Z tego co pamiętam to oprocentowanie zabezpieczenia przez KI jest na poziomie 19% Było w którymś komunikacie trzeba poszukać,nie daje za to głowy.
Co do informacji które się wczoraj ukazały to największy minus to przesunięcia terminów.O-21 miał być ukończony w ub roku a na przełomie 2011/2012 prace nad NM-1.W 2012 powinno być wywierconych 6 studni,dodając M-21 i NM-1 była szansa na 8 a jest 6 i na dzisiaj wielkiego przyśpieszenia na Ukrainie nie widać.Może się mylę i jeżeli okaże się że remonty starych odwiertów i szczelinowanie przynoszą równie dobry efekt co nowe odwierty to zmienię zdanie.
Z testami O-14 też się nie śpieszy,od lipca stoi sobie dziurka i czeka,nie wiadomo na co.Jedynym wytłumaczeniem może byś obecność w tym odwiercie kondensatu co,jak mi się wydaje,zawsze opóźnia prace.Zaznaczam że tak mi się wydaje.O ile dobrze pamiętam to mamy swoje urządzenie do testowania przepływów,czy nie mamy?Żadnej informacji nie było i już sam nie wiem.O opóźnieniu w podłączeniu O-6 O-8 O-18 nie będę wspominał bo wszyscy wiedzą że na to czekamy.
Niestety nie widzę informacji o sejsmice na Ukrainie oraz na temat aktualnych zasobów.Niedługo minie roczek od zakończenia badań a tutaj cisza.
Dlaczego takie opóźnienia w informacji?Powód prawdopodobnie jest o którym my nie wiemy.Przychodzi mi do głowy brak odpowiednich mocy przerobowych na stacji/przepompowni a gazu może chęć powiększenia terenów poszukiwawczych (nowe koncesje lub powiększenie obecnych) i nie odkrywanie kart.Mam nadzieję że te informację nie są trzymane "w szufladzie" tylko dla nowych inwestorów
Syria też na minusie,jedna ze stref nie nadaje się do produkcji,pozostały jeszcze dwie ale to zmniejsza zasoby Bloku 9.
Brunei wszystko posuwa się do przodu tylko czy znajdą tą wiertnię.Nawet jak Chińczycy ją wreszcie znajdą to co KOV znajdzie dla siebie i jak długo będzie szukał?
To naprawdę biznes dla cierpliwych.
Są też plusy o których nie wiedzieliśmy.
Jeszcze Nigeria.
Popieram to co napisał Krzysiek9.Gotówka leży na koncie i czeka na decyzję KOV.
Wcześniej wrzucałem info że netback w Nigerii dla wszystkich to 43% (wszystkich firm wydobywczych działających w Nigerii) to chyba dla nas też.
Przy odwiercie M-19 poszerzenie o ok 6 km2 nowej strefy gazu.
Z odwiertów O-6 i O-8 oprócz gazu uzyskano przepływ kondensatu.Może uda się wyciągnąć z tych dwóch odwiertów 150 baryłek dzienie i przy zwiększeniu wydobycia z innych odwiertów będziemy mieli 500 baryłek/d co daje kwotę taką jak 3 Mmcf/d gazu.
"Żeby wygrać trzeba grać"