Temat:
AMBRA
Czy wie ktoś co dzieje się w spółce? Od kilku sesji trwa niezły zjazd... Chyba jest jakiś powód aż rak głębokiego i szybkiego zjazdu?
|
|
Już wyjaśniam, może faktycznie nie dość jasno się wyraziłem. Chodzi mi o konkretne wyjaśnienie na liczbach jak wygląda zasada działania obligów na przykładzie ORL kupionych po 80% i trzymanych do momentu wykupu (jak są naliczane odsetki oraz podatek) a jak w przypadku sprzedaży ich przed momentem wykupu - czy w takim przypadku też jakieś odsetki są naliczone? trochę to wszystko to czarna magia dla mnie dlatego pytam ;) a co Orła - obserwuję spółkę już naprawdę bardzo długo, wiele miałem przygód z jej akcjami i obecnie uważam że gorsze czasy już za nami a spadki kursów akcji/obligacji to wynik zniecierpliwienia, braku wiary albo po prostu wyższej konieczności wobec której stają sprzedający.
|
|
Chyba nie powinienem zamieszczać tego posta tutaj ale rzecz dotyczy konkretnie Orła więc pozwole sobie na częściowy off. Interesuję się spółką (również aktywnie) od dłuższego czasu, teraz myślę o obligacjach, ale zupełnie nie "ogarniam" tematu. Proszę któregoś z bardziej cierpliwych kolegów o wyjaśnienie sytuacji - przypuśćmy kupuję obecnie po 80% i... no właśnie co dalej: czy coś dzieje się w momencie odsprzedaży (poza oczywiście róznicą cen kupna/sprzedaży) oraz jak wygląda sytuacja w przypadku trzymania papierów do okresu wykupu (jesli dobrze rozumiem zapisy to jeszcze rok z kawałkiem?) Będę wdzięczny za wyjaśnienia :)
|
|
Widać w końcu pozytywny kierunek rozwoju spraw: z RB nr 27 z 10 czerwca 2013r: Cytat:"Recykler Miesiąc czerwiec to kolejny wzrost sprzedaży. Odnotowaliśmy zintensyfikowane zapotrzebowanie na nasz produkt wśród krajowych odbiorców. Wizyty u naszych kontrahentów i spotkania biznesowe zaowocowały nowym projektem marketingowym którego wdrożenie planujemy pod koniec lipca. Wiązać się to będzie również z wprowadzeniem na rynek nowego innowacyjnego produktu. Mijający miesiąc to również wzrost sprzedaży zagranicznej. Dział Zbiórki Opon Do Utylizacji (ZODU) zanotował rekordowy wynik dostarczonego surowca. Do sukcesu przyczyniło się opracowanie efektywniejszych tras zbiórki opon, wdrożenie dwuzmianowego systemu pracy oraz nawiązanie współpracy z nowymi podmiotami. Zwiększono również dostawy opon od kontrahentów zewnętrznych przy jednoczesnym obniżeniu kosztów pozyskania surowca. Było to efektem dodatkowego porozumienia z CUO. Sprzedaż stali i tekstyliów utrzymuje się na poziomie bieżącej produkcji.
2. Wstępne wyniki finansowe za okres styczeń – czerwiec 2013 roku. Według wstępnych danych Spółka za okres styczeń – czerwiec 2013 r. zrealizowała jednostkowe przychody ze sprzedaży na poziomie 11.222,5 tys. PLN, co stanowi 126,6% przychodów ze sprzedaży w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku, które wyniosły 8.867,3 tys. zł
Skonsolidowane przychody ze sprzedaży za okres styczeń - czerwiec 2013 r. wyniosły 14.605,3 tys. PLN, natomiast w analogicznym okresie ubiegłego roku przychody wyniosły 11.961,6 tys. PLN, co stanowi wzrost o 22,1%. W skład grupy kapitałowej wchodzą spółki ORZEŁ S.A. oraz ASTOR S.A. "
|
|
Temat:
VRG
Wiadomo coś o ewentualnych powodach tego wzrostu? padło jakieś info?
|
|
Mam trzy pytania - 1) czym podyktowane było wejście w Polimex? przeczucie czy sygnał?
2) patrząc na obecny kurs i zachowanie Bomi, wyjście z niego okazuje się też było świetnym posunięciem. Co konkretnie zdecydowało że porzuciłeś spółkę?
3) jak zapatrujesz się na obecną korektę na smskredyt? liczysz na utrzymanie trendu w długim horyzoncie?
i jeszcze jedno pytanie gratis ;) dość często wchodzisz "spekulacyjnie". Czy obierasz na starcie jakiś stop loss dla takich inwestycji?
|
|
bankrucik napisał(a):wpadło sms kredyt, k2 i cedc W środę na forum Parkietu napisałeś że wpadło trochę ORL, nie wpisujesz tego w tą kronikę?
|
|
pop napisał(a):2mek99 napisał(a):Patrzę tylko na zyski za kilka lat i na wskaźnik C/Z ale liczę je na przyszłych zyskach a nie na teraźniejszych. W ogóle nie zwracam uwagi na C/WK No przyznam,że mam identyczną strategię... Może jedynie zamiast "kilka lat"-wstawiłbym "kilka miesięcy-do roku"... Chciałbym dowiedzieć się od Was z czego bierzecie wartość przyszłych zysków? z prognoz? bywają zawodne... sami przewidujecie?
|
|
Podziwiam za tak mocne nerwy  Wybranie momentu sprzedaży jak dla mnie jest najtrudniejsze w całej tej "zabawie" ale przypuszczam że do -50% bym nie dojechał Przedstaw proszę jeśli masz ochotę powody dla których najpierw tak długo trzymałeś, a teraz jednak się pozbyłeś. Nie znam spółki, brak jakichlowiek szans na odbicie w najbliższym czasie, choćby spekulacyjne?
|
|
Kopara czy nie, temat bardzo ciekawy i pouczający :) czy mógłbym prosić o wyjasnienie stwierdzenia , że "rynek jest efektywny" w odniesieniu do zmian wycen akcji/wartości pzredsiębiorstw - nie jestem pewien czy dobrze rozumiem.
|
|
Frog napisał(a):Aha, z ciekawostek, to kupiłem sobie kurtkę Campusa na posezonowej wyprzedaży - trzeba wspierać Euromark :) Można wiedzieć jaka sieć rozpoczęła już posezonową wyprzedaż ;) ? bo na taką poluję a jesczcze nie trafiłem
|
|
Zaczytuję się właśnie w Twojego bloga który jest dla mnie niezwykłą kopalnią wiedzy, mam lekturę na najbliższy czas Do rzeczy - zastanawia mnie Twoje podejście do IQMedica w obecnej sytuacji. Zakładam że nie spodziewałeś się takiego rajdu - czy trzymasz dalej , niezmiennie patrząc perspektywicznie na spółkę i jej rozwój, czy też skorzystałeś z okazji i inwestycja zmieniła się w krótkoterminową spekulację?
|
|
Temat:
CORMAY
Mam pytanie - czy zapowiedź akwizycji jest negatywną informacją z punktu widzenia przyszłej wartości akcji, czy też wyceny fundamentalnej? Nie mam doświadczenia w tej sprawie a szukam powodu dzisiejszego zjazdu...
|
|
Wczoraj obiło mi się o uszy że w TVN CNBC mówili o upadłości AVTECH-u czy jakoś tak podobnie, w akcjach którego GOA siedział. Wypowiadała się jakaś osoba z GOA - nie ma raczej szans na odzyskanie pieniędzy, ani na odszkodowanie.
|
|
Temat:
ORZLOPONY
JA też nie śledziłem ale analizując TE ZAPISY można wywnioskować że część (większość chyba) na lewo, a część na prawo. Tyle że moim zdaniem to chyba nie ma znaczenia bo wyglądało to na ustawione transakcje. Tak jak te 20-30k niedawno, już nie pamiętam dokładnie kiedy to było. Przy tym popycie który u nas jest jakoś nie przypuszczam żeby nagle pojawiły się takie ukryte kupna.
|
|
I to jest wg mnie ogromne rozczarowanie. Osobiście Orzeł był dla mnie wielką nadzieją, okazuje się jednak że nie wygląda to tak różowo jak zapowiadało się jeszcze kilka miesięcy temu.
|
|
padik napisał(a):Szybkie pytanie: Działają wam notowania na żywo w mBanku? Padły. Całe szczęście zdążyłem jeszcze uciąć pewną stratę
|
|
mathu napisał(a):Nie rozumiem już co się dzieje z ropą Brent. Z każdym dniem spread rośnie i rośnie  Zaraz CL.F zacznie lecieć na -2%, a Brent wyjdzie na plusy. WTF? Wczoraj czytałem taki artykuł, że Brent zawsze była tańsza od Crude i masowo importowano ją z UE do USA, a spread wynosił koszt transportu. A teraz ropa z USA jest tańsza o 26%, to jest jakaś masakra. Generalnie cool, akurat jak się tym zainteresowałem to się jaieś dziwne rzeczy dzieją. Jak CL.F spada to SC.F ledwo pod zerem; jak CL.F szoruje po zerach to SC.F szybuje. Dziwna historia  póki co to mam za słabe nerwy na takie zabawy, nawet przy małych kwotach ;) Co do GPW - coś mi się wydaje że nawet nie zbliżymy się dziś do 1 mld obrotów. Do kitu takie odbicie wobec tego.
|
|
@Scarry racja, jak by nie było jest to ważna rzecz, natomiast - razi troszkę dysproporcja w podawaniu informacji; nie widziałem chyba nigdy newsa w jakimkolwiek programie ogólnoinformacyjnym pt. "euforia na giełdzie" , "szaleństwo zakupów" , "eksplozja optymizmu" ;) ale to już raczej z kategorii żartów.
Prawda jest taka że generalnie media żywią się negatywnymi informacjami, i to one docierają najbardziej do świadomości ludzi.
|
|
v3nom napisał(a):Wczoraj makabryczny artykuł w GW dodałbym do tego wyjątkowe zainteresowanie tematem wczorajszych Wiadomości TVP1. Pierwszy news - relacja z GPW. Sianie paniki na całego.
|
|
lajkonik napisał(a): Jednak zakończenie na plusach lub choć w pobliżu zera daje nadzieję, że nie będzie tej fali umorzeń na początku przyszłego tygodnia.
Ja bym raczej nie przeceniał wpływu dzisiejszego ewentualnego neutralnego bądź lekko zielonego zamknięcia na nastroje "mas" inwestujących w TFI. Jak dla mnie tylko radykalne sytuacje będą miały teraz wpływ - ostry zjazd -> masowe umożenia. Lub - mocne zakończenie plus poprawa w USA plus (najważniejsze) mocne info w mediach że jest światełko w tunelu -> jednostki w znacznej mierze są zatrzymywane. Takie moje zdanie.
|
|
lajkonik napisał(a): możemy na koniec dnia wyjść na plusy
tylko pytanie co takie plusy będą warte... chyba tylko dla przyzwoitości, żeby się nazywało że po takim spadku mamy odreagowanie. Raczej nie byłby to dowód jakiejś nadzwyczajnej siły naszego parkietu.
|
|
Widać podobny styl końcówki na W20 i SPX (oczywiście amerykańcy się nami zainspirowali  ) a na serio to takie wyciąganie za uszy (u nas zapewne przez tłustą Kiełbasę  ) nie wiem za bardzo czemu ma służyć. Jesli komuś zależałoby na poprawie nastrojów albo nastrój miałby się polepszyć to wyciąganie powinno dojść >1150, a tak... jak dla mnie jutro kontynuacja choć już nie tak ostra.
|
|
daab007 napisał(a):Tak totalnie z innej beczki, z dzikiej ciekawości:
Wy to wszystko pisujecie/analizujecie w robocie?
Dokładnie to samo mi ostatnio chodziło po głowie ;) zazdroszczę takich warunków. Swoją drogą - w obecnej sytuacji jeśli nie ma się możliwości reagowania na bierząco to lepiej być poza rynkiem. Tak mi się wydaje. Pytanie - czy jeśli dojdziemy do dołka sprzed kilku dni to możliwa jest realizacja formacji podwójnego dna? potrzeba by do tego zmiany sentymentu... pytanie czy ktoś będzie tu sobie zawracał głowę AT? P.s. Najlepszy przykład że ten wątek wiele uczy - chociażby o instrumentach. Dzięki za możliwość poznania RCSCRAOPEN Trzeba tak czy inaczej mieć do tego odpowiednią wiedzę i doświadczenie -> mathu , gdybym brał wtedy co Ty, na pewno już bym się z tym pożegnał i liczył stratę  Na SC.F niby wybicie z klina było - ale w bok, dopiero teraz leci w dół... Taki mały off-top, dzięki :)
|
|
Proszę poinformowanych o małe przypomnienie bo jestem z tyłu. Czy było gdzieś powiedziane jaki termin pierwszych przychodów z produkcji granulatu był brany pod uwagę przy planach finansowych na 2011 rok? jak bardzo jesteśmy z tyłu w stosunku do tych planów? czy zrealizowanie założonego dochodu jest realne?
|
|
Cytat:Ale mogliby poprawić podtrzymywanie połączenia z serwerem. U mnie co jakiś czas przestaje odświeżać dane, im mniejszy interwał, tym wcześniej. Dokładnie u mnie to samo. Nie uprzyjemnia to korzystania z serwisu. @mathu - mam pytanie dotyczące obrazka ze stooq'a na którym wyrysowałeś kliny (w wątku o szczycie hossy). W jakim interwale miałeś wykres? zajrzałem do tego wykresu żeby sprawdzić czy samodzielnie widzę tą formację (w ramach edukacji ;) i nijak nie mogę dojść do takiego wyglądu jak u Ciebie - wykres pokazuje mi się bardziej płaski i co za tym idzie wsparcia i opory nie pasują tak "idealnie" jak na Twoim.
|
|
Skąd taka niecierplwiość? :) nie jestem rekinem ale chyba odpowiedzieć mogę... Ja pobieram dane do MS z Parkietu, i na interwale większym niż dzienny (od tygodniowego w górę) mam zakres bodajże od 2002 r. Na dziennym tylko do początku 2009 r.
|
|
Być może mamy przesilenie? zobaczymy na ile wystarczy entuzjazmu. Popyt przystopował czekając na reakcję podaży. Do południa jeszcze daleko, pytanie czy porządny wzrost zostanie utrzymany.
@mathu czy dobrze wywnioskowałem z Twojego wpisu w innym miejscu forum, że jesteś już poza ORL? jeśli tak, to czy mógłbyś zdradzić ile procent straty było dla Ciebie ta kroplą która się przelała ;)
|
|
Jakkolwiek jestem zwolennikiem AT i żywo się nią interesuje to podzielam zdanie wujka staszka - przy takim rozchwianiu trudno się opierać na AT w takim stopniu jak zwykle. Przykładem jest tu dla mnie jest sytuacja na SC.F. Wczoraj mathu obstawił wybicie dołem z klina. A tu masz - tak pewna historia nie wyszła. Co najwyżej przy dobrych wiatrach została przesunięta w czasie.
@mathu - może to nie w temacie - ale czy móglbyś powiedziec czy w związku z tym zamknąłeś pozycję? SL? uczę się od doświadczonych więc pytam :)
|
|
To się nam z KGH hamulcowy zrobił. A właściwie nie hamulcowy a lokomotywą spadków. Ciekawie dziś wygląda PZU - ktoś ubierał do +5% a teraz leci wywałka -1,5%. Podobnie jak onochi - uważam że jeśli przy tej zmienności wyjdziemy jednak na plus na koniec to będzie to dobry prognostyk.
|
|
Cytat:Dziś już tylko około 7000 akcji do 4 zł Leciutko nam się sytuacja zmieniła... Zastanawia mnie mocno kto oddaje takie ilości. Na przykład 3000 i 4000 które zleciały do worka ustawionego na 3,31. Możliwe scenariusze - realizacja zysków? bez sensu na tym poziomie skoro wiadomo że kazdego dnia może być 4.XX ucieczka? dlaczego wobec tego nie wyrzuca wszystkiego tylko na raty - wczoraj, dziś... Trochę tego dużo jak na spanikowanego indywidualnego. Ktoś taki mając ponad 10k raczej przesiedzi ciężkie chwile na tak mocnej fundamentalnie spółce. Fundusz...? może szykuje kasę pod umożenia?
|
|
Dopytam z ciekawości - te pakieciki 3k i 4k po 2,89 to poszły na lewo czy prawo? jeśli ktoś to obserwował rzecz jasna.
|
|
Szczerze mówiąc po raz pierwszy rozczarowany jestem polityką informacyjną spółki. Nie dalej jak kilka dni temu p. Patryk jasno dał do zrozumienia że w Maju sprawy się ruszą. Może zachowuję się trochę jak aptekarz bo dopiero jeden dzień spóźnienia, ale widać po kursie że jest kilkoro niecierpliwych i rozczarowanych...
|
|
mathu napisał(a):Moje zdanie jest takie, że wolumen transakcji na spadkach jest bardzo mały - wylatują pakiety po 500-1000 akcji. Racja, ale zauważ że od lata do jesieni ub. roku takie pakiety zbiły kurs z ok 3,5 do ok 2,4 ( ok 30%  ) . A patrząc na końcowe transakcje - gdyby nie te ukryte K na 4,57, mogłoby skończyć się duuużo niżej i to za jednym zamachem. Rzecz jest tylko w tym, czy te ok 10% do 4,2-4,3 wystarczą do następnego impulsu. Póki co dynamika zejścia jest dosyć duża.
|
|
pojęcie względne moim zdaniem. Z tego co zauważyłem to komentowanie sytuacji technicznej bez zamieszczenia grafiki, czy nie będące wręcz fachowym komentarzem jest usuwane. Sam do niedawna byłem zachwycony tym forum, ale chyba wolę konkurencję - odsiewanie "rakiet", "odpałów" "wyleszczania" itp jest jednak lepsze niż... brak postów. Co do tematu ORL - jasne jest że obecnie korekta tych prawie 100% wzrostów, pytanie jak daleko Waszym zdaniem zabrnie? prawdopodobnie standardowo dla tej spółki będzie osuwanko do następnych info, a te chyba w maju dot. rozpoczęcia produkcji? Kapitał który wszedł w ostatnich tygodniach nie jest chyba jednak aż tak duży żeby rozruszać papier - okresy informacyjnie "martwe" póki co pozostaną jako spadkowe... Jakie jest Wasze zdanie?
|
|
Nie na najwyższym obrocie, ale za to (co chyba dosyć ważne) zamknięcie nie ustawione zleceniem typu 100 akcji. Może jakaś jaskółka...?
|
|
mathu napisał(a): Może jakieś wezwanie będzie? Jako mniej doświadczony spytam - jakie mogłoby to mieć konsekwencje? i w jakim celu się stosuje wezwanie?
|
|
ORZEŁ SA: Podwyższenie kapitału zakładowego – rejestracja przez Sąd Gospodarczy w Lublinie akcji serii DLINKCzy to konkretyzuje jakoś termin asymilacji? Przyjacielowi z PDA na S została już mniej niz połowa na szczęście, jesli nie zdąży przed asymilacją to znów będzie kurs zrzucał. Może to być ten sam co poprzednio akcje zrzucał - i oby tak było - ale jedno mnie zastanawia - dlaczego tamten był ukryty, a ten nie?
|
|
Mam do Was pytanie - po jakim czasie od zaistnienia są ogłaszane przekroczenia progów? tak się zastanawiam - jeśli TEN ktoś kto siedzi wciąż na ukrytym S to jest cały czas TEN SAM ktoś, to puścił juz ładne kilkaset tyś akcji. Skoro tak by było, a jeśli wykluczyć rodzinę (to też musiałoby zostać ogłoszone) to chyba powinien już się w jakiś sposób ujawnić?
|
|
W przerwie dyskusji o fundamentach i przyszłości - coś o aktualnościach. Ukryty KTOŚ przesunął się nam chyba na 2,89. Kiedy mu się skończy materiał? zaczyna to być mocno irytujące  jak tylko budzi się popyt, okazuje się że leci w "próżnię".
|
|
magnat napisał(a):polecam zapis na newsletter na stronie spółki http://www.orzelsa.com dzięki temu możecie otrzymywać na bieżąco informacje ze spółki. zarzad wyslał też list do każdego inwestora który brał udział w ostatniej emisji akcji. Tradycyjny list-pocztą ? nie szkoda troszkę na to pieniędzy?
|
|
Co się dziś dzieje, że tak spytam? kontynuacja trendu "fundamenty i perspektywy sobie - a kurs sobie" ?
|
|
Temat:
ORZLOPONY
|
|
Temat:
ORZLOPONY
To mamy ładny tydzień za sobą :) dziś myślę same powody do optymizmu - pp sprzątnięte wysoko, ewidentne wybicie z kanału, bardzo słuszny obrót... Cierpliwość zostanie wynagrodzona ;) Chyba że... ktoś pomyśli, że po przydziale NE będzie sypanko, więc zawczasu, po dobrej cenie... co o takim scenariuszu myślicie?
|
|
Temat:
ORZLOPONY
No patrz, a mi wyszło tak ;)  kliknij, aby powiększyćDo wczoraj różnica w interpretacji mogła być, dziś to już jeden...
|
|
Temat:
ORZLOPONY
Niezwykle interesująco to wszystko się zaczęło. Pytanie jak to się rozwinie i w którą stronę pójdzie. Wygląda na to ,że zainteresowanie jest duże. Jeśli zniecierpliwieni nie zaczną sypać to kurs powinien chyba wrócić na stałe powyżej 3zł?
|
|
summus napisał(a): natomiast obecny kurs orła to szok dla wielu akcjonariuszy.
Niestety, jak dla mnie - coraz większy  na szerokim mamy nowe szczyty, tu prawie też , tyle że w dół
|
|
Ok, chyba już wiem wszystko, dzięki. A tak nawiązująć do obecnej sytuacji na ORL, czy to kręcenie w okolicach 2,5 ma uzasadnienie w całej akcji z PP? bardzo niefajnie wygląda ten Orzełek który od dłuższego czasu osuwa się pod własnym ciężarem. 2,6 jest nie do ruszenia jak dziś chociażby pokazano. Pozytywne sygnały które pojawiły się ostatnio na MACD i SMA15 już właściwie poszły sobie do domu :( Ktoś tu kilka postów temu pisał że AT na tak małej płynności nie ma sensu, i ewentualnie tym można się pocieszyć
|
|
epaulo napisał(a):0,01x6+2,3=2,36 Ja podałem jako przykład 0,1 a nie 0,01 ;) Frog stokrotne dzięki, rozjaśniło mi się :) jeszcze jedno - co się dzieje jeśli po zakończeniu notowań PP ich liczba na koncie nie jest podzielna przez 6? reszta przepada?
|
|
Mam prosbę do Was, drodzy koledzy. Objaśnijcie mi kilka spraw związanych z naszym PP. Czytałem już w kilku miejscach conieco żeby zrozumieć, ale jakoś nie do końca mogę wszystko odnieść do aktualnej sytuacji na ORL. Pytanie podstawowe - kiedy i w jaki sposób będzie można określić realną wartość PP? W momencie kiedy wejdą do obrotu, to jasne że wartość ustali rynek, ale chodzi mi o wartość która determinuje opłacalność posiadania PP. Nie za bardzo rozumiem też kwestie ilości PP na jedną nową akcję i ceny jednej akcji NE. jeśli załóżmy dla prostego liczenia 1 PP będzie kosztowało po zamknięciu notowań 0,1zł, to jedna nowa akcja ile będzie warta? 0,1x6+2,3=2,9 ? a środki które mam mieć na koncie w chwili składania zapisu to 2,3xilość wynikająca z ilosci posiadanych przezemnie PP (ilość PP/6?) ? no i jeszcze na koniec - kiedy i na jakiej podstawie wyliczona będzie wartość początkowa PP? Bardzo proszę o wyjaśnienie tych spraw, bo jakoś nie mogę wejść na właściwe tory w tym temacie ;)
|
|
Czy ma ktoś pomysł skąd ten zrzut dzisiaj??? w ogóle w ostatnich dniach jakiś mały armagedon tu się na Orzełku dzieje ;(
|
|
Temat:
KGHM
Oświećcie mnie proszę koledzy, jak to jest z dywidendą, do kiedy trzeba mieć akcje żeby się załapać?
|
|
|
|
Temat:
PZU
Czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa akcji pracowniczych, czy są takie w posiadaniu pracowników PZU? pytam w kontekście zachowania na pierwszych sesjach - czy grozi zalanie kupionymi za bezcen lub danymi gratis akcjami ?
|
|
Temat:
AGROMA
Nie rozumiem za bardzo na czym polega to mielenie po 0,04 od kilku dni, bo przecież raczej nikt na tym nie zarabia
|
|
v3nom napisał(a): Zarabianie na giełdzie nie jest takie proste ;-)
Nigdy nie twierdziłem że jest łatwe :) poza tym kwestia o którą pytam to raczej nie "zarabianie" a "dorabianie" ;) pamiętam z zeszłego roku przykład KGHM kiedy to wszelkie mądre głowy wieszczyły zjazd po dużej dywidendzie, a tu niespodzianka - nic takiego nie nastapiło :) oczywiście może był to wyjątek, i dlatego mnie to interesuje.
|
|
Jako że to mój pierwszy sezon na GPW, a okres przyznawania dywidend blisko chciałbym się poradzić doświadczonych graczy czy warto rzucać się na na krótki okres na spółki które przyznają choć w miarę atrakcyjne dywidendy , odebrać zysk i opuścić? jak taka "strategia" sprawdzi się w praktyce?
|
|
Nie ukrywam , trochę się władowałem w ORL, pod wpływem impulsu bez wiedzy o kwestiach PDA. Wszedłem na nieco wyższych poziomach od obecnych, powiedzmy że tragedii nie ma, ale mogłoby byc lepiej ;) mam tu pytanie w związku z moim małym doświadczeniem giełdowym. Jak kwestia PDA może zaważyć na kursie ORL? większe szanse na zjazd czy choć utrzymanie poziomu?
|
|
Czy mógłby ktoś polecić mi jakąś sprawdzoną i realnie działającą platformę symulującą Fut i FX? dzięki
|
|
W temacie, choć nieco obok - do kiedy BM musi wysłać PIT-a?
|
|
Na naszym grajdole trochę dziś nerwowo choć przy niezbyt szalonych obrotach. Wydaje mi się że na króki termin (tydzień-dwa) impuls dadzą jutrzejsze dane o produkcji przem. i budowach domów w Stanach. Kwestia tylko w którą stronę
|
|
Temat:
ELKOP
Chciałbym o jedną rzecz podpytać. Moje zlecenie czeka już drugi tydzień i nic. Czy zlecenia realizowane są wg kolejności złożenia? tzn aż wszyscy którzy składali przedemną dostaną , wtedy dopiero moje wejdą?a że mało kto sprzedaje to idzie jak po grudzie
|
|
mathu napisał(a):Mistrzowski avatar :) No patrz, na pierwszy rzut oka myślałem że ktoś nowy się przyłączył
|
|
Psycholigicznie przydałaby się biała świeczka z ucieczką od 2200pkt, ale chyba im bliżej końca tym badziej byczki słabną  chyba że zbierają siły , bo do białej jeszcze spooooooro brakuje
|
|
Vox napisał(a):a teraz życzę wszystkim miłego weekendu, bez giełdowych stresów Żeby to takie łatwe teraz było... wchodzę w ten weekend z łapkami mocno pociachanymi od spadających noży. Zachciało się ryzyka, musiało się tak skończyć. Z konieczności więc Vox mam nadzieję że nie masz racji  nie myślę o nowych szczytach, ale kilkuprocentowym odbiciu, żeby chociaż ze strat wyjść
|
|
Może chwilowa masa krytyczna została osiągnięta... jeśli to co się dzieje obecnie to odwrócenie tendencji na wszystkim (USA Fut, HG.F, CL.F, Eur/Dol) to początek następnego tygodnia widzę na zielono. Coś mnie ostro trafi jeśli Jankesi zrobią sobie np. dziś rajd na północ , a w poniedziałek na naszym grajdole nikt już tego pamiętał nie będzie... Jakieś odreagowanie tych spadków się należy
|
|
Vox napisał(a): ponieważ przecena miedzi sprowokuje wyprzedaż innych surowców. a wtedy mozna też liczyć na PKN i LOTOS.
Trudno tak jednoznacznie to przesądzić. Porównaj choćby ostatnie ruchy HG.F z CL.F. $ zapukał dziś pod 1,4 ale się odbił i tym samym potwierdza wagę tego - teraz już - oporu. Moje osobiste zdanie jest takie że na eur/usd w najbliższym czasie się nieco uspokoi w zakresie 1,38-1,40. Jeśli będzie taki scenariusz to CL.F powinno też sie zachowywac w miarę stabilnie i nie wpływac szczególnie na PKN i LTS. Co do HG.F zgadzam się - chyba czas na spuszczenie nieco z tego balona...
|
|
Vox napisał(a):Cytat:Copper Future (HG.F) 29 Sty, 16:06 309.02 -2.40 (-0.77%) KGHM ciągnie w dół. Póki co masz rację tylko w pierwszej połowie zdania Wg mnie wygląda na to że osiągnęliśmy dno tej korekty. Myślę że powrót w okolice szczytów powinien być celem na następne tygodnie. Nie wiem tylko czy sądzę tak naprawdę, czy otwarte pozycje każą mi tak myśleć Ostatnie sesje wykańczali w dół, dziś w górę. Co prawda po dobrych danych i na nienajwiększych obrotach , ale...
|
|
Byczki (W20) właśnie oszalały :D
|
|
Frog napisał(a): Zaczynasz nam tu coraz bardziej byczeć w swoich wypowiedziach... Takie moje subtelne odczucie...
Vox się misiowy zrobił, to Buldiemu różki wychodzą ;) równowaga w naturze musi być. Co do podobieństw do czerwcowej korekty, to wszytsko się zgadza poza wolumenem - przy dochodzeniu do dołka korekty w czerwcu vol wyraźnie rósł, a przy wszytskich innych zejściach ze szczytu po czerwcu - spadał, podobnie jak to się dzieje (?) teraz.
|
|
Temat:
PEKAO
owner, dzięki za to info, jak by nie patrzeć nieco inny pogląd niż mój  ale wnioski na chwilę obecną podobne. Kwestia kto w którym momencie wszedł  Tak czy owak obrona mam nadzieje będzie niedługo. Cytat:dodatkowo kurs ostatnio przetestował serie szczytów z przełomu listopada i grudnia czyli 180-185zł i zaczął dynamicznie spadać... książkowa sytuacja Choć to nie wątek o AT to prosiłbym Cię tu o wyjaśnienie - czy myślisz tu o podwójnym szczycie? zupełnie nie brałem tu tego pod uwagę przez różnicę między tymi szczytami... ten prostokąt pokazuje zasięg w jakim może zawrzeć się ta formacja?
|
|
Ja osobiście nie mogę jakoś się do Elliota przekonać. Swego czasu na forum Bankiera (kiedy jeszcze nie odkryłem Was  ) zaczytywałem się w wykładach pewnego kolesia o falach w teorii i na przykladach. Jakoś moim zdaniem za dużo dają możliwości różnych interpretacji. Coś na zasadzie - dobrze tłumacza przeszłość, za to przyszłosć - niekoniecznie. Ale ja się nie znam, a dla wszystkich którzy się na tym znają i stosują (z dobrymi rezultatami) - szacun
|
|
Temat:
PEKAO
owner napisał(a):daroo napisał(a):Widzę że AT jakoś nie bardzo ma tu zastosowanie. a co wg Ciebie zawiodło? Fakt, wg mnie ;) a że wg. mnie zawiodło, nie znaczy że jest tak faktycznie. cały czas się uczę. No i nie dodałem że mówię tu o krótkim terminie. Powiem tak - zakupiłem trochę akcji przed świętami, przy odbiciu od krótkoterminowego wsparcia w okolicach 160. Dosłownie 4 - 5 sesji temu poważnie zastanawiałem się czy nie zamknąć pozycji, ale do trzymania przekonały mnie następujące sygnały kupna: - przebicie kursu ponad SMA15, wyjście SMA15 ponad SMA35, - seria sygnałów z MACD - przebicie signal, wyjście ponad 0 - wybicie ponad opór wyznaczony górkami z 18.11.2009 i 4.12.2009 Pytanie gdzie uklepiemy teraz dno (albo półkę  ) czy obronimy się na wzrostowym od początku listopada, czy przelecimy siłą bezwładu... JEśli napisałem jakieś głupoty i pospieszyłem się z osądem co do AT na PEO to mnie popraw, z chęcią się poduczę
|
|
Pytam z wiadomych przyczyn - ten sam wskaźnik przy różnym czasokresie może wskazywać conajmniej różne, jeśli nie nawet odmienne sygnały. Mam tu na myśli chociażby EMA, SMA, RSI, MACD i kilka innych. Czy kierujecie się prostym przełożeniem - biorę długoterminowo - patrzę na długie wskaźiki, i analogicznie przy krótkich?
|
|
Temat:
PEKAO
Kto tak sypie jak z rękawa i dlaczego? Korekta korektą, ale jeśli jeden z fundamentów W20 zjeżdża bardziej niż indeks, to coś jest na rzeczy. Jestem początkującym graczem, i chyba się przejechałem na tym walorze. Widzę że AT jakoś nie bardzo ma tu zastosowanie. Pewnie jedyna mająca tu zastosowanie to "Widzimisię" GS i spółki.
|
|
Kowboje mają szansę, u nas tylko nadzieja na białą świeczkę. Cytat:Z porannego artkułu w Parkiecie "Test poziomów wsparcia da odpowiedź na pytanie o dalsze losy rynku akcji" Natomiast brak silnej reakcji na piątkową wyprzedaż na Wall Street (S&P500 -2,2 proc.; Nasdaq Composite -2,7 proc.) wyraźnie sygnalizuje dużą relatywną siłę polskiej giełdy.
O jakiej sile mowa, skoro wczoraj USA powiedzmy neutralnie, dziś też bez wyraźnej tendencji, a u nas zjeżdżamyyyyy Nadrabiamy zaległości, proste.
|
|
Frog napisał(a):Po co tracić czas na półśrodki. Nie lepiej garaż? Mam na szczęście ten luksus i tylko dzięki temu mój aku jeszcze żyje. I tak przed wyjściem z pracy zastanawiam się czy i tym razem się uda :p a do tematu - $ cały czas idzie w górę, w krótkim terminie to chyba jedyna szansa dla byczków (czyli m.in. dla mnie ;) to W na 1,403. Jak to się nie uda... czarno widzę byczą (najbliższą)przyszłośc
|
|
daroo napisał(a):Mam pytanie dot. krótkiej sprzedaży - jak chcę wziąć S na PKO to w ilości akcji do sprzedania podstawia mi się wartość -1 i jakąkolwiek inną bym nie podstawił - pojawia się komunikat że nie moge sprzedać tylu akcji krótko. Generalnie sam nie do końca rozumiem jeszcze istotę i zasady funkcjonowania S , tu chciałem wypróbować i mogę prosić o podpowiedź? OK, sorki - nie było pytania. Nie zauważyłem że nie mam kasy
|
|
Mam pytanie dot. krótkiej sprzedaży - jak chcę wziąć S na PKO to w ilości akcji do sprzedania podstawia mi się wartość -1 i jakąkolwiek inną bym nie podstawił - pojawia się komunikat że nie moge sprzedać tylu akcji krótko. Generalnie sam nie do końca rozumiem jeszcze istotę i zasady funkcjonowania S , tu chciałem wypróbować i mogę prosić o podpowiedź?
|
|
Powalczymy o białą świeczkę jak widzę?
|
|
Fidiasz napisał(a):mathu napisał(a):No to kto nie miał Ampli ten przegrał życie, a raczej grę. Spokojnie, to dopiero początek. Na Ampli "zaraz" zacznie się realizacja zysków i już tak różowo nie będzie  nie tak "zaraz" a "natychmiast" tak swoją drogą - poza grą - ciekawe ile osób umoczyło na górce
|
|
Mało że się nie wybił to knotem odbił się od oporu Tak na marginesie, czy USA i Eur/Usd znajdą dziś jakieś dno??
|
|
Chociaż zupełnie nie ma się czym chwalić to dołączę do rankingu - nick - kerad
|
|
buldi napisał(a):Vox napisał(a):ja obstawiam wynik lepszy od prognoz. kto jak kto ale to banki sa głównymi beneficjentami $$$ z FED. Citi nie powinien być wyjątkiem. JPM miał zysk powyżej prognoz.
No to może mały konkursik Vox, jak zareagują ameryanskie fjuczersy, po wynikach Citi?  kliknij, aby powiększyćJa obstawiam dopełnienie podwójnego szczytu i zjazd w najbliższym czasie do kolejnego wsparcia.  Oczywiście w pierwszym etapie. No to 1:0 dla Vox-a. Trzeba było się założyć ;) tak na marginesie - nie obserwowałem dziś rynku na bierząco - czytając wasze wypowiedzi i wiedząc jaki był dziś koniec dnia po raz kolejny zastanawiam się czy ktokolwiek "normalny" może tu coś przewidzieć ;) no, rzecz jasna poza jakimś analem który wstrzelił się w wynik Citi
|
|
Może czas wreszcie na PKO ? konsola po 39,00 trwa już od połowy listopada...
|
|
Ciekawe jaka dziś będzie determinacja Jankesów. Gdyby nawet jakimś cudem wyszli na zieleń (nie takie rzeczy już się działy ;) to po ostatnich dniach nie sądzę żeby to miało jakiś pozytywny wpływ na WIG. Eur/Usd leci równo w dół co chyba dobrze dla indeksów nie prognozuje?
|
|
pbjah napisał(a):przestaje cokolwiek rozumieć z giełdy, nawet rozumowanie na opak zawodzi Dokładnie. Wczoraj - słabe wyniki sprzedaż/zasiłki - USA w górę, my w dół dziś - niby lepsze wyniki JPMorgan - schodzimy pod kreskę. buldi napisał(a):Czy ja dobrze rozumię na końcu tego artykułu finance.yahoo.com/news/JPMorga...że wzrosły straty z udzielonych kredytów hipotecznych do 494mln ze 190mln rok wcześniej przez co bank musiał zwiększyć rezerwy w IVQ do 4,2mld $. Mógł by ktoś bardziej biegły w angielskim to potwierdzić? Powoli zaczyna wyglądać na to, że jeśli istnieje coś takiego jak reakcja na dane, to nie na te główne, ogólne - a na częściowe, wybiórczo wyrwane z raportu. i bądź tu człowieku mądry Idąc dalej tym rozumowaniem po NY Empire State Cytat:(styczeń): 15,92 pkt. (prognoza 11,28 pkt.) teraz powinien nastąpić niezły zjazd :D Można by powiedzieć - jedyna nadzieja o 15:15 w produkcji przemysłowej
|
|
Vox napisał(a):zapasy znów wzrosły. czyli kolejny pozytyw? przygotowanie na większy popyt... Tylko pytanie czy ów popyt przyjdzie
|
|
Od dobrych 30 stron śledzę waszą bardzo interesującą dyskusję ;) i teraz odważę się wtrącić ;) Odczyt w znaczeniu chyba podobny do niedawnych zapasów hurtowników? i kwestia interpretacji - dobrze czy źle? Jankesi przyciskają pasa, mniej tankują, konsumpcja może nie sprostać oczekiwaniom rynków... P.S. Chyba że usiacy już przesiadają się na nowości z Detroit - Chevrolet Volt i inne ;)
|
|
Temat:
PEKAO
Czy ktoś orientuje się w jakim terminie mniej więcej można spodziewać się dywidendy?
|
|
Temat:
TECHMEX
Przyznam się - władowałem się bez sensu przy 3,20... całe szczęście bardzo małą kwotą. Jednak chciwość, zachłannośc i głupota nie znają granic. Myślałem że jestem od tego wolny. a jednak... Nie usprawiedliwiam się, ale przed tą idiotyczną decyzją chciałem sprawdzić co tu się na forum dzieje, a stronka nie chodziła. Gdyby...
|
|
Temat:
TECHMEX
filip.w napisał(a):od kilku dni, zastanawiam się rano czy przypadkiem nie wejść w techmexa i za kazdym razem obawiam sie a pod koniec dnia pluje sobie w brodę..... Heh, czyli nie jestem jedyny :/
|
|