncentruje się na wersji pudełkowej Quazara 3D). Co do i3D Med-to nie ma się co łudzić, pewnie cały rok będzie pod kreską, ale z wczor.wywiadu wiemy, że "wszystkie projekty będą w tym roku komercjalizowane", więc i3D Med wygląda na to, że też... Ale to tylko moje przemyślenia, dokładniej może się wypowiedzieć sama Spółka i trochę rąbka tajemnicy zostało uchylone wczoraj... A teraz kopia z PB: Akcja Inwestor na temat pytań cad_mana i POP-a napisał(a):1. Czym spowodowany jest znaczny spadek rentowności sprzedaży w IV kwartale?
AD.1. Rentowność oraz tempo wzrostu przychodów spółki utrzymuje się wciąż na wysokim poziomie pomimo inwestycji, które wymagały znacznych nakładów finansowych. Prognozy przekazane w DI z dnia 2 czerwca zostały zrealizowane w 114,5% (przychody ze sprzedaży i zrównane z nimi skonsolidowane), 83,44% (EBITDA skonsolidowany) oraz 88,18% (zysk netto skonsolidowany), na co wpływ miało przesunięcie w czasie części projektów realizowanych przez Grupę i3D, których zakończenie oraz rozliczenie przewidywano pierwotnie w IV kwartale 2011 roku.
2. Wyniki spółek zależnych zarejestrowanych w Polsce są konsolidowane. Czy tak samo jest ze spółką i3D Inc.?
AD.2. Spólka i3D Inc podlega konsolidacji podobnie jak wszystkie Spólki zależne
3. Jak duże koszty wygenerowało i3D Inc. w IV kwartale 2011 r.? 4. Czy koszty wygenerowane przez i3D Inc. miały zasadniczy wpływ na zysk całej grupy?
AD.3,4.Koszty wygenerowane przez i3D Inc nie miały wpływu na wynik finansowy Grupy
5. Czy spółka nie zamierza, ze względu choćby na duże wahania wykazywanej w raportach okresowych rentowności, zmienić sposobu wyliczania wyników kwartalnych, aby jak najbardziej wyeliminować gwałtowne zmiany wyników w odniesieniu do poprzedniego kwartału?
AD.5. Spółka stosuje się do zasad MSR w związku z czym nie zamierza zmieniać sposobu wyliczania wyników kwartalnych. Zmiany wyników w odniesieniu do poprzednich kwartałów wynikają nie z niższej rentowności, a z różnego rozkładu czasu zakończenia projektów. W miarę wzrostu liczby konkraktów rozkład ten będzie odgrywał coraz mniejszą rolę co oznacza, że w kolejnych latach problem będzie stopniowo zanikał
6.Jaka jest prognoza stanu zatrudnienia na koniec 2012 r.?
AD.6. Grupa i3D planuje dalszy wzrost zatrudnienia jednak szczegółowe informacje w tym zakresie podane zostaną w prognozie na 2012 rok, która pojawi się do końca IQ 2012r.. Ha, a to ostatnie pytanie to ja zadałem... O tyle ta odpowiedź jest ciekawa, że przecież oficjalna prognoza na 2012r. już była podana, co prawda z zastrzeżeniem, że "bez wpływów z Quazara i rynku amerykańskiego", ale skoro oficjalnie jest informacja o przygotowywaniu nowej prognozy, to zabrzmiało to bardzo interesująco...  .
Edytowany: 1 lutego 2012 19:20
|
|
0 Dołączył: 2009-05-14 Wpisów: 149
Wysłane:
2 lutego 2012 10:25:27
przy kursie: 3,77 zł
Cytat:1. Czym spowodowany jest znaczny spadek rentowności sprzedaży w IV kwartale?
AD.1. Rentowność oraz tempo wzrostu przychodów spółki utrzymuje się wciąż na wysokim poziomie pomimo inwestycji, które wymagały znacznych nakładów finansowych. Prognozy przekazane w DI z dnia 2 czerwca zostały zrealizowane w 114,5% (przychody ze sprzedaży i zrównane z nimi skonsolidowane), 83,44% (EBITDA skonsolidowany) oraz 88,18% (zysk netto skonsolidowany), na co wpływ miało przesunięcie w czasie części projektów realizowanych przez Grupę i3D, których zakończenie oraz rozliczenie przewidywano pierwotnie w IV kwartale 2011 roku.
Myślę, że ten fragment dobitnie pokazuje, iż spółka celowo zaniżyła wynik za 2011 żeby wypłacić jak najmniejszą dywidendę. Jeśli nie zobowiązali się do płacenia dywidendy w kolejnych latach jest to bardzo mądre posunięcie. Firmy na tym etapie rozwoju powinny zatrzymywać ja najwięcej gotówki
|
|
0 Dołączył: 2009-01-01 Wpisów: 59
Wysłane:
2 lutego 2012 10:26:03
przy kursie: 3,77 zł
cad_man napisał(a):Wracając jeszcze do wspomnianej w raporcie spółki i3DNetwork (marka Flooid :)) to chciałem jeszcze dodać, iż nie wiemy czy podane 25 punktów powstającej sieci to "właśność" i3D czy też sprzedaż całkowicie na zewnątrz? Może jeszcze takie pytanie do zbioru pytań. no to chyba mamy odpowiedź. Cytat:3D Network i Multikino Media stworzą sieć reklamowych podłóg interaktywnych i3D Network i Multikino Media podjęły współpracę w zakresie sprzedaży czasu reklamowego na nośnikach nowej generacji. W ramach umowy i3D Network uruchomi w multipleksach obsługiwanych przez Multikino Media na terenie całej Polski, zarządzaną w systemie Digital Signage, sieć interaktywnych nośników reklamowych Flooid. Autorskie rozwiązania sprzętowo-technologiczne oraz softwarowe pomogą realizować jeszcze skuteczniejsze kampanie kinowe. Sieć wdrażana przez i3D Network może stanowić nowy, sposób reklamy. Za pomocą nośników proponujemy bowiem swego rodzaju zabawę przekazem reklamowym. Reklama jest interaktywna, reklamobiorca ma więc na nią wpływ. Poruszając się, porusza obrazem, zmienia kolory, przesuwa przedmioty itd. Dzięki temu angażuje się, skupia uwagę, wyraża emocje, zapamiętuje. Nawet jeśli sam nie uczestniczy w „zabawie” to zwraca uwagę na to, że ktoś inny robi coś niestandardowego – tłumaczy Arkadiusz Patryas z i3D. www.newconnect.info/wiadomosc_... ps. choć może nie do końca, bowiem sieć Multikina liczy 24 obiekty, a wyżej jest mowa o sieci 25 punktów.
|
|