PARTNER SERWISU
nmgjunad

TU Europa - wezwanie do sprzedaży. Co robić dalej ?

augan
0
Wpisów: 26
Wysłane: 26 stycznia 2012 18:46:21
Może mi ktoś poradzi co z tym fantem począć, bo jakoś nigdy się z tym nie spotkałem. :( Żona kupiła sobie w tamtym roku akcje TU Europa po 207 zł. tuż przed dywidendą z platformy Alior Banku. Dywidendę zainkasowała, ale sam wykup akcji był na górce, a potem były tylko spadki. Nie dawno pojawił się komunikat o wezwaniu do sprzedaży. Akcje stojące na wys. około 160 zł. skoczyły do ponad 180 zł. Obecny kurs to 188 zł. Wezwanie zaczyna obowiazywać od jutra czyli zapisy od 27 stycznia 2012 r. i wynosić ma 193 zł/szt. a sam wykup ma wynosić chyba 50 % - niemiecka firma ubezp. (a może 100% - już się w tym gubię).
W zwiazku z powyższym nie wiem kompletnie co doradzić żonie. Ma odsprzedać (zapisać się) - a jesli to gdzie i na jakiej zasadzie ? Czy też trzymać nadal - ale nie wiem czy nie przepadną, albo mocno stracą na wartości te akcje. Proszę o poradę kogoś kto się w tym orientuje i rozumie o co mi chodzi, bo trochę chaotycznie to opisałem Anxious

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 30 stycznia 2012 16:41:54
Decyzje musisz z żoną podjąc sam. HDI i japończycy ogłosili wezwanie na 100% akcji - wiec prawdopodobnie wycofają spółke z rynku. Zasadniczo, jeśli uda im sie zebrac 90% to i tak bedą mogli skorzystac z przymusowego prawa wykupu, zapewne po cenie zbliżonej albo takiej samej, jaką zaoferowali teraz. Drugim faktem, który wiąże sie z takim wezwaniem jest dramatyczny spadek płynności, a to najczesciej oznacza spadek rynkowej wyceny akcji.
Co do samej wyceny i ceny po której wchodziła twoja żona - przeczytaj stanowisko zarządu (jest na ESPI). Zasadniczo, jeśli dobrze pamietam, ustawowa cena minimalna była w okolicach 155, wzywajacy zaproponowali 193, także ładną premie. Wygląda na to, że nie wyciśnie sie wiecej, chyba że byłaby kontroferta (a też sie chyba na to nie zapowiada, bo i zarząd jest przyjaźnie nastawiony do tego przejcia). Także chyba tyle...

Pytałeś też jak sie zapisac - zapewne masz jakąś opcje w na koncie w aliorze, która umożliwia przez interent zapisanie sie na wezwanie. Szukaj w instrukcji albo zadzwoń do brokera:)
Edytowany: 30 stycznia 2012 16:46

augan
0
Wysłane: 30 stycznia 2012 18:38:15
Dzięki za rozwianie wątpliwości. Pewnie trochę wtopiła :) Zaczekamy do końca marca obserwując rozwój wydarzeń i sprzedamy na aukcji lub w zapisie - w zasadzie tak jak radzisz.
Edytowany: 30 stycznia 2012 18:39

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 stycznia 2012 18:55:15
Sorry, ale 14 zł na akcję to nie jest wielka strata. Niecałe 7%.
Nie wiem po co kisicie kapitał na papierze, który ma bardzo małą szansę urosnąć. Na pewno szkoda by mi było czasu i innych okazji.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 31 stycznia 2012 11:14:47
wliczając dywidendę którą otrzymała to w ciągu roku jest dużo lepsza niż rynek, nie wspominając o funduszach akcyjnych. Fundusze z takiej wtopy byłyby dumne!
Ja swoją Europę puściłem w pierwszym dniu po ogłoszeniu wezwania.

Leszek zrobił świetny biznes, najpierw sprzedali nową emisję po 160 czym sporo podnieśli kapitały własne spółki a potem oddał cały powiększony biznes zachodniemu po jeszcze wyższej cenie. Bez tej emisji nie sprzedałby tego tak drogo. Pomogły mu fundusze, które.... też powinny być zadowolone bo kupiły papier po 160, dostały 10 dywidendy i oddadzą po 193.

augan
0
Wysłane: 31 stycznia 2012 21:29:02
WatchDog napisał(a):
Sorry, ale 14 zł na akcję to nie jest wielka strata. Niecałe 7%.

Zgoda jeżeli sprzeda po 193 zl. (bez uwzgl. prowizji którą zapłaciła). Nowa spółka ma wypłacać pieniądze dopiero w połowie kwietnia jak nie bedzie dodatkowych poczynań w sprawie skupu Eh?

WatchDog napisał(a):
Nie wiem po co kisicie kapitał na papierze, który ma bardzo małą szansę urosnąć. Na pewno szkoda by mi było czasu i innych okazji.

Ja też raczej nie mam sentymentów i skrupułów, ale żona nie lubi szybkich samochodów, spekulacji, krótkiej sprzedaży, itp. a nade wszystko strat :)
Ale tak na serio to będę ją namawiał do sprzedaży po 188 zł a wtedy wychodzi ponad 9 % (nadal bez wliczania prowizji w stratę).

A swoją drogą nie jest okazją kupić np. 500 akcji po 188 zł i odsprzedać je skupującemu po 193 zł. Czysty zysk wyniesie około 2000 zł - prowizję z odkupu ponoć bierze na siebie skupujący.
Co Wy na to :)d'oh! ???
Edytowany: 31 stycznia 2012 21:33

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 31 stycznia 2012 21:35:40
Cytat:
A swoją drogą nie jest okazją kupić np. 500 akcji po 188 zł i odsprzedać je skupującemu po 193 zł. Czysty zysk wyniesie około 2000 zł - prowizję z odkupu ponoć bierze na siebie skupujący.

Po 1: To wymaga zaangażowania kapitału 95 tys. zł.
Po 2: Zysk z tego kapitału to 2000 zł netto, czyli tylko około 2,66%. Niewiele.
Po 3: Obecnie w karnecie nie ma 500 akcji na sprzedaż po 188 zł, musiałbyś płacić więcej.

Wg mnie nie warto.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

augan
0
Wysłane: 31 stycznia 2012 21:39:47
addison napisał(a):
wliczając dywidendę którą otrzymała to w ciągu roku jest dużo lepsza niż rynek, nie wspominając o funduszach akcyjnych. Fundusze z takiej wtopy byłyby dumne!

To już kwestia gustu i podejścia do sprawy :) Cieszyć się z powyższego czy smucić :( Po jej minie widzę raczej to drugie - raczej liczyła, ze kurs wróci powyżej 200 zł. :) A tu zonk i jakiś śmieszny wykup love4 To dla niej szok. Pewnie pożegna giełdę na jakiś czas :)salute

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 31 stycznia 2012 21:52:58
Nie no, spoko. Zawsze mogło spaść o 80%. Myślisz że to niemożliwe? Oj, możliwe.

Troszkę na wesoło próbuję Ci przypomnieć, że to jednak giełda i ogromne ryzyko rynkowe. Trochę inna perspektywa się włącza, jak się przeżyje czarne świece o wysokości kolumny Zygmunta.

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 1 lutego 2012 22:38:49
Augan:
Zależy ile utopiła. Jak na waciki, to o co rozpacz?:] Statystycznie każdy zaczyna przygode z giełdą od straty (albo spektakularnej straty). A jak nie zalicza... to zaliczy predzej czy później. Może to właśnie dobry pretekst, żeby zadac sobie pytanie "czemu straciłam" i zainteresowac sie giełdą poważniej? Bo chyba czas ku temu niezły. Jeśli nawet nie na praktyke, to na obserwacje.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 2 lutego 2012 10:31:51
augan napisał(a):
addison napisał(a):

To już kwestia gustu i podejścia do sprawy :) Cieszyć się z powyższego czy smucić :( Po jej minie widzę raczej to drugie - raczej liczyła, ze kurs wróci powyżej 200 zł. :) A tu zonk i jakiś śmieszny wykup love4 To dla niej szok. Pewnie pożegna giełdę na jakiś czas :)salute

Nikt nie lubi strat - to jasne. Dlatego podkreślam PR naszych funduszy, którzy chełpią się tym, że spadli 20% w rok a indeks spadł 25%. Oni takie hasła w tvn mówią z uśmiechem!

Ostatnio pionieera słyszałem z takim tekstem- porównał wynik do W20, ale chyba zapomniał, że do fundów wpłynęły dywidendy, przez które odjęto z W20 trochę punktów a do fundów wpłynęła gotówka.
Oj jak ja nie lubię funduszy... brrr

augan
0
Wysłane: 2 lutego 2012 19:52:41
piotrch napisał(a):
Zależy ile utopiła. Jak na waciki, to o co rozpacz?:]

No właśnie chodzi o te waciki. Jak Ona teraz bez nich da sobie radę Think
Dużo nie dużo - wiesz jak to jest z pieniędzmi - zależy od tego jak kto jest sytuowany.
Bynajmniej już się pogodziła z zaistniałą sytuacją i nawet winnego znalazła blackeye
Teraz będę pracował za dwóch, aby odrobić jej stratę na jej koncie - oczywiście o problemach mam zgłaszać po ich rozwiązaniu :)

augan
0
Wysłane: 2 lutego 2012 19:55:33
Dobre, dobre, bardzo dobre :)

19r20
0
Wpisów: 497
Wysłane: 3 lutego 2012 00:08:17
ponieważ sam mam te akcje to może ci pomoge jesli ich nie chcesz sprzedawać teraz

Procedura odpowiedzi na wezwanie: aby odpowiedzieć na wezwanie w eMaklerze, należy złożyć przez mLinię DYSPOZYCJĘ BLOKADY AKCJI oraz NIEODWOŁALNE ZLECENIE SPRZEDAŻY zawierające:
- numer rachunku w DI BRE,
- liczbę akcji jaką inwestor zamierza sprzedać w wezwaniu,
- adres, na jaki ma zostać wysłane świadectwo depozytowe.

Z uwagi na to, że świadectwa depozytowe będą wysyłane pocztą, prosimy o składanie dyspozycji odpowiednio wcześniej. Ze świadectwem depozytowym należy się udać do siedziby UniCredit CAIB Poland S.A. lub przesłać pocztą (szczegóły na mLinii), aby złożyć zapis. Przypominamy, że przedmiotem odpowiedzi na wezwanie mogą być akcje rozliczone w KDPW.
Za sprzedaż akcji w odpowiedzi na wezwanie naliczana jest prowizja maklerska zgodnie z Taryfą Prowizji i Opłat DI BRE Banku SA.

dopasuj sobie do swojego DM i już

augan
0
Wysłane: 3 lutego 2012 11:57:53
Serdeczne dzięki za odp. Jednak ja już z tej opcji nie skorzystam - na pewno ta informacja przyda się innym akcjonariuszom. Akcje mojej żony zostały sprzedane i już pracuję nad odrobieniem strat love4

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,278 sek.

peewgvib
dlukqesk
wjnqdxoz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qmkqxjha
quaoseqx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat