4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
2 maja 2012 14:08:01
przy kursie: 362,88 zł
nocnygracz napisał(a):WatchDog napisał(a):Wyszedł raport roczny i po audycie pogorszyły się wyniki oraz sytuacja majątkowa: - strata roczna pogłębiła się z -237 mln zł do -263 mln zł - kapitał własny spadł z 482 mln zł do 458 mln zł - wzrosła kwota zobowiązań odsetkowych z 410 mln do 521 mln zł - w tym większość do kredyty krótkoterminowe, zwiększone z 217 mln do 325 mln zł Szczegółowy raport www.stockwatch.pl/komunikaty-s...W serwisie jeszcze dzisiaj będą przeliczone nowe dane. Mam pytanie natury technicznej. Sytuacje, że po audycie raport roczny wykazuje inne dane niż wynikałoby to z prostego sumowania wcześniej podawanych danych kwartalnych to norma - nie chodzi mi tu tylko o IDM, ale o cały rynek. Z raportem rocznym StockWatch zdaje się obchodzić w ten sposób, że cała korekta wyniku spółki po audycie jest wrzucana do ostatniego kwartału, a wyniki trzech pierwszych kwartałów pozostają nie zmienione niczym skała. Ale przecież nowe zaudytowane wyniki dotyczą roku jako całości i nie wiemy, w którym kwartale przychody czy zysk były niższe / wyższe. W związku z tym wrzucanie całej korekty w jeden kwartał może fałszować jego obraz. Czy nie byłoby lepszym rozwiązaniem proporcjonalne rozłożenie zmian na wszystkie kwartały? Oczywiście nie dzieląc korekty na 4 równe części (po jednakowym kawałku na każdy kwartał), ale ujmując ją proporcjonalnie do wielkości danego wskaźnika w danym kwartale? Nikt chyba tego automatycznie w podany przeze mnie sposób nie robi. Jeśli ktoś staje wobec potrzeby / chęci prostego przeanalizowania sezonowości wyników danej spółki może mieć równie nagle co niespodziewanie całkiem niemało pracy. Hej, Praktyka jest taka, że korekty biegłych wrzuca się do danych rocznych w tzw. 13 okresie sprawozdawczym. Czyli nawet po zamknięciu wszystkich transakcji miesięcznych. Spółka i biegły sami z siebie nie bawią się na tyle, aby odnajdywać konkretne księgowanie i korygować je tego samego dnia. Tym bardziej, że część danych jest już zamknięta tzw. hard close i nawet spółka i audytor już do zamkniętego na sztywno okresu nie wprowadzają zmian. Ponadto wszelkie duże korekty audytowe często wynikają z operacji wycenowych przeprowadzanych na koniec półrocza i roku. Nie dotyczą żadnej konkretnej operacji księgowej ale standardowych rocznych przeglądów wartości. Tych nie da się przyporządkować inaczej niż na koniec okresu. Dlatego wprowadzanie wszelkich zmian w sposób proporcjonalny byłoby nadgorliwością i zamazywaniem obrazu jeszcze bardziej niż przy korekcie danych rocznych.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-12 Wpisów: 158
Wysłane:
2 lipca 2012 09:28:19
przy kursie: 322,56 zł
Czy ktoś się orientuje: - czy IDM posiada / obejmował jakieś papiery ABM Solid (w jakiej kwocie)? - czy skup akcji przez spółke jest nadal prowadzony czy został przerwany ze względu na nadchodzący sezon wyników?
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
2 lipca 2012 14:27:53
lista "dokonań" inwestycyjnych IDM-u duuuużo swojej i nie swojej kasy utopili.. bomi abm-solid miraculum jago dss nowej gali ciekawe która spółka następna z ich stajni
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-11-12 Wpisów: 158
Wysłane:
2 lipca 2012 14:40:49
No właśnie tylko jak duże jest ich zaangazowanie w ABMie, bo z tego pamiętam miało być duże, ale dopiero po nowej emisji akcji ABMu, a ta raczej nie dojdzie do skutku...
|
|
0 Dołączył: 2011-12-18 Wpisów: 180
Wysłane:
3 lipca 2012 09:58:19
przy kursie: 236,16 zł
bankrucik napisał(a):lista "dokonań" inwestycyjnych IDM-u
duuuużo swojej i nie swojej kasy utopili..
bomi abm-solid miraculum jago dss nowej gali
ciekawe która spółka następna z ich stajni następni to oni sami , patrząc na dzisiejszą sesję można zapytać tylko : kiedy ?
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
3 lipca 2012 10:58:36
Jeszcze nie teraz. Najpierw będą klasyczne korowody, jakie na GPW odbywają się w takich wypadkach. Czyli pewnie najpierw paniczna wyprzedaż akcji insiderów (która pewnie właśnie ma miejsce), która zepchnie kurs poniżej złotówki, potem niepewna kiszonka, pewnie do czasu kiedy nie pokażą wyników, a potem już kwintesencja GPW, czyli nowa, "ratunkowa" emisja która przy obecnym podejściu inwestorów do takich pomysłów zdemoluje kurs i wyśle go głęboko poniżej złotówki, pewnie gdzieś na 40 groszy. Potem zaś trochę spadkowego marazmu i pewnie przejęcie totalnie wycieńczonej spółki przez jakiś większy podmiot. Bo w sumie jak by nie patrzeć jakieś tam aktywa mają, na przykład bank. Mimo wszystko obawiam się, że to początek końca tej spółki. Może nie idzie na "bankruta", ale raczej na coś, co będzie się tak kisiło i międliło, spadając o procent na tydzień, czyli kolejną spółkę widmo z obrotami godnymi straganu z cukrową watą.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
3 lipca 2012 15:56:52
tack napisał(a):bankrucik napisał(a):lista "dokonań" inwestycyjnych IDM-u
ciekawe która spółka następna z ich stajni następni to oni sami , patrząc na dzisiejszą sesję można zapytać tylko : kiedy ? No tak, ale dla ukrycia niektórych wtop mogli poprzerzucać do Supernovej, więc "oficjalnie" nie musi być tak tragicznie. Ale... rynku się nie da oszukać, rynek wie swoje...
|
|
0 Dołączył: 2011-12-18 Wpisów: 180
Wysłane:
3 lipca 2012 16:34:02
Co ciekawe podtrzymywanie kursu trwało dokładnie dokońca II Q od 02 lipca kurs puszczony samopas robi duż bum , to chyba nie jest przypadek ? a po co ? pewnie wkrótce się dowiemy
|
|
0 Dołączył: 2011-09-15 Wpisów: 360
Wysłane:
3 lipca 2012 16:59:26
Ale urwał, a kiedyś uważałem ich za porządną firmę, ale wtedy byłem naiwny i niedoświadczony. Nawet udało mi się na nich zarobić. Nie wiem dlaczego, ale Leszczyński zawsze w wywiadach robił na mnie wrażenie pozera i ściemniacza, jak widać intuicja mnie nie zawiodła. Nie chodzi nawet o to, że jest nieuczciwy mam tutaj taką beztroską lekkomyślność. Jak się spojrzy na inwestycje IDM to takie określenie pasuje idealnie. IDM to takie dziecko hossy, które nie dorosło w czasie bessy
|
|
0 Dołączył: 2012-06-08 Wpisów: 23
Wysłane:
3 lipca 2012 20:03:13
pretekst? Cytat:Dom maklerski IDM SA zainwestuje w Sky Club sp. z o.o., najbardziej rentownego touroperatora na polskim rynku. Po podniesieniu kapitału Sky Club z 2,5 mln złotych do 11,8 mln złotych większościowy pakiet udziałów w spółce objęli inwestorzy, którzy 31 stycznia podpisali list intencyjny w sprawie dalszego rozwoju Sky Club. Cytat:31 stycznia 2012 roku podpisano list intencyjny, w którym określono dalsze plany wobec spółki Sky Club sp. z o.o. W myśl tego dokumentu, większościowy pakiet udziałów w Sky Club odkupi od inwestorów notowana na alternatywnym parkiecie (New Connect) spółka giełdowa Air Market SA. W zamian zaoferuje im pakiet swoich akcji nowej emisji, umożliwiający stanie się głównymi akcjonariuszami Air Market. Jednym ze znaczących akcjonariuszy spółki stanie się IDM SA. DM IDM SA to niezależny dom maklerski działający na rynku od 1993 roku i pierwszy notowany na GPW w Warszawie. DM IDM SA ma w Polsce czołową pozycję na rynku pierwotnym, należy także do liderów na rynku usług korporacyjnych. źródło: www.sky-club.eu/komunikat306__...Cytat:"Zarząd Sky Club Sp z o.o. z przykrością informuje, że z uwagi na brak środków finansowych na kontynuowanie działalności operacyjnej zmuszony jest złożyć do Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy, X Wydziału Gospodarczego ds. Upadłościowych i Naprawczych wniosek o upadłość Spółki. Złożenie wniosku nastąpi w dniu 4 sierpnia (tak w dokumencie - red.) 2012 r. w godzinach porannych. Tym samym spółka zawiesza działalność touroperatorską i sprzedaż wycieczek, a anulowaniu ulegają wszystkie imprezy turystyczne, które miały rozpocząć się od dnia 4 sierpnia 2012 roku włącznie. Klienci, którzy mieli rozpocząć wyjazdy turystyczne w dniu jutrzejszym, zostaną poinformowani o tym, aby nie stawiali się na lotniskach" - czytamy w oświadczeniu zawieszonym na stronie internetowej biura podróży. źródło: www.rp.pl/artykul/705487,90786...To oświadczenie raz mi się tylko wyświetliło (w formie grafiki na głównej http://www.sky-club.eu/), teraz strona jest chyba przeciążona, ale zapisałem to, oświadczenie poniżej:  kliknij, aby powiększyćChciałbym tylko zauważyć, że w akcjonariacie Air Market są wskazane tylko dwie spółki z o.o. (za Stooq http://stooq.pl/q/h/?s=air), a więc nie ma IDM bezpośrednio. Zapraszam do mojego blogbook'a link
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-09-15 Wpisów: 360
Wysłane:
3 lipca 2012 20:50:55
To, że ich nie ma w akcjonariacie jeszcze nic nie znaczy. Być może udzielali jakiś pożyczek, albo co jest moim zdaniem najbardziej prawdopodobne zapakowali się w obligacje wyemitowane przez bankrutujący sky club.
|
|
PREMIUM
16 Dołączył: 2009-11-23 Wpisów: 222
Wysłane:
3 lipca 2012 21:03:04
kwestia Sky Club to może być małe piwo. Faktem jest że IDM ostatnio ma fatalną passę. Czego się nie dotkną to bankructwo lub kłopoty. Taka specyfika że jedzie się w tym biznesie po bandzie.
Duzym piwem może być kłopot z rolowaniem obligacji. I tego obawiam się dużo bardziej. Jak skończą się chętni na rolowanie to jest po IDM... niestety bo mam tego jeszcze bardzo spory pakiet
|
|
Wysłane:
3 lipca 2012 21:10:00
Myślę, że pretekstem jest raczej całokształt osiągnięć, zaiste imponujący. Odnoszę wrażenie, że w spółce tej posiadają jakiś kompas bezbłędnie wskazujący przyszłych bankrutów. Niestety z niewiadomych mi przyczyn zamiast unikać gniotów firma z uporem maniaka ładuje w nie środki. Gdyby nie dosyć duży rozstrzał tych inwestycji, zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że ktoś usiłuje z niej w ten sposób wyprowadzić kasę, bo taka niekompetencja w firmie działającą w branży finansowej aż bije po oczach! Co gorsza podejrzewam, że skończyły im się również środki na ratowanie kursu. Zobaczymy, co będzie jutro. Biorąc pod uwagę trend, jaki panuje ostatnio na GPW to spadki te mogą okazać się kilkudniowe, zaś ewentualne odreagowanie może wychodzić dopiero z poziomu sporo poniżej złotówki... Nie rozumiem też, dlaczego dzisiaj nie chcieli puścić widełek. No Rowese i innych rodzynkach kurs leciał sobie jak szalony a tutaj taka pobłażliwość.
|
|
Wysłane:
4 lipca 2012 09:16:20
przy kursie: 192,00 zł
Ależ masakra. Za pięć dziewiąta ktoś zwalił TKO na grosz a teraz wygląda na to jakby inny (a może i ten sam?) ktoś usilnie bronił złotówki. Kwestia tylko w jakim celu ta obrona? Bo osobiście odnoszę wrażenie, że to jednak pułapka i że za którymś razem poleci ta złotówka z hukiem, albo co gorsza wydarzy się to samo co wczoraj, czyli chwilowe puszczenie kursu, potem drugie widełki i na nich się skończy. Mimo wszystko kusi... Jeszcze odnośnie wypowiedzi przedmówcy - z tego co czytałem zrobił to Alior. Czyli dosyć marginalny bank. Moim zdaniem to tylko zasłona dymna. Jasne, "lewarowszczycy" mogą faktycznie zacząć sypać, oddzielną kwestią jest czy im się to opłaca, jeśli to faktycznie jedyny powód. Myslę jednak, że raczej przy okazji wychodzi ktoś większy...
Edytowany: 4 lipca 2012 09:28
|
|
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
4 lipca 2012 09:34:17
bankrucik napisał(a):lista "dokonań" inwestycyjnych IDM-u
ciekawe która spółka następna z ich stajni Należy dopisać jeszcze SKY CLUB.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
4 lipca 2012 10:08:51
hmmm - możecie mi podać na czym IDM SA ostatnio zrobił duży deal i zarobił sporo? Bo tak jak czytam to pod rząd same wtopy. Cytat:Grzegorz Leszczyński, prezes IDM przekonuje, że tak ogromne spadki to rezultat tylko i wyłącznie tego, że „jeden z banków” zmienił wagę walorów IDM z 1,0 do 0,8, w wyniku czego klientom biura maklerskiego tego banku „puściły lewary” pożyczek (mogą oni kredytować już do 160 proc., a nie do 200 proc. wartości inwestycji). pulsinwestora.pb.pl/2631375,29...cos jest na rzeczy... tylko podejrzewam, że dopiero lewarowcy zaczną sypać może i jest to żenujące że tak się musi tłumaczyć ale warto spojrzeć sobie na to: aliorowa lista papierów pod kredyt: www.aliorbank.pl/resources/res...lista papierów pod OTP: www.aliorbank.pl/resources/res...każdy bank ma takie listy i może dowolnie prowadzić do zaniku płynności lub drastycznego jej wzrostu na dowolnym walorze jaki mu pasuje. Są w stanie wysterować rynek całkowicie zgodnie ze swoją wolą. A jak już to skoordynują to nie ma mocnych W momencie kiedy parę banków zabierze papier z listy OTP i z listy papierów kredytowanych murowana wielokrotnie mniejsza płynność. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 lipca 2012 10:10
|
|
0 Dołączył: 2009-09-03 Wpisów: 1 107
Wysłane:
4 lipca 2012 10:27:48
ale kupowanie IDM na kredyt to czyste szaleństwo według mnie. Na pewno były zlecenia S z tego powodu, ale przypisując temu mocny spadek Prezes zachował się jak dziecko.
Czyli zawsze to rynek jest zły a nie to co się dzieje w spółce. ehh standard na bananowej.
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2011-09-13 Wpisów: 23
Wysłane:
4 lipca 2012 11:54:59
Czy da sie jakos sprawdzic czy i jak duze IDM S.A. mial zaangazowanie w spolce, ktora wlasnie bankrutuje? Spadek notowan o 40-50% nawet jesli faktycznie byli oni glownym udzialowcem biura podrozy wydaje mi sie przesada. Przeciez to nie jest/byla jedyna spolka w ich portfelu.
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2011-09-13 Wpisów: 23
Wysłane:
4 lipca 2012 12:09:42
@Scarry: to co prezes opowiada o OTP to typowe unikanie tematu glownego. na przestrzeni ostatnich miesiecy srednie obroty na sesje to bylo okolo 0,5 mln sztuk akcji. wczoraj mielismy spory spadek przy obrocie 16 mln akcji. dzis mamy spadek przy obrocie w tym momencie 34 mln.
oczywiscie mozna wierzyc w co kto chce, ale tak duze wymiany swiadcza o tym ze w grze mamy fundusze.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
4 lipca 2012 12:21:49
@jacubona 90% masz rację, po prostu przy okazji IDM pozwoliłem sobie zwrócić uwage forumowiczów jak łatwo banki mogą manipulować giełdą zachowując teoretycznie wszelkie profesjonalne standardy, a mimo to zgnoić niechcianą na rynku firmę. IDM ma fatalne wskaźniki, jak patrzę na fundamenty to włosy stoją dęba. Zwrot z kapitału własnego (ROE) -44,24% Zwrot z aktywów (ROA) -18,41% Zysk ekonomiczny (sEVA) -31,11% ..rating Altmana, mający przestrzegać przed zbliżającym się bankructwem, juz w żółtej strefie z 5,6 i spada. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 lipca 2012 12:24
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.