daab007 napisał(a):@Szutnik:
te kruki z Optyka to takie nieco naciągane znalazłeś, nie? ;)
Swoją drogą, popatrzyłem na taktykę Thorkill-a. Akurat DAX-a miałem otwartego. Traktując 3 świeczki z przełomu lipca i sierpnia jako czarne kruki ( takie naciągane lekko właśnie) dało się na L nieźle wyciągnąć. Tego typu przykładów na tym index-ie sporo jest.
@ Daab
A dlaczego naciągane? Są bardzo dobre. Najważniejsze, ze mają długie, czarne korpusy. Cienie ("knoty") o których pisze thorkill, są kompletnie bez znaczenia.
Akurat DAX-a miałem otwartego. Traktując 3 świeczki z przełomu lipca i sierpnia jako czarne kruki ( takie naciągane lekko właśnie)
To nie są 3 czarne kruki, Daab. 3 świeca jest tzw. szpulką - ma mały, czarny korpus, jest praktycznie takim małym, czarnym kwadratem z długim cieniem, prawda? To
dyskwalifikuje Twój przykład. Każdy korpus świecy
musi być długi w 3 krukach! Cienie ("knoty świec"), mogą występować, ale nie muszą, wbrew temu, co tu wypisywał Thorkill
dało się na L nieźle wyciągnąć."Kruki" bywają też formacją...kontynuacji i co istotne, potrafią być także w tej wersji bardzo skuteczne i przydatne. Ale za formację kontynuacji trendu wzrostowego można je uznać dopiero po wyjsciu kursu ponad lokalny szczyt, z którego wyszły Kruki. Takie załamanie formacji zapowiada niezły trend wzrostowy. Generalnie - kruki są bardzo dobre zarówno jako kontynuacja, jak i jako odwracające trend.
Absolutnie nie są "bez sensu". Takie podejście, jak prezentuje tu Thorkill, to są "świece dla ubogich". Upraszczanie czasami miewa sens, ale nie w przypadku świec.
Świece to coś więcej, niż tylko sygnał wejścia/wyjścia, do czego sprowadził je T.
Wiele formacji świecowych doskonale pokazuje bieżący stan "umysłu" rynku i jego ogólną psychologię, przez co są czymś znacznie ważniejszym niż tylko sygnałem kupna/sprzedaży.
3 Kruki np. często pojawiają się w ramach elliottowskiej 3 fali spadkowej, albo wydłużonej spadkowej fali C zygzaka na indeksach akcyjnych i towarach. To także może być cenna informacja dla kogoś, kto wie jak z niej skorzystać.
Tak jest zarówno z Krukami, jak i ich przeciwieństwem - 3 białymi żołnierzami (3BZ). Taka formacja 3BŻ na kawie w tamtym konkretnym układzie, jaki pokazałem powyżej, zapowiadała dłuższy trend wzrostowy, co się w pełni potem potwierdziło, prawda?
Przyznasz, ze to bardzo cenna informacja już na wstępie ruchu wiedzieć, że będzie on długi. Nigdy się tego nie dowiesz, sprowadzając świece tylko do roli "wyłącznika" kupuj/sprzedaj i negując do tego wartość ich połowy jako "bez sensu".
Wracając zaś do skuteczności Kruków jako sygnałów:
Thomas Bulkowski zbadał ich skuteczność na akcjach, notowanych na NYSE (wszystkie notowane akcje, w liczbie ponad 6000 w ciągu okresu 12 lat przeleciał swoim programem wyszukującym). Na ogólną liczbę 4,7 mln różnych wzorów świecowych, znalazł 2660 "3 kruków".
Ich skuteczność jako wzoru odwracającego wyniosła 78% przypadków - to bardzo dużo. To oznacza, ze gdy się pojawiają, to masz prawie 80% szanse na odwrócenie trendu. Rzadko która formacja świecowa daje tak dobre wyniki. Sprawdzają się lepiej w rynkach niedźwiedzia, niż byka; "wysokie" czarne świece w ramach 3 kruków dają najlepsze wyniki (co nie powinno specjalnie dziwić).
Tu masz "zubożone" dane Bulkowskiego na temat 3 kruków wraz z przykładem realnym na Alcoa, bardzo podobnym do tych, które pokazałem na Optimusie:
thepatternsite.com/ThreeBlackC...Ja swoje rozszerzone dane mam z tej jego książki:
www.amazon.com/gp/product/0470...@ Thorkill
Tym razem to naprawdę mój ostatni wpis tutaj. Nie ma ani czasu, ani ochoty na dalszą dyskusję.
Prawie wierzę. Już 3 razy to mówiłeś, więc pewnie za którymś razem to się w końcu okaże prawdą. Może tym razem? Kto to wie?
a druga czarna świeca otworzyła się poniżej pierwszej miejsce otwarcia się świec jest mało istotne, a sytuacja, która opisujesz, potwierdza siłę trendu spadkowego i absolutnie nie zaprzecza formacji. Prezentujesz "komputerowe", "ostre" myślenie o świecach i rozumienie tego, czym jest analiza świec. "Duch" formacji bywa o wiele ważniejszy...
Pytanie jednak znów brzmi - po co na nie czekać?
Nigdy nie dość potwierdzeń tego, co się zaledwie podejrzewa...W czasie rzeczywistym nie ma komfortu spojrzenia na "prawą stronę wykresu" i trzeba wykorzystywać informacje, dostępne jedynie po lewej stronie w stosunku do bieżącej świecy
Przecież to ty podobno grasz na podstawie tych śmiesznych formacji.(...)
Twój ostatni przykład - fikuśni zołnierze z Twojego bloga. Ten sam problem, dobry trader widzi znaki nadchodzącego silnego trendu wzrostowego wcześniej Na podstawie czego gram to już akurat moja sprawa. 3 białych żołnierzy w tym konkretnym przypadku było dla mnie bardzo istotnym potwierdzeniem tego, co podejrzewałem wcześniej - szansy na długi trend wzrostowy - gdy 3BZ pojawia się na samym początku ruchu, prawdopodobieństwo dalszej kontynuacji ruchu w formie długiego trendu wzrostowego jest bardzo duże, co się potem zresztą potwierdziło w pełni.
Kolejne potwierdzenie dostałem z analizy COT, gdy wyszło,że to inwestorzy komercyjni gwałtownie zmniejszyli zaangażowanie w krótkie i równie gwałtownie przeszli na długą stronę. Ale informacje z COT'u były mocno spóźnione w stosunku do tego, co wcześniej dało 3BŻ.
Świece mogą być znacznie cenniejszą rzeczą, niż tylko prostym sygnałem kupna/sprzedaży.
Ale aby to zrozumieć, trzeba otwartego umysłu i nie odrzucania z góry części wiedzy a priori, jako "bez sensu".
Popracujesz z nimi więcej, to zrozumiesz, o czym piszę.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)