PARTNER SERWISU
orhthvvj

Strategie opcyjne : Backspread

trendfollowerpl
0
Wpisów: 97
Wysłane: 16 sierpnia 2012 15:34:01
Witam,
Od dłuższego czasu przeglądam różnego typu fora, www, rozmawiam ze znajomymi i okazuje się ze niewiele osób otwiera pozycję na opcjach o nazwie Backspread.

Niedawno (28/07) otworzyłem w/w pozycję na callach grudniowych po następujących cenach:

kupno OW20L2230 x 1 x 70
kupno OW20L2230 x 2 x 74,45
sprzedaż OW20L2220 x 2 x 113,7

Jak widać otworzyłem pozycję z kredytem tak więc skorzystałem z naprawdę dobrej wyceny w tym dniu.
Pozycja oczywiście zarabia na wzroście.
W przypadku spadków - jestem bezpieczny.
Jedyne zagrożenie to brak ruchu na indeksie. Jednak do terminu wygaśnięcia jest ok 130 dni więc jest jeszcze czas. Przy ruchach w jedną lub w drugą stronę są odpowiednie scenariusze dalszego postępowania.

Minus tej pozycji to koszty: prowizje oraz spready pomiędzy bid i ask - nie zawsze udaje się otwarcie z kredytem.

W chwili otwarcia (ok 145 dni przed wygaśnięciem) pozycja wyglądała tak:

picasaweb.google.com/lh/photo/...

Co myślicie o tej strategii?
Stosujecie?

pozdrawiam.

PS nazwa tej strategi to także ratio backspread.
"This is ten percent luck, twenty percent skill
Fifteen percent concentrated power of will
Five percent pleasure, fifty percent pain
And a hundred percent reason to remember the name!"

Fort Minor
Remember The Name
Edytowany: 16 sierpnia 2012 15:35

xlogic
0
Wpisów: 121
Wysłane: 16 sierpnia 2012 18:31:31
Strategia jak każda inna. Jeśli myślisz, że indeksy będą się charakteryzowały wysoką zmiennością a właściwie silnym trendem wzrostowym to warto ją zastosować.
Wpisałem parametry, które podałeś do arkusza kalkulacyjnego dla strategii opcyjnych dostępnego na GPW i wyszło mi, że indeks musiałby wzrosnąć powyżej 2500pkt w dniu wygaśnięcia żebyś miał zysk. Pomijam to, że 28.07 to sobota ale np. 27.07 indeks był na poziomie ok. 2150pkt. Oznacza to, że musiałby wzrosnąć o 16% do dnia wygaśnięcia. Nie mówię, że to dużo czy mało. Jak w każdej strategii ważne są twoje przypuszczenia na temat przyszłego rozkładu cen.

Link do strony z arkuszem, z którego korzystałem : www.gpw.pl/narzedzia_i_wskazni...
Edytowany: 16 sierpnia 2012 18:32

tomkus
0
Wpisów: 10
Wysłane: 16 sierpnia 2012 22:53:38
Do xlogic oraz wszelkich innych zainteresowanych:
arkusz prosty dostępny na stronie podanej przez xlogic zawiera w sobie błędy i nieprawidłowo liczy.
Przykład:
Proszę wpisać w arkuszu strategia nr 1 lub strategia nr 2 jako pierwszą pozycję jakąkolwiek opcję (put lub call, dowolny strike, dowolną ilość, dowolną cenę)
Jako druga pozycję proszę wpisać jakikolwiek futures (dowolna cena, ilość)
Teraz proszę w opcji z pierwszej pozycji zmienić ilość opcji i zobaczyć co się dzieje.
Hint: trzeba obserwować co się dzieje w kolumnie E podczas tych czynności.

Ciekawostka nr. 2 - ten arkusz ma datę utworzenia sprzed kilku lat - można się domyślać że od kilku lat sobie wisi na stronie z tym błędem.

Informowałem o tym giełdę wysyłając mejla na pochodne@gpw.pl ale żadnej reakcji nie było dlatego z czystym sumieniem rozpowszechniam wiedzę o tym błędzie.

Arkusz prosty więcej błędów chyba nie ma. Arkusz złożony akurat tego błędu nie ma, ale nie wiem czy nie ma innych :)

Ogólnie arkusz prosty jest napisany okropnie - adresacja jest zwalona, formuły an ukrytych arkuszach również (są 3 razy dłuższe niż mogą być mają w sobie bezsensowne powtórzenia i właśnie tam tkwi ten błąd, nawet adresowanie formatowań jest przedobrzone)

Po tym co zobaczyłem arkusza rozbudowanego wolałem na wszelki wypadek w ogóle nie używać :)

Natomiast co do strategii to można ją rozbudować w drugą stronę putami żeby przy spadkach wyglądała symetrycznie - i tak dobrać striki żeby środek był trochę wyżej.
Wtedy jeśli się ruszy niespecjalnie to mamy zysk niewielki, jeśli trochę bardziej to jest obszar straty a jeśli jeszcze bardziej to nieograniczone zyski. Kierunek ruchu jest wtedy obojętny. Co więcej jeżeli indeks ruszy się w górę to można wtedy stosunkowo tanio wyeliminować obszar straty w przypadku spadku (na części z putów) licząc że jeżeli spadnie z powrotem to stosunkowo tanio wyeliminujemy obszar straty na części z calli i możemy przy odrobinie szczęscia cały wykres "zlewitować".
Jeśli tak chcielibyśmy zrobić to kierunek ruchu jest nie istotny ważne żeby indeks "chodził" i możemy przekształcać.

Pozdrawiam

Tomek

tomkus
0
Wpisów: 10
Wysłane: 28 sierpnia 2012 15:01:39
Po ponownej informacji w końcu GPW poprawiła arkusz :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,155 sek.

mwakqmzo
bfvhvsxi
iutijvab
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cdqxaapc
wvgucjtu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat