PARTNER SERWISU
fxkjxwzv
3 4 5 6 7

Wirtualna Kronika Szutnika

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 9 sierpnia 2012 18:46:07
Szutnik napisał(a):
Otwarta pierwsza pozycja długa na FUSDU12 (kontrakcie na USD/PLN) cena 329.60 SL 327.20 (musi być taki duży, bo nie będę dzś zbyt często przed komputerem).

Ależ timing...

Tak się zastanawiam. Często się mówi/pisze, że wchodzi zagranica na giełdę wnioskując to na podstawie zachowania złotówki ( głównie w odniesieniu do euro i dolara ).

Dwa pytania mam:
- dlaczego te pary są głównie brane pod uwagę ( z różnych ankiet/danych wynika, że to Londyn u nas pogrywa najmocniej a jakoś nikt się nie przejmuje funtem )?
- czy faktycznie transakcje na naszej giełdzie mają tak błyskawiczne przełożenie na waluty?

Btw: od ilu lat jesteś na giełdzie?
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 14 sierpnia 2012 08:35:32
Caly czas trzymasz sie swoich "czarow" ??

08-10.08 mial byc szczytem na bardzo dlugo ale jakos na fale wyprzedazy sie nie zanosi Think

To byla dosc mocna czasowka bo byly na niej wazne wskazania ale wyglada na to ze jednak zawiodla i PZ nie bedzie ...

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 14 sierpnia 2012 12:49:31
@ Kanoniers

Caly czas trzymasz sie swoich "czarow" ??

08-10.08 mial byc szczytem na bardzo dlugo ale jakos na fale wyprzedazy sie nie zanosi

To byla dosc mocna czasowka bo byly na niej wazne wskazania ale wyglada na to ze jednak zawiodla i PZ nie bedzie ...

Nie zawiodła. W prognozowanym miejscu wyskoczyła korekta boczna. Zobacz, co wtedy napisałem:

Jeśli w punkcie tym wypadnie w USA szczyt, radziłbym go poważnie potraktować (…)
Jeśli będzie to dołek – będzie to oznaczać, że wzrosty jeszcze się nie skończyły.

Ten „boczniak” (8 i 10.08 były 2 mało istotne dołki) oznacza, że wzrosty się nie skończyły, co też właśnie dziś obserwujemy.

Nawiasem mówiąc, to bardzo mnie cieszy, że ten prognozowany punkt nie okazał się szczytem. W tej technice istotny jest tzw. „stopień uporządkowania” miejsca potencjalnego punktu zwrotnego. Im wyższy, tym punkt istotniejszy, jeśli na nim powstanie i tym ważniejszym oporem/wsparciem staje się na przyszłość.
Ten punkt był bardzo „uporządkowany” i jeśli powstała na jego miejscu niewiele znacząca konsolidacja, to bardzo dobrze dla Byków.
Kolejne szanse na szczyty w USA wypadają dziś/jutro lub 21-23.08, ale poziom ich „uporządkowania” jest dużo niższy od tego 8-10.08. Takie szczyty w przyszłości będzie dużo łatwiej „połamać”, poza tym takie zachowanie rynku jest pośrednio wskazówką, że Byk od marca 2009 jeszcze nie zdechł. Im gorsze harmonie na szczytach, tym większa szansa, że dobre harmonie wypadają dla dołków, co jest oznaką trendu wzrostowego.
Możliwe też, ze sam szczyt zrobi się „w powietrzu” czyli bez jakiegokolwiek punktu harmonicznego, wyznaczającego „opór czasowy” dla trendu, a dopiero pierwszy korekcyjny szczyt wypadnie na punkcie harmonicznym (tak czasem się dzieje, ale rzadko). Będzie to wtedy bardzo „słaby” szczyt i rynek z pewnością go w przyszłości zaatakuje, ze sporą szansą na przekroczenie.
Dla SP500 na bazie gannowskiego square of nine (SO9) wyskakuje mi możliwość jego formowania się albo w okolicach 1412-13 (plus minus ), albo 1420 (chyba żadne zdziwienie, że tam). Analogicznie, futures’y na Nasdaq100 (czyli NQ) mają bardzo silny opór, wynikający z SO9 w okolicach 2755.

Nadal podtrzymuję, że jesteśmy blisko szczytu w USA. Kto się zastanawia dlaczego, niech zerknie na VIX’a na poziomie 13,8 za wczoraj i zeszłotygodniowe wskaźniki sentymentu. Z takiego sentymentu dużego ruchu w górę być nie może.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 14 sierpnia 2012 13:37:14
Szutnik a co z Twoją pozycją na FUSD? Jeśli mają być wzrosty to chyba trzeba zamykać, jak to oceniasz na ten moment?

Szutnik
153
Wysłane: 17 sierpnia 2012 17:16:11
Trochę mi się życiowo i rodzinnie pokomplikowało na najbliższy tydzień i szczerze mówiąc rynki to bedzie ostatnia rzecz, o której w przyszłym tygodniu bedę myślał. Musze załatwić wyjazdowo istotną sprawę rodzinną.
Ponieważ nie mam czasu pilnować pozycji, zawsze w takich razach ją zamykam.

Otworzyłem kontrakt FUSDU12 z ceną 329.60 zamknąłem dziś po cenie 330.24.

Jak zwykle money.pl pokazuje jakieś brednie, bedę to musiał ponownie rozliczyć ręcznie na forum, gdy znajdę czas
Na rynek wrócę 27.08 lub później, zależnie od rozwoju sytuacji.
Mam nadzieję, ze to już ostatnia przeszkoda i potem bedzie można normalniej działać.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Szutnik
153
Wysłane: 12 września 2012 12:57:15
1. Dziś skorygowałem bzdury w portfelu money.pl

Kupiłem w sierpniu 1 FUSDU12 kontrakt pozycja długa z ceną 329,60, zamknąłem z ceną 330,24.

Rozliczenie netto kontraktu na USD wygląda tak:

3302,4 – 3296,0 = +6,40 zł.

Ponieważ mylnie wprowadziłem prowizję (10 zł jak dla starego kontraktu, na 10 000 USD a nie 1 zł dla nowego, opiewającego na 1000 USD; od maja 2012 GPW 10 krotnie zmniejszyła wielkość instrumentu bazowego ), więc ostatecznie z transakcji wyszła strata z tytułu poniesionej prowizji:

6,40-10,00 = -3,60 zł.

Stan portfela przed transakcjami na FUSD: 15 296,73 zł
więc prawidłowy stan portfela powinien wynosić:

15 296,73 – 3,60 = 15 293,13 zł.
Stan portfela wg money.pl wynosi 18259,53 zł
Aby otrzymać prawidłową wartość, należy usunąć z portfela money.pl:

18259,53 – 15293,13 zł = 2966,40 zł.
I taką właśnie wartość gotówki z portfela „wypłaciłem”. Teraz wszystko znowu się zgadza

2. Do grona spółek intensywnie obserwowanych dołożyłem następujące pozycje:

GRAAL – krótkoterminowo wykupiony, w dłuższym terminie trend wzrostowy wydaje się nie zagrożony. Jeden z poważnych kandydatów do portfela po korekcie, zmniejszającej wykupienie

COLIAN – spółka zachowywała się od miesięcy źle , ale w 2012 r. sytuacja się nieco poprawiła. Wykres wygląda tak, jakby miała za sobą poważne dno i przechodziła do trendu wzrostowego. Bardzo ładne 2 strefy akumulacji, widoczne na wykresie (wąskie konsolidacje) w lipcu i sierpniu. Krótkoterminowo wykupiona. Utrzymanie się kursu powyżej 2 zł spowoduje moje wyraźniejsze nią zainteresowanie.

LOTOS – wykres spółki sugeruje powolną akumulację papieru w stylu dużych inwestorów.

+ EXTRA:
MSX - Bardziej z ciekawości niż jako kandydata do portfela obserwuję też Mostostal Export. Niedawny wystrzał kursu zdarzył się w ciekawym czasowo miejscu. Nawet jeśli w okolicach 0,35 zł spółka zrobiła twarde dno (co na razie jest niejasne i na kupno jest absolutnie za wcześnie), to i tak ma przed sobą jakiś proces akumulacji papierów przez większych inwestorów – gdy proces będzie się mieć ku końcowi, ewentualnie można będzie o niej pomyśleć. Na dziś to tylko ciekawostka, która niekoniecznie musi zadziałać.
Edytowany: 12 września 2012 12:58

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 12 września 2012 14:34:27
Szutnik w kilu postach przewinęło się, że korzystasz ze wstęg Bollingera. Jakie parametry wstęg Twoim zdaniem najlepiej zdają egzamin?

Szutnik
153
Wysłane: 13 września 2012 12:19:28
@ mrk

To zależy od instrumentu lub preferencji używającego BB. Po latach eksperymentów z BB (np. wstęga 15;2,618) wróciłem do wersji bazowej wg Bollingera, tylko bardziej skupiłem się na STYLU wychodzenia kursu poza wstęgę.

Szutnik
153
Wysłane: 15 września 2012 20:27:20
I stała się jasnośćAngel

Choć bardziej spodziewałem się ruchów FED raczej w październiku lub listopadzie, niż już teraz, to nie pozostaje nic innego, jak przyjąć do wiadomości to, co się stało i ustawić odpowiednio do tego strategię.
W tej chwili pytanie przestało brzmieć "czy kupować akcje?" i zmieniło się na "kiedy kupować akcje i jakie".

Po piątkowym uderzeniu Mr Zagranycy w spółki z WIG20 w zasadzie nie ma co się zastanawiać: w tej chwili najlepszym wyborem są spółki z WIG20, grane przez Mr. Z. I z tego grona coś trzeba będzie wkrótce wybrać
Spółki mniejsze będą jeszcze miały swój czas w późniejszej fazie wzrostów, zaś "śmieciowe" pod sam koniec.
O ile krótkoterminowo rynek jest dość mocno wykupiony, więc można by oczekiwac korekty, na którą wskazuje również słabnięcie impetu wzrostowego w USA i Europie Zach, o tyle czasami Mr Z. lubi "zgwałcić" kurs nawet wbrew wykupieniu i zachowaniu Zachodu.
Muszę się nad tym jeszcze chwilkę pozastanawiać i wybrać ostatecznie, bo to, co bedzie wybrane, szybko z portfela nie będzie usuwane
Jedno wiem - skończył się czas hamletyzowania i nadchodzi czas ładowania portfela "pod korek" cięzkimi spółkami. Moje zdanie w temacie jest proste i dalej go nie zmieniłem - zakładając równość fal na WIG20 (najczęstsza tendencja w zygzaku) z okresu 2009 - 2011 (fala A) i obecnej, zaczętej w czerwcu 2012 (fala C)można szacunkowo oczekiwać ruchu WIG20 do plus minus 3500 pkt.

Oczywiście bedą przystanki po drodze, ale zwracam uwagę na słowo "przystanki". Po takim wejściu Mr Z. z fajerwerkami i przytupem, ta zabawa tak prędko się nie skończy.
Z przystankami liczę spokojnie na kilkanaście miesięcy.

oles32
0
Wpisów: 26
Wysłane: 19 września 2012 10:19:36
3500 moze i bedzie ale nie wczesniej niz 2016r :)
czy to krotko czy dlugo sami ocencie

dlaczego tak pozno??
odpowiem w polowie 2013 roku :)
Edytowany: 19 września 2012 10:21

Szutnik
153
Wysłane: 19 września 2012 13:19:54
@ oles32

Cytat:

Nie sądzę, żeby to trwało az tak długo. To, co się rozwija na WIG20 od 2009 ma wszelkie cechy podwójnego zygzaka typu W-X-Y. Podobieństwo długościowe i/lub punktowe fal A i C lub W i Y jest częstą cechą w zygzakach
Fala W trwała 113 tygodni (luty 2009-kwiecień 2011 - tak a'propos 113, jest to pochodna pierwiastka 4 stopnia z 1,618). Zakładając identyczny czas trwania od dołka z maja 2012 dostajemy okolice połowy lipca 2014
Nawet gdyby doszlo do wydłużenia czasowego fali Y (czyli Y= 1.618 W), bedzie to 183 tygodnie, co wypada w listopadzie 2015...

Problem jest tu w zapowiedziach FED co do zmiany polityki pieniężnej w 2014-15. Gdy FED utraci kontrolę nad inflacją, zacznie wycofywać pieniądze z rynku (sprzedawać aktywa, przejęte w zamian za QE1 - QE3). Taki ruch sam w sobie zabije obecne wzrosty tak, jak uruchomienie QE1 ją zrodziło, nie trzeba nawet podwyżki stóp o 25 pb (choć taka podwyzka będzie wymagać zdjęcia co najmniej 600 mld USD z bazy monetarnej)

Obecna reakcja surowców na globalne działania banków centralnych (bo nie tylko FED) sugeruje, że wchodzimy powoli w inflacyjną część cyklu monetarno - gospodarczego i jeśli mam być szczery to ta połowa 2014 brzmi w tym świetle całkiem realnie. 2016 może być za późno...

Szutnik
153
Wysłane: 24 września 2012 08:40:55
Do około połowy października (uwaga - przez połowę października rozumiem termin plus minus 11-25.10) spodziewam się wyraźnej korekty na rynkach zagranicznych ale i na polskim. Wiele spółek jest już mocno wykupionych i należy im się jakieś cofnięcie.
Ostatecznie decyzje co i jak kupić bedę podejmować wtedy.

Kilka mniejszych spółek zwróciło moją uwagę i 2 postanowiłem dodać do obserwowanych: Aplisens i Wielton.

Ponadto do mocno obserwowanych trafia CDRED - ostatni dołek w okolicy 4,25 pojawił się w bardzo ważnym czasowo miejscu (pełno symetrii dziennych, w rodzaju 236 sesji i tygodniowych, w rodzaju 161 i 47 tygodni). Jeśli teraz korekcyjna nawrotka nie zdejmie więcej jak 78,6% niedawnego wzrostu, CDRED może trafić do portfela. To w tej chwili jeden z poważniejszych kandydatów obok Lotosu.

oles32
0
Wysłane: 22 października 2012 21:04:17
oles32 napisał(a):

dlaczego tak pozno??
odpowiem w polowie 2013 roku :)

dalej podtrzymuje swoje zdanie :)
to co moze teraz jest korekta przed atkaiem 3500 w przyszlym roku?

Szutnik
153
Wysłane: 22 października 2012 21:26:45
@ oles 32
Cytat:
to co moze teraz jest korekta przed atkaiem 3500 w przyszlym roku?

To jest korekta pierwszego ruchu w górę, teoretycznie mogąca nawet znieść W20 do okolic 2100 pkt.
Zazwyczaj korekta pierwszego ruchu w górę (inaczej mówiąc tzw. test dna) jest głęboka i wygląda jak powrót dotychczasowego trendu spadkowego, a w okolicach jej dna nastroje potrafią być jeszcze gorsze, niż w czasie formowania się dna (Maj 2012). Dlatego oczekuję na jej dnie powrotu haseł w rodzaju:
Znowu bessa, PIGSy ruszyły świat do spadków, Polska zdycha, nie ma przyszłosci itd
a także powrotu agresywności niektórych tutejszych niedźwiedzi, ktore na czas niedawnych wzrostów pochowały się w swoich gawrach Angel

Taka korekta ma jedną właściwość: jest szybsza, niż poprzedzający ją wzrost, bo strach daje gwałtowniejszy ruch niż nadzieja, nie grozi nam więc, że bedzie trwała pół roku Angel

A te 3500, ktore tak Ci się spodobało, u mnie wypada nie wcześniej niż 112 tygodni od maja 2012, na pewno więc nie w przyszłym roku.
Podstawą do tego jest założenie równości zasięgu i czasu ruchów 2009-11 i 2012 do powiedzmy 14 w ramach zygzaka, co nie jest świętą regułą, ale na ten moment jest wystarczająco często pojawiającą się tendencją do postawienia takiej bardzo zgrubnej prognozy. Tą datą nie nalezy się specjalnie przejmować, bo nie jest to coś ścisłego, ale z braku czegokolwiek lepszego na ten moment pozwala ocenić skalę ruchu.

Cytat:
3500 moze i bedzie ale nie wczesniej niz 2016r

Pogląd jak pogląd, bez przedstawienia podstaw takiej opinii trudno ocenić jego zasadność. Ja też mogę napisać "W20 wzrośnie w 2013 o 5000%" a na pytanie dlaczego, odpowiedzieć, "bo tak".
Z takim stwierdzeniem trudno sensownie dyskutować...
Edytowany: 22 października 2012 21:27

oles32
0
Wysłane: 22 października 2012 21:38:12
mówisz jak rzadzacy tym krajem - u nich tez kryzys tez się kończy :)
WG mnie 2013 bedzie szczytem kryzysu po nim nastąpi powolny wzrost - poczekam na raporty za I i II kwartal 2013 :)

patrze na rynek realnie a nie jaka pozycje zająłem
spadki były wskazane bo się za mocno zgrzało wszystko ale ...

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 22 października 2012 22:11:08
Szutnik napisał(a):
.....A te 3500, ktore tak Ci się spodobało, u mnie wypada nie wcześniej niż 112 tygodni od maja 2012, na pewno więc nie w przyszłym roku.

Szutniku - pełen szacun za wiedzę giełdową, tę ogólną , muzyczną miedzy innymi, ale wybacz szczerość - "na pewno" - to jutro będzie wtorek.

Szutnik
153
Wysłane: 22 października 2012 22:31:30
@ oleś 32

Cytat:
WG mnie 2013 bedzie szczytem kryzysu po nim nastąpi powolny wzrost - poczekam na raporty za I i II kwartal 2013 :)

Problem polega na tym, ze to rynek wyprzedza realną gospodarkę (a więc i raporty) a nie odwrotnie.
Gdy Ty dostaniesz wreszcie swoje raporty, potwierdzające fundamentalną poprawę sytuacji, ponad połowa wzrostów bedzie już za nami. Tak jest praktycznie zawsze.

Nudzi mi się już powtarzanie tego klinicznego przypadku, ale zrobię to jeszcze raz - zerknij proszę na wzajemny układ indeksu S&P500 i recesji na początku lat 90tych, a jeśli możesz, dołóż do tego np. produkcję przemysłową. Co zobaczysz?

Produkcja aż furczy, a rynek zaczyna spadać, po czym robi dno jesienią 90-tego roku dokładnie w chwili...rozpoczynania się recesji w realnej gospodarce. W tym momencie rynek zaczyna wzrost, pomimo dalszego pogarszania się sytuacji.
Amerykanie już dawno wyciągnęli z tego wniosek, że rynek akcji może służyć jako wskaźnik wyprzedzający dla realnej gospodarki, stąd indeks S&P500 jest w składzie LEI (leading indicators).

Cytat:
mówisz jak rzadzacy tym krajem

Nie, mówię jak technik, patrzący na wykres i zakładający wystąpienie najczęstszej statystycznie w zygzakach równości punktowego i/lub czasowego zasięgu.
To, co się dzieje na WIG20 od 2009 uważam bowiem za korekcyjny zygzak w górę o typie elliottowskim a-b-c.
Zakładam (roboczo, bo dowodów oczywiście nie mam, to wyjdzie w praniu), że wystapi najczęstsza statystycznie równość fal a i c, stąd i te 112 tygodni (tyle trwały wzrosty 2009-11) i zasięg ok. 3500 pkt (po dodaniu długości ruchu z lat 2009-11 czyli ok 1500 pkt do dna z maja 2012, ktore ma wiele technicznych cech bardzo duzego dna korekcyjnego).

Wbrew temu, co wydajesz się sądzić, rządzący nie mają aż takiej mocy sprawczej by ich decyzje tak bardzo wpływały na giełdy, choć pewnie wiele by dali, by takową mieć Angel.

@ buldi

Te " na pewno" oznacza pewność, że to nie wystąpi, jesli tylko Jaśnie Pan Rynek raczy dostosować się do mojej wizji Angel

oles32
0
Wysłane: 22 października 2012 22:41:49
rynek wyprzedza gospodarkę czyli - wycena spółek będzie dużo wcześniej niż pojawia się raporty wskazujące na duuuuuuuuuuuuze spowolnienie :)

chyba ze wg ciebie już rynek wycenił te raporty ;)

poprawa w 2014 nie wcześniej i to pod koniec roku - czyli nie czas juz szykowac sie na 3500 raczej na 2000 bym prędzej liczył

ale zawsze mogę się mylić ;) - zobaczymy w w 2013 gdzie będziemy ( dalej nie ma co dyskutować)

Szutnik
153
Wysłane: 22 października 2012 22:48:07
@ oleś 32

Cytat:
chyba ze wg ciebie już rynek wycenił te raporty ;)

O to to to!!!

Ta "wycena" to spadki kwiecień 2011 - maj 2012

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 22 października 2012 22:55:32
Wszyscy chyba na tym forum jesteśmy wizjonerami przyszłości.
Ogólnie myśląc - nie jeden student, zamiast wdawać się z Nami tu, nie raz podchwytliwie, w tematy techniczno - fundamentalne, mógłby najzwyczajniej nas tu socjologicznie przeanalizować na podstawia wpisów, bo Wszyscy tu bez wątpienia stanowimy ciekawy przypadek...... i magisterka gotowa.Angel

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,418 sek.

okmdxxhw
ydeohrjn
tecknfoo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vtxozero
fwobfzyh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat