cad_man napisał(a):Bankrucik wiem, że siedzisz mocno w smskredyt - napisz jak rozumiesz poszczególne pozycje w tabeli "Nota objaśniająca do pozycji zmiana stanu należności"? Czy z tej tabeli idzie w jakiś sposób wyliczyć wartość udzielonych pożyczek? Uważasz, że dzisiejszy zjazd kursu jest reakcją na mały zysk w 1Q czy też stagnacją w wysokości udzielonych pożyczek? Czy jakiś inny powód dostrzegasz? Wiem, że dokupujesz te akcje - czy to jest dobry moment na kupno (po takiej przecenie) tych akcji czy jeszcze spadną?
@cad-man
szczerze mówiąc jeszcze tego nie próbowałem:-)) pobieżnie myślę, że nie da się z tego wyliczyć wartości udzielonych pożyczek
natomiast co do motywów spadku dzisiaj... to myślę, że na rynku było kilku takich "akcjonariuszy" którzy myśleli, że 1 kwartał da 2-2,2 mln zysku:-)) ( podzielili sobie 10 mln prognozy przez 4 kwartały)
nie zobaczyli tego więc się wystraszyli zwłaszcza, ze rynek cały dzisiaj wykorzystywał panikarzy spuszczając ceny na wielu papierkach... taki klimat byl ( nawet świetne społki z super wynikami ledwo były na zielono albo nawet na czerwono)
ja bym zwrócił uwage na kilka elementów:
po pierwsze zarząd skupił się na rozbudowie fundamentów grupy kapitąłowej zwłaszcza, ze niektóre pomysły były nieplanowane i są świeżutkie. i myślę ze lekko "odpuścili" wyniki pozyczkowe...
po drugie realizuja strategię podstawową z funduszem sekuryzacyjnym ( tam licze na duże zyski)
po trzecie najwazniejsze prognoże zysku podnieśli do 10 mln złotych zysku za 2012 w dniu 3 kwietnia 2012 czyli juz po zamknięciu 1 kwartału.... nowoczesny spośob zarządzania firmą podowuje, ze zarząd wtedy dokładnie wiedział jakie są wyniki przychodu 1 kwartału i ile udzielono pożyczek:-))
odwołano prognozy wg mnie głównie wskutek zmiany koncepcji opodatkowania dochodów całego holdingu-spólki ( spółka na CYPRZE:-)
ktoś puścił na jednym forum plotę że podwyższyli prognoże a potem ją odwołali zeby wysypać akcje... tylko ze glówni mają akcje imienne, nie psuli by sobie opinii zeby sprzedać 50-100 tys akcji ( a tyle maksymalnie ktoś mógł sprzedac w tym czasie patrząc po obrotach)... jak mają 12 mln akcji więc to są wielkie bzdury..
natomiast czy to dobry moment zakupu? ja cały czas korzystam z takich okazji i zwiększam zaangazowanie ... ale mam dłuzszą perspektywe tej inwestycji.. ( podobnie jak kiedyś skupowalem PGS), może będzie taniej może nie... jeśli chcesz kupić 2-3 tys akcji to mozesz szukać dołka, jezeli potrzebujesz 10-20 tys akcji musisz brać w czasie takich dni bo w inne dni nikt ci tyle akcji nie sprzeda tej spółki:-))
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com