6 Dołączył: 2009-12-08 Wpisów: 101
Wysłane:
20 marca 2012 21:29:55
przy kursie: 18,10 zł
KOV notuje rekordowe wyniki dzięki ukraińskim sukcesom Od momentu przejęcia udziałów w ukraińskim KUB-Gasie, kwartalne przychody Kulczyk Oil Ventures wzrosły dwunastokrotnie, do 14,3 mln USD. W tym czasie KOV wypracował prawie 36 mln USD przychodu, a zysk operacyjny wzrósł w ostatnim roku o 430 proc. do 6,39 USD za 1000 stóp sześciennych gazu. .
W 2011 r. KOV podwoił dzienne wydobycie, wykonał sześć odwiertów i zrealizował badania sejsmiczne 3D, które pozwoliły wytypować lokalizacje pod kolejne studnie. Wartość ukraińskiej inwestycji KOV przekroczyła już 120 mln USD. .
- 2011 był dla KOV rokiem udanym. Działalność spółki w kolejnych miesiącach szybko nabierała rozpędu. W ciągu roku jednoznacznie wykazaliśmy naszą wiedzę operacyjną, co przejawiało się nieustannym wzrostem produkcji netto i przychodów. Ta tendencja utrzyma się również w 2012 r. z produkcją przypadającą na KOV osiągającą w ostatnich dniach14 MMcf/d – zapewnia Tim Elliott, prezes i dyrektor generalny KOV.
- Dodatkowo, zgodnie z szacunkami niezależnej firmy inżynieryjnej RPS Energy Consultants, wartość bieżąca rezerw 3P wzrosła w ciągu 2011 roku o 24,5 proc. do kwoty 213,4 mln dolarów dla KOV z licencji na Ukrainie – dodał Jakub Korczak, wiceprezes ds. relacji inwestorskich i dyrektor operacji w Europie Środkowo-Wschodniej.
KOV zamierza wykonać w 2012 roku na Ukrainie do sześciu nowych odwiertów, przeprowadzić pierwsze wydobycie z podwójnego horyzontu, rozpatrzeć kolejne możliwości szczelinowania i budować, w miarę potrzeb, rurociągi niezbędne do uruchomienia odwiertów. Kierownictwo przewiduje, że dzięki tym projektom KOV zakończy 2012 r. z produkcją na poziomie wyższym od odnotowanego na zakończenie 2011 r.
W Brunei planuje się przystąpienie do wykonania jednego odwiertu w drugim lub trzecim kwartale 2012 r. w Bloku L oraz dwóch kolejnych odwiertów w Bloku M. W Bloku M spółka przewiduje, że wypełni wszystkie zobowiązania etapu 1 oraz uzyska postęp w realizacji zobowiązań w ramach 2 etapu programu poszukiwawczego. KOV przewiduje, że będzie występować o przedłużenie koncesji dla Bloku M w celu wypełnienia zobowiązań dotyczących wykonana prac. W Bloku L KOV prowadzi obecnie program badań sejsmicznych i spodziewa się, że do końca 2012 r. zbliży się do rozpoczęcia etapu 2 programu wierceń, zaplanowanego po ukończeniu wierceń w sąsiadującym Bloku M w 2012 r. wzrost wydobycia na Ukrainie Prezes Kulczyk Investments: chcemy tworzyć polskiego championa Timothy Elliott, KOV: Sztuka ograniczania ryzyka Jan Kulczyk: dobieram spółki jak wino
|
|
0 Dołączył: 2009-12-02 Wpisów: 6
Wysłane:
20 marca 2012 21:33:29
Krzysiek9 napisał(a):@Tofik
<korekta>
Skoro roczna strata wynosi 51mln zł a strata za Q1-Q3 wynosiła 21,7 mln zł to znaczy, że strata w Q4 wynosiła 28,3 mln zł. Ale W Q4 odpisano Syrię za 31 mln zł. Gdyby nie odpisali Syrii, to strata za Q4 była by pomniejszona o odpis Syrii czyli:
-28,3 mln zł + 31 mln zł = +2,7 mln zł (zysk za Q4/2011)
Tofik masz rację z tym zyskiem. Krzysiek9...lepiej nie startuj na głównego księgowego, bo kajdanki nieuniknione  ...w swoich wyliczeniach "zgubiłeś" okrągłą "bańkę"  51 - 21,7 = 29,3 + 31 = 1,7 mln zł Bez obrazy oczywiście
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 163
Wysłane:
20 marca 2012 21:45:29
andrzej72 napisał(a):Jak jednym zdaniem oceniacie raport? Ten dzisiejszy powrót w okolice 1,80 miał miejsce chyba nie bez powodu. Może ktoś poznał dzisiaj suche liczby i przeraził się 50cio milionową stratą nie znając szczegółów, że wynika z odpisu na Syrię? Taką teorię spiskową sobie wysnułem. Po przeanalizowaniu raportu jutro obstawiałbym dalsze wzrosty i zrównanie cen akcji z "konkurencją" (szkoda, że głównie przez spadek wartości akcji konkurencji).
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
20 marca 2012 22:17:02
@condros Eeee tam bańka w tą czy w tą ;) Ale tak dzięki masz oczywiście rację. Link do wpisu Tofika gdzie cytuje artykuł, żeby nie poleciał jako niezgodny z regulaminem. Tofik napisał(a):KOV notuje rekordowe wyniki dzięki ukraińskim sukcesom Od momentu przejęcia udziałów w ukraińskim KUB-Gasie, kwartalne przychody Kulczyk Oil Ventures wzrosły dwunastokrotnie, do 14,3 mln USD. W tym czasie KOV wypracował prawie 36 mln USD przychodu, a zysk operacyjny wzrósł w ostatnim roku o 430 proc. do 6,39 USD za 1000 stóp sześciennych gazu. . (...)
KOV notuje rekordowe wyniki dzięki ukraińskim sukcesom
Edytowany: 20 marca 2012 22:24
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
20 marca 2012 22:28:16
macgrego napisał(a):Może ktoś poznał dzisiaj suche liczby i przeraził się 50cio milionową stratą nie znając szczegółów, że wynika z odpisu na Syrię? Taką teorię spiskową sobie wysnułem. Po przeanalizowaniu raportu jutro obstawiałbym dalsze wzrosty i zrównanie cen akcji z "konkurencją" (szkoda, że głównie przez spadek wartości akcji konkurencji). O tym samym pomyślałem, ktoś strzelił foto iphonem strony z wynikiem (bo tak najłatwiej) i sypnęło. Spółka osiągnęła "break even", jest rentowna na poziomie operacyjnym, generowania cash flow. Inna sprawa, że to coś wiszące na stronie to nie jest raport roczny :-/. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 20 marca 2012 22:45
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
|
|
0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 262
|
|
Wysłane:
20 marca 2012 22:46:59
A, tutaj schowali ... za 2010 był w dziale ESPI na stronie i normalnie przez ESPI puszczony. Fałszywy alarm :-). Na GPWInfoStrefa tego nie ma. Wyedytowałem jeszcze post żeby bałaganu nie robić i zamętu nie siać. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 20 marca 2012 22:49
|
|
Wysłane:
21 marca 2012 03:16:16
Spółka spodziewa się obecnie, że wprowadzenie do obrotu na AIM i pozyskanie kapitału nastąpi w 2012r. Od dnia 31 grudnia 2011 r. nie nastąpiły żadne istotne zmiany w sytuacji finansowej i handlowej Spółki. emitent.reuters.pl/store2011/0... - Strona 11 Odpis Syrii = czyszczenie ksiąg przed prospektem? W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 21 marca 2012 03:22
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 27
Wysłane:
21 marca 2012 06:43:58
a co to za cudo? Kulczyk wybuduje dwie kopalnie[...]Kulczyk Oil Ventures startuje również w procesach prywatyzacyjnych i planuje zbudować elektrownię[...] [...]Budowa kopalni w tym miejscu również może kosztować ponad 300 mln euro. To oznacza, że na tego typu inwestycje Kulczyk Oil Ventures może wydać w sumie aż 600 mln euro.[...]
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
21 marca 2012 06:57:52
Wiesz Lukch KOV sieje zamęt. Z jednej strony mamy to: Cytat:Umowa finansowania pomostowego została przedłuzona do 31 marca 2012 r., która to data jest aktualnie obowiazujacym ostatecznym terminem wykonania przez Spółke opcji objecia udziału w Neconde. Nie ma pewnosci, ze nabycie zostanie zrealizowane w przewidywanym przez Spółke czasie i w przewidywany sposób oraz, ze w ogóle zostanie zrealizowane. Cytat:Perspektywy nie uwzgledniaja i nie beda uwzgledniac oczekiwan dotyczacych opcji nabycia w Nigerii do czasu zamkniecia transakcji, o ile do niego dojdzie. A z drugiej strony to: Cytat:W maju 2011 r. Spółka ogłosiła, ze planuje wprowadzic swoje akcje zwykłe na AIM i pozyskac ta droga w 2011 r. nowy kapitał. Spółka spodziewa sie obecnie, ze wprowadzenie do obrotu na AIM i pozyskanie kapitału nastapi w 2012 r. Od dnia 31 grudnia 2011 r. nie nastapiły zadne istotne zmiany w sytuacji finansowej i handlowej Spółki. Mówiąc szczerze ten bałagan zaczyna mnie denerwować. Nie można pisać 9 dni przed końcem czasu na decyzję, że się nie wie czy wejdziemy czy nie. Oczywiście, że decyzja już zapadła. Doskonale też wiadomo że AIM ma być pod Nigerię. Skoro tak to nie będzie emisji bez pozyskania OML-42 i vice wersja. Ta cała szopka która zaczęła się w grudniu zaczyna przypominać mi chocholi taniec. No i jeszcze to: Cytat:W 2012 r. na Ukrainie Spółka zamierza wykonac do szesciu nowych odwiertów, pogłebic lub zmodernizowac do 15-20 odwiertów i, zgodnie z zapotrzebowaniem, zbudowac rurociagi niezbedne do uruchomienia odwiertów. Kierownictwo przewiduje, ze dzieki tym projektom Spółka zakonczy 2012 r. z produkcja na poziomie znaczaco wyzszym od produkcji na zakonczenie 2011 r. Nie wiemy co gdzie jak ile to będzie kosztowało i jaki realny wzrost wydobycia można osiągnąć dzięki temu. No ale spółka się zarzeka, że nie będzie podawała prognoz na 2012. Zobaczymy czy w ewentualnym prospekcie i dokumentacji dołączonej do nich się to nie pojawi. Osobiście mam wrażenie, że z powodu tej Nigerii KOV wciska akcjonariuszom coraz więcej kitu. Może przewrażliwiony jestem.
Edytowany: 21 marca 2012 07:03
|
|
0 Dołączył: 2009-08-25 Wpisów: 63
Wysłane:
21 marca 2012 07:00:11
zyrafa napisał(a):a co to za cudo? Kulczyk wybuduje dwie kopalnie[...]Kulczyk Oil Ventures startuje również w procesach prywatyzacyjnych i planuje zbudować elektrownię[...] [...]Budowa kopalni w tym miejscu również może kosztować ponad 300 mln euro. To oznacza, że na tego typu inwestycje Kulczyk Oil Ventures może wydać w sumie aż 600 mln euro.[...] Pomylili KI z KOV - normalka
|
|
Wysłane:
21 marca 2012 08:11:35
WD, kiedy można się spodziewać analizy raportu?
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 marca 2012 09:01:43
przy kursie: 17,50 zł
kolega krewa sam się uświadamia i tutaj wrzuca wyniki swoich przemyśleń. tym razem padło na Akumulację/Dystrybucję  kliknij, aby powiększyć nie dziwi Was taka rozbieżność? ok, a wiecie może na wykresie jakiej spółki wskaźnik AD zniżkuje podobnie jak na KOV? no, znalazłoby się trochę takich spółek, fakt. ale z branży poszukiwawczo-wydobywczej? tu jest całkiem fajna strona www.attrader.pl/pl/akcje/KOV/n... po prawej stronie w okienku klikamy "Przegląd", bierzemy ołówek i kalkulator (leniwi uruchamiają arkusz kalkulacyjny) i patrzymy jak zmienia się ilość transakcji w ostatnim miesiącu, porównujemy ze zmianą wolumenu, wyciągamy średnią wartość transakcji... a potem wyciągamy wnioski. bo mnie niepokoi fakt, że mniejszy wolumen potrzebuje większej ilości transakcji, średnia wartość której się obniża. to nasuwa podejrzenia, że coraz więcej skuszonych wizją Klondajku drobnych inwestorów swoją krwawicę inwestuje w akcje KOV. nie widać tutaj silnych rąk.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
21 marca 2012 09:11:55
onochi napisał(a):WD, kiedy można się spodziewać analizy raportu? Dzisiaj po zmroku spróbujemy podsumować sytuację od strony matematyki finansowej i wymiarowania przedsiębiorstwa.
|
|
Wysłane:
21 marca 2012 09:38:45
krewa napisał(a):kolega krewa sam się uświadamia i tutaj wrzuca wyniki swoich przemyśleń. tym razem padło na Akumulację/Dystrybucję  kliknij, aby powiększyć nie dziwi Was taka rozbieżność? ok, a wiecie może na wykresie jakiej spółki wskaźnik AD zniżkuje podobnie jak na KOV? no, znalazłoby się trochę takich spółek, fakt. ale z branży poszukiwawczo-wydobywczej? tu jest całkiem fajna strona www.attrader.pl/pl/akcje/KOV/n... po prawej stronie w okienku klikamy "Przegląd", bierzemy ołówek i kalkulator (leniwi uruchamiają arkusz kalkulacyjny) i patrzymy jak zmienia się ilość transakcji w ostatnim miesiącu, porównujemy ze zmianą wolumenu, wyciągamy średnią wartość transakcji... a potem wyciągamy wnioski. bo mnie niepokoi fakt, że mniejszy wolumen potrzebuje większej ilości transakcji, średnia wartość której się obniża. to nasuwa podejrzenia, że coraz więcej skuszonych wizją Klondajku drobnych inwestorów swoją krwawicę inwestuje w akcje KOV. nie widać tutaj silnych rąk. To też nic nowego. Przecież pisałem parę postów wyżej że nie ma nikogo powyżej 5%. Mnie bardziej interesuje sytuacja fundamentalna a tutaj jest według mnie duża poprawa i spółka może w 2012 wyjść na plus jeśli nie będzie za dużo nakładów na inwestycje. Mam tu na myśli Brunei oczywiście. Spółka rośnie w siłę. Oczywiście wolę przeczytać analizę kogoś z zimniejszą głową żeby się przekonać jak od strony księgowo finansowej to wygląda. Co do AT to nawet nie podejmuję polemiki bo jesteś dużo bardziej doświadczony.
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
21 marca 2012 10:05:03
Witam, Dziś będę mniej więcej dostępny, więc mogę odpowiadać na Wasze pytania.
Na początek kilka zdań ode mnie a propos wyników:
1. Wyniki finansowe. Wyniki IV kwartału zawierają 'jednorazowe' obciążenia na kwotę ca. $9.6mln. Gdyby wyjąć te obciążenia, na poziomie wyniku brutto mielibyśmy w tym kwartale ok. $1.9m zysku. Wynik zawiera także zwiększone odpisy umorzeniowe na polu Olgowskoje, ale ze względu na niższe oszacowanie rezerw dla tego pola, trzeba tę pozycję uznać za powtarzalną, przynajmniej w 2012 roku.
2. Rezerwy/zasoby. Mamy tutaj dobre informacje i trochę gorsze. Zacznijmy od tych gorszych - rok do roku rezerwy spadły - nieznacznie, ale jednak. Padliśmy trochę ofiarą nowoczesnych technologii, które stosujemy - na podstawie nowych logów z odwiertów RPS niżej oszacował całkowite zasoby rezerwuarów na polu Olgowskoje. Wcześniej szacował je z użyciem starych logów z czasów ZSRR. Ten ubytek powiększyła oczywiście bieżąca produkcja. Po drugiej stronie znalazły się zwiększenia rezerw na polu Makiejewskoje. Oczekujemy - zresztą podkreśla to także w raporcie RPS, że w miarę kolejnych odwiertów i prac do kolejnej oceny eksperta będziemy w stanie 'dodać' do rezerw pola Olgowskoje to, co zostało w tym roku odjęte. Co ważne, wartość zdyskontowanych przepływów gotówkowych netto ze sprzedaży całości rezerw do momentu ich wyczerpania wzrosła o 24.5% do ponad U$200mln. Do tego dochodzą zasoby warunkowe, do których RPS przypisuje 50% prawdopodobieństwo komercjalizacji oraz perspektywiczne, gdzie prawdopodobieństwo komercjalizacji szacowane przez RPS sięga 25-50%.
Pozdrawiam i czekam na pytania, JKorczak /KOV/
|
|
Wysłane:
21 marca 2012 10:11:54
@Redface
1.Wiem, że to trudne pytanie ale co z AIM i Nigerią. Zostało zaledwie kilka dni do terminu. Rozumiem że sprawa wymaga ciszy, ale jakiś komentarz przydałby się. Pisanie w raporcie, że nic nie wiadomo 9 dni przed terminem jest trochę mało zabawne.
2. Czy KOV mógłby się trochę szerzej wypowiedzieć gdzie co i jak odnośnie szczelinowania. Mowa jest o dużej ilości odwiertów. Na jakich polach to będzie miało miejsce.
3. Kiedy można się spodziewać jakiś wieści z O-14?
Edytowany: 21 marca 2012 10:14
|
|
0 Dołączył: 2010-08-04 Wpisów: 169
Wysłane:
21 marca 2012 10:12:58
pytanie na goraco-kiedy dokladnie bedzie Pan goscil w tvncnbc?
Edytowany: 21 marca 2012 10:13
|
|
0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 262
Wysłane:
21 marca 2012 10:20:13
Redface napisał(a):krk napisał(a):Redface. Bardzo proszę o wyjaśnienie co z testami odwiertu 014.Przepraszam jeśli macie tyle pracy i zapomnieliście sobie? Właśnie testujemy... Początek był w weekend. Widziałem na własne oczy (nie mam jak zrzucić zdjęć z aparatu, ale po powrocie na pewno trochę wrzucę na SW i na naszą www. Pozdrawiam, Jkorczak /KOV/ Redface, to już siódmy tydzień. Dlaczego testy trwają tak długo ?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.