bkzgakvw
Advertisement
PARTNER SERWISU
kyhtlunh
88 89 90 91 92
Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 13 sierpnia 2012 10:36:28 przy kursie: 9,87 zł
mi się w firmie od początku podoba taka polityka rozsądnych nieprzesadzonych kroków do przodu (nic w stylu ogromnego skoku na głęboką wodę jak nam pokazało NicolasGames) + bardzo dobra kontrola wydatków. Nie ukrywam że w rozrywkowym software 11bit to mój faworyt, reszta ma albo ogromne problemy z dotrzymaniem terminów (CIA) lub zmaga się ze zbyt wolną realizacją planów (CDRED, choć Ci ostatnio bardzo pozytywnie mnie zaskoczyli upublicznieniem REDEngine), albo podejmuje się projektów przerastających zespół (NCG właśnie).
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 13 sierpnia 2012 10:44

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 13 sierpnia 2012 14:25:01 przy kursie: 9,87 zł
Mnie z kolei zastanawia, czemu 2 nowe produkcje (FS i SJ) skrojone są zarówno na urządzenia mobilne jak i na stacjnarne zaś AK jedynie na mobilne. Czy AK na pc/mac ma być dopiero kolejnym krokiem (jako produkcja bardziej zaawansowana)?

Tak czy inaczej Panowie słowa uznania dla pokazanych materiałów: znów pokazaliście, że wiecie co, dla kogo i po co robicie. Chętnie jednak zobaczyłbym pokazane produkcje w akcji. Ale to pewnie na Gamescon.

Asston
6
Wpisów: 132
Wysłane: 14 sierpnia 2012 21:00:01 przy kursie: 9,45 zł
Raport jest, ale bez wykazanych przychodów z Xbox'a d'oh!
"Niniejszy raport nie zawiera jeszcze przychodów z tej wersji."
LINK

Ale nie zawiodłem się bo pozostałe platformy wygenerowały 0,5 mln zł przychodów salute
Edytowany: 14 sierpnia 2012 21:06

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 14 sierpnia 2012 21:40:56 przy kursie: 9,45 zł
Asston napisał(a):
Ale nie zawiodłem się bo pozostałe platformy wygenerowały 0,5 mln zł przychodów

Zapoznałem się z raportem i muszę powiedzieć, że ja nie to że się nie zawiodłem ale jestem pełen podziwu dla spółki. Tak jak pisałem wcześniej i Scarry też:
pogratulować spółce rozsądnej i prowadzonej z głową strategii jeśli chodzi o prowadzenie biznesu.
bardzo dobra kontrola wydatków

należy w tym miejscu szczerze pogratulować zarządzającym prowadzonego biznesu! Przygotowanie w stopniu zaawansowanym kolejnych trzech produktów do sprzedaży przy praktycznie "zmieszczeniu" się w przychodach (nie wygenerowaniu dużej straty na poziomie zysku) jest nie lada osiągnięciem. Nie dziwi mnie chęć udziału Amplico w spółce - można być spokojnym o wyniki. Myślę, że akcjonariuszy czekają teraz - w kontekście 3 nowych produktów i pozyskaniu pieniędzy na zwiększenie ilości tytułów mogących być jednocześnie w produkcji - "tłuste" czasy...
Ciekawe jak na jutro rozpoczynających się targach zostaną przyjęte 3 nowe produkty...

Pytanie do przedstawicieli spółki:
Skoro jak piszecie w raporcie : "Nie zawierają one jeszcze wpływów ze sprzedaży gry na platformę Xbox 360, bowiem raport sprzedaży z firmy Microsoft wpłynął do nas dopiero z początkiem sierpnia." to czy będzie korekta raportu za 2Q? Tak czytam to zdanie i nie za bardzo wiem dlaczego te wyniki sprzedaży nie zostały wciągnięte do raportu...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 14 sierpnia 2012 23:31:13 przy kursie: 9,45 zł
@cad_man

Aby coś uznać za przychód to muszą być spełnione pewne przesłanki. Przesłanką jest przeniesienie ryzyka, dostarczenie produktu, ale także warunkiem uznania za przychód może być, o ile istnieje taki zapis umowy sprzedaż przez stronę trzecią, akt sprzedaży przez tę stronę.

Jeśli pewność osiągnięcia korzyści spółka uzyskała dopiero w sierpniu, bo w sierpniu poznała sprzedaż, to przychód zostanie uznany dopiero w 3q. Tutaj nie powinno być żadnej korekty do 2Q

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 14 sierpnia 2012 23:53:45 przy kursie: 9,45 zł
cad_man napisał(a):

Zapoznałem się z raportem i muszę powiedzieć, że ja nie to że się nie zawiodłem ale jestem pełen podziwu dla spółki.

Może się nie znam, ale z czego wynika ten zachwyt,bo skoro zysk w zeszłym roku wyniósł ponad 300tys., a teraz jest strata 40tys.-to skąd ten podziw...Think
Spółki dobrze nie znam,w tej branży dobrze nie siedzę,raczej w sumie słabo,więc patrzę na same cyfry,a skoro one na sucho nie wyglądają korzystnie,to pytanie naturalne tak dla własnej edukacji,bo może czegoś nie wiem,a patrzenie na suche cyfry prowadzi do błędnych wniosków...d'oh!

cad_man
0
Wysłane: 15 sierpnia 2012 08:01:37 przy kursie: 9,45 zł
pop napisał(a):
skoro one na sucho nie wyglądają korzystnie

No to teraz mnie mocno zaskoczyłeś swoim podejściem - jeśli w przypadku tej spółki strata na poziomie zysku netto w wysokości 40 tyś zł nie wygląda korzystnie to co powiedzieć o spółce, która I półrocze kończy ze stratą w wysokości 900 tyś zł (i3D)? Chyba tylko słowo "tragicznie" odda sposób zarządzania...
pop napisał(a):
skąd ten podziw

Ano stąd, że praktycznie nie doprowadzając do straty przygotowali nowe produkty do sprzedaży. Stąd ten podziw - porównując do i3D, gdyby tam zrobili Quazara nie doprowadzając do straty to też byłbym pełen podziwu, a tak to na mój nos zarząd 11bit dba o interesy spółki i akcjonariuszy a i3D tylko o interesy zarządzających i głównych akcjonariuszy...Stąd m.in. różnica w kursie 11b powyżej ceny emisyjnej a i3D poniżej tej ceny...
pop napisał(a):
patrzenie na suche cyfry prowadzi do błędnych wniosków

otórz chyba nie do końca tak jest - bo suche cyferki mówią o "kondycji" spółki, a wiedza o tym skąd się wzieły te cyferki i co może z nich wyjść w przyszłości to już niestety spekulacja (może się udać lub nie)wave
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 15 sierpnia 2012 10:58:28 przy kursie: 9,45 zł
cad_man napisał(a):
No to teraz mnie mocno zaskoczyłeś swoim podejściem - jeśli w przypadku tej spółki strata na poziomie zysku netto w wysokości 40 tyś zł nie wygląda korzystnie to co powiedzieć o spółce, która I półrocze kończy ze stratą w wysokości 900 tyś zł (i3D)? Chyba tylko słowo "tragicznie" odda sposób zarządzania...

Przecież wyraźnie zaznaczyłem,że spółki dobrze nie znam,a wyników nie rozumiem,stąd padło pytanie do lepiej zorientowanych,więc po co te igiełki...?Speak to the hand Jak ma tak wyglądać odpowiadanie,to już nie odpowiadaj.

cad_man napisał(a):
Ano stąd, że praktycznie nie doprowadzając do straty przygotowali nowe produkty do sprzedaży

To wyjaśnienie by w zupełności wystarczyło, zrozumiałem, reszta komentarza była zbędna.Ja nie znam wielu spółek, a jakoś każdemu odpowiadam na wszelkie wątpliwości wedle najlepszej wiedzy jaką w danym momencie posiadam.

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 15 sierpnia 2012 11:12:31 przy kursie: 9,45 zł
@cad_man
Przygotowali produkty nie doprowadzajac do straty dzieki metodzie kapitalizowania kosztow jako "zmiana stanu produktow". Jesli 11bit wydaje np 1 mln pln na produkcje gry, to masz w pozycji "Przychody netto ze sprzedaży i zrównane z nimi*" mniej wiecej kwote tych wydatkow. W zwiazku z czym spolka wykazuje "przychody*" z gry przed wprowadzeniem jej do sprzedazy. Tak bylo takze przed premiera pierwszej gry (Anomaly), gdzie spolka wykazala kilkaset tys pln przychodow* zanim pojawila sie chocby zlotowka z faktycznej sprzedazy. Koszty produkcji nie obciazaja wyniku tak, zeby sie mialo pojawic najpierw np -1 mln pln, a pozniej spore przychody i zyski.
Nie powinni tego ukrywac pod "*" tylko wymieniac zmiane stanu produktow i faktyczne przychody oddzielnie. W obecnej sytuacji jesli trafi sie kiedys kiepski tytul to i tak sprzeda sie fikcyjnie pod postacia przychodow z gwiazdka i bedzie siedzial w bilansie "tworzac" wartosc ksiegowa. Akcjonariusze dowiedza sie o tym (moze) dopiero w kolejnym raporcie rocznym. Moim zdaniem powinni na biezaco (co kwartal) wiedziec ile kasy poszlo na nowe tytuly.
W przypadku spolek z tej branzy trzeba o tym pamietac. Np przypadek Nicolasa, ktory mimo klapy Afterfalla ma miliony pln wartosci ksiegowej ze skapitalizowanych kosztow produkcji, ktore sie juz nigdy nie zwroca.
Raporty kwartalne ukrywaja skale inwestycji/ryzyka w nowe tytuly. Popatrz jednak na raport roczny
za 2010r bylo 474 tys pln przychodow*, z tego tylko 1 tys pln ze sprzedazy pozostale 473 tys pln to zmiana stanu produktow.
za 2011r bylo 3054 tys pln przychodow*, z tego 2365 tys pln ze sprzedazy pozostale 688 tys pln to zmiana stanu produktow.
Czemu nie ma rozdzielenia tych kategorii w raportach kwartalnych ? Jak dla mnie to "wygladzanie" wyniku podobne do przeszacowan u deweloperow.
Edytowany: 15 sierpnia 2012 11:27

bankrucik
141
Wpisów: 4 901
Wysłane: 15 sierpnia 2012 11:36:06 przy kursie: 9,45 zł
@krishic

brawo i dzięki! właśnie za takie wypowiedzi ( wyjaśnienia) cenię to forum..

przyznam, że o tym myku w księgowości tego typu spółek nie wiedziałem, czyli właściwie to tam można wpisać calą kwotę kosztów??? czy ja dobrze rozumiem, że jeśli taki jest "myk" stosowany to trzeba dodać ten dodatek w opisie księgowym "....i zrównane z nimi", po tym się można domyśleć, że coś w przychodach netto jest takiego doliczone?

pozdr.

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 15 sierpnia 2012 11:53:31 przy kursie: 9,45 zł
To nie tak Panowie,

Istnieją co najmniej dwa rodzaje rachunku wyników. Pierwszy to wariant kalkulacyjny, gdzie jest koszt własny sprzedaży, koszt sprzedaży, koszt ogólnego zarządu. Przychody zaś to te klasycznie rozumiane. Drugi wariant bardzo popularny wśród mniejszych spółek to wariant porównawczy,(rodzajowy) gdzie wykazuje się wszystkie koszty niezależnie czy dotyczą tego czy innego okresu.
pl.wikipedia.org/wiki/Rachunek...

Nie jest więc zachowana zasada współmierności, czyli naczelna zasada rachunkowości. By ten bug zniwelować do przychodów dodaje się zmianę stanu zapasów. Wynik na sprzedaży dla jednego i drugiego wariantu rachunku wyników pozostaje taki sam!

W przypadku wariantu kalkulacyjnego, czyli tego klasycznego, koszty produkcji także nie obciążają wyniku, bo także są kapitalizowane na zapasie, tylko tego nie widać w rachunku wyników, bo w tym pokazuje się TYLKO koszty współmierne do pokazanych przychodów. W wariancie, który przyjął 11B pokazuje się WSZYSTKIE koszty.

Wariant porównawczy jest prostszy do stosowania i dlatego dużo spółek małych go stosuje, natomiast dla wyniku operacyjnego przyjęty wariant nie ma znaczenia!!!

Kapitalizowanie kosztów na zapasie to także normalna rzecz! Jeśli mamy pokazywać koszty współmiernie do przychodów, to gdzieś albo trzeba koszty schować, do momentu kiedy nie będzie przychodów.

Na zapasie koszty kapitalizuje także CDRED, czy Bloober. W układzie rodzajowym ma rachunek wyników także wspomniany i3D
Edytowany: 15 sierpnia 2012 11:58

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 15 sierpnia 2012 12:09:13 przy kursie: 9,45 zł
Najlepiej to sobie obejrzeć na przykładzie. W pewnym momencie Orzeł zmieniał rachunek wyników i przentował obydwa warianty:
Raport Orzeł

Proszę zwrócić uwagę, że na poziomie zysku ze sprzedaży warianty się "uzgadniają", co potwierdza to co napisałem wcześniej, że przyjęty wariant nie ma wpływu na wynik okresu

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 15 sierpnia 2012 12:52:47 przy kursie: 9,45 zł
Jasne, ze kazda spolka stosuje takie czy inne zasady rachunkowosci i jest to normalne.
W wariancie porownawczym 11bit wykazuje przychody wieksze (o owa zmiane stanu zapasow) niz byloby to w wariancie kalkulacyjnym. To nie jest dzialalnosc produkcyjna, ze te zapasy to jakis materialny towar, ktory sie sprzedaje na biezaco (tzn jak nie zejdzie w kwartal, to najwyzej sprzeda sie w kolejnym). Ryzyko, ze gra nie zejdzie z zapasow jest duzo bardziej zero-jedynkowe. Mamy w zapasach gre w nieskonczonej liczbie szt. jesli sie przyjmie moze sie sprzedac w milionach egzemplarzy, jesli nie, skonczy jak Afterfall. Dlatego inwestorzy moim zdaniem powinni pamietac, ze w tej branzy "przychody*" to nie to samo co "przychody".

cad_man
0
Wysłane: 15 sierpnia 2012 13:44:03 przy kursie: 9,45 zł
pop napisał(a):
po co te igiełki...?

w żadnym wypadku nie chciałem Cie urazić!love4
Co do wyników 11bit to wychodzi na to, że "przychody" = "koszty ich uzyskania" = koszt wytworzenia gier... normalnie powinna być strata w wysokości 0,5 mln zł?
No to wychodzi, że zbytnio po łebkach potraktowałem spółkę i jej raport Anxious
W takim razie jaki jest sposób trzeba patrzeć na publikowane raporty spółek? Przychody mogą rosnąć wraz z tworzeniem gier rekompensując nakłady poniesione na ten cel - więc po samych rosnących przychodach można błędnie wnioskować, że spółka się "rośnie" ale tak naprawdę potwierdzenie tego będzie po premierze gry - czyli muszą się pojawić zyski ze sprzedaży i netto jako potwierdzenie rozwoju spółki?
Tak mnie nachodzi pomysł czy spółek takich nie należy traktować wskaźnikami kroczącymi (zyskiem przychodami) czy po prostu nie zliczać je w sposób ciągły wyciągając średnią arytmetyczną i odpowiednio mnożąc?

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 15 sierpnia 2012 14:11:42 przy kursie: 9,45 zł
krishic napisał(a):
Dlatego inwestorzy moim zdaniem powinni pamietac, ze w tej branzy "przychody*" to nie to samo co "przychody".

Też nie tak...

Tutaj się ujawnia cały kibel NC.

W pełnym rachunku, a nie ogryzku jest wyraźnie napisane ile owa zmiana wyniosła i można sobie "sprzedaż", czyli te przychody z rachunku kalkulacyjnego wyciągnąć z przychodów.
Niestety NC dopuszcza ogryzki zamiast raportów i tutaj faktycznie można zaliczyć wpadkę, choć też nie do końca, bo o jest jeszcze wynik, na którym widać, czy zrównoważono koszty, czy nie.
A z tym czy gra pójdzie czy nie to oczywiście racja. Z tym, że na zapasie nie można tego trzymać w nieskończoność - max 5 lat.

Akcjonariuszom proponuję interwencję.. Wiece gdzie :)

Edytowany: 15 sierpnia 2012 14:17

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 15 sierpnia 2012 14:15:12 przy kursie: 9,45 zł
cad_man napisał(a):
[
Co do wyników 11bit to wychodzi na to, że "przychody" = "koszty ich uzyskania" = koszt wytworzenia gier... normalnie powinna być strata w wysokości 0,5 mln zł?
No to wychodzi, że zbytnio po łebkach potraktowałem spółkę i jej raport Anxious

Nie.

Przychody to sprzedaż+zmiana stanu produktów, czyli:
Przychody = sprzedaż + koszty poniesione na produkcję zapasu.

Pisałem już, że dla wyniku nie ma znaczenia wariant RZIS, co widać w zamieszczonym sprawozdaniu
W wariancie kalkulacyjnym po prostu mniejsze byłyby o zmianę stanu zapasów przychody.

cad_man
0
Wysłane: 15 sierpnia 2012 14:42:41 przy kursie: 9,45 zł
krishic napisał(a):
Nie powinni tego ukrywac pod "*" tylko wymieniac zmiane stanu produktow i faktyczne przychody oddzielnie.

Z uwagi na powyższy cytat i ostatnie wymiany postów na tym forum zwracam się oficjalnie do przedstawicieli spółki o publikację w raportach kwartalnych rozdzielenia "przychodów i zrównanych z nimi" (kojarzy mi się z "lub czasopisma") na zmianę stanu produktów i przychody ze sprzedaży!
p.s.
Ostatni WD pisał na forum, że ratingi spółek z NC pospadają z powodu bardziej restrykcyjnego (normalnego) patrzenia na publikowane (lub bardziej nieopublikowane) dane w raportach kwartalnych więc może 11B jak pierwsze wyjdzie na przeciw inwestorom pod tym względem?

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 15 sierpnia 2012 15:04:42 przy kursie: 9,45 zł
Zwrócę uwagę spółki na tę sugestię. Polityka informacyjna zależy od zarządu.
Przedstawiciele spółki są teraz na targach w Kolonii i pierwszy kontakt jest możliwy dopiero wieczorem.

PS Użytkownika, który tutaj próbował pisać wielkimi literami, proszę uprzejmie o wyłączenie Caps Lock'a oraz o nie szafowanie słowem "bankrut" bez odpowiedniej argumentacji.

bankrucik
141
Wpisów: 4 901
Wysłane: 15 sierpnia 2012 15:09:59 przy kursie: 9,45 zł
anty_teresa napisał(a):
krishic napisał(a):
Dlatego inwestorzy moim zdaniem powinni pamietac, ze w tej branzy "przychody*" to nie to samo co "przychody".

A z tym czy gra pójdzie czy nie to oczywiście racja. Z tym, że na zapasie nie można tego trzymać w nieskończoność - max 5 lat.

uwaga ogólna co do całego rynku
za 2 lata nikt nie będzie pamiętał, a pompowane wyniki przychodów będą służyły wszystkim do obliczania rzetelnych wskaźników rynkowych:-)) niestety

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

AS-PIK
0
Wpisów: 3
Wysłane: 15 sierpnia 2012 15:46:36 przy kursie: 9,45 zł
SPIESZĘ Z WYJAŚNIENIEM.Firma produkcyjna kupuje maszyny materiał do produkcji towar końcowy nie sprzedaje się jest szansa odzyskać część środków zainwestowanych.Firma 11BIT inwestuje środki w projekt(GRA)która się nie sprzedaje ile odzyska z poniesionych nakładów.Czy nie jest to prosta droga do ogromnych kłopotów finansowych(BANKRUCTWA)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

88 89 90 91 92

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,423 sek.

bezsyetd
quiscacf
lgcipqae
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jowecjpt
axqxzqiw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat