PARTNER SERWISU
gcxrzkvv
62 63 64 65 66
Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 27 lutego 2012 14:00:16 przy kursie: 10,68 zł
Na stronie 31 Sprawozdania jest tak:

kliknij, aby powiększyć

Czyli portfel wierzytelności i pożyczek urósł o w sumie 25,46 miliona do 308 mln.

Na stronie 48mej jest tak:

kliknij, aby powiększyć

Czyli spółka ma teraz 267,2 mln długu różnego rodzaju a resztę finansuje kapitałem własnym którego jest 45,5 mln.

Aktywa głównie w postaci pożyczek i wierzytelności wobec SPZOZ pasują kwotowo z finansowaniem w postaci długu i kapitału własnego za rok 2011.

Nie rozgryzłem jeszcze jak Tobie bezpośrednio odpowiedzieć na zestawione przez Ciebie kwoty co do roku 2010, ale zajrzyj jeszcze na stronę 5tą gdzie jest struktura aktywów i pasywów. Może coś uda się wyjaśnić bo bilans musi się schodzić prawidłowo Think
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher
Edytowany: 27 lutego 2012 14:20

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 27 lutego 2012 15:35:51 przy kursie: 10,68 zł
Ja się trochę źle wyraziłem bo pomieszałem w jednym zdaniu bilans z rachunkiem zysków i strat, ale chodziło mi o to że tempo wzrostu zadłużenia przekraczało by wzrost samej firmy i od razu czarne myśli jak by wyglądał RZiS gdyby ....., ale wydaje mi się że na str. 48 jest błąd

kliknij, aby powiększyć

bo z raportu za 2010 rok wychodzi mi że w tej pozycji powinny być 192 bańki zamiast 142.
Jeżeli to jest błąd to zadłużenie w stosunku do aktywów nie wzrosło.
Edytowany: 27 lutego 2012 15:41

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 27 lutego 2012 16:20:28 przy kursie: 10,68 zł
Wyniki finansowe spółki są niestety niezadowalające. MWT traci przewagę i coraz gorzej wykorzystuje majątek znajdujący się w zarządzaniu. Sytuację najlepiej oddaje poniższa tabela:

kliknij, aby powiększyć

Zanim przejdę do jej omówienia chciałbym przypomnieć na czym w skrócie opiera się biznes spółki. MW Trade zajmuje się najprościej mówiąc refinansowaniem długu szpitali, za pomocą kupna ich wierzytelności i udzielaniu pożyczek. Sedno tego biznesu to kupić tanio czyjś dług o stosunkowo wysokim oprocentowaniu, a samemu finansować się dużo taniej. Powyższa tabela ma na celu właśnie pokazanie tego co się dzieje w spółce od strony zarządzania i handlu długiem.

Portfel inwestycyjny stanowią pożyczki dla szpitali oraz kupione wierzytelności. Jak widać z powyższej tabeli średni portfel aktywów(średnia z początku i końca kwartału)w roku 2011 przestał w zasadzie rosnąć, a dokładniej jego wielkość się istotnie nie zmienia – odchylenie standardowe wynosi zaledwie 7%. Zarząd spółki, a także przedstawiciele nowego właściciela twierdzili, że MWT ma stać się liderem rynku w ciągu najbliższych 2-3 lat. Stagnacja w spółce i ucieczka do przodu konkurencji nie bardzo do takiego scenariusza pasuje.

Kolejny bardzo ważny element to stopa zwrotu z posiadanego portfela. Mówi o tym ile odsetek(to co podaje spółka jako przychody) pochodzi od podsianego portfela. Jak widać z tabeli wspomniana stopa zwrotu się kurczy w porównaniu do wartości prezentowanych rok wcześniej. Krótko mówiąc nowe aktywa w portfelu dają dużo mniejszy zwrot z zainwestowanego kapitału. Oczywiście im większy zwrot(odsetki i prowizje), tym większe ryzyko inwestycyjne. MW Trade nabywa najwyraźniej coraz bezpieczniejsze wierzytelności, łatwiejsze do ściągnięcia. Powody tego mogą być dwa. Pierwszym są nowe realia prawne i dopuszczenie możliwości upadku SPZOZ po przekształceniu w spółkę prawa handlowego. Wtedy istnieje ryzyko nie odzyskania wierzytelności. Drugi czynnik to chęć zmniejszenia ekspozycji na ryzyko przez nowego właściciela. O tym, że portfel jest coraz bezpieczniejszy mówi wyraźnie tabela ze stopniem przeterminowania należności. Teraz spółka ma ich znacząco mniej niż w roku ubiegłym.

Posiadany portfel wierzytelności trzeba oczywiście czymś finansować, a najtaniej jest najczęściej długiem. Na nieszczęście stopa procentowa długu rośnie. Dług rozumiem jako średnią wszystkich zobowiązań spółki z początku i końca kwartału. Koszt długu wzrósł z 8,57 do 10,53 %, czyli o 1,9 punktu procentowego, podczas gdy średni kwartalny Wibor-6M wzrósł tylko o 0,8 punktu procentowego.

kliknij, aby powiększyć

Najwyraźniej marża podmiotów finansujących spółkę wzrosła. Oczywiście struktura zobowiązań MWT trade się zmienia i stanowi pewien mix. Od zwykłych kredytów bankowych przez emitowane obligacje, aż do wykupu rat wierzytelności przez banki.
Zmiana struktury ma prawdopodobnie wpływ na oprocentowanie, choćby dlatego, że obligacje mają w części stałe oprocentowanie. Tak czy owak jeśli wzrost kosztów finansowych wynika ze zmiany formy, to trzeba za to obciążyć zarząd, bo w końcu to on podejmuje w jakiej formie się będzie zadłużał.

Tak naprawdę wszystkie inne koszty nie są ważne dla wyniku. Spółka wydaje się o nie dbać, więc nie będę się czepiał. Koszty pracownicze nominalnie rosną, ale w końcu ktoś musi podpisywać umowy o cesję wierzytelności, ktoś musi chodzi do SPZOZów.

Fakt jest taki, że obecnie dzieje się prawie wszystko złe co może się wydarzyć. Portfel nie rośnie i ma coraz mniejszy zwrot, rosną koszty finansowania i koszt kapitału, choć powinien się zmniejszać. Brakuje tylko eksplozji kosztów pracowniczych i odpisów aktualizacyjnych na portfelu.

Z tego powodu spółka wyceniana jest przez rynek dużo niżej niż rok temu. Taki C/Z wygląda atrakcyjnie, ale tylko wygląda. Jeśli tylko negatywne tendencje utrzymają się w kolejnym kwartale to spadnie zysk TTM, a tym samym wzrośnie C/Z. Wynik netto robi się coraz bardziej wrażliwy na zmiany kluczowych parametrów, bo odległość zwrotu z portfela od kosztu kapitału robi się coraz mniejsza.
Pytanie jakie jest prawdopodobieństwo odwrócenia negatywnych tendencji. Brak wzrostu portfela chyba nie jest ograniczaniem ekspozycji GH na dług szpitali. To raczej trudności z kupnem nowych atrakcyjnych wierzytelności. Sugeruje to nieefektywne wykorzystanie portfela, co należy rozumieć przez zaleganie gotówki w spółce. Na szczęście coś w IV kwartale się ruszyło, bo poziom gotówki zmalał, co widać po wzroście stopnia wykorzystania środków. Zmiana ustawy wprowadziła konieczność zgody organu założycielskiego na sprzedaż wierzytelności, w związku z czym terminy podpisywania mogły się wydłużyć, a przez to spółka mogła mieć kłopoty ze zwiększaniem portfela. Jeśli pojawią się nowe umowy kredytowe, to można oczekiwać dalszej ekspansji, a tym samym wzrostu przychodów, oczywiście pod warunkiem utrzymania rentowności portfela. Wydaje się, że wspomniana rentowność osiągnęła dołek. Konkurencja pewnie także niżej nie będzie schodzić z marżami, bo zaczyna się to powoli robić niebezpieczne. To drugi powód ograniczonej ekspansji. Jeśli coś nie zagra w portfelu, albo zacznie mocno rosnąć stopa procentowa, to wysoka dźwignia, może spowodować kłopoty z płynnością spółki.

Jeśli nastąpi poprawa na którymś kluczowym parametrze, to z pewnością kurs zareaguje na to pozytywnie.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 27 lutego 2012 16:22:55 przy kursie: 10,68 zł
buldi napisał(a):
Ja się trochę źle wyraziłem bo pomieszałem w jednym zdaniu bilans z rachunkiem zysków i strat, ale chodziło mi o to że tempo wzrostu zadłużenia przekraczało by wzrost samej firmy i od razu czarne myśli jak by wyglądał RZiS gdyby ....., ale wydaje mi się że na str. 48 jest błąd

kliknij, aby powiększyć

bo z raportu za 2010 rok wychodzi mi że w tej pozycji powinny być 192 bańki zamiast 142.
Jeżeli to jest błąd to zadłużenie w stosunku do aktywów nie wzrosło.

