PARTNER SERWISU
bexfbjwx
11 12 13 14 15

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 22 lipca 2012 13:08:28
anty_teresa napisał(a):
Zrobiłem to jeszcze raz.

Czyli obaj już mamy tak samo :) Z dokładnością do retained earnings, ale to 0,047 niewiele tu zmienia, poza tym chyba i tak liczone jest niezgodnie z intencją Altmana. Zostaje pytanie, jakim cudem stotckwatchowemu automatowi wyszło AAA.

Moim zdaniem stosowanie wyłącznie takiego kulawego, automatycznego ratingu (nawet bezbłędnie policzonego) do oceny pojedynczej spółki może przynieść więcej szkody niż pożytku. Można go zapewne wykorzystać, żeby spośród setek spółek automatycznie odrzucić najmniej wiarygodne, ale stosowanie czegoś tak gwałtownie gubiącego informacje jako jedynej metody oceny pojedynczej spółki to raczej nieporozumienie. Szkoda, że patrzenie wyłącznie na ten rating wygląda na popularne, przynajmniej wśród inwestujących na Catalyst użytkowników SW. Tym niemniej akurat w przypadku raportów Religi ciężko mi było uwierzyć, że jakakolwiek metoda choć trochę lepsza od rzutu kostką może wygenerować tu AAA.
Edytowany: 22 lipca 2012 13:09

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 22 lipca 2012 14:18:26
Rating AAA jest/był efektem błędu obliczeniowego w bazie danych. Jak zauważyłeś sam przy liczeniu się pomyliłem. Z tego powodu rozważamy wyłączenie ratingowania podmiotów które nie dają w sprawozdaniu pełni danych. Spółek na NC jest już ponad 300 i szacowanie zamiast parsowania staje się za bardzo obciążające zasoby ludzkie. To rodzi potencjalne pomyłki jak w tym przypadku. Oczywiście przy omówieniach będziemy taki rating starać się wyliczać nawet dla takich spółek, w szczególności notowanych na Catalyście.

Rating mówi naprawdę dużo o kondycji spółki. Prawdą jest, że zbankrutować może spółka z ratingiem AAA, ale jeśli dobrze pamiętam to skuteczność jest około 80%. Jak pokazuje historia naszych bankrutów jest to silne narzędzie. Dla większości dawało poprawne ostrzeżenia. Osobiście nie pamiętam takiej sytuacji, że coś ogłosiło upadłość, a miało bezpieczny rating. Sens pokazywania ratingu jest naprawdę duży. Trzeba tylko eliminować błędy.

Jeśli zaś chodzi o retained earnings to sprawa wygląda jak poniżej.
Bierzemy zysku zatrzymane ze sprawozdania. Faktycznie nie jest to do końca tak jak w opracowaniach wskazywał Profesor, ale takie rozwiązanie ma zalety.

1. Wszystkie spółki traktuje tak samo. Gdybyśmy próbowali przeliczać to z kapitału zapasowego i rezerwowego, to dla spółek, które mają długą historię przedgiełdową nie mamy danych...
2. Wzięcie kapitału zapasowego odpada, bo tam mamy AGIO czyli kapitał będący różnicą ceny nominalnej i emisyjnej. Potrzeba kompletu historycznego, aby wyciągnąć zyski zatrzymane, a ten nie jest dostępny
3. Wzięcie tylko zysków zatrzymanych nie powinno powodować zawyżenia ratingu.
4. Zysk zatrzymany ma dużo niższą wagę, w związku z czym popełniany tutaj błąd ma niewielki wpływ na zmianę ratingu.

Problemem jest natomiast specyfika branż. Deweloperzy posiadają duże niepłynne aktywa w zapasach. Przez to wszystkie analizy płynności robione na wskaźnikach są do... Taki problem występuje także w sprawozdaniach audytowanych, gdzie biegły dokonuje analizy finansowej np na podstawie wskaźników płynności. To tak naprawdę jest wykorzystywane przez deweloperów nieścisłości MSR. Da się uzasadnić, że grunty leżą na zapasie a nie w nieruchomościach inwestycyjnych. I tu jest problem.
Taki sam dla Ganta Polnordu i w końcu Religi.

Na podstawie wskaźników nie powinno podejmować się decyzji inwestycyjnych, tylko na podstawie własnej analizy Więcej wskazówek, które mają/mogą pomóc zawierają komentarze sporządzane przez nasz zespół. Tam na takie rzeczy jak zapasy i wpływ na wskaźniki zwracamy uwagę. Dla Catalystu są otwarte dla wszystkich, więc nic nie stoi na przeszkodzie aby tam zaglądnąć :)

Uff.

PS: O tym jaką decyzję podjęliśmy w sprawie ratingu dla spółek, które nie dają danych oczywiście poinformujemy.

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 22 lipca 2012 17:57:26
Mógł bym prosić o nie zaśmiecania Tego Wątku rozstrzyganiem o Ratingu, nic to nie pomaga umoczonym w temacie obligacji bankruta, dziękuje.

wapkil
0
Wysłane: 22 lipca 2012 18:14:24
Odbiegamy trochę od Religi (może trzeba gdzieś ten temat przenieść?), ale dyskusja może być chyba ciekawa dla czytających SW.

edit: widzę, że zanim wysłałem post dentysta1 również napisał o zbaczaniu z tematu - moim zdaniem dyskusja dlaczego spółka ma taki, a nie inny rating na SW bezpośrednio dotyczy spółki i jest jak najbardziej na miejscu. Kontynuacja dyskusji ogólnie o polityce ratingowej SW, jak napisałem, już niekoniecznie, ale wypada chyba kontynuować w miejscu, w którym dyskusja się zaczęła. Myślę, że SW może przenieść temat gdzieś indziej, zostawiając informację, że tam trafił.

anty_teresa napisał(a):
Na podstawie wskaźników nie powinno podejmować się decyzji inwestycyjnych, tylko na podstawie własnej analizy Więcej wskazówek, które mają/mogą pomóc zawierają komentarze sporządzane przez nasz zespół. Tam na takie rzeczy jak zapasy i wpływ na wskaźniki zwracamy uwagę. Dla Catalystu są otwarte dla wszystkich, więc nic nie stoi na przeszkodzie aby tam zaglądnąć :)

Poszedłbym znacznie dalej i napisał, że bez takich analiz ten rating jest bezwartościowy. W sumie może nawet więcej ludzi kupiłoby wtedy abonament ;)

anty_teresa napisał(a):
Spółek na NC jest już ponad 300 i szacowanie zamiast parsowania staje się za bardzo obciążające zasoby ludzkie.

Jeżeli to szacowanie zabiera czas, który można byłoby poświęcić na analizy, to moim zdaniem zdecydowanie należałoby tak zrobić.

anty_teresa napisał(a):
Sens pokazywania ratingu jest naprawdę duży. Trzeba tylko eliminować błędy.

Ok, tylko spójrz co ten wasz rating wyprawia. Te błędy są naprawdę poważne i nie sprowadzają się do błędnych wpisów w bazie.

Wszystkie ratingi mają wady, ale te literki mają jednak jakieś ustalone znaczenie. Przynajmniej mieć powinny. Wyobraź więc sobie defensywny, maksymalnie bezpieczny portfel, złożony z samych spółek z ratingiem AAA - według SW na przykład z Fon, Veno, UrlopyPL, Nicogames i dajmy na to obligacji East Pictures. Przecież w bazie nie macie dla wszystkich tych spółek błędnych danych. Rating powinien umożliwić porównanie wiarygodności firm. W przypadku SW można więc sobie porównać którąś z obdarzonych ratingiem Prime perełek z takim BRE z jego tragicznym ratingiem na poziomie B. Rating powinien też oddawać aktualny stan spółki, gwałtownie może więc się zmienić tylko w przypadku dotykającego spółkę prawdziwego kataklizmu. Zresztą nawet w takich przypadkach nie pamiętam sytuacji, w której rating w ciągu jednego dnia zmienił się z AAA na D. Poza SW, gdzie na przykład ostatnio tak zmienił się rating MEW.

Rating SW mimo wszystko coś pokazuje. Jest pewnie lepszy niż absolutny brak wiedzy o spółce, ale mało kto inwestuje wiedząc, że nic o spółce nie wie. Wielekroć widziałem natomiast na SW komentarze ,,spółka ma na SW rating AAA, więc to bezpieczna inwestycja''. Fałszywe poczucie bezpieczeństwa jest znacznie bardziej niebezpieczne niż uzasadnione, choćby nawet własną niewiedzą, poczucie ryzyka.

Nie wiem, co robicie źle. O ile wiem nie liczycie tak, jak zaleca Altman. Nie chodzi nawet o różnicę w liczeniu parametrów, ale nie bierzecie przecież też pod uwagę na przykład ryzyka branży, ani pozycji konkurencyjnej. Tylko że ta rozbieżność, mimo że niewątpliwie bardzo zaburza wynik, raczej nie wyjaśnia aż tak daleko idących różnic. Może ten rating po prostu nie nadaje się do oceny pewnych typów spółek...

anty_teresa napisał(a):
Bierzemy zysku zatrzymane ze sprawozdania. Faktycznie nie jest to do końca tak jak w opracowaniach wskazywał Profesor

Nie przemyślałem tego, więc możliwe, że pytanie jest bardzo głupie, ale dlaczego nie można po prostu policzyć sumy zysków minus sumy dywidend? Nadal nie będzie to to, co chce Altman, ale czy nie będzie temu bliższe?

Swoją drogą nie jestem pewien, czy wszyscy na SW liczą to samo. Wydaje mi się, że czasem jest to zysk zatrzymany (zgodnie z polską księgowością w danym roku), czasem ich suma po wszystkich latach, czasem z jakiegoś powodu zero...
Edytowany: 22 lipca 2012 18:27

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 22 lipca 2012 20:48:52
Odniosłem się do w/w na wątku dedykowanym ratingowi i pokrewnym rzeczom:
www.stockwatch.pl/forum/wpis-n...
Edytowany: 22 lipca 2012 20:49

dentysta1
0
Wysłane: 24 lipca 2012 08:56:46
To już jest żałosne angry3 który to z kolei raz ?

RELIGA DEVELOPMENT SA zmiana daty przekazania raportu rocznego za rok 2011
Raport Bieżący nr 28/2012
Zarząd Spółki Religa Development S.A. z siedzibą we Wrocławiu informuje, że w związku z otrzymaną informacją od biegłego o braku możliwości przygotowania raportu do dnia 24 lipca 2012 ulega zmianie data przekazania (opublikowania) raportu rocznego za rok 2011, z dotychczasowej daty na nową przypadającą w dniu 06 sierpnia 2012 roku.
Podstawa prawna: § 6 ust. 14.2 Załącznika Nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect".
Więcej na: http://biznes.pap.pl i http://biznes.pap.pl/espi

buzek
0
Wpisów: 18
Wysłane: 24 lipca 2012 11:34:45
dentysta, kto firmował dokument ofertowy obligacji Religi?, interesuje mnie jaka firma doradcza?bo że Religa to wiem ale miał jakichś doradców od których dostałeś ten dokument,jakichś pośredników? kto to był?

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 24 lipca 2012 12:08:52
oferty rozprowadzał Salwix.

buzek
0
Wysłane: 24 lipca 2012 12:15:39
no dobra, ale kto był ich autorem?jaka firma?ponoć jakaś warszawska...

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 24 lipca 2012 13:39:20
było już pisane na tym forum wcześniej kilka dni temu , też nie pamiętam dokładnie jak się nazywała ta firma , trzeba by przeglądnąć poprzednie wpisy, chyba Causa czy jakoś tak i o ile pamiętam to była firma z Warszawy

buzek
0
Wysłane: 24 lipca 2012 13:45:54
nie, Causa z obligacjami nic wspólnego nie ma, jakiś inna, tylko jaka?Dentysta może wie...?

czosnek
4
Wysłane: 24 lipca 2012 14:19:55
ach zapomniałem nazwy tej firmy, poszukam wieczorem albo jutro rano jak będę miał czas to napiszę

wapkil
0
Wysłane: 24 lipca 2012 14:51:46
dentysta1 napisał(a):
RELIGA DEVELOPMENT SA zmiana daty przekazania raportu rocznego za rok 2011
To już jest żałosne angry3 który to z kolei raz ?

Chyba piąty. Ale w opinii Religi nie ma się czym martwić, przecież:

dentysta1 napisał(a):
spółka wdraża odpowiednie procedury aby wyeliminować ryzyko wystąpienia opóźnień publikacji raportów bieżących w przypadku wystąpienia zdarzeń losowych

buzek napisał(a):
nie, Causa z obligacjami nic wspólnego nie ma, jakiś inna, tylko jaka?Dentysta może wie...?

Dentysta, zgodnie z tym, co pisał, ma obligacje serii C i D. ,,Firma z Warszawy'' podobno opracowywała dokumenty dla serii A i B. Wszystko wskazuje na to, że dokumenty ofertowe dla C i kolejnych serii powstały na podstawie wcześniejszego dokumentu ofertowego akcji Religi, który pisała GPF Causa. Zgodnie z informacjami od p. Wieczorka, dostosowywanie tego dokumentu dla obligacji Religa Development wykonała we własnym zakresie.

Dlaczego nazwa tej firmy jest dla Ciebie tak istotna?
Edytowany: 24 lipca 2012 14:52

dentysta1
0
Wysłane: 24 lipca 2012 15:40:53
dentysta1 napisał(a):
Pytanie:
Kupiłem na rynku wtórnym dwie serie obligacji, obie są zabezpieczone hipoteką. Czy jeżeli dojdzie sprzedaży komorniczej nieruchomości, Komornik przekaże uzyskaną kwotę ze sprzedaży do sądu/depozytu a później do posiadaczy feralnych obligacji? Czy muszę jakoś zgłaszać komornikowi że posiadam takie obligacje ? Czy komornik taką informację uzyskuje z KDPW ? i że tak powiem nikt nie zostanie pominięty? z Góry Dziękuje za odpowiedz

Podbijam salute

czosnek
4
Wysłane: 25 lipca 2012 01:09:07
buzek, miałeś rację Causa nie opracowywała dokumentu ofertowego, zmyliło mnie trochę bo to była też warszawska firma , ale poszperałem w notatkach z przed roku i znalazłem (przynajmniej dla obligacji serii B) dokument ofertowy opracowywała CEE PROPERTY z Warszawy

czosnek
4
Wysłane: 25 lipca 2012 01:16:20

dentysta1
0
Wysłane: 27 lipca 2012 06:49:15
Hmmmm, ale cisza na forum, jest tu jeszcze jakiś posiadacz feralnych papierów?

lipa83
0
Wpisów: 3
Wysłane: 30 lipca 2012 09:19:22
Witam,
Również jestem posiadaczem felernych papierów i przyłączam się do pytania Czosnek. Czy udało się komuś czegoś dowiedzieć? Niepokojąca jest ta cisza...

golpio5
0
Wysłane: 30 lipca 2012 15:55:24
dentysta1 napisał(a):
Hmmmm, ale cisza na forum, jest tu jeszcze jakiś posiadacz feralnych papierów?

Wygląda na to, że obligatariusze są najzwyczajniej na wakacjach. Kto będzie więcej wiedział napisze na pewno. Być może również i mnie uda się uzyskać niedługo więcej info. Zobaczymy.

Pozdrawiam życząc wszystkim miłego wypoczynku ;)

tomm072
0
Wpisów: 100
Wysłane: 31 lipca 2012 19:30:17
Czy ktoś ma wiedzę czy Religa dziś wypłacił odsetki od REL0214?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

11 12 13 14 15

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,523 sek.

nejmrxss
vsxhcetz
yzqhkodi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
shbqcfsf
gcmmqvzd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat