bonzosan napisał(a):rabbit czy uważasz, że Rosja ustąpi w stanowisku takiego malutkiego rabatu, i to w stosunku do Ukrainy?
Trudno powiedzieć czy ustąpi czy nie.Fakty są takie;
Rosja chce przejąć cały system przesyłu gazu na Ukrainie oraz magazyny i w ten sposób wejść w Ukraińską gospodarkę (gdzieś czytałem że mają już cele rozdysponowane)W zamian za to oferuje tani gaz ale warunkiem tej taniości jest też przystąpienie Ukrainy do obszaru wspólnego handlu czyli 3+1 (Białoruś,Kazachstan,Ukraina+Rosja)Ukraina twierdzi że nie ma o tym mowy,nie wiadomo jak jest naprawdę.Janukowycz "macha" szabelką a trzeba wiedzieć że to Putin pomógł mu zostać prezydentem (miał jego poparcie)GTC potrzebuje inwestycji ok 6 mld USD i żeby system działał ktoś musi taką kwotę wyłożyć.UE nie kwapi się do tego bo nie chce drażnić Misia,ale niby mają Niemiecką firmę która jest zainteresowana tą inwestycją.Ile w tym prawdy nie wiadomo.
W tym roku zima była mroźna,w Europie brakowało gazu,Rosja obcięła dostawy bo Putin przed wyborami musiał zaspokoić potrzeby Rosjan,cena gazu skoczyła nawet do 800 USD/1000m3 a czy ktoś słyszał żeby Ukraina miała problem z gazem?Nigdzie nie wyczytałem takiego stwierdzenia a nawet uzupełniała braki gazu w innych krajach.Widać że system magazynów to klucz do bezpieczeństwa państwa.Latem kiedy zużycie jest mniejsze gromadzenie gazu i sprzedaż po znacznie wyższej cenie zimą to dobry interes.
Rosja też zaproponowała Ukrainie za zimowe problemy 10% zniżki,nikt nie napisał że to rekompensata ale na to wygląda bo Gazprom musiał by płacić kary.
Według fachowców od gazu na Ukrainie rozmowy będą trwały ale ich zakończenie prognozują nie wcześniej niż w sierpniu.Drugi kwartał cena gazu pozostanie na podobnym poziomie co jest może z rabatem 10% natomiast konkretnej zmiany nie oczekiwał bym do 4Q albo nawet w 2013 roku.Wszystko też zależy od tego ile Ukraina będzie chciała kupić tego paliwa od Gazpromu.
Trzeba też wiedzieć że wszystko zależy od ceny ropy naftowej a konflikt z Iranem na pewno podbije koszt baryłki.
Trochę się rozpisałem ale temat dotyczy bezpośrednio KUBGAZ/KOV i Nas.
"Żeby wygrać trzeba grać"