PREMIUM
16 Dołączył: 2009-11-23 Wpisów: 222
Wysłane:
4 lipca 2012 23:03:42
przy kursie: 192,00 zł
Kod:mod: usunięto informację o własnych transakcjach doszedłem do wniosku, że IDM nikt już nie pomoże. Akcje wywaliły grubasy i nie zdziwię się jak było to także Warsaw Equity. Bez zasilania finansowego IDM nie przetrwa. A kto im teraz pożyczy pieniądze??? Na to nakłada się fatalna komunikacja a w zasadzie bezradność czego przykładem jest poniższy komunikat rozesłany przez IDM mailami: Dzień dobry Panu(i) Zarząd DM IDMSA informuje, iż DM IDMSA ani podmioty powiązane kapitałowo z brokerem nie są ani nie były udziałowcami Sky Club Sp. z o.o. DM IDMSA był zaangażowany w pozyskanie finansowania dla Sky Club, jednak zarówno sam DM IDMSA, jak i podmioty powiązane z nim kapitałowo nie nabyły żadnych instrumentów o charakterze udziałowym. DM IDMSA był organizatorem emisji obligacji Sky Club i sam nabył pewną ich pulę, jednak kwota zainwestowana przez DM IDMSA i podmioty z nim powiązane była znacząco niższa niż podawana w publikacjach prasowych Jako akcjonariusz IDM chciałbym się dowiedzieć od Zarządu ile faktycznie umoczyli. Rozsyłanie takich maili przypomina blubry Starego Marycha - pozdrawiam mieszkańców naszego miasta.
Edytowany: 4 lipca 2012 23:08
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
4 lipca 2012 23:26:46
Wy naprawde myslicie ze taki SKY CLUB upadl z powodu problemow finansowych? Badzcie powazni, tak samo nie myslicie ze IDMS i ludzie z nim powiazani na tym nie zarobili? To raz jeszcze wrzuce wpis i prosze admina jesli go usuwa to niech poda przyczyne. mdtrader napisał(a):[quote]Upadłość Triady i IDMSA W sierpniu 2011 r. Grzegorz Leszczyński, prezes DM IDMSA, udzielił wywiadu Rzeczpospolitej („DM IDMSA również może wesprzeć Triadę” – Rzeczpospolita 25.08.211„-Zapewniliśmy Triadzie finansowanie pomostowe, o kwotach nie mogę mówić - przyznaje Grzegorz Leszczyński, prezes DM IDMSA. - Przygotowywaliśmy również emisję obligacji zamiennych na akcje, z perspektywą zadebiutowania spółki na giełdzie, jako wariant bezpieczny dla inwestorów. Z uwagi na trudną sytuację rynkową projekt ten został jednak zawieszony - dodaje.” Niestety nie znamy szczegółów owego finansowania pomostowego zapewnionego Triada SA, wiemy natomiast, że Triada ogłosiła upadłość. Natomiast jak upadłość Triady przedstawia portal z branży turystycznej http://www.travelmaniacy.pl : „Ludzie z branży turystycznej o problemach Triady mówili od dobrych kilku miesięcy, także na niektórych forach internetowych można było przeczytać głosy pracowników biura, którzy żalili się na niewypłacanie pensji w terminie. W tym czasie miało miejsce kilka ciekawych zabiegów. Fotel prezesa i założyciela spółki - Piotra Zawistowskiego, zajął Krzysztof Wójcik, który zmienił nazwę spółki na BBPT S.A. (Byłe Biuro Podróży Triada). Co ciekawe w międzyczasie Sky Club (firma-córka Triady) zyskała nowego inwestora - Dom Maklerski IDM S.A., z którą Wójcik jest powiązany. Ale o co chodzi? Jak nie wiadomo o co chodzi, wiadomo że chodzi o pieniądze. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż wszystkie te zabiegi miały na celu „wyciągnięcie” wszystkiego co dobre z Triady na rzecz Sky Club, który to obecnie jest organizatorem wycieczek firmowanych logiem „Triada”. Jak możemy przeczytać na łamach serwisu turystyka.rp.pl, Sky Club najprawdopodobniej płaci kwartalnie za dzierżawę znaku towarowego „Triada” 30 tysięcy złotych. Na dzień dzisiejszy na stronie internetowej triada.pl nadal oferowane są wycieczki. Po przejściu do zakładki „) nas” pojawia się informacja potwierdzająca - „Sky Club Sp. z o.o. jest organizatorem wyjazdów dla marek Triada i Sky Club ...” Pełna treść artykułu Bankructwo biura podróży Triada w linku: www.travelmaniacy.pl/artykul,b...Natomiast artykuł pt. Upadek Open Travel Group był "jednym wielkim szwindlem"? pokazuje powiązania osoby związanej z upadłym Open Travel ze Sky Club EU. „ Prokuratura, która prowadzi śledztwo w sprawie upadku Open Travel uważa, że bankructwo biura było zaplanowane i misternie przeprowadzone. Mimo tego jeden z byłych szefów Open Travel ponownie zajmuje się turystyką - czytamy w Rzeczpospolitej.” (…) Prokurator Kosmaty poinformował - Śledztwo tymczasowo zawiesiliśmy ze względu na greckich kontrahentów biura, których musimy przesłuchać. Jacek P. zaznacza, że "były to zwykłe reklamacje". Dodaje - Wyjaśniłem je w prokuraturze i koniec.
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
4 lipca 2012 23:39:21
Dral poinformowała, że jeszcze w piątek spółka otrzymała dofinansowanie w kwocie 1,5 mln zł od swojego "podmiotu finansującego", czyli spółki IDM SA, która doinwestowywała Sky Club.www.pb.pl/2631943,53070,dlacze...najbardziej ubawił mnie komunikat że ich zaangażowanie jest znacznie mniejsze niż podaje praca... czyli co zamiast np 50 to utopili 35 mln złotych?/
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
|
|
0 Dołączył: 2012-03-22 Wpisów: 130
Wysłane:
5 lipca 2012 00:15:07
harleyangel napisał(a):Kod:mod: usunięto informację o własnych transakcjach doszedłem do wniosku, że IDM nikt już nie pomoże. Akcje wywaliły grubasy i nie zdziwię się jak było to także Warsaw Equity. Bez zasilania finansowego IDM nie przetrwa. A kto im teraz pożyczy pieniądze??? Na to nakłada się fatalna komunikacja a w zasadzie bezradność czego przykładem jest poniższy komunikat rozesłany przez IDM mailami: Dzień dobry Panu(i) Zarząd DM IDMSA informuje, iż DM IDMSA ani podmioty powiązane kapitałowo z brokerem nie są ani nie były udziałowcami Sky Club Sp. z o.o. DM IDMSA był zaangażowany w pozyskanie finansowania dla Sky Club, jednak zarówno sam DM IDMSA, jak i podmioty powiązane z nim kapitałowo nie nabyły żadnych instrumentów o charakterze udziałowym. DM IDMSA był organizatorem emisji obligacji Sky Club i sam nabył pewną ich pulę, jednak kwota zainwestowana przez DM IDMSA i podmioty z nim powiązane była znacząco niższa niż podawana w publikacjach prasowych Jako akcjonariusz IDM chciałbym się dowiedzieć od Zarządu ile faktycznie umoczyli. Rozsyłanie takich maili przypomina blubry Starego Marycha - pozdrawiam mieszkańców naszego miasta. Prezes IDM mówił o tym w TVN CNBC, powiedział także " widząc obecną sytuację finansową SKY zażądaliśmy we wtorek wieczorem natychmiastowej spłaty obligacji co spowodowało złożenie wniosku o upadłość przez SKY Club."
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 lipca 2012 00:29:07
dowiedziałeś się z tego ile umoczyli? zresztą wczoraj już Leszczyński wił się jak piskorz w TV i ani słowem nie wspominał że zażądali spłaty obligacji od SC. Pewnie zapomniał o tym drobnym niuansie... a dzisiaj dowiadujemy się że to IDM doprowadził SC do bankructwa, rzecz jasna w interesie akcjonariuszy IDM
Sky Club to kropla która przepełniła czarę goryczy. Nigdy nie byłem zwolennikiem teorii spiskowych ale nie wierzę w to, że starzy wyjadacze na giełdzie czyli zarząd IDM popełniają przypadkowo takie grube wtopy - i to jedna po drugiej
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
5 lipca 2012 01:54:32
Mam niejasne wrażenie, że firma chce odwrócić uwagę akcjonariuszy i w ogóle wszystkich od tego, co naprawdę się tam dzieje, więc chwytają się jakichś dyrdymałów w stylu Sky Clubu i usiłują kreować je jako przyczynę spadków, rozpaczliwie uciekając od bardziej imponujących "osiągnięć" takich jak Bomi czy DSS. Nikt przecież nie bije w rynek pakietami po trzysta tysięcy akcji tylko z powodu upadłości małego biura podróży o kapitale zakładowym 13 milionów PLN. Ale dobrze, niechby i w całość udziałów w tym interesie należała do IDMu, to taka wpadka nie powinna przecież powodować, że kurs spółki o wartości księgowej wynoszącej prawie pół miliarda złotych wali się o połowę w ciągu niecałych trzech dni. Nawet jeśli utopiliby w niej jeszcze więcej. I do tego te debilne tłumaczenia... "Bo Alior obniżył nam wagi walorów" A za co obniżył, o tym już nie łaska wspomnieć? Ot tak sobie obniżył? Pewnie prezes banku zrobił sobie rano wyliczankę, jak co rano. Na kogo wypadnie, na tego bęc. Tym razem bęc wypadło na IDM, więc zawołał adjutanta i kazał obniżyć, bo bęc zobowiązuje. Następnie próba zwalenia wszystkiego na jakieś marginalne biuro podróży. Po prostu obciach. I lada moment wyciągną pewnie łapę po kasę od ulicy, bo nikt inny im nie pożyczy, jak pisał Harleyangel. Dzięki temu przetrwają pewnie jeszcze czas jakiś, ale zdemolują kurs i doprowadzą do ruiny drobnych akcjonariuszy. Chyba że to faktycznie jakiś spisek. Nie wiem, chcą na tyle osłabić IDM, żeby został przejęty za grosze przez kogoś innego, w zamian za jakieś tam korzyści. Nie wiem za bardzo jakie, ale kto wie czy włodarze spółki nie doszli do wniosku, że samodzielne prowadzenie biznesu jednak im nie wychodzi, wolą więc, żeby robił to za nich ktoś inny, a oni jedynie "zasiadali".
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
5 lipca 2012 12:29:10
przy kursie: 205,44 zł
Poniżej komentarz z forum z godz.12.20.Zaskakujące nowe światło na powiązania IDM-u ze Sky Club...: Cytat:Właścicielem Sky Clubu jest Dom Maklerski IDM S.A.(dawny Krakowski Dom Maklerski s.c.)którego prezesem jest Grzegorz Leszczyński,który pracował kiesyś w Ministerstwie Przekształceń Własnościowych na stanowisku Asystenta Koordynatora Programu Powszechnej Prywatyzacji.Gdy w marcu tego roku ze stanowiska prezesa Sky Clubu zrezygnował Maciej Truskolaski można było się domyślać,że w spółce nie dzieje się najlepiej. Pani Agnieszka Dral to narzeczona pana Grzegorza Leszczyńskiego, teraz świeci oczami za niego.Piękny jest świat biznesu III rp,dziś upadek,jutro nowa spółka REGON i NIP zostaje,zmienia się tylko adres i biznes kręci się dalej.
finanse.wp.pl/kat,104124,title...www.forum-turystyczne.pl/q/fo_...Cytat:Dzisiejsza gwiazda z konferencji prasowej, -wiceprezes spółki Sky Club, która przejęła biznes upadłego biura Triada. Wcześniej Agnieszka Dral kierowała m.in. kliniką chirurgii plastycznej. Prywatnie narzeczona Prezesa lubczasopismo.salon24.pl/rodzy...p.s.Dla mnie to jest lekki szok...
Edytowany: 5 lipca 2012 12:35
|
|
0 Dołączył: 2008-11-27 Wpisów: 242
Wysłane:
5 lipca 2012 14:30:21
O Sky Clubie pisała RP w maju - cytuję jedno tylko zdanie syndyka: Wiele lat jestem syndykiem, likwidowałam już Selectours, ale jeszcze takiego prymitywnego zabiegu przeniesienia majątku na spółkę powiązaną kapitałowo nie widziałam. Działo się to w ostatnich tygodniach przed upadłością, w dodatku niektórzy wierzyciele byli faworyzowani – podsumowuje Joanna Opalińska. – Nie wykluczam skierowania wniosków do prokuratury. całość artykułu
|
|
Wysłane:
5 lipca 2012 18:18:44
Z forum IDMSA zrobił się kącik plotkarski o Sky Club-ie .Już makler z BOŚ wprowadził inwestorów w błąd twierdząc ,że IDM posiada 80% udziału w Sky Club , wystarczy , silencium.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 lipca 2012 19:18:47
wybacz ale w świetle powiązań Leszczyńskiego z Dral, dyskusja nad IDM i SC jest jak najbardziej własciwa. Kto wie czy nie jesteśmy świadkami jednego z największych przekrętów na GPW. Gdyby nie ta dyskusja nie dowiedziałbym się o prywatnych powiązań pomiędzy SC i IDM. Mam nadzieję że prokuratura to dokładnie prześwietli.
|
|
|
|
Wysłane:
5 lipca 2012 19:24:07
"Przekręt" na GPW ,co insynuujesz ???
|
|
Wysłane:
5 lipca 2012 19:32:21
Czy narzeczony nie brał pod uwagę faktu, że jak wezwie do wykupu obligacji przez spółkę narzeczonej, to będzie to gwoździem do trumny dla tej spółki i może ogłosić bankructwo...? Naciągnięci klienci Sky Clubu-to jakieś 35-40mln zł, a obligacji jest na spoooro mniejszą kwotę (niektóre źródła w sieci podawały 12mln). Pytań pojawia się coraz więcej... p.s.A może to my tutaj rozwikłamy zagadkę...?
Edytowany: 5 lipca 2012 19:39
|
|
Wysłane:
5 lipca 2012 19:48:59
"(niektóre źródła w sieci podawały 12mln)", sama Prezes SKY podczas konferencji prasowej, pokazywanej w TV mówiła o kwocie 10-12mln. zł.w obligacjach ( w środę ).Każdy cytuje źródła informacji,które mu w danej chwili pasują.( bez weryfikacji, jak 100m do ropy Parkietu, już ponad rok KNF wyjaśnia sprawę ).
Edytowany: 5 lipca 2012 19:50
|
|
Wysłane:
5 lipca 2012 19:55:11
No dobra - nie ma afery, nie ma przekrętu, nie ma pieniędzy (ale to nieistotny szczególik), nie ma NICZEGO... Źródło: POP... Teraz dobrze?
Edytowany: 5 lipca 2012 19:55
|
|
Wysłane:
5 lipca 2012 20:05:21
Kolego ja nikogo nie bronię, ludzie którzy doprowadzili jedno biuro podróży do bankructwa nie powinni mieć możliwości otwierania następnego.Sam ,od 15-lat co roku latam na wczasy ale jak na razie szczęście mi dopisuje.Ale jak na razie " AFERY" w IDMSA nie widzę.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
5 lipca 2012 21:10:03
Afery czy jakiegoś szczególnogo przekrętu tu nie widzę. Raczej prymitywne naciągactwo, do którego jednak trudno byłoby zastosować jakiś paragraf z KK. Moim zdaniem schemat wyglądal mniej więcej tak: Mamy IDM i pana Leszczyńskiego. Firma od dłuższego czasu radzi sobie tragicznie, w co nie zainwestuje, leci na ryj. Robią się z tego koszmarne straty, a kolejne nietrafione inwestycje tylko je pogłębiają. No i mamy biuro podróży Sky Club oraz jego szefową, panią Dral, która przez czysty przypadek jest narzeczoną pana Leszczyńskiego. Biuro podróży wydaje obligacje na kilkanaście milionów PLN, które nabywa IDM. Tutaj pojawia się pytanie, w jaki sposób ta transakcja została rozliczona. Jeśli na przykład "bezgotówkowo, z potrąceniem wzaemnych wierzytelności", albo w jakiś inny frymuśny sposób, dzięki któremu IDM nie musiałby wykładać na nie gotówki, to jesteśmy już prawie w domu. Nadchodzi bowiem sezon wakacyjny, Sky Club jako biuro podróży dysponuje sporą gotówką od klientów, oprócz tego jest też ubezpieczone. Wiedząc o tym IDM domaga się natychmiastowego wykupu obligacji a Sky Club bierze forsę nieszczęsnych wakacjowiczów i mu ją w ramach wykupu obligacji przekazuje. 12 lub 13 milionów PLN nie jest wprawdzie sumą oszałamiającą, na przysłowiowe waciki oraz podratowanie wyniiku wystarczy. Biuro podróży składa wniosek o upadłość, niedoszli urlopowicze trochę pokrzyczą, kiedy wszystko ucichnie, pani Dral wypłynie pewnie w jakiejś spółce powiązanej z firmą narzeczonego i wszystko roejdzie się po kościach. Fajny biznes:) Tylko że niefart z tym Aliorem... Niestety efektem ubocznym tego typu harców może być wrzucenie spółki przez rynek do wora ze spółkami, których główni akcjonariusze mają bardzo swoiste podejście do swoich słabszych kolegów.
|
|
Wysłane:
5 lipca 2012 21:28:27
@Irfy pełna zgoda, tylko takich prymitywnych drobnych i grubszych przekrętów w naszym Kraju mamy mnóstwo.W moich notowaniach prym wiedzie kupno nieużytków za kilkaset tyś.zł. i wycenienie ich na grube miliony pod emisję akcji.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
5 lipca 2012 22:12:47
irfy napisał(a):Niestety efektem ubocznym tego typu harców może być wrzucenie spółki przez rynek do wora ze spółkami, których główni akcjonariusze mają bardzo swoiste podejście do swoich słabszych kolegów. Czy oni już od dawna nie siedzą w tym worku? Wydawało mi się, że widziałem ich tam w dodatkowej przegródce dla spółek bardzo oszczędnie gospodarujących prawdą. pop napisał(a):Cytat:Prywatnie narzeczona Prezesa p.s.Dla mnie to jest lekki szok... No wiesz. Jak możesz tak pisać. Przecież to bardzo ładna para. Wygląda na to, że idealnie do siebie pasują. Może tylko zbyt rzadko ze sobą rozmawiają: Cytat:Zarząd DM IDMSA informuje, iż DM IDMSA ani podmioty powiązane kapitałowo z brokerem nie są ani nie były udziałowcami Sky Club Sp. z o.o. ( Stanowisko Zarządu IDMSA ) Cytat:Natomiast Sky Club Sp. z o.o. weszło na początku nowego, 2012 roku, w finałową fazę rozmów z inwestorami strategicznymi, czego efektem było objęcie w styczniu 2012 r. większościowego pakietu ok. 80% udziałów w Sky Club sp. z o.o. przez inwestorów powiązanych z Domem Maklerskim IDM SA. ( Agnieszka Dral dla Rzeczpospolitej) Choć może udziały objęły podmioty powiązane ,,niekapitałowo'' ;)
Edytowany: 5 lipca 2012 22:14
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
5 lipca 2012 22:38:00
Zapomniałem napisać. W tym całym schemacie jedno mnie niepokoi: irfy napisał(a):oprócz tego jest też ubezpieczone Myślisz, że ubezpieczyciel nie będzie miał obiekcji? Z drugiej strony nie wiem, jak bankrutują biura podróży. Może da się zrobić tak, żeby zapłacił ktoś inny, na przykład Urząd Marszałkowski, wtedy wszyscy byliby zadowoleni.
Edytowany: 5 lipca 2012 22:39
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 lipca 2012 22:39:20
Manewr który opisał Irfy jest prawdobodobny, ja widzę jeszcze jeden, dużo brutalniejszy ale go nie opiszę bo mógłby mnie ktoś posądzić o pomówienie. KK będzie raczej ciężkie do zastosowania w naszym kraju.
Natomiast jest tu inna kwestia. Czy w momencie pierwszego dnia spadków i wypowiedzi w TVN Leszczyński wiedział o sytuacji SC... odpowiedź retoryczna, bo jak wynika z PB wiedział. W związku z tym można domniemać że zataił sytuację ważną dla akcjonariuszy, którzy nie mając pełnej wiedzy na temat rzeczywistej sytuacji podejmowali różne decyzje. I tu kłania się Kodeks Cywilny oraz roszczenia wynikające z niego. Chciałbym usłyszeć wyjaśnienia Leszczyńskiego że nie wiedział o trudnej sytuacji SC w momencie gdy żył w związku z Panią Dral.
Mógł nie udzielać tego wywiadu, wtedy nie byłoby się do czego przyczepić. Ale udzielił.
Pomijam już fakt że wielu ludzi wiedziało o całej sprawie wcześniej niż reszta. Ale KNF jak zwykle nic nie ustali.
|
|