Temat:
SERINUS
Funkytown napisał(a):@bonovox
.... A te fakty są takie, ze KOV nie tylko utracił tę koncesję ale jeszcze dostał karę od władz Brunei za niewywiązanie się ze zobowiązań. Owszem, dr Jan oddał to lekką ręką i to wcale nie teraz, lecz w ciągu realizacji prac na koncesji, kiedy KOV nie był w stanie zapobiec opóźnieniom. A co dra Jana to odkąd ujawniono, że pozyczka dolarowa przekazana KOVowi będzie oprocentowana na 15%, to jestem w stanie uwierzyć naprawdę w bardzo dużo.
Jest duża różnica pomiędzy wyceną Ukrainy robioną w celu analizy inwestycyjnej a utratą wartości księgowej w przypadku Brunei. Zdarzenie z Brunei to po prostu gigantyczna strata księgowa, która będzie przez lata pochłaniać jakiekolwiek zyski jakie przejdą do KOV z Ukrainy. KOV przez to nie wykaże zysku przez długi okres, nawet jakby zaniechał wszelkich nowych inwestycji, zmniejszył koszty i tylko czekał na wpływy z Ukrainy.
Szanowny Funky, 1. O czym nie wiem - nie wiemy , jaka kara? Czy to tylko przejęzyczenie i chodzi o to roszczenie odszkodowawcze? 2. Ostatni wzrost wydobycia ok 23- 25 % - 150 tys m3/d * 352 dni * 420 $/tys m3 = 22 mln $ przychody no gdybyś napisał zarząd chce wypompować kasę z Ukrainy do swojej kieszeni , może by to brzmiało bardziej realnie  W końcu 15%... ale poważniie nie uważasz , że ostatni wzrost produkcji pokryje to zobowiązanie? 3. Spłata ostatniej pożyczki od KI, nie mogli poczekać miesiąca z konwersją wierzytelności ? 10 groszy na papierze przy tej ilości to trochę pieniędzy? Co o tym sądzisz? 4. Tak masz rację, 70 baniek odpisu to strata, ale nie pisz o niej jak by to było zobowiązanie - dług - odpis będzie tylko kładł się cieniem na bilans spółki nie generuje dodatkowych kosztów, no chyba , że masz dodatkowe informacje na ten temat, to podziel się proszę. Jednak ma inny wpływ na budżet spółki taka strata chowa zysk w bilansie rocznym - nie ma podatku dochodowego - kto raz coś z amortyzował wie o co chodzi. Pozdrawiam Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
Szanowni, No to chyba RGR pojechał na wakacje pewnie się nie znam ale reko od WZ WBK mówiło 2,6 dla Kov uznajmy to za górne widełki a reko od Eerste 1,2 ... resztę postu postanowiłem wykasować inaczej pewnie byście zauważyli jak bardzo mnie boli głowa  . Myślę, że wkrótce zobaczymy jak bardzo ważna w wycenie tej spółki będzie jej wartość księgowa hehe. Wzrost produkcji przy jednoczesnym odpisie 50- 60 % wartości spółki? ktoś to jeszcze liczy??? Mimo wszystko , żal bloku M , ach gdyby produkcja była tam proporcjonalna do tej na Ukrainie.... P.S. Rabbit gdzie jesteś? Kod:mod: użytkownik Rabbit uniemożliwił sobie dalszy udział w tym forum Wracając do ostatniej prezentacji, fajnie że ekipa z Ukrainy nie robi za te same pieniądze co przed przejęciem - jak widać dobra wypłat to dobra motywacja Panie Korczak. A czy jest szansa by nie zmieniać sposobu prezentacji rezerw i zasobów dla wszystkich projektów - mam nadzieję, mam namyśli stronę 14 prezentacji dla inwestorów z 16 maja b.r. Pozdrawiam Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
Przejrzałem trochę posty, trochę prezentację dwa wnioski: 1. udział w bloku M to 36% - blok L to już 90% - czyżby świadoma rezygnacja Kov na rzecz bardziej atrakcyjnej inwestycji? No i oczywiście nasuwa się troska o ilość kasy na odwierty - koncentracja sił? 2. Wpływ odpisu bloku M na wartość księgową tłumaczyć nie muszę podobno oscyluje około 49 groszy , ale na wycenę EVR nie ma to żadnego wpływu, spójrzcie proszę na stronę bodajże 445 wątku Kov. Z większej perspektywy wygląda to jak wyrzucenie trupa z szafy. Przed czym, zobaczymy. Na wycenę EVR jak już moi przedmówcy wspominali będzie miał wpływ wzrost zasobów na Ukrainie i wygląda na to w bloku L - stąd wspomniałem o koncentracji środków...ale to moje przemyślenia. poczekajmy jak się zamknie tydzień... ale odpis 70 baniek robi wrażenie... Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
Taka , zyrafa taaak, tak to sobie tłumacz, zobacz ile Ukraina daje kasy , i porównaj to do tego co mogłoby być z bloku m gdyby nie rada dyrektorów. Pamiętaj opieramy się na wycenił kov ha Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
Źródło mojej wyceny to raport Kov za I kwartał 2012 r, strona 9 i chyba 8, sami sobie poszukajcie nie jestem forumowym asystentem, a raport jest na stronie Kov pewnie w archiwum , no chyba , że wyszukiwanie informacji u niektórych polega na kliknięć linków na SW... Raport był i pewnie jest ogolnodostepny... Źródło mojej wyceny i wątpliwości podalem 3 i ostatni raz. Jak wam nie pasuje poprosił o update aktywów w formie raportu na espi P. Korczaka i zarząd ha P.S. Na zleceniu jestem nie zawracajcie... Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
ktos napisał została jeszcze Ukraina, ale kov ją wycenia na koniec 2011 - jest w raporcie z I kw 2012 - na nie całe 5 mln$ he + blok L 21,8 mln $, czyli nowa wartość księgowa t ok 87 mln PLN. Wybaczcie ale przy obecnej ilości akcji i posługując się danymi dostarczonymi przez Kov wychodzi 0,18 gr, policzcie sami. No i jeszcze koszty zarządu przy posiadanych aktywach blok L i Ukraina 27 mln$ 3mln$ to trochę dużo no i ta rada trochę za duża liczebnie na dwie małe działki - mniejsza była by bardziej efektywna skrócony łańcuch decyzyjny = większa wydajność. Zapraszam do dyskusji Pana Korczaka i lepiej pokażcie królika z kapelusza bo obietnice pojścia na AIM z czymś kojarzyło mi się , że to będzie mamy rope - gaz w Brunei a tu mamy tylko zarząd który nie jest w stanie zorganizować podstawowych narzędzi do wierceń ha. Udowodnij mi proszę, że się pomyliłem po raz drugi- po raz pierwszy to pomyłka inwestycyjna... jak to mówił funky - "saaaad" Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
no to blok M odfrunął tuż przed AIM... jakieś komentarze Panie Korczak? nie żebym się czepiał ale to kolejny odpis po Syrii, rzekomo szeroki wachlarz projektów miał być atutem... a jak widać środek ciężkości przesuwa się w kierunku Ukrainy, no i co zrobiła Rada dyrektorów aby utrzymać projekt w bloku M przy życiu??? Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
niestety w artykule i w tym co na pisał WD i Krewa jest dużo racji, czy się komuś podoba czy nie, to że na wykresie z AT rysuje się formacja RGR - może nie a może jak najbardziej. Pamiętajcie spółka może pokazać niezły raport już niebawem kurs może dochlapać się do wartości lewego ramienia a wtedy co? zapadnie dług z zeszłego roku jak pamiętam i przy będzie w zależności od kursu ileś milionów akcji... no i jak jeszcze okaże się, że będzie bardziej fair wyzerować projekt Brunei podobnie jak Syrię w trosce o inwestora... No cóż spójrzmy na to z innej strony, skoro artykuł to stek bzdur to właśnie w tej chwili p Korczak smarował by pismo o sprostowanie pewnych faktów w nim zawartych, a jednak się tak nie dzieje. Dlaczego? Pozdrawiam Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
mam pytanie, a ten węgiel to za darmo będzie? czy pól darmo z Chin? Czy wzrost popytu na węgiel nie spowoduje wzrostu ceny? Pamietajmy o podatku od kopalin to obejmuje pewnie wegiel ale może się myle? duzo tych pytań Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
porównałem EVR dla Amerisur i Kov i wyszło mi tak wg wyliczeń kolegów j.w. Amr EVR=24,9 przy 7,7MMBOEKov EVR=17,64 (chociaż ww. obliczeń nie do końca rozumiem bo na str 13 prezentacji z kwietnia 2012 wersja angielska stoi 2P 5,27MMBOE i 2C 10,13MMBOE i to wyłącznie dla Ukrainy czyli by to dawało 2P+2C=15,4 MMBOE?  a EVR 181/15,4=11,75 AMR EVR > KOV EVR i to dwukrotnie czyli im niższy wskaźnik EVR tym lepiej w sensie spółka ma większe szanse na wzrost kapitalizacji rynkowej? proszę o komentarze jakiekolwiek Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
Cytat:Cena podobna do KOV przy 916mln. akcji i wskaźniki;
Price/Book (mrq) 4.6559 KOV 0.9978
Price/Sale (ttm) 21.319 KOV 4.1583 blackhorse wychodzi na to , że różnica między Amerisur do Kov jest wg EVR ok pięciokrotna, ale na czyją korzyść?  Im wyższy EVR to lepiej czy gorzej nie znalazłem informacji na ten temat Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
a ta spółeczka? AMERISUR oczywiście jak Wasz zapał do obliczeń nie wystygł, no cóż mam wrażenie , że RF dolał oliwy do ognia Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
pytanie dotyczące wyceny wg EV/2p +2c jak brdzo jest źle? nie znam tej wyceny stąd pyanie z góry dzięki za odpowiedź Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
krewa napisał(a):bonzosan, nie wiem jak w .pl, ale gdzie indziej istnieje podział na analityków wydających rekomendacje - na tzw. wewnętrznych i zewnętrznych. i panuje uzasadniona opinia, że zdecydowanie więcej warte są reko tych pierwszych. tyle, że śmiertelnicy nie maja do nich dostępu. zatem Twoje spekulacje nie są tak do końca chore kontynuując wątek spiskowy w sposób nie do końca poważny, ta poważniejsza cześć pierwsza: chyba się zgodzisz, że firma już nie jest taka sama jak tuz po IPO nawet jak Brunei nie wypali to i tak będzie zarabiała może i ze zmiennym szczęściem ale jednak. Teraz mniej poważna część wpisu papa rekin i rekiniątko wypłynęli na polowanie, spotkali człowieka . Papa z małym rekinem się wynurzyli tak aby na powierzchni były dobrze widoczne płetwy grzbietowe i dawaj robić kółka wokół nieszczęsnego pływaka. no i za dziesiątym okrążeniem młody sie niecierpliwi: papo rzecze, ale jabym tego człowieka tak ciach od razu wszamał... a na to papo: jasne że można odrazu ale bez kupy lepiej smakuje.... resztę musimy sobie sami dorysować Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
@Scarry to nie komentarz a pytanie do czego Twój wpis dotyczy jakość aktywów oila czy kov, nie zaznaczyłeś tego jednoznacznie ktoś kto nie śledzi nawet średnio uważnie może to różnie odebrać, poza tym nie ma głupich pytań a jedynie głupie odpowiedzi. trochę dystansu ... Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
Scarry napisał(a):@rabbit wszystkie takie działania możesz zaksięgować jako aktywa, w tym trick i dlatego warto zawsze bardzo uważnie przyjrzeć się księgowości firmy i przepływom pieniężnym.
Dlatego inwestor tak często przyglądając się firmie powinien patrzeć nie na aktywa w sensie samych cyferek tylko na ich jakość  co to jest Scarry? słuchacie forumowicze, powitajmy w naszych skromnych progach audytora finansowego  . Jakość cyferek? konkurs kaligrafii  hahaha. Nie żebym bronił Rabbita, ale Scarry może nie dziś ale jutro jak już będzie lepiej przeczytaj co napisałeś Pytanie do moderatora: może jak już dobijemy do jubileuszowej 1000-nej strony może byśmy zrobili reset wątku, byśmy raz jeszcze mieli szanse na radosne rozpisywanie się o KOV  ? Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
@ Funkytown nie widzisz , że kolega Rabbit ironizuje? chyba marazm na rynku nawet jemu się udzielił... Nigeria była, była fajną opcją ale bądź co bądź dość kosztowną jak dla Kov... I tu przyznaje poniekąd zwolennikom spółki, marna wycena = niewielkie szanse na nową emisję pod zakup opcji nigeryjskiej bez znacznego rozwodnienia kapitału. Na ten fakt wpływ ma oczywiście obecna sytuacja makroekonomiczna a poprzedni kryzys już pokazał , że ceny ropy mogą spaść i to dość pokaźnie = mniejszy zysk i zwrot inwestycji. @jankuduzy, już pisałem o spółce Ophir przy okazji polemiki na temat AIM i jak to spółki dr Kulczyka sobie tam radzą. poczytaj poprzednie wpisy to na pewno znajdziesz, jak i moją uwagę , że Tanzania to nieco nieświeży news... Co do AT i artykułu na SW ruch na 1,15 jest jak najbardziej realny patrz sytuacja w Grecji. nawet nowe info z Ukrainy czy Brunei może temu nie zapobiec. Pozdrawiam P.S. @Rabbit napisał Cytat:Pytanie z innej "parafii"
Czy ktoś może wie ile może być akcji w wolnym obrocie (free float). .... Razem 370 mln akcji i FF to 50 mln,odliczając drobnice to według mnie free float jest poniżej 10%.
Czy ktoś ma może inne wyliczenia lub opinię??
Przepraszam Triton posiadał tyle akcji ale nie może mieć w jednym portfeli bo nie było komunikatu. Redface napisał że jednak 60-90 mln znajduje się w Singapure więc przyjmuję że to właśnie te akcje.
1.czy możesz podać link do tej informacji, proszę? 2.Twój mail zarejestrowany na SW jest nieaktualny Dzięki Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
kurs raczej nie rośnie ale jak patrzę na ranking popularności na SW to jesteśmy w czołówce fiu fiu no i jesteśmy drożsi o oila hehehe Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
a tu ciekawostka już wspominałem o tej spółce i ze zwykłej ciekawości i mam nadzieję , że dobrze policzyłem wskaźnik C/Zo wyniósł on 66,9 dla kapitalizacji £ 221.47 i zysku operacyjnego 3,31. Prowadzą dwa projekty w Kolumbii i Paragwaju. Kolumbia obiekt Platanillo ma osiągnąć 5,000 BPD do końca 2012 i ten blok generuje właśnie zysk operacyjny za 2011 3,31mln £ bo reszta w tym Paragwaj cytując niektórych forumowiczów jest nic nie warte i służy do topienia kasy  . Nie no jasne mają ropę ok, wydobycie ok 400BPD z dwóch studni na luty tego roku Skasowałem wpis więc krótko bez spoilerów C/Zo dla tej firemki wyszedł mi 66,9 i porównując kov do niej liczac po łebkach Zo za 2012 i wskaźnik C/Zo z obecną ceną to 5,83. mnożnik obliczcie sami a cen wg tej szalonej skąd inąd kalkulacji to 15,59 PLN ale zaznaczam to tylko moje fantazje rodem z archiwum X Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
tu mała retrospekcja włączając się do dyskusji proponuję aby funky town po prostu zarzucił kłamstwo zarządowi na walnym i wszystko ujawnił w trosce o dobro oszukanych akcjonariuszy skoro jak uważa ropy nie ma i nie będzie. Nie ma co będzie afera, może nawet sam dr Kulczyk wyjdzie ze spółki? Swoją drogą FT swoją całą energię przeznaczasz na negowanie jakichkolwiek pozytywnych faktów dotyczących na nie - spójrz na ostatnie swoje 10 wpisów... co do zasobów odsyłam do ostatniej prezentacji str 13 link był jakieś 10-20 str temu przy tej ilości mielonki można się pogubić Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
tak na marginesie, komentując to co słyszę z obrad sejmu, sądzę, że prędzej doczekam się ropy w Brunei niż to, że przeżyję za emeryturę w RP albo jej doczekam @rabbit wiesz ktoś słusznie stwierdził, że kasa lubi spokój i ciszę, a forumowicze Kov raczej tego nie rozumieją, moja spekulacja: ciężko coś ukraść w świetle jupiterów, może to brzmi chaotycznie  ale to moje zdanie. ale spójrzmy na newsy zwykle mało popularne spółki mają ostatnio wodotryski. sądzisz , że tylko Ty umiesz wyliczyć ile jest warte wydobycie i rezerwy na Ukrainie i w Brunei. byz może teraz się coś ruszy bo nawet idąc w ślad za spekulacjami, że DM-y wydają rekomendację po tym jak ktoś się od nich obkupi-bez skojarzeń  to dają sygnał , że już czas na drogie kupowanie od nich właśnie. Oczywiście to moje chore spekulacje, pigułki już wziąłem niedługo zaczną działać  Pozdr Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Drogi KOV-ołaju napisłem ten wierszyk dla Ciebie, abyś nam małym Kov-iątkom coś przyniósł pod choinkę. "Kov-ołaju nasz, ile studni masz, jak Cię ładnie poprosimy, to nam jedną dasz" możecie mnie cytować, już teraz ten utwór uważam za skarb narodów Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
@krewa, andryus, jak pewnie wiecie nie ma nic pewnego - to funadment. Tak racja, ta formacja by lepiej wyglądała z dołkiem w okolicach 1,11 no ale... jak nasi przykręca jeszcze bardziej kasę dla fundów po reformie emerytalnej to kto wie... życzę powodzenia w Waszych kalkulacjach Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
a tu coś od amatora  kliknij, aby powiększyćkażda krytyka mile widziana - oczywiście szeroki rynek może nieco nabruździć no ale... pozdr @rabbit odnośnie ropy w Brunei była wzmianka w ostatniej prezentacji przynajmniej tej anglojęzycznej strona 7 Drilled two wells on Block L and two wells in Block M starting 2010 (all of wich encountered hydrocarbons and have been cased) podziękowania dla sprzęgielnika za instruktaż wklejania obrazków, jak widzisz pomógł Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
bo wiesz rabbit jak się ma czym i wie jak na kursie bocznym przy tej zmienności można trochę ugrać...ja się nie martwię złe czasy jeśli chodzi o kurs to właśnie teraz. jak kiedyś pisałem lepiej skupować póki tanio, mówię teraz o sobie, lepiej za to samą kasę kupić tysciące niż dziesiątki...reszte napisze pozniej Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
dziewczęta a może tak: KOV-ie! Spółko moja! ty jesteś jak kondensat. Jak cię wycenić, ten tylko się dowie, Kto Cie w dołku wyprzedał. Dziś raport twój w całej ozdobie Widzę i opisuję, bo tęsknię po tobie. ... Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
z drugiej strony konia z rzędem temu kto znajdzie na AIM oil & gas drugą spółkę z tak niską kapitalizacja i w dodatku przynoszącą zysk, wspomniałem o tym rynku bo tam się udajemy i tam jest wiele spółek o tym samym profilu działalności. mam pytanie szanownego forum po co te pyskówki i osobiste wycieczki  ? pytanie do zarządu : jaka cena wchodzi w rachubę przy ewentualnej emisji na AIM? z góry dziękuje za odpowiedź Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
witam ponownie, dla wszystkich , którzy lubują się w obliczeniach link do spółki Amerisur notowanej w Londynie na AIM GAS&OIL porównałem zysk netto za zeszły rok to prawie 2 mln usd reserwy j.w. w linku bazując na notowaniach kwotowanych w GBP i przeliczając to na nasze.... policzcie sobie cenę papierka tej spółki do zysku i porównajcie do naszego biednego KOV porównajcie rezerwy no i dla hardcorów możliwości rozwoju i dywersyfikację produkcji, jestem ciekaw co Wam wyjdzie. życzę KOV jak i sobie udanego strzału w Brunei to na pewno pomoże w emisji na AIM miłego liczenia i weekendu PS @rabbit zaglądasz czasem do Twojej skrzynki odbiorczej? no chyba że masz majówkę Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
@watchdog, nie żebym się czepiał ani dolewał oliwy do ognia ale czy liczba akcji nie powinna być większa tj 421257700 sztuk? w okienku informacje ogólne widnieje stara wartość, może po prostu się nie znam do kasacji Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
@rabbit a co jeśli spółka AAA to BoC ?  tj napisał blackhorse są zainteresowani inwestycjami dżej keja no i ta opieszałość i nieporadność podczas prac w Brunei  chinczycy nawet wiertni nie mogą znaleźć... może jak właściwy kapitał znajdzie się w układance to i prikaz przyjdzie aby przestać udawać , że coś się robi hehe  ale to tylko taka spiskowa teoria Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
hehe wątek Kov jest przefajny  , ale, ale. skoro nasi "giepowscy anale to typowi księgowi i wyceniają spółkę poszukiwawczo wydobywczą jak typową fabrykę skarpetek - odnośnie ubranek  to wyceniane są generalnie zasoby i wydobycie na Ukrainie, zaś pozostałe aktywa są toksyczne niczego nie wnoszą a generują wyłącznie koszt...  Do czego zmierzam, upłynęło trochę wody od emisji na GPW po cenie sami wiecie jakiej firma wykonała plan podany z emisji myślę , że z nawiązką i co? Mam wrażenie ,że niektórzy od analiz nie wiedza jak to jest np mieć własny niech tam warzywniak trafić we właściwe miejsce i czas żeby zarobić choćby na zus i prąd. Kolesie z kovu to zrobili zaryzykowali i się udało. ilu z nas uczciwie wykonało plan od szefa dwa razy szybciej mimo mniejszych czy większych potknięć. ilu z nas zwiekszyło swoją efektywność czy produktywność w ciągu ostatnich dwóch lat powiedzmy 2 krotnie??  no nic zarządowi życzę dalszych sukcesów i samych celnych strzałów a nowym udziałowcom odwagi i starym wytrwałości Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
@rabbit mam pytanie, nie wiem jam mam rozumieć zapis w nowej prezentacji strona 6 wiersz Daily production "165bpd condensate, 2,688boepd" czy to jest 165 baryłek kondensatu i ponad 2,5 tys ropy. Czy 165 baryłek kondensatu to równowartość 2.6 tys baryłek ropy a może 165 równa się 2,6 baryłek ropy dziennie?  dzięki za odpowiedź Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
@rabbit nie żebym nakręcał kogokolwiek ale czysto spekulacyjnie Twoim zdaniem teoretyczne wydobycie w Brunei ile można się spodziewać? Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
wybaczcie nie miałem czasu ale proszę link dla tych, którzy widzą wykres KOV w towarzystwie Oila czy Aurelian, tu macie Ophir Energy wcale nie świeży news ale sceptycy cały czas odgrzewają ten sam kotlet jak to Kulczyk i spółka ubrali leszczy - czyli również mnie w ubranka na zimę hehe  . Ophir chyba nic nie wydobywa a tu proszę od debiutu na London latem ub roku - jeśli się mylę proszę sprostować. Mozna być docenionym w branży można i na IPO akcje nie chodziły po 2 zyle.... Kod:mod: usunięto wpisy człowieka, który przyszedł obrażać innych. ale nawet używając proxy serwera nie jest się anonimowym. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
@federer właśnie wróciłem z zakupów, tłoku nie było. jak policzyłem to przy obecnym wydobyciu 1tys papierków daje ok 1 m sześciennego gazu dziennie, a tyle to nawet ja nie wypierdzę  a a uważany jestem za dużego gazownika Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
@rabbit ja czytam wypociny hehe, a co do samej spółki to trochę zaspałem, ale obiecuje poprawę. @ czeko ja stawiam na szejka na teneryfie bo do MD nie chodzę chyba , że siku hehe. zmiany w spółce, których jesteśmy świadkami odbieram na plus, firemka się rozwija... a poza tym fajnie sobie policzyć ile się rocznie wydobędzie gazu czy kondensatu hehehe. niedługo w Polsce będzie wymiana dowodów bo grupa obywateli pewnie zmieni nazwisko na Szelski czy Szelska  pozdr Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
no i ten obrót jak w warzywniaku, jakby w oku cyklony hehe do kasacji Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
Funkytown napisał(a):Ten pan zajmował się zabawkami na licencji kreskówek.
Nie wyjaśniłeś jak to jest, że tym samym ludziom w KI opłaca się wziąć Nigerię, podczas gdy tym samym ludziom pracującym w KOV nie opłaca się - wręcz przeciwnie, decyzja ta jest przedstawiana jako zbawienna dla KOV.
I jakie to doświadczenia z szukania gazu na Ukrainie miałyby być przydatne dla wydobywania ropy w Nigerii. Może się nie znam ale zabawki nawet te z licencją kreskówek sprzedaje się dużo trudniej niż artykuł potrzeby wyższej potrzeby jakim jest paliwo a gaz takowych jest...  poza tym gdzieś pojawił się wątek podatku od węglowodoròw , no nawet jak ubędzie 11 % jak dobrze pamietam marża kov sięga powyżej 63%...oczywiście nie chciałbym nikogo wprowadzać w błąd więc proszę z Waszej strony o stosowne komentarze Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
slevin83 napisał(a):Panowie/Panie, Wy tu gadu gadu o niczym istotnym(moglibyście przenieść te słowne, personalne wycieczki do nikąd w inne miejsce), a dzisiaj mamy potwierdzenie, że linia trendu padła.(niestety nie mam teraz jak wrzucić obrazka
ja po prostu nie wiem jak załączyć obrazek, ale możecie sami sobie zrobić wykres tygodniowy a skali logarytmicznej (świece moje ulubione) i to co teraz jest przypomina dokładnie korektę z bodajże z grudnia 2011, załączcie sobie jeszcze ROC - obecnie jest na tym samym poziomie co w grudniowej korekcie przed odbiciem. może kolega ma rację, ale wg mnie do naruszenia linii trendu jeszcze trochę zostało... Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
jestem klientem Alior Banku, dam 8/10, co mi brakuje do szczęścia np w rachunku brokerskim? -możliwości zapamiętywania autoryzacji dla sesji - obecnie każdą transakcję trzeba potwierdzać każdorazowo sms to niekiedy utrudnia życie giełda to nie szachy (być może jest jakaś opcja która to omija ale ja jej nie mogłem znaleźć), w Multibanku jest taka opcja przy pierwszej transakcji... - wersja mobilna ??? użytkownik Ipada - nie zawsze można mieć przy sobie laptopa, o mobilnym NOL3 nawet nie marzę ale może Św. Mikołaj to czyta Co do reszty same pochwały, polecam Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
jeszcze raz Nigeria to była opcja, ok niech wam będzie nie kupiliśmy używanej super bryki z ewidentnie uszkodzonym układem kierowniczym i wysokimi kosztami eksploatacji to była ta zła wiadomość. jakie złe wiadomości czekają akcjonariat ?(wykres świecowy D1 wstęgi Bolingera ROC i RSI) a jakie pomyślne ( wysoka i prawdopodobnie rosnąca cena gazu na Ukrainie, nowe perspektywy rozwoju w tamtym regionie obarczonym mniejszym ryzykiem i kosztami poszukiwawczymi no i zbliżającym się wynikiem za IQ2012 wreszcie chęć wyceny na AIM, a dla wybrednych na horyzoncie zakończenie konfliktu w Syrii, no chyba nikt nie uważa, że kov wyrzucił wszystkie dane z poszukiwań do kosza? to kilka moich przemysleń na podstawie tego co wiem od was i z innych źródeł. Pozdr wiecie dla kogo Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
@wapkil ja właśnie o tym samym pomyślałem, kov nie dostał tej opcji za darmo a jak przysłowie mówi baba z wozu koniu lżej. ja gam swoje może coś jutro od was kupię emisja na gpw dotyczyła inwestycje w Ukrainę i tak kupiłem reszta to bonus jak na Ukrainie sytuacja się odwróci to można się martwić. kto pamięta jeszcze artykuł o Doniecku być może to będzie klondike jak ktoś napisał. Jeżeli przebije 1,48 będzie ciekawie. syria nieśmiało sądzę że jest szansa na powrót być może nawet w tym roku. Wstanę dziś wcześniej ale na sesję w WC o 9 monter przychodzi będzie wszystko wymieniał, gdyby nie to to bym spał spokojnie hehe  pozdr dla krótkich Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
kontrakty na kov rzeczywiście są notowane, ale dwie sprawy: raz, że wg tego co mi wiadomo na początku da biura maklerskie się podjęły pośrednictwa transakcji na tym papierze, a jak jak się później w praniu okazało jedno się wycofało ze względu na mizerne obroty i małą płynność i skargi klientów - to wiem na podstawie rozmowy opiekunem klienta...może się to z czasem zmieni ale kov to jeszcze nie pępek świata Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
nie żebym się znał, ale patrząc na wyniki (SW) za ub rok obecne wydobycie kurs usd/pln ok 3 i że nic ale to nic się nie wydarzy rok 2012 zamknie się na moje krzywe oko zyskiem ok 30 - 32mlnPLN brutto oczywiście Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
@qguara aj tam, aj tam... nauka to tez inwestycja  a na własnych błędach ludzie uczą się najszybciej. jeżeli 4 kw będzie na tym samym poziomie sprzedaży (nie mówię o zysku) co 3-ci no to nie fajnie, ale raczej tak się nie stanie. Nowym doradzam zimny prysznic na pewno nie zaszkodzi Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
No cóż cenę z debiutu już mamy, ale jakby jeszcze raz wrócić do wykresy tygodniowego (mojego teraz nie mogę zalaczyc) to od debiutu obydwa maksima wyrysuja nam górna linie ograniczajaca kurs zaś od dołka 0,81 dolna linia. Obie linie dają ładna choragiewke z przecieciem ok 2,2 2,3 wybicie powyżej danam dopiero trend wzrostowi dlugoterminowy. Co to teraz się dzieje to jak dla mnie dość gwałtowna konsolidacja - bez większych korekt. Może to wydumane i naciagane ale mądrzejsza głowy się bardziej mylily - patrz reko erste:-). A teraz nieco mniej poważniej dlaczego kub - gas stoi lepiej? Ma chwytliwa nazwę - kup gaz , KOV- Kulczyk oil ventures - olej kompanie Kulczyka... A co do mało poważnych rekomendacji to damy 4,57 jak dojdzie do tego kursu to objasnie w tym roku a preslanki to 2012 to rok smoka w kalendarzu chinskim, druga ze mam straszne gazy  To taka riposta dla pesymistow i prerywnik w oczekiwaniu na jutrzejszy raport, a pierwszy kw 2012 bedzie jescze lepszy dopiero 2 i 3 sade ze może trochę się splaszczyc koszty powrotu do prac w syrii no i pewnie inwestycje Ukraina i brunei, pozdr Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
rabbit czy uważasz, że Rosja ustąpi w stanowisku takiego malutkiego rabatu, i to w stosunku do Ukrainy? to niemal jakby Chiny uznały niepodległość Tajwanu  ale to tylko moje zdanie . zasłyszanego newsa umieściłem bo uważam ,że dobrze się wpisuje w temat, a na razie Kov to przede wszystkim wydarzenia na Ukrainie bo o reszcie cicho sza co do cytatu odnośnie że akcjonariat Kov kieruje się emocjami... to co powiedzieć o emocjach towarzyszącym greckiemu długowi. no chyba że to był odwrót taktyczny na z góry upatrzone pozycje. jesli ktoś wpakował w pomysł kilkaset milionów złotych w pomysł to czym ja mam sie przejmować mały żuczek? tym bardziej , że od debiutu i przejęciu kub-gazu wiele sie zmieniło na lepsze moim zdaniem. no ale to pewnie też są emocje...tutaj skończe bo reszta to uwagi skojarzone z oilem Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
Tvn24 14.47dzis za stacjonowanie floty czrnomorskiej na Krymie, Rosja obiecała 30% upust na dostawy gazu ale oczywiście słowa nie dotrzymała ...cóż negocjacje trwają Putin wygrał - raczej nie ustąpi. Mały plusik dla kub gaz działają prężnie no i raczej maja dobry PR Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
To oczywista oczywistość za mało zarabiam by walnac odrazu pakiecik kilku milionów akcji taki żuczek jak ja ciula kilka tysięcy akcji co miesiąc wiec wlalbym ciulac jeszce jakiś czas tysiące a nie setki... Smutna rzeczywistosc...pozdr krewa Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
 @sicc może to i sztuczna podbitka kursu ale kurs wg mnie jest w trendzie wzrostowym patrząc na wykres z perspektywy tygodnia  prawdziwa jazda zacznie się po I/2012 a to zejdzie się ze stabilizacją w Syrii. jak dla mnie obstawiam zysk za 2012 ok 20 do 45 gr na akcję nie bire pod uwage ew wydobycia w Nigerii czy Brunei. osobiscie liczę na ogromne rozczarowanie akcjonariatu po raporcie rocznym  ale marne szanse na taki fart Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
Temat:
SERINUS
mówi że gazu mają tyle , że kurs spadnie do 20-25gr  hehe, a na końcu chłopak pozdrawia babcię i wszystkie laski na świecie Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|
witam postanowiłem dołączyć do wyznawców KOV i się tego nie wstydzę Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
|
|