Ale tak musi być Buldi... Tempo wzrostu (w ujęciu względnym) długu musi być większe niż tempo wzrostu portfela. Nominalnie ciupek mniejsze, stosownie do stosowanej dźwigni.
Edytowany: 27 lutego 2012 16:23

Wloczykij
0
Wysłane: 27 lutego 2012 17:11:20 przy kursie: 10,68 zł
Jest dostępny w TVN CNBC wywiad z prezesem Rafałem Wiśniewskim nt wyników rocznych i perspektyw na 2012 rok:
Wywiad z Prezesem spółki po publikacji wyników za 2011 rok

Jak zwykle wypowiedzi bardzo enigmatyczne więc za wiele się dowiedzieć nie można. Sekretu wzrostu udziału kosztów odsetkowych w przychodach nie ujawnił.

Co do stałego pogorszenia zyskowności spółki na podstawie tego jednego raportu to bym nie wyrokował. Po prostu spółka wiele utajnia i są jakieś przyczyny które mogą się nie potwierdzić w kolejnych kwartałach.

Jak rośnie kapitał własny i akumulowane są zyski to bym oczekiwał że jednak dynamika wzrostu zysku na poziomie około 20% będzie w 2012 roku utrzymana.

Zresztą prezes w wywiadzie powiedział, że ten rok szedł w kierunku budowy portfela o możliwie największym bezpieczeństwie co do ściągalności należności i że jest przekonany że mają prawdopodobnie najbezpieczniejszy portfel wśród firm w sektorze.
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher
Edytowany: 27 lutego 2012 17:24

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 27 lutego 2012 19:04:57 przy kursie: 10,68 zł
Cytat:
Co do stałego pogorszenia zyskowności spółki na podstawie tego jednego raportu to bym nie wyrokował.

Problem w tym, że to nie na podstawie jednego raportu można tak wyrokować, tylko na podstawie ostatnich 8 raportów.

Cytat:
Zresztą prezes w wywiadzie powiedział, że ten rok szedł w kierunku budowy portfela o możliwie największym bezpieczeństwie co do ściągalności należności i że jest przekonany że mają prawdopodobnie najbezpieczniejszy portfel wśród firm w sektorze.

Nawet jestem w stanie w to uwierzyć. Kłopot z tym, że ryzyko jest wprost proporcjonalne do zysku

Cytat:
Jak rośnie kapitał własny i akumulowane są zyski to bym oczekiwał że jednak dynamika wzrostu zysku na poziomie około 20% będzie w 2012 roku utrzymana.

A, to zależy od tego, jak zarząd widzi dalszy rozwój rynku i sytuacji, a na podstawie tego jak widzi jak buduje portfel. Jak się nic nie zmieni, a trendy będą utrzymane to dynamika może być 20%, tyle że ujemna.
Nie twierdzę oczywiście, że tak będzie.

Wloczykij
0
Wysłane: 27 lutego 2012 21:11:07 przy kursie: 10,68 zł
Cytat:
Kłopot z tym, że ryzyko jest wprost proporcjonalne do zysku

Cóż, mam nadzieję, że proporcje są teraz lepsze tylko że na niższych poziomach zyskowności przy jeszcze niższym ryzyku. Skoro jak do tej pory szpitale nie bankrutowały to trudno było ocenić kto ma lepszy portfel, MW Trade czy Magellan. Placowki w najgorszej sytuacji dawały pewnie najlepiej zarobić.

Cytat:
A, to zależy od tego, jak zarząd widzi dalszy rozwój rynku i sytuacji, a na podstawie tego jak widzi jak buduje portfel. Jak się nic nie zmieni, a trendy będą utrzymane to dynamika może być 20%, tyle że ujemna.
Nie twierdzę oczywiście, że tak będzie.

Cóż, prezes powiedział, że w II półroczu doszło do stabilizacji marżowości a największy spadek był w I połroczu w stosunku do poziomów z II połowy 2010 roku. Jeśli stabilizacja była trwała to przy utrzymaniu w ryzach lub spadku kosztu finansowania, marże powinny byc podobne lub lepsze.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 27 lutego 2012 21:12:50 przy kursie: 10,68 zł
anty_teresa napisał(a):

Ale tak musi być Buldi... Tempo wzrostu (w ujęciu względnym) długu musi być większe niż tempo wzrostu portfela. Nominalnie ciupek mniejsze, stosownie do stosowanej dźwigni.

No własnie o ten "ciupek" się rozchodzi Angel , bo mi wychodził wzrost zadłużenia o 65 baniek przy wzroście aktywów obrotowych o 22,5, ale tak jak napisałem - sprawdziłem w raporcie za 2010 - na stronie 48 dzisiejszego raportu musi być byk, bo inaczej tego nie widzę.Not talking

Speak to the hand A tak w ogóle to dzięki za omówienie, bo Twoje zestawienie, szczególnie ostatnich trzech wersów z tabeli dobrze pokazuje jak wygląda dynamika i sądzę również, podobnie jak Ty zauważyłeś że spółka rozrastając się trafiła w pewnym momencie na opór polegający na tym że operując taką ilością aktywów obrotowych muszą lokować je coraz bezpieczniej, co pewnie również wymuszone jest lewarem jaki stosują.
Zastanawiam się jaki wskaźnik może najlepiej oddać to co się rzeczywiście dzieje i wychodzi mi że obserwacja ROA w najprostszy sposób przy tego rodzaju działalności może byc najbardziej pomocna, przy czym w miarę jak spółka się rozrasta zwiększając swoje przychody maleją marże więc na wzrost bym nie liczył ale warto obserwować czy przypadkiem wskaźnik nie odchyla się w przyszłości w dół.

Idę ze swoim myśleniem na skróty, czy kompletnie pomyliłem drogi - mistrzu? notworthy
Edytowany: 27 lutego 2012 21:14

karpaw
2
Wpisów: 72
Wysłane: 27 lutego 2012 21:19:26 przy kursie: 10,68 zł
Z raportu

Cytat:
Zgodnie z Uchwałą RN z 2011 roku zmieniono warunki przyznania opcji za 2011 rok. Warunki te nie zostały spełnione. Rok 2011 jest ostatnim rokiem obowiązywania programu.

Z jednej strony to dobrze, że warunki programu motywacyjnego zostały zmienione na bardziej ambitne. Z drugiej widać, że nie udało się ich osiągnąć. Tak czy inaczej ilość akcji pozostanie bez zmian.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 27 lutego 2012 21:40:29 przy kursie: 10,68 zł
zdzichu napisał(a):
Skoro jak do tej pory szpitale nie bankrutowały to trudno było ocenić kto ma lepszy portfel, MW Trade czy Magellan. Placowki w najgorszej sytuacji dawały pewnie najlepiej zarobić.

Teoretycznie, zakładając dobrą wolę zarządu do prezentacji właściwych danych dałoby się to zrobić, choćby patrząc na poziom odpisów. MWT takich nie miał, a chyba powinien w zeszłym roku. Chodzi tutaj o koszt pieniądza w czasie. Bańka dziś jest więcej warta niż bańka jutro...
Z raportów rocznych można się dowiedzieć ile należności było przeterminowanych w stosunku do portfela i po tym go ocenić.

zdzichu napisał(a):

Cóż, prezes powiedział, że w II półroczu doszło do stabilizacji marżowości a największy spadek był w I połroczu w stosunku do poziomów z II połowy 2010 roku. Jeśli stabilizacja była trwała to przy utrzymaniu w ryzach lub spadku kosztu finansowania, marże powinny byc podobne lub lepsze.

Ale tę marżowość można policzyć! Masz dostęp do mojej analizy? Tam wszystko widać.
Na spadek kosztów bym nie liczył. Nie widać żadnego zatrzymania w tym temacie. poza tym warto zerkać na jaki procent pożyczają sobie banki...

Wloczykij
0
Wysłane: 27 lutego 2012 21:42:01 przy kursie: 10,68 zł
Cytat:
Z jednej strony to dobrze, że warunki programu motywacyjnego zostały zmienione na bardziej ambitne. Z drugiej widać, że nie udało się ich osiągnąć. Tak czy inaczej ilość akcji pozostanie bez zmian.

Jeśli będzie taki program potrzebny to pewnie zostanie zaproponowana nowa wersja programu na rok 2012 lub późniejsze, może na najbliższym WZA będzie ten temat poruszony.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 27 lutego 2012 22:02:03 przy kursie: 10,68 zł
buldi napisał(a):

No własnie o ten "ciupek" się rozchodzi Angel , bo mi wychodził wzrost zadłużenia o 65 baniek przy wzroście aktywów obrotowych o 22,5, ale tak jak napisałem - sprawdziłem w raporcie za 2010 - na stronie 48 dzisiejszego raportu musi być byk, bo inaczej tego nie widzę.Not talking

Tam jest byk. Masz rację. Z resztą widać to jak przeliczyć te pozycje z bilansu. Zadłużenie wzrosło o 15 milionów, a nie o 25
buldi napisał(a):

Speak to the hand A tak w ogóle to dzięki za omówienie, bo Twoje zestawienie, szczególnie ostatnich trzech wersów z tabeli dobrze pokazuje jak wygląda dynamika i sądzę również, podobnie jak Ty zauważyłeś że spółka rozrastając się trafiła w pewnym momencie na opór polegający na tym że operując taką ilością aktywów obrotowych muszą lokować je coraz bezpieczniej, co pewnie również wymuszone jest lewarem jaki stosują.
Zastanawiam się jaki wskaźnik może najlepiej oddać to co się rzeczywiście dzieje i wychodzi mi że obserwacja ROA w najprostszy sposób przy tego rodzaju działalności może byc najbardziej pomocna, przy czym w miarę jak spółka się rozrasta zwiększając swoje przychody maleją marże więc na wzrost bym nie liczył ale warto obserwować czy przypadkiem wskaźnik nie odchyla się w przyszłości w dół.

Idę ze swoim myśleniem na skróty, czy kompletnie pomyliłem drogi ?

ROA to NOPAT/Aktywa. Do aktywów się nie czepiam, bo one z grubsza oddają wielkość portfela, przynajmniej do momentu kiedy nie zaczną latać własnymi erbasami, a do pomostu dojeżdżać bentlejami king

NOPAT natomiast to zysk operacyjny po podatku, który powinien oddawać zwrot z aktywów, bez uwzględniania kosztu kapitału, a jak zauważyłeś tutaj w RZiS mamy koszty portfela, czyli koszty finansowe w EBIT!. Trzeba to wyłączyć oczywiście jeśli się liczy samemu
Ale kierunek masz właściwy wave

EDIT: W bazie SW jest tak jak być powinno
Edytowany: 27 lutego 2012 22:30

Wloczykij
0
Wysłane: 28 lutego 2012 08:10:30 przy kursie: 10,68 zł
anty_teresa napisał(a):

Na spadek kosztów bym nie liczył. Nie widać żadnego zatrzymania w tym temacie. poza tym warto zerkać na jaki procent pożyczają sobie banki...

Nie da się ukryć że liczyłem na lepsze zyski w stosunku do przychodów. Nadal jednak wierzę, że spółkę z grupy Getin Holding stać na to by długo nie odstawać od konkurencji i że wzrost biznesu spółki mierzony zwłaszcza jej zyskami, w najbliższych latach się utrzyma na dwucyfrowym poziomie.

Wloczykij
0
Wysłane: 2 marca 2012 10:05:25 przy kursie: 10,15 zł
Ciekawe info o tym jak MW Trade namieszał w branży:

Cytat:
W tym roku na rynek wierzytelności wszedł jednak agresywnie M.W. Trade, pozyskując tanie finansowanie z grupy Getinu. Większa konkurencja spowodowała, że nasze marże spadły o około połowę. Nie mogliśmy więc dalej zakładać, że Electus zarabiać będzie 20 mln zł rocznie.

www.parkiet.com/artykul/120027...

Być może zatem to nie branża zmusiła MW Trade do obniżki marży ale to MW Trade sam spowodował spadek marż by wypchnąć konkurencję, na czym najwięcej ucierpiał Electus.

A w komentarzu do wyników za 2011 rok:
Cytat:
W 2012 roku zamierzamy skutecznie wykorzystywać nasze atuty, dążąc konsekwentnie do powiększania przewagi nad konkurencją, co pozwoli nam zachować wiodącą pozycję w tym pełnym ekscytujących wyzwań okresie. Jako spółka będziemy w dalszym ciągu dążyć do budowania podstaw pod jeszcze szybszy wzrost w przyszłości. Jestem przekonany, że dzięki zdobytym doświadczeniom, wiedzy i zaangażowaniu całego zespołu rok 2012 będzie rokiem dynamicznego rozwoju i osiągania coraz lepszych wyników – mówi Rafał Wasilewski.
Edytowany: 2 marca 2012 10:09

Wloczykij
0
Wysłane: 2 kwietnia 2012 09:27:53 przy kursie: 10,60 zł
Zmiany w Radzie Nadzorczej,

na boisko wchodzą:
Leszek Czarnecki
Jarosław Augystyniak
Rafał Juszczak

Schodzą:
Radosław Boniecki
Katarzyna Beuch
Stanisław Wlazło

Wchodzą zawodnicy pierwszego składu, być może znak że MW Trade ma się ostrzej zabrać do roboty a to powinno się przełożyć na lepsze wyniki od 2go kwartału.

Walne zatwierdzające zmiany 2 kwietnia.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Kod:
mod: prośba o linkowanie w ramach SW
Edytowany: 2 kwietnia 2012 11:38

Wloczykij
0
Wysłane: 2 kwietnia 2012 16:05:44 przy kursie: 10,60 zł
Poniżej jeszcze jedno info ze spółki: "Rada Nadzorcza Spółki na mocy uchwał podjętych w dniu 29 marca 2012 roku powołała z dniem 15 maja 2012 roku dwóch nowych Członków Zarządu w osobach Pana Dariusza Strojewskiego oraz Pana Macieja Mizuro."

Poniżej artykuł-komentarz zmian z pb.pl:
"Dariusz Strojewski, uważany za jednego z najlepszych specjalistów na rynku finansowania służby zdrowia, został członkiem zarządu MW Trade. Strojewski w latach 2004-2008 był prezesem Magellana, jednego z największych konkurentów MW Trade."

pulsinwestora.pb.pl/2587712,65...

Zestawiając zmiany w RN i Zarządzie można przypuszczać, że Czarnecki mocno stawia na MW Trade w tym roku. Być może w ten sposób też stara się wykorzystać potencjał kredytowy Getin Noble Banku i Idea banku, skoro hipoteki wysychają a kredyty gotówkowe dla ludności są bardziej ryzykowne niż finansowanie szpitali.
Edytowany: 2 kwietnia 2012 16:10

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 14 maja 2012 16:04:14 przy kursie: 9,05 zł
Kwiatki z dzisiejszego raportu za q1'2012:
- cash flow:
Cytat:
(Zwiększenie)/(zmniejszenie) stanu należności
(Zwiększenie/(zmniejszenie) stanu zapasów
Zwiększenie/(zmniejszenie) stanu zobowiązań

Ciężko było się zdecydować, gdzie tan nawias ma być?

- wybrane dane finansowe:
Cytat:
Liczba akcji (w szt.) 8 384 400

Tymczasem na Infostrefie i na stronie spółki jest 8 384 440. Niby drobiazg, ale to info dotyczące kapitału.

Jak już Spółka do sporządzania sprawozdań koniecznie musi angażować praktykantów, to może takich, co nie spali na wykładach...? evil4

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 14 maja 2012 16:15:48 przy kursie: 9,05 zł
Kurczę, a tak ładnie się kiedyś spółka rozwijała, a teraz co tu mówić, po prostu szkoda...
Podsumowanie jedno: wyniki do bani, szybki rozwój zastopowany niestety...Oby to było chwilowe, a nie na zawsze.
Edytowany: 14 maja 2012 16:26

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 14 maja 2012 21:10:42 przy kursie: 9,05 zł
zyski(a są bo widać po Magellanie)trzeba szukać w grupie. Kiedyś wspominaliśmy tutaj o tym ryzyku przejęcia przez LC.
Tam ma więcej % niż w MWT więc nie powinno zbytnio dziwić.

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 14 maja 2012 21:23:43 przy kursie: 9,05 zł
Pamiętam, jak sławetnego czerwca 2010 r. rozpykaliśmy tę transakcję na wszystkie strony, mówiąc młodzieżowo. Była nawet wycena celująca w 9 zł. Jest gdzieś wcześniej na wątku.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

62 63 64 65 66

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,379 sek.

hbbyaomn
kotgwnvf
vxeomfda
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 227,49 zł +381,14% 96 227,49 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wootceoy
mrnitmzj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat