Funkytown napisał(a):@wapkil- chylę czoła.
Do tej pory widziałem tylko fragmenty - odkryłeś cały cykl! W tej spółce powtarza się on wielokrotnie, np:
1. Woda w Brunei - dzięki temu spółka będzie mogła się skupić na Nigerii. Sukces!
2. Odpuszczono Nigerię - to doskonale, bo teraz spółka będzie się mogła wziąć za Brunei. Sukces!
Witam
Czytając twoje wpisy przez ostatnie kilka dni jestem przerażony że nasze stanowiska wobec KOV są tak zbieżne.Czytam twoje posty trzy razy bo nie wierzę własnym oczom.
W w/w poście zgodzę się z twoją teorią chociaż mam trochę inne zdanie w detalach.
Nie łączył bym Nigerii i Brunei.
Nigeria sama w sobie jest sukcesem.Rezygnacja z opcji wejścia do Neconde i jak niektórzy piszą ogromna porażka wcale nie jest tak ogromna.KOV zaistniał w świecie wielkiej ropy,pokazał że nie ma problemów z finansowaniem wielkich projektów ale umie postawić na swoim.Nie będzie zbierał okruszków ze stołu tylko bierze część tortu albo odchodzi i zostawia tam puste miejsce.Są konkretni a z takimi ludźmi warto robić interesy.Nawet 10 mln USD wydanych na promocję spółki nie dałoby takiego efektu jak milion utopiony w negocjacjach i rozgłos.
Przy porażce którą ponieśliśmy to większy sukces niż się wydaje na pierwszy rzut oka a efekty będzie widać z czasem.
Brunei-największym sukcesem jest woda!
Tak,właśnie ta woda z której kiedyś kpiłeś i wyśmiewałeś wszystkich na forum.Teraz o niej nie wspominasz bo zauważyłeś to co ja widzę.
Woda na którą natrafił AED w Brunei (KOV nie był operatorem) a z którą fachowcy uporali się bardzo szybko,a potem uszkodzenie pakera uniemożliwiające testowanie odwiertu przyczyniło się do ogromnego sukcesu Naszej perełki czym była rezygnacja AED ze swoich udziałów w Bloku L.
Za kilkaset tysięcy dolarów KOV nie tylko kupił te udziały ale również został operatorem tego Bloku.
Sukces w liczbach;
Przed transakcją 40% udziału w Bloku dawało by nam w kategorii Best Estimate 50/50 113.2 mln bbl
Po transakcji 90% udziału w Bloku daje nam w kategorii Best Estimate 50/50 254,7 mln bbl
Mowa oczywiście o zasobach perspektywicznych.
Dodatkowo dostajemy status operatora a co to znaczy to chyba już wiemy.
Czy to nie jest sukces?
Ukraina.Nic nie napiszę bo tam nie było porażki od samego początku.
Aaa,chwileczkę.
Odwiert O-8 był porażką,nie udało się uruchomić wydobycia,zbyt słabo przepuszczalne skały.Dopiero szczelinowanie hydrauliczne (pierwsze taki na Ukrainie) przemieniło tę porażkę w sukces.Nie tyle sukcesem jest uruchominie tego odwiertu ile samo udane szczelinowanie które zostanie wykorzystane przy starych odwiertach.
Jak widać KOV potrafi z porażek wyciągać wnioski i przekuwać je w sukces.
"Żeby wygrać trzeba grać"