PARTNER SERWISU
ekjaetoi
385 386 387 388 389
rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 16 marca 2012 00:57:53 przy kursie: 17,50 zł
bonzosan napisał(a):
Tvn24 14.47dzis za stacjonowanie floty czrnomorskiej na Krymie, Rosja obiecała 30% upust na dostawy gazu ale oczywiście słowa nie dotrzymała ...cóż negocjacje trwają Putin wygrał - raczej nie ustąpi. Mały plusik dla kub gaz działają prężnie no i raczej maja dobry PR

Ukraina ma umowę z Rosją która daje im rabat na gaz za bazę wojskową na Krymie.Według mojej wiedzy wynosi ona 30% ale nie więcej niż 100 USD za 1000m3 gazu.Faktycznie cena gazu dla Ukrainy to 516 USD/1000m3 minus 100 USD rabat.Gdyby Rosja zgodziła się na 30% rabatu to cena na dzisiaj oscylowała by w granicach 360 USD/1000 m3.Uważam że taka cena w 2013 roku zadowalała by KUBGAZ i akcjonariuszy.
"Żeby wygrać trzeba grać"

bonzosan
0
Wpisów: 92
Wysłane: 16 marca 2012 02:23:33 przy kursie: 17,50 zł
rabbit czy uważasz, że Rosja ustąpi w stanowisku takiego malutkiego rabatu, i to w stosunku do Ukrainy? to niemal jakby Chiny uznały niepodległość TajwanuEh? ale to tylko moje zdanie . zasłyszanego newsa umieściłem bo uważam ,że dobrze się wpisuje w temat, a na razie Kov to przede wszystkim wydarzenia na Ukrainie bo o reszcie cicho szaShhh

co do cytatu odnośnie że akcjonariat Kov kieruje się emocjami... to co powiedzieć o emocjach towarzyszącym greckiemu długowi. no chyba że to był odwrót taktyczny na z góry upatrzone pozycje.
jesli ktoś wpakował w pomysł kilkaset milionów złotych w pomysł to czym ja mam sie przejmować mały żuczek? tym bardziej , że od debiutu i przejęciu kub-gazu wiele sie zmieniło na lepsze moim zdaniem. no ale to pewnie też są emocje...tutaj skończe bo reszta to uwagi skojarzone z oilemwave
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 16 marca 2012 07:37:44 przy kursie: 17,50 zł
Odnośnie podania informacji o OML-42, prospekcie na AIM i nowych szacunkach zasobów myślę, że wszystko zostanie podane łącznie z raportem rocznym lub krotko po nim. Pomyślcie, czy jeśli spółka w raporcie wykaże minimalną stratę i dodatni ostatni kwartał (wysoka cena gazu, zwiększone wydobycie, niemal brak prowadzonych prac w Q4), to czy nie była by to kluczowa informacja dla nowych akcjonariuszy w Londynie? Raport roczny pokaże najbardziej aktualny stan spółki co wraz z informacjami o zasobach i bieżącej produkcji na Ukrainie i Nigerii da pełny obraz inwestycji jakiej mają się podjąć inwestorzy na AIM co przełoży się na cenę i ilość nowych akcji a to ma kluczowe znaczenie dla obecnych akcjonariuszy. Do końca marca zostało 11 sesji zatem czasu na spłatę zobowiązań wobec KI już na prawdę mało. Mam przeczucie, że tak jak rok temu mamy totalny blackout przed kluczowymi informacjami.

rabbit
0
Wysłane: 16 marca 2012 08:38:45 przy kursie: 17,50 zł
bonzosan napisał(a):
rabbit czy uważasz, że Rosja ustąpi w stanowisku takiego malutkiego rabatu, i to w stosunku do Ukrainy?

Trudno powiedzieć czy ustąpi czy nie.Fakty są takie;
Rosja chce przejąć cały system przesyłu gazu na Ukrainie oraz magazyny i w ten sposób wejść w Ukraińską gospodarkę (gdzieś czytałem że mają już cele rozdysponowane)W zamian za to oferuje tani gaz ale warunkiem tej taniości jest też przystąpienie Ukrainy do obszaru wspólnego handlu czyli 3+1 (Białoruś,Kazachstan,Ukraina+Rosja)Ukraina twierdzi że nie ma o tym mowy,nie wiadomo jak jest naprawdę.Janukowycz "macha" szabelką a trzeba wiedzieć że to Putin pomógł mu zostać prezydentem (miał jego poparcie)GTC potrzebuje inwestycji ok 6 mld USD i żeby system działał ktoś musi taką kwotę wyłożyć.UE nie kwapi się do tego bo nie chce drażnić Misia,ale niby mają Niemiecką firmę która jest zainteresowana tą inwestycją.Ile w tym prawdy nie wiadomo.
W tym roku zima była mroźna,w Europie brakowało gazu,Rosja obcięła dostawy bo Putin przed wyborami musiał zaspokoić potrzeby Rosjan,cena gazu skoczyła nawet do 800 USD/1000m3 a czy ktoś słyszał żeby Ukraina miała problem z gazem?Nigdzie nie wyczytałem takiego stwierdzenia a nawet uzupełniała braki gazu w innych krajach.Widać że system magazynów to klucz do bezpieczeństwa państwa.Latem kiedy zużycie jest mniejsze gromadzenie gazu i sprzedaż po znacznie wyższej cenie zimą to dobry interes.
Rosja też zaproponowała Ukrainie za zimowe problemy 10% zniżki,nikt nie napisał że to rekompensata ale na to wygląda bo Gazprom musiał by płacić kary.

Według fachowców od gazu na Ukrainie rozmowy będą trwały ale ich zakończenie prognozują nie wcześniej niż w sierpniu.Drugi kwartał cena gazu pozostanie na podobnym poziomie co jest może z rabatem 10% natomiast konkretnej zmiany nie oczekiwał bym do 4Q albo nawet w 2013 roku.Wszystko też zależy od tego ile Ukraina będzie chciała kupić tego paliwa od Gazpromu.
Trzeba też wiedzieć że wszystko zależy od ceny ropy naftowej a konflikt z Iranem na pewno podbije koszt baryłki.

Trochę się rozpisałem ale temat dotyczy bezpośrednio KUBGAZ/KOV i Nas.

Krzysiek9
0
Wysłane: 19 marca 2012 00:01:25 przy kursie: 18,10 zł
Ukraina. Parafowanie umowy stowarzyszeniowej z UE 30 marca

Cytat:
Zakończyły się techniczne prace nad tekstem umowy stowarzyszeniowej między Ukrainą a UE, co otwiera negocjatorom drogę do jej parafowania 30 marca - potwierdziła PAP rzeczniczka KE ds. polityki zewnętrznej. Zastrzegła, że nie ma terminu jej podpisania.
(...)

PAP | 13-03-2012 19:09

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 19 marca 2012 17:31:35 przy kursie: 18,90 zł
No ostatnie reko Erste mówiło o 1,7. To sobie strzelili chłopaki na wiwat. Dajmy spokój. To nie jest gra pod raport i każdy bardziej zorientowany to wie. Gra jest pod O-14 gdzie nie wiadomo co znaleźli ale miało to zmienić oblicze KOV na Ukrainie. Pod M-21 który ma być tak samo dobry jak M-19. No i pod AIM o którym nie usłyszeliśmy od grudnia od przedstawiciela KOV ani słowa. Obawiam się tylko, żeby to nie było tak że ktoś lepiej zorientowany sobie skupi a jak pojawi się info to już kupić nie będzie można. Raporty KUB Energy wyraźnie pokazuje, że są luki pomiędzy tym co wiedzą akcjonariusze tutaj i w Kanadzie. Ciesze się, że rośnie ale rośniemy bez info. Znamy historię tej spółki. Tutaj takich jazd nie było prawie nigdy a już na pewno nie przez tak długi okres. Dziś kurs osiągnął cenę IPO czyli wyszliśmy na zero po dwóch latach. Pytanie co dalej.

macgregor
0
Wpisów: 163
Wysłane: 19 marca 2012 17:56:09 przy kursie: 18,90 zł
Do końca marca zostało 9 dni roboczych. Czy w tym czasie uda przeprowadzić emisję na AIM? Małe szanse, chyba że pozostało "naciśnięcie ostatniego przycisku" ale o tym cisza. Cisza też w temacie zwiększenia wydobycia w Nigerii do 25tys baryłek/dzień. Przy dzisiejszym poziomie kursu KOV realna wydaje się emisja do 2,50zł. Może ze strony zarządzających jest oczekiwanie na pojawienie się komunikatu lada dzień, który ma dużą szansę być pozytywny, który spowodowałby ustalenie wyższej ceny emisyjnej? Trochę jest tych niewiadomych ale najbliuższe 2 tygodnie powinny większość wyjaśnić. Ja jestem dobrej myśli.

Bushido
0
Wpisów: 257
Wysłane: 19 marca 2012 18:14:23 przy kursie: 18,90 zł
Nie musi być debiutu na AIM do konca marca-może być taka opcja że debiut jest ustalony np. na kwiecień a KI przeciąga finansowanie o miesiąc potem zawija kase z debiutu.Takie wolne przemyślenia........Whistle

bonzosan
0
Wysłane: 19 marca 2012 20:33:32 przy kursie: 18,90 zł
No cóż cenę z debiutu już mamy, ale jakby jeszcze raz wrócić do wykresy tygodniowego (mojego teraz nie mogę zalaczyc) to od debiutu obydwa maksima wyrysuja nam górna linie ograniczajaca kurs zaś od dołka 0,81 dolna linia. Obie linie dają ładna choragiewke z przecieciem ok 2,2 2,3 wybicie powyżej danam dopiero trend wzrostowi dlugoterminowy. Co to teraz się dzieje to jak dla mnie dość gwałtowna konsolidacja - bez większych korekt. Może to wydumane i naciagane ale mądrzejsza głowy się bardziej mylily - patrz reko erste:-).
A teraz nieco mniej poważniej dlaczego kub - gas stoi lepiej? Ma chwytliwa nazwę - kup gaz , KOV- Kulczyk oil ventures - olej kompanie Kulczyka...blackeye
A co do mało poważnych rekomendacji to damy 4,57 jak dojdzie do tego kursu to objasnie w tym roku a preslanki to 2012 to rok smoka w kalendarzu chinskim, druga ze mam straszne gazyblah5 To taka riposta dla pesymistow i prerywnik w oczekiwaniu na jutrzejszy raport, a pierwszy kw 2012 bedzie jescze lepszy dopiero 2 i 3 sade ze może trochę się splaszczyc koszty powrotu do prac w syrii no i pewnie inwestycje Ukraina i brunei, pozdrWhistle

Odyseusz
0
Wpisów: 34
Wysłane: 19 marca 2012 20:57:39 przy kursie: 18,90 zł
Po pierwsze dlaczego ktoś kasuje moje wpisy . Jeżeli ten Pan Wykasuje ten wpis to już nie przekaze Wam akcjonaruiszom żadnych ciekawych rzeczy. a jedna z ciekawostek to taka że Cub Energy kanadysjski partner z Ukrainy będzie miał swoją prezentację 25 kwietnia na konferencji energetycznej w NY:
www.hialphaevents.com/Energy/p...

Być może jakby nie było jest to reklama nas i zachęta dla inwestorów z Wall do udziału w emisji na AIM.Z drugiej strony sporo się mówi o tym że tereny licencji Kub Gasu to duży basen shale gasu.

Kod:
mod: nie ktoś tylko moderator. i nie Twoje tylko wpisy naruszajace regulamin.
Edytowany: 19 marca 2012 23:16

Krzysiek9
0
Wysłane: 19 marca 2012 22:23:53 przy kursie: 18,90 zł
@Odyseusz,

Wątpię na prawdę aby KOV wykorzystywał CubEnergy do prezentacji czegokolwiek na WallStreet. To jest raczej ich sprawa może chcą sami się reklamować pod jakąś emisję. Nie doszukujmy się zbytnich powiązań. Kulczyk jakby chciał na pewno ma większe kontakty niż jakiś 3P (CubEnergy) z Kanady.

Z ciekawostek analizy XO:

Teoretyczny zasięg kursu 2,74 (niekompletny)

:)

Sprawa finansowania na AIM w przeciwieństwie do głosów, że jest już za mało czasu myślę, że jest już załatwiona i bez problemu zdążą do końca marca. Od ponad miesiąca całkowity brak informacji płynących ze spółki a kurs rośnie 65% w 3 miesiące (93% w pół roku). Czy to pod raport roczny...? Oczywiście, że nie. Mam przeczucie i o tym już pisałem, że plany z debiutem na AIM czekały na:
a) ustabilizowanie się sytuacji na rynkach finansowych (mamy przecież początek hossy wystarczy rozejrzeć się w okół)
b) raport roczny jako podsumowanie całego roku pracy spółki, osiągnięć i kondycji finansowej (być może także pierwszego kwartału zakończonego zyskami)

Może jutro, a może dopiero w następnych dniach ukaże się prospekt, który już zapewne jest gotowy. Nie będzie lepszego momentu na debiut w Londynie - dużo świeżego kapitału (LTRO i mimo wszystko pieniądze wycofane z akcji w czasie kryzysu zadłużenia), instytucje szukające perspektywicznych inwestycji.

O-14 mam wrażenie, że albo zostanie podany razem z prospektem albo będzie on służył wywindowaniu kursu już w dniu debiutu na AIM jako pierwsze punkt zapalny mający na celu rozgrzanie inwestorów na tamtym rynku. Być może też O-14 jest pierwszym odwiertem testowanym przy użyciu dual-completion (wydobycia z dwóch horyzontów). Przypomnę, że ta technika obok szczelinowania była wymieniana w ostatnich raportach RPS dotyczących Ukrainy jako warunek umożliwiający przekwalifikowanie nieklasyfikowanych do tej pory zasobów jakie posiadają koncesje KUBGAS. W takim przypadku wyniki tego odwiertu mogą zostać podane razem z prospektem emisyjnym i nowymi szacunkami rezerw i zasobów na Ukrainie.

BTW, w grudniu wydobycie na OML-42 miało sięgnąć 25 tys Boe ropy /dzień. Mijają kolejne 3 miesiące stąd pytanie jaka jest wielkość wydobycia na chwile obecną? Możemy tutaj być też mile zaskoczeni ale poczekajmy do konkretów.

Raport jak to zwykle bywa jutro po sesji więc zapowiada się ciekawy dzień. Być może ostatni przed wielkim finałem.

Pozdrawiam

kz110
0
Wpisów: 148
Wysłane: 20 marca 2012 02:57:22 przy kursie: 18,90 zł
Może jest to bez znaczenia, ale przygotowaną pod AIM stronę obserwuję codziennie i ...... dzisiaj pojawiła się data 20 marca 2012. Wcześniej w tym miejscu nic nie było napisane.

www.londonstockexchange.com/ex...

del-20160301
0
Wysłane: 20 marca 2012 08:52:45 przy kursie: 18,90 zł
@kz110
To masz niezłe hobby. Jedni mają rybki, inni psa a Ty obserwujesz nieczynną stronę na LSE Angel . Dziś raport. Niestety prawdziwa bomba to będzie ten za Q1 2012. Spółka nie odzywa się od ponad miesiąca. Mam nadzieję że w komentarzu kierownictwa do raportu doczekamy się jakiś szczegółów co dalej. Jak żyć? 3some

ps. Niezłą bombą byłoby ujawnienie się kogoś powyżej 5%. Ciekawe czy ktoś taki w końcu się tu zjawi.
Edytowany: 20 marca 2012 08:59

naj42
0
Wpisów: 8
Wysłane: 20 marca 2012 12:18:44 przy kursie: 18,10 zł
http://www.kulczykoil.com - nowa prezentacja dla inwestorów!

rabbit
0
Wysłane: 20 marca 2012 13:13:51 przy kursie: 18,10 zł
naj42 napisał(a):
www.kulczykoil.com - nowa prezentacja dla inwestorów!

Ta prezentacja wisi już jakiś czas,chyba dwa miesiące ale każdemu nowemu posiadaczowi akcji proponuję ją przeczytać.
Ilu w ostatnim czasie kupiło akcje tylko dlatego że kurs rośnie?Większość nowych posiadaczy nawet nie zajrzała na stronę spółki nie mówiąc o zagłębieniu się w działalność KOV.

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 20 marca 2012 14:19:54 przy kursie: 18,10 zł
Ale najgorsze jest to, że jak wynika z wpisów na innych forach, duża część z tych nowych posiadaczy spodziewa się Bóg wie jakich wyników finansowych za ubiegły rok. :/ A niektórzy sądzą nawet, że nasz wspólnik z KubGas, to KOV notowany w Toronto... I to jest strasznie straszne ;)
Edytowany: 20 marca 2012 14:21

bonzosan
0
Wysłane: 20 marca 2012 14:32:56 przy kursie: 18,10 zł
@qguara aj tam, aj tam... nauka to tez inwestycja binky a na własnych błędach ludzie uczą się najszybciej. jeżeli 4 kw będzie na tym samym poziomie sprzedaży (nie mówię o zysku) co 3-ci no to nie fajnie, ale raczej tak się nie stanie. Nowym doradzam zimny prysznic na pewno nie zaszkodziAngel

del-20160301
0
Wysłane: 20 marca 2012 14:43:38 przy kursie: 18,10 zł
Cytat:
Jan Kulczyk tworzy międzynarodową firmę działającą w sektorze energetyczno-paliwowym. Zamierza zbudować elektrownię, startuje w procesach prywatyzacyjnych i poszukuje na całym świecie surowców. Spółka Kulczyk Oil Ventures wydobywa gaz ziemny na Ukrainie i ropę w Nigerii. Miliarder chciałby też znaleźć złoto w Afganistanie. Najnowszym pomysłem biznesmena jest wejście w wydobycie węgla kamiennego w Polsce. Spółka Polenergia z grupy Kulczyk Investments (KI) złożyła do Ministerstwa Środowiska wniosek o udzielenie koncesji na poszukiwanie i rozpoznawanie złoża tego surowca „w obszarze Orzesze” na Wyżynie Śląskiej.

Link

Rabbit to ile już wydobywamy tej ropy? Redface czy mógłbyś skomentować tą wytłuszczoną informację? Angel .

rabbit
0
Wysłane: 20 marca 2012 14:58:39 przy kursie: 18,10 zł
Dzisiaj raport i w nim powinna być informacja czy KOV wydobywa ropę w Nigerii czy nie.
Grudzień powinien być ujęty w bilansie.

vilq2108
0
Wpisów: 96
Wysłane: 20 marca 2012 18:57:03 przy kursie: 18,10 zł
Wydaje mi się, że publikowanie tak ważnego raportu po sesji, jest szkodliwe dla akcjonariuszy. Dzisiejszy spadek kursu, można tłumaczyć jedynie zniecierpliwieniem inwestorów. I ja sam, czuję się mocno zażenowany brakiem raportu w godzinach roboczych. O skutkach takiej polityki informacyjnej nie trzeba się rozpisywać - raport zostanie przeczytany tylko przez tych, którzy na niego czekają - nie zostanie zauważony przez innych inwestorów, którzy ewentualnie byli by chętni do wejścia w spółkę. Inna sprawa, że jestem ciekawy o której jednak ten raport się pokaże... strzelam, że o 23.59 Shame on you

no i źle strzeliłem - ale to już ostatnio u mnie norma...puke_l
Edytowany: 20 marca 2012 19:16

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

385 386 387 388 389

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,310 sek.

uyebicbp
qbmzxvnp
puceafdk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uxczcitb
tubcjgrl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat